SZÜLŐSÉG

A magyar gyermekek harmada él egészségre ártalmas körülmények között

2014. október 6., hétfő 16:38

Ha politikáról van szó – világnézettől függően – lehet vitatkozni azon, hogy kelet vagy nyugat felé húzzunk; hogy mekkora szerepe legyen az államnak; milyen sportokat támogassunk és azon is, hogy kórházak vagy stadionok épüljenek inkább. Egy dolog felett azonban egyetlen jobb- vagy baloldali kormánynak sem szabad soha szemet hunynia: ez pedig az, ha emberek éheznek és olyan szegénységben élnek, hogy az ételre valót nem tudják előteremteni. Pláne igaz ez akkor, ha gyermekekről van szó, őket sújtja ugyanis leginkább a nélkülözés – derült ki a Habitat for Humanity Magyarország által készített „Éves jelentés a lakhatási szegénységről – 2013” című gyorsjelentésből.

ajanlo.PNG
Fotó: Hargitai Dávid / Habitat.hu

Lassan csak az uborkareszelőnek nincs világnapja, arról viszont – fogadjunk, önök közül is – kevesen tudtak, hogy október első hétfője Lakhatási világnap. Az említett elemzést készítő szervezet külön akcióval készült: a budapesti Örs Vezér téren egy fekete házat állított fel pénteken, arra pedig a járókelők fehér téglákat ragaszthatnak, melyre előzőleg ráírták: mi az, amitől egy gyerek igazi otthonnak érzi a helyet, ahol él. A szervezők úgy tervezték, hogy a járókelők segítségével vasárnapra – a Lakhatási világnap előestéjére – a fekete ház fehérré változik, és így lesz – szimbolikusan – a Gyermekálmok háza.

A sokkoló tények

A néhány hete nyilvánosságra került adatok szerint Magyarországon minden harmadik gyerek súlyos anyagi nélkülözésben él. A szegénység jelentős részben lakhatási problémákban mutatkozik meg. Ugyan a lakások átlagos minősége folyamatosan javul, de továbbra is 170 ezer gyermek él olyan lakásban, amelyben nincs WC, 197 ezer gyermeknek sötét az otthona, 620 ezer gyermek (a gyermekek majd harmada) pedig egészségre ártalmas körülmények között, nedves, penészes lakásban él.

Európa sereghajtói között vagyunk, ha az otthonok túlzsúfoltságát nézzük, ám még rosszabb a helyzet a gyerekes családok körében, akiknek 65 százaléka él méltatlanul kis helyen, összezsúfolva. A rossz lakásminőség gyakran együtt jár az energiaszegénységgel is. A három vagy többgyerekes családok ötöde nem tudja megfelelően kifűteni lakását, mert rossz minőségű a fűtési rendszere, hiányos a lakás szigetelése vagy a nyílászárók nem megfelelő állapotúak.

gyerekek.PNG
Fotó: Habitat.hu

Mit tesz a Habitat for Humanity?

„A terepen végzett munkánk során főleg mélyszegénységben élő családoknak nyújtunk segítséget otthonaik megújításához, közösségeik megerősítéséhez. Folyamatosan szembesülünk ilyenkor a gyerekeket érintő, súlyos lakhatási gondokkal, mely az életük többi területére is negatív hatással van. Programjaink mátraverebélyi résztvevői szerepelnek a fekete házban bemutatott képeken (amelyeknek egy részét ide kattintva nézheti meg – a szerk.), bemutatva azokat a lakhatási problémákat, melyek országszerte megmutatkoznak hasonló, szegénységben élő családoknál” – mondta el Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója.

A szervezet javaslatokat tesz, hogy olyan lakáspolitikai intézkedések szülessenek, amelyek valóban elérik a legszegényebbeket is.

A gyorsjelentésről

A Habitat for Humanity – az állapotokat bemutató képekkel publikált – 2013-as gyorsjelentése ide kattintva érhető el, mi kiragadtunk pár fontos gondolatot belőle.

„Ugyan a rezsicsökkentés mérsékelte a lakásfenntartási kiadásokat, a csökkenés nem olyan mértékű, hogy érdemben javuljon a lakhatás megfizethetősége, miközben az intézkedés jelentős megtakarításokat hagyott olyan háztartásoknál, amelyek eddig sem szorultak rá támogatásra lakhatási költségeik megfizetésében.”

„A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatai szerint 2013 júniusában 941 ezer fogyasztó volt 30 napnál hosszabb idejű elmaradásban villamos energia-számlájával, 646 ezer fogyasztó földgáz-számlájával, és 176 ezer távhő-számlájával.”

„Az Eurostat 2013-ra vonatkozó adatai szerint Magyarország népességének 33,5%-a van kitéve a szegénység és társadalmi kirekesztettség veszélyének.”

„2013-ban a magyar lakosság közel fele, 45,7%-a élt túlzsúfolt lakásban, ebből a szempontból az Európai Unió sereghajtói között foglalunk helyet.”

„A magyarországi lakosok negyedének otthonában beázik a tető, nedvesek a falak/padló vagy penészesek az ablakok vagy a padló.”

 Üres lakások – túlkínálat van, mégsem használhatják őket

A hatékony adósságkezelésre dolgoz ki javaslatokat a szervezet által létrehozott adósságkezelési kerekasztal, mely a Mátraverebélyen, mélyszegénységben élő közösség problémáin keresztül igyekszik megismerni az eladósodás okait, és országosan is működőképes javaslatokat megfogalmazni.

A megfizethető bérlakások számának növelése sok családalapításban gondolkodó vagy gyerekes család számára hozna megoldást. Ők ugyanis alacsonyabb jövedelem mellett nem gondolkodhatnak saját lakás vásárlásában, így sokuknak maradnak a kényszerhelyzetek: a szülőkkel együtt élés, tisztázatlan bérleti viszonyok, vagy – krízishelyzetben – az átmeneti otthonok szűkös kínálata, legsúlyosabb esetekben akár a család szétválasztása, a gyerekek állami gondozásba vétele.

Üres lakások.PNG
Fotó: Habitat.hu

Erre szeretné felhívni a figyelmet az Üres lakások menete elnevezésű akció is, amit idén negyedik alkalommal szerveztek meg. „Magyarországon és Budapesten lakhatási válság van: milliók élnek eladósodva, túlzsúfolt vagy egészségtelen lakásban, kilakoltatás által fenyegetve, szegregált telepen, vagy hajléktalanszállón. Csak Budapesten több ezer ember kényszerül az utcán vagy saját maga építette kunyhóban élni. Ráadásul Budapest nagy részén büntethetik is a fedél nélkül élő embereket” – írják az esemény beharangozójában.

Aki figyelemmel követi az aktuálpolitikát, értesülhetett a civilek vegzálásáról. Emiatt tartjuk fontosnak elmondani, hogy a Gyermekálmok háza projektet a Norvég Civil Támogatási Alap támogatta. Érdemes átgondolni, hogy ha egy szervezet ilyen fontos lépéseket tesz a szegénység és a gyermekek nélkülözésének felszámolására, valóban büntetni és nem pedig elismerni kellene-e.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.10.06 17:31:32Makkasz

  Ugye a gyermekeknek nincs jovedelme. Szegeny csaladokrol, szegeny emberekrol beszelhetunk.

  Tehat Magyarorszagon az emberek, vagy csaladok harmada szegeny.

  Az ertelmetlen "gyermekszegenyseg" kifejezest el lehetne hagyni, szanalmas, a borzalmas helyzet fokozasara nem alkalmas, csak a hasznalojat hitelteleniti.

  Ha arra celozna, hogy a tobbgyermekeseknel nagyobb a szegenyseg, vagy a szegenyek vallalnak meg tobb gyereket, ertenem (ebben az esetben a szegeny gyermekek aranya nagyobb lenne mint a szegeny csaladoke), de masik statisztika szerint is, magyarok pont egyharmada szegeny.

 • 2014.10.06 17:51:40eßemfaßom meg áll

  "A magyar gyermekek harmada él egészségre ártalmas körülmények között"

  Ebben a mondatban azért ha jól gondolom akkor a "magyar" az állampolgárságra utal elsősorban... Nem kellene 10 gyereket csinálni segélyesként 14éves kortól nekiállva a megélhetési gyerekgyártásnak.

 • 2014.10.06 19:52:59bölcsbagoly

  Egy újabb ferditő poszt.
  1. kihez és mihez képest vagyunk szegények?
  2. a "szegény" gyerekek jobban élnek /élhetnének mint konszolidált családokban élő kortársaik, ők ugyanis rengeteg olyan segélyt/támogatást kapnak, amiben a többiek nem részesülnek. (felsorolni is nehéz, hogy hány címen kapnak ezt, azt amazt). S nekik ez jár!
  Hogy mégsem látszik meg rajtuk, arról kizárólag a rest, tunya, primitiv szüleik tehetnek.

 • 2014.10.06 21:32:19Smead146

  De a gyerekek marhára nem tehetnek róla, hogy hova születnek..... Akkor sincs jól, hogy gyerekek éheznek hazánkban, miközben tízmilliárdokat pumpálunk egy kudarcra ítélt sportágba, amiben a magyarok - lássuk be - tehetségtelenek.

 • 2014.10.06 22:04:12PR_fact

  Smead146 "a gyerekek marhára nem tehetnek róla, hogy hova születnek"

  A gyerek tényleg nem, a szülő viszont igen. Vidéken milliók élnek a gyerekek után kapott támogatásokból, az ilyen családokban a hatgyerekes családmodell dívik, ami automatikusan hozza magával a szegénységet és a segélyen élést.
  Paradox módon, ha nem járna pénzzel a gyerekvállalás, hanem pl. csak természetben vagy egyáltalán nem adnának segélyt, akkor valószínűleg kevesebb gyerek születne stratgégiai gyerekként.
  Másrészt, ha a dolgozó állampolgároktól nem vonnák el újraelosztásra a jövedelmük felét - kétharmadát, nagyobb kedvvel szülnének gyereket, így viszont erre egyre kevesebb az esélyük és a kedvük, mert ha meg is szüli azt az egy-két gyereket, utána gondolkodhat rajta, hogy hol talál biztonságos és megfizethető lakóhelyet, óvodát, iskolát, hiszen különösen vidéken az összes állami intézményben találni néhány mélyszegény maffiózópalántát akik megkeserítik a tanulni vágyó gyerek életét.

 • 2014.10.07 07:34:33Gandalf(helyett)

  Fröcsögtök itt, miközben a cikk a szegénységben élő gyerekekről szól. Hánynom kell tőletek.Tavaly tavasszal a tárki kimutatta, hogy majd' 5 millióan élnek Magyarországon szegénységben. Ezek szerint azok mind megélhetési szülő, cigány, stb. emberek.

  Nem kell a társadalmat ilyen cikkekkel "lejáratni" megteszitek ti magatok az ilyen sz*r dumával.

 • 2014.10.07 08:39:59Morrancs

  1. Sokat cikkeznek arról, hogy a családokban az anyagiak miatt nem vállalnak több gyereket. Aztán megjelennek alul a kommentek, és kiderült, hogy nem ez a fő ok a hozzászólók között, hanem az a veszélyérzet és megaláztatás, amit egy nőnek a gyerekvállalás körül át kell élnie. Az egészségügy jelenlegi állapotában igencsak veszélyes a gyerekszülés (mert a halandóság ugyan kicsi, de sokan szereznek gyerekek és szülő nők is életre szóló károsodásokat közben). És ezzel még a kálváriának nincsen vége. Szóval nem a pénz az egyetlen ok, és könnyen lehet, hogy nem is ez a legfontosabb.
  2. Aki azt írja, hogy a segélyből jobban lehet megélni, mint fizetésből, annak azt ajánlom, éljen belőle egy pár napig. De úgy ám, hogy abból a segélyből kellene megteremtenie a lakást, és közben zaklatják a rendőrök, és azért is megbírságolják, ha nem megfelelő ütemben pislog.
  3. Azzal, hogy ezeket a szegénységben született gyerekeket már óvodás korukban kitaszítjuk a közösségekből, mi magunk termeljük újra ezt a réteget.
  4. Két gyerekem van, igen előkelő környéken járattuk őket először iskolába, ahová csupa gazdag vállalkozócsemete járt. KI kellett őket venni onnan, mert az osztálytársak fegyelmezetlensége lehetetlenné tette a tanulást már egy idő után, és a szünetekben pedig egymás testi épségét veszélyeztették, meg a mi gyerekeinkét. Átírattuk őket egy másik iskolába, ahol jóval szegényebb körülmények között élő családok gyereki járnak. Ott nincs hangoskodás az órán, tanulnak, és nincs verekedés a szünetben. A lányom úgy jellemezte a helyzetet, hogy ebben az iskolában szünetben van olyan zaj, mint a másikban az órákon.

 • 2014.10.07 09:16:39plasztikcsirke

  "...akiknek 65 százaléka él méltatlanul kis helyen, összezsúfolva"

  Ha kicsi a ház/lakás, minek szül bele annyi gyereket? Persze, hogy zsúfolt lesz a lakás, ha a két szobába bevállalnak 4 év alatt 4 gyereket.

  Az meg oké, h az üres lakásokba beköltöztetni a hajléktalant meg a 6 gyerekest. De ki fogja fizetni a rezsit?

 • 2014.10.07 09:36:45eßemfaßom meg áll

  @ Gandalf nem baj, mi is hányunk tőletek

 • 2014.10.07 09:39:09eßemfaßom meg áll

  @ Gandalf "Tavaly tavasszal a tárki kimutatta, hogy majd' 5 millióan élnek Magyarországon szegénységben" Sőtt ha a szegénység definiciójába belevesszük, hogy szegény az akinek nincs plazmatv a budiban is akkor rögtön kimutatja a statisztika, hogy a magyarok 99,999%-a szegény.

 • 2014.10.07 09:52:09eßemfaßom meg áll

  @Morrancs
  "Az egészségügy jelenlegi állapotában igencsak veszélyes a gyerekszülés (mert a halandóság ugyan kicsi, de sokan szereznek gyerekek és szülő nők is életre szóló károsodásokat közben)."

  De még mindig sokkal kevesebben mint előtte bármikor az emberiség történelmében. Egyébként az utcán átkelni is veszélyes, sokkal több áldozata van az autóknak mint 200 éve, szóval senki ne merjen átmenni az utakon.

  "2. Aki azt írja, hogy a segélyből jobban lehet megélni, mint fizetésből, annak azt ajánlom, éljen belőle egy pár napig. "

  Azt senki nem állítja, viszont a segélyért nem kell napi 8 órát melózni (lehetne az alatt pl rendbetenni a saját portát) és a segélyt az fizeti aki dolgozik. Érted, Bélabá azért is dolgozik a gyárban, hogy Lakatosbának is legyen cigirevaló

  "3. Azzal, hogy ezeket a szegénységben született gyerekeket már óvodás korukban kitaszítjuk a közösségekből, mi magunk termeljük újra ezt a réteget."

  Ahhoz be kellene vinni az óvodába a gyereket, hogy ki lehessen onnan taszitani. Egyébként te egy mosdatlan büdös tetves de legalább teljesen szocializálatlan "szegény" gyereket szeretnél az ápolt jólnevelt gyermeked alvótársának?

  4.
  nyilván el fogja mindenki hinni neked, hogy először egy elitiskolába járt a gyereked de ott a sok végtelenül rossz gyerek teljesen ellehetetlenítette az oktatást így átraktad a helyi kisegítőbe ahol végre volt 50% "szegény" gyerek és végre nyugodtan lehetett tanulni.

  komolyan, miért hiszed azt, hogyha hülyének nézed az olvasókat akkor elérsz valamit a saját kinevetéseden kívül?

 • 2014.10.07 09:56:03eßemfaßom meg áll

  @plasztikcsirke


  "Az meg oké, h az üres lakásokba beköltöztetni a hajléktalant meg a 6 gyerekest. De ki fogja fizetni a rezsit?"

  Terrmészetesen te meg én

 • 2014.10.08 16:37:31nexialista

  2013-as SZJA adóbevétel: 1654,3 milliárd,
  ÁFA bevételek (amit ugye a szegények is fizetnek): 2953,2 milliárd,

 • 2014.10.09 19:23:03byba

  Csak csendben megkérdem - mit tesznek a putrik lakói annak érdekében, hogy lakható körülményeket teremtsenek. Ha elmegy mellettük az ember látható, hogy mekkora kosz, mocsok van a környezetükben. Vidéken kertes házaknak nevezett putrijaik körül nem képesek rendet teremteni. Az Istennek sem venne kapát, seprűt a kezébe, álldogál és dumál az utcán és cigizik. Láthatóan jól öltöznek a second handekből illetve a Máltaiaktól. Valóban szörnyű dolgokat látni de a változtatás igényét nem. Vajon miért nem kötelező nekik a környezetük rendben tartása. Állatot tarthatnának és kertészkedhetnének saját konyhára. Csak a gyerekeket sajnálom akiket állítólag annyira szeretnek, hogy mégis hagyják embertelen körülmények között élni. Miért nem előbb otthont teremtenek azután gyermeket? Az adófizetők nyakán élősködnek de követelőznek. A munkanélküliségüket meg lehetne szüntetni ha adnának nekik építőanyagot és teremtsék meg maguknak a rendezett körülményeket. Talán a saját maguk készítette otthonukat nem barmolnák szét mint amit úgy kapnak segélyként. Le kellene állniok a bűnözéssel és beilleszkedni mert ami most folyik körülöttük az nem vezet sehova. Ha a törvényen kívülinek tartják magukat és nem egy elfogadható kisebbségnek akkor nincs miről beszélni.

 • 2014.10.09 19:23:13mindent látó szem

  Na ezt a szegénység dolgot pontosítani kellene. Nagynéném Németországban él (56 óta), Hamburgban. Évente kétszer látogatja meg apámat, karácsonykor és húsvétkor. Gyakran beszélgetnek arról, hogyan élünk manapság és mennyi az annyi, mi mennyibe kerül. Nagynénémet egyszer meghívtuk magunkhoz ebédre a párommal, a -nem szégyellem - szépen felújított óbudai 5. emeleti panelba. Amikor megérkezett körülnézett és azt mondta, \"Ugye nem maradtok sokáig ebben a koszos melóslyukban?\" Nem igazán értettük mire gondol, szerintünk nagyon pofás lett a lakás. Később szóba került a fizetésünk, ő pedig szó szerint rákérdezett: \"Azért a 2500 EUR-t/fő megkapjuk havonta ugye?\" Majdnem lefordult a székről amikor megmondtuk, hogy 950 EUR körül van a fizetésünk/fő és ez nagyon-nagyon jó azaz kiemelkedő fizetésnek számít Magyarországon. Mi ketten gazdagnak számítunk. Azt válaszolta, hogy képtelenség ennyiből megélni és mi minden bizonnyal éhezünk. Nem tudtuk meggyőzni. Azóta folyamatosan pénzt akar küldeni nekünk apámon keresztül. Szerinte 950 EUR-ért a legutolsó utáni, németül se beszélő, koszos, mocskos török vendégmunkás se(!) menne el dolgozni. Nagyon kellemetlen, de ő tényleg meg van győződve arról, hogy mi mélyszegények vagyunk és éhezünk. Most akkor mit gondolna azokról akik Isaszegen, vagy a városhatárban nyomorognak egy putriban?

 • 2014.10.09 20:39:14Mj

  Aki azt sem érti, hogy a szegénység a fejekben van - tehát hiába adsz vetőkrumplit neki, megeszi -, illetve ma legalább 1 évnyi munkaviszony után jár maximum 3 havi álláskeresési járadék, utána már csak közmunkára lehet menni, a gyermektámogatás java részét pedig adóhoz kötik, annak szerintem a cikket is kár volt elolvasnia.
  Szegény az, aki a magyar létminimum alatt él, és ez cirka 3 millió ember, köztük 1 millió gyerek.

 • 2014.10.10 19:38:35Le Orme 2

  mindent látó szem: nagynénéd elképesztően tájékozatlan. Nem túnt fel neki, hogy az árszínvonal sokkal kisebb Magyarországon, és itt nem németországi lakbért, közlekedési költséget, biztosítást és szolgáltatási árakat kell fizetni.

 • 2014.10.10 20:03:43Le Orme 2

  Maga a poszt sok helyen tartalmilag hibás és tendenciózusan ferdítő. Makkasz okosan rámutatott, hogy a gyermekszegénység egy ostoba, hiteltelen, értelmes emberek által kerülendő koncepció. Ezek szerint a jelentést készítő Habitat for Hungary munkatársai nem értelmes emberek.
  A címben már egy óriási hazugság található: az egészségre ártalmas körülmény a legkevésbé sem objektív kategória. Mondhatnák nyugodtan, hogy a magyar gyermekek 100%-a él egészségre ártalmas körülmények között – ugyanannyi értelme lenne, mint a címnek, vagyis semmi.
  Azt is jó lenne már, ha megértené a Habitat for Hungary, hogy a szegénység mérése önkényes: tegyék hozzá, hogy az szegény, aki havonta csak háromszor tud moziba és színházba menni és évente csak 3 pár új cipőt engedhet meg magának.
  Milyen adatok kerültek nyilvánosságra a lakások felszereltségéről néhány hete? Ilyen adatok 10évente vannak, a népszámlálás lakásfelmérése.
  Kiderül, az egészségre ártalmasság a nedves, penészes lakást jelenti. Ez objektíven eldönthető? Szüleimnek, testvéreméknek is volt penészesedésük átmenetileg, de a legkevésbé sem voltak emiatt veszélyben. Ki mérte fel a penészesedést, ilyen kérdés nem volt a népszámlálási kérdőívben.
  Ha nincs WC valahol, az valóban kellemetlen. 1980-ban a lakások 53%-ában volt WC, 2001-ben 88%-ában, 2011-ben 94%-ában, a cigányputrikat leszámítva csaknem mindenhol.

 • 2014.10.10 20:04:33Le Orme 2

  „Európa sereghajtói között vagyunk” látogassanak el a jelentés készítői Kárpátaljára vagy Bulgáriába (és még sorolhatném), egészen nagy civilizációs szakadékot fognak tapasztalni, és nem lesz a pofájukon bőr ahhoz, hogy sereghajtásról írjanak.

  „Az Eurostat 2013-ra vonatkozó adatai szerint Magyarország népességének 33,5%-a van kitéve a szegénység és társadalmi kirekesztettség veszélyének.”
  Miért az Eurostatra hivatkoznak? Az Eurostat minden adatot a KSH-tól vesz át, nem végez külön felmérést.

 • 2014.10.10 20:07:41Le Orme 2

  "Magyarországon és Budapesten lakhatási válság van: milliók élnek eladósodva, túlzsúfolt vagy egészségtelen lakásban, kilakoltatás által fenyegetve, szegregált telepen, vagy hajléktalanszállón."

  Micsoda csúsztatások! Milliók hajléktalanszállón? Milliók kilakoltatva? Milliók egészségtelen lakásokban? Vagy beleveszik a szüleimet és testvéreméket is, akiknek rövid ideig minimálisan penészedett a lakásuk?

 • 2014.10.10 20:10:41Le Orme 2

  "Érdemes átgondolni, hogy ha egy szervezet ilyen fontos lépéseket tesz a szegénység és a gyermekek nélkülözésének felszámolására, valóban büntetni és nem pedig elismerni kellene-e."

  Meglovagolnak egy olyan témát, ami érzelmileg felkavaró, de hamis adatokat közölnek, dramatizálnak, önreklámoznak. Azt a pénzt, amit a Habitatnak adnak, értelmesebb célokra kellene fordítani, nem pedig ilyen járadékvadász szervezetet fenntartaani belőle.

 • 2014.10.10 20:25:41Le Orme 2

  Érdekes adat lehetne az is, hogy a jelentést készítő Habitat munkatársainak mekkora a fizetése, a támogatási pénzeket hogyan használják fel, hány százaléka megy az iroda, a munkabér, a nyomtatók, a honlap, az önreklámozás, a szállásköltségek, utazási költségek és hasonlók kifizetésére. Vajon a munkatársak is részei a Magyarországon élő milliós hajléktalan, egészségtelen lakásokban, szegregált telepeken élő szerencsétlen sorsú tömegnek?

 • 2014.10.10 21:05:32Le Orme 2

  Megnéztem a Habitat jelentését. A túlzsúfoltságról írtak hamisak. Ezt írják: „2013-ban a magyar lakosság közel fele, 45,7%-a élt túlzsúfolt lakásban, ebből a szempontból az Európai Unió sereghajtói között foglalunk helyet, Lengyelországgal és Bulgáriával állunk hasonló szinten.” A hivatkozott adatbázisban álló tényszámok (a teljes lakosság hány százaléka lakik túlzsúfolt háztartásban):
  Magyarország: 15,6%; Ausztria: 12,7%, Lettország: 19%; Svédország: 23,1%; Norvégia: 11,3%; Szlovákia: 18,6%; Olaszország: 9,4% - stb, vagyis Magyarország a középmezőnyben van, de egyébként meglehetősen értelmetlen mutatóról van szó. Észtországban 2010-ről 2011-re 27,8%-ról 5,4%-ra csökkent a mutató, Lettországban 35,7%-ról 21,5%-ra. Hihető egy éve alatt ilyen mértékű lakáskörülményváltozás? És hihető, hogy Svédországban ennyire rossz a helyzet?

 • 2014.10.10 21:22:31Le Orme 2

  A penészes lakásokban élő gyermekek 620 ezres száma hazugság, más szóval hasraütésszerű. A kiadványban az adattal kapcsolatban egy 2007-ben megjelent munkára hivatkoznak, amiben nem lelhető fel adat a penészes lakások számára. Különféle, kilencvenes évektől kezdődő településszintű vizsgálatok eredményei szerepelnek a kiadványban. Idézet a kiadvány azon részéből, ahol van adat a penészedésre: „Egyes vizsgálatainkban a lakás nedvesedését, penészesedését 8,3–41,2%-ban jelzik a szülők. Kirívóan magas a sajószentpéteri és a hódmezővásárhelyi adat. A téli időszakban a nedves, penészes falú gyermekszobák aránya a táv- és tömbfűtéses városi lakásokban alacsonyabb (Győr–Siófok–Százhalombatta–Veszprém 3,0–6,6%).” Honnan jött ki ebből a 620 ezres szám?

 • 2014.10.10 21:31:26Le Orme 2

  Egyébként éltem Angliában és az USA-ban, sok ottani lakásban is voltam ismerősöknél, és az volt a benyomásom, hogy a magyar lakások jobban megépítettek, masszívabbak, jobbak a csövek, a fűtés, a vízszolgáltatás. A német helyzettel elégedettebb voltam, de Franciaországban már vegyesek a tapasztalataim. Egy japán ismerősöm részben az ottani lakáskörülmények miatt menekült el Japánból. Nemcsak a fűtésük és más komfortelmek hiányoznak Japánban, hanem a bútorzat is kényelmetlen, a lakások nagy része pedig liliputi méretű embereknek készült.

 • 2014.10.11 07:54:56lüke

  Le Orme
  s legfőképp neem német fizetésből élnek MO- n!

 • 2014.10.11 11:39:48mindent látó szem

  Le Orme 2: Nem, nem tűnt fel neki. Szerinte az árak ott vannak ahol Németországban. Mondjuk a szolgáltatások, közmű, távhő/fűtés, szemétszállítás, telekommunikáció, közlekedés, rezsi, én nem hiszem. Ő csak az élelmiszereket, ruhákat, alkoholt és az ajándéktárgyakat nézte. De évente csak 2x jön, magyar újságot pedig nem olvas, mert nem érti. Beszélni magyarul, beszél, de olvasni és értelmezni már nehezen megy neki, ezért csak apámmal kommunikál ilyesmikről.
  De korából adódólag ő is egy kicsit egysíkúan nézi a dolgokat. Mennyit keresel? Jesszus, csaaaaaak??? Hát az nagyon kevés....bla-bla-bla. Komplexen nem nézi a dolgot és nem hasonlítja össze a saját hamburgi viszonyaival.

 • 2014.10.11 18:25:53a Ténytár

  @ "A magyar gyermekek harmada él egészségre ártalmas körülmények között"

  Ilyen államvezetés mellet mit varunk?

  ___
  Járai Zsigmond (ex-MNB elnök, ex FIDESZ Miniszter)
  [link]

  "A kampányoló magyar politikusoknak meg kell mondaniuk az embereknek, hogy TÚL NAGYOK A JÓLÉTI KIADÁSOK, a szociális, a GYERMEKEK UTÁN JÁRÓ hozzájárulás, miközben az állam túl sok embert foglalkoztat és az adók behajtása nem elég szigorú

  [link]

  ___

 • 2014.10.11 23:01:05Emzé Periksz

  "@ "A magyar gyermekek harmada él egészségre ártalmas körülmények között"

  Ilyen államvezetés mellet mit varunk?"

  Tehát egy propagandaanyagról van szó, amire lehet így is hivatkozni. Csakhogy, a propagandaanyagban az adat kapcsán egy 2007-es tanulmányra (amiben amúgy nem is található ilyen adat) hivatkoznak, a 2007-es államvezetésen pedig már túl vagyunk.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta