SZÜLŐSÉG

Jobban árt a gyerekeknek a mobil sugárzása

2014. augusztus 25., hétfő 11:05

A drót nélküli kommunikációs eszközök, magyarul a mobiltelefonok káros hatását már régóta kutatják, némiképp ellentmondó eredményekkel. Nemrég jelent meg egy friss összefoglaló tanulmány, amelynek tanulsága szerint ezek az eszközök a kibocsátott mikrohullámú sugárzás miatt kiemelten veszélyesek lehetnek a kisgyermekek és a még meg nem született magzatok egészségére.

A gyerekek agya sérülékenyebb

A tanulmány szerzői sokféle forrásból dolgoztak: áttekintették az eddig a mobiltelefonhasználat és a betegségek gyakorisága témájában megjelent orvosi cikkeket, de foglalkoztak a telefonok mikrohullámkibocsátását mérő adatokkal, és összevetették a kormányzati és a telefongyártók által kiadott dokumentumokat is. Arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerekekre és a magzatokra, különösen az idegrendszerükre ártalmas a telefonok sugárzása.

Ennek az az oka, hogy a babák és gyermekek koponyacsontja vékonyabb, agyszövetük pedig felépítéséből és az agy relatíve kisebb méretéből adódóan jobban elnyeli a szóban forgó hullámokat a felnőtttekéhez képest. A magzatok a leginkább veszélyeztetettek, mert az ő idegrendszerük még csak most van kialakulóban, a mikrohullámok hatására pedig zavart szenvedhet az idegsejteket megóvó és tápláló sejtek, az úgynevezett mielinhüvely fejlődése.

shutterstock 205663393

A gyerekek agya a fenti különbségek miatt a mikrohullámok kétszeresét nyeli el a felnőtt agyhoz képest. A csontvelő esetében még ennél is rosszabb a helyzet: a gyerekcsontvelő tízszer annyi mikrohullámú sugárzást fog fel, mint a felnőtteké.

A mikrohullámmal működő kommunikációs eszközöket illetően szabályozásokat is kiadnak, erre sok esetben az adott ország törvénykezése kötelezi a gyártókat. ennek köszönhetően például az okostelefon, laptop- és tabletgyártók kötelesek megadni, milyen messze kell tartanunk a testünktől az adott eszközt ahhoz, hogy ne érjen minket káros dózisú sugárzás.

Laptopok és tabletek esetében jelenleg általában 20 cm-ben határozzák meg ezt a távolságot. Akkor most álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át, mennyi húsz centi, és mikor tartottuk utoljára ennél közelebb magunkhoz a kütyüt. Például az ölünkben.

További gond, hogy ezeket a szabályokat nem igazán frissítik, a jelenlegi húsz centit még abban az időben állapították meg, amikor azt gondoltuk, hogy leginkább a túlmelegedés okozhat szöveti károsodást, a mikrohullámmal kevésbé számoltunk. Pedig hosszútávon ez utóbbinak a káros hatásai kifejezettebbek lehetnek.

Veszélyes játékok

Az eddigi kutatások kissé ellentmondásosak ebben a tekintetben. Mindenesetre, úgy tűnik, hogy egyes tumortípusok kialakulásának kockázatát növeli a kommunikációs eszközök és egyes, szintén nem ionizáló sugárzást kibocsátó játékok használata. Ezek közé tartoznak a rosszindulatú agytumorok bizonyos fajtái és a hallóideg daganatai.

A szakértők szerint még nincs elég adat, illetve elég jól tervezett kutatás a témában ahhoz, hogy biztosak lehessünk a mobileszközök bűnösségében: konkrétan abban nem biztosak, hogy kizárólag a mobileszközök a ludasak, vagy más környezeti faktorok hatása is felelőssé tehető a fenti tumorok kockázatának növekedésében. Ezért jobb és alaposabb kutatásokra van még szükség ahhoz, hogy kimondhassák a végső szót, de adddig is óvatosságra intenek.

shutterstock 193304177

Dr. Lunsford, a téma egyik kutatója szerint „nem valószínű, hogy a mobiltelefonok valaha eltűnnének; összességében ezek az eszközök egyébként is jóval több életet mentenek meg, mint amennyit esetleg követelhetnek. A digitális gyermekjátékok esetében azonban jóval óvatosabbnak kell lennünk”. Bár a gyerekek imádják az ilyesmit, a miénk legalábbis odavan a nyomogatható, zenélő, kijelzős holmiért, valószínűleg nincs feltétlenül szükség arra, hogy kétéves gyerekek tableten nézzék az esti mesét és okostelefonnal játsszanak.

Az összefoglaló tanulmány szerzői is a gyerekjátékok veszélyeire figyelmeztetnek leginkább. A piacon ugyanis rengeteg olyan, mikrohullámot kibocsátó játékot árulnak, amelynek a hosszútávú veszélyeivel még nem vagyunk tisztában – „csak” annyit tudunk, hogy ezek a sugarak kísérleti körülmények között idegrendszeri tumorokat képesek okozni, és hogy a gyerekek agya jobban elnyeli a sugarat. A potenciálisan tumorkeltő sugárzások annál nagyobb kockázatot jelentenek, minél kisebb a gyerek (mivel annál jobban elnyeli őket a fiatal agyszövete és annál vékonyabb a koponyacsontja is.)

Akkor most rákot okoznak vagy nem?

Nem tudjuk biztosan. A tumorkeltő sugárzások nagyjából harminc év alatt okoznak ugyanis kimutatható tumorokat, a mobileszközök ilyen széles körű elterjedése pedig csak az utóbbi évtizedekben történt (harminc évvel ezelőtt még nem volt minden gyereknek okostelója). Ehhez tehát több idő és jól kidolgozott követéses vizsgálatok szükségesek. A glioblasztóma (egy rosszindulatú agytumor) ugyanakkor egyre gyakoribb például az USÁ-ban és Dániában, ami egyes szakértők szerint épp a mobilok elterjedésének köszönhető.

A pontos összefüggés, illetve a kockázat mértéke azonban vitatott. Egy idei, francia vizsgálat szerint a hétköznapi mobiltelefonhasználat nem, de az átlagosnál gyakoribb, igen rendszeres telefonhasználat már növelte kétféle agytumor kockázatát is. A WHO besorolása szerint a rádiófrekvenciás elekromágneses mezők a 2B, azaz potenciálisan tumorkeltő csoportba tartoznak.

Nem kell pánikba esni

Azért még nem kell azonnal kiköttetni a wifit, eldobni az okostelefont, és egy offline erdei házikóba költözni gyerekestül. A szerzők szerint az a fontos, hogy tisztában legyünk a mobileszközök veszélyeivel és a veszélyek tudatában, okosan használjuk azokat: az autók is nagyon veszélyes eszközök, mégis, a potenciális veszélyek tudatában lehet velük okosan bánni.

Azonban míg azt mindenki tudja, hogy autóval balesetet lehet szenvedni, be kell kötni a biztonsági övet, betartani a sebességhatárt, nem meginni a fagyálló folyadékot és nem belélegezni a kipufogógázt, a mobileszközök veszélyeivel kevésbé vannak tisztában az emberek, így óvintézkedéseket sem tesznek.

shutterstock 124881454

De mégis, milyen óvintézkedést tegyünk?

A kutatók ezt is összegyűjtötték nekünk:

 1. Legfontosabb a távolság: a sugárzás erőssége a távolsággal sokszorosan csökken, azaz minél messzebb tartjuk magunktól a kütyüt, annál kevesebb sugárzás ér. Ha a mobiltelefont közvetlenül a fülemhez szorítom, akkor tízezerszer annyi sugárzást kapok, mintha 15 centire tartanám magamtól. Persze, ez kényelmetlen, ki kell hangosítani vagy fülhallgatót és mikrofont venni hozzá.
 2. A mobiltelefon csak akkor nem sugázoz, amikor ki van kapcsolva. Ezért bekapcsolt állapotban, ha épp nem használjuk, akkor is tartsuk minél messzebbre a testünktől: ne a mellényzsebben, hanem a kézitáskában.
 3. Tarstuk távol a mobiltelefont terhes nők hasától, és semmiképp ne telefonáljunk vagy tabletezzünk szoptatás közben (!!!). A babamonitort ne tegyük a baba ágyába, hanem minél messzebb legyen a gyerek fejétől.
 4. A gyerek hálószobájában ne legyen mobileszköz éjszaka. Egy felmérés szerint a kiskamaszok és tinédzserek háromnegyede a telefonjával a párnája alatt alszik, ez pedig túlzottan közel van az agyszövethez.
 5. A tumorkeltő sugárzás kockázatnövelő hatása összeadódik, azaz összességében az életünk során kapott sugár számít. Ezért érdemes minél kevesebb órát tölteni mobileszközök használatával. A vezetékes telefon és a vezetékes internet (amin lehet Skype-olni) nem bocsát ki egyáltalán sugárzást, ezért amikor csak tehetjük, inkább ezeket vegyük igénybe.
 6. Az otthoni wifi-routert olyan helyre tegyük, ahol a legkevesebb időt töltjük, de legalábbis oda, ahol a gyerekek nem töltenek sok időt.
 7. Figyelmeztessük a fiainkat, hogy sose tegyék a telefont a nadrágjuk elülső zsebébe (habár a bizonyítékok még hiányosak, de nem kizárt, hogy károsítja a spermiumokat), lányainkat pedig, hogy sose tegyék a telefont a melltartójukba ( növelheti a mellrák-kockázatot).

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.08.25 11:40:13eßemfaßom még áll

  valamint tegyünk alufóliát a gyerek fejére, az a biztos.

 • 2014.08.25 12:31:41valamimégmásabb

  Mikor a gyerek játszik repülő (offline) üzemmódba kell tenni a telefont. Ez minden rádiót kikapcsol tehát nincs sugárzás. Kellemes mellékhatás, hogy nem tud véletlenül appokat vásárolni, emailt küldeni, telefonálni.

 • 2014.08.25 14:42:42Átlagos Nevű

  A telefont a melltartóba tenni bevett dolog?

 • 2014.08.25 15:54:01Androsz

  A tanulmány nem tér ki a vezeték nélküli billentyűzetek és egerek érthetetlen divatjára, amelyek a sugárzás mellett még elemfogyasztók is, ahelyett, hogy egy-egy nyüves dróttal kapcsolnánk azokat a géphez, mert elég valószerűtlen, hogy az egeret a géptől három méterre bizgetnénk. A Bluetooth divatja még erősödik, egyébként pedig a gyártók szerint a korszerű fogyasztó egyre több dolgot irányít a mobiljáról a lakásban, de legalábbis vezeték nélkül, energiapazarló és eszközigényes rádiósugárzással.

  "Figyelmeztessük a fiainkat, hogy sose tegyék a telefont a nadrágjuk elülső zsebébe"

  Nem lehetne olcsó mobiltelefont osztogatni a huszonéves nagypapák környezetében? Bár vesznek azok maguknak drágát.

 • 2014.08.25 23:57:09R2D2 & C3PO

  Drága Androsz!

  Neked sincs okos tv-d...
  Nekünk van, ahonnan az internetet használjuk, addig nem ér el az a nyüves vezeték, ráadásul még balesetveszélyes is...

  Másrészt a rádióhullámok károssága eleddig nem nyert bizonyítást.

 • 2014.08.26 10:37:32zulu

  "A tumorkeltő sugárzás kockázatnövelő hatása összeadódik, azaz összességében az életünk során kapott sugár számít."

  Ez az ionizáló (alfa, béta, gamma, röntgen) sugárzásokra igaz. A mikrohullám nem az.

 • 2014.08.26 11:11:16Rongy Elek

  A cikk íróját azért beírathatnák valami iskolafélébe is, hátha nem ilyen eszementségekkel riogatná az agyhalott közönséget.

 • 2014.08.26 13:46:06Anonymus1900

  Szegény, szerencsétlen Rongy Elek. Csakhogy tudd a világűrben is van gamma sugárzás! A föld légköre ment meg tőle téged is. Miből vetted, hogy a földön a sugárzás ártatlanul jön-megy??!! Tanulj inkább, hogy ne halj meg bután.
  - A cikk teljessen rendben van. UP az írójának.

 • 2014.08.27 00:22:53Reszelő Aladár

  Talán nem butaság azt állítani, hogy minden dolog amiről nem bizonyosodott be egyértelműen, hogy ártalmatlan, azt potenciális veszélyforrásként lehet kezelni.
  Én nem szívesen kockáztatok a kisgyerekkel...
  Persze aki szoptatás közben is bagózik, annak mind1.

 • 2014.08.27 16:07:17Gyingizik

  A magam részéről laptopot, tabletet ritkán használok, maradok a kábeles asztali számítógépnél. A tablet egyébként se jó sok mindenre, kicsi a teljesítménye, és az asztalihoz képest a laptopnak is. A mobiltelefont meg kiváltja a skype és hasonlók. A kábelen egyébként is gyorsabban jön az adat, mint a routeren. Úgyhogy routeres netes kapcsolatnak, tabletnek egyébként sincs nagy értelme.

 • 2014.09.03 11:48:40daytona500

  Eddig elnéző voltam, de a mai nappal elvettem a gyerektől a mikrohullámú sütőt.

  Ez a zárójeles magyarázat külön megfogott: "(harminc évvel ezelőtt még nem volt minden gyereknek okostelója)". Van esetleg valami statisztika arról, hogy a 80-as években hány gyereknek volt "okostelója"? Fontos lenne tudnom, mert lehet statisztikailag pont beleesek a szórásba.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta