SZÜLŐSÉG

Gyerekeiket a hittel gyógyító idióták

2014. november 10., hétfő 19:17

Akinek beteg a gyereke – főleg, ha súlyos, életveszélyes betegséggel, kórral küzd –, az mindent megtesz a gyógyulásáért. A világ tehetősebb felén a legtöbb szülő a nyugati orvoslás eszközeihez fordul ilyen esetben – okkal, hiszen a legnagyobb esélyt ez nyújtja –, van azonban a szülőknek egy olyan csoportja, amely elutasítja ezt a fajta segítségét, és a hit erejére, isteni csodára, beavatkozásra bízza, bízná a gyerek gyógyulását.

Zuhanó repülőn nincs ateista, szokták mondani, és valószínűleg például a rákbeteg gyerekek szüleire is igaz ugyanez, teljesen érthető módon. A gond akkor van, ha valaki kizárólagosan egy felsőbb lény, hatalom kezébe helyezi a gyereke életét, és teljes egészében tőle várja a gyógyulását, ha pedig ez nem következik be, kijelenti, hogy „ez volt Isten akarata“.

A legtöbb országban a jog valamilyen mértékben felkészült a fanatikus hülyékre, és több-kevesebb sikerrel védi tőlük a gyerekeiket. Magyarországon a törvény úgy rendelkezik, hogy korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen személy esetében az eljáró törvényes képviselő nem utasíthatja vissza az életmentő vagy az életet fenntartó ellátást. Amennyiben mégis ezt tenné, az egészségügyi szolgáltató köteles haladéktalanul pert indítani a beleegyező nyilatkozatnak a bíróság általi pótlása iránt. Az ilyen esetekben a bíróságnak soron kívül kell döntenie, de addig is az orvos köteles a beteget az állapota által indokolt ellátásban részesíteni. Ha pedig ebben a hozzátartozók akadályozni próbálnák, igénybe veheti a rendőrség segítségét.

Szerencsére elfajult szekták szempontjából nálunk nincs nagy baj, nemigen találkozni olyan szélsőséges hitet hirdetőkkel, mint például az USA-ban. Ott se szeri-se száma a nyugati medicinát elutasító, kizárólag az ima erejére, esetleg az ördögűzésre, mint gyógyító eszközre hagyatkozó vallási tömörüléseknek, és sajnos a jogrendszerük is sokkal komolyabban veszi a vallásgyakorlás jogát – akár még azon az áron is, hogy a fanatikus szülőknek kiszolgáltatott gyerekek isszák meg ennek a levét.

shutterstock 157673726

Az utóbbi évtizedekben javulni látszik a helyzet, de a mai napig 19 olyan állam van, amelyben a szülők simán megúszhatják, hogy akár hosszú agóniára ítélték a gyereküket, ha vallási meggyőződésükre és arra hivatkoznak, hogy imával „kezelték“ a kicsit.

Néha azért a vallási fanatikusoknál is győz a józan ész – csak lehet, hogy túl későn. Így járt 1977-ben az amerikai Swan házaspár is, akik miután magas lázzal küzdő gyermekükön az egyházuk egyik imával gyógyító „orvosa“ sem tudott segíteni, végül azt találták ki, hogy csonttörés gyanújával (a törésekkel szabad volt rendes orvoshoz fordulniuk) vitték kórházba az akkor már eszméletlen fiukat. Csak sajnos későn, a gyerek meghalt agyhártyagyulladásban.

A jó a rosszban, hogy ők képesek voltak felismerni, micsoda hibát követtek el, azonnal kiléptek az egyházból, és Rita Swan azóta is annak szenteli az életét, hogy megpróbálja felkutatni és megmenteni azokat a gyerekeket, akik szüleik vallási meggyőződése miatt nem jutnak el orvoshoz, vagy halnak bele gyógyítható betegségekbe.

Egy 1998-ban, Seth Asser gyerekorvossal közösen publikált cikkében arról számolt be, hogy húsz év alatt 172 olyan esettel találkozott, ahol a gyerek belehalt az orvosi ellátás hiányába, mert a hit által akarták meggyógyítani. Ebből 140 esetben a gyerekek orvosilag könnyen kezelhető betegségnek vagy állapotnak estek áldozatul (Pediatrics 1998;101:625–9). És ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa volt. (Az már csak hab a tortán, hogy ezeknek a szektáknak a köreiben a szülésben meghalt nők aránya akár 900(!)-szor magasabb volt, mint az átlag amerikai népesség körében.) Szakértők szerint az Államokban a mai napig évente tucatnyi gyerek hal meg azért, mert a hit által akarják meggyógyítani.

A 172 eset mind valamilyen vallási gyülekezet körében esett meg. Ez annak megértéséhez fontos adalék, miért teszik ki egyes szülők tudatosan akár kínhalálnak is a gyereküket. Az ilyen szülők ugyanis a legtöbb esetben nem valamilyen homályos idea által megszállt magányos bozótharcosok, hanem olyan egyházak, szekták tagjai, melyek mereven elutasítják az orvosi kezeléseket vagy azok bizonyos fajtáit. A kilátás, hogy magukra haragíthatják a közösséget, a vallási elöljáróikat, és kitaszítottá válhatnak, olyannyira félelmetes, hogy még a gyerekük életét is kockára teszik (bár nyilván ez így nem tudatosul bennük), hogy elkerüljék ezt a sorsot. Ráadásul általában zárt, a külvilággal nem vagy csak kevéssé érintkező közösségekben élnek, ahol a csoporthatás még erősebb.

shutterstock 111239486

Azt hihetnénk, a gyerek halálának kijózanítóan kellene hatnia – és néha így is hat, lásd fentebb –, de a legtöbbször ez pont fordítva történik: azzal szembenézni, hogy én vagyok a felelős a gyerekem haláláláért, még egy erős, érett személyiségű ember számára is lélekroppantó teher, hát még egy olyannak, aki az önálló döntéssekkel és a felelősségvállalással finoman szólva is hadilábon áll, és igényli, megszokta az irányítást – márpedig az ilyen személyiségekből túlkínálat van a szektákban, nem véletlenül élnek pont ők szektában.

Jó példája ennek az idén februárban elítélt Schaible-házaspár esete, akiknek 2009-ben, tüdőgyulladásban halt meg kétéves, majd tavaly egy nyolchónapos fiuk. Az első fiú halála után felfüggyesztett börtönbüntetésre ítélték őket azzal a kitétellel, hogy ha a jövőben bármelyik gyerekük megbetegszik, orvoshoz viszik. Ez nem történt meg – ami egyébként a szülők mély vallásos meggyőződése alapján előre látható volt, az ügyész kérte is az akkori bírót, hogy rendelje el a házaspár rendszeres ellenőrzését, teljesítik-e a gyermekekeik orvosi felügyeletére vonatkozó feltételeket, a bíró azonban ezt nem látta szükségesnek.

Az anya az ítélet után közölte, hogy a hite nem rendült meg, biztos benne, hogy helyesen cselekedett, ő mindent megtett a gyermekeiért.

Kérdés persze, hogy az ilyen emberekben miért nem merült fel annak a lehetősége, hogy a gyógyulásért elmondott rengeteg imájuk valójában meghallgatásra talált: csak rá kell nézni az orvostudomány elmúlt ötven évére, és azonnal láthatjuk, hogy többet fejlődött, mint előtte ötezer év alatt. Nyugodtan lehetne ezt is csodának tekinteni, és elfogadni isteni segítségképpen, bár a Brian élete óta tudjuk, mégpedig magától Jézustól: egyeseknek nem lehet a kedvére tenni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.11.10 20:08:39Rozgonyi Tivadar

  A saját szememmel láttam filippínó lányt meghalni bakteriális agyhártyagyulladásban, mert a szülei erősen hittek abban, hogy ha az Úr magához akarja szólítani, akkor azt teszi, ha meg meg akarja gyógyítani, akkor azt. Hát nem akarta, pedig némi antibiotikum jó eséllyel meggyógyította volna az Úristen helyett...

 • 2014.11.11 08:10:35Kono

  Miért kell leidiótázni másokat?

  Természetesen mélyen elítélem én is az ilyen eseteket. Nyilván óriási a különbség azok között, akik imádkoznak ÉS orvosi segítséget vesznek igénybe, meg azok között, akik imádkoznak, de meghal a gyerekük, mert gyógyszert nem akarnak neki adni.

 • 2014.11.11 08:57:37szib

  Árvíz van, a pap a háztetőre menekül és imádkozik. Jön egy ember csónakkal, fel akarja venni. Mire a pap: Nem kell, fiam, az Úr majd biztosan megment. Még két csónakost elutasít, aztán megfullad az emelkedő árban. Isten színe elé kerül, és szemrehányóan kérdezi: Miért nem mentettél meg, én bíztam benned? Mire az Úr: Hiszen három csónakot is küldtem érted!

 • 2014.11.11 09:04:54Mészáros Laci

  Darwin él

 • 2014.11.11 09:43:27zizi77

  Rozgony Tivadar: szib példájából is látszik, hogy Isten esetleg az antibiotikummal akarta volna megmenteni a kislányt, csak a szülők néha nem akarják ezt észre venni! :(

 • 2014.11.11 09:51:32Emmanuel Goldstein

  a vallásos hit nem más, mint az egyéni felelősségvállalás visszautasítása

 • 2014.11.11 09:53:38Emmanuel Goldstein

  zizi77:
  és ha az antibiotikum a sátán műve? Ne ítéljünk elhamarkodottan, a fantázia világában bármi lehet igazság!

 • 2014.11.11 10:30:41zizi77

  Emmanuel Goldstein: az én elképzelésem szerint, ami életeket ment úgy, hogy nincsen más ember kárára, az jó és nem gonosz. De abban igazad van, hogy bármit bele lehet magyarázni.

 • 2014.11.11 10:57:00gabcigirl

  A cikk keveri a szezont a fazonnal, ráadásul rosszindulatú is a hívő emberek felé. Azért, mert van pár vallásos bolond, aki nem akar gyógyszert szedni/ beteg hozzátartozónak gyógyszert adni, az nem jelenti azt, hogy minden, a gyógyulásban hívő ember felelőtlen idióta lenne.

  Normális gyülekezetekben ehhez az a hozzáállás, hogy a beteg működjön együtt a kezelőorvosával és kövesse az utasításait - és emellett tegye hozzá a hitéletet a folyamathoz. Tapasztalat: gyorsabban és hatékonyabban gyógyulnak. Sőt, emberek meggyógyulnak olyan halálos betegségekből is, amelyekbe a nem hívő emberek általában belehalnak. Ez nem mese. Több ismerősöm gyógyult meg olyan betegségekből, akiknek a diagnózisuk alapján már rég "meg kellett volna" halniuk.

  Egyébként vannak erős hitű emberek, akiknek nem kell gyógyszer. De! Ez nagyon ritka, egyáltalán nem általános így szimpla, mezei betegeknek eszükbe se jusson ilyesmivel próbálkozni!

 • 2014.11.11 11:14:47[c]

  gabcigirl
  Kinek nem inge, miért veszi magára? A cikk többször is jelzi, kikről beszél: nem "a" hívőkről, hanem fanatikusokról, szektatagokról.

 • 2014.11.11 11:19:55tomwar

  Aki hisz a gyogyulasaban, az egyuttmukodo, raadasul a modern orvostudomanynak is vannak meg boven sotet foltja....
  Istennek nincs koze a gyogyulashoz.

 • 2014.11.11 12:04:51wmiki

  kimaradt a posztból, hogy kórházakban senki nem hal meg, a gyógyszereknek nincs mellékhatása, a tudomány pedig mindent tud a világról, és sosem téved....

  ja nem maradt ki, hiszen ez a lényege a cikknek... :x

 • 2014.11.11 12:52:25Emmanuel Goldstein

  wmiki
  nem maradt ki, közvetlen azután következik, hogy az egyházi kórházak ugyanolyan diszkrét kezelés mellett is sokkal hatékonyabban tudnak gyógyítani és a pránanadi szolgáltatóközpontokat a pozitív ügyfélvisszajelzések miatt a TB direktbe finanszírozza.

 • 2014.11.11 13:04:41Emmanuel Goldstein

  zizi77:, hát igen, lukács könyve is ezt mondja a fa termése példabeszédben, tiszta sor, de a fanatikusok mindent féreértelmeznek, a hivatalos egyházak nem is vetik el a gyógyítás lehetőségét :)

 • 2014.11.11 15:47:09Emmanuel Goldstein

  amúgy, nálam lehet kapni eredeti, 100%-os amazonasi biohit tartalmú gyógyszert, flakonos, tégelyes és tablettaformában is!
  Budapest székesfőváros területén éteri formában is elérhető, ebben az esetben az áldás a szférákon keresztül adagolódik folyamatosan, garantálva az egyenletes felszívódást, mindezek mellett ez a kiszerelési forma a csomagolás és fizikai kiszállítás elhagyása következtében rendkívűl öko- bio és költséghatékony!
  A magyar biorezonanciagyógyszerész szövetség ajánlásával!
  garantált hatás, pénzvisszanemfizetési garancia!
  rendelni az emailcímemen lehet, privát üziben!
  :X

 • 2014.11.11 17:14:26navrang

  A betegségek többsége pszichoszomatikus eredetű, és a nyugati tudományos orvoslás is egyre több korábban kizárólag testi eredetűnek vélt betegség esetén látja ezt be.
  A hit, ima, meditáció, stb segít a lelki egyensúly fenntartásában, ami hatással van a testi folyamatokra is. Ebben a bonyolult ok-okozati rendszerben kvantitatíve
  nem tudjuk (egyelőre, vagy tán sosem) kimutatni azt, hogy mennyi szerepe van a hitnek. Nekem az a meggyőződésem, hogy komoly szerepe van.
  Ezt kiegészítésül írtam a cikkhez, egyébként egyet értek vele.

 • 2014.11.11 18:53:34kulhanek

  Gyerekeiket a hittel gyógyító idióták

  Hát ez meg milyen cím?

 • 2014.11.11 22:48:55[c]

  navrang
  Ki-ki imádkozzon, meditáljon hite szerint, de csak miután elment orvoshoz. (Egyébként én is úgy gondolom, hogy az ember rendelkezik bizonyos fokú öngyógyító képességgel, ez az elme ereje.)

 • 2014.11.12 01:10:52aki mást mond az hazudik

  En ateistakent ugy latom, hogy a vallas osszeegyeztethetetlen az emberi meltosaggal, emberi jogokkal, a felelosen gondolkodo ember nem lehet vallasos. Ennek ellenere nem gondolom, hogy ezeket a szektakat, vallasokat tiltani kellene. Mindenkinek joga van hulyenek lenni es szerencsere a szelekcio meg mukodik. Aki hulye, az kihal. Bar a modern orvostudomany sokat megment, meg igy is sok a szellemi toprongy ember. Talan ez a vallasi, onveszelyes hulyeseg az utolso terulet, ahol meg mukodik a szelekcio termeszetes formajaban egy modern tarsadalomban.
  A gyerek picit mas kerdes, o ugyanis nem maga valasztja ezt a hulyeseget. De az egesz emberiseg szempontjabol elenyeszo azoknak az aranya, akik ilyen szektas hulyeseg miatt halnak meg. Igy preventiv intezkedesre nincs szukseg, eleg, ha utolag lecsukjak a szuloket eletfogytig. Durvan hangzik, de evente par ezer gyerek halala belefer a nyugati vilagnak. Ez az ara a szabad vallasgyakorlasnak, lelkiismereti szabadsagnak. Hat legyen, aztan hulljon a fergese. Az embereket nem lehet, nem is kell rakenyszeriteni a modern tudomany elfogafasara. Remelhetoleg az ertelmesebbje erre onkent kepes lesz, az ostobat meg hagyni kell kipusztilni. Igen, a gyerekeiket is.
  Mas: a tudomanyon alapulo egeszsegugynek is vannak sotet zugai, elfekvok, dilettans orvosok, hatalmas korhazi szamlak, profitehes gyogyszercegek, amik szinten az ellen.hatnak, hogy az emberek megbizzanak a modern tudomanyos orvoslasban es ne forduljanak az irracionalis, ostoba szektas megoldasokhoz.

 • 2014.11.12 02:44:42kábítószert minden anyának!

  csak a magyarországi kádárista proletároknak összeegyeztethetetlen a vallás a tudománnyal, az ókortól kezdve a kettő teljesen megfért egymás mellett, vallásos emberek, ráadásul mélyen vallásos emberek ugyanúgy igénybe vették az orvosok segítségét, ahogyan azok is, akik nem voltak vallásos emberek, bár ez a régi időkben azért másként festett. vegyük például azt, hogy több középkori neves rabbi orvos volt "civilként". az orvoslás egyáltalán nem ördögtől való. az, hogy amerikában van pár idióta, akik valami elborult, bibiát félremagyarázó szektához tartoznak, még nem ők a "vallásosok", a "keresztények", a "hívők", csak megtévesztett idióták. már a cím is hangulatkeltő. biztos sok kattintást generált és várható volt, hogy az enyémhez hasonló, teljesen felesleges kommentek fognak majd születni. magamnak is gratulálok

 • 2014.11.12 08:33:32valerianna

  kábítószert minden anyának! GRATULÁLOK!! Nem vagyunk egyedül!!! Csak a tények kedvéért jegyezném meg én is, hogy ezen hívők sem nem katolikus, sem nem keresztények. Ha jól tudom, sem nem zsidók...Olyan szektások, akik sajnos a teljes vallási műveletlenséget kihasználva kufárkodnak emberi életekkel. Olyan szekták, mint a manapság divattá, ill. bálványimádássá növesztett egészség, és szépségipar kultusza. Fiatalabbnak látszódni, bármi áron...Ha nincs bölcsessége az öregedéssel, marad fiatalságának erőltetése, és válik infantilis szánni való bohóccá. Ez is vallási műveletlenségnek az alapja.

 • 2014.11.12 08:45:24valerianna

  "csak a magyarországi kádárista proletároknak összeegyeztethetetlen a vallás a tudománnyal" teljes mértékben egyetértek...de sajnos már a felvilágosodás óta zajlik ez az agymosó tevékenység. "Csak a marxisták jósolták, hogy a vallás meg fog szűnni. Azt mondták, hogy ha a társadalom átalakul, és megszűnnek az osztályok, megszűnik az elnyomás, és az embereknek nem lesz szükségük Istenre mint orvosságra.
  Az elmúlt évtizedek azonban igazolták, és ezt nekik is fel kellett ismerniük, hogy a vallás sohasem szűnik meg, mert az valójában magában az emberben gyökerezik.Sokan próbálkoznak könyvekben vagy sajtótermékekben és a televízióban a hit cáfolatával, vagy azzal, hogy magát a vallásosságot nevetségessé tegyék, vagy hogy tudatosan kitöröljék az ember szívéből, de az emberiség legszélsőségesebb kísérleteinek- mint amilyen a nemzetiszocializmus, vagy a kommunizmus volt- sem sikerült, hogy az istenhitet abszurddá tegyék. Hatásuk azonban továbbra is érezhető, mert a lelki életnek- ugyanúgy, mint a fizikai életnek - fejlődése és változásai vannak.
  Van, aki teljesen kikapcsolja magából a természet fölötti elfogadását, s az lelkileg válik süketté és érzéketlenné.
  Aki pedig nem a tiszta forrásból merít, az a saját íze szerint válogat a különböző vallásokból vagy ideológiákból.
  Isten azonban csak egy van.
  Isten ezt Jézus Krisztusban tette nyilvánvalóvá, amikor megtestesült benne, s aki kimondta:
  " Én vagyok az út, az igazság, és az élet."
  Korunkban az emberi kényelmesség révén főleg a civilizált és technikailag fejlett országokban a vallás
  magánügy lett, és sokan a "maguk módján" vallásosak.>>
  www.antiszekta.gportal.hu
  [link]
  [link]

 • 2014.11.12 08:45:57valerianna

  >Csak a marxisták jósolták, hogy a vallás meg fog szűnni. Azt mondták, hogy ha a társadalom átalakul, és megszűnnek az osztályok, megszűnik az elnyomás, és az embereknek nem lesz szükségük Istenre mint orvosságra.
  Az elmúlt évtizedek azonban igazolták, és ezt nekik is fel kellett ismerniük, hogy a vallás sohasem szűnik meg, mert az valójában magában az emberben gyökerezik.Sokan próbálkoznak könyvekben vagy sajtótermékekben és a televízióban a hit cáfolatával, vagy azzal, hogy magát a vallásosságot nevetségessé tegyék, vagy hogy tudatosan kitöröljék az ember szívéből, de az emberiség legszélsőségesebb kísérleteinek- mint amilyen a nemzetiszocializmus, vagy a kommunizmus volt- sem sikerült, hogy az istenhitet abszurddá tegyék. Hatásuk azonban továbbra is érezhető, mert a lelki életnek- ugyanúgy, mint a fizikai életnek - fejlődése és változásai vannak.
  Van, aki teljesen kikapcsolja magából a természet fölötti elfogadását, s az lelkileg válik süketté és érzéketlenné.
  Aki pedig nem a tiszta forrásból merít, az a saját íze szerint válogat a különböző vallásokból vagy ideológiákból.
  Isten azonban csak egy van.
  Isten ezt Jézus Krisztusban tette nyilvánvalóvá, amikor megtestesült benne, s aki kimondta:
  " Én vagyok az út, az igazság, és az élet."
  Korunkban az emberi kényelmesség révén főleg a civilizált és technikailag fejlett országokban a vallás
  magánügy lett, és sokan a "maguk módján" vallásosak.>>
  www.antiszekta.gportal.hu
  [link]
  [link]

 • 2014.11.12 08:48:06valerianna

  (...)Sokan próbálják a vallást illetve az Egyházat úgy beállítani az embereknek, mint amelyek a tudomány és a haladás egyik legfőbb kerékkkötői, gátjai, ellenségei lettek volna.
  .
  Ezt a primitív egyházellenességet legelőször August Comte (+1857) propagálta, és a felvilágosodás egyik nagy jelszavává vált, majd ugyanezzel jött elő a marxista filozófia is, amelynek köszönhetően a kommunizmus 40 éve alatt az iskolákban szinte mindegyik természettudományos, illetve történelmi tantárgy tanítása közben hallhattuk
  .
  ennek nagy bizonyságát Giordano Bruno és Galileo Galilei hátborzongatóvá tett történetében. Az Egyház fennállásának 2000 éves korszakából azért csak ezt a két példát hozzák újra és újra elő, mivel nincs több olyan példa, amelyet ki lehetne úgy csavarni, hogy ezt az ócska, de sokaknak annyira kedves vádat alátámassza. Azóta mind a pozitivista, mind a marxista materializmus sokkal szerényebb lett, hiszen nagy hangú elméletük, ami szerint a vallás vagy az Egyház a modern korral kiszorul a műveltebb gondolkodásból, vagy Chesterton szavaival élve ebek harmincadjára kerül, visszafelé sült el: az ebek pusztultak el. Ezen elméletek más öröknek hitt fundamentumai is megdőltek már, de sajnos vádjaik szellemei máig kisértenek. A relativizmus csapdájában vergődő szabadgondolkodók - mindig csak ők, és soha nem a tudomány és a haladás nagy emberei - most is ellenséget látnak az Egyházban, ami igaz is, hiszen az Egyház minden erejével azon van és volt, hogy meggátolja, hogy a világ az anarchiába és a gondolkodás gyilkosságával felérő szkepticizmusba zuhanjon.(...)
  .
  [link]

 • 2014.11.12 08:48:58valerianna

  "Egy alkalommal beszélgettem Pilinszky Jánossal, és a katolikus költő megjegyezte:
  - Utállak benneteket pszivel kezdődő foglalkozásúakat.
  - Miért utálsz János?
  - Mert nagyon nagy terheket raktok az emberekre. Azt hirdetitek, hogy minden emberi problémának van megoldása. Ezzel sikerül elérnetek, hogy az emberek többsége úgy érzi, csak ő olyan hülye, hogy nem tudja megoldani a szexuális problémáit, a szüleivel való viszonyát, a házasságát, az egzisztenciális ügyeit, a politikai orientációját stb.- és összeomlik. A valóságban, - mondta Pilinszky - az élet dolgainak többsége nem megoldható. Legfeljebb jól- rosszul elviselhető. Óriási a különbség közöttünk. Ti úgy gondoljátok, hogy az életben problémák vannak és megoldásokra van szükség, én meg úgy gondolom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.
  Szíven döfve tántorogtam ki Pilinszkytől."
  (Popper Péter)

 • 2014.11.12 08:58:25valerianna

  "A tisztesség kedvéért ki kell mondani, hogy akik tervezték a holokausztot, és becsapták a gázkamra ajtaját azok az emberek voltak, akiket az ateizmus függetlenített mindenféle Isteni törvénytől..."
  Középkori eseményekkel inkvizícióval takaróznak??
  [link]

  amúgy az inkvizícióról jó tudni, ha már...mert már megint a vallási műveletlenségnél tartunk, református, katolikus. Mi a különbség, tudod-e? Aki ezzel nincs tisztába, már vallási műveletlenséggel bír.
  Az inkvizíció valós számai! Kéretik végigolvasni, meglepő a vége.[link]

 • 2014.11.12 10:03:31Banoss Dorina

  Azért az vicces, hogy hányan állnak neki a vallást védeni. A cikk nem a vallásról szól általában, hanem az idiótákról. Ezért is ez a címe. Az már csak egy plusz, hogy mennyiben normális az, ha valakinek felnőtt létére képzelt barátra van szüksége, de ez a cikk nem erről szól.

 • 2014.11.12 13:39:32Mert Ön Megérdemli

  Ez a cikk a bulvárújságírás alja. Témaválasztásában, címválasztásában semmi más mint primitív hatásvadászat. MERT ÖN MEGÉRDEMLI!

 • 2014.11.13 11:34:35mojoking77

  Igen, mint elottem is megirtak, jellemzo, hany idiota all neki a vallas neveben hoborogni. Picit szanalmas, bar, ha szamukra a vallas nyujt segitseget az elet elviseleseben/megerteseben, am legyen. Fo hogy nyugodtak legyenek.
  A cikkironak meg javaslom, hogy nezzen utana mondjuk a magyar adventista agyhazkozossegnek.
  Sajnos, (szinte)kozvetlen rokonaim kozul egyet sikerult tokeletesen megfertoznie, esetleg nem veletlenul balheznak megallas nelkul az onkormanyzatokkal, mar tobb esetben is el akartak toluk venn a gyerekeiket. Mindegyik iszonyuan aultaplalt, hisz full veganok, egyetlen vedooltas sincs beadva nekik, nem jarhatnak ovodaba stb stb.
  A hit jo, az idiotasag viszont erosen karos...

 • 2014.11.13 15:31:21Emmanuel Goldstein

  a vallás kulturológia szeompontból a világ megértése, redszerezése, végső soron a tudományok legkorábbi formája :)
  Attól még persze lehet, jehova diktálta a koránt, mert nagyon unta már zeuszékat

 • 2014.11.13 17:50:13C16SE

  Aki a vallást elkezdte védeni, az elolvasta egyáltalán az írást? És esetleg megpróbálta értelmezni is?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta