Így bulizzon gyerekkel a Szigeten

Idén először elgondolkoztam azon, hogyan fogok tudni Szigetelni, ha már lesz gyerekem. Mert ugye attól még nem áll meg az élet, hogy megszületik az utánpótlás, maximum csak nehezebben összeegyeztethetők a lazulós programok. Az meg, hogy napokon keresztül csak a nagyszülők vigyázzanak a porontyra csak azért, mert a szülők éppen a Szigeten csapatják, szintén nem annyira menő. De ha mégis van lehetőség kivinni, fogja-e bírni a gyerek a port, a hangos zenét és az állandó pörgést? Hisztizni fog, vagy vegyülni? Tehát, mi lesz a megoldás?

Belefutottam egy négyfős holland családba, anyuka, apuka, két kislány, akiknek már nem ez az első szigetük. A szülők szerint attól egyáltalán nem kell tartani, hogy a gyerek nem fogja élvezni a nyüzsgést, állításuk szerint van olyan, amikor ők előbb kidőlnének mint a gyerekek. A VIP kempingben vertek sátrat, mert itt jobbak a körülmények: „Nem annyira zajos, mint a többi kemping, van medence, amit a gyerekek előszeretettel használnak ebben a kánikulában, az értékeinknek van csomagmegőrző, természetesen a lányok meghalnának internet nélkül és itt az is van ingyenesen. Amiért még megnyugtató: itt van 24 órás recepció és tudjuk, hogy a gyerekekre sokkal inkább odafigyelnek ha esetleg szülő nélkül csavarogna. És természetesen a legfontosabb, a kempingnek saját használatú vécéje és zuhanyzója van, ami persze még így sem a leghigiénikusabb, de feltétlenül jobb, mint a kinti mobilvécék.” 

VIP Kemping

A Sziget VIP Kemping Bérlet a Rendezvény VIP Kemping elnevezésű területén történő tartózkodásra jogosít a Rendezvény tartama alatt az -1. napon, augusztus 11-én 10:00 órától. A VIP Kempingben csak a Sziget VIP Kemping Bérlettel plusz Sziget Ottalvós Bérlettel rendelkezők kempingezhetnek. A VIP kemping bérlet az ottalvós hetijegyen kívül plusz 38 ezer forintért érhető el, ha valaki mobilházban, lakókocsiban vagy telepített sátorban szeretetne aludni, akkor még ennél is többet kell fizetnie, létszámtól és szállástól függően 25-100 ezer forinttal.

A VIP kempingnek rengeteg előnye van, de mint látjuk, ezért jó mélyen a pénztárcába is kell nyúlni és amíg a külföldi családok költségvetésének ez meg sem kottyan, addig nekünk kicsit elérhetetlennek tűnik, viszont van más megoldás is arra, hogy biztonságban tudja gyerekét a Szigeten. 

Családi kemping

A családok részére elkülönített kemping van, ahol napi 24 órában több nyelven beszélő animátorok jófejeskednek a gyerekekkel. Van játszóház, csúszda, hinta és kézműves foglalkozások is. Totyogóval is könnyebb itt meghúznia magát a családnak, mert van rendes pelenkázó és etető, ahol nyugodtan lehet szoptatni, vagy megmelegíteni a bébiételt. Olyan ez mint egy külön kis sziget a szigeten, a családok egymással haverkodnak, és a gyerekek is nagyon jól megértik egymást. Bár az animátorok szerint ez nem gyerekmegőrző, mégis a legtöbb lurkó itt marad addig, amíg a szülők kitombolják magukat egy-egy koncerten. „Mivel nincs túl sok család a kempingben, névről is ismerjük már őket. Leginkább külföldiek veszik igénybe a kempinget, egy magyar család van csak, akik itt laknak.” - tudtuk meg az egyik animátortól. A kemping bejáratánál kicsit sem olyan marcona őr vigyáz a rendre, mint a Szegény Peti nagymamájában, de minket azért csak azután engedett be, hogy megbizonyosodott róla, nem gyereket megyünk rabolni. 

Itt is vannak saját vécék és zuhanyzók, és a kemping egy, a zúzósabb koncertektől távol eső részen helyezkedik el. Az animátorok szerint nem csak azok a gyerekek játszhatnak a kempingen belül akik itt sátoroznak szüleikkel, de gyakran a VIP kempingből is átjönnek ide a gyerekek, mert itt nyugodtabb körülmények között játszhatnak, és tuti, hogy mindig akad játszótárs is. „Arra még nem volt példa, hogy napijegyes szülők estek volna be gyerekkel, de mi ezt sem bánnánk.” - tették hozzá az animátorok. Úgyhogy ezeknek tudatában megnyugodtam: lesz majd egyszer hova tenni a gyereket. 

10 év alatt ingyenes, de való-e a gyereknek?

Mázlija van ha gyermeke még nem töltötte be a 10. életévét, mert akkor ingyenesen mehet vele szigetelni. Ezt elég sokan ki is használják, rengeteg fiatalt pár látni a szigeten babakocsival, vagy már önállóan járkáló gyerekekkel. Azonban arról, hogy jó-e a babakocsiban ülő gyereknek, ha anyukája és apukája éjfélkor még a szigeten tologatja, már megoszlanak a vélemények. Gyerekes - bár gyerek nélkül szigetelő kolleganőnk szerint a babakocsiban alvó babának tulajdonképpen édesmindegy, ha a szülők jól érzik magukat és odafigyelnek, hogy alvó gyerekkel a leghangosabb részektől távolmaradjanak. Koncertekre azért nyilván nem jó fej dolog bemenni egy alvó gyerekkel.

De elég sok olyan anyával is találkoztam, akik szerint akármennyire is laza dolog kimenni a Szigetre a kölykökkel, sokszor ez már inkább öncélú, a gyereknek túl sok. "Az oké, hogy kimegyünk délután, és elkószálunk, nézelődünk, aztán ha elfárad, hazamegyünk. De az enyém már iskolás, ez azért elég más. Szerinted mit érzékel egy kétéves a babakocsiban, onnan térdmagasságból, éjjel?" - mutat rá egy babakocsiban tolt babára éjjel egy magasságában egy ismerős anya. "Hömpölyög a tömeg, még nekem is nyomasztó, pedig én felnőtt magasságban vagyok. Képzeld milyen ijesztő lehet ez onnan lentről. Ennyi zaj, ennyi ember, túl nagy pörgés. Szerintem ez csak arról szól, hogy a szülők úgy gondolják, ők most agyon lazák, de valójában a kicsi gyereknek inkább rossz ez" - foglalta össze a véleményét.

Szigetezne gyerekkel?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek