SZÜLŐSÉG

Emigráltunk négy gyerekkel: viszlát, Magyarország!

2014. július 8., kedd 20:25

Hazudnék, ha azt mondanám, zökkenőmentesen ment a kiköltözés Németországba, de legalább nem unatkoztunk. Legelső körben eldöntöttünk, hogy a sokadik elcuccolás után most nem veszünk minden terhet a nyakunkba, hanem megbízunk egy költöztető céget, aminek munkatársai szépen becsomagolják a dolgainkat, lehurcolják a kilencedik emeletről, felpakolják a teherautóra, elszállítják Freitalba és ott ki is pakolják. Elkezdtem hát árajánlatokat kérni az interneten fellelhető vállalkozásoktól egy 3,5 tonnás autó bérlésére, amibe max. 1200 kg súlyú cucc pakolható, plusz két rakodó emberre, 670 kilométerre. Az eredmény engem is meglepett. 

Tizenöt cég küldött árajánlatot két napon belül, közöttük csak egy olyan akadt, ami hajlandó volt kiegyezni az árban 1000 euró alatt. Nem vicc, cirka 300 ezer forint alatt a többség szóba sem akart velem állni. Ehhez képest végül belefutottam egy 600 eurós (kb. 186 ezer forintos) ajánlatba is, le is csaptunk rá rögtön. A vállalkozás munkatársai napokon belül felmérték nálam a terepet és megegyeztünk egy, még az eredetinél is kedvezőbb árban. Időközben viszont kiderült, a freitali álomlakásunk korábban felszabadul, mint ahogyan arról szó volt a foglaláskor, ennek tudatában pedig nem akartuk júliusig húzni a költözködést. Mivel a költöztető cégnek már nem volt szabad időpontja korábbra, borítottuk az eredeti elképzelést, és jó kis vírusos járvánnyal a nyakunkon előszedtük a B-tervet: baráti segítséggel (baráti teherautóval), egyedül vágtunk neki a dolognak. 

Hozzávalók

Dobozok: Lehet venni is mindenféle méretben kartondobozokat (pl. Ikeában), de pénzkidobásnak tartom. Elég csak lemenni a sarki közérbe és megkérni az üzletvezetőt/eladókat, hogy a felesleges dobozokat rakják félre nekünk. A lényeg, hogy ne legyenek túl nagyok, mert azokat nagyon nehéz megemelni, ha súlyosabb dolgokkal pakoljuk tele. Összesen három hatalmas, műanyag tárolódobozt vásároltunk, egyikben elfért az összes edényünk, a másikban a cipőink, a harmadikba a gyerekek játékainak nagy része került. 

Rekeszek: Dobozokból mi keveset használtunk fel, annál inkább a Tescóban kapható rekeszekből, amik strapabíróak és egymásra pakolhatóak, így a belőlük épített falból tökéletesen átlátható, mekkora területet foglalnak majd el a teherautóban. (Nem egyszer használatosak, praktikusak és összecsukva kevés helyet foglalnak.)

Zsákok: Az átlagos szemetes zsákok vastagsága nem alkalmas a ruhaneműk csomagolására/szállítására, erre a legmegfelelőbb a vastag (0,1-es), erős, műanyag polietilén zsák. 

Újságpapírok: A dobozban/rekeszben elhelyezett törékeny dolgok közé (poharak, étkészlet, stb.) kell, helykitöltőnek. 

Széles ragasztószalag: A dobozok lezárásához használtuk, illetve az egyben szállított kisebb komódok fiókjainak leragasztásához. Sőt, madzag helyett mi ezzel zártuk le a zsákok száját. 

Pakolás

A csomagolás egy héten keresztül tartott úgy, hogy minden nap elraktam valamit. Eleinte próbáltam szelektálni, például mindannyiunk ruháját leválogatva, külön zsákokba raktam, de végül az utolsó zsákokban mindig maradt hely, ezért oda más dolgok kerültek. Szóval hiába próbáltam jó előre megkönnyíteni a kipakolást, a végére ebből nem lett semmi. 

Két nappal a költözés előtt egy túlélőcsomagot is összeállítottam, három váltás ruhán, az épp használatos ágyneműkön és tisztítószereken kívül nem maradt már semmi csomagolatlanul. 

Itt az idő a jótékonykodásra!

Bútoraink és egyéb szállítandó cuccaink súlyát összesítve sajnos kiderült, hogy bőven meghaladja az előírt súlyhatárt, vagyis az 1200 kg-ot. Itt került képbe az ikeás rongyszekrény, amiből ötöt is bevásároltunk, az addig használt szekrényeket pedig ráhagytuk azokra, akik kibérelték lakásunkat. Mindemellett konyhai dolgokat, cipőket, ágyneműket és két régebbi tévét is elvittünk adományként rászorulóknak és máris könnyebb szívvel, könnyebb teherautóval ment a költözködés. Majd Németországban lesz mindenből új – nem szabad ragaszkodni tárgyakhoz. 

Indulás!

Az indulást hajnali 3-ra terveztük úgy, hogy még előző nap délután bepakolunk a teherautóba, amit aztán egy őrzött udvarra viszünk. Ekkor derült ki, hogy a teherautó turbócsöve kilyukadt, úgyhogy a tervezett start előtt nyolc órával még azt sem tudtuk, lesz-e egyáltalán valami az egészből. Ott álltuk a félig üres lakásban az összecsomagolt dolgainkkal, és arra vártunk, hogy legyen szerelő, aki még dolgozik abban az időpontban, és aki be is vállalja az autót. Kínunkban már csak röhögni tudtunk a kialakult helyzeten, férjem sokáig azt hitte, ismerőse csak szívatja azzal, hogy gond van a járművel. Nem sokkal nyolc előtt aztán jött a megváltó telefon, hogy kész a teherautó, elindultak hozzánk, kezdjük el lecipelni a csomagokat. 

Tizenegyre minden zsák, doboz, rekesz és bútordarab a helyére került – még így, alaposan redukálva a dolgokat is túlléptük a megengedett súlyhatárt. Férjem és a gyerekek lefeküdtek aludni, én pedig ekkor álltam neki kitakarítani a lakást, a jövendőbeli bérlők kezében ugyanis már ott volt a kulcsunk, másnap már ők is birtokba szerették volna venni az ingatlant. 

Végül hajnali ötkor, nulla alvás után, egy félig felporszívózott lakást magunk után hagyva, a fáradtságtól a sírás küszöbén billegve tereltem be a gyerekeket a dugig pakolt kölcsönautóba, hogy mihamarabb utolérjük az órákkal korábban elindult kölcsönteherautót, hét órával később pedig elkezdhessük új életünket egy ismeretlen országban, ismeretlen emberek között. 

A környék és a lakás minden várakozásunkat és elképzelésünket felülmúlta, szóval helló, Németország, helló, Freital, helló, új otthonunk! 

Folytköv., a következő részben az első Freitalban töltött hetünkről írok majd. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.07.09 14:43:38Desmond77

  @Hátrányos helyzetű kaviár

  Ne vitatkozz @netnepper -rel. Igazi sötét bunkó, aki a legszebb nyelven kívül nem beszél semmit. A németekkel is volt dolga, valószínűleg nem auslánderként hanem helyben adott neki "magas színvonalú" szolgáltatást pár júróért.

  Pl. ezt is magáról írta. Mivel világot nem látott csak a saját példáját tudja hozni:
  "Semmitelen, jól idomítható, adott esetben viszont sunyi, nagypofájúskodó f@sz népek."

 • 2014.07.09 14:43:44Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  mondjuk az anyagiaskodást, anyagiak emlegetését nem a kommentelők kezdték, hanem a posztoló, másrészt ha valaki blogot ír, pláne, ha profi (értsd fizetett) újságíró és ebbéli minőségében ír egy cikksorozatot, akkor szerintem az anyagi jellegű kérdések nem elítélendőek, zsebben turkálásnak sem lehet nevezni
  elvégre a többség dolgozni megy külföldre, náluk a pénz elsődleges motiváció, a többi meg segélyen élősködni, náluk a motiváció szintén a pénz, harmadrészt senki nem fotoszintetizálásból tartja fenn magát, hanem elmegy a közértbe és bevásáról
  olyan ez, mint Gáspár Győző esete anno, jó pénzért nyilvánosság elé tárta a magánéletét és utána hisztizett, hogy a nyilvánosság foglalkozott a magánéletével és hogy mennyit keresett azzal a cirkusszal mennyi adót csalt

 • 2014.07.09 14:50:59kh_

  Az evolúció megfordítója... vissza a fára!,

  kivéve, ha az anyagi jellegű kérdések nem kérdések, hanem ostoba agyszülemények, tényként tálalva. de hát ezt te tudod a legjobban, sorozatgyártó vagy.

 • 2014.07.09 15:22:07Hátrányos helyzetű kaviár

  2014.07.09 14:43:38 Desmond77
  Ja, ha se németül, se angolul, se franciául nem tud valaki megszólalni, de azt hiszi, hogy egy másik országban ő irányítja a passzátszelet, amikor kommunikálni sem képes, az legjobb esetben is röhejes, szerencsétlen majom :D :D :D

 • 2014.07.09 15:53:17kh_

  valaki írta egyébként a német bürokráciát. az miben nyilvánult meg az ő esetében? nekünk 10 percünkbe telt lakcímet bejelenteni, 10 perc volt bankszámlát nyitni és a német rendszám legyártása se volt több 15 percnél. az ügyintézők segítőkészek és kedvesek voltak, eddig nem volt semmi gond.

  persze, a cégalapítás ezek után jön és a kindergeldet sem igényeltük meg csak úgy alanyi jogon, de ezekkel kapcsolatban kíváncsi lennék a tapasztalatokra.

 • 2014.07.09 15:53:21horcsogpofi

  El tudom képzelni mennyire hiányzik a németeknek egy magyar család 4 gyerekkel.

  A másik aggályom, amit nem tudok megérteni, hogy cselekvőképes emberek hagyják itt az országot, mert itt nem lehet "élni". De mégis, ki a jó Isten fogja megváltoztatni az itteni helyzetet, ha az aki tudna rajta, elmenekül. Majd magától megváltozik és akkor visszajövünk?! Nem értem ezt a gondolkodást. Itt egyedül Te, én, Mi tudjuk megváltoztatni a dolgokat rajtunk kívül senki nem fogja.

  Az államtól hiába vársz segítséget, az állam is mi vagyunk, tehát ha mi nem változtatunk, az állam se fog.

  Ezt kellene már végre felfogni, nem hamis értékeket kergetni külföldön. Az igazi értékek itthon vannak...

 • 2014.07.09 16:19:09Hátrányos helyzetű kaviár

  2014.07.09 15:53:17 kh_
  Én megemlítettem, bár olyan kontextusban, hogy a német bürokrácia sokkal inkább "külföldi-barát", mint a magyar. Nekem sem telt anno negyed óránál többe a bejelentkezés, meldezettel és hasonlók, sorszámostól, várakozásostól. És csak úgy odamentünk a főbérlővel, nem kellett előre külön időpontot kérni. A bankszámlanyitás volt a leghosszabb, fél óra. Ennyi.
  A német vállalkozóit sem ördöngösség kiváltani, egy kérvénybe kerül. Viszont az adófizetést a finanzamt komolyan veszi. Nem lehet ellavírozni, mint otthon.
  A gyerekek után meg nyugodtan kérjétek a megítélhető támogatást, ez nem "polipozás" .. pláne, ha megtudjátok, mennyibe kerülnek a suli-ovi kiegészítők ;))))

 • 2014.07.09 16:27:05Hátrányos helyzetű kaviár

  2014.07.09 15:53:21 horcsogpofi
  Szerintem, te túl sok Szomszédokat néztél anno ... ott voltak ilyen propaganda-szövegek, amikor Mágen dokira rájött a mehetnék.
  Az egyén 4 évente tudja kifejezni az akaratát. Ha a választásokra elmenni hajlandóak nagyobb része másként gondolja, akkor az egyénnek csak egyetlen lehetősége van. Elmenni egy olyan országba, amely megfelel neki. Mivel egyetlen élete van, és senkitől sem várható el, hogy olyan országban élje azt le, amelyben nem érzi jól magát. Akkor sem, ha történetesen az illető országban született.

 • 2014.07.09 16:45:22Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ 2014.07.09 15:53:21 horcsogpofi

  húúú, már majdnem elmentem aludni, de erre még írok

  "El tudom képzelni mennyire hiányzik a németeknek egy magyar család 4 gyerekkel." - senki nem hívta őket az igaz, de az EU-ban egyelőre még szabad a mozgás, így a németeket senki nem kérdezi meg

  " cselekvőképes emberek hagyják itt az országot, ", "ki a jó Isten fogja megváltoztatni az itteni helyzetet, ha az aki tudna rajta, elmenekül" - senkinek nem kell megváltoztatni semmit, de ha mégis, akkor először is szavazhat külföldről, arra, akit megfelelőbbnek tart a kormányzásra, másrészt külföldön is lehetnek ők magyarok, nem mindenki neveli arra a gyerekét, hogy Magyarországra visszatérni nem lehet, hogy gyorsan felejtsen el mindent, ami Magyarországhoz kötné, harmadrészt nem tudom miért kellene egyáltalán egy országot megváltoztatni, neked valószínűleg nem tetszenek a mai trendek, de gondolj bele, hányan szavaztak a mostani kormánypártra, nekik csak bejön valamiért a rendszer (nem azt mondom, hogy nekem tetszik, csak hát a demokráciában ha a többség hülye, akkor hülyéket is megválaszthat)

  gondolj az írekre, többen élnek külföldön, mint eredeti hazájukban, mégis nagyon büszkék a származásukra, tudnak írek lenni akárhol, amikor otthon katasztrófák történtek, éhínség, brit elnyomás, akkor a kivándorló írek tartották fenn a reményt, hogy fennmarad a népük

 • 2014.07.09 16:59:14Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ 2014.07.09 15:53:21 horcsogpofi

  értékek, hamis értékek...

  sokáig én is azt hittem, hogy az értékek azok a nemzethez kötődnek, meg a magas kultúrához, amit az iskola beléd diktál, amivel valójában csak bele akarnak törni a kereteikbe, amivel a táborukba terelnek
  aztán rájöttem, hogy a kultúra a családból jön, amit onnan hozol, ebben ideális esetben nem a politikailag töltött dolgok dominálnak (persze ilyen is kell, ez is része az életnek)
  ma már úgy látom, hogy a politikai, személytelen a jelszavak azoknak a kultúrájában dominálnak, akiknek a családi hagyományok, kötődések hiányoznak, ezért keresnek egy témát, csoportot, amihez csatlakozhatnak
  ha azt kérdezed egy erkölcsi döntési helyzetben: mit mondana most a kedvenc celebem, politikusom, íróm, bloggerem, akkor te személytelen dolgokhoz kötődsz és azoknak próbálsz megfelelni
  ma már én inkább azt kérdezem: mit mondanak most a nagyapám, tetszene ez neki? én személyes morálban hiszek, az pedig működik akkor is, ha éppen 2000 vagy 10000 kilométerre vet a sors az otthontól

  persze a politikának is megvan a helye az életben, de engem a mindennapi emberi képmutatás, a politikától független szarkavarás, a gerinctelenség sokkal jobban zavar
  a politikának 4 évente kellene csak szerepet kapnia az életünkben, közben meg élni

 • 2014.07.09 17:09:32Hátrányos helyzetű kaviár

  Ezért választottam Németországot.
  A politika itt a választásokkor van jelen, meg előtte a kampányidőszakban. Ezen kívül, egy országon belül többféle felfogás és életstílus is jelen van. Aki a Kádár korszak Magyarországán szeretne élne, például, csak magasabb életszínvonalon, az bátran válassza az Ossie-kat :). Persze, ebben a szegmensben Drezda és környéke a legjobb választás. Aki a közvetlenebb stílust kedveli, az a bajorokhoz menjen, aki a pezsgő kikötővárosokat, az északra, aki semleges se hal, se húst, az nyugatra, aki meg az angol stílust az délre. Egyetlen országon belül :).
  A főváros meg főváros mindenhol ... valamiben mindig egyedi ;)

 • 2014.07.09 17:43:05Desmond77

  @kh_: Nekem az adószámból hiányzott egy rész(elvileg nem volt rajta a lohnsteuerkarte-n). Meg kellett igényelni. Mondták a cégnél hogy nem lesz gyors. Hát nem lett. 8-9 hónapra az igénylés kitöltése után meg is kaptam. Ezen kívül minden nagyon flottul ment. Jogsi átírás, autó vétel. 2 óra alatt egy autó néven van, és már az új rendszám is meg van hozzá. És még olcsóbb is mint otthon. (Nem annyira mint egyesek híresztelik, de nekem kb 70 eur volt tokkal vonóval.

 • 2014.07.09 17:55:37sajtos pogi

  kh:
  "kivéve, ha az anyagi jellegű kérdések nem kérdések, hanem ostoba agyszülemények, tényként tálalva...."

  Az ostoba agyszüleményt azt gondolhatod felőlem, de hogy tényként tálaltam volna az baromság.
  Én azt írtam olvastalak, és "arra jutottam...". Azt is írhattam volna, hogy "Szerintem" vagy "Azt gondolom..." és ez kurva messze van attól, hogy tényként állítottam volna.

  Te is leírhatod, hogy a kommentjeim szerint az a benyomásod rólam, hogy egy irigykedő hülye picsa vagyok.
  Én meg megírnám, hogy rosszul gondolod, nem is igaz.:)

 • 2014.07.09 18:33:08prokee

  Desmond77:
  Az autóátírás itt, valószínűleg mert kisvárosban élünk, egy teljesen egyszerű hétfő reggelen 9:13-tól, a sorszám kinyomtatásától 9:38-ig tartott. Ebben benne volt a rendszám legyártása-kifizetése is. Kicsit kamilláztam, kérdeztem is többször, hogy tuti készen vagyunk-e mindennel, de a kezemben volt a rendszám és a nevemre kiállított forgalmi és a zulassungbescheinigung is, szóval hazasétáltam :)

 • 2014.07.09 18:38:56f.nero

  4 éve dolgozom Ausztriában, előtte is már voltam külföldön, van elképzelésem róla, hogy hogy kell csinálni. De ami ezen a blogon folyik, az tényleg vicces.
  "Kamikaze" - ez a szó jut eszembe az egész projektről.
  Ha legalább egyiküknek lenne már kint fix munkaajánlata, még érteném is a nagy közös nekibuzdulást, nade így...

 • 2014.07.09 18:39:14Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ 2014.07.09 17:55:37 sajtos pogi

  az ostoba agyszüleményes dolgot nekem címezte a posztoló, nem neked
  amúgy szerintem sem ostobaság egy kivándorlótól megkérdezni, hogy mennyire éri meg neki és miért, anyagilag is
  mert ez az egyik sarokköve a kiköltözésnek, hogy meg tud-e élni az ember
  és amíg az alapvető anyagi vonzatát a kiköltözésnek homály fedi, addig találgat az ember
  közben olyan piszlicsáré dolgokat megemlítenek, hogy nem húzzák le a fagyis kanalat a németeknél

  ha egy ismerősöm ki akar jönni vagy máshova kivándorolni, attól is először azt kérdezem meg: mihez értesz, beszéled-e a nyelvet, hol fogsz lakni, mennyiből gondolod a havi megélhetést, otthonról kapsz-e valamit még (lakás kiadása, otthoni munkahelynek bedolgozás)
  ez szerintem nem vájkálás a másik zsebében, pláne, ha egy fizetett internetes firkász kezd posztokat írni a kivándorlásról

  na pá, holnap nem jövök, sűrű napom lesz, nem mint a mai

 • 2014.07.09 18:55:57kh_

  Az evolúció megfordítója... vissza a fára,

  akkor ismét leírom: megkérdezni nem ostobaság, elméleteket gyártani az, főleg úgy, hogy feketén-fehéren leírtam korábban mindent, ami közérdekű. a többi se rád nem tartozik, se másokra, ha ettől nem tudtok éjjel aludni, akkor sem.

  és az is elég vicces, hogy folyamatosan a fagyiadagon lovagolsz, amire a gyerekeim csodálkoztak rá, én pedig megjegyeztem rajtuk mulatva.

  annyi hülyeséget összehordtál ma, hogy pihenj is rá egy napot, jól teszed.

 • 2014.07.09 19:02:20kh_

  f.nero,

  egy befutott hazai cég nyit üzletet drezdában, ott fog tevékenykedni a férjem ősztől, ennek a cégnek dolgozik most is, freitalból.
  a közösen összedobott fizetésünk az itteni élethez is elég, de ha nem is lenne, még mindig inkább éhezem itt, mint magyarországon.

 • 2014.07.09 20:53:43gergo

  bakter, olyan szépen leírtam mindent, erre elnyelte a blogmotor...

 • 2014.07.09 22:02:02Tulipan26

  Kh

  Hú de képmutató vagy. Utálod a magyarokat és az országot, de a kinti megélhetéseket magyar médium és magyar cég biztosítja. Ez itt még is hogy?

 • 2014.07.09 22:06:09Tulipan26

  Hitelesebb lennél egy pöttyöt ha ad absurdum helyi cégnél dolgoznál mert ez így picsogás.

  Valaki krdezte, mirt járólapos a szoba is. Tapasztalatom, hogy a bérlakásokat nyugaton így burkolják, nem érzékeny, az esetleges kár könnyen javítható.

 • 2014.07.09 22:25:14kh_

  Tulipan26,

  soha nem írtam egy szóval sem, hogy utálom a magyarokat és az országot. cirka két mondatban megírtam, hogy a kialakult helyzetet sajnálom mérhetetlenül. soha nem is a gyűlölet beszélt belőlem, hanem a sajnálat, ahogyan szépen lassan mindent elpusztít a magyar maga körül, legyen szó a környezetéről, legyen szó akár az emberi kapcsolatokról. az, hogy nem szándékozom soha visszaköltözni sem azt jelenti, hogy nem lesz honvágyam. biztosan lesz.

  de akár így, akár úgy, semmi köze nincsen a hitelességnek ahhoz, hogy hol dolgozom és miből tartom el a családom. már majd feladom a magyar munkámat, csak mert egyeseknek szúrja a szemét, nem?

 • 2014.07.09 22:30:02kh_

  Hátrányos helyzetű kaviár,

  a német állampolgárság megszerzésére szeretnénk majd rámenni, ehhez pedig úgy véljük, jó pont lesz, ha majd előkerülnek a papírjaink és kiderül, csak akkor vettük igénybe a kindergeldet, amikor már bejelentett munkahelye volt a férjemnek és nem egyből igényeltük, amint bejelentett címünk volt. aztán igazából ennyi lesz a segélyek _kimaxolása_, ahogyan itt azt sokan emlegetik, szintén az német állampolgárság miatt.
  a kiadásokra kíváncsi leszek amúgy. :)

 • 2014.07.10 09:12:37Tulipan26

  Kh,

  Nyelvtudás nélkül valószínűleg nem fogod észrevenni, hogy az általad annyira idealizált Németországban és egyéb nyugati országokban milyen szintű idegengyűlölet van es MINDIG keleti maradsz a szemükben. Hat éve élek külföldön és 4 nyelvet beszélek, így nyomon tudom követni a napi történéseket. Ha majd esetleg megtanulod a nyelvet, várnak még meglepetések.

 • 2014.07.10 09:29:20kh_

  Tulipan26,

  tíz évig tanultam németet, csak nem használtam az elmúlt pár év alatt intenzíven. más erre nagyképűen azt mondaná, beszél egy nyelvet, aztán, amikor mélyvízbe dobják, pislog nagyokat.

  a helyzet az, hogy sváb felmenőim vannak, a bátyám kettős állampolgár, a nővérem német állampolgár, szóval értékelem, hogy aggódsz a beilleszkedésem miatt, de nem kell.

  gratulálok amúgy a négy nyelvtudásodhoz, de a magyart ne felejtsd el, gyakorold a helyesírást pl., van mit.

 • 2014.07.10 13:50:32sajtos pogi

  Miért lett egyébként ebből a sztoriból sorozat?

  Minél több részlet kerül elő annál kevésbé érzem, miért olyan nagy cucc 4 gyerekkel 1700 km-t arrébb költözni.
  A fél családja (2 tesó) már kint él, sőt német állampolgárok, ha bármi van hozzájuk cuccolhatnak, tudnak segíteni a család körül, kenik-vágják a kinti jogszabályokat, ügyintézést, mindent.
  Itthon nem hagynak saját tulajdonú ingatlant amiért aggódni kellene, a magyarországi munkaadót megtartják. Eddig nulla rizikó.

  Egyedül a gyerekek beilleszkedésével, tanulásával lehet gond. Majd max. magántanulók lesznek, aztán félévenként haza jönnek vizsgázni. Anya a lakából fog írogatni, úgyhogy a gyerekek intézményesítése sem létszükséglet.

  Tényleg nem értem miért kell ehhez ekkora csinnadratta?!

 • 2014.07.10 14:36:38kh_

  sajtos pogi,

  örülök, hogy a továbbiakban is leszarod. :))

  az milyen szokás már, hogy "ha bármi van, hozzájuk cuccolhatnak"? te rájársz a családod tagjaira vagy honnan ez a feltételezés? felnőtt emberek vagyunk, megoldjuk a gondjainkat magunk, ha akadnak, de szerencsére nincsenek. az ügyeket is mi intézzük, nem áll haptákban nekünk egyik tesóm sem.

  a sorozat legfőképp a gyerekek beilleszkedéséről fog szólni, ezek az előzmények.

  megint belefutottál abba, amit írtam korábban, hogy a saját agyszüleményeidet ész nélkül osztod, miközben nincs túl sok alapja.

 • 2014.07.10 14:56:51sajtos pogi

  kh
  nem szoktunk egymás nyakára járni segítségért (eddig még egyszer sem kellett kérnünk semmit), de tudom hogy ha bármi miatt megszorulnék akkor segítenének, számíthatok rájuk. És ez nagyon nagy biztonságérzetet ad.

  Mondjuk ha én már évek vagy évtizedek óta kint élnék, akkor biztosan segítenék a kitelepülni készülő testvéremnek. Jó tanácsokkal. Sőt, ha megkérnének akár 2-300 km-re is elautóznék neki, hogy pl. a leendő albérletüket és környékét még szerződéskötés előtt lecsekkoljam.

 • 2014.07.10 15:13:19sajtos pogi

  sajtos
  természetesen nem csak jó tanácsokkal

 • 2014.07.10 22:12:34cantaloupe

  Hihetetlen, hogy sokatoknak nem tűnik fel a paradoxon. Azok, akik a posztolót nagyképűnek tartják, mert merte kimondani, hogy számára élhetőbb országnak tűnik Németország, a következő kommentben habzó szájjal kicsinylik le azokat, akik segédmunkát végeznek odakint. Ahelyett, hogy elgondolkodna rajta, miért van az, hogy sokaknak diplomával is jobban megéri a mosogatás.

  Azok, akik azért a két őszinte mondatért ami megadta a végső lökést acsarkodni kezdtek, épp azt bizonyítják, hogy Ausländernek lenni is jobb és az ember inkább Etiópiába költözik, mint ilyen szomszédja legyen.

  És jön a sok okos megaszondani, mi hány méter ott, ahol max. turistaként járt és hülyének nézi a posztolót. Mit gondoltok, 4 gyerekkel eszébe sem jutott, mi lesz a gyerekei sorsa, hogyan utazik haza, mi lesz a nyelvismerettel, munkával? Csak gyorsan becelluxozta a dobozokat és hajrá, lesz ami lesz?
  Azt próbáljátok vitatni, hogy No-ban rosszabb lesz neki...miközben önmagáért beszél, hogy aki kiment, vissza akar-e jönni önszántából. Hasonlítsatok össze már egy nyugati iskolát, játszóteret, nyugdíjast és megvan a válasz. Az okok meg sajnos nem anyagiak. Nálam legalábbis inkább érzelmiek. Ahol élek, kevesebb az ítélkezés, nyugodtabbak az emberek. Buták, nácik mindenhol élnek, csak nem mindegy, milyen számban és mekkora teret kapnak a politika formálásában. Tökéletes társadalom nincs, és még akkor is nehéz hazát váltani, ha erős érzelmi és anyagi háttér áll az ember mögött, nem tudom, melyik okostojás írta, hogy a lusták mennek ki, de tuti nem próbálta, mert épp ellenkezőleg, azt kell bizonyítanod, hogy jobb vagy az ottaniaknál, szüntelenül.

 • 2014.07.10 22:14:50cantaloupe

  A legviccesebb sajtos pogi, aki már nem tudja, hogyan kötekedjen, először predesztinálja, hogy majd a családon élősködnek, majd mikor választ kap, taktikát változtat és azon rugózik, hogy mégis szép lenne, ha segítenének. Két egymást követő mondatban mond ellent magának. S miközben nem érti, miért lesz ebből sorozat, gyártja a poszthoz a kommenteket sorba.

  Azért lesz belőle sorozat, mert sokakat érdekel, hogyan költözik ki egy család, milyen nehézségek vannak, mi jobb, mit hiányzik. De aki deklaráltan azért olvas, mert a tenyerét dörzsöli, mikor bukik bele és megy haza sírva, az magát kíméli meg, ha nem olvassa tovább. Ha neked (általános alany) nem jött be az élet, vizsgáld meg, miért nem. Aki boldog a kis világában, az nem támad be így másokat. Azok azok a hozzászólók, akik sok sikert kívántak.

 • 2014.07.11 00:02:24Shakti11

  8, azaz NYOLC év után gondolkozhatsz a német állampolgárságon. Most kb. 8 napnál tartotok.
  De talán addigra megtanulsz németül, és gond nélkül kitöltöd az ehhez szükséges tesztet is, no és a német himnuszt is vágod

 • 2014.07.11 04:40:41Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  "megkérdezni nem ostobaság, elméleteket gyártani az, főleg úgy, hogy feketén-fehéren leírtam korábban mindent, ami közérdekű" - ja, a gombóc fagyi, meg a magyarok szemetelnek Németországban, fotó a kisgyerekről dobozban, a turbócső kilyukadása, a helló Németország, viszlát Magyarország az közérdekű, a kinti munka, nyelvtudás, Kindergeld, állásinterjú az nem
  közben meg még ti is kérdeztek infókat a kommentezőktől
  maradjunk annyiban, hogy pont a lényeget fedte eddig jótékony homály

  az meg, hogy magyar munkából élnek majd ezután is, az számomra azt jelenti, hogy ez csupán lakcímváltoztatás a német oktatási és szociális rendszer kimaxolására
  ennél egy lándöni au-pair a heti 80 fontos "fizetésével" is jobban beilleszkedett a helyi társadalomba

  miért kell tagadni körömszakadtáig a valóságot? miért kell a ködösítés, mellébeszélés?

  igen, Németországban jobb lesz élni, mert kaptok sok-sok pénzt a gyerekek után, megmarad a magyar munkahely
  ismerek olyan fordítót, aki Thaiföldön él, de magyar cégeknek dolgozik, ő sem illeszkedett be a thai munkaerőpiacra, mondjuk nem is segélyezik, de nem is állítja, hogy politikai okokból jött el

  Tulipánnak írták: "a magyart ne felejtsd el, gyakorold a helyesírást pl., van mit." - egy kommentben úgy írunk, ahogy tetszik, nem fizet érte senki, azért a posztokat sem ártana átnézetni valami magyarul beszélővel, már ha fizetést kap érte valaki, lehetne igényesebb az írására

 • 2014.07.11 04:52:01Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  "a helyzet az, hogy sváb felmenőim vannak" - na a svábokról mesélhetnék, a tágabb családomban van beházasodott sváb, egy szót nem beszél németül, a házastársa, aki teljesen magyar származású, 4 év alatt folyékonyan megtanult, még pár nyelvvel ezen kívül jól elboldogul, de a német a legerősebb idegennyelve, azóta is részben abból él
  a nyelvtudás nem genetikai dolog

  "más erre nagyképűen azt mondaná, beszél egy nyelvet, aztán, amikor mélyvízbe dobják, pislog nagyokat. " - nem gyakoroltad, most meg mást nagyképűzöl, aki esetleg töredék idő alatt megtanulja és tudja is alkalmazni az életben
  de persze ezért is a magyar oktatási rendszer a hibás
  érdekes én 2 idegen nyelvet a magyar iskolában tanultam meg, az egyiket nagyon jól, a másikat közepesen, sok volt osztálytársam meg nem tanulta meg
  ugyanaz a tananyag, tanárok, ugyanannyi óraszám
  biztos a volt osztálytársaim is köpködnek hátrafelé, hogy a csúnya magyar állam nem tanította meg őket nyelveken, én meg csak mosolygok
  tipikus mást hibáztató hozzáállás, mindenért más a hibás, bele se gondolnak, hogy nekik is tenni kellett volna a sorsuk jobbításáért
  és itt most nem a posztolóról írtam...

  "a helyzet az, hogy sváb felmenőim vannak, a bátyám kettős állampolgár, a nővérem német állampolgár, szóval értékelem, hogy aggódsz a beilleszkedésem miatt, de nem kell." - a szülők beilleszkedésével nem lesz gond, mert nem nagyon kell nekik beilleszkedni
  ugyanis magyar cégektől kapnak munkát ott is
  a gyerekek meg beilleszkednek az iskolában
  ennyike!!!

 • 2014.07.11 10:01:54sajtos pogi

  "cantaloupe

  A legviccesebb sajtos pogi, aki már nem tudja, hogyan kötekedjen, először predesztinálja, hogy majd a családon élősködnek...."

  Én azt írtam, hogy a család segít nekik. A kettő nagyon nem ugyanaz.

  A sztori onnan indult, hogy ők egy "laza, bevállalós család" (ő mondta magukról) és 4 gyerekkel kiköltöznek egy ismeretlen területre nyelvtudás nélkül. Ami nem kis teljesítmény lenne szerintem, kíváncsi lettem volna rá. És nem azért érdekelt volna mert a bukásukért dörzsölgetném a tenyeremet.

  Aztán kommentek szintjén kiderül, hogy az ismeretlen terület mégsem az, mert a német állampolgárságú testvérei is azon a környéken élnek és komoly nyelvtudás is van, csak egy kicsit fel kell frissíteni, sőt új munkahelyen sem kell megmérettetniük magukat, mert megtartják a magyarországit.

  És innentől kezdve kb. nem sokkal izgalmasabb a történet, mintha egy 4 gyerekes család azt mesélné el, hogy a csepeli panel albérletből hogyan költözött át a III. kerületi bérelt sorházi lakásba.

  Tudom akkor ne olvassam. A tények tisztulása után a többi részt már valószínűleg már nem is fogom. Így már 10-ből 10 család is megbírkózna a váltással. Semmi extra.

 • 2014.07.11 10:23:47kh_

  Shakti11,

  tévedsz. ha valaki az állampolgárság megszerzésére készül, jó előre kell gondolkoznia. pl. SEMMILYEN támogatást nem vehet fel az államtól. ha pl. négy év elteltével szorulnánk rá bármire is, akkor megint nyolc évig várhatnánk.

 • 2014.07.11 10:26:35kh_

  Az evolúció megfordítója... vissza a fára!,

  írtam, hogy nem tudok rajtad segíteni, hiába ez a burkolt segélykiáltás. :( egyszerűen nem tudok mit kezdeni az unatkozó, kötekedő, okoskodó emberekkel, se időm, se energiám nincsen a hozzád hasonlókra.

 • 2014.07.11 11:14:50szakasz2

  "Tizenöt cég küldött árajánlatot két napon belül, közöttük csak egy olyan akadt, ami hajlandó volt kiegyezni az árban 1000 euró alatt."

  Már megbocsásson a kedves posztoló, de számoljon már egy kicsit! Ha csak a 2 rakodó idejét vesszük, be- és kirakodással és az utazással oda-vissza, az alsó hangon 2*2 munkanap. Ez csak a magyar minimálbérrel és minimális szállással, napidíjjal számolva minimum 200 EUR költség. Az üzemanyag költség és autópályamatrica alsó hangon 200 EUR. A kisteherautó "önköltségi" bérleti díját (más névem amortizáció) csak saccolni tudom, de sztem az is min. 200 EUR. Szóval ott tartunk, hogy 600 EUR, és a vállalkozó egy árva vasat még nem számolt fel szervezés, profit, kockázat és egyéb címszóval. Szóval az 1000 EUR-t nem kéne sokallni/sajnálni egy kultúrált, igényes vállalkozástól. Persze meg lehet oldani 600-ért vagy olcsóbban is mint írta, jóval több saját munkával, kétes állapotú teherautóval, idegeskedéssel, nemalvással. Kérdés, hogy megéri-e...

  Egyébként sok szerencsét és kitartást kívánok a költözés utánra!

 • 2014.07.11 13:29:13Tulipan26

  Evolucio,

  Koszi a kiallast. Telefonrol irok. Turelmem meg nulla. A normal gepem kulfoldon eppen, amig en itthon nyaralok es elvezem a meleget es a napot.

  Tetszik a velemenyed sok mindenben. Nekem is annyi az elvarasom az allam fele, hogy biztositson olyan felteteleket, hogy lehessen dolgozni, ne huzza le a fizetesem nagy reszet ado formajaban, a tobbit kitartassal es szorgalommal megoldom en. A gyereket is, aki mar uton van es aki szepen megy majd fizetos bolcsibe. Mert a gyes csak 3 honapos koraig jar. De ezt tudvan vallaltam be ot.

 • 2014.07.11 16:43:30Shakti11

  Nem tévedek. 25 éve élek itt. Állampolgárság nélkül. Nem kérek belöle. A Kindergeld alanyi jogon jár, semmi köze az állampolgársághoz.

 • 2014.07.11 19:47:08kh_

  Shakti11,

  mi pedig szeretnénk az állampolgárságot és kész, erre készülünk a kezdetektől. a kindergeld az egyedüli, amit lehet igényelni, de azt sem fogjuk csak úgy, alanyi jogon. majd, ha meglesz a bejelentett német munkahely ősztől. a többi juttatásnak, pl. beiskolázási segély, stb., van köze az állampolgárság megszerzéséhez, ezért nem fogjuk soha megigényelni és nem ajánlatos azoknak, akik német állampolgárok akarnak lenni. ezt azért jó, ha már az elején tudja mindenki, és nem nyolc év után koppan egy óriásit.

 • 2014.07.11 23:45:05Shakti11

  Ezeket a "Fehlinformation"-okat meg honnan szeded??

 • 2014.07.12 00:09:20GABOR 2000

  Mindig is csodálkoztam, hogy egyesek milyen szenvtelenül, érzelemmentesen képesek írni hazájukról. Mintha semmi kötelékük, kötődésük nem lenne azon helyhez, ahová születtek, felnőttek. Magyarán, közük nincs az országhoz, amely azért tart ma ott, ahol, mert egyre több az ilyen saját hazájában gyökértelen ember. Mókás, amikor az ilyen kaliberű emberek számon kérik az ország állapotát, miközben nekik persze közük semmi....

  Ez nem emigrálás, hanem kivándorlás, egy jobb, könnyebb élet reményében, nem ugyanaz. Ezt nem bűn bevallani, magam értem az efféle történeteket, a fészekbe piszkítást viszont sehol sem szeretik, még ott sem.

  Amúgy gyökeret ereszteni egy új hazában a kedves szülőknek már valószínűleg nem adatik meg, és a nagyobb gyerekek esete is kétséges. A gyökértelen, gyüttmenteket, meg sehol sem szeretik, legyenek bármilyen udvariasak face-to-face, maguk között persze máshogy beszélnek a németek...

  -----------------------------------------------
  Más:
  Érdekes, nem is olyan rég, egy osztálytalálkozón, német területen persze, valaki azt jelentette ki, hogy ő oda nem szülne gyereket, készül is Amerikába. Csak azt nem tudom, ott neki miért lesz jobb. Máshol sosem lesz jobb, ott kell jól élni és jól érezni magunkat, ahol éppen vagyunk. Az meg felelősségáthárítás, hogy "itt" ezt nem lehet, "ott" minden könnyebb. Az "itt" persze lehet Németország is....

 • 2014.07.12 11:32:44Shakti11

  GABOR 2000 :-)

 • 2014.07.12 15:10:23cantaloupe

  GABOR 2000, arra azért kíváncsi lennék, hogy akkor is annyira maradhatnékod lenne-e, ha háborús övezetben élnél vagy ott, ahol kisebbségként üldöznek. Csak mert oda születtél...
  Egyébként ok-okozat: akik kimennek, azért teszik, mert sok-sok évi tisztességes munkával, adózással sem tudnak megélni. Én ezt látom a környezetemben. Nehogy azt hidd, hogy olyan könnyű kint élni, más nyelv, mentalitás, sok pénz hazautazásra, első körben nem erről álmodik egy gyerekes család.Erről pedig nem egyes emberek tehetnek, hanem az ország élén álló emberek.

  Amerikának sok hibája van, de jelenleg is tízezres sorok állnak a zöldkártyáért, nem véletlenül.

  Azt sem értem, miért olyan lehetetlen sokatoknak, hogy ez az évszázad a mobilis emberek százada, lehet több hazád is, mindegyiket szeretheted, nem kell választani, hogy amint leadod az útleveled, eladod a lelked és hasonlók. Én pl. minimum 4-5 országot el tudok képzelni, ahol jó életem lenne, meg tudnám szokni, de ehhez miért is kell eldobni a magyar gyökereket? Miért kéne kiradírozni valakinek a gyerekkorát? Miért zavar téged, hogy más nem Magyarországon nevel gyereket?

 • 2014.07.12 15:28:30GABOR 2000

  Kedves Canta!

  Azt hiszem Magyarország esetében nem lehet háborús övezetről beszélni, az érintettek pedig nem tűnnek kisebbséginek. Igen, el lehet menni, anyagi megfontolásból is, ezt be lehet ismerni, ezt nem kell szégyellni, a semmi-közöm-ehhez-a-helyhez hozzáállás, és a hátramutogatás az, ami nem elegáns, nem fair.

  Biztosan nem könnyű odakint, nem vitatom, talán olyan nehéz is lehet, mint itthon boldogulni.

  Képzeld, mobilis vagyok, meglepődnél mennyire. Én "csak" fél évet éltem Németországban, de megfordultam több mint 30 országban, és járhattam olyan helyeken, amely másoknak, talán még neked sem adatott meg, olyan emberek társaságában lehettem, beszélhettem, akiket a nagy többség a tévé képernyőjén láthat életében. Láttam gazdagságot és elképesztő nyomort, de sehol nem éreztem azt a szenvtelen semmi közöm az országhoz attitűdöt, mint Magyarországon. Még a mély Balkánon, Etiópiában és Afganisztánban is tudnak szeretettel beszélni hazájukról az emberek, azok is, akiknek tényleg menniük kell...

 • 2014.07.12 20:57:01cantaloupe

  Szerintem ne versenyezzünk, ki hány országban járt, nincs értelme, az álláspontok úgyis közelednek. Én nem tudom elképzelni, hogy úgy vissza se nézzek, hogy a határt átlépve már nem beszél madzsar és csak lenézni meg köpködi tudok. De ezt szerintem a poszter sem tette, leírta két mondatban a fő indokot, nem fűzve ehhez polkorrekt módon egy listát, mit szeret, mi fog hiányozni, de ebből levonni, hogy nem szereti az országot, meggondolatlan.

 • 2014.07.12 22:11:44Shakti11

  @ cantaloupe
  pont erröl van szó. Miért kéne kiradirozni.. hát igen, az is egyfajta kiradirozás, hogy inkább Németországban éhezik valaki, minthogy otthon, vagy hogy a fagyit nem húzzák le... ezek a felesleges fricskák.
  Azóta egyébként figyelem, több helyen ettem fagyit otthon, és SEHOL sem húzták le. :-)

 • 2014.07.13 07:47:34aemeek

  Nem jönnek vissza, legfeljebb nyugdíjas korukra, akkor is csak az időjárás miatt, mint a többi... megtévesztés az a tömegkommunikáció szerte harsogott gondolat, hogy a kinti munka az csak egy mestermunka-vándorút vagy tapasztalatgyűjtés, fenét, veszünk egy mély lélegzetet és igyekszünk minél inkább azonosulni, minél inkább felejteni, pláne, ha a gyerekek is kint születnek, akiknek már Anglia a haza, pl. Pedig a mai magyar tömegkommunikáció effelől igyekszik meggyőzni, kialakítani egy jó kis, valósággal köszönőviszonyban sem levő álom-véleményvilágot és folyamatosan számon kérni a hírközlőkön ennek sulykolását.
  Egyébként a fikázóknak annyit, hogy ezek a "vállalkozók" hihetetlen összegeket utalnak haza...

 • 2014.07.16 17:24:27geegee

  Bakker, mire gondolt a szerző, hogy a 'csába lenne elég egy hatfős család összes sz@rát összecsomagolni, bepakolni, 700km-t levezetni, ott kipakolni és visszamenni a cégnek, mindezt fillérekből.Az ötszáz eurós ajánlat igencsak barátinak számít.Sajnos, ennyibe kerül.Ha nyugati céget akart volna megbízni, kb tízszer ennyibe lett volna, csaxólok...

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta