SZÜLŐSÉG

A gyerek ne szívjon annyit a fogorvosnál, mint én!

2014. július 23., szerda 13:14

Kisgyerekkorom óta rendszeres látogatója vagyok a fogorvosi rendelőnek. Sajnos nem csak azért, mert odafigyelek az egészségemre, hanem mert állandóan elromlanak a fogaim. A jelenlegi fogorvosom szerencsére jó fej, de annak idején az iskolafogászatról szinte kizárólag traumatikus élményeim maradtak.

A fogak állapota, teherbírása részben öröklött, de nagyon sok múlik az első néhány életéven is, mert ilyenkor alakul ki a száj jellegzetes baktériumflórája. A tejfogak ugyan kiesnek, de attól még vigyázni kell rájuk: ha szuvasodnak, az a fájdalom és a szépséghiba mellett rágási nehézségeket, következményként pedig állkapocs-záródási zavarokat okozhat, vagyis lehet, hogy rossz tejfogak miatt kell később fogszabályzót viselnie a gyermeknek a maradandó fogain. A beszédfejlődéshez is egészséges fogak szükségesek.

A gyereknek már van nyolc foga, úgyhogy utánanéztem és a fogorvosomtól is megkérdeztem: mit kell tenni, ha azt szeretném, hogy neki kevesebb gondja-baja legyen a fogaival, mint nekem? A különböző források lényegileg mind ugyanazt javasolták: fogápolás, fogmosási szokások kialakítása, cukortilalom.

Törölgetés

Az első fogakat még nem kell fogkefével megmosni, nem is ajánlott, mivel a sörték felsérthetik a pici ínyét. És a babák amúgy sem igazán hagyják, hogy fogkefével súroljunk a szájukban. A lepedéket viszont nem árt eltávolítani, erre a legegyszerűbb megoldás az ujjunkra tekert nedves gézlap: ezzel letöröljük a fog(ak) rágófelületét és kész is van.

Ujjra húzható fogdörzsölő vagy fogkefe

Ha a gézlap nem szimpatikus, vásárolhatunk ujjra húzható fogdörzsölőt vagy fogkefét. Ezekből többféle típus kapható a kereskedelemben, ügyeljünk rá, hogy az életkornak megfelelőt válasszuk. A fogdörzsölők nem igazi fogkefék, annál puhábbak, és nem sikálni kell velük, hanem a fog letörlésére alkalmasak, általában szilikonból vagy textilből vannak, és nem sértik fel a baba ínyét.

A fogorvosunk magánvéleménye szerint a gézlapos törölgetés általában hatékonyabban tisztít, mint az ujjfogkefe. A törölgetést étkezések után és lefekvés előtt érdemes elvégezni. Fogkrémet egyik esetben se használjunk.

Igazi fogkefe, fogkrém

Fogorvosunk kétéves kortól javasolta a fogkefe használatát, természetesen pici és puha sörtéjű fogkefét kell választani. Fogkrémet csak három éves kor felett javasol, és érdemes kerülni a fluorid tartalmúakat, mivel a babák még lenyelik a fogkrémet, a túl sok fluorid pedig káros az egészségre.Ma már többféle fluoridmentes, kifejezetten pici babáknak javasolt fogkrémmárka közül lehet választani.

A fogkefe-használat másik, fő indoka, hogy kialakítsuk a megfelelő fogmosási szokásokat, vagyis a baba már úgy nőjön fel, hogy az étkezések után és este fogat mosson. Ebben nagy segítség, ha a szülők is ezt teszik, ugyanis enélkül elég nehéz rávenni a gyereket a fogmosásra. Körülbelül nyolc éves korig egyébként is jobb, ha együtt mosunk fogat, mert a gyerekek ezelőtt még nem elég ügyesek, érdemes felügyelni a technikájukat.

shutterstock 145199491

Vitaminok

A fogak egészségét az is befolyásolja, mit eszik a gyermek. A fogak megfelelő fejlődéséhez különösen a kálcium, foszfor, D- és C-vitamin szükséges. A C-vitamin hiány az íny sorvadását és betegségét okozhatja, ami a fogak fejlődését is károsan befolyásolja, a D-vitamin pedig segít a kálciumnak beépülni a csontokba és a fogakba.

Anyatej

A tápanyagbevitel szempontjából érdemes megemlíteni az anyatejet, ebben ugyanis meglepően kevés a kálcium és a C-vitamin, az azonban különleges összetétele és felszívódása miatt igen jól hasznosul. Emellett az anyatej ugyan cukortartalmú (laktózt tartalmaz), de magas a zsírtartalma is, ezért jóval kevésbé károsítja a fogakat, mint bármilyen más, hasonlóan magas cukortartalmú innivaló.

Összetételénél fogva az anyatej önmagában kifejezetten fogbarát, csökkenti a száj savasságát és a szájbeli baktériumok növekedését, de ha cukros italokkal, teával vagy gyümölcslével adjuk felváltva, akkor ez a hatása teljesen elvész, és a fogszuvasodás veszélye ugyanúgy megnő.

Míg az éjszakai tápszer- vagy teaiszogatás növeli a fogszuvasodás esélyét, az éjszakai szoptatás ebből a szempontból is kivétel. A fogakra ugyanis az van rossz hatással, ha sokáig „fürdőznek” valamilyen édes folyadékban, vagyis ha a baba szájában hosszú ideig tápszer, tea vagy gyümölcslé van. A cumisüveg szopogatása során pontosan ez történik, a szoptatás során azonban nem, hiszen szoptatáskor nem halmozódik fel az anyatej a baba szájában, csak akkor jön, ha a baba aktívan szívja és vákuumot képez. A hosszú (egy vagy két éves kor utáni) szoptatás vagy az éjszakai szoptatás és a fogszuvasodás között a kutatások sem találtak összefüggést.

Csak semmi cukor

Ideális esetben a baba egyáltalán nem kap édességet. Különösen azok az édességek veszélyesek, amelyek zsírt nem, cukrot viszont tartalmaznak: ilyenek a cukros üdítők, keménycukor, nyalóka. Sok természetes édesség is ronthat a fogak állapotán, különösen azok, amelyek állaguknál fogva a fogak közé ragadnak, ilyen a mazsola, az aszalt datolya. Ha gyümölcsleveket adunk, azt vízzel hígítva, pohárból tegyük.

shutterstock 148218164

Ha édességet eszik a baba, azt napi egyszer vagy kétszer tegye és utána töröljük meg a fogát – sose adjunk sok, pici adagban édességet a nap folyamán elosztva (azaz a fogak szempontjából óránként egy kis kocka csoki jóval károsabb, mint délben egy egész szelet).

Cumisüveg, viszlát

Amint lehet, szoktassuk le a babát a cumisüvegről, és rá a pohárra. A legdurvább foggyilkos a cukros teával töltött cumisüveg kontrollálatlan szopogatása, és az édes löttyöt tartalmazó üveggel a szájban alvás – ugyan addig csendben van a gyerek, de pár év múlva nekünk kell majd fogorvoshoz hurcolni szegényt.

Még ennél is károsabb (de reméljük, olvasóink egyébként sem vetemednének ilyesmire) a mézbe forgatott játszócumi.

Szokja meg a fogorvost is

Hazánkban talán meglepőnek és korainak tartjuk, ugyanakkor az amerikai források hat és 12 hónapos kor között javasolják az első fogorvosi kontrollt. A fogorvos ilyenkor felméri a fogak és az íny állapotát. Lehet, hogy ezt korainak tartjuk, de az első években akkor is érdemes néha megmutatni a babát a fogorvosnak: egyrészt, bármilyen probléma korán kiszűrhető így, másrészt rengeteg kellemes emléke lesz a fogászati rendelővel kapcsolatban: ha minden jól megy, egy kedves néni vagy bácsi félévente belenéz a szájába és megdicséri, milyen szépen mos fogat.

shutterstock 99841421

A fogorvosi rendelő, ha nem kapcsolódik hozzá félelem és fájdalom, manapság kifejezetten szórakoztató tud lenni a gyerek számára, különösen, ha otthon felkészítjük rá egy kis fogorvosos játékkal (anyu bevilágít a zseblámpával a maci szájába, aztán apa szájába, aztán a gyerek szájába, stb).

Azok a gyerekek, akik csak az első fájdalom vagy lyukak megjelenésekor kerülnek fogorvoshoz, értelemszerűen fájdalommal és félelemmel kötik össze magukban, később is kerülni fogják a rendelőt, elhanyagolják a fogászati kontrollt és csak akkor jutnak el az orvoshoz, amikor már nagy a gond. Válasszunk olyan rendelőt, ahol az asszisztens és az orvos ki van képezve és tapasztalattal rendelkezik kisgyermekek ellátása terén.

KOMMENTEK

 • 2014.07.23 15:14:05magyar ember teli szájjal

  Olcsóbb a műfog ennél a sok szarakodásnál.

 • 2014.07.23 17:55:06efi

  Barázdazárás.
  Ezt persze nem szeretik ajánlgatni, mert hamar munka nélkül maradnának.

 • 2014.07.23 21:01:34midnight coder

  Nagyapámék életükben nem mostak fogat, ettek mindent, és 80 éves koruk környékén esett ki pár foguk. Nekem meg, aki gyerekkorom óta naponta háromszor mosom, 40 éves koromra maradt kettõ...

 • 2014.07.23 23:27:58okostojas007

  midnight coder: nekem azert tobb van(par evvel 40 elott), de fogynak rendesen :( 5let, javaslat? :)
  egy tavoli rokon szerint azert rosszak az europaiak fogai, mert sok cukrot esznek, de en volt hogy evekig nem ettem, akkor is tortek darabokra ugyanugy.

 • 2014.07.24 01:38:14R2D2 & C3PO

  Az ujjra húzhatót nem ajánlom, ha már van foga a gyereknek. A tejfogak élesek, a szilikon pedig nem véd meg semmitől... Mikor fogzik, akkor jó amúgy.

  Én most nyírfacukorral próbálkozom. Megváltoztatja a szájban lévő flórát. Egyelőre kudarc, mert a gyereknek nem ízlik...

 • 2014.07.24 09:36:42PR_fact

  efi
  "Barázdazárás.
  Ezt persze nem szeretik ajánlgatni, mert hamar munka nélkül maradnának."

  Nekünk írta a gyerekfogorvos az iskolai vizsgálton, hogy ajánlott a barázdazárás fogváltás után. Azt mondjuk nem értem miért kellett külön időpontra odavinni a gyereket, megcsinálhatnák automatikusan minden iskolásnál, akinél megvolt a fogváltás, hiszen úgyis a TB fizeti.

 • 2014.07.24 09:37:10Rock me Gromov

  efi, mindek a barázdazárás, hiszen a gyerekek jó része városban lakik...

 • 2014.07.24 09:41:40wmiki

  hát igen ez a tudomány nevű szekta lényege, a pénzlehúzás
  itt ez a fogmosó propaganda, ami káros anyagokkal teletömött vegyszereket reklámoz, amiből van 1000 féle
  aztán vannak a fogorvosok, akik semmit nem tudnak gyógyítani (ahogy a többi orvos sem), egyedül csonkolásra képesek...

  miközben... ahogy előttem is írták... a mai "civilizált felnőtt"-eknek sorra hullanak ki a fogaik
  köszönjük tudomány :x

  egyébként meg, ha már valaki fogkrémet használna:
  [link]

 • 2014.07.24 09:44:35wmiki

  Ez elég egyszerű elkészíteni, még "értelmiségi"eknek is:
  Borsmenta fogkrém

  Hozzávalók:
  6 evőkanál szódabikarbóna
  1/4 kávéskanálnyi só
  4 evőkanálnyi glicerin
  15 csepp borsmenta kivonat vagy illóolaj

  Alaposan keverjük össze az alapanyagokat, mindaddig, amíg fogkrémsűrűségű masszát kapunk. Tégelyben tároljuk, és lehetőleg a hűtőszekrényben. Meglepő, hogy mennyire friss és tiszta érzést tapasztalhatunk használata során.

 • 2014.07.24 11:25:18Audrey80

  Reggel-este mosni kell, mást mit tehetnék még? Persze-persze ne savas ital után mossunk fogat meg kerüljük az édességet, de valahogy a genetika többet számít. Anyám nem is szereti az édességet, mos fogat, aztán teli van koronával. Férjem meg imádja a sütiket, aztán vakító egészséges fogsora van. Én meg csak mosom és reménykedem, hogy minél később lesz koronám. Gyerekkel vizet itatok elsősorban, édesség után pláne.

 • 2014.07.24 12:58:49gigabursch

  A legfontosabb dolog:
  A kedves nagyszülő fejébe beleverni, hogy jó dolog a nasi, de csak azért mert nekik protkójuk van, talán a gyereknek még nem kéne.

 • 2014.07.24 13:08:58gigabursch

  @Audrey80
  Egészséges száj és bélflórát kell fenntartani, valamint enzim-háztartást.

  Ha elakadtál keress meg priviben.

 • 2014.07.24 13:11:12gigabursch

  @R2D2 & C3PO
  Kudarc is marad. De legalább drága.
  Ha végiggondolod, ha nem olyan embercsoport vagy, aki ezt évezredek óta használja, akkor alighanem nincs benned semmiféle genetikai allél, ami lévén az enzimháztartásod tudná kezelni a kérdést.
  Ergo hasznos nem lehet.

 • 2014.07.24 13:12:17gigabursch

  @okostojas007
  Ugyanaz, amit fentebb kettővel @Audrey80-nak is írtam.

 • 2014.07.24 13:12:58gigabursch

  @efi

  Mit értesz a "barázdazárás" nálad?

 • 2014.07.24 14:55:06lutria

  Az én időmben(80'-as évek)az nem igazán járult hozzá a fogorvosok megszerettetéséhez hogy az egész osztályt egyszerre kivitték a fogorvoshoz,ott minden magyarázat nélkül kihúzták/kifúrták/betömték a gyerekek fogait(csak a súlyosabb eseteknél hívták vissza gyereket a szüleivel)és a többiek a váróban végighallgatták a fúró sivítását,a sírást stb.ezért mire sorra kerültek már mindenki be volt tojva hogy mi fog történni vele odabent.
  Kíváncsi lennék mára mi változott,még mindig ilyen futószalagon megy az iskolafogászat?

 • 2014.07.24 17:01:34Figyel Castro

  @lutria: egyetertek.
  Sot, engem egyszer kegyetlenül megalaztak, mert az ugyanolyan vezetelknevü osztalytarsam maganfogorvoshoz jart-es erröl volt papirja. Kvazi közöltek, hogy hozzam sem nyulnak, ami nem volt baj, de a hangnem es a hasznalt szavak...

  Amugy kimaradt, hogy a közös evöeszköz es pohar hasznalat (egy falat a babanak...) frankon attelepiti a fogzabalo bacikat a kicsik szajaba. De azt sem hagyom, hogy a gyerek a szamba nyuljon, utana a sajatjaba fog...

 • 2014.07.25 13:27:45Audrey80

  gigabursch: sok embernek hasznos lenne, ha kommentben írnál tanácsot.

 • 2014.07.27 01:53:37Zafiraginger

  Bébikortól kell "fogat"mosni! A Fiamnak pár hònapos korában vettünk egy 3 db-os babafogkefét. Az első, csak gumifelületü, apró barázdákkal, a második pici rövid nagyon puha sörtés volt, a harmadik meg normál fogkefe.
  Bébikorától kezdve "használtuk". Amig nem volt foga, az ínyét masszíroztuk a gumiejűvel, imádta. Az 1.(!) fog után jött a puhasörtés. És így tovàbb.
  A lényeg az, hogy megszokta, hogy kotorászunk a szàjába. 2 éves korától önàllóan mossa, elektromos fogkefével, fogkrémmel. Most 3 éves, és gyöngyfogai vannak.

 • 2014.07.27 20:13:13szombi

  A cikkírónak nincs is gyereke, foggalma sincs az egészről; csak a sablonszöveget tolja.
  A tejfogat mióta szokás fúrni, tömni? Fogtörölgetés? Fogdoki ismerősöm majdnem agyf*szt kapott tőle: nem is kommentálja, "ezeket hagyni kell hülyén meghalni".

 • 2014.07.27 22:40:24

  Vicces ez a sok trollkodás itt :) Különösen a megmondó emberek tetszenek, akik szerint az írónak fogalma sincs semmiről, de ők bezzeg mindent tudnak.

  Szerintem a cikk nagyon jó... biztos lehetne még kimerítőbben írni a témáról, de a lényeg benne van. Szóval én nem kaptam "agyf*szt" tőle (magam nem használtam volna ilyen alpári szót :) ), bár azt hiszem gyerekfogorvosként tudok egy "keveset" a témáról. Egyébként én egy tiszta textilpelenkát használtam annak idején a fogacskák áttörlésére. Azzal a kommentelővel pedig mélyen egyetértek, aki említette, hogy el kell kerülni, hogy a szülő nyála a gyerek szájába kerüljön... szóval a cumi lenyalása egy nagyon rossz gyakorlat.

  Hogy mióta szokás tejfogat tömni? Amennyire én tudom, mindig is az volt. Praktikus szempontból ugyanolyanok mint a maradók, tehát ugyanúgy fájhatnak és ezt nem árt megelőzni, ha nem szeretnéd szenvedni látni a gyermeked.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta