Tudta, hogy a gyerek autósülése koszosabb, mint a wc?

Mi van a gyerek autósülésében? Talán könnyebb lenne megmondani, mi nincs. Legalábbis, ha belegondolok, én milyen gyakran szoktam rendesen kitakarítani őket. Egészen pontosan egyszer: mielőtt felrakom őket valamelyik aukciós oldalra, ha már kinőtték. Addig meg gyűlik benne a morzsa, a por, a szép halott pillangó szárnya, a színes gyöngy, az ötforintos, a kavics, az ágacska, a papírfecni, az elveszett ceruza, a kagylódarab, a csigaház, és még ki tudja, mennyi minden. Gyors körkérdésem alapján az ismerős szülők is nagyjából így vannak ezzel. Tulajdonképpen megdöbbentő, mekkora tárolókapacitással bír az ülések nem látható része.

Ha pedig nem takarítjuk, akkor az azt jelenti, hogy a legnagyobbaknak szánt üléseket akár 5-10 évig is használjuk anélkül, hogy istenigazából nekiesnénk az alapos fertőtlenítésüknek. Oké, azokban talán már nem bújnak meg félig szétnyálazott majd elfelejtett babapiskóta-darabkák, kis kocka almák és néhány öntetnyi tápszer. És hát nyáron rendszeresen ezer fok van a kocsiban, az úgyis kivégzi a kórokozókat, nem? Hát, a kutatási eredmények szerint sajnos nem.

shutterstock 136055306
Shutterstock

A gyerekek autósüléseiben kétszer annyi kórokozó lakik, mint egy átlagos vécében, derült ki a birminghami egyetem kutatásából, amely során 20 család autósülését és vécéjét vizsgálták meg. A kutatás eredményei szerint az átlagos ülésben mintegy 100 féle baktérium és gomba lakik, szemben az átlagos vécék 50 kórokozójával.

Az ülésekben olyan gonoszságok is vígan megélnek, mit a szalmonella vagy az e-coli. A kutatók szerint a sofőrök hatvan százaléka semmit nem tud arról a veszélyről, amit a koszos autó jelent saját és utasaik egészségére nézve. Mert persze nem csak a gyerekek ülése koszos, hanem az autó többi része is. Az autósok 20 százaléka legfeljebb évente egyszer takarítja ki a kocsiját, viszont egész évben halmozza abban a szemetet. A legrosszabb a helyzet akkor, ha az autóban ételmaradványok is rendszeresen előfordulnak.

Ezek a kutatási eredmények nagyjából egybevágnak azzal, amit amerikai kutatók találtak néhány évvel korábban egy hasonló vizsgálat során, amikor 20 autósülésből vett minta közül kettőből tenyésztettek ki e-coli baktériumokat, és egy ülésből staphylococcust - az utóbbiról a további vizsgálatok során az derült ki, hogy legalább nem a legveszélyesebb, antibiotikuoknak is ellenálló törzs telepedett meg az ülésben.

shutterstock 156207527
Shutterstock

Ahhoz, hogy az ülés legalább vállalhatóan tiszta legyen, nem elég időnként a külső műanyag részeket áttörölgetni fertőtlenítő kendővel. Sőt, még a havi egyszeri huzatmosás sem segít túl sokat, ha a többi részhez nem nyúlunk hozzá - mondják a tudósok.

Ők azt javasolják, mindenki nézze át az ülés használati utasításában a tisztántartásról szóló fejezetet, és legalább időnként alaposan és teljesen szerelje szét az egészet. A mosható részeket - huzatok, övek, szivacsbetétek - érdemes kimosni, a nem moshatóakat pedig, legyenek kívül vagy belül, alaposan kitisztítani valamilyen fertőtlenítő hatású tisztítószerrel. Aztán az összeszerelés előtt megvárni, hogy minden tökéletesen megszáradjon.

Legyenek őszinték, milyen gyakran takarítják a gyerekülést?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek