18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

17 tévhit a szexről, lányoknak

Bár az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött a női szexualitás megítélése, még ma is számtalan olyan, ódivatú tévhitet adunk tovább lányainknak, amiket talán helyesebb lenne felülvizsgálni. A fiatal lányok hozzáállását a szexhez ugyanis még ma is alaposan meghatározzák az egyenlőtlen nemi szerepek által belénk diktált sztereotípiák: sokan nem tudják, hogyan és mikor mondhatnak nemet, ha nincs kedvük a dologhoz, mások úgy élik meg a szexualitást, mint aminek ők csak passzív elszenvedői lehetnek, esetleg szimplán félelmetesnek, fájdalmasnak vagy kötelezőnek érzik.

Shutterstock

Julianne Ross, a mic.com egyik szerkesztője összeszedett 17 hazugságot, illetve tévedést a női szexualitást illetően, amit jó lenne, ha lányainknak már nem tanítanánk meg. Íme:

1. A szüzesség létezik.

A szüzesség definíciója messze nem olyan egyértelmű, mint aminek elsőre hangzik. Mi az a szüzesség? Az eredeti definíció a közösülés klasszikus módját számítja csak bele, azaz férfi-nő interakcióról van szó, és vaginába helyezett pénisz megléte vagy hiánya dönt. Ugyanakkor számos egyéb módon is lehet szexelni: orálisan, análisan, azonos nemű partnerrel, egyedül, és hova számítjuk a nemi erőszakot? A klasszikus szüzességfogalom túl nagy súlyt kap és túl nyomasztó – sokkal jobb lenne, ha az emberek maguk dönthetnék el az intim kapcsolataik mérföldköveit.

2. A szüzesség jele az ép szűzhártya.

A közhiedelemmel ellentétben orvosilag nem lehet megállapítani, hogy valaki szűz-e vagy sem, azaz szexelt-e már vagy sem. A szűzhártya ugyanis elszakadhat lovagolás, trambulinon ugrálás és kerékpározás közben is, mi több, vannak nők, akik szűzhártya nélkül születtek. A lepedőn lévő vérfolt tehát nem sokat mond: a nők több mint fele nem is vérzik az első közösülés alkalmával. Ezek a tények. Ennek ellenére elérhetőek a piacon a szűzhártya épségét visszaállító műtétek, illetve a szüzességet bizonyító vizsgálatok.

3. Minden nő vaginával született.

Ugyan kisebbségről van szó, de a transzszexuális nőkről se feledkezzünk meg.

4. Az első alkalom nagyon fog fájni.

Az első közösülés tehát vérzik és fáj. Valójában néha tényleg fáj, ez a fájdalom azonban a szorongás okozta fokozott izomfeszülés miatt érezhető. Az ilyenkor tapasztalt vérzések egy része pedig nem is a szűzhártyából, hanem a nem megfelelően benedvesedett hüvelyfal sérüléseiből ered. Mindez tehát önbeteljesítő jóslat: ha eleget riogatjuk a leányokat a rájuk váró fájdalmakkal és vérzéssel, akkor szorongani fognak, izmaik megfeszülnek, nem nedvesednek, és akkor tényleg kellemetlen lehet az élmény.

5. Ha valaki vesz neked valamit, tartozol neki egy menettel.

Nem, nem. Szexszel sohasem „tartozunk” valakinek, akkor sem, ha egy italra hívott meg, és akkor sem, ha gyémánt nyakláncot hozott.

shutterstock 110536592
Shutterstock

6. A túl sok szextől kitágul a hüvely.

Valójában a nők szexuális étvágya széles skálán mozog – igazán nincs túl sok szex, mindenki maga érezheti, mennyit kíván. A hüvelyizomzat rugalmas izmokból áll, még szülés után is képes regenerálódni.

7. A nők nem igazán gondolnak a szexre.

Sok szexológus kutató írta már le előttünk: a nők ugyanúgy vágynak a szexre, mint a férfiak. A lányoknak mégis gyakran azt tanítják, hogy csak a férfiaknak jár az eszük a szexen, vagyis ilyesmire gondolni férfias, éretlen vagy illetlen. A „férfiak minden másodpercben a szexre gondolnak” természetesen ugyanígy tévedés, és elég nagy nyomást is helyez a férfiakra, vagyis velük szemben sem fair (hiszen ha nem gondolsz rá tízmásodpercenként, nem vagy igazi férfi). Nők is, férfiak is annyit gondolnak szexre, amennyit akarnak.

8. A nők nem szeretik az alkalmi szexet.

A közhiedelemmel ellentétben a nők is képesek, és időnként szeretnének érzelmek vagy köztöttségek nélkül szexelni, csak az élvezet kedvéért. A nők és a férfiak ilyen irányú vágyai között nem találni különbséget: nők is akarhatnak alkalmi szexet és a férfiaknak sem muszáj ezt akarni. A szexuális vágy nemi különbségei szociálisan belénk nevelt dolgok és az egyre felvilágosultabb generációk során egyre inkább eltűnnek ezek a különbségek.

9. Az óvszert a fiú veszi.

Nem kell, hogy a biztonságunk a partnertől függjön, lányok is hordhatnak kotont a táskájukban.

10. A férjek a „frigid” feleségek miatt lépnek félre.

A házasság megromlásában valóban mindkét félnek lehet felelőssége, ugyanakkor a rideg feleségtől a szerető karjába menekülő férj csupán sztereotípia.

11. Muszáj gyantáztatni.

Egyáltalán nem kötelező semmi olyasmit tenni a testeddel, amit nem szeretnél. Ha akarsz, szőrteleníts, ha nem akarsz, ne tedd. A szőrtelenítés hatalmas üzlet, élete során egy átlagos nő kb. 10 ezer dollárt költ szőrtelenítésre.

12. Menzesz alatt nem lehet szexelni.

Ha nem fűlik hozzá a fogad, ne tedd. Azért érdemes tudni, hogy fizikailag lehetséges és biztonságos is. Mi több, a menzesz alatti szex csökkenti a menstruációs görcsöket is. Azért ilyenkor sem lehetetlen teherbe esni, tehát védekezni kell.

13. Normális, hogy a szex néha fáj.

A szexnek nem kéne fájnia, mégis sok nő számol be fájdalomról. Ha a hüvely nem áll készen a behatolásra, akkor a behatolás fájdalmas – akár azért, mert a hüvelyizmok görcsösen összeszorulnak, akár a nedvesség hiánya miatt. A megfelelő állapot eléréséhez húsz perc előjáték sem sok.

14. Ha már elkezdtétek, nem mondhatsz nemet.

Szex során bármikor meggondolhatja magát bármelyik fél, ha nem esik jól, és nem akarja folytatni. A nő is.

shutterstock 125130671
Shutterstock

15. Nők nem néznek pornót.

Sok nő utálja a pornót, ami teljesen érthető, hiszen a legtöbb filmen irreális, sokszor kifejezetten káros közösülési gyakorlatot látunk. A pornófilmek jelentős részét férfiak forgatják férfiak számára. Ugyanakkor a megfelelő filmek a nőket is felizgatják: eortikus képeket nézegetve mind a férfiak, mind a nők szexualitásért felelős agyterületei aktívabbak.

16. A szexuális zaklatás normális.

Sok nő a mindennapi élet részének tartja a szexuális zaklatást és erőszakot. Szögezzük le egyszer s mindenkorra, hogy a teste mindenkinek a sajátja, és az erőszak minden formája megengedhetetlen.

17. Mindenki csinálja.

Az átlagos amerikai tinédzser 17 évesen közösül először, ugyanakkor sokan vannak, akik ennél korábban, vagy jóval később szerzik első szexuális élményeiket, és ez így van rendjén. Vannak, akiket egyáltalán nem érdekel a szex – nők és férfiak is egyaránt. A szexszel kapcsolatos pozitív beállítódás nem azt jelenti, hogy mindenkinek naphosszat kufircolnia kell, hanem azt, hogy a szex legyen biztonságos, erőszaktól, szégyenérzettől és előítéletektől mentes, szabad, egyéni döntésünk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra