7 különbség az első és az utolsó szoptatása között

Vicces és egyben realista cikkre bukkantunk a Huffington Post családos rovatában, a háromgyerekes szerző azt szedte össze, milyen különbségeket fedezett fel az első és az utolsó (harmadik) gyereke szoptatása között. Ahogy a gyereknevelésben minden, a szoptatással kapcsolatos dolgok is fejlődnek a gyerekszám és a rutin növekedésével.

1. Ütemezés

Első gyerek: Szoptatni próbálsz minden 2-3 órában. Menetrend szerint fejsz. A melleid pontosan akkora telnek meg tejjel, amikor a gyereknek enni kéne: reggel 7, 9, 11:30, délután 1, 4 és 7. Éjszakánként is nagyjából ugyanazokban az időpontokban szoptatsz.

shutterstock 131070281

Utolsó gyerek: fix menetrend szerint szoptatsz, amit úgy foglalhatunk össze: bármikor, ha a gyerek enni akar. Vagy ha valamit szeretnél elolvasni. Vagy ha el kell mondanod Annapetigergőt a kétévesednek, és azt akarod, hogy közben a pici csendben maradjon. Vagy ha ledőlnél egy fél órára.

2. Diszkréció

Első gyerek: Több takarókendőt használsz, váltásokban. Sőt, mosod őket. Ugyan neked és a gyereknek is kényelmetlen és túl meleg, mégis zavarbaejtene, ha nélküle szoptatnál. Soha nem szoptatnál kendő nélkül például egy zsúfolt étteremben.

Utolsó gyerek: A takarókendők mostanra mind elvesztek vagy elajándékoztad őket. De úgyis alig szoptatsz ülve, mivel általában egy másik gyerek után rohangálsz közben, és az ötlet, hogy még egy lépéssel bonyolítsd az ügyet: röhejes. Ráadásul úgy gondolkodsz, hülyeség is lenne a babának kényelmetlenséget okozni csak azért, mert valakit esetleg felzaklat a szoptatás látványa. Ezért aztán úgy rántod elő a melleidet mint főiskolás lányok a karneválon, csak sokkal gyakrabban, és még a közönséged (egy fő) is lényegesen lelkesebb. Szoptattál már nyíltan étteremben, játszótéren, orvosi váróban, fagyizóban, és az oviban. (Máshol is szoptatnál, de más helyekre már nem jársz)

3. Éjszakai etetések

Első gyerek: Kidolgoztál egy komplikált szisztémát, amiben szerepet kapnak az éjszakai szoptatások, a cumisüveges etetés apa által a lefejt tejből, a délutáni szoptatások összesűrítése, hogy eleget egyen, és végre alhass egy egész éjszakát egyben. Az akaraterő puszta diadalaként apró sikereket érsz el.

shutterstock 117460477

Utolsó gyerek: Semmi időd fejni vagy az etetéseket összesűríteni. A gyerek eszik, amikor akar. Az éjszakát úgyis legnagyobb részben a te ágyadban tölti, hogy ha felkel, legalább a többi kölyköt ne ébressze fel. Megtanultál úgy aludni, hogy közben cuppognak rajtad. Öt éve nem aludtál végig egy teljes éjszakát. A gyerek előbb-utóbb úgyis megtanulja átaludni az egész éjjelt. Vagy nem. Tökmindegy.

4. Szükséges felszerelések

Első gyerek: Nagy palack tisztított víz, szoptatós fotel lábtartóval, szoptatós párna, szilikon bimbóvédő, melltartóbetét, a fent említett takarókendő, szoptatós melltartó, bimbóvédőkrém, édeskömény-kapszula, szoptatós tea, cumisüveg, mellszívó.

Utolsó gyerek: Mell, gyerek.

5. Tevékenységek szoptatás közben

Első gyerek: Lehalkított tévé. Esetleg rápillantás a telefonra.

Utolsó gyerek: Háromfogásos étkezés elfogyasztása. Két másik gyerek megfegyelmezése, ide értve a szétválasztásukat verekedés közben. Ötfős család uzsonnájának elkészítése. Alvás. Gépelés. Két gyerek felügyelete a játszótéren. Sorbanállás a vidámparkban.

shutterstock 152726645

6. A szoptatásban a legrosszabb:

Első gyerek: nyugtalanság a mennyiségek miatt.

Utolsó gyerek: nyugtalanság, hogy meddig tart még.

7. A szoptatásban a legjobb:

Első gyerek: Az első, cuki, aranyos baba közelsége.

Utolsó gyerek: Az utolsó, cuki, aranyos baba közelsége.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek