SZÜLŐSÉG

Kórházi baba-mama szoba: apáknak tilos?

2014. július 26., szombat 15:09

Jó másfél hete találkoztunk a Tumblr-en ezzel a bejegyzéssel, a történet röviden: egy beteg kisgyerek édesapjának nem engedték meg, hogy éjszaka a kórházi baba-mama szobában aludjon, mivel az, mint neve is mutatja, baba-MAMA szoba. A bejegyzés szerint annak ellenére nem volt ez lehetséges, hogy a szobában lévő másik beteg gyerek anyja beleegyezett volna. A felkínált lehetőség az volt, hogy az apa ottmaradhat, de csak egy széken, az ágy mellett.

Nagyon szerettük volna megtudni, melyik intézményben történt az eset, ez ügyben megpróbáltuk több tumblr-szerzővel és mikrobloggerrel is felvenni a kapcsolatot, akik utaltak arra, hogy van hasonló tapasztalatuk, ám eddig nem jártunk sikerrel, kérdésünkre eddig egyikük sem válaszolt. Ha önöknek van ilyen tapasztalata, nagyon hálásak lennénk, ha megosztanák velünk, akár kommentben, akár levélben. Meg is mondjuk miért.

shutterstock 111181331

Mert, amint az borítékolható, konkrétumok nélkül fogalmunk sincs, kinél kellene alaposabban kérdezősködnünk.

Megkérdeztünk a három legismertebb budapesti gyermekintézményt (Heim Pál, Bethesda és II. számú Gyerekklinika - Tűzoltó utca), előfordulhat-e náluk ilyesmi? És megkérdeztünk annyi ismerőst, ahányat csak tudtunk, van-e ilyen tapasztalatuk.

MRE Bethesda Gyermekkórháztól és a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikától sajnos nem kaptunk felvilágosítást az ügyben. Kerestük őket telefonon és levélben is, de másfél hét alatt nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A Bethesda honlapján az alábbi tájékoztatás olvasható erről:

"A kórházunk nyújtotta hotelszolgáltatás hosszú távú fejlesztés alatt áll, és kiemelt feladatként kezeljük a szülői igényeknek megfelelően. A jelenlegi adottságok szerint osztályonként eltérő, hogy a kísérő hozzátartozó - rendszerint az anya - milyen elhelyezést kaphat gyermeke mellett. A csecsemő osztályon 8 ágyas anyaszoba áll rendelkezésre. A két év alatti gyermek melletti tartózkodás szállásköltségéért nem kell fizetni. Az egyéni lehetőségekről az egyes osztályokra való felvételkor kapnak tájékoztatást, kérjük érdeklődjenek a nővérpultoknál."

A Heim Pál Gyermekkórház (ide tartozik a Madarász is) illetékesei azonnal reagáltak a megkeresésre. 

Az ő válaszukban ez áll:

„A Heim Pál Gyermekkórház támogatja, biztosítja a gyermekek ellátása, ápolása során a szülők jelenlétét, felmerült igény esetén aktív közreműködését. A szülök benntartózkodása és felvétele kórházunkban egységesen történik, a Szülők felvételének szabályzata alapján, amely a hatályos törvények, előírások valamint a helyi lehetőségek figyelembe vételével készült. A gyermek osztályra történő felvétele során tájékoztatjuk a hozzátartozókat, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha bent kívánnak maradni gyermekükkel.”

Minden gyermek mellett bent maradhat a szülő

"Az egyes osztályok infrastrukturális lehetőségei azonban különbözőek. Az új építésű osztályainkon többségében lehetőség van a gyermekkel egy szobában aludni, külön ágyon, alapellátással. Régebbi építésű osztályainkon is lehetőség van a gyermek mellett tartózkodásra, itt azonban ezen lehetőségek száma korlátozott. Amennyiben az osztályon nincs mód a szülő és gyermek együttes elhelyezésére, úgy a szülő számára az intézeten belül Anyaotthoni elhelyezés biztosított.
 
shutterstock 61301884
Az Anyaotthon igénybevétele térítésmentes, ha a szülő magyar társadalombiztosítással rendelkezik és felvételéhez hozzájárul. Térítési díjat csak többletszolgáltatás, magasabb komfort fokozat esetén kell fizetni, vagy két ágyas szobában való elhelyezés egy gyermek és egy szülő számára. 
Két év alatti gyermek szülőjének bent tartózkodása minden esetben térítésmentes.
 
A szülőnek a gyermek kórtermében történő elhelyezése nem befolyásolhatja a kórházi ellátásra szoruló gyermek gyógyítását. Az újonnan épített osztályaink kialakítása során figyelembe vesszük, és folyamatosan növeljük a szülők elhelyezésének lehetőségét.”

Félreértettek valamit, vagy tényleg diszkriminálják az apákat?

Az elmúlt másfél hétben rengeteg anyát és apát kérdeztünk meg arról, milyen tapasztalataik voltak a gyerekkórházakban. Alapvetően két dologra voltunk kíváncsiak: 1. találkoztak-e az apák ellen irányuló diszkriminációval és 2. általánosságban milyen feltételek mellett maradhadtak bent a gyerek mellett éjszakára.
 
Nyilván senkinek nem lesz különösebben meglepő, hogy a szüők meglehetősen vegyes dolgokról számoltak be. Az az általunk megkérdezettek szerint természetes, hogy a gyerekkórházakban bent maradhat a szülő éjszakára - ahogy az is általános, hogy a "szülő" az esetek döntő többségében automatikusan az anyát jelenti. Konkrétan az apák elleni diszkriminációval az általunk megkérdezettek nem találkoztak, vagy ezzel ellentétes élményeik voltak, vagy semmilyenek.
 
Az érdeklődésünk alapján annyi tűnik biztosnak, hogy ilyen, az apákat nem szülőszámba vevő szabályozás központilag nincsen a gyerekintézményekben. De ettől függetlenül persze - hiszen tudjuk, mennyit számít akár egyetlen igazán rossz fej ápoló vagy orvos - simán lehetséges, hogy léteznek ilyen egyedi esetek, amikor Marikának rossz napja van, és ezt az első szembejövő apukán tölti ki, aki fölött basáskodhat egy kicsit.

Nem hotel ez, kérem szépen!

Az, hogy a kórházi bentéjszakázást a szülők milyen körülmények között tehetik meg, igen változatos. Nem csak az egyes intézmények között lehetnek különbségek, hanem ugyanazon kórház egyes osztályai között is, sőt, még ugyanazon az osztályon belül is változhatnak a lehetőségek az aktuális "telítettségtől" függően.
 
shutterstock 181278302

Kata:

kisfiam néhány hónapos korában került kórházba tüdőgyulladással, mivel még szoptattam, nem is merült fel a lehetőség, hogy ne én, hanem az apja maradjon bent. Ugyanakkor úgy éreztem, hogy a Madarászban, ahol mi jártunk, egyáltalán nem okozott volna fennakadást, ha a férjem vállalta volna az éjszakai bentmaradást.
 
A csecsemősztályon, a kétágyas szobában egy kinyitható fotelágy volt, több már nem fért volna be, ezt diszkriminációmentesen az elsőként érkező kapta meg, a második befutó szülőnek maradt a szék. Viszont szemlátomást figyeltek arra, hogy egyrészt amíg csak lehetséges, mindenkit külön szobába tegyenek, és csak akkor raktak be mellénk valakit, amikor üres szoba már nem volt. Másfelől nagyon figyeltek arra is, hogy az egész pici, még szoptatós babákat ne keverjék a nagyobbakkal. Ottétünk alatt volt olyan, hogy a szobatársunkkal , amikor az anya már totál kipurcant, éjjelre a nagymama maradt bent.
 
A baráti körünkben pedig olyan esetről tudok, ahol a Lászlóban és a Bethesdában is járt már a gyerek, és mindkét helyen volt olyan éjszaka, hogy az apa maradt bent vele - ott ez nem volt gond.

Zsuzsa:

A járványkórházban, a gyáli úton (kb két éves lehetett, 3 nap, fosás utáni megfigyelés miatt) megengedték, hogy polifoamon lefeküdj az ágy mellé, de a reggeli vizitre nyomtalanul el kellett tüntetni a nyomait. 
 
A Madarászban szerencsénk volt: először egyéves kora körül jártunk ott, szintén 3 napra, akkor a csecsemőosztályon a baba-mama szobában 2 kiságy mellé 1 kinyitható fotelágy és egy nagyon kényelmes fotel volt. ezzel azért a később érkező is szerencsésnek volt mondható. mondjuk maga a szoba akkora volt, mint egy nagyobb gardrób, ha kinyitottuk a fotelágyat, akkor egymáson másztunk át, de jófej anyukát fogtam ki szintén csak megfigyelésre benntartott, nem különösebben nyűgös babával, úgyhogy aludni is tudott mindenki.
 
Másfél évvel később (tehát kb 2 és fél évesen) és egy emelettel lejjebb, a gyerekosztályon állati mázlink volt, hogy épp üres volt a baba-mama szoba, ott rendes felnőttágy volt a gyerek mellett, tévével, saját fürdővel (nem olcsóér', de most nem emlékszem az árra, nem akarok hülyeséget írni).  A kevésbé szerencsések viszont a zsúfolt kórteremben székeztek, azt nem tudom, ott lehetett-e polifoamot teregetni, de igazából mindegy is lett volna, mert nagyon durván nézett ki a helyzet anélkül is, ukrán harcikórházi tömegnyomor volt.

Gabi

Már nagyobb volt a lányom, amikor megfigyelésre bent tartották a Bethesda gyerekosztályán. A kórház a magyar viszonyokhoz képest teljesen jól felszerelt, és kultúrált volt. Nyár közepe, kevés gyerek, nem emlékszem pontosan, hogy 4 vagy 6 ágyas szobában, de egyedül volt az enyém, az egész osztályon alig volt gyerek.

Ott viszont kizárólag a székes verzió volt választható, vagy a széken töltöm az éjszakát, vagy hazamegyek. El tudom fogadni, hogy biztosan van racionális magyarázata annak, hogy az anya akkor sem fekhet le valamelyik üres ágyra, ha egyébként senki nincs a szobában. Gondolom ennek vannak higiéniai, orvosi indokai, ráadásul plusz költség is, ha ágyat kell húzni, ágyneműt mosni. Arról nem is beszélve, hogy persze az éjszaka közepén is hozhatnak be hirtelen öt gyereket, és akkor gond, ha az ágy nincs készen. Mivel nekünk csak egy éjszakai megfigyelésről volt szó, egy nagyobb, 8 éves gyerekkel, a lányom simán beleegyezett, hogy este, miután elaludt menjek haza, és csak reggel menjek vissza hozzá.

Arra biztos van valami jobb megoldás, ha valakinek nagyon beteg gyerekkel esetleg heteket kell bent töltenie, akkor azért ez a széken alvás elég kegyetlennek tűnik. És mondjuk egy két-három évest sem hagynék bent, egy ilyen pici még nem érti, mi történik, számára biztosan nagyon ijesztő lenne a szülő nélkül bent maradni.

Nem tudom, mi kéne ahhoz, hogy a helyzetre lehessen valami normális megoldást találni, talán valami tábori ágyat lehetne beszerezni, szobánként legalább mondjuk két darabot, de azokat meg persze akkor tárolni, kéne. 

Mivel gyakorlatilag senkivel nem találkoztunk, ezért aztán sem pro, sem kontra nincs tapasztalatom arról, hogy az apák bent maradhatnak-e.

Éva:

Nyolc hónapos terhes voltam a másodikkal, amikor nagyobb lányomat kórházba kellett vinni kiszáradás veszélye miatt. A Bethesdában öten voltak egy kórteremben, telt ház volt, az éjszakát egy széken tölthettem volna az ágy mellett. Ekkor mondta azt a férjem, aki ráadásul a nagylányomnak nem vérszerinti, hanem "csak" nevelőapja -, hogy ha megengedik, maradna éjszakára ő. Nagyon készségesek voltak, megkérdezték a másik négy anyukát, akik beleegyeztek, aztán közösen el is poénkodtak, hogy ha lehet, hangosan ne horkoljon, mert így sem alszanak túl jól.

Nem tudom, mi lett volna, ha az egyik anya nemet mond, bár ezt a felvetést nem is tartom  életszerűnek, hiszen milyen, a kórházban a gyerekével bent lévő anya akadályozná meg azt, hogy egy másik gyerekkel is bent tudjon maradni egy szülő?

Önnek van tapasztalata apák diszkriminációjával kapcsolatban akár pro, akár kontra? Írja meg nekünk levélben, kommentben vagy Facebook oldalunkon!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.07.26 20:31:39Paramami

  Agyrázkódás gyanújával kellett kórházi megfigyelésen lennie az öt éves kisfiamnak októberben a Baleseti Intézet gyerekosztályán. Én "nagyterhes" voltam már akkor, ráadásul veszélyeztetett, ezért a férjem maradt volna a kórházban, de velünk is az történt, hogy én mehettem "anyaszobába", kaptam ágyat, apa nem mehetett volna, egy másik szobában széken éjszakázhatott volna. Így a végén én maradtam. A férje azóta is tervezi, hogy diszkrimináció miatt az ombudsmanhoz fordul, de négy gyerek mellett ez mindig elmarad. Mailben szívesen adok további infókat.

 • 2014.07.26 20:32:16Paramami

  Férjem, nem férje

 • 2014.07.26 20:33:25Paramami

  Férjem, nem férje

 • 2014.07.26 21:39:55Dee_

  Bethesda: abban a kórteremben fotelágy volt a rácsos ágyban alvó baba szülőjének, de a nagyobb ágyakon is fekhettek, volt, aki magában (mert nem volt teltház), volt, aki nagy gyerekkel.
  Heim Pál: rettenetes zsúfoltság, széken lehetett ücsörögni.
  János: szóba sem került, ki marad a picivel, éjjel apuka feküdt vele egy nagy ágyban, nappal a nagyi vigyázott rá, anyuka a csecsemővel otthon.

 • 2014.07.27 15:42:57Suttogva olvasó

  Jànos /felnott fül-orr-gége /apuka is maradhatott éjszakàra.A nagyobbik gyereket mutottek ,a kicsivel en hazamentem ejszakara.

 • 2014.07.28 09:02:49zizi77

  Suttogva olvasó: a felnőtt osztály kicsit más, mint a gyerek. Mi is voltunk ugyanott műtéten. Egyszerre műtöttek a 3 éves lányommal. 2ágyas szobában Apa is ott tudott maradni velünk arra az 1 éjszakára. Kellett is, mert engem is altattak.
  Szintén Jánosban a gyerekosztályon hányós állapottal 4 ágyas kórterem 1 ágyban a gyerekkel. Majd kiderült, hogy torokgyuszi miatt hányt, viszont a rotásoktól elkapta a vírust, 2nap szünet után újabb 5 nap, akkor már külön szobában. 2ágyas volt, de nem használhattuk a másik ágyat. De ez még mindig szuper volt a Bethesda rácsos ágy melletti gyerekszékhez képest. Szerencsére ott csak 1éjszaka volt, de a szomszéd kiságynál anyuka a 4. éjszakát töltötte a kisszéken. Apa nem maradhatott a gyerekosztályokon egyszer sem.
  Tesóméknál agyrázkódás miatt kellett a kisfiúnak bent maradni a kórházban/ Heim Pál/ de apuka ott sem maradhatott, viszont anyukának a pici baba miatt nem lehetett. Szerencsére már 7 éves volt, így bulinak fogta fel, hogy a nagyok között lehet. Persze reggel rögtön ott voltak nála.

 • 2014.07.28 12:25:17Koromturbo

  Nem egészen 1 évesemmel 3 nap + 2 éjjel nem széken, hanem HOKEDLIN, méghozzá úgy, egyszerre csak egyikünk fért hozzá a gyerekéhez, mert a két kiságy közé már nem fért be a két nem túl nagy méretű anyuka. Szoptatni a magammal vitt hokedlin a kezelő mögötti raktárban lehetett, ahova persze közben bejöttek cuccért. Baba-mama szoba nincs, mert sajnos pénteken délután sikerült beérnünk, és a pénztáros csak hétfőtől péntekig 8-tól 2-ig van, akinél lehetne szobát rendezni, és utólagos fizetésre természetesen nincs lehetőség. Pénteken semmi kaja, szombat reggel semmi kaja, kérdeztem, hogy szombaton ebédre számíthatok-e, mire közölték, hogy nem kérvényeztem (a bentfekvő gyereknek külön kérelmezni kell?!?!), így nem, de vacsorát már kaphatunk. Etetőszék nincs, játszószőnyeg nincs, játékok vannak, de nem elkülönített helyen, mert a külön játszószoba szintén csak hétfőtől péntekig használható. Ja, és hát ez Budapest 2. legnagyobb gyermekkórháza, aminek a körzetében lakunk, és állítólag nincs lehetőségünk a gyereket máshová átvinni, mert ott nem fogják fogadni, nem mintha szívesen hurcibáltam volna abban az állapotban a gyereket. Egy másik gyerek apukája maradt bent éjszakára, bár erről a 3 anyukát nem kérdezték meg. Mondjuk a hokedlin ücsörgésben igazából nem is zavaró egy apuka.... :D

 • 2014.07.28 12:27:15calealenta

  Hát, ööö. A polifoam-os megoldástól kezdve fogom a fejem. Mert ha már annyira nincs hely, hogy polifoamot tesznek le, akkor nem lehetne az egy kempingágy? Ugyanolyan anyag-és helytakarékos jószág, csak mégse a földön fekszik a szülő (ha már van képe a gyerekével bent maradni, micsoda elkényeztetés, pedig legyengülve, két okádás között a legjobb szálegyedül lenni, pláne egy kórházi szobában!). Az, hogy nincs hely, nincs külön szoba, nincs kapacitás arra is, hogy a szülőt kvázi szállodáztassák - istenem, ez van. De az ez-vanból is ki lehet azért némi emberséggel hozni azt, hogy legalább a szándék megvan, nem néznek lábtörlőnek, hurrá.

 • 2014.07.29 13:42:08egyátlagapuka

  Madarász utcai kórházban külön szobát kértünk, vállalva annak többletköltségét. Nem mennék bele, hogy a külön szoba egyáltalán nem volt egyenlő egy VIP szobával (kinézetre egy lepusztult csempézett szoba volt, ahol a gyerekágy mellett volt egy kórházi ágy a szülőnek), de legalább a gyerekkel lehetett lenni és nem volt rá hatással másik 5 beteg, síró, nem alvó gyerek.Bár kifejezett diszkriminációról nem beszélnék, de valóban az volt kimondva, hogy éjszakára vagy anya marad bent, vagy apa, hiába mondtam azt, hogy én nem is alszom akár éjjel és nem akarunk ketten befeküdni az egy személyes ágyra, csak hagy figyelhessek én a gyerekre, amíg anya alszik pár órát, hogy bírja a nappalt, amíg én dolgozom. Volt olyan nővér aki ugyan hagyta, hogy este10-ig, kb. rejtőzködő módban (folyosóra ne menjek, stb.) engedte, hogy bent legyek, de a többség 6-7 körül elküldött, mondván a látogatási idő vége és döntsük el ki marad. Az egészet azért nem értettem amúgy - amellett, hogy természetesen elüldögéltem volna egy széken egész éjjel, csak velük lehessek - mert egy külön szobában voltunk, amiért még fizettünk is és senkit nem zavartunk volna vele.

 • 2014.07.29 19:56:17Karolinn

  Az apának pont ugyanannyi joga van a gyereke mellett maradni, mint anyukának!

  (amikor a pic-en voltunk és szoptatni már engedtek, nem engedtek be apukát amíg bent voltunk...de 2.napon tisztáztam a nővérkével, h sztem apa nem a félig eltakart cicimet fogja nézni, ha napi 1h-ra végre bemehet az intenzíven fekvő csecsemőjéhez...)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta