SZÜLŐSÉG

Emigráltunk: így gyűlöl a magyar Németországban

2014. július 21., hétfő 09:56

Annyi figyelmeztetést és rémtörténetet hallottunk az idegengyűlölő keletnémetekről, hogy bevallom, kissé elbizonytalanodva vetettük magunkat a freitali életbe. Kellemesen csalódtunk. A szomszédok mindig széles mosollyal köszöntenek minket, ha összefutunk, a közeli élelmiszerboltban előzékenyen előre engednek a vásárlók, ha nagy a sor és babakocsival vagyok, az eladók kedvesek és segítőkészek, és a hivatalokban sem jelentett soha problémát, hogy külföldiek vagyunk. Komfortérzetünkhöz persze nagyban hozzájárul egy másik bevándorló család: a közvetlenül felettünk lakó törökök már több alkalommal leptek meg minket lepénykenyérrel, a gyerekek pedig együtt játszanak. 

A kölkök nagyon hamar beilleszkedtek, egyedül járnak bevásárolni, a hatlakásos társasházban is már mindenkit ismernek, hangosan köszönnek, igyekeznek kommunikálni. Nemrégiben ők kutatták fel, kinek a mosógépe adta fel a szolgálatot és árasztotta el vízzel a mosókonyhát, majd lélekszakadva rohantak a pasihoz, hogy kommmen sie bitte, waschmaschine ist kaputt. Úgy éreztük, nemcsak elfogadják, de csípik is őket. Aztán jött az a levél, Körner nevű feladóval, postai úton.

Jött a feketeleves

A tartalmáról nagyvonalakban annyit, hogy a szomszédunkként Herr vagy Frau Körner kikérte magának, hogy a gyerekek nem járnak iskolába, amikor Németországban még nincs nyári szünet, ehelyett feszt randalíroznak, a bébi meg nem alszik, amikor kéne. Mindemellett azt is sérelmezte, hogy nem látja, hogy mi, szülők dolgoznánk, biztosan a Kindergeldből, esetleg munkanélküli segélyből élünk. Meg hogy biztosan Romániából jöttünk, szégyen. 

Schande - Szégyen, gyalázat
Schande - Szégyen, gyalázat
Fotó: kh

Egyszerűen nem értettük, mi a problémája, és csak kamilláztunk az írás felett. Oké, gyerekes család mellett élni nem olyan, mint egy nyugdíjas mellett, de a gyerekeink egy szállal sem hangosabbak, mint az átlag, Kátya ráadásul soha nem sír.

Engem mélyen sértett a levél hangvétele, úgyhogy férjem volt az, aki megírta a választ. Elmagyarázta a helyzetet, vagyis, hogy én a baba mellett internetes munkával foglalkozom, ahogyan ő is, csak más területen, de hamarosan céget alapít, vagyis nem elveszi a munkát a német állampolgároktól, hanem munkahelyet teremt. Nem, nem igényeltük meg még a Kindergeldet sem, főleg nem bármilyen más segélyt, a gyerekek fognak járni iskolába, és hogy biztos lehet abban, nem Kátyát hallja sírni. Még elnézést is kértünk az esetleges kellemetlenségekért. 

A postai úton történő levelezgetés helyett más módját szerettük volna választani a válasz átadásának, úgy gondoltam, személyesen nyújtom át Körnernek a levelet, aki a feladási cím szerint nem a mi lépcsőházunkban lakott, hanem eggyel arrébb. Felkerekedtem hát a két lánnyal, ám egyik környező épületben sem találtam meg a kapucsengőkön emberünk nevét.

Kissé csalódtam, szerettem volna tisztázni az alaptalan vádaskodásokat, ráadásul a gyerekek félni kezdtek attól, hogy nem tudják személyhez kötni, melyik szomszéd az, aki ennyire ellenségesen viselkedik velünk. Lányom a teraszra is félve ment ki, hátha Körner rálát, hiszen nagyon úgy tűnt, hogy folyamatosan figyelve vagyunk, ki mikor megy el otthonról, stb.

És akkor Körner jelentkezett a Facebookon is. Férjemet a neve alapján elég könnyű beazonosítani, de így is betegesnek tűnt, hogy valaki ennyire gyűlöljön minket, hogy a közösségi oldalon is pörögni kezd emiatt. Párom elküldte neki a korábban megfogalmazott levelet, abban a hitben, hogy a szomszéd megérti, nem polipozzuk szeretett országát, mire az a válasz jött, hogy az adócsalókat jól megbüntetik Németországban, hogyan képzeltük ezt.

Ez volt az a pont, amikor nálam elszakadt a cérna. Magyarországon baromira sokat nyeltem az emberek rosszindulata miatt, ezt most nem tudtam szó nélkül hagyni. Kissé felpaprikázott hangulatban, kevésbé udvariasan, mint ahogyan a férjem tette, de még mindig nem eléggé erélyesen elküldtem a picsába Körnert, figyelmeztetve arra, hogy fejezze be a zaklatásunkat.

Annyira abszurd volt az egész, annyira elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy szomszéd így utáljon minket, hogy egy idő után gyanús lett, talán csak egy csúnya trollkodásban van részünk. Az ismerősök köréből fel is merült bennünk egy-két név, akikkel egyfolytában szívatjuk egymást oda-vissza, eszközökben nem válogatva, bár ebben az esetben a közös röhögés és a zsenialitásának elismerése mellett kijárt volna neki egy virtuális saller is, amiért a gyerekekre ráhozta a frászt. 

A valóság végül minden elképzelésünket felülmúlta: egy Németországban (minden bizonnyal Lipcsében) élő magyar Dívány-olvasó zaklatott, magát egy idegengyűlölő szomszédunknak kiadva. A csávó lenyomozott minket, energiát és időt nem sajnálva megírta és postára adta a dühös levelét, majd a Facebookon egy álreget létrehozva folytatta a zaklatást, ocsmány sárdobálást. Volt már dolgunk elmebetegekkel, de ez az összesen túltett, amilyen szépen felépítette a személyiségét és csavart köré egy történetet, számunkra érthetetlen okból. Az ügyet nem hagytuk annyiban, megtettük a szükséges lépéseket és feljelentést tettünk a rendőrségen. Szerencsére Németországban ezt a dolgot sokkal komolyabban veszik, mint Magyarországon. 

Tanulságos, de mindemellett elkeserítő kis sztoriban volt részünk, főleg azok után, hogy az idiótábbnál is idiótább (gyerekverő, alkoholista, liftbe vizelős, lépcsőházat rongálós) csepeli szomszédoktól megszabadulva két hét után itt is betalált minket egy idióta, aki szintén magyar. Pocsékul érzem magam amiatt is, hogy egy percig is elhittem, itteni szomszédaink gyűlölködnek, pedig csak egy földim ellenségeskedik. Köszönjük a fogadtatást külföldön is!

KOMMENTEK

 • 2014.07.21 22:29:09trev

  Parajpuding: "Maradjunk abban, hogy a történet így nem kerek, azaz a szerző minimum hazudik."

  Hazudik a szerző, mert neked nem kerek a történet? Ezt hogy okoskodtad ki?

 • 2014.07.21 22:32:03trev

  mininyul: "nem minden kitelepülőt találnak be ilyen trollok, tekintettel arra, hogy nem mindenki ír ilyen elképesztő dolgokat"

  És persze nem mindenki lép szögbe sem, amiből következik, hogy aki viszont igen, az tuti hazudik. Jesszus.

 • 2014.07.21 22:37:54trev

  kayaibrahim: "Éltem, dolgoztam ott, a környezet tetszett, németekkel sok kapcsolatom nem volt szabadidőmben."

  De ez a te balfaszkodásod, nem az övék.

 • 2014.07.21 23:18:19kayaibrahim

  terv: Igazad van, ott balfasz voltam, máshol meg nem, még jó hogy ismersz, és helyreraksz.
  Voltak osztrák és angol kollégáim is, azok lényegesen lazábbak voltak, persze ők is külföldön voltak, de a németek sem mind helyiek voltak.
  4 évig dolgoztam németekkel, lehet véleményem, láttam eleget. Elég nagyképű a többség és rettenetesen hierarchizált rendszerekben mozognak. Fiatal kelet-európaiként egy évbe telt míg a nekem tetsző pozíciót sikerült kiharcolnom, igaz talán az is pozitívum, hogy kiharcolhattam.

 • 2014.07.22 01:26:50tralalala

  én csak azt nem értem, hogy ha
  1. a kinti magyarokat a legjobb elkerülni, mert lehúzósak, bunkók, stb.
  2. akik ezt írják, azok szintén kinti magyarok
  ők akkor magukat is utálják? Cagy ez mindig csak a másikokra igaz?

 • 2014.07.22 03:07:12Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ 2014.07.21 16:07:01 Mészáros Laci

  "a gyerekei valószínűleg ott lesznek adófizetők, a német állam ezért csengeti a kindergeldet" - ez azért így nem igaz

  a gyerekei akkor is valószínűleg német adófizetők lesznek, ha egy fillért sem ad nekik a német állam

  egyszerűen a politikai korrektség és liberalizmus miatt kell mindenkinek megadni mindent, függetlenül attól, hogy megérdemli-e

  Németországba özönlenek az olyan magasan képzett szakemberek (informatikusok, mérnökök, orvosok), akiknek a taníttatását, felnevelését a német állam egy fillérrel sem támogatta, ehhez képest idegen gyerekek majdani adófizetői hozzájárulására bazírozni legalábbis naivitás lenne német részről
  minek fizetne Kindergeldet az állam, ha nem 20 év múlva, hanem rögtön kaphat a német gazdaság sok ezernyi képzett munkást, akik rögtön adózni is fognak és semmibe sem kerültek a német államnak

  nem is ez az oka annak, hogy kapnak segélyt, hanem az, hogy EU van, tehát jár, politikai korrektség, egyenlőség, szabad mozgás, gyerekimádat
  gyerekkel a karjaidban nagyon sok mindent ki lehet követelni nyugaton, egész Skandináviában, Németországban bizony adu a gyerek a bevándorló kezében

  nekem amúgy az amerikai rendszer szimpatikus: ingyenélőket nem engednek be, ha ottani cég meghív, mert hiányszakmát végzel, akkor mehetsz
  ideiglenesen, zöldkártyával, nem örökre, azt ki kell érdemelni

 • 2014.07.22 09:02:56TGabi

  Újságírókat pocskondiázók általában a következők.

  1. Földsötéten primitív, síkhülye széljobber. Bántja, ha valaki nem az ő ubungai, rendpárti, mindenkire csípőből köpő, megátalkodottan takony világnézete szerint súlyozza a dolgokat.(Közülük az igazi takony annyira azért nem gyűlöli a "libérális" sajtót, hogy élete adott szakaszában hülyére ne kereste volna magát belőle. Van ugyanis köztük ilyen is.)

  2., Irigy. Mert túlképzés ide vagy oda, az újságírók többsége tanult, képzett, nyelveket beszél és azért általában nincs rossz munkahelye. (És nem, nem csak a celebes témakörökről kell mindenhol cikkezni.)

  3., Szeretett volna ilyesmi munkát, de nem jött neki össze.

  4. Műszaki értelmiségi, aki lenézi a bölcsészeket -ők a saját szakmájukban általában jók, de azon túlmenően nem különösebben okosak. Így jobb, ha nyilvánosan inkább nem szólnak 1 szót sem

  A cikk szerzői részéről amúgy tökéletesen érthető, miért is nem kérnek az itthoni mentalitásból. Nem jó olyan országban élni, ahol a 40-es éveknél leragadt sutyerákok akarják megmondani, mi a jó meg mi a rossz. (Ők pont fordítva látják a kérdést...)

 • 2014.07.22 09:09:23csepke

  De hogy derült ki hogy nem német a zaklató? Másrészről nem értem miért kellett belevonni a felnőttek problémájába a gyerekeket. Na pláne vele együtt keresni a levél küldőjét. Jó hogy megijed. De nekem eleve nem tetszik az a szülői viselkedés, hogy minden felnőtt problémát a gyerek orrára kötünk vagy előtte beszélünk meg. Most már sokadik ilyen írását olvasom a szerzőnek és egyre inkább azt gondolom, hogy talán kicsit kevesbé kimutatott emberutálat, és kicsit kevésbé hangoztatott sértettség lehet hogy jó hatással lenne az életminőségére. Akárhol a világon.

 • 2014.07.22 09:54:43trev

  kayaibrahim: "4 évig dolgoztam németekkel, lehet véleményem, láttam eleget. Elég nagyképű a többség és rettenetesen hierarchizált rendszerekben mozognak."

  Lehet véleményed, hogyne, senki sem vitatja. De most akkor a szabadidős némethez nem tudtál végülis kapcsolódni, vagy a "rettenetesen hierarchizált" rendszerükkel akadtak problémáid?
  Nekem az nem tetszik a véleményedben, hogy azt sugallod, a németekhez (szabadidőben? munkaidőben?) a merevségük miatt nem LEHET kapcsolódni. Nekem egész más tapasztalatom van velük.

 • 2014.07.22 10:02:41trev

  csepke: "Másrészről nem értem miért kellett belevonni a felnőttek problémájába a gyerekeket."

  Például azért, mert őrá is tartozik?

  "De nekem eleve nem tetszik az a szülői viselkedés, hogy minden felnőtt problémát a gyerek orrára kötünk vagy előtte beszélünk meg."

  Lehet és kell is ezt elfogadható, a gyereknek megfelelő szinten művelni. Különben a gyerek elkezd ijesztő dolgokat képzelni, és a felnőtt reakcióit amúgyis látja és értelmezi. Valahogy. És ez a 'valahogy' az elkerülendő.

 • 2014.07.22 10:19:16csepke

  trev: na de ez itt nem sikerült szemmel láthatóan. A gyerek úgy megijedt, a teraszra sem mert kimenni. Most akkor megérte? Csak rárakta a felnőtt a saját problémáját, ami amúgy sehogy nem érintette volna, ha a szülő kellően felnőtt és fegyelmezett, és nem használja a gyereket lelki szemetesládának Mert mi történt? Valaki írt egy levelet a szülőknek, ami nekik rosszul esett, na és? Nem mutogattak rájuk ujjal az utcán, nem csúfolták, nem raktak levágott lófejet a küszöbre stb.

 • 2014.07.22 10:37:30henna02

  @csepke:

  [link]

 • 2014.07.22 11:52:35trev

  csepke, próbáld meg értelmezni, amit írtam. Egy ilyen levél nagyon ijesztő tud lenni.
  Nem kell a gyereket terhelni a szülő problémájával, de ha a felnőtt a problémái miatt feszült lesz, azt a gyerek látja, és értelmezi is. Nem érdemes hülyének nézni őket. A szülő jól teszi, ha megfelelő magyarázatot ad a gyereknek, és megnyugtatja, elsősorban azokra az érzelmekre reagálva, amik a gyerekekben ilyenkor keletkeznek.

 • 2014.07.22 12:47:07ciambumbum

  Teljesen hihetö a sztori, de nekem sem szimpatikus ahogy fikázza a magyarokat a posztiró. Mert nem kéne általánositani. Tizenéve élek külföldön. Többnyire kedvesek a kintiek és a magyarok is velünk. De… Én is kaptam egyszer egy olyan névtelen levelet, amiben el lettem mondva minden tehetségtelen idiótának, aki otthon nem tud érvényesülni és ezért ment ki külföldre. Nem vettem tudomást a levélröl. Nem is lett volna értelme vele foglalkozni. Akinek csak ennyi marad, hogy másokat zaklat ilyen levelekkel az megérdemli.

 • 2014.07.22 12:52:48vivanop

  ez a generáció aki nem tett semmit, most meg elégedetlenkedik, legalább a fagyi méretével meg vannak elégedve

 • 2014.07.22 13:26:15=Sz=

  Ez is hozzátartozik a Németországi élethez.
  Ne blogolj róla anyu hanem próbálj meg együttélni vele!
  Feltűnési viszketegségben szenvedsz, hogy leírd mit evett a gyerek?
  Kit érdekel? Senkit nem érdekel a sírás, a kesergés. Ha ennyire utálod Magyarországot, hogy eljöttél mert nem lehetséges ott élni akkor kimész Németországba és folytatod a magyar blogolást és továbbra is magyar cégnek dolgozol be. Mellesleg nyelvtudás nélkül kimentek 4 gyerekkel.
  Mit vártatok? Hogy a szomszédok süteményeskosárral jelenjenek meg az ajtóban?
  Egész nap otthon vagytok, ezt látják a szomszédok, ezt látja az ember.
  Ébredjetek fel és foglalkozzatok az élettel és a gyerekekkel és fejezzétek be az értelmetlen ostoba blogolást! Feltűnési viszketegség...

 • 2014.07.22 13:38:00prunoki

  Igazatok van, én is így jártam volna el a helyetekben. Aranyos, hogy csak a gyereksírásból derült ki, hogy nem is lakik Veletek egy házban. A nyíltság ára.

 • 2014.07.22 13:41:45négyzethálós

  honnan derült ki, hogy magyar? valamit nem vettem észre, de a cikkben benne volt?

 • 2014.07.22 13:43:48zizi77

  =SZ=: ezért fizetik.

 • 2014.07.22 13:46:00=Sz=

  zizi77@ : Ezért a blogért? Ez munka?

 • 2014.07.22 13:47:34zizi77

  Ezek szerint! :)

 • 2014.07.22 14:02:53henna02

  =Sz=,

  Mi tartozik hozzá a németországi élethez, te idióta? (nagy betűvel a németországit, mi?) Hogy zaklassa őket egy kinti magyar? Te elolvastad a posztot? Vagy szövegértési problémád van? Nem a szomszéd zaklatta őket, a szomszédok pont hogy sütöttek nekik ajándékba.
  Kit érdekel? Engem. Ha téged meg nem, ne olvasd, te ostobenkó.

 • 2014.07.22 14:09:19norton001

  a magyaroknak azt a részét bírom a legjobban, akiktől a külföldi megkérdezi, tudnak-e angolul és gondolkodás nélkül rávágják, igen. ezek után fingjuk nincsen, mit kérdez tőlük az illető és útba sem tudják igazítani angolul. :D
  egy külföldön élő magyar hónapokon belül megtanulja a nyelvet minimum középfokú szinten, míg az itt károgók és otthon maradók többségének fogalma sem lesz róla.

 • 2014.07.22 14:12:39Reggie

  =Sz=: Tevedsz. Ok nem az orszagot utaljak, csak kint jobban lehet eloskodni es adotcsalni.

 • 2014.07.22 14:12:45norton001

  @=Sz=

  mint kiderült, társalgási szinten beszélik a nyelvet, csak nem mondták rá, hogy tudnak németül, mint ahogyan azt a tíz szót németül tudó nagymellényű magyarok többsége tenné.

 • 2014.07.22 14:13:50norton001

  Reggie,

  nem az országot utálják, hanem az olyan irigykedő, gusztustalan alakokat, mint te.

 • 2014.07.22 14:18:43Reggie

  norton001: tevedsz, en nem irigykedek, hiszen nem erdekel a potyazas es adocsalas.

 • 2014.07.22 14:22:47norton001

  Reggie

  valaki külföldre költözik=potyázó és adócsaló?
  valaki ezt gondolja a másikról= irigy és gusztustalan

  ennyike

 • 2014.07.22 14:55:27=Sz=

  norton001: engedd meg, hogy válaszoljak:

  valaki külföldre költözik=potyázó és adócsaló?

  még véletlenül sem. Csak ha nem dolgozik és a gyerekei után felveszi az ingyen pénzt és nem fizetett be soha semmit oda ahonnan kivesz. Én szégyellném magam. Őszintén.


  valaki ezt gondolja a másikról= irigy és gusztustalan

  vagy lehet inkább, hogy normális adófizető, aki nem azért rak a közösbe, hogy valaki aki ezt nem teszi azt kivegye?

 • 2014.07.22 15:03:16norton001

  =Sz=

  ahhoz képest, hogy téged sem érdekel a dolog, itt pörögsz és osztod az észt.
  nem vették fel a kindergeldet és nem is fogják addig, míg a cég be nem indul - megírták. pedig alanyi jogon járna.
  szégyelld is magad, egy megkeseredett, gusztustalan egysejtű vagy.

 • 2014.07.22 15:24:05sajtos pogi

  Ennyiért feljelenteni valakit???
  Az írta le amit itt olvasott, a lakcímen meg nem sokat kellett találgatnia, ha ő maga is azon a környéken lakik. Utcájukról készült fotó kiposztolva, teraszról kilátás kiposztolva.

  Ha meg a gyerekeim ennyire megrémül a névtelen levéltől, akkor nem zarándokoltatom őket a személyes bocsánatkéréshez. Egy kis együttérzés.

 • 2014.07.22 15:28:57sajtos pogi

  3-4 lelkes gyerek meg tudja borítani az addigi nyugalmat. Nyúzzák a macskát, rohangálnak a lakásból az udvarra fel-le, hogy mit hogy kell mondani.


  Mondjuk felszívni nem érdemes magát rajta senkinek, mert néhány nap/hét alatt elveszik az újdonság varázsa és lenyugodnak, lecsendesednek.

 • 2014.07.22 15:40:18norton001

  aleb19,

  aha, 3 gyerek. neked. ne nevettess.

  pont te vagy az, akire többször is rászóltak már, mert hazugságon kapták a hozzászólásaiban. így egészen egyértelmű, hogy szerinted is mindenki hazudik. mindenki magából indul ki, kisapám.

 • 2014.07.22 15:53:14norton001

  aleb19,

  például állítottad, hogy a posztoló a legelső posztjában kiszámolta, mennyi a kindergeld. ordas nagy hazugság, ugyanis az egyik kommentelő számolta ki, a posztoló egy szót se ejtett erről, rád is szóltak fentebb.

  fütyülsz bazmeg és hazudsz, ez van, ki a fasz vesz ezek után komolyan szerinted?

 • 2014.07.22 15:57:44norton001

  mellesleg nem mindenki távozik csórón, főleg azok nem, akik nem anyagi megfontolásból húznak el ebből a kurva országból. onnantól kezdve pedig vígan meg lehet élni 5 gyerekkel is, főleg keletnémetországban, ahol a lakás bérleti díja is olcsóbb, mint budapesten.

  örülök, hogy segíthettem a számodra érthetetlen dologban, na csá, megyek dolgozni.

 • 2014.07.22 16:36:10kayaibrahim

  Firefox alatt elég furcsán viselkednek a hozzászólások.

 • 2014.07.22 16:57:36kayaibrahim

  terv: Örülök, hogy neked jobb tapasztalataid vannak, én is találkoztam pár nagyon szimpatikus némettel, de a haverok közt egy sem volt. Ez is egy olyan dolog amire jobb készülni. Jó megoldás hasonló helyzetben levőkkel, akár magyarokkal is, barátkozni. A munkahelyi hierarchia meg szerintem elég furcsa az itthoni viszonyokhoz képest, én ahhoz voltam szokva, hogy nincs.

 • 2014.07.22 19:31:21Vicsoripuma

  Nincs cikk, nincs zaklatás! Nem értem miért szükséges kitenni a család életét a netre.
  Megérte? Nem! Erre okosan írni kell még egy cikket. Logikus ez?

 • 2014.07.22 19:47:15henkel

  Vicsoripuma,

  ennyi erővel ne írjon senki cikket, mi?
  és aki ír, azt nyugodtan zaklathatják.
  ó, ez aztán a logika! :D

  a reagáló cikket meg simán megérdemelte az az elmebeteg, ahogyan a feljelentést is. remélem, a kézírását felismeri a családja.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta