SZÜLŐSÉG

Hékás, kispapa-szett nélkül nincs apás szülés!

2014. november 4., kedd 11:48

Hallott már a kispapa szettről? És ha azt mondom Apás szülés szett? Fogalma sincs miről beszélünk?

Magyarországon sok kórház szabályozza azt, hogy pontosan milyen ruhában lehet jelen lenni a szülésnél, vagy éppen látogatni az intenzív osztályon. Tizenéve ezzel még senki nem foglalkozott, legalábbis az általam látogatott budapesti kórházakban maximum egy többször használatos köpenyt kellett felvenni, amit Béla bá, az előző látogató levetett. Aztán volt az az időszak is, amikor egyes szülészetek olyan jó helyzetben voltak, hogy ingyen az apák rendelkezésére tudták bocsánati ezeket a csomagokat. De egyre kevesebb osztály engedheti ezt meg magának, és egyre több helyen a szülőket kérik arra, hogy szerezzék be a szükséges ruhacsomagot.

Azt jó tudni, hogy évente 90-100.000 ember fertőződik meg a kórházakban, amely 10 milliárd forint többlet ápolási díjat ró a kórházakra, a Országos Epidemiológiai Központ felmérése szerint. A steril, egyszerhasználatos szettek használata tehát logikus, és valószínűleg közgazdaságilag is indokolt. Az más kérdés, hogy a kórházak szülészeteinek általában egyáltalán nincs rá pénze.

Tehát az a szülészet döntése, hogy miben mehet be valaki, és azt is ők döntik el, hogy helyben árulják-e ezeket a szetteket, vagy csak megkérik a látogatókat, szerezzenek be valahonnan. Ez a valahonnan elég sok lehetőséget takar, ezek közül a legkényelmesebb (és a legdrágább) nyilván a helyben üzemelő automata. Ilyenből például a Complex-Clean Kft. 12-t üzemeltet Magyarország szerte.

Gáspár István tulajdonos elmondása alapján, a 2500 forintba kerülő szettek egységesek, ezekben eltérés nincs. Ők készítenek intenzív osztályos csomagokat is, vagy például létezik szülés utánra betétcsomag, illetve a kórházzal együttműködve rakják össze az általuk elvárt csomagokat. Jó tudni, hogy minden csomag árából 500 forintot befizetnek az adott kórház szülészetének alapítványi számlájára, és mindig van egy-két csomag, amit azok számára biztosítanak, akiknek anyagi helyzete nem teszi lehetővé a csomag megvásárlását.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház ovosigazgatója,   Dr. Nagy Gábor a Boon megkeresésére még korábban azt nyilatkozta, hogy a szüléskor jelenlévő hozzátartózót csak az előírt higiénés felszerelésben engedhetik be a szülőszobába, illetve ha császármetszés végzése válik szükségessé, úgy a műtőbe. Ez egyszer használatos sapkából, maszkból, felsőruházatból, nadrágból és lábzsákból áll. Ennek költségét sem a szülészeti osztály, sem a kórház nem tudja fedezni. Ennek ára ott 3000 forint, mellyel a kórház alapítványát támogatják. Az összegyűlt pénzből a szakdolgozók továbbképzését, az osztály otthonosabbá tételét, műszereinek részbeni beszerzését finanszírozzák.

40102
Fotó: axiomarket.hu

A Kispapa szett névre hallgató egyszer használatos csomagot eltérő árakon lehet beszerezni. Ha valaki túl borsosnak találja a 2500-3000 forintos csomagot a helyszínen, gondolkodhat előre is, így jóval gazdaságosabban meg lehet oldani. Alapvetően a következőkből áll a szett:

1 db nővérsapka
2 db szájmaszk
1 db rövid ujjú felső
1 db nadrág
1 pár cipővédő

vásárlás helye ár
automata 2500.-
Babyfun diszkont 970.-
Gyógybolt 1407.-
Wolf 850.-
Medorto 1500.-
Aukciós oldalak 800-1500.-

Persze előfordulhat olyan eset, hogy annak aki ott szeretne lenni a szülő nő mellett, nincs pénze megvásárolni a szettet. A betegjogi szakember szerint a TB-nek nem feladata finanszírozni a hozzátartozók felszerelését, ez csak abban az esetben lehetséges, ha a hozzátartozó részt vesz valamilyen módon a betegellátásban, ilyen lehet az, ha donorként működik közbe, vagy épp vért ad a helyszínen, ez viszont nem jellemző a kórházi szülésekre.

Tehát a TB nem fizet, a kórházaknak meg kisebb dolguk is nagyobb annál, hogy pont erre költsenek. Ennek ellenére, a kevésbé tehetőseknek is van lehetősége, hogy ott legyen a szülésnél. Mint a fenti táblázatból is látszik, ilyen csomagot már ezer forint alatt is be lehet szerezni, ha időben gondolkodunk.

De akinek még ez is meghaladja a lehetőségeit, annak is vannak lehetőségei. Az első az, hogy kérelmezi a szolgálatónál (ami jelen esetben a kórház), hogy tekintsenek el a termék kifizetésétől. Ha ez nem lehetséges, az OEP-hez is lehet fordulni. A harmadik lehetőség az önkormányzat felkeresése, és eseti segély kérése. Ha pedig ez sem működő út, akkor érdemes felkeresni a kórház alapítványát, és ott kérni a megfelelő összeget, illetve a csomagot.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.11.04 13:30:38csallob

  a SOTE I.-en 2000 Ft volt júniusban (tehát nekem gyerekenként egy ezres, mert ikreim vannak, hehe)

 • 2014.11.04 14:22:36Dixhorn

  Hát én be nem megyek az tuti.

 • 2014.11.04 15:05:34kolbászmustárral

  A szülő nőket nem zavarja, hogy ilyen kiszolgáltatott, fájdalmas helyzetben látja őket a leendő apa?
  Én már egy migrénnél a fenébe kívánok minden körülöttem levőt.

 • 2014.11.04 17:03:43zizi77

  Kolbászmustárral: embere válogatja. Nekem nagy segítség volt a férjem jelenléte. Persze ehhez az is kell, hogy apuka erre alkalmas legyen. Amúgy mivel egy életveszélyes helyzetben is voltunk már együtt, ez már meg se kottyan nekünk! ;)

 • 2014.11.04 17:24:45kolbászmustárral

  zizi77

  "Amúgy mivel egy életveszélyes helyzetben is voltunk már együtt, ez már meg se kottyan nekünk!" Huh. Kösz a választ!

 • 2014.11.04 17:34:52gchg

  kolbászmustárral: a baj ott kezdődik, ha a szülő nő kiszolgáltatott helyzetben van a szülése alatt, pedig biztonságban kellene éreznie magát. Én úgy voltam vele, hogy akkor is ott volt az apja, amikor megcsinálta a gyereket, ne hogy már akkor hagyjon magamra, amikor megszülöm. Hatalmas erőt és nagy megnyugvást adott, hogy akit a világon a legjobban szeretek, az mellettem van és számíthatok rá. Tökre nem érdekelt, hogy közben fájok. Elvégre a férjem, aki szeret! Most mit prűdködjek, pont őelőtte? Életem egyik legfontosabb pillanatát vadidegenek között éljem meg? És takarítottuk már fel egymás hányását, hasmenését is, az szerintem sokkal meredekebb, mint a szülés.

  És még valami: a szex csak jobb lett utána, pedig 3 gyerekünk van. ;) Mellesleg a harmadik gyertek olyan gyorsan jött, hogy csak a szülés után jutott eszébe a személyzetnek, hogy hoppá: apuka utcai ruhában, utcai cipőben maradt. :)

 • 2014.11.04 19:59:05Mille38

  kolbászmustárral: a férjem kimondottan jól vette a helyzetet minden alkalommal (már amikor nem késte le, mert olyan is volt). Abszolút premier plánban, nagy érdeklődéssel megnézett mindent, és nem zavarta azóta sem, amiket látott. Nekem is jó volt, sokat nevettünk és unalmas lett volna nélküle hosszú órákon át. Ő volt elég bátor felcsavarni a fűtést, mikor fáztam és beparancsolni a szülésznőt, amikor megjelent a gyerek haja... Asszisztált az orvosnak, amikor kérte és tartotta bennem a lelket, míg varrtak, sőt biztatóan jelentette a "végekről", hogy már csak pár centi van hátra...

 • 2014.11.04 20:41:09Big

  Ferfikent az alabbi a tapasztalatom:
  En bent voltam mindket kicsim szuletesekor.
  Raadasul csaszaros volt mindketto.nem jelentett gondot....

 • 2014.11.04 20:53:24retinax

  Tényleg akkora tétel lenne egy kórháznak többször használatos, de nyilván tiszta ruházatot biztosítani az apáknak? Megjegyzem, az apa, vagy aki a szülő nővel van, mindig tevékenyen részt vesz a szülésben, pl. odaadja a hányós tálat úgy kétpercenként, amit vajúdás közben, karba kötött akármivel egyedül nehezen ér el az ember. És úgy általában, vajúdás alatt az apa látja el a "beteget", nem a szülésznő, és nem is az orvos, tapasztalatom szerint.

 • 2014.11.04 21:56:13zizi77

  Retinax, gondolom ez azoknál van így, ahol bent van apuka. Ahol egyedül küzd a kismama, ott azért pátyolgatja a személyzet is.

 • 2014.11.04 23:20:51odinn

  Nálunk az automata nem tudott visszaadni tízezresből. Ha nem szánnak meg a nővérek egy műtősszettel, lemaradok a szülésről. :-(

 • 2014.11.05 05:14:02Norx

  Hát ki a f@szom lett volna donor az apás szülésünkho:z, ha nem én?

 • 2014.11.05 07:31:39Brian&Justinforever

  Zizi77: lóf...t csinál a személyzet az egyedül küzdő nővel, nem pátyolgatja. Óránként-kétóránként ránéznek, oszt' jóvan.

  Visszatérve a témához: nálam is bent volt párom, mikor jött a csemete. A terhességem elején még ódzkodtam a dologtól "hát ezt aztán biztosan nem vállalom be" címszó alatt. Aztán mikor ott voltam, hogy bármelyik pillanatban elindulhat a gyerkőc világgá, már igényeltem a jelenlétét a szülőszobán (és milyen jól tettem). Egyáltalán nem zavarta semmi (bár a végén császároztak és a műtőbe apás szettel sem engedték be). No a lényeg: amikor az ember ott van, hogy jön a baba, és már fáj, és főleg első gyereknél kellőképp be is van tojva, hogy ugyanvajon mi is fog valójában történni (mennyire fog fájni, stb.), hatalmas lelkierőt ad, ha ott van az emberrel a párocskája, akinek véresre lehet harapni a karját, átölel, eltereli a figyelmét a nőnek, kísérgeti wc-re, fogja a kezét, miegymás. :)

 • 2014.11.05 08:20:51zizi77

  Nincs is szükség arra, hogy valaki non-stop fogja a kezem. Aki ezt várja el, az gondoskodjon kisérőről. Apától én se ezt vártam el ott, de megnyugtató volt a jelenléte. Az elején még együtt röhögtünk, amikor meg jött a pokol, tartott a labdán. Sajnálom, akik ezt nem tudják kivitelezni. Tesóméknál mondjuk a harmadiknál már csak a kitolásra ért oda apuka. Jött a gyerek expressz!

 • 2014.11.05 11:24:50Amethyst Deciever

  Kispapa. Szett!!!! KORKEP!!!! Uristen, hogy lehet ilyen szavakat leirni, mi ez a szohasznalat mar? Okadalom.

 • 2014.11.06 13:55:17mrs.kunzoo

  Most komolyan nem fér bele az a 2500-3000 forint a családnak, ha már egyszer annyira akarják, hogy apuka ott legyen a szülésnél?
  retinax: - Van ahol saját hálóingben szülsz, mert a kórház nem tud adni a szüléshez sem... Ezek után szerinted mennyi az esély rá, hogy az apás szüléshez a kórház biztosít felszerelést az apának?!

 • 2014.11.06 22:05:18Paladin_x

  A táblázatban nem szerepel a patika, mint opció. Kb. 800 Ft-ért adnak egyes patikák is ilyen szettet - a SOTE II. körül biztosan, mi is onnan szereztük be.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta