SZÜLŐSÉG

Emigráltunk: Kijelölt iskola a bevándorlóknak

2014. július 30., szerda 11:11

Pár nappal azután, hogy többek között a botrányosan rossznak és menthetetlennek ítélt magyar oktatási rendszer miatt a gyerekeink (1, 11, 13, 14 évesek) jövője érdekében elköltöztünk Németországba, a pakolni valókat félrerakva elindultunk megkeresni az iskolájukat. Tippünk az volt, hogy a lakóhelyileg illetékes suliba fognak járni, úgyhogy megörültünk annak, hogy az intézmény mindössze 10 percnyi sétára van a lakásunktól, az útvonal pedig teljesen biztonságosnak tűnt. Hazaérve rögtön írtam is az iskola igazgatónőjének, hogy bevándorlók vagyunk, három gyereket is szeretnék beíratni a következő tanévre, egyikük német nemzetiségi suliba járt, a másik kettő viszont eddig csak angolt tanult. Szinte azonnal jött a válasz: a külföldi gyerekek fogadására/nyelvoktatására Freitalban egy iskola van felkészülve, az ottani vezetőséget keressem fel.

Első évben csak nyelvet tanulnak

Mint kiderült, az ominózus suli a város másik végén van, négy vonatmegállónyira tőlünk, ami azért ad némi okot majd az izgalomra az első időszakban. Megnyugtató viszont az, hogy az intézmény már felkészülten várja az idegen anyanyelvű gyerekeket, a suliba a németek mellett több magyar, török, kínai és arab diák is jár. A beiratkozás előtt még el kell mennünk a drezdai oktatási hivatalba, és először ott kell bejelenteni a gyerekeket, utána lesz egy személyes találkozónk az igazgatóval, minden bizonnyal ő lesz az, aki eldönti, hányadik évfolyamban kezdenek. Az első év viszont biztosan csak nyelvtanulással telik majd, ebben az időszakban nem is szokták őket osztályozni, a feladatok mindössze annyi, hogy elsajátítsák a német nyelvet - nagyon bízom abban, hogy ez menni is fog nekik ennyi idő alatt, legalábbis olyan szinten, hogy tanulmányaikat zavartalanul folytathassák. 

Egyedül a legidősebb gyerekkel kapcsolatban vannak fenntartásaim. Míg a másik két iskolás már a kezdetektől fogva kommunikál a szomszéd kölkökkel, és belevetették magukat a nyelvtanulásba, Bendegúz nem találta még meg a saját korosztályát a környéken. Bár nyitott, eszes gyerek, későn érő típus, és ha nem tanulja meg rendesen a nyelvet rövid időn belül, nem kerül majd megfelelő színvonalú iskolába, ami itt a Gymasiumot illetve a Realschulet jelenti. Kint élő ismerőseink szerint viszont semmi ok a pánikra, ha a gyerek megdolgozik a sikerért, azt a tanárok értékelni is fogják, és a képességeinek megfelelő iskolába kerül előbb vagy utóbb. Ha alacsonyabb szintű iskolába jár az elején, akkor is van mód magasabb szintre lépni. 

A német oktatási rendszer

A teljes német oktatási rendszer állami felügyelet alatt áll. Állampolgárságától illetve tartománytól függetlenül minden hatodik életévét betöltött gyermek tanköteles. A kötelező iskolai oktatás - tartománytól függően 10-12 évig - a 6. életévtől, a gyermek 18. életévéig tart. Az iskolakötelezettség teljesítéséhez a diákok 9 (néhol 10) évig nappali tagozaton tanulnak, majd (eredménytől függően) további tanulmányok, vagy részidős szakmai képzések következnek.

Az iskolaév a nyári szünet után kezdődik, pontos kezdete az adott tartománytól függ. A nyári szünet 6 hetes, a többi ünnepre (húsvét, pünkösd, őszi és téli szünet) hét hét áll rendelkezésre. Az oktatás ingyenes, és a tankönyvekhez is ingyen juthatnak a tanulók. A német oktatás jelenleg három részre oszlik: iskola előtti, általános iskolai és középiskolai.

Iskola előtti nevelés
Az óvoda a 3 és 6 év közötti gyerekek iskolai előkészítésének hagyományos (nem kötelező) formája. Az óvodákban (a szülők szociális helyzete alapján megállapított) térítés ellenében fogadják a gyermekeket.

Általános iskola
Az iskolaév a nyári szünet után kezdődik, de pontos kezdete az adott tartománytól függ. A nyári szünet 6 hetes, az összes többi ünnepre (húsvét, pünkösd, őszi és téli szünet) hét hét áll rendelkezésre. Általános iskola (Grundschule): 6-tól 10 éves korig (4 osztály) - kivéve Berlinben és Brandenburgban, ahol 6 osztály)

Középiskola, alsó tagozat
Hauptschule: alapvető általános oktatást biztosít a tanulóknak ötödik osztálytól a kilencedik osztályig. A tizedik osztály keretében a tanulók további képesítést szerezhetnek.
Realschule: a középiskola (Hauptschule) és a klasszikus gimnázium között áll. Szélesebb körű oktatást biztosít a tanulóknak, mint a Hauptschule.
Gymnasium: magasabb fokú középiskolai oktatást biztosít a tanulók számára, és általában az ötödik évtől a tizenharmadik évig terjedő időszakot foglalja magában. A tizenharmadik év végén a tanulók érettségi vizsgát tesznek (Abitur), amely egyetemi jelentkezésre jogosít.
Gesamtschule: ugyanazokat a tantárgyakat oktatják, mint más középiskolákban, az ötödik évtől a kilencedik vagy a tizedik évig (Berlin 7-10). A Gesamtschule integrálja a három előbbi középiskola pedagógiai és szervezeti tartalmát, egyes tárgyakat azonban a 7. osztálytól kezdve kétféle szinten (magasabb-alacsonyabb) oktatnak, a későbbi orientáció szerint.

Középiskola, alsó tagozat
A felső tagozat nem kötelező. A 16-19 éves diákok a következő oktatási formákat vehetik igénybe: középiskola felső tagozata (általános ismeretek bővítése), szakmai képzést nyújtó kurzusok, melyek gyakorlati képzésben is részesítik a tanulókat, és záróvizsgával végződnek (betanított szakmunkás), szakmai képzés (Szakmunkás bizonyítvány).

Felsőoktatás
Németországban néhány magán (vallási) főiskola és a katonai valamint a szövetségi államigazgatási főiskola kivételével valamennyi felsőoktatási intézmény a tartományok felügyelete alá tartozik. Finanszírozásuk és tantervük azonban közös a Bund és a Länder-ek között. Az intézmény élén önálló, választott rektor vagy elnök áll. A hallgatói önkormányzatok erősek, a legtöbb tartományban maguk dönthetnek egyes kérdésekben. A felsőoktatás lehet egyetemi, illetve főiskolai.

Felnőttoktatás
Ezt a feladatot elsősorban a Népfőiskola, a helyi felnőttoktatási központok látják el; biztosítaniuk kell egy rendszeres, széleskörű tanfolyamkínálatot, melynek illeszkednie kell a különféle társadalmi igényekhez és az egyéni szükségletekhez. A távoktatás lehetőséget kínál a felnőttek számára, hogy munka mellett tanuljanak a folyamatos tanulás e rugalmas formájában. A magánszervezetek által kínált távoktatás csak állami jóváhagyással működhet. 

Forrás: iranynemetorszag.com

Megnéztük már annak a lehetőségét is, hogy a gyerekek milyen különórákra/délutáni elfoglaltságokra tudnak majd járni az intézményen belül. Míg Magyarország maximum 4-5 program közül választhattak (többnyire foci, röplabda, színjátszás, sakk), amiket a tanárok oldottak meg, Németországban külsősök foglalkoznak a gyerekekkel. Fizetni kell érte, de az éves díj szinte jelképes: kb. 35 euró (kb. 10500 forint). Ennyi pénzért jártak korábban a gyerekeim havonta (heti egy alkalommal) iskolán kívüli különórákra. 

Lehet válogatni: 

van röplabda, asztali tenisz, önvédelem, fitnesz, jóga, foci, tollaslabda, úszás, tánc, textiltervezés, kerámia, zenekar, karaoke, szaxofon, gitár, ütőhangszerek, színház, fotózás, gyógynövények, játszótér-kialakítás, elsősegély, programozás, internet - mindez egyetlen iskolában. 

Egyetlen fájdalmam, hogy a magyar irodalmat, történelmet és helyesírást nem tanulhatják innentől kezdve iskolarendszerben, de azon kívül megtaláljuk valahogy a módját annak, hogy tisztában legyenek ezekkel a dolgokkal is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.07.30 20:31:37Halihó

  aleb19: nem, nem dolgozól egész nap, hanem ide irogatsz hülyeségeket.

 • 2014.07.30 20:34:02Halihó

  Cecan: ugye nem hiszed hogy bedőlök ennek az érvelésnek? :) 17 éve irogatok ide-oda, ez egy tipukus kihátrálás a vitából. "Ó, én nem is erre a cikkre gondoltam, hanem ami már régen meg különben is.."
  Vicces vagy! :)

 • 2014.07.30 20:36:12Halihó

  aleb19: tényleg ennyire irigy vagy? Nyugodtan indulj útnak te is, a határok nyitva, elötted a világ... Ja, hogy arra nem tolerálják, hogy munka helyett netezel... Hát igen, kicsit más a munkakúltúra.

 • 2014.07.30 20:38:06momó_

  aleb19,

  mondd már meg, mi az a fake nick. :DDD hogyan lehet egy nick fake, amikor a nick önmagában sem az igazi nevet takarja? :D van neked saját életed a neten kívül vagy itt éled ki magad? :D

 • 2014.07.30 20:47:40Halihó

  Ja és még egy! Valaki sopánkodott, hogy jajaj, mi lesz a gyerekkel, mert törökökkel fog együtt tanulni...

  1. mi magyarok semmivel sem vagyunk különbek a törököknél.
  2. egy török gyerek jobban nevelt, mint egy átlagos magyar gyerek.

  A kint született török gyerekek tudnak németül. Akik nem tudnak, azok az új bevándorlók, legyenek törökök vagy mások. Ők viszont eléggé meghúzzák magukat, mert tudják, hogy különben repülnek.

  Más:
  Szóval hogy is van azzal a magyar oktatással? Arra mintha senki sem reagált volna, talán nem véletlenül. :) Friss élményem: egy közeli ismerősöm panaszkodott, hogy a gyereke idén járta ki az általános iskolát egy budai - nem túl rossz - iskolában. Négyes lett az átlaga. A gyerek funkcionális analfabéta, mert írni, olvasni nem tud - mondta anyja, aki egyébként borzasztóan elfogult a gyerekkel, de ez még neki is sok volt.

 • 2014.07.30 20:50:45Halihó

  momó_: hagyd, van ott elég bajság! A témához nem szól hozzá - mert nem tud - ezért aztán személyeskedik. Van belőlük bőven, de mi azért szeretjk őket. :)

 • 2014.07.30 21:01:03Halihó

  aleb19:
  1. szóval neked fontosabbak a barátaid, mint a gyerekeid jövője? Ez komoly?
  2. én pontosan tudom, hogy miröl írok, éltem sokat külföldön, most viszont a gyerekeim élnek ott, az -- egyik a legjobb német egyetemen végzett elég komoly szakom, a másik egy neves cégnek dolgozik, eléggé megállja a helyét és nem az udvart söprögeti. És képzeld, nem szakadtak meg a kapcsolatak! Nahát!
  3. lényegtelen, hogy mennyi hozzászólásom volt, én ezzel úgy vagyok, hogy az egy hozzászólással rendelkező nicknek is lehet igaza. De ha téged ez vigasztal, az elmúlt 17 évben kb. 15.000 hsz-om volt különböző fórumokon. Így most jobb?

  A te életed valahol elromlot. Jól érzem?

 • 2014.07.30 21:05:06Balt

  Beau: ott van, írtam: "Egy londoni magyar kivándorlási tanácsadójából... (2007)" Pontosabban 2007.04.25. (Nyilván magam is később olvastam.)
  A tanárnő levele pedig 2007.12.01-i.

 • 2014.07.30 21:05:28Halihó

  aleb19: örülök, hogy a témához is hozzászoltál. :) Ma Magyarországon a tankötelezettség 16. év. Szerinted akkor mindenki kimarad az iskolából?

  "A hatályos szabályozás a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (rövidítve Nkt.). A legfontosabb rendelkezések a tankötelezettség szempontjából:
  A tankötelezettség a tanuló 16. életévének betöltéséig tart"

 • 2014.07.30 21:05:53momó_

  aleb19,

  "az a sotetben bujkalo remhirterjeszto mediamunkasok altal hasznalt megtevesztesi eljaras miszerint a a sajat/haveri blogjahoz tobb alighasznalt es/vagy friss nick-kel hangulatot kelt -igy generalva hozzaszolasokat"

  téged sokan átbasztak már az életben, ugye? látszik.

 • 2014.07.30 21:12:09Halihó

  Részemről a vitát befejeztem. Érdeklődéssel várom a blogíró tapasztalatait az évkezdésről.

  (És azt még nem is írtam meg, hogy távoli rokonok közt van olyan család, ahol az apa 51 évesen vitte ki a családját Németországba. Két tinédzser gyerek, egy fiú és egy lány kezdte kint az iskolát. Első évben a német nyelvi osztályban kezdtek. (mint a cikkben.) Semmi, de az égegyadta világon semmi problémájuk nem volt. Most már gimnáziumba, illetve a Realschuléba járnak.)

  Üdv. mindekinek!

 • 2014.07.30 21:14:58Balt

  Ja, és mondjuk úgy: a szerzőt korábbról ismerem.

 • 2014.07.30 23:00:00Gávavencsellő, végállomás

  momó_:
  Szerintem az lehet, hogy az aleb az a Béla lehet fordítva, és hát ha nekem is ez lenne a nevem, én is gecire frusztrált lennék, és gyűlölném a világot.

 • 2014.07.31 01:09:16min

  @aleb19: Hű, hogy mekkora nagy ostobaságot írtál le!
  Akiket a cégük küld külföldrre és megy a család is azok is micsoda felellőtlenek. Szerencsére nem a hozzád hasonló észlények ülnek döntéshozó pozíciókban.

 • 2014.07.31 08:21:06sajtos pogi

  tótottók

  Nem vagyok lemaradva.
  Az, hogy a szegregációt elfogadják (mondjuk más választásuk nem nagyon van) attól ők még felelőtlenek voltak, hogy nem járták körbe hová is kerül a gyerekük.
  Pl. albérletet is lehetett volna inkább az iskola környékén keresni. Mondjuk aki jórészt otthonról dolgozik számítógépen az lehet, hogy nem igazán gondol bele abba, hogy milyen naponta 45 percet oda, majd vissza is utazni a suliba. Ahelyett, hogy mondjuk 10 percet sétálna vagy 5-10 percet buszozna.
  Ez így kibaszás a gyerekekkel.

  A saját életét mindenki szervezheti hűbelebalázs módjára, de a gyereket érintő kérdésekben illik előrelátóan, megfontoltan dönteni.

 • 2014.07.31 10:18:13Cecan

  Halihó: Te mégis miről beszélsz? Következetesen cikksorozatól írtam már a legelső oktalan kérdésed után is. Viszont örülök, hogy kölcsönösen tartjuk egymást viccesnek.

 • 2014.07.31 10:48:39kh_

  sajtos pogi,

  minden alkalommal meghatódok, hogy mennyire aggódsz a gyerekeimért, de köszönöm, nem kell, nagyon jól érzik magukat.
  az iskola 10 percre van, elég gyors a vonat, a megálló 2 percnyi séta.
  azt pedig, hogy a gyerekeimet milyen módszerrel tanítják meg a német nyelvre, rábízom az oktatási rendszerre, amit NAIVAN ezerszer jobbnak gondolok, mint a magyar.
  a gyerekekkel speciális nyelvtanárok foglalkoznak majd, a körzeti iskolában erre nincsen mód, nincsen ezzel semmi probléma. eszem ágában sincs az asztalra csapni, hogy márpedig én a közelebbi iskolába akarom járatni őket.
  de köszönöm a jóindulatú kioktatást, szép napot.

 • 2014.07.31 10:51:11jause

  kétnyelvűség: Illúzió azt gondolni, hogy egy tizenéves gyerek egy év alatt anyanyelvi szinten meg fog tanulni a környezet nyelvén. Boldogulni fog az iskolában, ha ügyes a teljesítményén sem fog látszani, de ez még nem anyanyelvi szintű nyelvismeret! Ahhoz évek kellenek, míg a második nyelvből is eljut közel azonos szintre. A lányom 2 évesen került osztrák bőlcsődébe, most végezte az első osztályt és még mindig árnyaltabban nyelvtanilag helyesebben fejezi ki magyát magyarul. Nagyjából most érkezett el az a pillanat, mikor egyre inkább arra kell majd figyelnünk, hogy magyarul is tartsa a szintet. A kétnyelvűség nem jön automatikusan, azért az egész családnak keményen kell dolgoznia.

 • 2014.07.31 10:55:35jause

  integráció: Én is meglepőnek tartom, hogy külön iskola van a beándorlóknak, kivéve ha ez csak arra szolgál, hogy a nyelvet megtanítsák, hogy aztán normál iskolába kerülhessenek. Én a helyedben biztos váltanék iskolát, amint lehet.
  Ausztriában osztályok, vagy külön felkészítő tanárok vannak a normál iskolákban, de tény, hogy a pedagógusok (óvódában is) fel vannak készülve a migrációs hátterű gyerekekre). Lehet szídni persze az itteni rendszert, de fényévekre vannak attól, ahol Magyarország tart mondjuk a romák integrálásában. Pedig nem gondolnám, hogy a sok esetben írástudatlan, németül nem beszélő, török/ arab anyukákkal könnyebb dolga lenne az itteni tanároknak.

 • 2014.07.31 12:14:08xGéza

  "A hallgatói önkormányzatok erősek, a legtöbb tartományban maguk dönthetnek egyes kérdésekben." erősek, de nem annyira, mint itt. Azon nagyon csodálkoznak, ha meghallják, hogy nálunk a kari és egyetemi tanácsokban is ülnek hallgatók (általában 1/3 arányban), így olyan kérdésekben is szavazati joguk van, mint a dékán és rektor megválasztása.

 • 2014.07.31 12:29:27jause

  oktatási színvonal: tapasztalatom még csak első osztályról van. tény, hogy már elsőben többet tanítanak a gyerekeknek Magyarországon (itt nem tanítják pl. az írott betűket, csak másodikban), de kérdés, hogy valóban a magyarországi leterheltség-e a megfelelő egy hat éves gyereknek.

  A lányom még az utolsó héten is imádott iskolába járni, vígasztalni kellett, hogy a nyári szünet is jó lesz, míg a budapesti elsős unokatesónak már tavasszal elege volt az egészből (mindkettő kitűnő lett, tehát nem a teljesítmény volt a meghatározó).
  Talasztalom, hgoy itt a gyerekek imádnak iskolába járni és tele vannak tudásvággyal. Hosszabb távon szerintem ez sokkal fontosabb, mint, hogy elsőben vagy másodikban tanul meg folyó írással írni.

 • 2014.07.31 14:22:45opelgeza

  Halihó:

  Bocs, de nem tudtam megállni, hogy erre ne reagáljak:

  " egy török gyerek jobban nevelt, mint egy átlagos magyar gyerek.
  A kint született török gyerekek tudnak németül. "

  Az első állítás szerintem simán röhejes. Mégis mi alapján? Mégis milyen értékrend alapján?

  Ami a második állításodat illeti, biztosan azért vannak török negyedek, meg szegregált külön iskolák nekik, mert azok a gyerekek akik oda járnak mind perfektek németül. Várjunk, csak? Hogy ennek így nincs értelme? Ha tudnának németül, nem járnának oda. Vagy hobbiból meg jófejségből nyomják ott?

  Én inkább úgy hiszem hogy elég komoly probléma, hogy a már sok tíz éve ott dolgozó török (de lehetne egy csomó más keleti vagy egyéb más nemzetiségű is) apuka valahogy még csak-csak eldöcög németül, anyuka alig, vagy egy szót sem tud gyakorlatilag. A gyerekek meg megtanulják az iskolában, vagy az oviban. De nem otthon. Ezt konkrét eset(ek) alapján írom.

  A posztoló gyereke egészen biztosan nem tőlük fog jómodort, úri nevelést, és tökéletes németet tanulni.

 • 2014.07.31 16:18:59kh_

  aleb19,

  van egy tök jó pszichológus ismerősöm, privátban szívesen elküldöm a számát. komolyan. nagy szükséged lenne rá, olyan kisebbségi komplexusod és paranoid képzelgéseid vannak.
  pedig az élet szép.

 • 2014.07.31 16:25:24momó_

  vagy plasztikai sebész számát. azok csinálják a pénisznövelést is, nem?

 • 2014.07.31 18:05:05sajtos pogi

  kh

  a posztban ezt írtad:
  "kiderült, a ...... suli a város másik végén van, négy vonatmegállónyira tőlünk, ami azért ad némi okot majd az izgalomra....."

  a kommentedben meg ezt:
  ne aggódjak a gyerekeidért, mert idézlek "az iskola 10 percre van, elég gyors a vonat, a megálló 2 percnyi séta."

  Ha tényleg 15 percbe belefér az út akkor mi a fenéért írtad, hogy aggódnotok kell a távolság miatt????

  Megint ferdítesz, maszatolsz.

 • 2014.08.01 07:26:10sajtos pogi

  aleb19

  "egyreszt az a te hibad ha ennyire ragaszkodsz a tenyekhez, reszletekhez"

  Most már csak az a kérdés mik a tények. Amit a posztjaiban ír vagy amit a kommentjeiben? Mert azok még csak véletlenül sem egyeznek. Az előzőeknél sem. Két külön történet, mentalitás rajzolódik ki belőlük.

  Szerintem egyébként a kommentjei fedik a valóságot. Csak az úgy túl hétköznapi, átlagos lenne. Kb. 4-en szólnának hozzá, azok is csak annyit, hogy 'sok szerencsét".

  De én és még néhányan vagyunk a hülyék, hogy bele megyünk ebbe a játékba. Felháborodunk, hogy mennyire hülye és felelőtlen kh és a férje, miközben tudjuk hogy tök életszerűtlen az, hogy egy 4 gyerekes család, ahol fontos a gyerekek taníttatása, jövője, ennyire körültekintés nélkül, hűbelebalázs módjára csináljon mindent.

 • 2014.08.01 23:07:06-miu-

  Egyeseknek most komolyan (de tényleg!) az a legfőbb problémájuk, hogy belekössenek számukra tökidegen emberek életébe? Tök fura. Ha a blogíró csak sima porontyos cikkeket nyomatna, és pl egy évvel a kiköltözés után kezdené el írni az emigrálós cikkeit (bőven túl az első tapasztalatokon) vajon akkor is ugyanígy menne a hőbörgés? Vagy most itt egyfajta verseny van a kommentelők közt, hogy ki él régebben külföldön (persze vannak menőbb helyek ugye..), vagy hány éve van kint, vagy mittomén bármi, a lényeg, hogy legyen mivel villogni. Gondolom, akik most itt okoskodnak, az élet minden területén tökéletesen helytállnak, mindent jól, előre megfontoltan cselekszenek...stbstb

  Most oké, hogy nyilvános cikk ésatöbbi, de kinek mi a búbánatos f köze hozzá, h a szerző és családja miért ezt az utat választották?
  El nem tudom képzelni, h azon háborogjak, h xy kiköltözött akárhova, és ezt milyen módon teszi, vagy utána hogy él kint. (mondjuk nem is háborgok ezen)

  Ez a mindenáron beleszólok a másik életébe mentalitás vajon honi jellegzetesség vagy inkább amolyan rosszindulatú emberi tulajdonság? És ezek az emberek vajon ugyanekkora hévvel szólnak bele a családjuk, kollégájuk, szomszédjuk életébe is?

 • 2014.08.03 08:38:07kh_

  sajtos pogi,

  pl. itthon hagyják a bérletet.

  annyira erőlködve keresed, amibe beleköthetsz, csak sajnos mindenre egyértelmű válaszom van. viszont jól mulatok. :)

 • 2014.08.03 10:53:13sajtos pogi

  kh_

  Hát akkor mulasd ki magad, mert a továbbiakban bármekkorát szisszenek is az írásodon a véleményemet megtartom magamnak. Te lennél az utolsó akit szórakoztatni szeretnék.

  A mindenre kész válaszaid meg nem igazán egyeznek a posztjaidban leírtakkal. Mifelénk ezt hazudozásnak, nagyotmondásnak, vetítésnek hívják.
  Tök értelmetlen bármit is hozzáfűzni a cikkeidhez, hisz aztán úgyis te magad magyarázod meg védekezésképpen hogy az nem is úgy van.

  A bérletotthonhagyás mint aggódni való meg röhej. Ennél frappánsabbat is ki találhattál volna.

 • 2014.08.03 15:29:10-miu-

  sajtos pogi én meg egyszer azt olvastam tőled, idézem "Amúgy meg leszarom", ehhez képest, mint valami mazohista jössz, olvasod xy cikkeit, és fröcsögsz nagyokat. Mindezt úgy, hogy leszarod:)

 • 2014.08.05 07:38:29-miu-

  Ezt nagyon beszoptad, mert se nem fakenicken vagyok fent, se nem vagyok újságíró. Az, h nem fosom pl én a szót ész nélkül, abból már az következik, h fake a regem? Aha
  nagyátlagban ahhoz szólok hozzá, amihez kedvem van, flémelés és trollkodás a te reszortod ahogy elnézem.
  Amúgy nekem nagyon úgy tűnt, h itt inkább te és még egy páran osztanátok az eszet (ha lenne)
  Ne engem csekkolgass öcskös, inkább tanulj meg törődni a saját dolgoddal és az állítólagos 3 gyerekeddel.(már ha megy, érted...)

 • 2014.08.06 08:53:54-miu-

  nyugika van öcsisajt, ezeket csak a te vágod, kened, érzékeled:) jobb érved nincs, buta vagy, sajnállak.

  lehet át kéne írnom a nevem fakenick-re..

  de ha ettől neked jobb, akkor meghagylak ebben a hitedben (és innentől ignore)

 • 2014.08.11 09:20:56oys...

  Hát, az itt olvasható személyeskedés eléggé lehangolónak tűnik! Pedig ez a blog több elismerést érdemelne...

  Ugyanakkor akik azt próbálják feszegetni, hogy milyen szörnyűségtétel is a gyermekeknek az, hogy "négy vonatmegállónyira" kell őket reggelente utaztani, nos, azok mindegy szálig a tájékozatlanságukról tesznek tanúbizonyságot!
  Ugyanis, Kedves KH, azt nem írtad le, ami számodra kézenfekvő, de a Freital-ban nem jártaknak furcsaság, hogy maga a választott városotok egy vasutasparadicsom. Nem igazán tudok kapásból ilyen hasonlattal élni, aholis egy Gödöllő-méretű városban mintegy öt vasúti megálló létezne és ennek köszönhetően a városi közlekedés szerves részévé tudott válni a vonatközlekedés.
  (Tehát úgy kellene elképzelni a Németországot ismerőknek, mintha 4 S-bahn megállónyira lenne a suli, vagy a hazai közlekedőknek, mintha 4 HÉV megállót kellene közlekedni, amik ráadásul eléggé sűrűn is vannak.)

  Egyébként ez a jól kihasználható adottság, a vonatozhatóság talán a közelmúltbéli - és még régebbi - erőltetett helyi iparosításnak köszönhető, meg a (XX. században több településből összelegózott) város hosszanti fekvésének.

 • 2014.08.12 16:24:58Balt

  Aaaapaaam kezdőőőődik!:
  [link]

 • 2014.08.12 16:35:23Balt

  "A tárcaközi bizottság szerint külön fel kell lépni a családi pótlék jogtalan megszerzésére irányuló kísérletekkel szemben. A testület javaslata szerint az uniós külföldiek körében a kérelmező szülők vagy gondviselők, valamint a gyerek adószámát is csatolni kell a kérelemhez."

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta