SZÜLŐSÉG

Anyuka meg menjen az orvosira, úgyis ráér!

2014. június 18., szerda 12:32

Engem mindig meglep, amikor egy orvos nemtörődöm, amikor meg egy gyerekorvos az, az meg rettentően felháborít. A János Kórházban a gyereksebész velem volt flegma, de a fiam volt a páciens.

Ott kezdődött, hogy egyik reggel a gyerek úgy ébredt, hogy elég piros volt a lábfeje. Mivel ez nem a természetes színe, elkezdtem nézegetni, mi lehet a baj. Hamar kiderült, hogy meg van gyűlve a nagylábujja a talp felőli oldalán, valószínűleg egy-két nappal korábban belelépett valamibe, de nem fájlalta, szaladt, focizott még előző este is, ezért nem vettük észre.

Felhívtuk az amúgy nem ideges természetű gyerekorvosunkat, aki azonnal a legközelebbi sebészetre küldött minket. Irány a János! Bár kora reggel volt, nem kellett várnunk, 10 perc alatt bent voltunk. Szuper, le voltam nyűgözve!

A sebész megnézte a gyerek lábát, és azt mondta, ezt most fel kell nyitni, a göb a lábán tele van gennyel, magától kifakadni nem fog.

Mielőtt megkérdezhettem volna, hogy milyen érzéstelenítőt ad a másfél évesnek ehhez a művelethez, más hasra is vágták a gyereket a nővérrel, se kesztyű, se semmi, rámszóltak, hogy fogjam a kezét, és neki is látott. Én köpni-nyelni nem tudtam, fogtam a gyereket, aki persze üvöltött, mint a sakál.

Amikor rákérdeztem, hogy nem kellene-e mégis érzésteleníteni, a sebész közölte, hogy ez nem fáj. Nem tudom eldönteni, hogy annyire szegény az eklézsia, hogy még a gyereksebészetre sem jut lidokain (vagy mit tudom én, milyen érzéstelenítő, nem vagyok orvos, ugye), vagy ennyire nem érdekelte. Azt az egyet nem tudom elképzelni, hogy amikor felnyitnak egy ilyet, az nem fáj.

Nem fáj
Nem fáj
Fotó: Shutterstock

Öt perc alatt kész volt, végül is, tisztességgel ellátta a gyereket, felnyitotta, kitisztította, bekötözte, bepólyálta, hálós zokni, bumszli kis csomag lett a gyerek lábából, kaptunk egy leletet, és visszarendelt két nappal későbbre kötözésre.

A gyerek három órával később leszedte magáról a kötést, az apja visszavitte a kórházba. Ekkor nem vacakoltak már vele, konkrétan egy gézlap köré tekert leokoplasztot kapott a lábára. Nem tudom, hogy másodszor már nem kell a nagy kötés (nyílt hús volt a gyerek lábujja a tályog helyén), vagy csak nem volt kedvük mégegyszer megcsinálni, el meg nem mondták.

Két nappal később visszavittem, megnézték, az orvos újra bekötözte (gézlap, leokoplaszt). Amikor megkérdeztem, hogy mégis mi a további teendő, a következő tanácsot kaptam: nézze meg két nap múlva, lehet, hogy akkor már jó lesz, de, ha mégsem, kötözze újra.

És akkor ott álltam, hogy az mégis milyen, amikor “jó”. És ezt miért nekem kell eldöntenem? És hogy fogom eldönteni? Erre az volt a válasz, hogy “látni fogja”.

Aha.

Ezután fogtam a gyereket és hazavittem, két nappal később megnéztem, láttam, és inkább újrakötöztem, és kötözöm egészen addig, amíg be nem heged. És nagyon-nagyon drukkolok, hogy ennél komolyabb sebészeti beavatkozásra soha ne legyen szükségünk.

És félreértés ne essék: egyáltalán nem azt hiányolom, hogy kétnaponta járjak a gyerekkel kötözésre. Nagyon szívesen bekötöm neki otthon is. Csak éppen nem vagyok orvos, és megnyugtatna, ha kapnék valamiféle valódi támpontot arra vonatkozólag, mégis milyen az, amikor már "jó", és milyen az, amikor "nem jó". Annyit várnék el, hogy egyrészt ne kelljen totálisan megsemmisítve éreznem magam, amiért erre rákérdezek, másrészt esetleg az is szuper lenne, ha nem kéne válasz nélkül hazakullognom.

Forradalmi megoldási javaslatunk is van!

A porontyos anyacsapat nevében lenne egy forradalmi javaslatunk a gyerekellátás, de tulajdonképpen a teljes magyar egészségügyi rendszer számára. Mi is értjük, hogy önöknek ott a sebészeten nem nagy dolog egy tályog, húsz éve naponta látnak tizenhetet. Az is világos, hogy tudomisén, a gyerekorvosnak nem nagy ügy egy téli hörghurut, szezonban naponta lát belőle tizenhetet. Nekünk viszont lehet, hogy ez az első.

Ha nincs kedvük/idejük húsz éven keresztül naponta tizenhétszer elmondani ugyanazt az öt mondatot, mi lenne, ha egyszer rászánnának egy negyed órát, és leírnák? Egy A5-ös papír felére kényelmesen ráférne, mit kell csinálni a megnyitott tályoggal, mikor kell visszamenni, és mikor nem. Ugyanilyen papírkára ráférne az is, mit adjunk a hörghurutos gyereknek, mikor kezdjünk aggódni, és mikor ne. Csak az - aggodalomtól esetleg (indokoltan vagy indokolatlanul) félholt - anyuka kezébe kéne nyomni. És ennyi. Önöknek is kevesebb munka lenne, nekünk pedig óriási könnyebbség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.06.18 12:59:53pirospottyos

  Szuzanyam szegeny gyerek.

  Nekem szemolcsot vagott ki a doki egyszer a labujjambol, csak ugy erzestelenites nelkul, merthogy "csak egy pillanatig faj", hat, en is leuvoltottem a hajat a fejerol.

 • 2014.06.18 13:41:13büdösbanya

  A "leokoplaszt", ráadásul kétszer is, egy kicsit zavar.

 • 2014.06.18 13:43:47DarthVader

  Érzéstelenitő: 2-3-4 szúrás, gyerek üvölt, plusz a tályog felnyitása alatt is üvölt,meg utána is üvölt. Tályog felnyitása: egy mozdulat, gyerek üvölt, meg utána is üvölt. Viszont 2-3 perc előzetes üvöltés megspórolva, a fájdalom pedig valamivel kevesebb (2-3 szúrás helyett egy.)

  Kötés: ezek szerint a mama látta, hogy jó. Akkor? (arról már nemis beszélve, hogy a gyerekorvoshoz is el lehet vinni kötéscserére.)


  (Más kérdés, hogy két mondattal többet tényleg megérne a magyarázat.)

 • 2014.06.18 14:07:14ingopur

  @DarthVader: Erzestelenito rafuj a gyulladt bigyuszra, gyerekre ramosolyog, az tiz evesen vegignezi, mit csinalnak vele, nem ordit, mert ahhoz mar nagy, es nem is fel, mert tudja, mi tortenik vele. Vegen par szem gumimaci. Ez nem mukodne? Mindenkeppen bokni kell, szurni?

 • 2014.06.18 14:28:34péterbors

  Sztem anyuka megértette volna az erzestelenito mellőzésenek az előnyeit is amennyiben elmondják neki. A gyerek mindenképpen sírna, de legalább az anyja higgadt lenne. A jános kórháznak híresen bunkó orvosai vannak.

 • 2014.06.18 14:29:45cirmike

  "Majd látni fogja az Anyuka" - ezt mondták mindig nekem is..

  Porontyos anyacsapat: A mostani (vidéki) doktornénink mindig felírja az adandó gyógyszerek pontos adagolását, napszak szerint. Pedig jó a memóriám, de azért sokat segít... Amíg kinyomtatják a recepteket, pont belefér az idejébe, nem tartjuk fel a többi beteget. (Nem én kértem, mindenkinek felírja!)

 • 2014.06.18 14:50:11lalanc

  Azért előbb-utóbb lekerül arról a másfél évesről a magzatburok, ugye???

 • 2014.06.18 14:55:35Adamfark

  Kedves cirmike:
  Az orvos a receptre mindig felírja a gyógyszerek adagolását. Amikor kiváltod a gyógyszert, akkor azt a gyógyszerész mindig ráírja a gyógyszer dobozára. Tollal!
  De ha kiváltod a gyógyszert, és kibontod, akkor a dobozban lévő betegtájékoztató is tartalmazza a gyógyszer adagolását. Gyermek gyógyszer esetében testtömegre lebontva is.

 • 2014.06.18 15:09:21Nojem

  A kedvencem: ez nem is fáj neki. Ugyanezt mondta a sebész, amikor a két hónapos kislányomból szedte ki a varratokat és csak a művelet elkezdésétől üvöltött a pici mint a sakál. Nem fáj neki - mondta az orvos. Igaz, hogy vérzett, de biztos nem fájt.

 • 2014.06.18 15:16:52Koczy

  Nem vagyok orvos, és nem értek a tályogokhoz sem, de úgy tudom, hogy ami be van gennyesedve, annak már hiába a fájdalomcsillapító, mert úgysem hat. Legalábbis, mikor nekem begennyesedett az egyik lyukas fogam körül az íny, a doki írt gyógyszert és azt mondta akkor menjek vissza, ha már ez rendben van, mivel addig nem tud semmit csinálni, mert nem hatna az érzéstelenítő és nagyon fáj.

 • 2014.06.18 15:33:41retinax

  Jaj, szegény baba!

 • 2014.06.18 16:05:52NevemNemNick

  Sajnálom szegény gyereket, meg téged is, szülőként szerintem sokkal borzasztóbb tehetetlennek érezni magunkat. Ha az ember tudja, mi fog történni, akkor sokkal könnyebben átvészel mindent.
  A megoldási javaslatot támogatom!!! Aki vitt már gyereket orvoshoz, az tudja, hogy mennyire megterhelő - mindenkinek. A kicsi fél, az enyém kifejezetten utálja, ha hozzáérnek. Próbálom nyugtatni és bent tartani a rendelőben, mert ő már menekülne kifele. És közben fogjam fel, mit mond az orvos, ha éppen hallom a bömböléstől. Nem szokott sikerülni. A mi gyerekorvosunk is le szokta írni, miket adjak neki és mikor. Igen, a recepten rajta van, de a gyerekek nem csak receptes dolgokat kapnak. A nevét se jegyzem meg, azt meg hogy reggel-délben-este, mennyit és evés előtt vagy után már főleg nem.
  A Jánosban két éve agyrázkódás miatt voltunk, a doki bácsi kedves volt és még egy darab nővérke. Nagyon nagy hiányosságok vannak ott és nem csak pénz kellene a rendbetételhez. Vagy csak kevés és máris sokkal-sokkal jobban érezhetné magát ott mindenki. Akár még az ott dolgozók is:-)

 • 2014.06.18 16:06:32eßemfaßom meg áll

  A jányom akkor is üvöltve bőg ha a ráteszem a mérlegre, ezek szerint nagyon fáj neki, milyen érzéstelenítőt adjak be neki, hogy ne fájjon és ne érezzem mocsok apának magam?

 • 2014.06.18 16:06:47Haloperidol

  1. A lidokain es egyeb helyi erzestelenitok hatasat altalaban nagyban csokkenti a gyulladt szovet, mivel a szoveti pH megvaltozik (csokken), es igy nem tudja megfeleloen kifejteni a hatasat pl. egy talyog eseteben, ahol massziv gennyes gyulladas van.
  2. A lidokain egy olyan gyogyszer, amire a) sokan allergiasak, b) komoly sziv-es errendszeri mellekhatasai lehetnek, pl. ritmuszavar. Nem biztos, hogy egy kisebb beavatkozas megeri ezt a kockazatot.
  3. Altalaban a lidokain beadasakor rendesen korbe kell injektalni a celteruletet, ez kb. 2-3 szuras. A gyerek akkor is uvoltene, es meg raadasul 2-3 szurassal tobbet kapna. Nem vagyok benne biztos, hogy megeri.
  4. Az olyan kis beavatkozasok, mint egy talyog felnyitasa vagy varratszedesnel altalaban a lidokain adasa folosleges, mivel nem jar elviselhetetlen nagy fajdalommal. Inkabb a mama szivenek a megnyugtatasara szolgalna.
  5. A sebkotozesnel arra kell figyelni, hogy megfelelo legyen a varrosodas, es hogy ne legyen a seb kozvetlen kornyeken kivul mashol jelentos pirossag, fajdalom es duzzanat. Ha ezek nem jelentkeznek, es a seb tisztan gyogyul, nem budos, akkor nincsen nagyobb gond. Orvoshoz kell menni, ha ugy nez ki, hogy a seb kornyekerol a gyulladas, pirossag, fajdalmas duzzanat tovabbterjed vagy ha buzos, rothadasszagu valadek jon ki a sebbol.
  6. Ettol fuggetlenul lehet, hogy a doktor nem volt udvarias es ezeket nem mind mondta el az edesanyanak. Ez nem volt helyes tole.

 • 2014.06.18 16:48:48IamMenyus

  okostelefon, okosszülő.. mindkettőből nagy a választék.

  Anyukának felesleges az orvosi képzés hiszen már most is annyira ért hozzá, hogy írásban kritizálja a képzett a szakembert (a háta mögött) :)

 • 2014.06.18 16:50:00kheiron

  Mecsoda turbóanyuka, aki egyből mindent jobban tud. :-/

  Ott a net, a híres online "porontyos anyacsapat" meg nézzen utána a neten az érzéstelenítésnek, mielőtt hangzatos butaságokat irkál.

 • 2014.06.18 16:50:22FelixJager

  Bekenni azért be lehet azt a területet amit vágni fog valami felületi érzéstelenítővel. Vagy lefagyasztani klór-etillel. Azért akkor csak nem olyan fájdalmas. Bár a Jánosban a vizsgálókesztyűkért is élet-halál harc megy a dolgozók között. Valószínűleg nem költ az intézet ilyen luxuskiadásokra.
  De elvileg vezetéses technikával le lehet zsibbasztani az egész lábfejet a gyulladástól független. Akarat kérdése. Bár sok értelme nincs.

 • 2014.06.18 17:17:16sunabajnok

  :))) A fészbúk sem tökéletes, ez van ha az ember többet fészbúkol, mint leülne a gugli elé egy tályognak utánaolvasni.
  Kedves anyuka!
  A talp a testünk azon része, ahol rengeteg ideg, és idegvégződés van. Ha ott böknek, akkor egy másfél éves is tudni fog káromkodni.
  Ha a gyerek azt látja, hogy anya rémült, ő mitől lenne nyugodt?
  Ha anyukában lett volna annyi találékonyság, ujjbábot festett volna, és garantáltan kellett volna még másik kilenc is. (Nálam bevált:)))
  Anyukának is biztos volt élete során pár bibikéje, már csak tudja, hogy egy seb mikor szép és mikor nem.
  Kicsit egészségtudatosabbnak kéne lenni, ami nem abból áll, hogy bio cuccokat eszünk, hanem ismernünk kéne a saját testünket. Itt az internet, tökéletes arra, hogy bővítsük a tudásunkat.

 • 2014.06.18 17:30:52szomszédmarinéni

  ingopur
  Tízévessel igen. Másfél évessel nem.

 • 2014.06.18 17:38:52szomszédmarinéni

  Az "ez nem is fáj" hatalmas faszság az esetek többségében, de tény, hogy gyerekeknél sosem lehet tudni. Lehet, hogy csak azért kiabál, mert lefogták, ezért nem érzi magát biztonságban.
  Mesélték, hogy a Sabin-csepp beadásánál én is üvöltöttem, holott szájon át kell bevenni. Nem bírtam, hogy rámkényszerítenek valamit, még ha nem is fájt, ahhoz meg kicsi voltam, hogy megértsem, miért fontos.

 • 2014.06.18 17:42:34szomszédmarinéni

  Az anyuka nyilván a lidokain spray-re gondolt; de kétlem, hogy az segítene a helyzeten.

 • 2014.06.18 18:20:59bonifac

  Nekem háromszor vágtak ki tályogot. Felnőttként. Befújták lidokainnal.
  1. A lidokainspray semmit nem ér. (Mert csak a felszínen hat, ha belevág, fájni fog.)
  2. FÁJ! Bizony nagyon fáj, fogösszeszorítósan, majdnemüvöltősen. Mondhatni k..vára fáj. Amikor vág, az is fáj, majd amikor feszíti, hogy kiürüljön belőle a genny, az is fáj.

  A sztoriból így egy dolgot tudhattunk meg biztosan: a sebésznek még nem volt tályogja.

 • 2014.06.18 19:01:09DarthVader

  @Bonifac:

  "A sztoriból így egy dolgot tudhattunk meg biztosan: a sebésznek még nem volt tályogja."

  Vagy már volt neki, és neki se érzéstelenitették :)))

 • 2014.06.18 19:38:06♔bаtyu♔

  Gyerekként a táborokba mezítláb rohangáltunk és mindennapos volt az ilyen tályog.

  Kell hozzá egy gyertya és egy biztosítótű. Kb. 2 mp., kötözni sem kell.

  Amikor a csákó este a fájdalomtól felébred, jöhet a műtét, mert annyira fáj neki, hogy bármire hajlandó. A tű végét izzásig melegítjük, majd ferdén, ügyelve, hogy ép részt ne érjen, végighúzzuk.a tályog 'bőrén" úgy, hogy felszakadjon. A kevésbé bátorra sajnos rá kell ülni kér srácnak. A srác már túl is van rajta, mehet aludni és elfelejtheti az egészet. Magamon kísérleteztem ki és legalább 20 gyereket "megműtöttem" kb. 12 évesen.

 • 2014.06.18 19:54:02dr-eam

  Péterbors, Te meg egy ostoba, bunkó köcsög vagy.....ezt az általánosításért kaptad.

 • 2014.06.18 21:14:59szomszédmarinéni

  ♔bаtyu♔
  Ez csak abban az esetben igaz, amikor a genny közvetlenül a bőr alatt halmozódott fel. Ami ilyen, azt nem is kell vágni szerintem.
  Namármost, nem minden tályog ilyen. Van, amikor "mélyebb rétegekben" gyűlik a genny. Az ilyet nem tudod s.k. kifakasztani.

 • 2014.06.18 21:28:26♔bаtyu♔

  szomszédmarinéni
  Az lehet. De senki sem várta meg amíg kifakad magától, hiszen nem tudott aludni.

  Másrészt nekem mindegyiket sikerült. Szerintem amikor már úgy fáj, hogy nem tudsz aludni, akkor sikerül. Ezek végül is felületi tályogok, nekem legalább tizenötször volt gyerekkoromban különféle táborokban és egyikkel sem mentem orvoshoz. Nem is lett volna hová éjjel, lakott településektől 20-30 km-e.

 • 2014.06.18 23:04:22szomszédmarinéni

  ♔bаtyu♔
  Nekem volt olyan, amelyik érezhetően nem a bőr alatt gyűlt meg. Fertőtlenített tűvel kilyukasztottam a bőrt - egy felületi tályog ilyenkor kifakad -, de látszott, és érezhető is volt, hogy nem ott van a cucc, hanem mélyebben. Végül is a paradicsom segített, "kihúzta" (ez tényleg egy remek népi gyógymód, bár nyilván nem minden esetben hatásos).
  Szóval, van, amit vágni kell.

 • 2014.06.18 23:18:25szőrdoki

  30 éve vagyok bőrgyógyász és a fibrómákat (kicsiny, lógó, jóindulatú, kötőszöveti tumorocska) mindig érzéstelenítés nélkül veszem le kauterrel (nagyon fájdalmas, égető eszköz).
  Még kezdő orvos voltam, amikor egy tapasztalt asszisztensnő, akivel nagyon jó munkakapcsolatot ápoltam, tanított meg, hogy a beadott injekció tömegnövelő hatása miatt, gyógyulás után besüppedő heg marad. Míg az injekció nélkül nem. Ezt elmagyarázom a páciensnek, aki dönt. Mindig a pár másodpercig tartó fájdalmat választják a "nyomnélküliség" miatt.
  1949-ig Nagy Britanniában nem volt állami egészségügyi ellátás. Csak magánorvos. Emberek születtek és haltak meg, úgy hogy orvossal nem találkoztak. A népnek kialakult egyfajta egészségügyi intelligenciája. Nálunk elkényeztetett helyzet alakult ki a szociban, ami most is tart. A lakosság a saját kárán fogja megtanulni, hogy legyen valamilyen alapismerete a testéről, és annak működéséről.

 • 2014.06.19 04:27:25zsázsika

  vezetéses érzéstelenítés egy ilyen kicsi gyerekben???? Felix Jager, kedves, tudja Ön , hogy az mi? Vezetéses érzéstelenítés során az ideghez adunk relatív nagy mennyiségű helyi érzéstelenítőt, a legjobb esetben sem lehet néhány szúrásnál kevesebbel megúszni, ha a beteg együttműködik. Nem gondolom, hogy egy másfél éves megtenné- a sikertelen vezetéses érzéstelenítés leggyakoribb oka a nem együttműködő beteg. A szövődményeiről meg végleg ne beszéljünk, amik nem kicsik. Vezetéses érzéstelenítés komoly aneszteziológust igényel, műtőt, teljes felszerelést.... Ne beszéljünk már zöldségeket.... A Lidocain spraynek sok értelme sajnos nincs ebben az esetben, mert nem hat elég mélyen, főleg nem gyulladt szövetben, ahogy azt fentebb már elmagyaráztásk nagyon helyesen, bár anyuka idegeinek megnyugtatására- másra nemigen- biztosan jó lett volna...

 • 2014.06.19 07:20:39kismorgó

  A gugli a barátom. Az orvosok nagyon nagy többsége nem tud kommunikálni, + nem tudnak egy csomó mindent ők sem..,
  én a gyerek gerinc-koponya műtétjére rágugliztam, és minden infót Megkaptam + teljes videó a műtétről. Így nincs tragédia, ha a gyereküvöltéstől nem hallok mindent, amit a doki mond, vagy egyszerűen csak nem válaszol a kérdéseimre, vagy megsértődik, ha kérdezni merek :)

 • 2014.06.19 08:00:46Tudatos Anyák Csoportja

  Na ja. Mondjuk az én gyerekem csak úgy biztosan nem vágták volna hasra. Ez a szoci beidegződés, hogy a gyerek a tulajdonuk, mikor szűnik már meg az eü dolgozókban? Bár mi már megtanultuk, pofátlannak kell lenni ahhoz, hogy tudjuk is, mit akarnak a gyerekkel csinálni. Infúzió szúrásakor kezét lábát lekötözték, bementem, pedig erősen ki akartak zavarni! Fogtam a rémült gyerek kezét és rájöttem, azért kötözték le, mert a nővér nem nagy szúró spíler. Következőkben vérvételnél is elég volt erőszakosan elmondani, a gyerek engedi, ha ölünkbe ülhet és mi is tartjuk a karját. Működik. Mindegyiknél.

 • 2014.06.19 08:19:57Irkutszk

  @ingopur: Az izmokig felszívódó lidokain spray-ről még nem hallottam.

  A cikk vihar egy kanál vízben, ráadásul jól ellátták a gyerekét.

 • 2014.06.19 14:38:52mrs gyrmur

  Csatlakozom Haloperidolhoz annyiban, h itt tényleg semmit nem ért volna a fájdalomcsillapítás, én is jártam már így számos gyerekemmel, h gyulladásban levő területnek nem használ.
  A János gyereksebészetén egyébként meglehetősen sokszor volt "szerencsém" járni a gyerekeimmel, vagy ott lenni kórházi kezelésen, de csak 1 azaz egy tényleg bunkó orvossal találkoztam, de őt sikerült kikerülnöm az évek során.
  Ami az otthoni ellátást illeti, azt gondolom, h abból indul ki az orvos, h mennyire megterhelő esetleg a város másik végéből elrángatni a gyereket, legyen az akármekkora, kivárni, h bejuss, és hazamenj, mikor otthon is be lehet kenni fertőtlenítővel, és le lehet ragasztani. Én mindig inkább ezt választanám, ha meg tudom oldani, mint sem odamenjek.

 • 2014.06.19 23:51:59R2D2 & C3PO

  A "nem fáj" szerintem sem korrekt. Nekem volt olyan varratom, ami pont eltalált valami kóbor ideget és a varratszedés k_rvára fájt, az orvos meg kvázi lehordott egy hisztis pitsának, a többi varratnál pedig várta a hisztit és azok valóban nem fájtak. Kár, hogy azóta is várom a bocsánatkérését...
  Utána 2-3 évig, ha hozzáértem a varrat helyéhez, lezsibbadt az utána következő rész...

  Csak mondom a praxisblogról átolvasóknak. Néha nem úgy alakulnak ki az emberben a szervek, ahogy kellene nekik és okozhatnak pár meglepetést. Talán nem ártana odafigyelni a paciensekre...

 • 2014.06.21 23:27:39kermi

  No és akkor innentől kezdve az esetleges varrataid kiszedésekor szúrkálják tele a varrat környékét érzéstelenítővel? Erre gondolsz?
  ''A nővér nem nagy szúró spíler'' Egy kisgyereknél nem könnyű sikeresen szúrni. Persze könnyű kritizálni, de előtte gondold csak végig, hogy egy pár mm vastag puha, sérülékeny erecskét kell eltalálni úgy, hogy nem feltétlenül látod, csak esetleg kitapintottad, és nem kéne szétszakítani. A természetes izomremegés meg pont pár milliméteres kilengést okoz a végtagon. Az sem segít célzás közben. Ezzel csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy óvatosan a hirtelen kritikával, mert nem olyan könnyű csinálni, mint ahogy kívülről látszik.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta