SZÜLŐSÉG

Emigráltunk: Kezdődik az iskolai integrálás

2014. október 3., péntek 09:49

Magyarországon sem volt gond a tanulmányi eredményükkel, Freitalban pedig osztályelsők lettek a gyerekek. Felváltva írják a legjobb teszteket, még Bendegúznak is folyamatos sikerélménye van, pedig neki nehezebben megy a tanulás az átlagnál: figyelemzavaros. A kis létszámú csoportban könnyen haladnak az anyagokkal, ráadásul szinte minden gyerek törekszik arra, hogy minél hamarabb elsajátítsa a német nyelvet. Egy kivétellel: a görög származású bolgár kisfiú öt hónap iskola után sem tud se írni, se beszélni egyáltalán. Vele nem tudom, mihez fognak kezdeni, hiszen még csak a szándéka sincsen meg arra, hogy bármit is megtanuljon. A többieket az őszi szünet után elkezdik integrálni a normál osztályokba. 

shutterstock 147614561

Mindenki két tantárgyat választhat majd, ezekre az órákra fognak beülni leendő osztálytársaik közé. Botond már szeptember óta jár angolra is, ezt fogja felvenni a másik két gyerekem is, illetve a matematikát. Hat hét elteltével újabb tantárgyi órákra kell majd járniuk, így év végére teljes mértékben integrálódnak a német tanulók közé. Lemaradásuk szinte alig van, Magyarországon ugyanis jóval előrébb van a korosztályuk az anyagokkal, de hogy még nagyobb eséllyel induljanak, a két nagyobbik srác osztályt ismétel. A tizenegy éves lányomnál úgy vélték, erre nincsen szükség, így ő ötödikben folytathatta a tanulmányait.

Bendegúz egyedüli bevándorlóként kerül a hetedik osztályba, Botond a portugál kisfiúval megy hatodikba, ahol már van egy két éve érkezett magyar srác, és oda jár a szomszéd fiú is. Rozi az újdonsült portugál barátnőjével fog integrálódni. A külföldiek száma az elosztást tekintve elenyésző, maximum hárman vannak egy-egy osztályban.

A gyerekeim lelkesedése minden erőfeszítést megér, három hónap elteltével ott tartunk, hogy sokszor itthon is németül beszélnek egymást között és a legkisebbnek. Ez egyrészt szórakoztató, másrészt muszáj leszek határt szabni. Nem akarom ugyanis, hogy elfelejtsék a magyar nyelvet, igenis kell az a szabály, hogy családon belül kizárólag magyarul beszélünk. A különböző nemzetiségű csoportjuknak köszönhetően folyamatosan hozzák haza a dari, portugál, lengyel, román szavakat is, és sokat tanulnak egymás kultúrájáról és országáról. Természetesen a csoporttársak egymás között már németül kommunikálnak, az a közös nyelv.

Ami a gyerekeim számára meglepő volt:

- Az ebédet interneten keresztül rendeljük, háromféle menüből választhatnak. Egy bankkártyához hasonló kártyát kaptak, azt tudják lehúzni az étkező bejáratánál lévő terminálnál. Akkora az adag, hogy nem bírják megenni, és eddig csak kétszer fordult elő, hogy nem ízlett nekik. Nincs probléma, legközelebb nem rendelünk olyat

- Azonnal, még a beiratkozáskor megkapták a háromnyelvű diákigazolványukat.

- Otthoni tisztaságú az iskola vécéje, mindig van vécépapír, vécékefe, folyékony szappan és papírtörlő. A gyerekek vigyáznak a körülöttük lévő dolgokra, nem firkálják össze a falakat, nem dugítják el a lefolyót.

- Mernek a gyerekek mások lenni. Nem cikizik szét azt, aki rózsaszínre festeti a haját, és azt sem, akinek nincsen pénze márkás cuccokra.

shutterstock 211562965
Fotó: Shutterstock

- A buszbérletet a szolgáltató az iskolába küldi minden hónapban (aki nem egész évre vette meg), a befizetéssel nem kell bajlódni, levonják a bankszámláról. A két fiúnak 14 eurót fizetünk fejenként, Rozinak már nem kell semmit, mivel a harmadik gyereknek automatikusan ingyenes. A bérlet Freital egész területén használható.

- A könyvek mindenki számára ingyenesek.

- Külön van a karácsonyi és a téli szünet. Decemberben két hétig lehetnek itthon az ünnepek alatt, és februárban is van két hét tanítási szünet. Áprilisban ismét kettő, nem beszélve arról, hogy október végén is itthon lesznek több mint tíz napot. Ennek fejében egy hónappal később kezdődik a nyári szünetük, mint Magyarországon, de ez egyelőre egy cseppet sem zavarja őket.

- Őrizetlenül lehet hagyni a táskákat, dzsekiket, senki nem lopja el a cuccaikat.

- Sok gyerek még a bicaját sem láncolja le az iskola előtt.

Itt szeretnének maradni, az van.

Folyt.köv.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.10.03 10:16:45badogosmester

  Ha ennek csak a fele működne itthon, már boldogabbak lennénk. Hajrá!

 • 2014.10.03 10:52:24Kacsura

  Ehhez képest nálunk október elején még mindig nincs meg az összes könyv (igaz, már csak a matek munkafüzet hiányzik, elsősök vagyunk), a kaja hol pocsék, hol ehető, tegnap egeret kergettek ki a tanteremből, a WC-ről inkább ne ejtsünk szót, és már a másodikos gyerek is simán majd fellöki a takarítónőt, annyit se mondva utána, hogy Bu.

 • 2014.10.03 11:05:18maxval a bircaman

  Ott még a galambok is elnézést kérnek, ha valakire rápiszkítanak, s a kóbor kutyák is imádják a másságot, tisztelik a homokos, pedofil, transznemű, zookoprofil, valamint az LMBTGPRSGYXZ-embereket!

  Bezzeg a fasiszta Magyarországon, ahol fekete autókkal viszik el állig felfegyverkezett gazemberek a rosszul viselkedő kisiskolásokat!

 • 2014.10.03 12:22:03Dr. Bélus___

  Ez olyan hihetetlen, semmi negatívum, csak megértés, törődés, sikerek... Nem is hiszem el.

 • 2014.10.03 14:01:06znori

  Belus, nekem mar ott gyanus volt a dolog, hogy az emigralas egyik fo oka az volt, higy nehogyman megmongggyak nekik felulrol, hogy merre meddig hany meter. Aztan kinn be akartak iratni a gyerekeket a korzeti suliba, mite a nemetek beintettek, hogy nem addig van az, irany a szegregalt suli a torokok es portugalok koze. Erre viszont nem vertek az asztalt, de nem am, hogy ok nem igy akarjak. Nemhogy siman benyaltak, hanem meg is magyarazzak, hogy ez igy a legjobb, rozsaszin vattacukor es egyebek. Egy szegregalt suliban az elso honap utan "osztalyelsok", ehhez csak gratulalni tudok. Az analfabeta gorog kisfiu tokeletes osszehasonlitasi alap, csak jol lehet belole kijonni.

 • 2014.10.03 15:38:41Bartush

  Znori, lehet így is látni, de lehet úgy is, hogy igen ott ingyen van a tankönyv, itt meg sok helyen nincs is. Hogy a kísérleti tankönyv milyen minőségű, azt ne is említsük. Ez csak 1 dolog, amit kiragadtam, de tény, hogy nemcsak Németországban, de számos más európai országban is, az iskola inkább gyermeket helyezi központba, mint nálunk. Igen, lenne mit tanulni más oktatási rendszertől, tény, hogy nem kellene mindent átvenni.
  Egyébként nálunk mi történik a bevándorlók gyerekeivel? Hogyan tanulnak meg magyarul? Van ilyen egyáltalán?

 • 2014.10.03 15:39:41Palladrin

  Nálunk (külföld) az iskola előtt ott van vagy 120 roller. Eddig még egyet se loptak el. Tiszta minden, a WC is. A tanárok kedvesek, minden rendben.

  Hihetetlen, de ez van.

 • 2014.10.03 15:42:35henna02

  de szar az egyszeri magyarnak látni, hogy mások elégedettek az életükkel és nem keresik mindenben a rosszat. :D

 • 2014.10.03 16:20:01badogosmester

  Ott a pont henna02! :-)

 • 2014.10.03 23:38:31kayaibrahim

  @henna02:
  Igazad van tényleg szar. Innen nézve teljesen sci-fi, hogy valahol működnek a dolgok.

  @Posztoló: Szerintem ne tiltsátok az otthoni németet, mert pont most az elején sokat segítene, ha még többet tudnák gyakorolni. A magyart sem fogják elfelejteni, ráértek majd magyarul beszélni, ha már mindenkinek jól megy a német.
  Dolgoztam én is külföldön és a magyar kollégámtól azt kértem, hogy ne beszéljen hozzám magyarul egy-két hónapig.

 • 2014.10.04 08:18:04bocibocitarka

  Kitartast kivanunk, fotelkommenteloknek fogalmuk sincsen a mentalitasbeli kulonbozosegrol. Fel ev mulva mar maskent latod oket: milyen voltal es nem akarsz tobbet lenni, es legfokeppen, milyenek nem lesznek a gyerekeid.

 • 2014.10.04 11:42:03znori

  Történetesen én is külföldön élek, meglepő ugye? Szóval az irigység nem játszik. Ennek ellenére vagy éppen ezért ellentmondásos nekem ez a mentalitás, hogy otthon minden szar, aztán kijut az egyszeri magyar külföldre, oszt hirtelen mindent rózsaszínben lát.
  Azt meg had ne higgyem már el, hogy egy hónap után németül cseverésznek otthon a gyerekek. A posztoló szerint egy hónapja nulla nyelvtudással indultak. Én nagy érdeklődéssel kezdtem olvasni ezt a sorozatot, de ez így gagyi és hiteltelen, hogy csak a pozitívumokról szól minden poszt - persze mindig gondosan szembeállítva azzal, hogy otthon minden szar. Jó kis sorozat lenne, ha az írója a valóságnak megfelelő árnyalt képet tárna az olvasók elé, és nem azzal a céllal írogatna, hogy önigazoljon magának és vetítsen a világnak. Nem a "fotelkommentelők" mentalitása a fő baj itt, hanem hogy minden olvasót joggal irritál, ha hülyének nézi őket, hiszen a tündérmesékből már régen kinőttünk.

 • 2014.10.04 11:46:18znori

  A magam és környezetem példáján tudom, hogy a kezdet mindenhol kőkemény és nehéz, valahol idegenben a nulláról újra kezdeni nagyon nem könnyű. Éri az embert egy csomó pozitívum, de legalább ugyanannyi negatívum is, mire minden újra a helyére kerül az életben. Akkor meg mire jó ez a hülyítés? Kinek akar bizonyítani vele a posztoló? Magának? A gyerekeinek? A családjának? Mindenkinek, aki otthon maradt?

 • 2014.10.04 11:54:08znori

  Annál pedig többet feltételezek a poszterről, hogy csak az orráig, azaz csak a szuper kis ebédlehúzós kártyáig lát, azt meg nem látja, hogy pillanatnyilag kurva nagy hendikepben vannak a gyerekei, különösen a nagyobbak, amire ez a bevándorlóknak fenntartott, felzárkóztatás maszlaggal leöntött szegregált suli csak ráerősít. Nem biztos, hogy le tudják dolgozni, mire a továbbtanulásra kerül a sor. Túl sok olyan sztorit látok az ismeretségi körben, amikor a már nagyobbacska korban kikerült gyerekek rögtön az érettségi után azonnal hazadurrannak Svédországból, Angliából, Németországból stb, mert kinn semmi normális egyetemre nem tudnak bejutni, ezért otthon tanulnak tovább. Nem mondom, hogy ez így haszontalanná teszi a kiköltözést, de nem keveset levon az "itt szeretnénk maradni, az van" magabiztos kijelentés hosszú távú érvényességéből.

 • 2014.10.04 13:30:03kh_

  znori,

  el kellene fogadnod, hogy különböző változásokat az emberek különbözőképp fogadnak és dolgoznak fel. képzeld, mi nem reccsentünk meg az idegen környezettől és nyelvtől, egyáltalán nem gondoljuk úgy, hogy kőkemény a kezdet.
  a szegregált iskoláról annyit, hogy ebben a suliban van kapacitás arra, hogy külön foglalkozzanak a gyerekekkel, nem egy, hanem több tanár is. a körzetiben erre nem volt lehetőség, de akár már jövőre járhatnak oda, ha akarnak (nem akarnak, jól érzik magukat itt). nyelvi előkészítő egyébként a neve, nem elkülönítő. a bevándorló gyerekek képességeit megkérdőjelezni pedig elég előítéletes dolog, nem gondolod?
  a gyerekek egész délelőtt rákényszerülnek az idegen nyelv használatára, nagyon élvezik, ezért itthon is használják- ebben mi a hihetetlen?
  egyáltalán, mi a hihetetlen abban, hogy pozitív hatások alatt pozitívan gondolkodunk? neked ez rossz érzés? nem tudlak megérteni, de ennek most kifejezetten örülök.

 • 2014.10.04 13:36:57zsopicur

  Azert az örizetlenül lehet hagyni a bicajt hatalmas tevedes.....3 eve elek kint No.ban, ezalatt 3 biciklim!! loptak el, ebböl 2 le volt lancolva. Volt olyan h csak az elsö kereket loptak el mert az nem volt lelancolva. Mult heten pedig valaki ellopta a bicajomrol ami min 30 eves a kapaszkodot, de miert??? A nemet iseröseink csak röhögnek, h hat igen itt igy megy ez....

 • 2014.10.04 13:40:33zsopicur

  es igen...11 eves ha jol ertem az egyik gyerek, meg a többi sem csecsemö mar...nem kell azon aggodni h elfelejtik a magyart, meg ha 1 eves lenne talan, de igy nem kell dramazni. Had gyakoroljak otthon...

 • 2014.10.04 13:45:37kh_

  a "bevándorlóknak fenntartott iskoláról" meg annyit, hogy a korábbi sulijukban, egy wekerlei általános iskolában több arab, kínai és egyéb nemzetiségű gyerek volt, mint most itt.
  tudom, hogy nagyon szeretnéd bebeszélni magadnak és nekünk is, hogy rasszizmus és elkülönítés áldozatai vagyunk, és hogy mennyire rossz most nekünk, ráadásul észre se vesszük, de dolgozd fel, hogy itt nem ellenünk vannak, hanem velünk. rengeteg segítséget kapunk, az összes tanár azon fáradozik, hogy a gyerekek minél hamarabb integrálódjanak és asszimilálódjanak, épp emiatt haladnak iszonyú nagy lépésekben és tanulnak, mint a kisangyal.

 • 2014.10.04 17:33:38pfekete101

  Ok, most már én is rájöttem, hogy ez egy fake story. Sorry.

 • 2014.10.05 01:34:40fionamioma

  én ismerem a családot, nem kamu, és még a sztorik felét se írták le. :D :D :D

 • 2014.10.05 06:39:21walami wan

  a biciklilopás azért Németországban, Dániában, Ausztriában, Hollandiában is elég erős népsport
  nem véletlenül olcsó a nyugatról "szerzett" kerékpár Magyarországon

  a kártyalehúzós módszer az részletkérdés, ha papír ebédjegyet kapnának, az is pont ugyanúgy jó lenne, a lényeg az étel minősége és ehetősége, az meg általában az ország GDP-je arányában emelkedik, vagy legalább az esély megvan arra, hogy normális kajákat kapjanak (mondjuk Angliában a magas életszínvonal mellett a gyerekek elég vacak kaját kapnak sok suliban)

 • 2014.10.05 06:39:53walami wan

  a bolgár gyerek gyakorlatilag elveszett a német oktatás számára
  nem minden gyerekkel történik meg ez, de akivel igen, annak nulla esélye lesz később hasznos tagjává válni a társadalomnak
  a többség beilleszkedik, de mindig lesz ilyen, aki kihullik
  a rendszer nem 100%-os
  a magyar családban azért a szülők is beszélnek már németül valamennyire, Magyarországon is tanulták a gyerekek, szóval van alap, ha nem is tudtak folyékonyan beszélni a magyar oktatás sajátosságai miatt (nem anyanyelvi környezet), a passzív tudás ott lehet
  a bolgár gyereknél ez hiányozhat, valószínűleg a szülei se motiválják, ők se tudhatnak semmit németül

  az is fontos, hogy a helyiek mindig többségben legyenek az osztályban, mert különben a bevándorlók diktálnak, abból sose lesz nyelvtanulás
  Angliában ahol már nagyon nagy a muszlim bevándorlók aránya, ott sajnos az iskola színvonala esni kezd és bejön a képbe bullying
  sok német gyerek és pár bevándorló, ez jó recept, ha az arányok fordítva lennének, akkor lenne belőle probléma rendesen

  "igenis kell az a szabály, hogy családon belül kizárólag magyarul beszélünk"
  ez egy buta szabály, persze ha a szülők nem beszélnek jól németül, akkor érthető, hogy nem akarják, hogy a gyerek hülyeséget tanuljon tőlük
  de a többségi nyelvhasználatot tiltani szerintem káros
  beszéljenek, ahogy akarnak, csak ne keverjék!

 • 2014.10.08 12:32:32SuperMouse

  Nagyon örülünk, hogy boldog a család, de ez miért köztéma??! Most őszintén ezt miért a divany.hu-n kell közzétenni? Kit érdekel a 'Mézga Géza család' kis élete? Miért nem a saját blogján osztja meg a cikkiró ezen információkat? Nem lehetne törölni ezt az emigrálós cikksorozatot és valami érdekesebbet közölni ehelyett? Boring.....!

 • 2014.10.08 16:34:28dieter1

  \"Ez egyrészt szórakoztató, másrészt muszáj leszek határt szabni. Nem akarom ugyanis, hogy elfelejtsék a magyar nyelvet, igenis kell az a szabály, hogy családon belül kizárólag magyarul beszélünk.\"
  - Az elvet magát helyeslem. A magyar nyelvet elfelejteni ugyan nem lehet, de rengeteg új szót és kifejezést tanulhatnak otthon a gyerekek a szülőktől a családi beszélgetések alkalmával. Az én gyerekeim hazakerülve jóval választékosabban beszéltek az osztálytársaiknál, bár hamar pótolták a hiányosságaikat, és értik már a bazmegezést is :-(
  - Lehet, hogy a gyerekek soha többé nem kerülnek vissza Magyarországra, de ha igen, az iskolában komoly problémáik lehetnek a szakszavakkal. Ha a szülőnek van energiája arra, hogy együtt tanuljon néha a gyerekével, akkor érdemes megtanítani a közbeszédben gyakorlatilag nem használt magyar kifejezéseket is, pl. szögfelező, pajzsmirigy, olvadáspont és társai.
  - Mostanában Nádasdy Ádámtól tanulom a nyelvi toleranciát. Ennek ellenére én egy nyilvánosságnak szóló cikkben inkább azt írtam volna: muszáj lesz határt szabnom :-)

 • 2014.10.10 08:23:37szaszo71(D)

  @znori
  Nem nagyon tanultál meg olvasni. Nem szegregált iskolába járnak, hanem egy külön osztályba, ahol a nyelvet tanulját. Szépen lassan integrálódnak a saját osztályukba
  A poszthoz: ez csak első hónapo eufóriája, ill. annak a bizonyítása, hogy jól tettük, hogy kijöttünk, és lám, a gyerekeknek sincs semmi nehézségük.
  Ezt mi is végigcsináltuk, már 6 éve, van némi rálátás. Ráadásul ugyanaz a rendszer, kb. 100 km-re Freitaltól, tehát ugyanaz a tartomány.
  A fiamnak is az első nap, mikor hazajött a suliból az első közlendője az volt, hogy milyen szép a WC és van papír meg szappan. (Mondjuk ugye ez lenne a normális, az, hogy ezen csodálkozik egy gyerek, nem a német szuper színvonal dícsérete, hanem a magyar viszonyok szégyene.
  Azt nehezen tudom elképzelni, hogy a gyerekek németül beszélnek, vagy ha igen, elég baj. Az enyémek még a Whats magyarul írnak egymásnak.
  Az igaz, hogy a kaja minősége jobb meg lehet választani, de azért egy pudingleves kétszersülttel hetente 1-szer nem lakatja jól az én sportoló gyerekeimet, mi már be sem fizetünk, itthon esznek. (igen, lehetne mást is választani, de sajnos nek szeretik a kelbimbót meg ilyeneket, ami általában az alternatíva.)
  Azért a cuccokat nem hagynám őrizetlenül, a fiam kabátzsbéből már loptak ki telefont a folyosón, pedig csak 1 órára felejtette benne.
  Persze nem azt akarom mondani, hogy itt minden rossz, egyébként nyilván nem lennénk itt, de ezt a kezdeti "minden szuper" érzés azért majd még kicsit csökkenni fog.

 • 2014.10.10 08:24:59szaszo71(D)

  Whats appen is

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta