23 dolog, amiért mi nők állandóan elnézést kérünk

Sok mindenben különböznek nők és férfiak, így a neveltetésüken is, ennek előnyeivel és hátrányaival együtt. Egyes nézetek szerint a lányoknak például – legalábbis a jó kislányoknak – sokkal többször és több dolog miatt kell bocsánatot kérniük, mint a kisfiúknak, és ez a különbség felnőttkorban is megmarad.

A Bustle.com cikke szerint a nők lépten-nyomon, reflexből bocsánatot kérnek még olyan dolgokért is, amiért tulajdonképpen nem kellene, vagy amiért hasonló helyzetben lévő fiúktól és férfiaktól nem is várnánk ezt el. Ők 23 dolgot szedtek össze, amiért – szerintük – feleslegesen kérnek elnézést a nők, vagyis nem biztos, hogy meg kell követelnünk kislányunktól a bocsánatkérést ezekben a témákban. Némelyikkel teljes mértékben és egyöntetűen egyetértünk, más témákat illetően mi is kissé ambivalensek vagyunk – amiért rögtön elnézést is kérek. És a nők 23-as listája még mindig sokkal rövidebb, mint az a 65 dolog, amiért a britek kérnek elnézést.

shutterstock 67214728

Ha végignézem ezt a listát, van, amiért én is elnézést kérek és már a lányomnak is megtanítottam, van, amiért meg még soha eszembe se jutott szabadkozni. Ön mit gondol? Lássuk a 23 dolgot:

1. Az önreklámért

Nem biztos, hogy elviselhetetlen terhet ró az ismerőseinkre, ha közzéteszünk valamit az új cikkünkkel, balkán népzenei alapokkal gazdagított garázspunk-zenekarunk koncertjével, megjelenő dark fantasy-regényünkkel vagy szakdolgozatunkhoz kitöltendő kérdőívünkkel kapcsolatban. Azok a barátaink, akiket érdekel, úgyis elolvassák,a többiek meg úgysem.

2. Ha szólunk valakinek, aki elállja az utunkat

Elnézést, ne haragudjon, megtenné, hogy nem foglalja el teljes szélességében ezt a lépcsőt, amin épp szeretnék lemenni? Tényleg bocsánatot kérek, nem láttam, hogy épp egy igen fontos és sürgős játékot játszik a telefonján. Á, majd akkor kimegyek a vészkijáraton, hagyja csak, én kérek elnézést.

3. Ha a munkánkat végezzük a munkahelyünkön

A nők gyakran hajlamosak elnézést kérni és kényelmetlenül érezni magukat a rájuk ruházott bármiféle hatalom miatt. Ugyanakkor nem biztos, hogy bocsánatot kell kérnünk, ha a munkánkat végezzük, vagy ha beosztottjainkat bátorítjuk ugyanerre.

4. Az életben hozott döntéseinkért

Nem akar gyereket? Fiatalabb korban vállal gyereket, mint ahogy az a környezetében szokás? Idősebb korban??? Túl hamar férjhez megy? Egyáltalán nem megy férjhez? Fontosabbnak tartja a karrierjét a családalapításnál? Neadjisten a családját a karrierénél? Nem kell bocsánatot kérni csupán azért, mert különbözőek vagyunk, és mert esetleg nem ugyanúgy döntünk, mint a körülöttünk lévők (ugyanis nem nekik kell felnevelni a képzeletbeli gyerekeinket, sem együtt élni a férjünkkel).

5. Nem elég „összeszedetten” néz ki

Nem várja el mindenki, hogy makulátlanul kiöltözve menjen a postára átvenni az ajánlott küldeményt, mi több, az Operabál és a Nobel-díjkiosztó kivételével a legtöbb eseményen és élethelyzetben megengedett némi lazaság.

6. Túl szexin öltözött

Ha mások érzik kényelmetlenül magukat a mi rövid szoknyánk miatt, az az ő problémájuk.

78980375 10
Popperfoto

7. Ha (időben) lemondunk egy programot

A legtöbb ember sokkal szívesebben heverészik otthon a kanapén, mintsem a külvilág dolgaival foglalkozna. (Tényleg? Nekünk néha azért kedvünk támad kimozdulni.) Szóval nem kell tragédiát csinálni abból, ha időnként lemondunk egy-egy programot. Vagy legalábbis nem akkora ügy, mintha elütöttük volna autóval az illetőt.

8. Ha kiborít valami

Nem kell elnézést kérni azért, ha érzelmesen viselkedünk – különösen, ha az érzéseink teljesen helyénvalóak az adott szituációban.

9. Nem a szép fehérnemű van rajtunk vagy nem frissen szőrtelenítettünk

Általában szexpartnerünktől szoktunk emiatt bocsánatot kérni, aki ha nem totál suttyó, valószínűleg észre sem vette, hogy csak egy „szerda” feliratú pamutbugyi van rajtunk a csipketanga helyett. De ha észre is vette, a csalódottságát remélhetőleg felülírja aziránti öröme, amiért hajlandóak vagyunk levenni.

10. Véletlenül hozzáértünk valakihez

Az ülések karfái a moziban és a vonaton is két könyök megtámasztására készülnek – a mellettünk ülő valószínűleg nem fog kiborulni, amiért véletlenül hozzáértünk.

11. (Egészségtelen ételt) eszünk nyilvánosan

Bár a nagymamám szerint úrinő nem eszik utcán, azért manapság talán nem kell mindenkitől elnézést kérnünk, aki meglát egy háromgombócos fagylalttal a kezünkben.

12. Emlékeztetünk valakit olyasmire, amire szükséges őt emlékeztetni

Egyáltalán nem kéne olyan helyzetbe kerülnünk, amikor újra és újra emlékeztetnünk kell valakit a dolgára. De ha mégis ebbe a szerepe kényszerülünk, ne engedjük, hogy ezt szekírozásnak állítsa be a másik fél. Az élet kemény, előbb vagy utóbb fel kell szednie a koszos zokniját a földről. Vannak dolgok, amiket meg kell csinálni és kész.

13. Szenvedélyesen érvelünk elveink mellett

Szenvedélyesen hisz valamiben, amiben nem mindenki hisz ugyanígy? Atyaúristen. De komolyan: a vélemények és meggyőőződések klassz dolgok, nem kell elnézést kérni, ha két egymással ellentétes vélemény találkozik.

14. Félbeszakítunk valakit, aki uralja a társalgást

Ez esetben nem csupán jogosan lépünk közbe, de ráadásul mindenki más, aki szintén unja Tamás negyvenperces élménybeszámolóját a reggeli sajtos szendvicséről, titkon igen hálás lesz nekünk.

15. Nem reagálunk azonnal minden kommunikációs csatornán

Vagyis ha nem válaszolunk másodperceken belül az emailekre, hangüzenetekre, sms-ekre, az nem feltétlenül tragédia. Mindenki lehet elfoglalt – válaszoljunk akkor, amikor ráérünk. Etiketthez értő barátnőm szerint 24 órán belül illik válaszolni az emailekre – az én esetemben egy internetes portálnak írott levelemre egyszer két év múlva kaptam (egyébként nagyon kedves és releváns) választ. Ez talán kicsit későnek tűnik, bár az admin (fiú) nem kért elnézést.

16. Ha megkérünk valakit, aki bosszantó dolgot művel, hogy fejezze be

Olyasmikre gondolunk, mint a moziban a telefonjukkal ökörködő és a szemünkbe világító huligánok, a metrón táskáikkal több ülést elfoglaló népek, vagy épp a mellettünk lévő íróasztalnál naphosszat ByeAlex legújabb számát énekelgető kolléga, aki miatt a legutóbbi üzleti emailbe beleírtuk a „harmadik negyedéves költségvetésünk koporsója tárva-nyitva” mondatot. Nem kell bocsánatkéréssel kezdeni, elég, ha azt mondjuk, kérlek, hagyd ezt abba.

17. Viccelünk

Ha az emberek nem értették a(z amúgy nem sértő) viccünket, az nem a mi hibánk.

18. Kérünk valamit

Nagy Lászlóval ellentétben szerintünk a kérés nem nagy szégyen.

19. Saját időre van szükségünk

Nem, nem kell elnézést kérni, ha egy kis időre a saját szükségleteinket helyezzük a többieké fölé. Némi saját idő segít abban, hogy jobb, szebb, kipihentebb, kevésbé őrült önmagunkká váljunk.

tk3s 1192259
Bew

20. Fizetésemelést kérünk

Nem bűn, ha az ember annyit szeretne keresni, amennyit a munkája ér. Így is elég gáz, hogy az azonos pozícióban lévő férfiak sok területen többet keresnek a nőknél.

21. Kérdést teszünk fel

Mégis, kinek lenne az jó, ha kérdezés nélkül, csak úgy találgatás alapján töltenénk ki a hitelkérelmi űrlapot, sütnénk normandiai almatortát, vezetnénk úthengert?

22. Nem vagyunk tökéletesek minden téren

Tízezer forintot költött pulóverre ahelyett, hogy egy fenntarható mezőgazdasági növekedéssel foglalkozó cégnél vett volna részvényeket? Ellógott egy előadást, és ezalatt inkább elment kenyérlángost enni? Átaludta a kisebbségekről szóló díjnyertes kortárs dokumentumfilmet? Elég gáz. Nem is értjük, miféle ember az ilyen.

23. Állandóan bocsánatot kérünk

Nem kell bűntudatot éreznünk azért (sem), hogy állandóan bocsánatot kérünk. Bocsánatot kérni ugyanis nem hibás, sok esetben ezzel mutatjuk ki, hogy törődünk az illető érzéseivel. Csak éppen nem kötelező minden lehetséges helyzetben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra