SZÜLŐSÉG

Előrejelezhető, kiből lesz anorexiás tinédzser

2014. október 15., szerda 10:48

 Az anorexia nervosa a leggyakoribb fatális kimenetelű pszichés zavar: serdülők esetében 5 százalékban, felnőtteknél 10, illetve 20 százalékban végződik halállal (a betegség kezdetét követően tíz, illetve húsz évvel később). A halál oka leggyakrabban szervi, de gyakori az öngyilkosság is.

A serdülő lányok körében az anorexia nervosa a harmadik leggyakoribb krónikus betegség. A szakemberek leggyakrabban a 14–16 éves korosztályban találkoznak vele, de a tendencia afelé mutat, hogy mind fiatalabb korban (akár nyolcévesen is) jelentkezik a zavar, és egyre sűrűbben érint fiúkat is. A bulimia nervosa gyermekkorban ritka, serdülőkorban gyakoribbá válik.

 A közvélemény hajlamos kizárólag a média által erőltetett (nőknél nagyon vékony, hibátlan alakú, smink nélkül is tökéletes – magyarán nem létező) szépségideált okolni az evészavarok mind gyakoribbá válásért, de az okok ennél sokkal összetettebbek. A beteg egyes személyiségvonásai és a családdinamikai tényezők is jelentős szerepet kapnak a zavarok kialakulásában és fennmaradásában.

Kiből lesz evészavaros?

A szakemberek már régen felfigyeltek rá, hogy az anorexiások jellegzetes személyiségvonásokat mutatnak. Ami szinte minden esetben megfigyelhető náluk, az a kényszeresség és a perfekcionizmus, de a depresszióra való hajlam, a szociális és érzelmi visszahúzódás, a túlzott alkalmazkodásra való hajlam és az érzelmek erős kontrollja is gyakori. A bulimiások, illetve az anorexia bulimiás altípusában szenvedők esetében pedig az impulzív, kitörésekre hajlamos, akár antiszociális személyiség a tipikus.

Nem ritka, hogy a szorongásos és kényszeres tünetek már kisgyermekkorban megvannak, jóval az előtt, hogy az evészavar jelentkezne.

shutterstock 220761682

A családi háttér

Az evészavarok kialakulásában nagyon fontos tényező a beteg családjára jellemző viselkedés, a családdinamika. Mondhatni, az evészavar tökéletes eszköze a családi diszfunkciók megjelenítésének. A transzgenerációs megközelítés egy generációk között fennálló önrontó kört feltételez, és azt igyekszik feltárni, hogy a szülők viselkedése, érzelmi viszonyai hogyan hathatnak a gyereknél az evészavar kialakulására és fenntartására. Itt elsősorban az evéssel kapcsolatos viselkedésre és családi szokásokra, a felmenők saját testképhez való viszonyulásra kell gondolni.

A kutatások szerint például az evészavaros anyák gyerekei maguk is nagyobb eséllyel lesznek evészavarosak. Az ilyen anyák kevésbé hajlamosak szoptatni a gyereküket, meghatározott, szigorú rend szerint etetik, és később is hajlamosabbak nagyobb kontrollt gyakorolni a gyerek – főként a lánygyerek – evési szokásai felett. Így a gyerekben csökkent mértékű lesz az önkontroll az evés területén.

Ugyancsak evési problémához vezethet a gyerekeknél, ha például az evésre nem csak éhség miatt kerül sor (pl. jutalmazás vagy büntetés eszköze), ha a szülő látványosan nem élvezi az evést, ha gyakoriak a nassolások. Az étkezések terén tapasztalható rendszerességnek, illetve annak hiányának is fontosságot tulajdonítanak a szakemberek: a rendszeres reggelit például bizonyos fokú „védőfaktornak” tekintik a későbbi evészavarok ellen.

Fontos szerep jut a szülők, elsősorban az anyák önképének. Ha a gyerek azt látja, hogy anya folyton elégedetlen a külsejével, állandóan fogyókúrázik, ez a viselkedés példáként szolgálhat számára. Ha pedig az apa még rátesz erre egy lapáttal, negatív megjegyzéseket tesz az anya vagy más nők alakjára, súlyára, tovább torzíthatja vele a lánygyerek alakuló önképét, evési szokásait. (Ha pedig a gyerek túlsúlyos, a lehető legrosszabb, amit a szülő tehet, hogy lekövérezi, megjegyzéseket tesz a külsejére. Garantáltan nem az lesz az eredmény, hogy hipp-hopp összeszedi magát, és lefogy, majd élete hátralévő részét sportosan és fitten éli le.)

shutterstock 44699671

Szintén sokszor jellemző az evészavaros gyerekek, serdülők családjára a túlféltés, a túlzott kontroll a gyerek felett, az önállósodási törekvések „jószándékú” gátlása. Ilyenkor a serdülő úgy érezheti, az élete egyetlen területén bír befolyással, ez pedig az evés. Leírtak olyan szélsőséges esetet, ahol a lakásban minden ajtót leszereltettek a szülők, így senkinek sem nyílt lehetősége visszavonulásra, magánéletre. A másik véglet, amikor a szülők teljesíthetetlen elvárásokat állítanak a gyerek elé, túlzottan kritikusak, mindig elégedetlenek vele. Ez egy egyébként is szorongó, perfekcionizmusra hajlamos személyiség esetén még nagyobb szorongás és stressz forrása lehet.

A fentiek tükrében nem véletlen, hogy „a gyermek- és serdülőkori anorexia nervosa terápiájában ezidáig a családterápia az egyedüli bizonyítottan hatékony eljárás a betegség hosszú távú kimenetele szempontjából” (Túry, 2009). Ez nem azt jelenti, hogy minden esetben összetrombitálják a nagycsaládot, mert például ha a szülők túlzottan kritikusan viszonyulnak a gyerekükhöz, nem javasolják a teljes családi ülést. Családterápiából is sokféle van, minden esetet külön mérlegelnek (és olyan is lehet, hogy az egyéni terápia mellett dönt a szakorvos). Mégis, a családtagok közti feszültségek feltárása, a családi dinamika megváltoztatása, jó irányba terelése lehet legtöbbször az a mód, ami olyan erőforrásokat ad a betegnek és a családnak, ami révén lehetővé válik a régi, a betegség kialakulását és fennmaradását előidéző családi folyamatok és rögződések eltörlése, és csökken a visszaesés kockázata.

Forrás: Túry Ferenc–Pászthy Bea (szerk.): Evészavarok és testképzavarok

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.10.15 11:02:12Hedge33

  Én anorexiás voltam, és teljesen illenek rám azok a személyiségjegyek, amelyeket itt felsoroltak. A visszahúzódástól kezdve a szülői kontorllig...

 • 2014.10.15 13:17:37Emmanuel Goldstein

  szóval, ha aszülők rendben vannak, egyszerre szépek és jók, tökéletesek, de nem nagyon, mert az már zavaró,de mégse, vagy igen, és minden fekete vagy fehér illetve más színű, annak a gyerekei családi szinten védve vannak a táplálkozás zavaroktól, így már csak a saját privátim, családon kívűli szociális hálójuk negatív befolyása,és a média imprintingje miatt köll aggódni :)

 • 2014.10.15 13:22:46zizi77

  Ha a gyereket megfelelő önértékelésre és magabiztosságra nevelik, akkor kisebb az esély a táplálkozási zavarra. Én így értettem.

 • 2014.10.15 15:45:48csib

  Persze ennél sokkal egyszerűbben emészthető és szimpatikusabb magyarázat az, hogy a média a hibás mindenért. Meg kommunisták nyilván.
  Szerintem jó kis cikk ez, szülőként elgondolkodtató!

 • 2014.10.15 17:25:31Audrey80

  A cikk minden szavával egyetértek.

  Emmanuel Goldstein: ha a gyereknek vagy egy biztos pontja, a család, akkor igen, kevésbé tudja befolyásolni bármi. Tehát legyen a gyereknek önállósága, privát szférája és ne akarjunk sportolót nevelni belőle, ha utálja. A túlzott szülői kontroll és elvárások ezt okozhatják.
  Ha az apa megjegyzéseket tesz az anya alakjára, ott már más problémák is vannak, egyrészt a kapcsolat, másrészt az anya részéről. Persze lehet hárítani, hogy az XXL méret a normális, de bármilyen okból is hízik el az anya, tuti nem örül neki magában.

  Végre egy cikk, aki leírja, hogy nem a címlaplánytól lesz anorexiás valaki. Hol volt még 20 éve a gebe alkat, anorexia meg már akkor is volt. Az, hogy szépségkultusz van? Mindig is volt, csak most több a lehetőség javítani magunkon.

 • 2014.10.15 17:26:35Audrey80

  A behúzott hasú kép meg talán túlzás ide, ettől még nem anorexiás valaki, én is így nézek ki, ha behúzom a hasam.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta