SZÜLŐSÉG

Túlélési tippek esős idő esetére

2014. június 28., szombat 12:02

Mi történik, ha otthon vagyunk a gyerekkel és három napja esik az eső? Nem is részletezzük, valószínűleg mindenki pontosan ismeri az idevágó forgatókönyvet a aaaanyaaaa játszáááál velünktől az úúúúúúgy unatkozooooomon keresztül a felügyemlett energia totális pusztításba fordulásáig.

Az esős idő nem kedvez a gyerekeseknek, az unalomba vagy hisztibe torkolló otthonlétbe a gyerek és a szülő is belezakkan. Amikor a négy fal közé szorulva kell kísérletet tennünk gyermekeink lefárasztására, hogy aztán legalább este aludjanak, biztosítva ezzel a nyugodt álmot az egész családnak.

Az összes kedvenc társast unalomig játszottuk, a saját lelkiismeretünket ugyan még sikerülne a szőnyeg alá söpörni, de már a gyerek sem hajlandó több DVD-t megnézni, nem, még pattogatott kukoricával sem. Ismerik azt, amikor már a szaranyák legutolsó utáni mentsvára sem segít, hogy és lenne kedved kicsit nyomkodni a telefonomat?

Persze, játszóház, meg melegvizes gyógyfürdő, de hát több esős nap, mint kolbász.

A világot nem tudjuk megváltani, de itt van néhány igazán low-budget tipp esős időre, és kommentben örülnénk az önöknél bevált trükköknek is.

Esernyők

Ha már az esőnél tartunk, esernyő. A legtöbb kisgyerek csodálattal tekint e tárgyra, nem véletlen van nagy keletje a gyerekesernyőknek sem, amik esőben ugyan használhatatlanok, viszont az eső elleni védelemtől eltekintve több célnak is megfelelnek. Például nagyszerű kuckót építhetünk pár darabból. A gyerekek imádják a párnákkal, vagy puha anyaggal bélelt fészkeket, állítsunk fel pár esernyőt, béleljük ki takarókkal, párnákkal, fedjük le egy pokróccal, és máris kész a lakosztály eső esetére.

shutterstock 159514595

Takarítás

Sajnos csak kisebb és/vagy okosan nevelt gyerekeknél válik be, de ha szalad a lakás, és igazából jól jönne pár óra, amikor a lakással foglalkozhatunk, kapóra is jöhet az esős idő; vonjuk be a gyereket a takarításba-rendrakásba! Valószínűleg nem lesz nagy segítség, de a kisebbeket le tudjuk foglalni egy fél órára valamilyen egyszerű feladattal. Jó, ha seprűből, partvisból, lapátból kettő van otthon, egyet adjunk a gyereknek, a másikkal pedig haladhatunk a háztartással.

Sütés-főzés

Főzzünk együtt! Esős időben különben is szívesebben állunk neki sütni-főzni; a konyha melegsége még a nyári időszakban is kellemes hangulatot adhat a borongós délutánnak. A két-hároméveseket is be lehet már vonni; csináljunk egy egyszerű salátát, amibe ő tépkedheti bele a zöldfűszereket, vagy kevergetheti a tésztát, ha netán sütni támad kedvünk.

shutterstock 160903832

A legkisebbeknek bármilyen egyszerű kiszúróformázható keksz, vagy kevert süti jó szórakozás (édes kekszek itt, sósak pedig itt). A kicsit nagyobbakkal nekiállhatunk valami dagasztós, kelttésztás sztorinak, de a palacsintasütés is megy nekik, a 8-9 évesek már szívesen kisérleteznek a dobálós forgatással, a kicsit kisebbek pedig profin töltik az elkészült palacsintákat.  Hajszálvékony palacsintarecept itt, amerikai pancake recept itt, tökéletes túróspalacsinta pedig itt.)

Ha még nem takarítottunk, akkor a közös mű főszereplésével rendezhetünk pikniket a nagyszoba közepén.

Főzés is, gyurma is: gyurmafőzés

És ha főzés; főzhetünk saját gyurmát is magunknak, ebben persze jobb, ha a legkisebbek nem segítenek, mert az anyagot folyamatos kevergetés mellett kell készíteni, de a kicsit nagyobbak már résztvehetnek benne. A színezésnél azonban bátran bevonhatjuk az egészen kicsiket is!

A recept a következő: 25 dkg liszt, 2 ek. só, 2 ek. olaj, 1 kk. citromsav, 3 dl víz és ételfesték. A vizet feltesszük melegedni, beletesszük a színezéket, majd a többi hozzávalót, és folyamatos kevergetés mellett főzzük kb. 15 percig. Kihűtjük, és már indulhat is a gyurmázás, a maradékokat légmentesen záródó edényekben, hűtőben tárolhatjuk.

Szigetelőszalag

Egy adag szigetelőszalag is segítségünkre lehet az esős időben; és most nem arra gondoltunk, hogy a gyereket ragasztjuk le vele a parkettára. A szőnyegre, kőre, parkettára ragaszthatunk labirintust, akár célbadobós játékhoz köröket, de csinálhatunk benti ugróiskolát is, ha meg akarjuk mozgatni őket.

,

Ha ön is mozogna

Ha netán mi is mozogni vágyunk, tegyünk be egy torna-dvd-t, és máris kezdődhet a tornaóra. Ha kicsi még, lehet ő a súlyzó, élvezni fogja, ha anya emelgeti, vagy egy jó kis hasizomgyakorlatnál a hasára ülteti.

Vegyünk egy nagy levegőt, és menjünk ki

A legjobb program esős nyári napokra azonban egy esőálló ruha és egy gumicsizma felöltése után kimenni a szabadba, és engedni a gyereknek, hogy tócsáról tócsára ugrálva kitombolja magát, gilisztákat nézegessen és fogdosson. És még a levegő is jó illatú ilyenkor!

Milyen túlélési praktikáik vannak esős időre?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.06.28 19:39:00pirospottyos

  Otthoni babszinhaz. Szinezo konyvek. Felhivjuk skype-on az osszes letezi rokont, ismerost.

 • 2014.06.29 00:49:53R2D2 & C3PO

  Nekem csodagyerekem van. Megoldja.
  Rajzol.
  Olvas és képeket nézeget.
  Megeteti a kutyát. (Egyesével a tálkájából...)
  Megsimogatja a macskát.
  Babázik.
  Átrendezi a ruháit. (Ezt mondjuk nekem kell visszacsinálnom, mert a földre szórja.)
  Törölget.
  Főz a játékkonyhájában.
  Bábozik.
  Felnőtt dolgokat megszerez és igyekszik használni (résen kell lenni, mert nincs akadály előtte és vakmerő.)
  Nyafog.
  Eszik. (Ilyenkor az a jó, ha csak előkapom a kaját és nem kell csinálni semmit, ha mégse, akkor az idegeimen is játszik egyet.)
  Alszik.

  Van, amiben nekem is részt kell vennem, de sok kedvteléséből ki vagyok tiltva (pl. mikor kutyakaját eszik, a ruháit szétszórja. ;-DDD)

 • 2014.06.29 11:24:27sweety

  Mi van a mai gyerekekkel? De most komolyan. Mikor én voltam kicsi, akkor barbiztam, csendben egyedül is. Rajzolgattam, mikor meg már tudtam írni olvasni, akkor írogattam, és regényeket olvastam. Egyikhez sem kellett semmilyen segítség.

 • 2014.06.30 11:54:00czege

  Gumicsimma, esőkabát és hajrá :) Nálunk ez a legjobb program. Azon kívül színezés, mesenézés, "buli" - előadást tart, dobol, táncol, énekel, én meg tapsolok és hujjogok :D -, főzés, mikormi.

 • 2014.07.01 09:36:58dieter1

  Hihetetlen! Nem hittem volna, hogy bárki is ajánlani meri a kirándulást! Engem nem vittek gyerekkoromban, de a páromat igen, és bebizonyította számomra is, hogy igenis működik a dolog. Jó, jó, nem a legvadabb szakadó esőben, de ha időről-időre megered, az nem kizáró ok. A gyerekek élvezik, erdőben leginkább a botok segítségével végzett árokásásokat: pocsolyalecsapolásokat, vízelvezetéseket :-)

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta