SZÜLŐSÉG

Emigráltunk: Hat lehangoló dolog Németországban

2014. november 6., csütörtök 21:53

Sokan úgy vélik, ha egy külföldre szakadt magyar rácsodálkozik arra, hogy máshol jobban működnek a dolgok, az egyenlő a hazaköpködéssel. A korábbi cikkemet ellensúlyozva ezért most összeszedtem azokat a dolgokat is, amik lehangolóan hatottak ránk Németországban az elmúlt öt hónap alatt. Átlátunk a rózsaszín ködön: keletnémetország bizony bűzlik a kutyaszartól, és a közhiedelemmel szemben nagyon lusták az emberek. 

A bérbeadók nagyon bizalmatlanok a bérlőkkel szemben

Panaszra semmi okunk (nem is panaszképp mondjuk), hiszen 24 óra alatt találtunk lakást Drezda közvetlen közelében, mégis abból a 24 órából 23 óra masszív ellenállással telt. A keletnémet bérbeadók a magyarokhoz képest rettentően bizalmatlanok: nem elég a kölcsönös szimpátia, nem elég a kaució és a szóbeli biztosítás arról, hogy van munkahelyünk és fizetőképesek vagyunk, keresetigazolást kérnek.

Mivel júniusban a férjemnek még nem volt meg a bejelentett német munkahelye (ezzel szemben mondjuk magyar igen), ráadásul előtte még sosem rendelkezett német lakcímmel, esélytelen volt ügynökségen keresztül lakáshoz jutnunk.

shutterstock 146160938

Az elővigyázatosság egy bizonyos fokig érthető, hiszen Németországban a bérlők jogai nagyon erősek, ám a későbbiekben olyan szürreális dolgokkal is találkoztunk, amire mindez gyenge magyarázat.

A cégalapítás utáni üzlethelyiség keresgélésekor az ügynökök nagyjából az öreganyánk vércsoportját is lekérdezték, azt elénk tolt szerződést pedig el sem akartuk hinni. Az egy dolog, hogy az ingatlankezelő kitalálta, hogy hat évre szerződjünk, de jegyzői felelősségvállalás címszó alatt 40 ezer euró került az egyik pontba. Ez azt jelenti, hogy ha a későbbiekben bármilyen pontját megszegjük a szerződésnek, akkor nem csak a hathavi kauciót bukjuk, hanem plusz 40 ezer euróra perelhetőek vagyunk. Az ügynök azt is kitalálta, hogy a szerződés teljesítéséért a cég teljes törzstőkéjével és teljes vagyonával, valamint a férjem teljes privát vagyonával vállaljon felelősséget. Igen, itt még mindig egy 70 négyzetméteres, full lepukkant, felújításra szoruló üzlethelyiség bérléséről beszélünk. 

Az egész hajcihő akkor vált teljesen komolytalanná, amikor visszakültük a szerződést, hogy ezt így nem írjuk alá, és azonnal módosították a hat évet határozatlan időre, a 40 ezer eurót 5 ezer euróra, majd röviddel később az újabb reklamáció hatására teljes mértékben törölték a jegyzői felelősségvállalásról szóló pontot és a teljes vagyoni felelősségeket. De azért szép próbálkozás volt. 

Lusták a német emberek is 

Miközben férjem a cégalapítással és az üzlethelyiség bérlésével kapcsolatos kötelező köröket futotta, az is nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a keletnémet emberek minden közhiedelemmel ellentétben ugyanolyan lusták és nemtörődömök, mint a magyarok. Pedig Drezda és környékén sem jellemző, hogy dübörögne az ingatlanüzlet, a közvetítők mégis napokig nem válaszolnak az email-ekre, akár egy hétig sem telefonálnak vissza, vagy pedig egyáltalán nem telefonálnak vissza. De ugyanez jellemző, ha árajánlat-kérést kapnak, vagy bármilyen megbízást. 

shutterstock 151414073

Nincs felszedve a kutyaszar

Ezen a környéken kétségkívül tisztábbak az utcák, mint Magyarországon, pedig nincsen több köztéri szemetes a járdák mellett. Ezzel szemben a kutyaszar-probléma valami oknál fogva megoldhatatlannak tűnik, mindig belebotlunk egy-egy méteres/kilós végtermékbe.

A legdurvábbat eddig Moritzburgban tapasztaltuk, ahol a turisták által közkedvelt kastély parkjában lépni nem lehetett, úgy elaknásították, és ott nem egynapi kutyaszar-adag lapult a fűben, hanem minimum egy heti. (A kutyatartási kultúrájukkal kapcsolatban viszont meg kell említenem, hogy egyetlen ebet sem láttam még póráz nélkül közterületen, még bokáig érő fajtákat sem, ez elég dicséretes.) 

Valójában nincs szelektív hulladékgyűjtés 

A magyar zöldek sokszor Németországgal példálóznak, ahol sok házban még a háztartási maradék szemetet is kettéválasztják, és a komposztálható háztartási hulladékot külön gyűjtik. Ahha, szép elképzelés. A valóságban viszont az van, hogy eddig bárhol jártunk, a szállításra kipakolt speciális, sárga színű (átlátszó) szemeteszsákban - amibe elvileg csak fém- és műanyag csomagolások kerülhetnek - van minden azokon kívül is, mint egy átlag magyar család nem szelektív szemetesében. 

A nemhivatalos jelzéseket leszarják 

A mi tapasztalatunk alapján a keletnémetek szabálytisztelők a közlekedésben - már amennyiben hivatalos jelzésekről van szó. A nemhivatalos jelzéseket viszont magasról leszarják, többször is bosszankodtunk már azon, hogy a Kaufland családosoknak fenntartott parkolójában Smartok, pickupok állnak, vagy pedig a családi autóval egyedül csak az anyuka ugrott el vásárolni. 

shutterstock 55559233

Vasárnap nincsenek nyitva az üzletek 

Mivel több rokonunk is él Németországban, így nem ért minket váratlanul, hogy minden egyes szombaton fel kell készülnünk arra, hogy a következő nap maximum a benzinkúton tudunk vásárolni, de ez a rendszer így is okozott kellemetlenségeket. Éjjel-nappali sincs, 22 óráig mindenki bevásárol, akkor zár a hipermarketek többsége. Egyébként meg lehet szokni, a németeknek meg tök természetes - nekik a magyarok többségével szemben van idejük a munka mellett. Nekünk még szokni kell, legutóbb egy magyarországi látogatás után hazafelé menet esett le, hogy vasárnap van, vagyis még gyorsan be kell ugrani a csepeli Tescoba, ha a freitali otthonunkban friss kenyeret szeretnénk vacsorázni. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.11.07 11:05:51Pannon Puma

  Shadowbull, kifejezetetten megdöbbentem, amikor Bécsben (tudom, az Ausztria :) ) vasárnap nemhogy a boltok, de még a vendéglátósok se voltak nyitva, csak egy kínai étterem (ezek szerint nem szabályozás kérdése, csak ott így szokás).

  Németországi szelektív gyűjtéshez: Heidelberg környékén töltöttem 1,5 hónapot, olyan lecseszést, mint amit a házigazdáimtól kaptam, amikor a banánhéjat véletlenül nem a grün-be, hanem a restmüll-be tettem, még sose senkitől :)

  ja, és ott üveges üdítőt ittak, és hetente jött a rekesz üresüvegért az autó a faluban, letette a helyére a ház elé a telit. PET-palackot nem láttam se a melóhelyen, se a háziaknál egy darabot se. Ez kb. 2002-ben volt. és nagyon nyugat, ez igaz, de Németország, ha már általánosítunk.

 • 2014.11.07 11:11:55Shadowbull

  "a magyar szakemberek messze jobb szakmai képességekkel, adottságokkal rendelkeznek"

  altalanosan nem igaz.

  "Az általános iskolai képzés a magyarral összehasonlítva pedig igen gyenge."

  A lanyom most 4.es, es azt kell mondanom hogy ez egyszeruen nem igaz.

 • 2014.11.07 11:43:28Balt

  Meglep, hogy itt viszonylag kiegyenlített - ha ugyan nem a pro oldalra billenő - vélemények vannak a vasárnapi kötelező zárva tartásról. Én a nyitva tartást (pláne a 0-24 órás Tesco-t) kifejezett vívmánynak tartom, nem mintha olyan gyakran rászorulnék, de ilyen alapon akkor a buszvezetők, forgalmisták, ügyeletes orvosok, rendőrök stb. is kapjanak "felmentést". Vagy: a Mtk. munkáltatóknak kedvező szabályozása helyett inkább garantálja a megfelelő bérezést a pihenőnapokra és éjszakai műszakokra!

  (Miheztartás végett: mondom ezt úgy, hogy simán szavaznék még Harrach Péterre is, ha itt indulna, de Rétvári Bence pl. kimondottan rokonszenves. Pardon, ha off!)

 • 2014.11.07 11:44:44Balt

  Anonimama: "ugyanis a szemétfeldolgozó telepen gép válogatja szét a hulladékot"

  Ezt azért megnézném közelebbről működés közben. Szerintem nem lehetetlen, hogy a gépben egy (sakkozó) török lakik...

 • 2014.11.07 11:54:00kolbászmustárral

  Úgy látom bármit írsz, csak gyűlölködő kommenteket kapsz. :I

 • 2014.11.07 12:02:17nincs_itt

  Mi Bajorország déli részén, egy 12ezres kisvárosban élünk. SEMMi, de SEMMI nem igaz abból, amit ebben az irásban olvashatunk.

 • 2014.11.07 12:31:49spinat

  egy drezdai egy napos albérletkeresésböl sikerült megállapítani, hogy a német bérbeadók (magyarul föbérlönek hívják, de úgy látszik a szerzönek már sikerült a magyart felednie) bizalmatlanok.
  Németország területe 357.167,94 km²,lakossága 80 millió

 • 2014.11.07 12:35:14Gsnake

  inuitdog: "Ha a kutyaszarról ennyit tud írni valaki, akkor jobb ha másról sem ír, mert nincs témája. A zsigeri kutya és kutyás gyűlölet viszont adott, legyen szíves pszichiáterhez fordulni."

  Van egy kis üldözési mániád, úgy látom. Miből vontad le a következtetést, hogy gyűlölné a cikkíró a kutyákat?
  Én kutyatartóként is rühellem a kutyaszart, meg azt a sok tahót is, aki nem szedi össze a kutyája után... én is forduljak pszichiáterhez?

 • 2014.11.07 12:38:53aki mást mond az hazudik

  @ Citoyenne 2014.11.07 06:56:18

  Miert lenne kutyagyulolo az, akit zavar a kutyaszar? Miert gondolod, hogy a kutyaszeretet egyik megnyilvanulasa a bokaig ero kutyaszar az utcakon?
  Miert lenne bunbakkereses a kutyaszar problema miatt a kutyasokra es a kutyakra mutatni es elvarni, hogy felszedjek a szart az ebek utan?
  Ez a minimum lenne.
  Ez nem bunbakkereses, bunbakkereses az lenne, ha valahonnan rejtelyes uton kutyaszar bukkanna fel mindenutt es emiatt olyan csoportra mutogatnank, aminek koze nincs hozza. Pl. a diszhaltartokra, meheszekre stb.

  A kutyaszar bokaig ero hompolygese nem az allatbaratsag es a kutyak szeretetenek jele, de nem is szuksegszeru velejaroja.
  Ahogy az ember jelenletenek es az emberbaratsagnak sem mertekegysege, indokatora az emberi urulek kozteruleten valo hompolygese, hajlektalanok utcan szarasa, a kapuajban kidobott hanyas.
  A posztolonak igaza van, ha serelmezi a szar jelenletet. Akar Nemetorszagban is. Ez kultura kerdese.

 • 2014.11.07 12:38:55Russel Coutts

  @spinat: "magyarul föbérlönek hívják"
  Szerintem nem. Szerintem a föbérlö az nem más, mint az a személy, aki a bérbeadótól kiveszi az ingatlant. Amennyiben a föbérlö az ingatlan részét vagy egészét szintén kiadja valakinek, akkor a második szintü bérbevevö az albérlö. Az albérlö fizet a föbérlönek, aki pedig a bérbeadónak.
  Azért terjedt el régebben ez a fogalomzavar, mert az átkosban az emberek sokszor a tanácsi bérlakást adták ki. Akkor azonban ök nem voltak tulajdonosok, hanem szintén csak bérlök. A bérbeadó (tulajdonos) ekkor az állam/tanács volt. Az ember, aki viszont kvázi sajátjaként rendelkezett az ingatlannal (habár nem volt az övé) "csak" a föbérlö.

 • 2014.11.07 12:40:49Russel Coutts

  Nálunk (Niedersachsen - Wolfsburg, Braunschweig, Hannover) bizony nem viszik el a szemetet, ha rossz tartályba teszi valaki. Igenis keményen belenéz minden kukába a szemetes.

 • 2014.11.07 12:59:42Rich.mond

  Lehet élni a vasárnapi nyitvatartás nélkül, csak éppen nem akarok. Azelőtt áram és internet nélkül is éltek emberek. Biztos ki lehet azt is bírni, de azt sem akarom kipróbálni. Majd én eldöntöm, hogy mikor megyek vásárolni - a bolt meg hadd' döntse el, mikor akar nyitva lenni.

 • 2014.11.07 13:38:32Pannon Puma

  Rich.mond,

  kicsit árnyalja a képet, hogy nem a bolt dönti el, pláne nem a munkavállaló, hanem gyakorlatilag a tulajdonos / részvényes, de alapvetően egyetértünk.

  Én csak azt nem értem - ha már előkerült ez a téma - hogy miért ilyen módon akarják szabályozni, már ha őszinte az indok, miért nem a munka törvénykönyvébe épített garanciákkal, szabályozókkal. ez pont oda való téma...

 • 2014.11.07 13:50:31halszájú

  mikor lesz már ennek a "bezzeg nyugatnak" vége?

  az ember az 56-os emigráció között érzi magát.

  mottó: mindenhol sok a baromarcú. k-európában több. o.k.

  én tübingen mellett mössingenben laktam 3 évig, de a szomszéd(ok) hihetetlen zártságára a mai napig erősen keresem a válaszokat. persze azért egy grenzwert után már én sem próbálkoztam.

 • 2014.11.07 14:44:34spinat

  @Russel Coutts Vermieter, Mieter, Untermieter. így jó?

 • 2014.11.07 14:47:39Halihó

  Aki a keleti részre megy, annyit is ér!

 • 2014.11.07 16:20:38rayban80

  Az mindig eleg ciki,ha valaki a sajat kis mikrokozmoszat kepzeli a vilag közepenek es onnan megmondja a nagy okossagokat..Pl.nehany honapja Nemetorszagban elni es irni a posztokat arrol,hogy mi hogy müködik a nagy Dajcslandban...Nevetseges!

 • 2014.11.07 17:45:08kukatütü

  Egy sárga zsákot sem visznek el a kukások Drezdában, amiben más van, mint ami odavaló lenne. Tapasztalat ;-)

 • 2014.11.07 18:19:18Citoyenne

  @spinat: "magyarul föbérlönek hívják"

  Magyarul azt, aki kiadja a lakását, bérbeadónak hívják. A bérbeadó pedig az esetek 99 százalékáben a tulajdonos.
  A szerencsétlen és sokak által rosszul használt főbérlő szó a Kádár-korszakból ered, amikor a tanácsi lakások bérlői (a főbérlők) albérletbe adták a lakást, de leginkább annak egy szobáját az albérlő részére. Esetleg néha elgondolkoghatnál a szavak értelmén...

 • 2014.11.07 18:27:13Citoyenne

  @aki mást mond az hazudik,

  Semmit sem értettél meg abból, amit írtam. Hogy segítsek egy kicsit, lefordítom: a magyarok többsége olyan ember, aki maga semmilyen szabályt nem tart be, de erkölcsi fölénye tudatában olyan sarkalatos kejelentéseket tesz,mint pl. "Az a legkevesebb, hogy...". Természetesen mindig akkor, ha másról van szó. Nem emlékeztet ez valakire?

 • 2014.11.07 19:41:58bagyula77

  Szerintem jó ötlet a vasárnapi üzletbezárás de akkor az vonatkozzon a kis üzletekre is. Én Stuttgartban élek és itt sok német azt mondja hogy joga van a kereskedelemben dolgozóknak is egy szabadnapra mert nem létfontosságú, hogy ki legyenek nyitva az üzletek (nem kórház vagy nélkülözhetetlen szolgáltatás) és ugyanúgy ünnepnapokon is szerintetek az üzletekben dolgozók nem érdemlik meg a Vasárnapot vagy Máshol mindenhol önzőek az emberek és csak magukra tudnak gondolni ??? Németországban el tudott magad foglalni Vasárnap lehet sétálni, moziba, színházba vagy múzeumba menni egy kicsit művelődni , sportolni elég sok minden adott ahhoz, hogy az ember ne csak a vasárnapi vásárlásban találja meg a szórakozását.

 • 2014.11.07 20:24:26rayban80

  Bagyula...."Stuttgartban élek és itt sok német azt mondja hogy joga van a kereskedelemben dolgozóknak is egy szabadnapra"...
  Stuttgart...Ezek itt svabok.
  A nemetek legalja.Nem veletlen, hogy oket es a badenieket nagyon utalja a legtobb nemet.
  Megjegyzem nem veletlenul...
  Itt mindenkinek mindenhez joga van-foleg ha abbol elonye szamazik eppen-de semmilyen kotelwzettsege nincs ha azt be is kellene tartani.Nem csak betartatni...
  Ja , en is itt elek tizen x eve...

 • 2014.11.07 21:24:39kukatütü

  @ lepkevadász,

  arra a szörnyűséges némettel megírt honlapra gondolsz? Az ugyan még nem hoz a konyhára, hiszen csak "Testbetrieb". Ki fog onnan vásárolni? No, csak nem a németek, a óccsó motorolajat????

 • 2014.11.07 21:44:57Catia

  Ezek nem csak keletnémet tények! Nyugatnémetországban ugyazez megy, sőt, bizonyos dolgok még durvábbak. Mi Münchentől északra lakunk, és barátnőm szerint könyvet kellene írnom az itt eltöltött 10 évünkről, ha másért nem is, de legalább azért, hogy akik ki vágyakoznak ide, azok okuljanak belőle.

  Nálunk itt még tetőzi a dolgot, hogy az autóiparban dolgozunk, ahol aztán minden van... Nem is részletezem, mert elfog a hányinger.

  Mindenesetre, így 10 év tapasztalatából röviden és tömören azt tudom mondani, hogy nagyon megbántam, hogy ide jöttem, és itt most teljesen mindegy, hogy mi volt a kiköltözésem oka. Ha vissza tudnám fordítani az időt, akkor biztosan nem hagynám el az hazámat, akármilyen nehéz is otthon néha. Aki akarja, az megtalálja számításait.

  Ez az ország (sajnos!) úgy undorító, ahogy van. Ami meg még lehangolóbb, mint ahogy a cikkíró is írta, nekünk, magyaroknak sajnos "nedvesedik a bugyink" a németektől, meg Németországtól, meg mindentől, ami német, lehet az német szemétimport élelmiszer és egyéb árú, amit ízlésesen becsomagolnak, és a szemétimpont elosztó áruházlánc (Lidl, Aldi) jó pénzért elad a magyaroknak, mert tudják, hogy nekünk jó lesz. Nekik csak a profit számít, lehetőleg mindig minél nagyobb, és kész. Ami engem megdöbbentett, hogy olyan őszintén és határozottan hazudnak az ember szemébe, hogy azt tényleg el is hisszük. 8 (!) év után esett ez le nekem, és állt össze a kép, hogy mikor, milyen helyzetekben, mennyi t hazudtak.

  Én csak azt tudom mindenkinek javasolni, aki pszichésen nem elég felkészült és erős, ne jöjjön ebbe a mű országba, ahol műmosollyal az ember után dobják az üzletben, hogy "schönen Tag noch".

 • 2014.11.07 22:01:25rayban80

  Catia...
  Vegre valaki aki ugy latja a dolgokat ahogy vannak!
  Ez egy netto szemetdomb...

 • 2014.11.07 23:15:11edinah

  Szerintem az tortenhetett itt, hogy muszaj volt megirnia egy cikket, barmirol. Ennek a ciknek sajnos semmi ertelme nincs. Ennyi ido utan velemenyt max a rokonsagnak lehet mondani, de az sem ertekelheto igazan.

 • 2014.11.07 23:54:06Hátrányos helyzetű kaviár

  .....

 • 2014.11.07 23:59:02Hátrányos helyzetű kaviár

  Catia
  Van Audi gyár otthon, nyugodtan költözhettek haza, ha ott annyira szar.

  rayban80
  Ki kényszerít, hogy Stuttgartban élj az általad gyűlölt svábok között? Szólj, kiszabadítalak, és mehetsz is haza Isten hírével. Megmutassam merre van a Hauptbahnhof?
  Én jól érzem magam köztük, és a várost is szeretem. Hiába élsz itt tizen x éve, az undorítóan kicsinyes mentalitásodat nem sikerült levetkőznöd, én meg ezt gyűlölöm.

 • 2014.11.08 00:27:07Fluoro

  Szívás, hogy a keleti részre mentetek. Sokfelé voltam Németországban, és bizony a kelet-nyugat választóvonal nem tűnt el! Amúgy az embereken is látszik... A keleti nagyhasú-potrohos típus, a nyugati vékony, szikár. Gondolom, a táplálkozás és az életmód több évtizedes hatása látszik.

 • 2014.11.08 09:46:35rayban80

  Hatranyos helyzetu...A neved mindent elarul.
  Remekul elunk itt anyagilag de az emberi oldala nagyon gaz itt.
  Persze mindenhol akad olyan szerencsetlen magyar aki a plusz 3 euroert amennyivel tobbet keres mint magyarorszagon besz******p itt minden szemet dolgot a svaboktol.
  Szanalmasak az ilyenek.Hauptbahnhof?
  Ilyen helyekre nem jarok te kis szerencsecsomag.
  Ha tudnal nemetul akkor mutathatnek par
  forumot ahol tisztan latszik mit gondolnak a nemetek a svabokrol.
  De mivel max 1-2 hete vagy itt -es ezert vagy ilyen okos...-ezert ezt kihagyom.

 • 2014.11.08 12:15:14Csibefogó

  1. A szelektív hulladékgyűjtés sehol a világban nem megoldott, és csak tökéletes félmegoldások látnak napvilágot mindenhol. Magyarországon úri huncutság (lásd szelektív hulladék gyűjtő szigetek – következmény: melléhordás+ennek költsége), de Németországban sem rózsásabb a helyzet. Itt kinn Stuttgart mellett a csomagolási hulladékot kell külön zsákba gyűjteni, ebbe beletartozik a nylon, a söröskupak, a vissza nem váltható PET palack, Tetra Pack doboz, alufólia stb. Ezt utána emberi kézi erővel szétválogatják, majd újrafelhasználják. Én el nem tudom képzelni, hogy egy Tetra Packos doboz, amiben van papír, műanyag és fém is, mitől olcsóbb szétbontani, mint elásni 100 méter mélyen (túl a marketing dumán túl, lásd plazma technológia és társai), komolyan fel nem foghatom. Meg a maga a gyűjtő zsák is szemetet termel, csak úgy mellékesen. Amúgy a németek annál előrébb vannak, hogy évtizedek óta megy az üveg külön gyűjtés, de ha például a sörös üvegeket és dobozokat vissza lehet vinni, meg a PET palackoknak 95%-át, akkor a boros üvegeket miért nem? Meg mifelénk a zöld hulladékgyűjtés önkéntes, ha akarsz külön kukát, azt neked kell fizetni, így tényleg csak a legelvakultabbak teszik ezt, mert kinek is kell még egy újabb kuka a többi mellé – pénzért.

 • 2014.11.08 12:41:15aki mást mond az hazudik

  @ Csibefogó 2014.11.08 12:15:14

  A Tetra Pack csomagolasok ujrahasznositasa, a retegek szetvalasztasa hatalmas energiapazalo es vizigenyes folyamat. Nagyon szuper dolog az ilyen tejesdoboz, csak marhara nem recycling-barat

  @ Citoyenne 2014.11.07 18:27:13

  En betartom a szabalyokat, ugyhogy szerintem joggal teszem szova a kutyaszart.
  Elkepeszto hozzaallas, hogy ugy gondolod, hogy mivel (szerinted) mindenki mibden szabalyra szarik, ez felmenti a kutyaszart gyartokat.
  Amugy felolem egy adocsalo, bunozo is szova tehetne a kutyaszar problemat, akkor is igazat adnek neki, mert valos problemara hivja fel a figyelmet.

  Kutyat csak porazon, szajkosarral engednek setaltatni. Ez alap szerintem.
  Kutyaszart meg szedje fel a kutyatarto.
  A tobbi szabalyszegot is kritizalom, de egyik se menti a masikat.

  @ inuitdog 2014.11.07 00:49:56
  Na megjott a masik kutyabuzi is. A posztolo nem a kutyat, kutyasokat gyuloli, hanem a kutyaszart. Ertheto ez, csak neked faj. Ha emberi szar lepne mindent es amiatt panaszkodna, akkor meg embergyulolonek titulalnad a posztolot?
  Legyel szives pszichiaterhez fordulni.

 • 2014.11.08 14:37:15xtolzig

  Örülök, hogy a blogokon és a hozzászólok közt is a kint élők is beszámolnak a tapasztalataikról, hogy kurvára nevetséges ez az állandó Nyugatimádt, "itt minden fos és mindenki geci, BEZZEG a Nyugat, minden jól működik, úszol a pénzbe és a kutyaszar is magától párolog el az utcáról, mindezt rengeteg kedves és segítőkész szomszéd és városlakó környezetében".
  Ami nyilván úgy faszság ahogy van, minden országban a világon, mint ahogy itthon is vannak idegesítő alakok a 4-6-on reggel.
  A legjobb mondat amit olvastam fentebb, hogy aki akarja ITTHON is mindenki megtalálja a számítását, aki akarja és van hozzá tehetsége szorgalma, bármilyen területről is legyen szó.
  Aki meg csak fikázni meg siránkozni tud és tehetségtelen is meg életképtelen is, az menjen ki pultosnak londonba meg szakmunkásnak kutyaszart szedni németországba. (igen, vannak orvosok meg informatikusok is, akik sikeresek, legalább 100an itthonról összesen...)

 • 2014.11.08 14:40:04oys...

  Pár hónap után elért Titeket is az a métely, miszerint az Ossie-k alantasabbak a Wessie-knél?
  "keletnémetország bizony bűzlik a kutyaszartól, és a közhiedelemmel szemben nagyon lusták az emberek"
  "A keletnémet bérbeadók a magyarokhoz képest rettentően bizalmatlanok"
  "a keletnémet emberek minden közhiedelemmel ellentétben ugyanolyan lusták és nemtörődömök"
  "a keletnémetek ... A nemhivatalos jelzéseket viszont magasról leszarják"

  Miért lappang Bennetek ez a félrehúzó általánosítás?
  Csak nem olyasféle önigazolást kerestek, miszerint az Ossie-knél nektek ez jutott, de azért a nagynémet valóság ettől fényesebb?!?
  Hidd el, a Wessie-kre is igaz mindez. Sőt, az Ossie-kre sem mindre, illetve nem mindenütt!
  Ne a keleties régiótokra fogjátok azt amikor egy-ey kisebb csalódás érhet! (Magatok választottátok az idegenbe szakadást, csak magatokat okolhatjátok a rosszabb pillanatokért is. Nyilván lesz még bőven, mert ez is elkerülhetetlen...)

 • 2014.11.08 14:45:33oys...

  Ezt pedig, remélem, jól ismeritek:
  [link]
  (Bëlga: De szar itt élni)
  Hallgassátok meg minél sűrűbben!

 • 2014.11.08 15:45:56Hátrányos helyzetű kaviár

  rayban80
  Ostoba emberek szokása mások nevével vagy nicknevével élcelődni. Ezennel te is közéjük tartozol.
  Bár semmi közöd hozzá, de évek óta élek Stuttgartban, és egyáltalán nem érdekel, hogy a lipcseinek vagy a rostockinak vagy az esseninek mi a véleménye a svábokról. Ha érdekelne, meghallgatnám vagy elolvasnám.
  Szóval, boldogon élsz minden lehetőséggel, amit nyújtanak neked, hogy minél több anyagi javat kaparj össze magadnak, ugyanakkor viszont gyűlölöd és lenézed őket. Igen, ez a gerinctelen pondró jellemzője. De tudod mit, szívesen veszek neked és kiscsaládodnak egy csak odaútra szóló jegyet, mondjuk Hamburgba, az jó messze van az általad utált sváboktól. Még a repülőtérre is kiviszlek, hogy biztos felszálljatok, mert a hozzád hasonlóktól rendkívül undorodom, te tahó paraszt.

 • 2014.11.08 16:21:30rayban80

  Hatranyos helyzetu homar...Az ostoba nikkeddel magadat egeted te buta.
  Senkihazi kis fogyatekos aki olyan berhazban el stuttgartban ahol garzonokat arulnak apropenzert az ne akarjon okosakat irogatni hiszen kijott ide es megse ert el semmit...
  Az a szitu te kis gyoker hogy eloben a szemembe se mernel nezi.Igy csak nevetgelunk a szerencsetlen erolkodeseden itt.
  Dolgozzal tovabb havi netto 800 euroert a mekiben es halucinald , hogy mekkora kiraly hely stgt.hiszen te dupla annyit keresel itt mint magyaro.on...Persze a szuklatokort tamasztja ala , hogy vagy olyan alulmuvelt hogy azt gondold svabok=stuttgart.
  Stuttgart nagyon resze emigransokbol all.
  Az igazi svabokat nagyreszt a kulvarosokban es a kornyezo kb.70-80km en belul talalod...
  A svabok nagy resze gusztustalan.Miert?
  Mert arogansak, mert kepmutatoak, mert nem egyenesen rendezik a problemaikat hanem a hatad mogott es a neten...-mint te-, mert hidegek es erzelmileg szegenyek, mert ha valakivel valami gond van akkor akar sok eves ismeretseget is pillanatok alatt felrugnak,merevek, nem birnak szabalyozasok nelkul elni mert 0 kreativitas van bennuk stb.stb..De hogy mondjak egy jo tulajdonsagot is:iszonyu kiszamithatoak es vezethetoek mert nagy csordaszellem...
  Aki ezeket jo arcoknak tartja az rosszabb mint ez a bagazs.

  Semmi kozom amugy ezekhez az emberekhez, mert ugyan itt elunk te birka de teljesen fuggetlenul toluk.Anyagliag es emberileg se vagyunk rajuk szorulva.
  De a munkahelyen amit teremtettem egeszen tuti hogy nem svabokat alkalmazok!!!!
  Akik megbizhatatlanok, gerinctelenek es utalnak dolgozni.Foleg egy kulfoldinek...
  Kivetel mindig van.De a nagy resze ilyen.
  Repuloteret pedig meg kivulrol sem lattad te szellemitoprongy...
  Mennyire kell ostobanak es onelegult fasznak-tudom hogy neked nincs olyan de nonek megse neveznelek-lenni hogy a nemetek velemenye ne szamitson.
  De legyszi irogassal meg es egessed magadat!

  Ha eddig nem volt eleg az az 1000 x komment amit itt fostal magadbol a forumon

 • 2014.11.08 16:27:47oys...

  Kedves utóbbi Írogatók!

  Nem gondoljátok, hogy pld. a blogbejegyzéseket írónknak épp az ilyen, egymást maró magyarokból (is) lett elege, mikor azt a kétes döntését hozta, hogy elhagyja a Hazáját?!?
  És akkor most épp Ti, az újnémetek lepitek meg azzal, hogy ott is egymás pocskondiázásával foglalkoztok?
  Lehet, hogy ilyenek láttán, vagy tapasztaltán írta azt korábban, hogy külföldön a magyar szó hallatán sokak inkább nem is adják ki a kinti-magyar mivoltukat...

 • 2014.11.08 16:35:38rayban80

  Kedves oys..Amit Te nem es a kedves homar nem fog fel.
  Tenyeket irtam az itteni mentalitasrol.
  Ennyi.
  Errol reszletesen itt:[link]

  Ezek tenyek es a sajat velemenyem sok sok ev tapasztalataval.

  Erre van aki gusztustalanul megakar hazuttolni mert o maskent gondolkodik.

  Ha ugy alakul, meg szajba is fogom verni mert a csaladomat is belekeveri ez a pondro...
  Amugy hagyjuk ezt a 'magyar mivoltukat'hulyeseget...Mert pontosan mi is ez???
  Ide mindenki a penzert jon.Ez teny.

  Aztan van akinek mas is fontos lesz egy ido utan mint a bankszamla dagadasa...

  Persze ahhoz elis kellene erni valamit elobb...Nem mekibol osztani az eszt..

 • 2014.11.08 17:12:26rayban80

  Meg valami:mi szeretunk itt elni.Van nehany jo baratunk, rengeteg ismerosunk.Azt csinalunk amit akarunk.
  De a svabokrol ugy nagy altalaban ez a velemenyunk.

  A temarol mindent elmondtam.

  Mindenkinek kivanok sikeres beilleszkedest a tartasotok feladasa nelkul...

  Homarnak pedig egy szemelyisegterapeutat tudnek ajanlani vagy egy jo pszichiatert.

 • 2014.11.08 17:19:17Hátrányos helyzetű kaviár

  rayban80
  Nem tudom, honnan veszed, hogy a mekiben dolgozom? Mert nem ott, de ez lényegtelen. A munkám miatt nagyon sokat utazgattam mintegy 2 éven keresztül Németországban,nagyon sok várost ismertem meg, nagyon sok emberrel találkoztam, sokféle mentalitással. Volt viszonyítási alapom, amikor úgy döntöttem, hogy Stuttgartot választom, és igen, tetszik nekem a város is és az emberek is. Bármennyire is fáj neked. Különben mélységesen sajnálom, hgy nem egy 150 négyzetméteres hodályt bérlek egyedül, hanem csak egy garzont, így nem felelhetek meg a te elvárásaidnak. Bár azoknak nem is akarok megfelelni, mert nagyon alacsonyak.
  Nem tudom, mi a bajod, de sürgősen kezeltesd ki, mert aggódom azért, hogy egy teljesen idegenről feltételezel marhaságokat, kivetítve rá a saját nyomrodat. Ha nem tetszeik a környék, költözz el, és minél messzebbre, mondjuk haza. A tipikusan kicsinyes, rosszindulatú mentalitásod megvan hozzá.

 • 2014.11.08 17:43:48Hátrányos helyzetű kaviár

  oys
  Hm, igazad van, de az ember már csak ilyen. Láthatod arról az oldalról is, amit rayban belinkelt, és ami kifejezetten egy panaszkodásra kitalált oldal. Az más kérdés, hogy ő egyedül ebből tájékozódik, az ő szellemi toprongya. Szóval,engem az bosszantott fel az ő és Catia hozzásuólásában, hogy olyan mérhetetlen gyűlölettel beszélnek azokról az emberekrő, akik befogadták őket az országukba. Nem kötelező itt élni. Őket sem kötelezi senki erre. Bármikor mehetnek, amerre akarnak. Mindazonáltal a németek korántsem angyalok vagy szentek, mindenféle ember él itt is. A tartományok között is vannak különbségek, ami az embereket illeti, egy bajor például sokkal haverkodósabb valóban, mint egy sváb. Bajorországban simán megszólítanak ismeretlenek a boltban, az étteremben, kávéházban, érdeklődnek, hogy vagy, ilyesmik. A sváboknál ez nem jellemző, ott inkább a kimért udvariasság dívik, nem haverkodó népség. Nekem az ő stílusuk jobban bejön. Csak azt nem értem, akinek nem, mi a fenének él közöttük?

 • 2014.11.08 19:09:55rayban80

  Homarka leszalhatna a magaslorol, mert rajta kivul mindenki latja hogy ez a magaslo csak egy icipici ponilo...
  Ez mar reg sakk-matt.Javaslom jarjal valodi emberek koze hogy a velemenyed ne a Bauern sucht frau es hasonlo szintu nepmuvelo adasokbol szerezd...
  Az ilyen fogyatekosok miatt fordul el a normalisabb magyar ha valahol magyar beszedet hall...

 • 2014.11.08 20:35:18Hátrányos helyzetű kaviár

  rayban
  Muszáj neked feltétlenül parasztnak lenned, amkor megnyilvánulsz?

 • 2014.11.08 21:22:19rayban80

  Homarka.Legyel te is kimerten udvarias es lepjel a sok spanod koze akikkel tele van a konigstr...
  Tudod ma van 'S-city leuchtet'...
  Persze a svab barataid kopkodnek arra hogy vasarnap is nyirva legyenek az uzletek, de ha megis egy vasarnap par orara kinyitnak a boltok vagy mint ma amikor 4 oraval tovabb lehet ugyanazt megvenni amit egesz heten barmikor..Szoval ilyenkor letapossak egymast ezek a jofej emberek...
  Mert ok olyan kimertek, inteligensek.Nem szimpla konzumidiotak...
  Hagyjuk is, oltozz es lepj!:))

 • 2014.11.08 21:56:41Hátrányos helyzetű kaviár

  Igen, úgy látom, csak bunkó stílusban tudsz megnyilvánulni. Már értem, miért nem érzed itt jól magad. Nos, ég veled.

 • 2014.11.08 23:59:38rayban80

  Ha jogod volt beszolni, akkor most jogod van a kovetkezmenyeihez is homar.

 • 2014.11.09 18:57:17thoma24

  A bloggert lehangolják a tisztább utcák. Szegény!
  Javaslom a Balkánra való költözést, ott talán talál elég felvillanyozó mocskos utcát.

 • 2014.11.10 00:10:41calealenta

  rayban80, sértett vagy, bunkó, nem tudsz írni, ráragadtál a felkiáltójelre - és ha már névcsúfolás, bazmeg _márkanév_ mint nick... Ki a lóf vagy te öcsém, és honnan pottyantál ide, hogy mindenkit lenagyképűzöl és lehordasz, hogy kussoljanak, miközben kilométeres kommentekben írod a nagy büdös semmit?
  Amúgy meg általánosságban elég gáz, amikor valaki kiköltözik külföldiába és végig véreskönnyet sír, hogy milyen szar neki és osse lesz boldog, és csak a pénzért van ott... De még csak nem is ez a gáz, hanem hogy nagybüszkén előadja, és mindenki másra mutogat, hogy mindenki idióta és selejt, azért érzi ő magát fosul, semmi másért.
  A bezzegnyugat (németek)/egzotikum (Afrika)/varázslatoskelet (törökök) című pozitívelőítélet-halmaz nálam kb egy kategória, aki ezzel megy oda bárhova, azt nem is érdekli, hogy hova megy, és látványosan, drámaian csalóóódni fog.

 • 2014.11.10 07:35:18Xellius

  [link] mindenki figyelmébe ajánlom e remek videót (magyar felirat van hozzá ha letöltöd)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta