A magyar gyermekek harmada él egészségre ártalmas körülmények között

Ha politikáról van szó – világnézettől függően – lehet vitatkozni azon, hogy kelet vagy nyugat felé húzzunk; hogy mekkora szerepe legyen az államnak; milyen sportokat támogassunk és azon is, hogy kórházak vagy stadionok épüljenek inkább. Egy dolog felett azonban egyetlen jobb- vagy baloldali kormánynak sem szabad soha szemet hunynia: ez pedig az, ha emberek éheznek és olyan szegénységben élnek, hogy az ételre valót nem tudják előteremteni. Pláne igaz ez akkor, ha gyermekekről van szó, őket sújtja ugyanis leginkább a nélkülözés – derült ki a Habitat for Humanity Magyarország által készített „Éves jelentés a lakhatási szegénységről – 2013” című gyorsjelentésből.

ajanlo.PNG
Hargitai Dávid / Habitat.hu

Lassan csak az uborkareszelőnek nincs világnapja, arról viszont – fogadjunk, önök közül is – kevesen tudtak, hogy október első hétfője Lakhatási világnap. Az említett elemzést készítő szervezet külön akcióval készült: a budapesti Örs Vezér téren egy fekete házat állított fel pénteken, arra pedig a járókelők fehér téglákat ragaszthatnak, melyre előzőleg ráírták: mi az, amitől egy gyerek igazi otthonnak érzi a helyet, ahol él. A szervezők úgy tervezték, hogy a járókelők segítségével vasárnapra – a Lakhatási világnap előestéjére – a fekete ház fehérré változik, és így lesz – szimbolikusan – a Gyermekálmok háza.

A sokkoló tények

A néhány hete nyilvánosságra került adatok szerint Magyarországon minden harmadik gyerek súlyos anyagi nélkülözésben él. A szegénység jelentős részben lakhatási problémákban mutatkozik meg. Ugyan a lakások átlagos minősége folyamatosan javul, de továbbra is 170 ezer gyermek él olyan lakásban, amelyben nincs WC, 197 ezer gyermeknek sötét az otthona, 620 ezer gyermek (a gyermekek majd harmada) pedig egészségre ártalmas körülmények között, nedves, penészes lakásban él.

Európa sereghajtói között vagyunk, ha az otthonok túlzsúfoltságát nézzük, ám még rosszabb a helyzet a gyerekes családok körében, akiknek 65 százaléka él méltatlanul kis helyen, összezsúfolva. A rossz lakásminőség gyakran együtt jár az energiaszegénységgel is. A három vagy többgyerekes családok ötöde nem tudja megfelelően kifűteni lakását, mert rossz minőségű a fűtési rendszere, hiányos a lakás szigetelése vagy a nyílászárók nem megfelelő állapotúak.

gyerekek.PNG
Habitat.hu

Mit tesz a Habitat for Humanity?

„A terepen végzett munkánk során főleg mélyszegénységben élő családoknak nyújtunk segítséget otthonaik megújításához, közösségeik megerősítéséhez. Folyamatosan szembesülünk ilyenkor a gyerekeket érintő, súlyos lakhatási gondokkal, mely az életük többi területére is negatív hatással van. Programjaink mátraverebélyi résztvevői szerepelnek a fekete házban bemutatott képeken (amelyeknek egy részét ide kattintva nézheti meg – a szerk.), bemutatva azokat a lakhatási problémákat, melyek országszerte megmutatkoznak hasonló, szegénységben élő családoknál” – mondta el Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója.

A szervezet javaslatokat tesz, hogy olyan lakáspolitikai intézkedések szülessenek, amelyek valóban elérik a legszegényebbeket is.

A gyorsjelentésről

A Habitat for Humanity – az állapotokat bemutató képekkel publikált – 2013-as gyorsjelentése ide kattintva érhető el, mi kiragadtunk pár fontos gondolatot belőle.

„Ugyan a rezsicsökkentés mérsékelte a lakásfenntartási kiadásokat, a csökkenés nem olyan mértékű, hogy érdemben javuljon a lakhatás megfizethetősége, miközben az intézkedés jelentős megtakarításokat hagyott olyan háztartásoknál, amelyek eddig sem szorultak rá támogatásra lakhatási költségeik megfizetésében.”

„A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatai szerint 2013 júniusában 941 ezer fogyasztó volt 30 napnál hosszabb idejű elmaradásban villamos energia-számlájával, 646 ezer fogyasztó földgáz-számlájával, és 176 ezer távhő-számlájával.”

„Az Eurostat 2013-ra vonatkozó adatai szerint Magyarország népességének 33,5%-a van kitéve a szegénység és társadalmi kirekesztettség veszélyének.”

„2013-ban a magyar lakosság közel fele, 45,7%-a élt túlzsúfolt lakásban, ebből a szempontból az Európai Unió sereghajtói között foglalunk helyet.”

„A magyarországi lakosok negyedének otthonában beázik a tető, nedvesek a falak/padló vagy penészesek az ablakok vagy a padló.”

 Üres lakások – túlkínálat van, mégsem használhatják őket

A hatékony adósságkezelésre dolgoz ki javaslatokat a szervezet által létrehozott adósságkezelési kerekasztal, mely a Mátraverebélyen, mélyszegénységben élő közösség problémáin keresztül igyekszik megismerni az eladósodás okait, és országosan is működőképes javaslatokat megfogalmazni.

A megfizethető bérlakások számának növelése sok családalapításban gondolkodó vagy gyerekes család számára hozna megoldást. Ők ugyanis alacsonyabb jövedelem mellett nem gondolkodhatnak saját lakás vásárlásában, így sokuknak maradnak a kényszerhelyzetek: a szülőkkel együtt élés, tisztázatlan bérleti viszonyok, vagy – krízishelyzetben – az átmeneti otthonok szűkös kínálata, legsúlyosabb esetekben akár a család szétválasztása, a gyerekek állami gondozásba vétele.

Üres lakások.PNG
Habitat.hu

Erre szeretné felhívni a figyelmet az Üres lakások menete elnevezésű akció is, amit idén negyedik alkalommal szerveztek meg. „Magyarországon és Budapesten lakhatási válság van: milliók élnek eladósodva, túlzsúfolt vagy egészségtelen lakásban, kilakoltatás által fenyegetve, szegregált telepen, vagy hajléktalanszállón. Csak Budapesten több ezer ember kényszerül az utcán vagy saját maga építette kunyhóban élni. Ráadásul Budapest nagy részén büntethetik is a fedél nélkül élő embereket” – írják az esemény beharangozójában.

Aki figyelemmel követi az aktuálpolitikát, értesülhetett a civilek vegzálásáról. Emiatt tartjuk fontosnak elmondani, hogy a Gyermekálmok háza projektet a Norvég Civil Támogatási Alap támogatta. Érdemes átgondolni, hogy ha egy szervezet ilyen fontos lépéseket tesz a szegénység és a gyermekek nélkülözésének felszámolására, valóban büntetni és nem pedig elismerni kellene-e.

Oszd meg másokkal is!
Mustra