SZÜLŐSÉG

A kutyaviadal tilos, a gyerekek ketrecharca nem

2014. június 24., kedd 19:10 |

Felnőttként harcoltatják a tinédzserkorú gyerekeket az MMA (Mixed Martial Arts - vegyes harcművészet) nevű, viszonylag új sportág versenyein. Egy lány csaknem megfulladt, egy fiúnak a koponyája sérült, egy másiknak pedig a tüdeje szakadt le - írta a közelmúltban a Blikk.

Az üggyel kapcsolatban megy az egymásra mutogatás, az MMA világ tagjai egymással vitatkoznak, a hatóságok egymásra mutogatnak.

Az MMA Országos Szövetség egyesület vezetője, Felföldi Szabolcs szerint nem igaz, hogy felnőtt szabályok szerint harcolnának, és "Dávidnak már korábban is baj volt a tüdejével." Felföldi szerint "Ez a szegények sportága, sokaknak az egyetlen esélye."

MMA oSZ2
Fotó: MMA Országos Szövetség Facebook oldal

Növényi Norbert, exboxoló és MMA világbajnok szerint be kellene tiltani az ilyen rendezvényeket, a fejlődésben lévő gyerekeknek nem szabadna ebben a sportban harcolniuk. És megszólalt Tánczos Gábor, a Magyar MMA Prémium Liga főtitkára is, aki felháborodott a gyerekek sérülésein.

Nem tudom eldönteni, melyik MMA illetékes mennyire őszinte, de őszintén megmondom, nem is érdekel. Sokkal inkább az érdekelne, hol vannak ilyenkor a gyerekvédelmi intézmények? És a rendőrség? Mit gondolnak ezek a szülők? Ki az az elmebeteg idióta, aki szerint oké, hogy a tizenéves gyereke egy ketrecben harcol egy másikkal, és betörik a feje, meg leszakad a tüdeje?

Aki nem illetékes

Megkérdeztem a területi gyermekvédelmi szakszolgálat (Tegyesz) illetékesét, van-e lehetőségük közbelépni ilyen esetben. Az egyik szakember, nem hivatalosan, mivel nem nyilatkozhat, csak annyit mondott kérdésünkre, ő személy szerint "nem tartja normálisnak" a hasonló rendezvényeket. Hivatalosan a követketőket tudtuk meg: ez rendőrségi ügy, és/vagy a gyámhatóság illetékessége. A Tegyesz ebben az ügyben tehetetlen, mert ők csak olyan gyerekek ügyeiben illetékesek, akiket a gyámhatóság kiemelt a családból, vagy akiknek az ügyét a gyámhatóság hozzájuk továbbította.

Aki szintén nem illetékes

Az ORFK sajtóosztálya az üggyel kapcsolatban a következőket mondta: "A hatóságunkhoz érkezett megkeresésére válaszul tájékoztatjuk, hogy amennyiben a rendőrségnek tudomására jut a hatáskörébe, és illetékességébe tartozó illegális cselekmény, a rendőrségnek kötelessége fellépni."

Ezt követően tovább kérdezősködtem a rendőrségnél, arra voltam kíváncsi, a konkrét ügyekkel kapcsolatban indult-e eljárást, illetve, hogy nem tartják-e lehetségesnek, hogy valamilyen bűncselekmény, például kiskorú veszélyeztetése fennáll ebben az esetben. Erre a következő választ kaptam:

"Az Ön által említett ügyben nem indult eljárás. A bűncselekményi tényállások közül elvileg a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, illetve a kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének a gyanúja merülhetne fel. A sajtóban megjelenő információk alapján – miszerint egy sportrendezvényen sérülés történt – nem rendel el a hatóság büntetőeljárást. Amennyiben a sérült fiatalkorú személy vagy annak törvényes képviselője feljelentést tesz a történtek miatt, akkor azt az arra illetékes hatóság megvizsgálja, és bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén elrendeli a nyomozást. Ennek keretében vizsgálható, hogy a szülőket vagy a verseny szervezőit terheli-e esetleg büntetőjogi felelősség."

Kedvcsináló fotó az országos szövetség FB oldaláról
Kedvcsináló fotó az országos szövetség FB oldaláról
Fotó: MMA Országos Szövetség Facebook oldal

Magyarul, ezt úgy értelmezem, hogy amennyiben egy sérült gyerek szülője feljelentést tesz, akkor a rendőrség majd kivizsgálja, hogy az adott szülőt terheli-e felelősség például kiskorú veszélyeztetése miatt.

Aki még ennyire sem illetékes

A Gyámhivatalt is megkerestük, mivel a Tegyesz szerint ők lehetnek illetékesek. Ám ez a hivatal is elhárította az érdeklődésünket. Ők ezt írták: "A MMA nevű küzdősportban a gyermekek versenyeztetése országos probléma, ezért kérem, hogy a válaszadás érdekében a sport és gyermekvédelmi ügyekben egyaránt országos irányítási hatáskörrel rendelkező Emberi Erőforrások Minisztériumához szíveskedjen fordulni."

És aki talán illetékes, de főleg egyeztet és kifejezésre juttat

Ezt követően megkerestem az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sajtóosztályát. Nekik is azt a kérdést tettem fel, amit mindenki másnak. Vagyis: lehetséges-e valamilyen hatósági közbelépés olyan esetben, ha a szülők engedik, hogy a gyerekük ilyen durva sérülésekkel járó sportban vegyen részt. Közbeléphetnek-e, és ha igen, milyen esetekben milyen lehetőségeik vannak a beavatkozásra.

Az Emmi a kérdésünkre válaszul a következő közleményt küldte:

"A Sportért Felelős Államtitkárság a kiskorú sportolók testi épségének védelmében szükséges lépésekről a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a magyar küzdősport szövetségek illetékeseivel egyeztetett, és a gyermekek sérülésével járó ketrecharc-rendezvények nyilvánosságra kerülésekor azonnal jelezte együttműködési szándékát a kérdés megnyugtató szabályozásában.

Az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága kifejezésre juttatta, hogy támogatja a MOB és a küzdősport szövetségek azon törekvéseit, hogy szükség esetén a jogszabályok teremtsenek szigorúbb feltételeket a sportolók egészségének védelme, a sérülésveszély csökkentése, a szakedzők képesítésének és a nem olimpiai küzdősportok versenyrendszerének szabályozása érdekében.

Mint ismeretes, június 11-én a MOB és a küzdősport szövetségek megállapodást kötöttek a kiskorúak testi épségének védelmében. Az aláíró felek vállalták, hogy a sportágukban szervezett utánpótlás korú rendezvények esetén mindent elkövetnek a sportolók egészségének védelmében, illetve nem engedélyezik sportolóik részvételét a hivatalosan el nem ismert, a sportról szóló törvény hatálya alá nem tartozó sportszervezetek által kiírt versenyeken."

A szegények sportja?

És az is érdekelne, hogy csak mi tartjuk végtelenül cinikusnak azt az érvelést, hogy "Ez a szegények sportága, sokaknak az egyetlen esélye"?

A KSH 2011-es adatai szerint (frissebbet nem találtam)

 • Magyarországon a népesség 23,1 százalékát érinti a súlyos anyagi depriváció, vagyis ennyien nélkülöznek.
 • Ez a teljes EU-ban amúgy 8 százalék, ami úgy jön ki, hogy
 • Ausztriában például 3,9 százalék, Bulgáriában pedig több, mint 40. Hogy reális képet kapjunk a saját régiónkról,
 • Csehországban és Szlovéniában a nélkülözők aránya 6,1 százalék, Szlovákiában 10,6, Lengyelországban 13, Romániában 29,4 százalék.

A nélkülözés természetesen nem azonos a társadalom egészében, a három és többgyerekes magyar családoknak például 44 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

mma országos szövetség
Fotó: MMA Országos Szövetség Facebook oldal

Azt gondolom a legtöbb család nem képzeli, hogy a gyerek jövőjét ketrecharccal kéne biztosítani, de aki mégis, annak a figyelmébe ajánlanám például ezt a "Profi harcosok agyának egészsége" című kutatást, amelyben azt vizsgálják, milyen hatása van az MMA-nek és a profi boxnak a versenyzők agyára.

Bár ez egy hosszútávú vizsgálat, amely jelenleg is folyamatban van, annyit már megállapítottak, hogy hat, a ringben töltött év után az agy egyes részeinek mérete csökken. Ezek a részek a memóriáért és az éberségért felelnek. A megvizsgált sportolók hat év után még nem teljesítettek rosszabbul a kognitív teszteken, 12 év harccal töltött év után azonban már kivétel nélkül igen. Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hat év után bekövetkező fizikai változások valahol a hatodik és a tizenkettedik év között okoznak működésbeli eltéréseket az agyban.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.06.24 21:01:41Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.

  na RTL klub odalep-e?
  elvegre MINDENERT Orban a hibas, hiszen az ő nímandjai szoktak betolni torvenymodositasokat, nota bene ha lenne ra torvany gondolom a zsaru is bezaratna

  amugy meg elsodleges lepeskent a szuloknek ki kellene szamlazni a korhazi koltseget, hadd szoljon

 • 2014.06.24 21:11:33JohnHenry

  "Nick úrnak" üzenem, hogy neki is elment az esze, pedig nyilván életében nem sportolt.

 • 2014.06.24 21:35:36Nick Leeson

  Tipikus Magyar önbecsapás. Addig amíg a kutyaviadal gyökeresen tiltott, ráadásul az állatkínzókat egyesek már meg akarják lincselni! Na ehhez képest teljesen normális dolog, ha a saját gyerekét valaki egy ringben félrokkantságig vereti...
  Gratulálok Magyarország!

 • 2014.06.24 22:20:23Advanced Flight

  Dzsipóék meg eladják a lányaikat prostinak. Ez is olyasmi. Egyre többen tartanak errefele, csodálkozik bárki is?

 • 2014.06.24 22:41:26]{udarauszkasz

  Majd aztan a Lakatos Crood-ek, is nekiallnak az ilyesminek, aztan tenyleg csak felautomata fegyverrel, meg pancelzatban lehet kimereszkedni a langyos nyari esteken...

 • 2014.06.24 22:43:27kakukkfű5

  Ja persze, ha a szegények sportága, akkor OK félholtra veretni egy gyereket. Valamint különösen szép dolog elhitetni vele és mindenkivel, hogy ez az egyetlen esélye. Nagyon jó irányba megyünk, gratulálok az MMA Országos Szövetség egyesület vezetőjének!

 • 2014.06.24 22:51:30Fatal Error! System Halted!

  Így is van, nem elég sok az egybenyakú kigyúrt amőba. Gyorsan utánpótlást kell adni a kis országnak.
  Tiszta sor, hogy aki ilyenre járatja a gyerekét, annak sem veri ki az iq-ja a plafont.

 • 2014.06.24 23:31:39mekeke

  Martial, nem marshall. Még középszinten se vagyok angolból....

 • 2014.06.25 00:37:53pupumpa

  Miért nem sakkoznak? Az se drágább.
  De tényleg, miért lenne pont a ketrecharc a szegények sportja? Jó hogy van rengeteg, pl jégkorong, ahol a felszerelés és egyéb költségek nagyon magasak. De legalább annyi olcsó sport is van. Primitív, demagóg dumák ezek.

 • 2014.06.25 06:19:31lstóczy úr

  Ez oltári marhaság. A sok hülye kopaszra nyírt apukát veszik le ezzel, akik odavannak az MMA-ért. Én is imádom, de majd ha a gyerek elmúlt 18 eldönti hogy szétvereti mgát vagy sem. Addig ott a judo, a bírkózás, az amatőr ökölvívás, a karate, ha küzdő sportot akarunk a gyereknek. Egyébként az MMA-ban jellemzően más küzdő sportokban jártas harcosokk szoktak sikeresek lenni, akik a saját küzdő stílusukat rá tudják kényszeríteni az ellenfélre ketrecben. MMA-val kezdeni gyerekkorban hülyeség.

 • 2014.06.25 07:34:52Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

  Kis mértékben a labdarúgás is károsítja az agyat (TBI), ennek nagy szakirodalma van. A küzdősportoknál és erős ütközésekkel járó sportoknál ez nagyobb hatás. Ebben az esetben pedig garantált a maradandó károsodás. Biztosan büntetőjogi kategória.

  [link]

 • 2014.06.25 07:37:27Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

  "A baleset kiváltotta agysérüléseket az angol elnevezés alapján TBI-nek szokás rövidíteni a Traumatic Brain Injuries kifejezés kezdőbetűinek összevonásával. Az agy enyhébb és komolyabb sérülései a különböző sporttevékenységek gyakori velejárói. A küzdősportok, harcművészetek gyakorlói között is előfordulhat ritkábban-gyakrabban az agy különböző mértékű sérülése, az amerikai futball vagy a jégkorong pedig kifejezetten rizikós sport ebben a tekintetben. A labdarúgás a fejeléseknek, összefejeléseknek, eséseknek köszönhetően szintén érintett. ... Ezek a hatások évek során halmozódva például bokszolóknál megállíthatatlan leszálló ágat eredményezhetnek, a sportkarrier és akár a korábbi normális életvitel végét is jelentve. Ennek oka, hogy az agy ismétlődő zúzódásainak hatása összeadódhat, ami a punch-drunk szindróma megjelenését is előidézheti."

 • 2014.06.25 09:07:20blckrainbow

  Marshall arts :D Martial amúgy. Ennek tényleg nem lett volna bonyolult utánanézni.

 • 2014.06.25 09:11:44Ráérek

  Ugyanígy tettenérhető az ordító ellentmondás a hétköznapi életben is. Az állatvédelmi törvény előírja, hogy kutyánál hány négyzetméter szabad kifutót kell biztosítani, és egyéb higiéniai + más körülményeket. VAgy az aranyhal nem lehet gömb alakú akváriumban.....

  A hetedik-nyolcadik kispurdét meg simán hazaengedik a kórházból a 40 nm-es putriba, amin még ablak sincs, nemhogy fürdőszoba, egyebek...
  És az orvosok+védőnők nem mernek jelentést tenni, mert azonnal rájuk száll valami jogvédős gittegylet, hogy rasszisták, meg diszkriminatívak.....

  Abszurdisztán!

 • 2014.06.25 09:30:50Morrancs

  Épp ma vannak nálunk sportolók oktatáson. Valami sportegyesület kibérelte a könyvtár egyik termét erre a célra. Szeglény srácok, mindegyik úgy mozog az épületen belül, mintha valami ellenséges közegben lenne. Könyvek! Segítség! :D Jó dolog a sport, de aki ezt választja életcéljának, vagy választatják vele, arról (néhány üdítő kivételtől eltekintve) már lehet látni, hogy nem egy észlény. De még ha nem is az, a következő, ami engem idegesít, hogy innentől a tanulás valami másodrendű dolog lesz az életében, amiben valami kielégítő eredményt kell hozni, hogy ne buktassák meg, és ennyi. A gyerekeimnek van egy-két ilyen osztálytársa. Na, és erre pakolódnak rá azok a kis agyi traumák ...

 • 2014.06.25 09:40:39Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

  Nagyon sok kitűnő tanuló sportolónk van. Egyébként sem jár minden sportág agykárosodással.

 • 2014.06.25 10:07:45Emmanuel Goldstein

  most így elgondolkoztam, a családi büdzsé mérlegének javítása érdekében a lányomat jobban megéri MMA-ztatni mint az ötösút melleltt futtani?
  Kedves Internet, köszönöm, hogy ilyen mély betekintést nyújtasz a szellemi nélkülözésben élő jónépek mindennapi problémáiba.

 • 2014.06.25 10:33:29Gekko

  A demagógia, mint egy falat kenyér. Ugar népe a magyar, csak semmi hirtelen mozdulat.

 • 2014.06.25 11:19:11Izo

  "Ez a szegények sportága, sokaknak az egyetlen esélye"
  Esetleg lehetne még próbálkozni tanulással.

 • 2014.06.25 11:39:39szmoker (Homo Trollicus)

  "Esetleg lehetne még próbálkozni tanulással."

  Ahhoz előbb el kéne venni a gyereket ezektől a szülőktől. Mert ami kultúrát az iskolában belegyömöszölnének a fejébe, azt otthon kiveri belőle a barlanglakó családja.

 • 2014.06.25 13:22:49Tudatos Anyák Csoportja

  Nahát! Tessék azt hazudni, hogy ezek a gyerekek nincsenek beoltva. Egyből a gyámügy fog intézkedni! Menten kiemelik őket a családból.

 • 2014.06.25 14:47:39gertan

  Én azt eleve nem értem, hogy ha egy sportoló egy másiknak 8 napon túl gyógyuló sérülést okoz, pláne szándékosan (box, karate, kun-gu, etc.), akkor miért nem alkalmazzák a büntető törvénykönyvet, Az tudniillik nem ad felmentést semmilyen esetre, nem az szerepel a tv-ben, hogy büntetendő a súlyos testi sértés, kivétel, ha sportolás közben okozzák. Egy box mérkőzésen akár megölhetsz egy embert, azt mondják: K.O. volt, győzött. Ha egy méterrel arrébb, a ringen kívül teszi ugyanezt, akkor megy a börtönbe... íA gyerek keretharcban a szülőket, edzőket felbújtásért súlyos testi sértésre bűncselekmény elkövetéséért kellene a rendőrségnek letartóztatnia, a bíróságnak elítélnie...

 • 2014.06.25 15:09:24turista a saját országában

  Egy állatnak több joga van ebben az országban, mint egy embernek.

 • 2014.06.25 21:34:30IKDFA

  Ez nem sport, szimplán verekedés, nemcsak gyerekeknél felnőtteknél is be kellene tiltani.

 • 2014.06.26 21:41:16Színes Géza

  Lennének javaslataim az MMA fejlesztésére, engedélyezni kellene húskampó, letört üvegnyak és boxer használatát. Uncsi már, hogy csak dögönyözik egymást.

 • 2014.06.26 21:51:17vitamin51

  Miről beszélnek? Miért keresnek hibást mindenhol kivéve a gyerekek családjában? Milyen barom az a szülő aki kicsi gyermekét ketrecharcosnak taníttatja? Kizárólag, egyes egyedül csakis a szülő a felelős, nem pedig az MMA! Kiskorú gyerekek sehova nem mehetnek szülői engedély nélkül, senki nem erőlteti rájuk ezt az ostoba és kegyetlen sportot, csakis kizárólag a szülő! Úgy hogy tessék, megvan a ludas, van kit büntetni, én az ilyen baromtól még a gyereket is elvenném, de még előtte bedobnám egy korban hozzájuk passzoló ketrecharcos buliba, hogy tudják meg mire taníttatják gyermekeiket.

 • 2014.06.27 14:16:21byba

  A legtöbb kisfiú Papp Laci, Koko, stb akar lenni - nem tudja megítélni mi a káros neki ebben az öldöklésben. Hol van ilyenkor a szülő??? Miért nem néz utána hol van és mit csinál a gyermeke? A szüleit kellene megbüntetni mert tudatosan okoz kárt a gyermek egészségének ha engedi. Nem is érthető, hogyan fajulhatott idáig ez a rettenet? Annak van gyermeke aki "vezeti" ezt a borzalmat? Engedi saját is nyomorékká veretni? Őt kellene legelőbb elővenni és megbüntetni!

 • 2014.06.27 14:19:46byba

  hova lett a kommentem?????

 • 2014.06.27 14:19:46byba

  hova lett a kommentem?????

 • 2014.06.28 09:15:50andalgó kandalló

  Gondoltam rá kattintok erre a nyilvánvalóan külföldi hírre, de hát miért is gondoltam, hogy ez a képtelenség nem édes kis hazánk újabb találmánya?

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta