Túlélési tippek esős idő esetére

Mi történik, ha otthon vagyunk a gyerekkel és három napja esik az eső? Nem is részletezzük, valószínűleg mindenki pontosan ismeri az idevágó forgatókönyvet a aaaanyaaaa játszáááál velünktől az úúúúúúgy unatkozooooomon keresztül a felügyemlett energia totális pusztításba fordulásáig.

Az esős idő nem kedvez a gyerekeseknek, az unalomba vagy hisztibe torkolló otthonlétbe a gyerek és a szülő is belezakkan. Amikor a négy fal közé szorulva kell kísérletet tennünk gyermekeink lefárasztására, hogy aztán legalább este aludjanak, biztosítva ezzel a nyugodt álmot az egész családnak.

Az összes kedvenc társast unalomig játszottuk, a saját lelkiismeretünket ugyan még sikerülne a szőnyeg alá söpörni, de már a gyerek sem hajlandó több DVD-t megnézni, nem, még pattogatott kukoricával sem. Ismerik azt, amikor már a szaranyák legutolsó utáni mentsvára sem segít, hogy és lenne kedved kicsit nyomkodni a telefonomat?

Persze, játszóház, meg melegvizes gyógyfürdő, de hát több esős nap, mint kolbász.

A világot nem tudjuk megváltani, de itt van néhány igazán low-budget tipp esős időre, és kommentben örülnénk az önöknél bevált trükköknek is.

Esernyők

Ha már az esőnél tartunk, esernyő. A legtöbb kisgyerek csodálattal tekint e tárgyra, nem véletlen van nagy keletje a gyerekesernyőknek sem, amik esőben ugyan használhatatlanok, viszont az eső elleni védelemtől eltekintve több célnak is megfelelnek. Például nagyszerű kuckót építhetünk pár darabból. A gyerekek imádják a párnákkal, vagy puha anyaggal bélelt fészkeket, állítsunk fel pár esernyőt, béleljük ki takarókkal, párnákkal, fedjük le egy pokróccal, és máris kész a lakosztály eső esetére.

shutterstock 159514595

Takarítás

Sajnos csak kisebb és/vagy okosan nevelt gyerekeknél válik be, de ha szalad a lakás, és igazából jól jönne pár óra, amikor a lakással foglalkozhatunk, kapóra is jöhet az esős idő; vonjuk be a gyereket a takarításba-rendrakásba! Valószínűleg nem lesz nagy segítség, de a kisebbeket le tudjuk foglalni egy fél órára valamilyen egyszerű feladattal. Jó, ha seprűből, partvisból, lapátból kettő van otthon, egyet adjunk a gyereknek, a másikkal pedig haladhatunk a háztartással.

Sütés-főzés

Főzzünk együtt! Esős időben különben is szívesebben állunk neki sütni-főzni; a konyha melegsége még a nyári időszakban is kellemes hangulatot adhat a borongós délutánnak. A két-hároméveseket is be lehet már vonni; csináljunk egy egyszerű salátát, amibe ő tépkedheti bele a zöldfűszereket, vagy kevergetheti a tésztát, ha netán sütni támad kedvünk.

shutterstock 160903832

A legkisebbeknek bármilyen egyszerű kiszúróformázható keksz, vagy kevert süti jó szórakozás (édes kekszek itt, sósak pedig itt). A kicsit nagyobbakkal nekiállhatunk valami dagasztós, kelttésztás sztorinak, de a palacsintasütés is megy nekik, a 8-9 évesek már szívesen kisérleteznek a dobálós forgatással, a kicsit kisebbek pedig profin töltik az elkészült palacsintákat.  Hajszálvékony palacsintarecept itt, amerikai pancake recept itt, tökéletes túróspalacsinta pedig itt.)

Ha még nem takarítottunk, akkor a közös mű főszereplésével rendezhetünk pikniket a nagyszoba közepén.

Főzés is, gyurma is: gyurmafőzés

És ha főzés; főzhetünk saját gyurmát is magunknak, ebben persze jobb, ha a legkisebbek nem segítenek, mert az anyagot folyamatos kevergetés mellett kell készíteni, de a kicsit nagyobbak már résztvehetnek benne. A színezésnél azonban bátran bevonhatjuk az egészen kicsiket is!

A recept a következő: 25 dkg liszt, 2 ek. só, 2 ek. olaj, 1 kk. citromsav, 3 dl víz és ételfesték. A vizet feltesszük melegedni, beletesszük a színezéket, majd a többi hozzávalót, és folyamatos kevergetés mellett főzzük kb. 15 percig. Kihűtjük, és már indulhat is a gyurmázás, a maradékokat légmentesen záródó edényekben, hűtőben tárolhatjuk.

Szigetelőszalag

Egy adag szigetelőszalag is segítségünkre lehet az esős időben; és most nem arra gondoltunk, hogy a gyereket ragasztjuk le vele a parkettára. A szőnyegre, kőre, parkettára ragaszthatunk labirintust, akár célbadobós játékhoz köröket, de csinálhatunk benti ugróiskolát is, ha meg akarjuk mozgatni őket.

,

Ha ön is mozogna

Ha netán mi is mozogni vágyunk, tegyünk be egy torna-dvd-t, és máris kezdődhet a tornaóra. Ha kicsi még, lehet ő a súlyzó, élvezni fogja, ha anya emelgeti, vagy egy jó kis hasizomgyakorlatnál a hasára ülteti.

Vegyünk egy nagy levegőt, és menjünk ki

A legjobb program esős nyári napokra azonban egy esőálló ruha és egy gumicsizma felöltése után kimenni a szabadba, és engedni a gyereknek, hogy tócsáról tócsára ugrálva kitombolja magát, gilisztákat nézegessen és fogdosson. És még a levegő is jó illatú ilyenkor!

Milyen túlélési praktikáik vannak esős időre?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek