SZÜLŐSÉG

Ne vegyük el a gyerektől a gyerekkorát!

2014. július 1., kedd 10:28

Talán nem én vagyok az egyetlen, akinek az első asszociációja a gyerekre, akitől elvették a gyerekkorát, Michael Jackson. Persze, nem ő az egyetlen, akinek szabad játék helyett kemény munkával teltek a gyerekévei, de az ő esetében látványosak voltak a következmények, a házi vidámparktól kezdve az olyan kijelentésekig, mint ami egy interjúban hangzott el vallomásként: „én vagyok Pán Péter”. És a zenész többször meg is fogalmazta, hogy úgy érzi, ellopták gyerekkorát, amiben nem voltak ünnepnapok, szülinapok. Amikor azt mondja egy díjátadón, a világ azért olyan hely, amilyen, mert a gyerekeket nem hagyják gyereknek lenni, és ezért vannak tele a börtönök is, azzal pszichológusként is egyet lehet érteni.

Szabjuk az ő képességeihez az elvárásokat!

Sokféleképp el lehet venni egy gyerektől a gyerekkorát. Az egyik látványos módja, amikor már a gyermekévek kemény munkával telnek, és aránytalan szerepet kap a teljesítmény elvárása. Az aránytalanságot azért fontos hangsúlyozni, mert bizonyos elvárásokkal minden szülő él, a legszabadelvűbb is. Lehetnek elvárásaink az iskolai teljesítmény terén, de legalábbis a viselkedés terén mindenhol megfogalmazódnak követelmények a gyerekkel szemben. Akkor beszélhetünk a gyermekkor elvételéről, ha ezek az elvárások nincsenek a gyerekre szabva. És ebben tényleg az ő személyisége, képességei a döntők, mert hatalmas különbségek vannak abban, kit mi terhel túl. Van olyan gyerek, aki még a versenysporttal járó napi többórás gyakorlást is ép lélekkel végzi, bár itt a pszichológusban mindig megszólal a kisördög, vajon tényleg nincs-e a háttérben például olyan félelem, hogy csak kiemelkedő teljesítmény esetén fogják szeretni, ezért akar „ő maga” gyakorolni és versenyre járni. De ne általánosítsunk: bizonyára van ilyen is, olyan is.

Ugyanakkor vannak gyerekek, akiket sokkal kisebb kötöttségek is nyomasztanak, mert más a lelkialkatuk, mások a szükségleteik. Nem rosszabbak vagy jobbak, de például kisebb örömet okoz számukra egy jó teljesítmény elérése, viszont nagyobb igényük van az álmodozásra, kötetlen tevékenységre, önmaguk szabad kibontakoztatására. Lehet, hogy látszólag semmit sem csinál ez a gyerek, csak lopja a napot, de közben a fantáziájában már megszületett egy egész világ, amiből, ha hagyják, egyszer talán alkotás lesz. Vagy ha nem lesz kézzelfogható alkotás, akkor „csak” egészséges, kiegyensúlyozott személyiség válik belőle.

Agresszív rajzfilmekkel is elvehetjük a gyerekkort

El lehet venni valakitől a gyerekkort úgy is, hogy nem kíméljük meg a felnőttkor terheitől. A megkímélés nem valami rózsaszín álvalóság eljátszását illeti, de azt igen, hogy a szülő védelmet és biztonságot nyújt. Azaz nem mindegy, hogy a valóságot hogyan tálalja, az érzelmi terheket átrakja-e a gyerekre, vagy nyilvánvalóvá teszi, hogy a felnőtt élet gondjait ők, a szülők oldják meg, még ha tud is ezekről a gyerek. Ilyen például a család anyagi helyzete. Az anyagi problémákat nehezen lehetne eltitkolni a gyermek elől (nem is kell), hiszen szóba kerül már egész korán, amikor a hároméves olyat kér, amit nem engedhet meg magának a család. Csakhogy egész más egy tárgyszerű közlés, hogy sajnos nem vehetjük meg, mert erre nincs pénzünk (és ez később, ahogy idősebb lesz a gyerek, további magyarázattal is kiegészülhet) , mint az, amikor a szülő a gyerek vállán sírja ki magát, rá zúdítja lelki terheit. Visszaélés a gyerekkel, és a gyermekkor elvétele, ha egy ilyen beszélgetésben a szülő szeme előtt nem a gyerek érdeke lebeg, hanem a saját megkönnyebbülése.

shutterstock 7782928

Nemcsak szavakkal, de feladatokkal is tehetünk a gyerek vállára olyan terheket, amikre ő még nem érett. Néha elképesztő dolgokat hall az ember, hogy milyen teendőket adnak gyerekeknek. Lehet, hogy a hatéves már tudna gyakorlati segítséget nyújtani az idős beteg családtag ápolásában, de nem az ő dolga. Lehet, hogy sok a teher a szülőn, de akkor is az ő feladata megoldani a kérdést, és bármennyire kapóra jön a gyerek segítsége, nem szabad ezzel visszaélni. Persze, rendben van, ha néha segít olyasmiben, amit szívesen vállal, például bevisz egy csésze teát az idős embernek, de ne az ő feladata legyen az etetése, a lepedő lecserélése, mert ez nem felel meg az életkorának.

Néha a legnagyobb jószándékkal vesszük el a gyermektől a gyerekkorát, akár kifejezetten gyerekek számára készített termékekkel. Egyes gyerekfilmek, rajzfilmek annyira nem gyermekszemnek valók, hogy még a felnőttnek is rossz érzése lesz, ahogy a torz, sebhelyes, vicsorgó figurákat látja. Az agressziót a gyermek is érzékeli, és nem tudja feldolgozni. A kedvezőbb eset, ha ő maga is erőszakosabbá válik, akkor legalább észreveszi a szülő, hogy valami baj van. Veszélyesebb, ha csak csöndben, magában szorong.

shutterstock 106674485
Fotó: Shutterstock

Nem arról van szó, hogy a gyereknek azt kell hinnie, az életben minden könnyű, nincsenek betegségek, és a mesékben is csak szelíd pillangók röpködhetnek. Hanem arról, hogy a nehézségek feldolgozásában legyen segítségére a szülő. Azaz ne használja a gyereket, például arra, hogy emberfeletti teljesítményeket kisajtolva belőle a saját önértékelését növelje, vagy hogy neki panaszkodik, hanem a gyerek használhassa a felnőttet arra, hogy biztonságban érezze magát.

Cziglán Karolina pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.07.01 11:46:00Emmanuel Goldstein

  az énkislányom nem tud döteni a csillámfarkú-póni farm és a zombiközépiskolás anoreksziababa kollekció közt
  asszem inkább veszek neki egy hdkamerás kvardokoptert, azzal legalább én is tok jáccani és akkor minőségi időt tudunk tölteni együtt a szabadban..

 • 2014.07.01 13:17:45bibi bibi

  Nesze semmi fogd meg jól.

 • 2014.07.01 13:43:18magyar ember teli szájjal

  Menjenek csak dolgozni a kis naplopók, nem kell mindenkinek újságíróként élnie és egész nap lógni.

 • 2014.07.01 15:05:58Francisco Isidoro Acevedo

  Most pontosan miről is kívánt szólni ez a sok szó itten e?

 • 2014.07.01 19:24:53Maminti2

  nahát, hogy napról-napra mennyi új ismeretet tudtok kínálni..

 • 2014.07.01 23:23:48Guadalupei Szűz

  Miért???

 • 2014.07.01 23:24:18Guadalupei Szűz

  Ezt miért nem "moderálod"?

 • 2014.07.01 23:24:51Guadalupei Szűz

  Tuna Judit neve szitokszó?

 • 2014.07.01 23:25:43Guadalupei Szűz

  Na, ezt most kiprobalom. A T vezeteknevu es J keresztnevu balnatestu kolleganore miert nem lehet megjegyzest tenni?

 • 2014.07.01 23:26:17Guadalupei Szűz

  Aha, szoval a nevekre utazik. Dedos.

 • 2014.07.02 09:40:17Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  Ne vegyuk el a gyerekkorat, de ugyanakkor jatassuk mindenfele sportokra, kulonorakra, tanuljon zenelni es mindent, amit csak a szulo kitalal. De persze ugy allitjak be, mintha a gyerek akarna mindezt...
  De soha ne segitsen egy idos rokon apolasaban, ne vigyuk a kertbe kapalni, be segitsen semmit. Neveljunk elettol elrugaszkodott zseniket a szulo legnagyobb gyonyorusegere.

 • 2014.07.03 01:37:00Rózsika

  Az idős/beteg rokont ápolja csak a saját gyereke, vagy az, aki elvállalta. A hatéves meg menjen játszani, de nem fog beleszakadni, ha gereblyézni kell hetente fél órát a kertben.
  Tanár-tanoncként a gyakorlatokon találkoztam olyan középiskolásokkal, akik flegmán közölték, szüleik nem engedik "dolgoztatni" őket. Tehát a szülő megtilthatja a gyerek foglalkoztatását a szakmai gyakorlaton. Ezzel nincs is baj. Azzal van baj, ha a munkamentesített gyerek semmilyen feladatot nem hajlandó elvégezni. Ennek vajon volt gyerekkora, vagy tizedik osztályban is azt keresi?

 • 2014.07.03 11:58:23Vermine

  hát sztm meg inkább otthon segítsen néha a nagyszülőknek, mint hogy 20 féle totál felesleges különórára járjon.
  úgyse lesz senkiből egyszerre olimpiai bajnok, világhírű művész és Nobel-díjas zseni, vagy legalábbis nem ezeken a különórákon múlik... ha meg segít néha az öregeknek, és/vagy kap a ház körül kisebb munkákat, legalább egy kis érzés és gyakorlati érzék szorul belé, tudni fog pl. csapot szerelni, főzni - és nem fogja később az öreg szüleit kifosztani meg leszarni. remélhetőleg :P

 • 2014.07.03 12:02:25Dekatlon

  Fura, mikor egy felnőtt definiálja az"agresszív rajzfilmek" fogalomkörét. Mondok egy példát:
  A hatéves fiamnak semmi baja a kettétépős, vérfürdős rajzfilmekkel: pl. Tom és Jerry, de elsírta magát, amikor a hettő és fél pasiba a főhős belehányt egy babakocsiba.
  Hogy milyen rossz lehetett a babának! ercekig kellett magyarázni, hogy nem volt bent igazi baba, csak eljátszották az egészet.

 • 2014.07.03 13:45:46czege

  a gyereknek az a dolga, hogy játszon - amennyit csak bír :) És emellett pedig mindig a saját életkorának megfelelően segítsen otthon is - ez neki játék -, teregetni, felmosni, bevásárolni, akár idős rokonnak bögre tejet bevinni.

 • 2014.07.04 15:18:44Pinyakolada

  Ezt komolyan egy végzett pszichológus írta???

 • 2014.07.06 08:33:29FF

  Még az is lehet. Ez a Dívány. Ide végzett emberek is írnak néha, de nagyjából az "öt perc kávé alatt odab@szok valamit" szinten.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta