SZÜLŐSÉG

Így emigrálunk: 24 óra alatt találtunk lakást!

2014. június 13., péntek 14:21

Ahogyan arról nemrégiben szó volt, négy gyerekkel elcuccolunk az országból. Alig több, mint két hetünk van a költözésig, pedig ugyanennyivel ezelőtt még nem is volt lakásunk. Felkerekedtem, és úgy döntöttem, addig haza sem jövök, míg nem találtam helyet magunknak.

Feleségemmel már a tervezgetés legelején eldöntöttük, hogy a két szóba jöhető nagyváros, München és Drezda közül az utóbbit választjuk. Bár a gazdaság érezhetően erősebb Bajorországban, a lakás- és üzletbérleti költségek is ehhez igazodnak. Amennyiből Drezdában egy erősen belvárosi, 100 négyzetméteres üzletet bérelhetünk, annyiból Münchenben egy lakótelepi, 40 négyzetméteres garázsboltot találtunk a külváros peremén. A lakóingatlanok piacán is ez a helyzet, azonos feltételek mellett nagyjából fele egy drezdai bérlemény.

1979338 10201722180713190 4220155729725823455 o

Van egyébként kínálat a piacon, az http://immowelt.de/ vagy az http://www.immobilienscout24.de/ villámgyorsan dobálja a kiadó lakásokat bármilyen méretben. Ha szűkítettük a saját igényeinkre szobaszám és alapterület szerint, még mindig bőven húsz-harminc lakás maradt a listában Drezdán belül.

Német lakáshirdetések

A német albérlet-piac jelentősen eltér a hazaitól. Ennek elsődleges oka, hogy a hazai sajátlakás-kényszer náluk nem ilyen erős, családok egész életüket bérelt ingatlanokban élik le. A jogi háttér is jóval rendezettebb, általában sablon szerződésekkel, teljesen hivatalosan adják ki a lakásokat, jól körülhatárolható jogok és kötelességek alapján.

A hirdetések tartalma is jól körülhatárolható. A hirdetések általában tartalmazzák a kaltmiete és a warmmiete összegét, előbbi a nyers, nettó bérleti díj, utóbbi pedig az állandó rezsiköltségekkel növelt összeg. Gyakran már a fűtés költségét is tartalmazza, ha mégsem, ezt nebenkosten néven külön feltüntetik. Ezek persze általánydíjak, év elején a valós fogyasztás alapján kell ráfizetni, ritkábban esetleg örülni a jóváírásnak.

Hazai viszonyokhoz képest furcsa lehet még, hogy a legtöbb lakást konyhabútor nélkül hirdetik. Itt a konyhabútor szó alatt a mosogatót, csaptelepet, gépeket is értsük – ha egy „ohne Einbauküche” lakást bérelünk, ott bizony a konyhában csak egy csupasz fal lesz, csövekkel, kábelekkel, lyukakkal.

A lakásbérlet kezdő költségéhez számolandó a kaució is. Erről a német jog elég pontosan rendelkezik – a bérbeadó nem költheti el, a kamatai viszont őt illetik (ha a szerződés másképp nem rendelkezik), a kiköltözéskor nem lelakható, egészben visszajár, ha a lakás berendezésével vagy állapotával kapcsolatban nincs vita a bérlő és bérbeadó között. Általában kéthavi kaltmiete összege.

Fontos eleme a hirdetéseknek a „Provision für Mieter” sor is, ez az ügynökségnek járó jutalék. A legtöbb lakást ugyanis ingatlan-ügynökségekre, vagy az önkormányzat bérlakásainak kiadásával foglalkozó nonprofit cégekre bízzák, a tulajdonossal nincs is mód találkozni. A kaució egy éve még általánosan kéthavi kaltmiete plusz ÁFA volt, mára némi jogszabályi csiszolgatás után ez nagyjából nettó egyhavira állt be szinte mindenhol

Felkerekedtem tehát németül kifogástalanul kommunikáló apósommal és elegendőnek ítélt euróval az egyik német hosszú hétvége (Urunk mennybemenetele) előtt azzal, hogy hétfőn utazunk, kedden lakást találunk, szerdán elégedetten hazajövünk.

drezdalakas

Minden okunk megvolt a bizakodásra. Részben mert eddig mindenben borzasztó szerencsénk volt, és nem volt okunk feltételezni, hogy a szériának vége szakad, részben pedig mert Drezdában élő sógorom az előző hetet intenzív telefonálgatással töltötte. Végigcsörgött vagy negyven-ötven számításba jöhető lakást, és pompás listába rendezte nekünk a letárgyalt időpontokat. Így a hétfő estét laza és bizakodó sörözéssel kezdtük, és még abban is megegyeztünk, hogy ha megfelelő, a lista legelső lakására le is szerződünk, aztán akár aznap haza is indulunk.

Nincs német munkahely? Nincs lakás!

Aha, persze. A kedd reggeli első lakás egy külvárosi lakótelep egyik lakása volt. Egész jó helyen, rendezett környéken. A ház maga is jól nézett ki, nem keltett lelakott benyomást, a környezete is tiszta volt. Kivéve a kinézett lakás lépcsőháza, az nagyjából mindennek az ellentéte, valóságos nyolcker. A bejárati ajtó előtt ráadásul egy lebetonozott placc volt a fűben, láthatóan bandázóhely, törött üvegekkel és több csikkel, mint amennyi Csepelen a Szent Imre téren fekszik a HÉV-sínek mellett. Azért felmentünk, megnéztük, belül is ilyen volt. Kiköltözés utáni, felújítás előtti állapotban volt. A fürdőben villanyt sem lehetett kapcsolni – talán jobb is, a vécében lévő barna dologról így nyugodtan gondolhattuk azt, hogy csak a felújítás valamiféle hulladéka.

Itt tapasztaltuk meg először azt, ami aztán végigkísérte a napot – a bemutatózó ügynök mindig a legkisebb ellenállás felé mozdul el. Amikor megtudta, hogy nincs németországi állásom és/vagy lakcímem, soha nem is volt, viszont van négy gyerek, már nem vett minket komolyan. Csak azt hajtogatta, hogy neki a főnökei és a tulajdonos felé bizonyítania kell, hogy fizetni fogunk, és elzárkózott minden megoldás elől. Ezen az sem segített, hogy felajánlottam előbb fél, majd egy évnyi lakbért előre. Ettől csak gyanúsabb lettem, így hamar tovább is léptünk.

A nap hátralévő részében már szebbnél szebb lakásokat néztünk meg jobbnál jobb helyeken. Parkban, tó mellett, óvoda szomszédságában. Négyszobás, ötszobás, öt szoba plusz nappalis – mind belefért volna az előre behúzott lélektani határ alá, de hiába. Egyetlen helyen ajánlotta fel az ügynök, hogy megbeszéli a főnökével az előre fizetést, és hív – nos, azóta sem jelentkezett. Láthatóan szívesebben láttak volna egy német lakcímmel, német fizetéssel, ideális esetben egy éppen elhagyott bérleményből magával hozott ajánlással rendelkező lakót.

1961003 10201722181553211 8721144181373555870 o

A masszív ellenállás egyébként nem a magyarságomnak szólt, sokkal inkább a megszokottól eltérőtől ódzkodtak. Sógorom édesanyja német állampolgárként ugyanezt járta végig, amikor Spanyolországból két évtized után visszaköltözött - német bérpapír híján nem jutott bérlakáshoz. Aztán valahogy megtalálta egy 1985-ös fizetési papírját, berakta a paksamétába, egy hét múlva meg is volt a kinézett lakás.

Ahogy fogytak a címek, fogyott a lendületünk. Kedvenc lakásomból lesétálva ráadásul masszív háromnegyed órás jégesőt ültünk végig az autóban, majd két órán át kerengtünk, míg a vízben álló aluljárókat elkerülve visszajutottunk a szállásunkra. Ott aztán leültem, és némileg reményvesztetten túrtam meg az internetet, friss hirdetések után kutatva. Találtam is többet, de csak egy keltette fel a figyelmemet – egy magánhirdetés, Freitalban. Fel is hívtuk, leegyeztettünk vele másnap reggel kilencre egy találkozót, afféle utolsó esélyként.

Reggel minimális reménytől fűtve érkeztünk meg, amit tovább rombolt a tulajdonos, amikor elmondta, hogy a kinézett lakást egy órája kivették. Viszont közben a földszinti meg kiürül. Még laknak benne, most takarítanak és pakolnak, ezért nem is hirdette, nem néznénk meg? Megnéztük, és júliustól otthonunkként funkcionál majd. Azóta leszerződtünk egy szégyentelenül alacsony összegre, a bútorok zöme lapra szerelve, a ruhák jelentős része csomagolva várja azt a szombat reggelt, amikor elkezdjük németországi életünket.

Folytköv., következő alkalommal a költözködésről írunk majd. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.06.13 16:15:42mojoking77

  Gratula, tenyleg kitartott a szerencsetek.. :)
  Az ostoba majom trollkezdemenyekkel (Pensive) meg baromira nem kell foglalkozni. Valoszinuleg otthon ul a szulei lakasaban, es ugy osztja az eszt, hogy soha, meg eszebe sem jutott 10km-nel tavolabb koltozni a szuloktol, akik a mai napig eltartjak... :)

 • 2014.06.13 16:29:52na4

  Ja und wie geht's dann weiter mein Freud? Ein Wohnung bedeutet garnichts. Überghaupt nichts. Wie geht' mit Job, Unternehmen, und all den anderen? Ihr seits mutig muß ich sagen.

 • 2014.06.13 16:32:11Pensive

  mojoking77: Tegyük fel, hogy így van. :) Mit sem változtat azon, hogy Európaszerte rettegett, balkáni bevándorló söpredékké lettetek, akiket a nyugati értékteremtő ember fertőzésként tart számon, és egyre nagyobbra nyitja a száját, és szűkebbre zárja kapuit, a visszaszorításuk érdekében.

  Svájc idén deklarálta, hogy sehonnan nem kívánatosak a bevándorlók, a keletikeket már évekkel ezelőtt kitiltotta. Nagy-Britanniában mostanság zajlik az ingyenélők kisöprése (f@szuk tele a magyarokkal). Németországban és Hollandiában is egyre erősebbek a bevándorlóellenes hangok. Az, hogy már egy ossie sem ad ki lakást egy magyarnak, persze többet mond minden szónál - épp csak fül kellene, ami meghallja.

  Megtűrtként, magyányosan, elszigetelve, műmosolyok között lebegni - hát csak tessék, ha jólesik (nem fog, sajnos haza fogtok jönni). Ettől még apu pénzén lébecolni is sokkal jobb - való igaz.

 • 2014.06.13 16:41:38Shadowbull

  na4

  mielott elkezdesz menozni nemetul, nem kellene inkabb eloszor rendesen megtanulni? Csak kerdem.

 • 2014.06.13 16:43:19Shadowbull

  Pensive

  "Megtűrtként, magyányosan, elszigetelve, műmosolyok között lebegni - hát csak tessék, ha jólesik (nem fog, sajnos haza fogtok jönni). "

  LOL.

  Tudod ezt ugy hivjak hogy a kognitiv disszonancia redukcioja, es te mesteri fokon muveled.

 • 2014.06.13 16:48:13Shadowbull

  " az emberek többsége bérlő, a gazdag kisebbség pedig a kiadó hiénák tábora"

  Nem igazan, nagyon jellemzo az hogy akik kiadjak a lakasokat, azok sincsennek tulzottan eleresztve anyagilag (nemet viszonyok kozott persze) pusztan ezt a modjat valasztottak a befektetesnek. Akiktol mi bereltuk anno a lakast, azok ugyanabban a hazban laktak egy ugyanolyan lakasban, semmi, extra.

  " Az is érdekes, hogy mindig vehetsz magadnak új konyhát, azaz dobhatod el a régit, vagy abból tákolsz össze vmit az új helyen"

  Hulyeseg. Ha nem akarsz konyhat csinaltatni, akkor olyan lakast keresel, amiben benne van a konyha, mi is olyat bereltunk. Sokan szeretnek sajat konyhat a sajat elkepzeleseik szerint. Hatalmas kinalat van berelheto ingatlanokbol, mindenfele kategoriaban.

  Egyebkent ha meg arra van eppen motivaciod, akkor vehetsz magadnak ingatlant, ez nem kenyszerhelyzet, sok egy atlagnemetnek sokkal kisebb anyagi erofeszites egy lakas megvasarlasa mint egy atlagmagyarnak. Egyszeruen maskepp gondolkodnak az eletrol, es nem kozponti kerdes a lakastulajdonlas. Pont azert hogy rugalmasabbak legyenek.

  Mi peldaul ugy dontottunk hogy sajat ingatlant akarunk, es meg is valositottuk.

 • 2014.06.13 16:49:14Shadowbull

  Iggyke

  nem hiszek neked te is csak egy gyikember vagy! Vagy esetleg gyikemberberenc, aki a tisztesseges magyar emberek ellen beszel!

 • 2014.06.13 16:52:23Pensive

  Budapesti Szexipari Vállalat: Bizonyos értelemben mindenképp családi. Gábor, amikor nem ide ír, akkor a totalcar hasábjain reklámozza szigetszentmiklósi alkatrészboltja kínálatát, vagy épp ugyanitt sír arról, hogy micsoda szar hely ez, miközben tesztautóban utazzák körbe K. Európát.

  Pedig nem volna ez a hely olyan szar, csak sajnos tele van magyarokkal.

 • 2014.06.13 16:55:28mojoking77

  Pensive: Nem a megfelelo embernek probalod bizonyitani az erveidet a kulonbozo mediakbol csipegetett felinformaciokbol osszerakott elveid bizonyitasara. Jelenleg ugyanis pont az altalad emlitett Svajcban elek, es picit azert mashogy nez ki, akar a torveny, vagy a nepszavazas, de leginkabb a hatter, ami az egeszhez vezetett. Sebaj, massal is elofordult mar, hogy bakot lott...
  Segitek, csak mert elofordulhat, hogy tobb helyen eltem ezeddig a vilagban, mint amennyire te es kozvetlen csaladod valaha eljuttok (nem nagyzolasbol, szimplan az utobbi tiz evben ilyen munkat vegzek). Soha, sehol nincs problemajuk a helyieknek a dolgozo kelet europaiakkal. A munkakerulo, csencselo, tarsadalombiztositast megcsapolo fergekkel van a gond, azok pedig hala az egnek inkabb a Boszporusz kornyekerol erkeznek, vagy meg attol is keletebbrol. Ha egy pillanatra belegondolnal, hogy otthon ki adna ki a lakasat egy a nyelvet nem beszelo, papirokkal nem rendelkezo romannak (pl) maris rajonnel te is, hogy mekkora idiotasagok azok az elvek, amiket vallassz.

 • 2014.06.13 17:03:05mojoking77

  Ja, es hogy pontosan mit is ertettem a bak lovesen:
  -Svajc korlatzni fogja a letelepedesinel egy arnyalattal gyengebb B vizumok maximalis eves szamat
  (Erted, nem megtiltja, es foleg nem a kelet europaiakkal szemben)
  -A valsztasra jogosultak alig tobb mint 30%-a vett reszt a nepszavazason
  (Svajc a vilag egyik legdemokratikusabb orszaga, evente 10-15 nepszavazas van, az elmult 12 honapban tobbek kozt szavazas volt a Lidl dolgozok minimalbererol, arrol hogy 2018-tol kezdve csak elektromos autok kaphassanak uj forgalmit (megszavaztak), arrol hogy ne Grippeneket vegyenek hanem F-18-asokat, illetve, hogy a cegvezetok bere ne lehessen 13-szor magassabb, mint az alap besorolasi ber)
  -A valasztast 50,8 %-al nyertek a szigoritas partiak
  -A valasztopolgarok elsosorban videken szavaztak a szigoritasra, ahol minimalis bevandorlo el, es a legfobb indok, a megnovekedett alberlet arak voltak....

  Koszonettel:

 • 2014.06.13 17:05:16Shadowbull

  "2018-tol kezdve csak elektromos autok kaphassanak uj forgalmit (megszavaztak)"

  Erre dobj mar egy forrast mert erdekelne. Meg nem hallottam rola.

 • 2014.06.13 17:05:31kh_

  Budapesti Szexipari Vállalat, eljátszadozhatunk azzal, hogy az összes nicknevedet letiltom, mert ez lesz a vége, ha nem mész vissza anyádhoz egy kis jómodort tanulni. én ráérek.

 • 2014.06.13 17:17:04csepke

  Hát én kívánom nekik a legjobbakat, de még mindig azt gondolom, hogy van valami - orrunkra nem kötött - tőlük független anyagi bázis, örökség, vagy segítő kéz, afféle gazdag nagybácsi aki tartja a biztosítókötelet minden körülmények között. Mert amit eddig leírtak, az alapján ez a kicuccolás elég meredek vállalkozásnak tűnik, még gyerek nélkül is nemhogy 4 gyerekkel.

 • 2014.06.13 17:20:07Pensive

  mojoking77: Én neked semmit nem akarok bizonygatni, barátom. Ha azt gondolod, a svájci emberek fejébe látsz, mert két hónapja takarítasz, vagy strichelsz - csak neked lehet igazad. Én meg maradok bakot lőni, továbbra is teljes tisztelettel.

 • 2014.06.13 17:34:46durbintss

  A sváciakat valahol meg is értem, mert a bevándorlók aránya 15-20 %, ami nagyon sok. Nem tudom mi lenne itt, ha elérné csak az 5-10 %-ot, de nem akármilyen válogatott népekből, hanem mondjuk ájrópán kívülről érkezettekből. Asszem addig jó nekünk, amíg elkerülnek minket. Majd rájönnének sokan, hogy a jelenleg lenézett etnikum is jobb náluk. Nagyon sok idejövő külföldi arcán látom a meglepetést, hogy itt miért nincs annyi bevándorló pofa ?

 • 2014.06.13 17:50:13Shadowbull

  "mert két hónapja takarítasz, vagy strichelsz"

  Mondom en, komoly belso feszultseg van benned. Akarsz rola beszelni? A kisebbsegi erzes lekuzdheto :)

 • 2014.06.13 18:01:15mojoking77

  Hagyd, nem kell a trollocskakat etetni. Buta mind a fold, de hat megis mit varunk egy 16 eves gyerektol a mai oktatas mellett. Erdekes dolgok derulnenek amugy ki a legtobb ilyen kis majomrol egy ket alkalom utan, ha az ember tenyleg leulne veluk beszelgetni... Valoszinuleg olyen szinten frusztraltak mint a haz, mar csak mert ok is erzik, hogy eselyuk sincs az eletben semmire. De persze egyszerubb az egesz vilagot hibaztatni, mint valtoztatni az eletukon.

 • 2014.06.13 18:22:06bagyula77

  Csak mellékesen megjegyzem, hogy azok akik kételkednek hogy kevés a nyelvtudásuk azok is bátran jöjjenek ugyanis van 1 millio munkahely Németországban. Mi is januárban jöttünk ki lakás megvolt 1 hét allatt munka 2 hét után, igaz ha nem beszélsz jól akkor csak kb 1200 Euro netto fizura lehet számitani ami a nyelvtanulással megegyezően és az ismerösök számának a növekedésével növekedni fog. Nekünk szerencsénk volt én irodában dolgozok számítógépen és a kezdő fizum sem semmi de ugy gondolom mégis óriási szerencsénk volt, de ehhez próbálozni kellett. (ja és kb még 5 munkamegbeszélésem volt ahova felvettek volna...)

 • 2014.06.13 18:25:21Iggyke

  shadowbull

  nem süllyedek le a szintedre, mert legyőzöl a rutinoddal :))))

 • 2014.06.13 18:33:29scheerti

  >Csak mellékesen megjegyzem, hogy azok akik kételkednek hogy kevés a nyelvtudásuk azok is bátran jöjjenek ugyanis van 1 millio munkahely Németországban.

  Azért -gondolom én- az sem baj, ha ért valamihez az ember. Mert ha se nyelvtudás, se szakma, akkor valszeg ott is lesznek apróbb kalamitások.

 • 2014.06.13 18:33:29Pensive

  Shadowbull, mojoking77: Na jó, jó. Elő ne vegyél egy harmadik nicket, inkább megszégyenülök, és elhallgatok.

 • 2014.06.13 18:52:30Gixx

  Én az első lakást (szobát) 5 óra alatt találtam meg egy kínai fórumon. Az első a legnehezebb. Olyan főbérlőt nehéz találni, aki bevállalja mindenféle bizonyság nélkül. Esetemben én nem is a főbérlőtől béreltem, hanem egy kínai gyerektől, aki az egész lakást bérelte. Szerencsémre korrektül számolta fel a bérleti díjat, arányosan leosztva.

  6 hónappal később meg már egyedül bérlek egy lakást.

 • 2014.06.13 19:11:20kh_

  csepke,

  van hová visszajönni, ha nem úgy alakulnak a dolgok. németország nem a világ vége, még mielőtt éhen halnánk, beülünk az autóba és hazajövünk. ezt némi tőkével bárki megteheti, nem felelőtlenség, bár némiképp vakmerő vállalkozás, igen.

 • 2014.06.13 19:15:12A Tyne folyó déli partja

  Pensive:, ja a magyarokkal annyira tele a töke az angoloknak, hogy meg se vagyunk említve egy darab bevándorlásról szóló cikkben sem...baromira nem vagyunk annyian kint, hogy számottevő legyen.

 • 2014.06.13 19:28:54Pensive

  A Tyne folyó déli partja:[link][link][link]

  Mindezen az sem változtat, hogy a románokból, bolgárokból, lengyelekből, valamint pakikból, bangladeshiekből, szomáliakból, szírekből, egyéb dzsihádista moslékből éppúgy elegük van. Utóbiak sajnos immár London lakosságának több mint felét teszik ki - velük már nincs mit kezdeni. Legalábbis nem lesz könnyű.

 • 2014.06.13 20:26:57TBal

  Van amúgy egy rakat kamuhirdetés ezeken az oldalakon. az átlagnál olcsóbbak, érdeklődésre mindig angolul válaszolnak egy olyan szöveggel, hogy az illető örökölte a lakást, és egyébként angliában él. Ha jól tudom, most már az van, hogy elkérnek 1-2 havi bért előre, mindenféle ellenpapír nélkül, aztán lelépnek - előtte persze szépen körbemutogatják a lakást, tisztázzák, hogy tényleg olcsó, nem elírás... szóval kedves Gábor, legyetek qrva óvatosak!!!!!

 • 2014.06.13 20:46:20prokee

  TBal:
  Köszönjük az aggódást, de ez igazi lakás, igazi tulajdonossal. Nem kért előre pénzt, és több ott lakóval is beszéltünk, igazinak tűnt a tulajdonos.

 • 2014.06.13 21:57:34M. Péter

  epres trombozis:

  "nem kell meglepődni azon, h nem adnak ki lakást német munkahely nélkül. mivel németországban nagyon védik a (nem fizető) bérlőt a törvények és egy évig is tarthat, mire kiperelik a lakásból, megnézik, hogy kinek adják ki."

  Ha viszont előre kifizeti a lakbért egy évre, akkor miért fontos, hogy legyen munkája?

 • 2014.06.14 04:46:10Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @csepke 2014.06.13 17:17:04

  Szerintem megy itt a titkolozas, feszultsegkeltes, probaljak kalandosan beallitani a kivandorlast, de mar leirtak, hogy van kint rokon, sogor, azoknak rokonai, ismerosei, nem a semmire mennek, csak ha minden reszletet leirnak rogton, akkor egyetlen poszt alatt ki lenne vesezve a tema

  @

 • 2014.06.14 04:52:11Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @M. Péter 2014.06.13 21:57:34

  Nyugaton az a gyanus, ami Magyarorszagon normalis, a magyar berbeado annak orul, hogy egyszerre odaadja valaki az eves berleti dijat
  Nyugaton az ad biztonsagot, ha van rendszeres jovedelmed.
  Munkanelkuli esetleg 2 het mulva talal munkat, csak 300 kilometerrel arrebb, akkor meg vissza akarja kapni a berleti dijat, koltozni akar.
  En is egy rendezett eletvitelu dolgozo embert preferalnek, mint egy munkanelkulit, aki egy koteg eurot lobogtat

 • 2014.06.14 05:35:45Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ durbintss 2014.06.13 16:03:13

  "Na ez a blog is csak jól elveszi a kiköltözni vágyók kedvét." - szerintem nem ez a blog veszi el senki kedvet, inkabb olyan hurra-optimista itt a hozzaallas, eddig mindenben szerencsejuk is volt.

  "Egy olyan országban, ahol az emberek többsége bérlő, a gazdag kisebbség pedig a kiadó hiénák tábora. Micsoda egyenlőség van ebben társadalomban, a kiadók kezén tucatnyi lakás lehet átlagosan." - en is kiado hiena vagyok, mert a magyarorszagi lakasomat nem hasznalom, miota kulfoldon elek, addig kiadom berlo hienaknak. Nem vagyok gazdag, pont ezert adom ki, hogy ne alljon uresen es ne nekem kelljen a rezsit fizetni. Berbeadoknak jellemzoen nincs tucatnyi lakasuk. Kulfoldon en is berlo hiena vagyok.
  Ha nem lennenek berbeado hienaknak, akkor kulfoldon en nem tudnek elni, mert itt az ingatlanarak hatszorosai a magyarorszaginak, a berleti dijak csak ket-haromszor magasabbak. Annyira nem is hienak a berbeadok.
  Az en lakasomat is fillerekert adom ki az ertekehez kepest, csak hogy ne alljon uresen es karban legyen tartva.

  A tarsadalmakban nincs vagyoni egyenloseg. Jogegyenloseg van, ez alapjan egyenlo az eselyed vagyont szerezni. Vagyoni egyenlosdi egy kommunista dolog, de meg a komcsi orszagokban is csak illuzio. Igazan ott van csak jogi es vagyoni egyenlotlenseg, ahol kommunista rendszert akartak kiepiteni.

 • 2014.06.14 05:51:58Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ durbintss 2014.06.13 16:03:13

  "De legalább mobil a társadalom, ami jó a kapitalistáknak, de nem feltétlenül jó a munkavállalóknak. Hát sztem attól is lehet szegény egy társadalom, hogy kevés a tulajdonosok száma." - a magyar tarsadalom meg nem mobil, ez se a kapitalistanak, se a prolinak nem jo. Az ingatlantulajdon is lehet jo, jo befektetes, csak mondjuk nem egy lepusztult magyar varosban. Az csak nyug, kolonc es beklyo.
  A lakastulajdonlas vagy berles csak a mobilitassal fugg ossze, nem a tarsadalom szegenysegevel.
  Ja, ha a kiadohienat megadoztatjak, akkor emel berleti dijat, akkor a berlohiena is tobbet fizet majd. A berlohiena meg keveset akar fizetni, ezert megkerdezi, hogy nem lehetnene-e szamla es ado nelkul okosba'. A berbeado meg esetleg belemegy, de o valojaban nem sporol ezen, hiszen ha adot fizet, akkor ugyis annyival emeli a lakbert is.

 • 2014.06.14 07:53:48Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ durbintss 2014.06.13 17:34:46

  Jo, azert a svajci bevandorlas kerdes sem csak a szazalekokrol szol. Mert van rengeteg olasz, aki naponta ingazik, meg nem csak torok, koszovoi megy oda se, hanem sok nemet. Es nem is mindenhova, hanem elsosorban nagyobb varosokba. Azert a videk sehol nem a bevandorlok celpontja. Hollandiaban, Angliaban is a nagyvarosokban gyulik ossze a sok bevandorlo, a videk az mas. Sok bevandorloval talalkoztam eletem soran, a legtobb dolgozni ment uj hazajaba. Az ilyenek jol is viselkedtek, nem hozongtek. Azok, akik menekult statuszt, ellatasokat kaptak, azoknak volt nagy a pofaja mindenutt. Erdekes modon a filippino meg indonez bevandorlo is meghuzta magat, ha csak 2 eves munkaszerzodessel es ilyen vizummal erkezett. A neger meg, aki ENSZ-es menekult papir moge bujva jon, az sokszor jodolgaban nem tud mit kezdeni magaval, eroszakos, drogot csempesz, az milyet itt Azsiaban ki is vegzik

 • 2014.06.14 09:20:13kh_

  Az evolúció megfordítója... vissza a fára!,

  érdekelne, szerinted mennyire változtat a történeten, hogy élnek kint rokonaink. :) attól még nem kitaposott az út, és ha nem jönnek össze a dolgok, nem fognak minket eltartani, nem ők veszik meg a kenyeret és a tejet nekünk.
  egyébként való igaz, nővérem drezdában él a családjával, bátyám münchenben, és a férjem rokonságából is fognak kiköltözni ősszel. de ettől a felelősség még a miénk, nem lesz több pénzünk a megélhetésre, nem illeszkedünk be hamarabb freitalban és az ügyintézés is a mi dolgunk.

 • 2014.06.14 10:38:31Szidike11

  Provision für MIETER? A Mieter bérlőt jelent, aki viszont nem kap proviziót, inkább perkál. Az ügynökségnek.

 • 2014.06.14 12:37:33fluffer

  ...A cikksorozat 3. része meg arról fog szólni, hogy átvertek titeket és jöttök haza.. Ébresztő...

 • 2014.06.14 12:39:28prokee

  Szidike, a bérlő által fizetett jutalékot jelenti, és ezt bizony így használják.

 • 2014.06.14 12:54:08M. Péter

  Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

  „Az a gyanús, ami nem gyanús.” Ha a munkanélküli előre fizetett, és máshol talál munkát, az az ő baja. De akinek munkja van, azt is kirúghatják.

  Annak idején, még az EU-csatlakozás előtt dolgoztam Németországban, jól fizetett, legális munkám volt, mégis előre kellett fizetnem. Ezt magyarázd meg.

 • 2014.06.17 07:58:55Frengi

  Én szerettem Dresdában lakni, most is visszajárok, mert 1 év München után üdítő egy 1€-os fagyit nyalni.
  Persze nekem nostalgiám van, mert ott voltam fiatal, ott jártam diszkóba, bulizni. Ennyi év után még mindig vannak barátaim.
  Ha a Schiller Plazon jársz (tudod a Blauerwundernél ) van a barátnőm üzlete.
  Ha arra járok benézek a Zwingerbe,és beköszönök a a madonnának. Ott vettem egyszer egy angyalkás esernyőt, aminek mind a mai napig hatalmas sikere van.
  Drezdának a Raffaello angyalkák szinte jelképévé váltal. Mindent kapni angyalkákkal.
  Ha találnék munkát visszamennék (nem nagyon van meló, nem gazdagok az emrek), de mindig erős nosztalgiám van. Gyakran átmegyek feltöltödni, a legszebb város az országban, persze csak Nürnberg után :)
  A Radebergernél most sem tudok jobbat. Menjetek el Meisenbe, csodálatos. Én laktam Freibergben is, tündér aranyos kis város, de ott még nem tartok a nosztalgiában , hogy Chemniznél leszálljak a vonatról :)

 • 2014.06.17 08:30:17Frengi

  A felső kép gondolom Pragerstrasse, az alsó a Hauptbáhnhof, ha jobbra kanyarodsz van ott egy olcsó szálloda (de amugy teljesne Ok az AOH vagy valami ilyesmi neve van, én ott szoktam megszállni )

 • 2014.06.17 08:42:52Frengi

  Azért kell hogy legyen munkahelyed, ha lakást bérelsz, mert ha kirúgnak a bérleti díja az Arbeitsamt fizeti tovább, persze a munkanélküli segély mellett, Igy a bérbeadó a pénzénél van akkor is (közvetlenül neki utalnak) ha te már a padlóra kerültél .

 • 2014.06.17 13:33:04Tyto Alba

  Bravó, kalap le. Nemcsak a bátraké a szerencse, a kitartóké is :)

 • 2014.06.18 23:28:27mara74

  tomraider : Németországban a standard PROVISION egy havi netto lakbér ???Hol van ez ??Rögtön oda költözöm.Tudomásom szerint mindig két havi netto lakbér+19% áfa...(Ha nincs Provision vagy kevesebb,akkor azt a lakást bizonyos okok miatt régóta nem tudják kiadni.)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta