A kutyaviadal tilos, a gyerekek ketrecharca nem

Felnőttként harcoltatják a tinédzserkorú gyerekeket az MMA (Mixed Martial Arts - vegyes harcművészet) nevű, viszonylag új sportág versenyein. Egy lány csaknem megfulladt, egy fiúnak a koponyája sérült, egy másiknak pedig a tüdeje szakadt le - írta a közelmúltban a Blikk.

Az üggyel kapcsolatban megy az egymásra mutogatás, az MMA világ tagjai egymással vitatkoznak, a hatóságok egymásra mutogatnak.

Az MMA Országos Szövetség egyesület vezetője, Felföldi Szabolcs szerint nem igaz, hogy felnőtt szabályok szerint harcolnának, és "Dávidnak már korábban is baj volt a tüdejével." Felföldi szerint "Ez a szegények sportága, sokaknak az egyetlen esélye."

MMA oSZ2
MMA Országos Szövetség Facebook oldal

Növényi Norbert, exboxoló és MMA világbajnok szerint be kellene tiltani az ilyen rendezvényeket, a fejlődésben lévő gyerekeknek nem szabadna ebben a sportban harcolniuk. És megszólalt Tánczos Gábor, a Magyar MMA Prémium Liga főtitkára is, aki felháborodott a gyerekek sérülésein.

Nem tudom eldönteni, melyik MMA illetékes mennyire őszinte, de őszintén megmondom, nem is érdekel. Sokkal inkább az érdekelne, hol vannak ilyenkor a gyerekvédelmi intézmények? És a rendőrség? Mit gondolnak ezek a szülők? Ki az az elmebeteg idióta, aki szerint oké, hogy a tizenéves gyereke egy ketrecben harcol egy másikkal, és betörik a feje, meg leszakad a tüdeje?

Aki nem illetékes

Megkérdeztem a területi gyermekvédelmi szakszolgálat (Tegyesz) illetékesét, van-e lehetőségük közbelépni ilyen esetben. Az egyik szakember, nem hivatalosan, mivel nem nyilatkozhat, csak annyit mondott kérdésünkre, ő személy szerint "nem tartja normálisnak" a hasonló rendezvényeket. Hivatalosan a követketőket tudtuk meg: ez rendőrségi ügy, és/vagy a gyámhatóság illetékessége. A Tegyesz ebben az ügyben tehetetlen, mert ők csak olyan gyerekek ügyeiben illetékesek, akiket a gyámhatóság kiemelt a családból, vagy akiknek az ügyét a gyámhatóság hozzájuk továbbította.

Aki szintén nem illetékes

Az ORFK sajtóosztálya az üggyel kapcsolatban a következőket mondta: "A hatóságunkhoz érkezett megkeresésére válaszul tájékoztatjuk, hogy amennyiben a rendőrségnek tudomására jut a hatáskörébe, és illetékességébe tartozó illegális cselekmény, a rendőrségnek kötelessége fellépni."

Ezt követően tovább kérdezősködtem a rendőrségnél, arra voltam kíváncsi, a konkrét ügyekkel kapcsolatban indult-e eljárást, illetve, hogy nem tartják-e lehetségesnek, hogy valamilyen bűncselekmény, például kiskorú veszélyeztetése fennáll ebben az esetben. Erre a következő választ kaptam:

"Az Ön által említett ügyben nem indult eljárás. A bűncselekményi tényállások közül elvileg a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, illetve a kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének a gyanúja merülhetne fel. A sajtóban megjelenő információk alapján – miszerint egy sportrendezvényen sérülés történt – nem rendel el a hatóság büntetőeljárást. Amennyiben a sérült fiatalkorú személy vagy annak törvényes képviselője feljelentést tesz a történtek miatt, akkor azt az arra illetékes hatóság megvizsgálja, és bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén elrendeli a nyomozást. Ennek keretében vizsgálható, hogy a szülőket vagy a verseny szervezőit terheli-e esetleg büntetőjogi felelősség."

Kedvcsináló fotó az országos szövetség FB oldaláról
Kedvcsináló fotó az országos szövetség FB oldalárólMMA Országos Szövetség Facebook oldal

Magyarul, ezt úgy értelmezem, hogy amennyiben egy sérült gyerek szülője feljelentést tesz, akkor a rendőrség majd kivizsgálja, hogy az adott szülőt terheli-e felelősség például kiskorú veszélyeztetése miatt.

Aki még ennyire sem illetékes

A Gyámhivatalt is megkerestük, mivel a Tegyesz szerint ők lehetnek illetékesek. Ám ez a hivatal is elhárította az érdeklődésünket. Ők ezt írták: "A MMA nevű küzdősportban a gyermekek versenyeztetése országos probléma, ezért kérem, hogy a válaszadás érdekében a sport és gyermekvédelmi ügyekben egyaránt országos irányítási hatáskörrel rendelkező Emberi Erőforrások Minisztériumához szíveskedjen fordulni."

És aki talán illetékes, de főleg egyeztet és kifejezésre juttat

Ezt követően megkerestem az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sajtóosztályát. Nekik is azt a kérdést tettem fel, amit mindenki másnak. Vagyis: lehetséges-e valamilyen hatósági közbelépés olyan esetben, ha a szülők engedik, hogy a gyerekük ilyen durva sérülésekkel járó sportban vegyen részt. Közbeléphetnek-e, és ha igen, milyen esetekben milyen lehetőségeik vannak a beavatkozásra.

Az Emmi a kérdésünkre válaszul a következő közleményt küldte:

"A Sportért Felelős Államtitkárság a kiskorú sportolók testi épségének védelmében szükséges lépésekről a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a magyar küzdősport szövetségek illetékeseivel egyeztetett, és a gyermekek sérülésével járó ketrecharc-rendezvények nyilvánosságra kerülésekor azonnal jelezte együttműködési szándékát a kérdés megnyugtató szabályozásában.

Az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága kifejezésre juttatta, hogy támogatja a MOB és a küzdősport szövetségek azon törekvéseit, hogy szükség esetén a jogszabályok teremtsenek szigorúbb feltételeket a sportolók egészségének védelme, a sérülésveszély csökkentése, a szakedzők képesítésének és a nem olimpiai küzdősportok versenyrendszerének szabályozása érdekében.

Mint ismeretes, június 11-én a MOB és a küzdősport szövetségek megállapodást kötöttek a kiskorúak testi épségének védelmében. Az aláíró felek vállalták, hogy a sportágukban szervezett utánpótlás korú rendezvények esetén mindent elkövetnek a sportolók egészségének védelmében, illetve nem engedélyezik sportolóik részvételét a hivatalosan el nem ismert, a sportról szóló törvény hatálya alá nem tartozó sportszervezetek által kiírt versenyeken."

A szegények sportja?

És az is érdekelne, hogy csak mi tartjuk végtelenül cinikusnak azt az érvelést, hogy "Ez a szegények sportága, sokaknak az egyetlen esélye"?

A KSH 2011-es adatai szerint (frissebbet nem találtam)

  • Magyarországon a népesség 23,1 százalékát érinti a súlyos anyagi depriváció, vagyis ennyien nélkülöznek.
  • Ez a teljes EU-ban amúgy 8 százalék, ami úgy jön ki, hogy
  • Ausztriában például 3,9 százalék, Bulgáriában pedig több, mint 40. Hogy reális képet kapjunk a saját régiónkról,
  • Csehországban és Szlovéniában a nélkülözők aránya 6,1 százalék, Szlovákiában 10,6, Lengyelországban 13, Romániában 29,4 százalék.

A nélkülözés természetesen nem azonos a társadalom egészében, a három és többgyerekes magyar családoknak például 44 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

mma országos szövetség
MMA Országos Szövetség Facebook oldal

Azt gondolom a legtöbb család nem képzeli, hogy a gyerek jövőjét ketrecharccal kéne biztosítani, de aki mégis, annak a figyelmébe ajánlanám például ezt a "Profi harcosok agyának egészsége" című kutatást, amelyben azt vizsgálják, milyen hatása van az MMA-nek és a profi boxnak a versenyzők agyára.

Bár ez egy hosszútávú vizsgálat, amely jelenleg is folyamatban van, annyit már megállapítottak, hogy hat, a ringben töltött év után az agy egyes részeinek mérete csökken. Ezek a részek a memóriáért és az éberségért felelnek. A megvizsgált sportolók hat év után még nem teljesítettek rosszabbul a kognitív teszteken, 12 év harccal töltött év után azonban már kivétel nélkül igen. Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hat év után bekövetkező fizikai változások valahol a hatodik és a tizenkettedik év között okoznak működésbeli eltéréseket az agyban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra