SZÜLŐSÉG

Hat gyerekbetegség, amire jobb, ha számít nyáron

2014. július 7., hétfő 16:46

Azt hiszi, nyáron nincsenek járványok, gusztustalan betegségek, amik csak arra várnak, hogy lecsapjnak gyermekére? Hát, nagyon téved. Egy praxisban dolgozó gyerekorvos mondta el, milyen betegségekkel szokott találkozni júliusban és augusztusban. Némelyiken nagyon meglepődtünk. 

Herpangina

Első helyen állnak a vírusos fertőzések. Bár a gyerekek már nem járnak bölcsődébe, óvodába, ennek ellenére sokan betegszenek meg közülük herpanginában, vagy másnéven hólyagos torokgyulladásban.

A betegség általában igen magas lázzal jár, a garaton hólyagok keletkeznek. Mindkét nemet sújtja, de főleg az igen fiatal korosztályt érinti. Lappangási ideje 2-8 nap, és igen magas lázzal jár. Étvágytalanság, hányás, hasi fájdalmak is kísérhetik, mégis leginkább jellemzője, hogy a lágyszájpad hátsó részén fehéres hólyagocskák jelennek meg, amik kifekélyesednek. Kezelése tüneti, lázcsillapítás leginkább.

Lepkehimlő

Lassan lecsengőben van a lepkehimlő, ami jellegzetes kiütésekkel járhat – nevét is erről kapta. Kiszúrás, de a tünetek megjelenése után a beteg már nem fertőz, a betegség lappangási ideje 4-20 nap. A lepkefoltok mellett a karokon és a lábakon is megjelenhetnek viszkető kiütések, egyesenél pedig akár infulenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek. Kezelése tüneti, a kiütések 1-2 hét alatt múlnak el.

tk3s 10179536 283

Calici vírus

Bár nem kizárólag nyáron jelentkezik, de ilyenkor is gyakran találkoznak a gyerekorvosok a hányós-fosós vírussal. A tüneteknek több okozója is lehet, az egyik a calici vírus.

A vírus rendkivül fertőzőképes, a járványok 75–89 százaléka köszönhető neki. A fertőzés közvetlenül, a hordozó személyeken keresztül terjed, 24-36 óra lappangási idő után jelentkezik a hányás, a hasmenés, a hasi fájdalom és a testhőmérséklet emelkedése. A gyerekek főleg hánynak, a felnőtteknek hasmenésük lesz. A betegség mindössze 1-3 napig tart, addig viszont iszonyú kellemetlen. Meleg időben extrán kell figyleni a folyadékpótlásra, nehogy kiszáradjon a beteg, különösen, ami az időseket és a csecsemőket illeti. Kezelése nincs, de ajánlott mindent fertőtleníteni, amihez a beteg hozzányúl.

Rotavírus

A másik hasonló bajt okozó vírus a rota, mely szintén hányással és hasmenéssel jár együtt. Lappangási ideje 1-2 nap, és főleg a kicsiket sújtja, 3-5 éves korára mindenki átesik a fertőzésen. Erre létezik vakcina, amit 6 hetes kortól 6 hónapos korig lehet beadatni. Bár a neve oltás, ennek ellenére szájon át kell bevenni, viszont mivel nem kötelező, ezért TB támogatás nincs rajta. A tünetek megjelenése után 3-7 napon át hányás, hasmenés jelentkezik. Kezelése szintén csak tüneti, a kiszáradás megakadályozása a fő cél. Mivel a vírus szintén igen fertőző, ezért számítani kell arra is, hogy a teljes család elkaphatja.

Tüdőgyulladás

Bármennyire is meglepő elsőre (gondoljon csak a légkondira, már nem is annyira furcsa, ugye?) a gyerekorvos tüdőgyulladást is gyakran diagnosztizál a gyerekeknél nyáron. A tüdőgyulladás köhögéssel, nehéz légzéssel, lázzal és bágyadtsággal járó komoly betegség, amit bakteriális és vírusfertőzés is okozhat. Kezelését mindig orvos írja elő, gyakran antibiotikumos kúrát javasolnak.

Allergia

Nem szabad elfeledkezni az allergiáról, illetve a szezonális allergiás nátháról (szénanátháról) sem, ami hamarosan sokak zsebkendőfogyasztását megsokszorozza. A pollentérképen jól látszik, hogy mely növényeknek hol magas a koncentrációja – a napokban a pázsitfűfélék, a csalánfélék, kültéri gombák koncentrációja érhet el tüneteket okozó, közepes-magas szintet. Júliusban kezdődik a parlagfű szezonja, az arra érzékenyek kerüljék a kivit, banánt, paradicsomot és dinnyét, ezek ugyanis keresztallergiát válthatnak ki az esetek 5-10 százalékában. Az allergiára csak tüneti kezelés van, ez lehet gyógyszeres vagy természetgyógyászati egyaránt, legjobb a kettőt kombinálni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.07.08 10:09:40kisvirag78

  Ennyi erővel mindegyik betegséget felsorolhatták volna. Miért pont hat? Mert az jól mutat?
  Ráadásul vízben úszva gyakori még a középfülgyulladás, gyakoribb, mint nyáron a lepkehimlő. Vannak még szintén gyakori 1-2 napos lázas, hányásos, hasmenéses, könnyen gyógyuló betegségek, gyakori a mandulagyulladás is.

 • 2014.07.08 12:34:40kismorgó

  Egyik nyáron tarolt nálunk az aphta. Nagyon kellemetlen, magas láz, hólyagok a szájban, fájdalom... Amiről keveset hallok, pedig gyakori az ismerőseim között, az a 3napos láz. Amíg az én fiam nem szedte össze, azt sem tudtam, h létezik ilyen. Ez is nagyon magas lázzal jár.

 • 2014.07.08 20:34:17Figyel Castro

  Kez-lab-szaj betegseg.
  Plusz nemreg mindketto lazas volt, egymas utan, 24 orat fejenkent. Semmi mas tunet.

 • 2014.07.08 23:08:21Bikli néni

  A háromnapos láz (roseola infantum) megemlítését én is hiányolom, pedig azon a 3 éven aluli gyerekek nagy többsége mindenképp átesik. Mondjuk ennek a betegségnek amúgy se lehet jó a PR-ja, az én minden bizonnyal roseolás gyerekemet 3 orvos látta és egyik se ismerte fel, csak miután én felvetettem a vizsgálat után (miután más anyukák mondták, mire figyeljek).
  Annál is ijesztő lehet a magas láz, de mire a kiütések megjelennek (kb. egy héttel a láz megjelenése után), már nem fertőz. Kezelése nincs, csak lázcsillapítás.

 • 2014.07.17 11:19:36czege

  Nálunk az oviban most egy adagban volt skarlát, bárányhimlő, fosás-hányásos vírus és irtózatos torokgyulladás. Csoda, hogy a lányom csak egyet kapott el :D
  De a 3 napos lázat tényleg nem értem, miért hagyták ki, rengeteg "kezdő" anyukát megnyugtatna, ha többet olvasna róla, hogy létezik ilyen. Baromi ijesztő a csillapíthatatlan 40 fok magasságában lévő láz, de szerencsére gyakorlatilag ártalmatlan. Én annak idején észre se vettem a lányomon, hogy beteg, mert ugyanúgy játszott-pörgött, mint normálisan, csak amikor vittem aludni, akkor éreztem, hogy tűzforró - a lázmérő majd kiakad, 39,8-cal kezdtünk.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta