SZÜLŐSÉG

Koraszülöttet szoptatni nem fáklyásmenet, kicsit sem az

2014. október 13., hétfő 17:24

Még egy időre született babánál sem feltétlenül csupa rózsaszín vattapamacs a szoptatás, a koraszülötteknél pedig akár tízszerannyi küzdelemre is számíthatunk. A mi esetünkben körülbelül 4 hónap telt el, mire a fiam megtanult rendesen szopni – volt ereje végigvinni a dolgot, nem ejtette ki a szájából másodpercenként a mellbimbót, és nem kezdett fuldokolni vagy köhögni –, és nyolchónapos koráig szinte kizárólag anyatejen élt. Végigküzdöttük, de nem tudom, mennyi pénzért lennék hajlandó ismét végigcsinálni.

A koraszülött babáknak általában több-kevesebb időt kórházban kell tölteniük, mielőtt a család hazavihetné őket. Sok anya aggódik, hogy később a baba már nem fog tudni szopni, ezért meg sem próbálkoznak a szoptatással, és hazaérkezés után általában a gyermekorvos is azonnal felajánlja, hogy felírja a tápszert a babának.

A legtöbb kórház arra biztatja a koraszülött baba édesanyját, hogy akkor is haladéktalanul kezdje meg a fejést, ha a baba állapota, erőnléte miatt előreláthatólag jó ideig még nincs esély arra, hogy meg lehessen próbálkozni a szoptatásával.

Hiába nem tud még maga enni, ilyenkor is lehető legkorábban megkezdik szondán keresztül az anyatejes táplálást, amit infúzión keresztüli tápanyagbevitellel egészítenek ki. Nem csupán a tápanyagtartalma miatt roppant fontos az anyatej, de az immunrendszer számára is, hiszen ezek a csecsemők gyakran fertőzésektől szenvednek, eleve gyengébbek, mint időre született társaik, és fogékonyabbak a betegségekre.

shutterstock 162844751

A fejésnek az az előnye is megvan, hogy – főleg eleinte, amikor a koraszülött gyomra talán csak néhány mililiter tejet képes egyszerre befogadni – az anyatej nagy része mehet a mélyhűtőbe. A fagyasztott anyatej fél évig felhasználható, és megnyugtató érzés lehet, hogy ha a szoptatás mégsem jönne össze, vagy akadozva halad, még jó pár liternyi anyatejet adhatunk a kicsinek. Nem a levegőbe beszélek, 17 liternyit gyüjtöttem össze ebben a periódusban.

A kórházi tartózkodást az ilyen csecsemők olyan csecsemőosztályokon fejezik be, ahol tulajdonképpen már „csak” annyi a dolguk, hogy megtanuljanak enni. Ide kérésre felveszik az anyát is, aki akár minden etetést átvehet a személyzettől, ha pedig a baba állapota lehetővé teszi, megengedik a szoptatással próbálkozást is.

(Nálunk ezt nem ajánlották fel, de őszintén szólva, nem is szívesen kezdtem volna neki ennek a nehéz menetnek egy kórházi széken kuporogva, idegen környezetben.) Arra is van lehetőség – mi így csináltuk, mert a nagyobbik gyerek miatt nem vonulhattam még másfél hétre kórházba –, hogy előre megbeszélt időpontokban – ez egy vagy több etetés időpontját jelenti – látogassunk be a babához, ilyenkor lehet leadni a friss anyatejet, és megetetni a babát cumisüvegből. Akkor bocsátják haza a csecsemőt, ha az nappal és éjjel is stabilan képes a szükséges mennyiségű tejet vagy tápszert meginni cumisüvegből, tehát nem szorul kiegészítő táplálásra szondán keresztül.

Koraszülöttnél mondjunk le a szoptatásról?

Otthon aztán el kell dönteni, mi legyen a szoptatással. Az én fiam alig több mint két és fél kilósan került haza, és majd' húsz perc alatt tudott csak meginni 60 ml tejet cumisüvegből.

Ne legyenek illúzióink, egy ilyen babával szinte biztosan iszonyú nehéz lesz a szoptatás. Nem azért, mert „elfelejtette”, mit kellene csinálnia, hanem mert a cumisüvegből ivás is megerőltető számára, ahhoz képest pedig a mellből szopás nehéz fizikai munka.

Az első hetekben(!) egyszer sem sikerült pár percnél tovább szoptatni, mert a fiam szó szerint lihegett a kimerültségtől. Ilyenkor kis pihenő után cumisüvegből fejeztük be az etetést, aztán valamivel később kezdődött az egész elölről. Egy ilyen kicsi babát gyakrabban kell etetni, szóval volt lehetőség bőven a próbálkozásra, gyakorlatilag mást se csináltam egész nap.

shutterstock 164618243

Talán egy hónap is eltelt, mire sikerült egy „befejezett” szoptatást elérni, amin nem azt kell érteni, hogy olyan ügyesen szopott, hanem hogy már nem kellett neki utána cumisüvegből pótolni a tejet. Naponta tízszer borultam ki, és adtam fel, majd veselkedtem neki ismét. Ha első gyerek lett volna, és nulla tapasztalattal kezdek ennek neki, biztos vagyok benne, hogy pár nap után feladtam volna. Közben ott volt az alig több mint kétéves lányom is, meg dolgoztam is otthonról. Szép idők voltak, na.

Éber baba, megfelelő pozíció

Érdemes egyébként a kicsi legéberebb pillanataiban próbálkozni, akár két etetés között is, és meg kell találni a megfelelő pózt is. Én minden létező módon megpróbáltam szoptatni a fiam, sosem lehet tudni, neki hogy a legkönnyebb alapon. Nekünk eleinte az vált be, hogy a „hónom alá fogtam” őt, így az arca szemben volt a mellel. Ez egyrészt ismerős póz volt neki az evéshez, mert a kórházban a nővérek mindig szemből etették cumisüvegből úgy, hogy a fejét a tenyerükbe fogva megemelték kicsit.

Másrészt valahogy könnyebben rá tudott „csatlakozni” a mellbimbóra, és pedig jobban tudtam tartani a kobakját, míg a „klasszikus” bölcsőtartás esetén csak tekergette a fejét, nem tudtam teljes testtel magam felé fordítani. Később már így is ment neki, de még sokáig bazi nagy párnákkal kellett alátámasztani, annyira kicsi volt még mindig. Bármilyen pózt is választunk, arra mindenképpen ügyelni kell, hogy ne takarja be a baba arcát a mell, ha kell, hüvelyk- és mutatóujjal nyomjuk kicsit hátra a mellbimbó fölötti és alatti területet, szabadabb légzést engedve a kicsinek.

Arra sem árt ügyelni, hogy ne feszüljön a mell a tejtől, mert ilyenkor a mellbimbót sokkal nehezebb a babának bekapnia és megtartania. Ezért, aki már nagyon duzzadtnak érzi a mellét, először fejjen le valamennyi tejet, ezzel is megkönnyítve a baba dolgát.

Eleinte ne erőltesse az éjszakai szoptatást!

Amíg nagyon nyögvenyelősen megy a dolog, az éjszakai etetésekkor megpróbálkozni se nagyon érdemes a szoptatással. Ilyenkor a csecsemők eleve álmosabbak, lassúbbak, be-bealszanak, teljesen felesleges az egyébként is agyonhajszolt, kimerült anyának még azzal is stresszelnie magát, hogy minden éjszakai etetés másfél óra kínlódás. Nyugodjunk meg, a baba nem felejti el reggelre, amit addig elértünk, csak mert éjjel cumisüvegből evett.

shutterstock 7760506

Mindezek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy végül összejön a dolog. És az sem tragédia, ha valaki úgy érzi, neki ehhez nincs elég energiája, vagy nem bírja idegileg a hiábavalónak tűnő szerencsétlenkedést, meg nézni, ahogy a gyereke csak próbálkozik, hasztalan. Ez teljesen érthető, főleg, ha van(nak) nagyobb testvér(ek), és nem lehet minden időt és erőt a csecsemőre fordítani.

Az írásnak nem az a célja, hogy lelkiismeret-furdalást ébresszen azokban, akik nem tudják vagy akarják bevállalni ezt a macerát. Csak arra példa, hogy összejöhet, ha valaki meg szeretne próbálkozni a dologgal.

Ilyenkor jön nagyon jól a lefagyasztott anyatej, ami akár pár hétre is elegendő lehet (nálunk, mint már említettem, végül kb. 17 liter gyűlt össze az alatt az idő alatt, amíg csupán napi 20–40 miliket kellett bevinni a babának az intenzívre). Az is megoldás lehet, ha hosszabb ideig folytatjuk a fejést, és cumisüvegből kapja a baba a tejet. De a tápszer sem az ördögtől való, azzal is remekül fel lehet nőni, főleg, hogy vannak speciálisan a koraszülöttek számára kifejlesztett tápszerek, a gyerekorvos felírja receptre, ha kérjük. Ugyancsak hozzá forduljunk, ha idegen anyatejet szeretnénk, ugyanis többek között a koraszülötteknek azt is írhat fel receptre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.10.13 18:00:05Én a blogger

  Köszönjük Emese!

  Nem értem miért kell a babát szoptatni, magunkat pedig szopatni? Három gyerkőcünk nött fel probléma és küzdelem nélkül, köszönik jól vannak és a negyediket is jőhet :D

  17 liter méjhűtőve??? Azért ennek a higéniai koclázatába inkább nem szeretnék belegondolni... Vagy UHT-zted is?

 • 2014.10.13 21:40:30vajkala

  @Én a blogger:
  A cikkíró nem arról írt, amit egy védőnő elmond az első látogatásról (hogyan kell kezelni a fagyasztott anyatejet: mélyhűtőből való kivétel - lassú kiolvasztás - 15 perces forralás még a legelvakultabb eü. dolgozók szerint is elegendő, vagyis nem jelent higiéniai kockázatot), hanem a koraszülött szoptatásáról. A koraszülöttség (és legyünk őszinték, a szoptatás) már önmagában is problémát jelent, ha máskor nem is, de a kezdetekkor mindenképpen. Aztán jó esetben a korababák is felnőnek probléma és küzdelem nélkül.

  Az a tény, hogy te személy szerint így vélekedsz a témáról, plusz nem érted, miért csinál más abból gondot, amiből te nem, nem teszi kizárólagossá és követendővé a példádat, csak ellenszenvessé a véleményedet.

 • 2014.10.13 22:48:19PJN

  Végre egy értelmes cikk. Nekem nem volt korababám hál isten, csak egy extra lusta első gyerkőc, akivel pár hónapot én is szenvedtem, de nagyon át tudom érezni amit írt a posztoló. És nyilván a tápszer is jó, de ez jó részt hit kérdése is, én hittem és hiszek abba, hogy az anyatej más. Nem biztos, hogy jobb összetételre, de érzelmileg más.

 • 2014.10.14 08:40:20elendem

  Ahogy minden másban, ebben is különböznek a nők, az anyák. Én például szerettem és szeretek szoptatni, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindhárom gyerekem éretten született és szépen szopott, nekem pedig volt/van elegendő tejem. De van, aki nem szeret szoptatni, nem talál benne örömet. Neki hiába magyarázzuk meg, hogy ez miért praktikus (szerintem az), ha egyszer ő nem érzi úgy. Van ismerősöm, aki korrektül szoptatta fél éves koráig a gyerekeit, de alig várta, hogy áttérhessen a hozzátáplálásra és a tápszerre. Én lusta vagyok, nekem praktikusabb a mindig kéznél lévő, üzemi hőmérsékletű anyatej, és örömmel szoptatom, amíg van kedve a gyereknek.

  Nekem nagyon tetszik a cikk hozzáállása: őszintén bevallja, hogy rendkívül nehéz volt és hogy máskor, más helyzetben talán ő sem csinálja végig. Leírta azt is, hogy az ő kisbabája is nagyon igyekezett. Ez is fontos, mert a babák sem egyformák, és nem is egyformán erősek. Semmi ítéletet nem érzek benne a tápszeres táplálással kapcsolatban, viszont tényleg erőt adhat annak, akinek fontos a szoptatás akkor is, ha a koraszülött kisbabája miatt nagyon nehéz.
  Köszönöm a cikket!

 • 2014.10.14 10:26:58Csalány

  Húú, micsoda emlékek jöttek elő. Az én kislányom 2,5 kg-mal született.. kicsit kevesebb volt mire hazavittük. Gyakorlatilag az első 3-4 hónapban vért izzadtunk a szoptatás alatt. Evett egy picit (állati lassan) kimerült, bealudt. Letenni nem tudtam, mert felébredt, éhes volt, ordított... szoptattam, elaludt.... Gyakorlatilag egész napos menet volt... Ha nagyobb levegőt vettem, kiejtette a szájából a cicit.. úgy kellett visszatöfködni... Még a védőnő is megemelte a kalapját, látva a küzdelmet.... A fenekem összenőtt a kanapéval.... Plusz 40 fokos nyár volt, így mindkettőnkről patakokban folyt a víz... Isteni volt...
  Később az mentett meg a becsavarodástól, hogy mikor felszabadult a fél kezem, és nem kellett még a cicit is lenyomni, hogy ne fulladjon meg, hogy elkezdtem olvasni... fél kézzel tartva a könyvet... amitől ínhüvely gyulladásom lett :-))) Tiszta gáz...
  Aztán annyira belejöttünk, hogy 2.5 évesen úgy kellett ledumálni a szopásról :-)

 • 2014.10.14 13:19:40Jester

  Azért ez nem feltétlenül ekkora tragédia.. Valamivel 2 kg feletti ikerpár van nálunk, 3 nap után hazazavarták őket a kórházból. 2 hónap alatt 2,5szeresére növelték a súlyukat 1/3 tej (szopi) és 2/3 tápszer (üveg) étkezéssel. Most 2 hónaposan 4 óránként esznek és - a hajnali evést leszámítva - végigalusszák az éjszakát. Persze simán lehet, hogy iszonyat mákunk van, de mi nem is éltük meg se a korababákat, se a tápszerezést tragédiaként és ez a nyugalom vélhetőleg átragad a gyerekekre is.

 • 2014.10.14 14:05:12mammamma

  Az én babám nem volt koraszülött, viszont hipoton volt, így nekem áldás lett volna, ha a 60 ml-t 20 perc alatt issza meg cumisüvegből és nem egy óra alatt. Szóval nem a koraszülött babák szoptatása a legnagyobb kihívás...

 • 2014.10.14 14:17:08gchg

  Én csak gratulálni szeretnék a kitartásodhoz és az elszántságodhoz. :)

 • 2014.10.14 17:23:33csillagpontos

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta