A gyerek ne szívjon annyit a fogorvosnál, mint én!

Kisgyerekkorom óta rendszeres látogatója vagyok a fogorvosi rendelőnek. Sajnos nem csak azért, mert odafigyelek az egészségemre, hanem mert állandóan elromlanak a fogaim. A jelenlegi fogorvosom szerencsére jó fej, de annak idején az iskolafogászatról szinte kizárólag traumatikus élményeim maradtak.

A fogak állapota, teherbírása részben öröklött, de nagyon sok múlik az első néhány életéven is, mert ilyenkor alakul ki a száj jellegzetes baktériumflórája. A tejfogak ugyan kiesnek, de attól még vigyázni kell rájuk: ha szuvasodnak, az a fájdalom és a szépséghiba mellett rágási nehézségeket, következményként pedig állkapocs-záródási zavarokat okozhat, vagyis lehet, hogy rossz tejfogak miatt kell később fogszabályzót viselnie a gyermeknek a maradandó fogain. A beszédfejlődéshez is egészséges fogak szükségesek.

150410337
Ulrich Baumgarten / Europress / Getty

A gyereknek már van nyolc foga, úgyhogy utánanéztem és a fogorvosomtól is megkérdeztem: mit kell tenni, ha azt szeretném, hogy neki kevesebb gondja-baja legyen a fogaival, mint nekem? A különböző források lényegileg mind ugyanazt javasolták: fogápolás, fogmosási szokások kialakítása, cukortilalom.

Törölgetés

Az első fogakat még nem kell fogkefével megmosni, nem is ajánlott, mivel a sörték felsérthetik a pici ínyét. És a babák amúgy sem igazán hagyják, hogy fogkefével súroljunk a szájukban. A lepedéket viszont nem árt eltávolítani, erre a legegyszerűbb megoldás az ujjunkra tekert nedves gézlap: ezzel letöröljük a fog(ak) rágófelületét és kész is van.

Ujjra húzható fogdörzsölő vagy fogkefe

Ha a gézlap nem szimpatikus, vásárolhatunk ujjra húzható fogdörzsölőt vagy fogkefét. Ezekből többféle típus kapható a kereskedelemben, ügyeljünk rá, hogy az életkornak megfelelőt válasszuk. A fogdörzsölők nem igazi fogkefék, annál puhábbak, és nem sikálni kell velük, hanem a fog letörlésére alkalmasak, általában szilikonból vagy textilből vannak, és nem sértik fel a baba ínyét.

A fogorvosunk magánvéleménye szerint a gézlapos törölgetés általában hatékonyabban tisztít, mint az ujjfogkefe. A törölgetést étkezések után és lefekvés előtt érdemes elvégezni. Fogkrémet egyik esetben se használjunk.

Igazi fogkefe, fogkrém

Fogorvosunk kétéves kortól javasolta a fogkefe használatát, természetesen pici és puha sörtéjű fogkefét kell választani. Fogkrémet csak három éves kor felett javasol, és érdemes kerülni a fluorid tartalmúakat, mivel a babák még lenyelik a fogkrémet, a túl sok fluorid pedig káros az egészségre.Ma már többféle fluoridmentes, kifejezetten pici babáknak javasolt fogkrémmárka közül lehet választani.

A fogkefe-használat másik, fő indoka, hogy kialakítsuk a megfelelő fogmosási szokásokat, vagyis a baba már úgy nőjön fel, hogy az étkezések után és este fogat mosson. Ebben nagy segítség, ha a szülők is ezt teszik, ugyanis enélkül elég nehéz rávenni a gyereket a fogmosásra. Körülbelül nyolc éves korig egyébként is jobb, ha együtt mosunk fogat, mert a gyerekek ezelőtt még nem elég ügyesek, érdemes felügyelni a technikájukat.

shutterstock 145199491

Vitaminok

A fogak egészségét az is befolyásolja, mit eszik a gyermek. A fogak megfelelő fejlődéséhez különösen a kálcium, foszfor, D- és C-vitamin szükséges. A C-vitamin hiány az íny sorvadását és betegségét okozhatja, ami a fogak fejlődését is károsan befolyásolja, a D-vitamin pedig segít a kálciumnak beépülni a csontokba és a fogakba.

Anyatej

A tápanyagbevitel szempontjából érdemes megemlíteni az anyatejet, ebben ugyanis meglepően kevés a kálcium és a C-vitamin, az azonban különleges összetétele és felszívódása miatt igen jól hasznosul. Emellett az anyatej ugyan cukortartalmú (laktózt tartalmaz), de magas a zsírtartalma is, ezért jóval kevésbé károsítja a fogakat, mint bármilyen más, hasonlóan magas cukortartalmú innivaló.

Összetételénél fogva az anyatej önmagában kifejezetten fogbarát, csökkenti a száj savasságát és a szájbeli baktériumok növekedését, de ha cukros italokkal, teával vagy gyümölcslével adjuk felváltva, akkor ez a hatása teljesen elvész, és a fogszuvasodás veszélye ugyanúgy megnő.

Míg az éjszakai tápszer- vagy teaiszogatás növeli a fogszuvasodás esélyét, az éjszakai szoptatás ebből a szempontból is kivétel. A fogakra ugyanis az van rossz hatással, ha sokáig „fürdőznek” valamilyen édes folyadékban, vagyis ha a baba szájában hosszú ideig tápszer, tea vagy gyümölcslé van. A cumisüveg szopogatása során pontosan ez történik, a szoptatás során azonban nem, hiszen szoptatáskor nem halmozódik fel az anyatej a baba szájában, csak akkor jön, ha a baba aktívan szívja és vákuumot képez. A hosszú (egy vagy két éves kor utáni) szoptatás vagy az éjszakai szoptatás és a fogszuvasodás között a kutatások sem találtak összefüggést.

Csak semmi cukor

Ideális esetben a baba egyáltalán nem kap édességet. Különösen azok az édességek veszélyesek, amelyek zsírt nem, cukrot viszont tartalmaznak: ilyenek a cukros üdítők, keménycukor, nyalóka. Sok természetes édesség is ronthat a fogak állapotán, különösen azok, amelyek állaguknál fogva a fogak közé ragadnak, ilyen a mazsola, az aszalt datolya. Ha gyümölcsleveket adunk, azt vízzel hígítva, pohárból tegyük.

shutterstock 148218164

Ha édességet eszik a baba, azt napi egyszer vagy kétszer tegye és utána töröljük meg a fogát – sose adjunk sok, pici adagban édességet a nap folyamán elosztva (azaz a fogak szempontjából óránként egy kis kocka csoki jóval károsabb, mint délben egy egész szelet).

Cumisüveg, viszlát

Amint lehet, szoktassuk le a babát a cumisüvegről, és rá a pohárra. A legdurvább foggyilkos a cukros teával töltött cumisüveg kontrollálatlan szopogatása, és az édes löttyöt tartalmazó üveggel a szájban alvás – ugyan addig csendben van a gyerek, de pár év múlva nekünk kell majd fogorvoshoz hurcolni szegényt.

Még ennél is károsabb (de reméljük, olvasóink egyébként sem vetemednének ilyesmire) a mézbe forgatott játszócumi.

Szokja meg a fogorvost is

Hazánkban talán meglepőnek és korainak tartjuk, ugyanakkor az amerikai források hat és 12 hónapos kor között javasolják az első fogorvosi kontrollt. A fogorvos ilyenkor felméri a fogak és az íny állapotát. Lehet, hogy ezt korainak tartjuk, de az első években akkor is érdemes néha megmutatni a babát a fogorvosnak: egyrészt, bármilyen probléma korán kiszűrhető így, másrészt rengeteg kellemes emléke lesz a fogászati rendelővel kapcsolatban: ha minden jól megy, egy kedves néni vagy bácsi félévente belenéz a szájába és megdicséri, milyen szépen mos fogat.

shutterstock 99841421

A fogorvosi rendelő, ha nem kapcsolódik hozzá félelem és fájdalom, manapság kifejezetten szórakoztató tud lenni a gyerek számára, különösen, ha otthon felkészítjük rá egy kis fogorvosos játékkal (anyu bevilágít a zseblámpával a maci szájába, aztán apa szájába, aztán a gyerek szájába, stb).

Azok a gyerekek, akik csak az első fájdalom vagy lyukak megjelenésekor kerülnek fogorvoshoz, értelemszerűen fájdalommal és félelemmel kötik össze magukban, később is kerülni fogják a rendelőt, elhanyagolják a fogászati kontrollt és csak akkor jutnak el az orvoshoz, amikor már nagy a gond. Válasszunk olyan rendelőt, ahol az asszisztens és az orvos ki van képezve és tapasztalattal rendelkezik kisgyermekek ellátása terén.

Oszd meg másokkal is!
Mustra