SZÜLŐSÉG

Így emigrálunk négy gyerekkel

2014. június 3., kedd 09:36

Kevesebb, mint egy évvel ezelőtt döntöttük el, hogy négy gyerekkel együtt emigrálunk. Tavaly júniusban egy csodálatos autós körutat tettünk Ausztriában, ahol a szívünk szakadt meg a hazafelé vezető úton. Itthon az elkészített fotók felett órákig tudtunk nosztalgiázni, aztán pár hét múlva megfogalmazódott bennünk az elhatározás: menni, menni, menni. El innen. 

Hogyan? 

Az úgy történt, hogy nagyot sóhajtva a férjemhez fordultam: 

- Költözzünk Ausztriába. 

- Jó. De ha már költözünk, nem lehetne inkább Németország? 

- Jó. 

Ennyi volt az egész. Rólunk azért tudni kell, hogy viszonylag gyorsan és magabiztosan döntünk, illetve vágunk bele mindenbe, volt már itt rapidrandi, rapidösszeköltözés, rapidesküvő és rapidbaba is. 

Miért? 

Mert nem bízunk sem a magyar politikai helyzetben, sem a magyar oktatási rendszerben. Számunkra ez az ország már rég nem az az ország, ahol könnyű szívvel nevelgetnénk a jövőben a gyerekeinket. Nem akarjuk, hogy a gyerekek ott tanuljanak, ahol arra kíváncsiak, mit nem tudnak, figyelmen kívül hagyva, hogy mi az, amit igen. Szeretnénk, ha minimum egy-két idegen nyelvet tökéletesen beszélnének, mire felnőnek, erre pedig végképp alkalmatlan a magyar nyelvoktatás. Jó lenne havonta nem tízezreket költeni hobbijukra, a zenélésre, amire szintén minimális mennyiségű iskolában van lehetőség. 

És tudják mit? Nem szeretnénk, ha a gyerekeink abban nőnének fel, hogy itthon következmények nélkül lehet buzizni, zsidózni, cigányozni, és ahol lassan az a deviáns, aki nem gyűlölködik. 

Munka? 

Nem vicc, döntésünk után másnap a férjem és én is szóltunk a munkahelyünkön, hogy mire számítsanak, vagyis, hogy cirka egy év múlva dobbantunk. Férjem szinte azonnal keresgélni kezdett Németország egész területén állást, nekem szerencsére könnyebb dolgom volt, hiszen internetes firkászként igazából tök mindegy, hol van a munkavégzésem helye. 

És a gyerekek? 

Egy kicsit sokkot kaptak, aztán egyre jobban izgatni kezdte a fantáziájukat a dolog. Tavasszal aztán kitaláltuk, hogy megmutatjuk nekik, hová is fogunk költözni, onnantól kezdve pedig megy a fülrágás, hogy mikor megyünk már. Egyből rácsodálkoztak arra, hogy Németországban nem húzzák le a fagyikanalat ezerszer, ráadásul nincsenek az utak mellett szeméthalmazok. (Ja, bocsánat. Drezda külvárosában láttunk egy árválkodó papírpoharat, meg is jegyezték epésen, hogy biztosan magyarok utaztak errefelé.) 

Terveink szerint a mélyvízbe dobjuk őket, szeptemberben egy német iskolában kezdenek, reméljük, egy éven belül megtanulják a nyelvet, de nem leszünk akkor sem csalódottak, hogy nehezebben megy nekik. Bendegúz (14) évek óta angolt tanul, és most ugyan elvégzett egy német gyorstalpalót, az annyit is ért, húsz órából öt órán keresztül a berendezési tárgyak nevét tanulták, szinte nulla nyelvtani alappal lett vége a tanfolyamnak. Botond (13) jóval jobb helyzetben van, német nemzetiségi iskolában kezdett, és a későbbiekben is németet tanult - immáron hatodik éve. Az oktatásnak köszönhetően viszont közelében sincs a remélt tudásnak, Németországban egy hónap alatt többet fog felszedni magára. Rozival (11) kapcsolatban vannak félelmeim, gyakori a félrehallása, így nehéz lesz megtanulnia bármilyen idegennyelvet is. Kátya (9 hónap) remek esélyekkel indul, remélem, kétnyelvű kislány lesz. 

Na de a munka? 

Ja igen, időközben változtak a tervek, férjem végül úgy döntött, saját német céget alapít. Bevállalt volna ő mindent, a rakodómunkástól a szállítóig, ami azért erős egzisztenciális veszteséggel járt volna, paráztam is kicsit, hogyan fogja viselni a helyzetet. Így azért ebből a szempontból megnyugtató a dolog, másrészt lehet tömérdek más buktatója a történetnek. Plusz jóság, hogy az itthoni munkáját a férjem is tudja neten intézni, így sem ő, sem én nem égetünk fel mindent a hátunk mögött, és lesz fix jövedelmünk a cégen kívül is. 

Előkészületek? 

A legfontosabb dolog a tőke. Hogy minél többet tudjunk spórolni, döntésünk után nem sokkal anyámék kis panellakásába költöztünk egy 150 nm-es bérelt családi házból. Ezen a ponton azért rendesen volt morgás a gyerekek részéről, a fiúknak ugyanis nem tetszett, hogy egy szobán kell osztozniuk egy ideig, de el lett nekik magyarázva, hogy ezzel jár a projekt. Internetes kutakodásunk alatt dőlt el az is, hogy inkább a keleti oldal felé vesszük az irányt, Münchenben ugyanis kétszer annyiba kerül egy akkora lakás bérlése, mint például Drezdában. 

Férjem is beiratkozott egy nyelviskolába, amit szintén nagy csalódással hagyott félbe, és azóta itthon gyakorolja a nyelvet. Lelkes, lassan jobban megy neki, mint nekem, aki elég jól beszélt még évekkel ezelőtt. A kezdeti nyelvi akadályokat úgy szerettük volna áthidalni, hogy németül perfektül beszélő édesapámat megkértük, menjen ki a férjemmel Drezdába céget alapítani, lakást keresni, ügyeket intézni. Aztán pár hét múlva utánuk megyek a gyerekekkel. Egy nem várt betegség és egy közelgő operáció viszont alaposan bekavart nekünk, apámra a tervek szerint júniusban egy szívműtét vár, még azt sem lehet tudni, mikor gyógyul fel, mikor lesz mozgatható. 

Akkor ezt így hogy? 

Megvárjuk, míg teljesen meggyógyul - döntöttük el, addig is spórolunk, minél több euróval megyünk ki, annál jobb. Legalábbis ezzel nyugtattuk magunkat, apám viszont még időpontot se kapott a műtétre, így pedig az egész elképzelés, miszerint a sulit már Németországban kezdik a gyerekek, kezdett dugába dőlni. Férjem lelkesedése is alább hagyott, úgyhogy egy drezdai fényképek felett sóhajtozós este alkalmával megint odafordultam hozzá: 

- Nézzük meg, mennyi pénzünk van, számoljuk ki, mennyiből tudunk kint megélni, és költözzünk ki együtt, jó? 

És akkor aznap este, tíz perccel a számolgatások után telefonáltam apáméknak, hogy júliusban költözés lesz, de nemcsak a férjem megy ki Németországba, hanem én is, az összes gyerekkel, aztán lesz, ami lesz, kint megvárjuk.

Folytköv., következő posztomban a lakáskeresésről és annak árnyoldalairól lesz szó. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.06.05 01:26:50Péter341

  Különben is gondoljatok bele, milyen unalmas lehet már külföldön.
  Nem csesztet az összes hatóság, nincsenek anyagi gondjaid, nincs semmi gondod, csak élsz boldogan, a kerítés is kolbászból van.
  Ez roppant uncsi. Baromi nehéz itthon helytállni igen, de mi magyarok küzdelemre születtünk, nekünk ez lételemünk, mit ér az élet küzdelmek nélkül?!
  Persze néha sok, de legalább nem unatkozunk.
  Szóval aki megy az menjen, de minél gyorsabban, aki meg marad az bátran nézzen tükörbe, emelje fel a fejét és legyen büszke, és nem utolsó sorban legyen hálás azért amit az élettől kapott, ne azon keseregjen, hogy mit nem kapott.

 • 2014.06.05 01:27:58Péter341

  Különben is gondoljatok bele, milyen unalmas lehet már külföldön.
  Nem csesztet az összes hatóság, nincsenek anyagi gondjaid, nincs semmi gondod, csak élsz boldogan, a kerítés is kolbászból van.
  Ez roppant uncsi. Baromi nehéz itthon helytállni igen, de mi magyarok küzdelemre születtünk, nekünk ez lételemünk, mit ér az élet küzdelmek nélkül?!
  Persze néha sok, de legalább nem unatkozunk.
  Szóval aki megy az menjen, de minél gyorsabban, aki meg marad az bátran nézzen tükörbe, emelje fel a fejét és legyen büszke, és nem utolsó sorban legyen hálás azért amit az élettől kapott, ne azon keseregjen, hogy mit nem kapott.

 • 2014.06.05 04:31:14kranführer

  Miért nem Ugandába mentetek ki ha itt a fene nagy rasszizmus van?

 • 2014.06.05 04:54:02Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ dieter1 2014.06.04 19:59:58

  egyetertek abban, hogy akik ma kivandorolnak Magyarorszagrol, azok sajnos elso korben felveszik a magyarozas rossz szokasat, kopkodnek hatrafele, hazajukra es mindenkit leneznek, aki magyar, minden szar nekik, ami magyar

  en nem vagyok elajulva a magyarsagomtol, de az nagyon taszito, amikor valaki meg semmit nem ert el kulfoldon, de elso dolga elhatarolodni Magyarorszagtol
  "Nem szeretnénk, ha a gyerekeink abban nőnének fel, hogy itthon következmények nélkül lehet buzizni, zsidózni, cigányozni, és ahol lassan az a deviáns, aki nem gyűlölködik. " - ugyanakkor magyarozni lehet, sot az o koreikben elvaras: "Ja, bocsánat. Drezda külvárosában láttunk egy árválkodó papírpoharat, meg is jegyezték epésen, hogy biztosan magyarok utaztak errefelé."

  attol erzik magukat tobbnek, hogy par szaz kilometerrel arrebb tettek a lakhelyuket
  kozben se nemetul nem beszelnek, se ott munkajuk nincs, de felveszik a Kindergeldet, amire azt mondjak, hogy szarra se eleg
  akkor ne vegyek fel!

  en nagyon messze elek Magyarorszagtol, en nem keresek alsagos, politikai indokokat, hogy miert jottem el
  a penz miatt, csalad miatt, szemelyes okokbol, megelhetesert, mert tetszik az itteni elet
  tudom, hogy Magyarorszag nem tokeletes, jelenlegi lakhelyem sem az
  sok mindenben jobb, masban rosszabb
  az, hogy 15000 kilometerre elek Magyarorszagtol, nem tesz felsobbrenduve, nem kopkodok folyamatosan hazafele

  a friss kivandorlok, meg ha csak Becsbe is mennek elni, dolgozni, az elso dolguk, hogy fikazni kezdik a magyarokat
  semmivel sem kulonbek, mint akiket leszolnak

 • 2014.06.05 05:08:18Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ Shadowbull 2014.06.04 21:48:43

  "Velem sikeresen megutaltattak otthon a zenetanulast a hulye nepdaleneklessel meg a felelessel es osztalyozassal. Ugye milyen remek dolog a " A csitári hegyek alatt" cimu borzalmat enekelni 30 masik gyerek elott? Na ez itt nincs...."

  meg fogsz lepodni, ahol elek, ugyanez megy, nepdalokat enekelnek a gyerekek orakon, meg elo is adjak kozonseg elott
  raadasul nagyon nepszeruek az olyan bennszulott nyelvu dalok, amiket az itteni gyerekek nem is ertenek, hiszen nem az anyanyelvuk az a nyelv, a lakossagnak csak nehany szazaleka beszeli
  a japanok is odaig vannak a magyar nepdalokert, Kodaly-modszerert, hogy mast ne mondjak

  en is utaltam a magyarorszagi enekoraimat, fel is mentettek enekles alol (az enektanarom sok evtizedes palyafutasa alatt en voltam az elso, akinel belatta, hogy egyszeruen nincs zenei hallasom, nincs hangom, en enekeltem, azt hittem teljesen jo vagyok, de kiderult, hogy az agyamban teljesen mashogy erzekelemen a sajat enekhangomat, mint amilyen az valojaban) onnantol kezdve csak elmeletben szamoltam be

  keszsegtargyakat tanitani teljesen felesleges szerintem, arra ott vannak a fizetett maganorak, ott mindenki annyit sportol, enekel, rajzol, amennyit akar

  en azt hiszem minden zenei tevekenysegbol inkabb kimaradnek, akar magyar, akar nemet oktatasi rendszerben kovetik el
  a nemet iskolaban is bojkottalnam a zenei oktatast, mert szerintem az teljesen lenyegtelen, huszadrangu dolog, aki akar, az tanuljon zenelni maganuton

 • 2014.06.05 05:24:59Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ letze 2014.06.04 13:01:29

  kommented tipikus
  tele vagy indulattal
  a kommented tipikus peldaja annak, hogyan viselkedik a legtobb kivandorlo magyar
  "4 gyereket fosni a világra" - igen, szamomra nem becsulendo az, aki sokat szul, semmi kozom hozza, nem teljesitmeny, nem erdekel, szeretnem, ha ez maganugy maradna
  aki 4 gyereket szul, az tartsa is el oket, ne tartsa a markat az allamnak, adofizetoknek, hanem nevelje fel oket a sajat penzen, nonszensz, hogy a nagycsaladosok mas faszaval verik a csalant
  en ha lesz 4 gyerekem, akkor eltartom oket magam, ha nem vagyok erre kepes, akkor nem csinalok 4 kolykot, plane nem vandorlok ki egy olyan allamba, ahol negyszereset zsebelhetem be utanuk Kindergeld-ben

  azt irtad, hogy 773 euro semmire se eleg
  akkor miert adjak nekik?
  kivandorolni erte nem erdemes? akkor ne is vegye fel ez a csalad, ha ugyis apropenz
  megneznem az eletuket Nemetorszagban, hogy milyen lenne a havi plusz 773 euro nelkul
  ez tobbszorose a magyarorszagi csaladi potleknak, tudom, hogy Nemetorszagban vannak dolgok, amik dragabbak, de a tamogatas is tobbszorose a magyarnak
  emellett (helyett) meg lehet dolgozni is, a csaladi potlek, Kindergeld nem azert van, hogy az a teljes csalad megelheteset fedezze, ezt csak ti gondoljatok, ezert panaszkodtok, hogy a Kindergeld semmire se eleg
  a kolykoknek vannak szuleik, elsosorban az o kotelesseguk, hogy eltartsak oket, nem a nemet allame

  mivel az ervelesed fos, gyenge labakon all, ezert teletomod finomkodo kifejezesekkel, udvariaskodsz es azt hiszed ettol hitelesebb lesz (mondhatnam ezt, de ugyanolyan ervelesi hiba lenne, mint ahogy te sirankozol a tragar stilusom miatt)

  a stilusra hivatkozni latod ketelu fegyver es raadasul szemelyeskedes
  attol, hogy te nem hasznalsz tragar szavakat a hozzaszolasodban meg nem lesz igazad

  a stilus szart se szamit, te nem ertesz egyet a leirtakkal, de erveid nincsenek, ezert az alpari stilusomba kapaszkodsz
  szanalmas vagy

 • 2014.06.05 07:14:26Shadowbull

  "A műszaki értelmiségi kollégáim szinte kivétel nélkül műveletlen bunkók voltak, jó esetrben egy magyar általános iskolás szintjén, és ugyanezt tapasztalta a sógorom Belgiumban"

  LOL. Miert nem inkabb azt irod hogy retardalt volt az osszes? :))))

 • 2014.06.05 07:19:54Shadowbull

  " Hogy lehet vajon, hogy nyugaton abban a nagy jólétben fele olyan boldogok nincsenek az emberek, mint én itthon"

  Ezt meg honnan szedted?

  " nyaralni például már 3 éve nem tudtam elvinni a családot, és nem haltam bele, ide nézzetek még élek! "

  ezt most valami erdem kellene hogy legyen?

  "Ráadásul szerintem teljesen fiktív, kitalált az egész."

  Nem fiktiv, kozben kiderult hogy attetelesen ismerem is az apukat. A csalad letezik, a szituacio letezik.

  "Amennyiben valakinek a Szózatban elhangzottak semmit nem jelentenek az menjen is el legyen szíves! "

  Ez aztan az erv bakker :) Nyomod az onigazolast ezerrel. Tudod a sajat tapasztalataim szerint azok csinaljak ezt, es azok kopkodnek a kulfoldre koltozokre, akiknek semmifele nyugaton keresett kepessege vagy kepzettsege sincs, es nyelveket sem beszelnek, tehat meg mosogatni sem tudnanak kimenni. Na ok emlegetik a Szozatot altalaban.

  "Nem volt majd minden családban autó, nem mentek nagyon nyaralni, pláne nem külföldre, nem tudtak ennyit zabálni, nem éltek ekkora luxusban, mint a legtöbb szegény ember ebben a szar országban most.
  Viszont dolgoztak, sokkal többet és keményebben és kevesebbért"

  Az osember meg barlangi oroszlanokkal csatazott es 20 evesen elpatkolt. Es akkor mi van?

 • 2014.06.05 07:22:46Shadowbull

  " S nem akartak külföldre sem költözni. "

  A fenet nem akartak :))) Amikor lehetoseg nyilt ra, ozonlottek az emberek nyugatra, a szazadfordulon, a haboru utan, 56-ban. Persze amikor lottek a hataron, akkor kisebb volt a motivacio.

  " mi magyarok küzdelemre születtünk, nekünk ez lételemünk, mit ér az élet küzdelmek nélkül?! "

  Hat akkor kuzdj ha neked ez jolesik.

  " hálás azért amit az élettől kapott, ne azon keseregjen, hogy mit nem kapott."

  En inkabb megteremtem magamnak amire szuksegem van, es nem azt varom hogy kapjak valakitol valamit.

 • 2014.06.05 07:26:43Shadowbull

  @Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  Figyi mar arra remelem emlekszel meg, hogy ezt a kindergeld temat pont te dobtad be, a cikkben errol egy kurva szo nem volt. Te hoztad fel hogy hat azt is kapjak, erre tobben kiszamoltuk neked hogy az nemet viszonylatban nem egy nagy penz, es arra nem lehet semmit alapozni. Most emiatt fikazni a szerzoket tipikus szalmabab erveles.

 • 2014.06.05 07:59:41Péter341

  A 0ról kellett ismét kezdenem. Minden nap egy küzdelem, de újra meg fogok mindent teremteni ami szükséges, de nem hagyom, hogy az életemet az anyagi javak irányítsák, az életemet én irányítom.
  Az ilyen emberek, mint te sosem fogják megérteni miről is beszélek, mik is az alapvető emberi értékek, és mitől is lesz valaki értékes és jó ember, ezért be is fejeztem az érvelést, és az ide való kommentelést, üdv...

 • 2014.06.05 08:03:26Péter341

  Az meg, hogy nem sírok azon, hogy 3 éve nem tudtam nyaralni menni, pedig előtte minden évben voltunk, nem kevés pénzt költve, igen is érdemnek tartom, mert a legtöbb ember kikészül, ha nem tudja fenntartani a megszokott életszínvonalat, engem pedig amíg az alap dolgok megvannak, nem igazán vágnak földhöz ezek. Jómagam ebben az országban mindent elvesztettem (anyagiakat), autót, nagy értékű házat, több motort, nyaralásokat, és mindent amiért megdolgoztam, a pénzhiány miatt az asszonyt is (ami mondjuk tök jó amúgy) de nem estem össze, nem menekültem el, pedig nem a saját hibámból következett be mindez. Nem maradt semmim, csak a három gyermekem maradt velem. (megint forditva rakta fel a hsz-omat)

 • 2014.06.05 08:04:44Péter341

  Shadowbull...
  Miért nem rakja fel rendesen a hsz-okat ez a...
  Szerintem te egy fizetett bértollnok vagy, de azért pár gondolatot leírok, mielőtt elindulok ebben a szar országban utamra.
  Ahogy írtam éltem 3 évig külföldön, jól kerestem, de utáltam ott.
  Tudok angolul és oroszul, de nem értem miért lenne emberileg kevesebb az, aki csak magyarul beszél. Vagy 50 személyes példából kiindulva állítottam, hogy kint nem boldogabbak az emberek.
  Azaz bocs, van egy haverom akinek jó kint, de neki is csak azért, mert itthon kurva szar volt neki, családfi okokból, és ebből kitörve ott most azt mondja jobban érzi magát.
  A Szózat fikázására pedig inkább nem írok semmit, mert aki nem érti a mondandóját azzal nem tudok mit kezdeni.
  Nem ősemberekről beszéltem, hanem közeli felmenőinkről, de itt nem is ez a lényeg, hanem az, hogy azért vagyunk, hogy jól érezzük magunkat, és aki olyan agymosott, mint te az bárhol van, igazán sosem lesz boldog. Lehet, hogy ideig óráig be tudod csapni magad, de örökké nem fog menni.
  Nem azt mondtam, hogy örüljünk amit másoktól kaptunk annak, hanem ,hogy örüljünk amit az élet adott, ha nem érted a különbséget sajnállak.
  Amúgy is sajnállak, és a veled hasonszőrű gondolkodásúakat is, sőt nemhogy sajnállak, de szánlak is, mert fel sem fogtad miről beszélek.

 • 2014.06.05 08:06:32christophe

  Kedves ''igazmagyarok'',olyan jol fikàzàtok a nyugat-europai àllapotokat,oktatàs,bevàndorlok,ott èlok(biztos mindannyian èveket èltettek az adott orszàgban,ès biztos mindent megtettek a beilleszkedèsèrt)Lehet vannak igazsàgok abban amit irtok,èn szerencsère nem tapasztalom.Ami engem jobban zavar az az hogy senki nem azzal foglalkozik ami tènyleg botrànyos M.o-n,korrupcio,politikai èlet,mèlyszegènysèg,ehhez kapcsolodo gyermekèhezès,egèszsègugy katasztrofàlis helyzete,èvrol-èvre romlik,kozbiztonsàg romlàsa,kètpolusu igazsàgszolgàltatàs,oktatàsugy folyamatos romlàsa,leèpitèse..

 • 2014.06.05 08:20:16Shadowbull

  @Péter341

  "Az ilyen emberek, mint te sosem fogják megérteni miről is beszélek, mik is az alapvető emberi értékek, és mitől is lesz valaki értékes és jó ember"

  Nyilvan ezt csak te tudhatod.

  "írtam éltem 3 évig külföldön, jól kerestem, de utáltam ott."

  Nyilvan akkor csak szar lehet kulfoldon, ha te utaltal ott lenni, akkor mindenki mas is csak utalhat ott lenni.

  "nem értem miért lenne emberileg kevesebb az, aki csak magyarul beszél. "

  senki sem mondott ilyet.

  "A Szózat fikázására pedig inkább nem írok semmit,"

  A Szozatot nem fikazta senki.

  " aki olyan agymosott, mint te az bárhol van, igazán sosem lesz boldog"

  Te csak tudod, mert pontosan ismersz engem, ugye?

  "mert fel sem fogtad miről beszélek."

  Mivel eleg zavaros amit ide leirtal, ezert valoban nehez megerteni, de azert kabe atjon a vilagkeped.

 • 2014.06.05 08:31:06Zedder

  Én sokáig nem értettem, hogyan haladhat Magyarország, a hazám a teljes megsemmisülés felé, honnan van annyi ember, hogy 2x is megszavazza a kétharmadot, és örömködve tapsikol minden egy jogállami vívmány felszámolása során.

  Hát az utóbbi napok eseményeinek hatására bizony sokan előbújtak a komcsi, sötét, bűzös odújukból, és újra onnan folytathatják, ahol 25-30 éve abbahagyták. Elég ránézni a kommentekre akár csak itt is.

  De a lényeget megtudtam: én nyilván nem vagyok igaz magyar, mert magyarnak születni egyrészt kiváltság, másrészt pedig arról szól, hogy életed végéig küzdj. Meg verd bele a gyerekedbe a magyar énekeket, versikéket, a magyarok által interpretált történelmet, nehogy más hangokat, más véleményt halljon. Sőt, nincs más vélemény, csak amit a párt kiad! Aki nincs velünk, az ellenünk! Hanyatló nyugat, fúj!

 • 2014.06.05 08:31:45prokee

  "Ahogy a képekből látni nem egy szegény családról van szó amúgy (az az autó tán 6-8 millióba is került?)"

  Péter, az egy Totalcaros tesztautó.

 • 2014.06.05 08:35:25pietnik

  A cikket olvasva a szerzőnek és családjának nem is mehet olyan rosszul itt,Mo.-n sem,ha csak úgy ,egy gondolatra ,nekivágnak a nagyvilágnak,itthon végezhető(is) munka meghagyása mellett,plusz cégalapítási gondolattal!Gondolom,hogy az értelmiségi szint felső kategóriájából gondolják ezt ilyen könnyedén!Eddig sem éltek rosszul,és most elmondják,hogy itt oszt mán nem is lehet élni--nekik sem!
  Feltételezem,hogy hogy megunták a Magyarország felmelekedéséért vívott ellenzéki harcot,feladták,mert reménytelen!
  És akinek nincs lehetősége elmenni,az maradjon csak ,ugye?!

 • 2014.06.05 08:40:23Zedder

  "És akinek nincs lehetősége elmenni,az maradjon csak ,ugye?!"

  Az élet kurvára nem igazságos. A szerencsétlen afrikai árvák mit csináljanak, akiket valszeg 10 éves korukra százan megerőszakolnak majd megölnek, esetleg fordított sorrendben?

  Azok az ázsiai milliárdok mit csináljanak, akik alig napi 1 dollárból tengődnek?

  Magyarországon legalább megvan az az előny, hogy van esély a kitörésre. Van tiszta víz, áram, nincsenek háborúk, lehet tanulni, önszorgalomból is.

  Akik vittük valamire, mi tettünk érte. Senkinek sem öntötték bele a tudást és a képességeket születése után a fejébe.

 • 2014.06.05 08:51:16fresa

  Tipikusan olyan emberek, akik kimennek kulfoldre, es majd jol elmondjak mindenkinek, hogy itt milyen rossz elni. En eltem 2 kulfoldi orszagban, es jo volt, de itthon jobb! Ja es meg mielott kint eltem volna, 2 nyelvvizsgaval erettsegitem, utana meg egy masik nyelvet is megtanultam, igy 3 nyelven beszelek folyekonyan, amit a kivalo tanaraimnak es sajat magamnak koszonhetek. Ha a gyerkocoknek nem megy itthon a nyelvtanulas, az nem feltetlenul az oktatasi rendszer hibaja...talan nincs eleg jo nyelverzekuk?? Ahova en jartam, ugyanabbol az osztalybol nem mindenkinek sikerult megtanulni a nyelvet, pedig ugyanaz a tanar tanitotta! Amugy olyan jo az oktatasi rendszer Europa nyugatibb felen, hogy az angolok se kep, se hang, mindenki dramatagozatos, Spanyolorszagban sokan azt se tudjak, hogy milyen orszagok vannak Europa masik felen. Es tanult emberekrol beszelek. Azt irtatok, hogy ott meg a nap is mashogy sut. Szerintem megitt sut a legszebben!!!:)

 • 2014.06.05 09:04:49Shadowbull

  "másrészt pedig arról szól, hogy életed végéig küzdj. Meg verd bele a gyerekedbe a magyar énekeket, versikéket, a magyarok által interpretált történelmet, nehogy más hangokat, más véleményt halljon"

  errol jut eszembe pont egy cikk amit nehany hete olvastam:

  [link]

 • 2014.06.05 09:08:10Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ Zedder 2014.06.05 08:40:23

  milliardok nem eheznek Azsiaban, sot a gazdasag itt szarnyal, Nyugat-Europa irigykedhet erre is
  plane nem eheznek a sokak altal lenezett, lesajnalt Kinaban, fogyasztas van es vadkapitalizmus

  abban igazad van, hogy Magyarorszag nem annyira szar, mint ahogy azt sokan beallitjak
  persze aki csak Nyugat-Europaban jart turistakent, annak nincs sok fogalma az egyenlotlensegrol, meg arrol, hogy a vilag nagy reszehez kepest Magyarorszag egy eleg jo hely
  en sem elek mar Magyarorszagon, de azert latom, hogy nem olyan szar hely, plane nem annyira, amennyire most probaljak beallitani
  lehetne jobb persze, mindig lehet jobb
  ket utja van a jobb eletnek: maradni Magyarorszagon es kuzdeni, probalni valtoztatni, vagy egyeni eletkorulmenyeinket javitani akar kivandorlassal is
  en az utobbit valasztottam, de sok ismerosom maradt Magyarorszagon, meg tavoli rokonok, bizony egy jo diplomaval, szakmaval nem elnek rosszul ok sem

  nem dongetem a mellemet, hogy mekkora nagymagyar vagyok, egyaltalan nem vagyok az, azt viszont nem csipem, ha sikertelen emberek mindenert masokat okolnak: az orszag, masok, a politika a hibas mindenert... sok mindenben befolyasolja az eletet, az igaz, de alapjaban veve mindenki a maga sorsanak kovacsa
  aki a hazajara, a magyarokra kopkod, az a sajat sikertelenseget akarja rakenni egy bunbakra, a hazajara
  eloszor magukba kellene nezni, hogy mit tudunk magunk tenni a sorsunk jobbra forditasaert

  a kivandorlashoz en nem kerestem hamis indokokat, mint gyuloletbeszed, kozbeszed es politika, ezek teljesen irrelevansak a tobbseg szempontjabol, megis a sok gazdasagi okokbol kivandorlo is ezekre hivatkozik, mert ez sikk, ez olyan jobban hangzo indok, mint az, hogy kulfoldon tobbet tudsz keresni, mint a magyar minimalber...
  ami elsosorban szamit, az hogy mennyit tudsz magadra kolteni, a jolet, ez az alapveto szuksegletek kielegitese
  aztan a fejlodes lehetosege: gyerekeknek iskola, jovokep, nyelvtanulas, kozbiztonsag

 • 2014.06.05 09:14:26fresa

  Zedder: azert nem erted, miert tapsikol a tobbseg, mert olyan emberekkel veszed korbe magad, akik mashogy gondoljak, es azert nem latod, hogy nagyon sokan jol erzik most magukat itthon. De vitathatalan, hogy kik vannak tobben, es az orszagban a tobbseg szerencsere nem a ti ertekrendeteket osztja. Es ha bekovetkezne egyszer a legrosszabb, hogy valamelyik baloldali bohoc fog iranyitani, en akkor se mennek el innen. Nem aszerint valtogatok hazat, hogy ki kormanyoz, es azzal egyetertek-e.

 • 2014.06.05 09:19:09dieter1

  @shadowbull
  "LOL. Miert nem inkabb azt irod hogy retardalt volt az osszes? :))))"

  Egyrészt nagyon örülök, hogy az általam írtakkal nem akarsz vitába szállni, csak azt a valóban kicsit lesajnáló mondatomat találtad megjegyzésre érdemesnek. Másrészt nem, nem voltak retardáltak, csak... egyszerűek. Egyetlen példa. Néha lektorálgattam vagy fordítottam németről magyarra könnyebb irodalmi szövegeket. Amikor valamilyen mondatnál végképp elakadtam, mert még a szavak ismeretében sem volt világos, mit akarhatott a szerző, végigkérdeztem a kollégáimat. Egy-két műveltebb kollégám kivételével képtelenek voltak arra a feladatra, hogy az anyanyelvükön elolvasott mondatot megértsék, és más szavakkal mondják el - szintén németül.
  Ezzel korántsem azt akarom mondani, hogy külföldön butábbak volnának az emberek, mindössze annyit: a sokat szidott magyar oktatási rendszer már az általános iskolában ad egy olyan alapot, amit odakint szemmel láthatólag nem kapnak meg azok a kreatív és boldog gyerekek. Más szóval: van mit javítani az oktatásunkon, lehetne jócskán csökkenteni a magolandó anyagot és fejleszteni a gyerekek önállóságát és kreativitását - de nem úgy, hogy a mostani rendszert teljes egészében elvetjük, és kritikátlanul átvesszük más országok gyakorlatát :-)

  Más. Péter341-nek üzenem: én most mindent kijelölök, aztán nyomok egy Ctrl+C-t. Utána elküldöm a kommentemet, és megnézem, megjelenik-e. Ha még egy újabb frissítés után sem látom, akkor Ctrl+V-vel újra bemásolom, és elkezdem előről a küldést. Sajna itt ez van :-(
  (Na mit mondtam. Elsőre nem ment át...)

 • 2014.06.05 09:19:23Zedder

  fresa:

  "a tobbseg szerencsere nem a ti ertekrendeteket osztja."

  Mi az, hogy "TI"? Én a magam nevében beszéltem. Az én értékeim ezek: emberi szabadságjogok, kiszámítható jogi környezet, független hatalmi ágazatok, fékek és ellensúlyok rendszere.

  Félelmetes dolgok, ugye?

  Ja, és balos aztán abszolút nem vagyok, mert a szabadpiaci kapitalizmusban hiszek és támogatom azt. Ellenben a Magyarországon jelenleg hatalmon lévő őskommunista, mindent elnyomó és államosító, szabadrabló szélsőjobbos hordával.

  Szóval ezt gondold újra, mielőtt nagyobb hülyét csinálsz magadból...

 • 2014.06.05 09:20:26Zedder

  Bocsánat, freudi elszólás: szélsőbalos hordával, tevékenységében baloldalinak tartom a jelenlegi magyar vezetést, még akkor is, ha ál-jobboldi szólamokkal operálnak.

 • 2014.06.05 09:21:10Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  vilagviszonylatban nem rossz hely Magyarorszag, nem egy del-amerikai banankoztarsasag, ahol a gazdag nagyon gazdag, a szegeny nagyon szegeny aki Magyarorszagon nagyon szegeny, az nyugaton is csoro lenne, mert egyszeruen irastudatlan, munkakerulo, mindenre alkalmatlan funkcionalis analfabeta
  ilyenbol nyugaton is rengeteg van, csak ott a minimalberes proli is jobban el, mint a magyar munkanelkuli, eros a szocialis rendszer, alanyulnak a hulyeknek is

  a magyarok persze nem latjak a sokkal egyenlotlenebb orszagokat, csak azt, hogy Ausztriaban jol elnek, hozzajuk akarnak hasonlitani, ami nem is baj, miert is akarnanak afganisztani eletszinvonalat maguknak... csak kozben megy a fikazas, a negativsag, gyulolkodes (biztos magyar volt, aki eldobta azt a papirpoharat Drezdaban, verjuk ezt a gyerekeink fejebe is!)
  az ilyen "uj emigrans" magyarok ugy erzik, a zsidozas, ciganyozas megengedhetetlen, hiszen ok liberalisok, ok nem gyulolhetik a ciganyokat, de a magyarozas teljesen rendben van, hiszen ok liberalisok, ok mondhatnak ilyet
  ezt sose fogom megerteni, miert nem lehet gyuloletbeszed nelkul kivandorolni? menobb az, aki hatrafele kopkod? a nemetek, angolok jobban befogadjak majd ettol?
  komolyan nem ertem

  az is vicces, hogy szamtalan ember jol megtanul idegen nyelveket Magyarorszagon, ok nem kepesek es akkor mindenki hibas, persze ha tanitanak a total kezdo gyereknek nyelvtant akkor az a baj, ha nem tanitanak, akkor az a baj
  mindenki hibas mindenert, csak ok nem, sertettseget ereznek minden miatt, ez egy eleg keseru hozzaallas

 • 2014.06.05 09:26:44Zedder

  @Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  Abban maximálisan egyetértünk, hogy mindenki a maga szerencséjének és életének a kovácsa, nem szabad várni a csodára és senkire sem.

  Én élvezni akarom az életemet, azt az egyet, ami megadott. Nincs szükségem permanens háborúzgatásra meg olyan alapvető jogokért való küzdelemre, ami a fejlett és művelt világban alapból megadatott (mert kiharcolták 100-200 éve maguknak).

  Természetesen én is küzdök, és vannak céljaim, de egy teljesen más szinten. Tudod, Maslow piramis.

 • 2014.06.05 09:42:24Shadowbull

  @dieter1

  nem tudom hol talalkoztal "muszaki ertelmisegiekkel" de en speciel koztuk dolgozom, es semmivel sem tajekozatlanabbak vagy butabbak mint a magyarok, ez egesz egyszeruen marhasag amit leirtal. Szakmailag viszont a helyzetukbol adodoan messze a magyar szinvonal folott vannak.

  " a sokat szidott magyar oktatási rendszer már az általános iskolában ad egy olyan alapot, amit odakint szemmel láthatólag nem kapnak meg azok a kreatív és boldog gyerekek. "

  ez egesz egyszeruen nem igaz, sot pont a forditottja igaz. Ezt egyebkent a kulonfele nemzetkozi felmeresek is igazoljak, lasd pl a PISA eredmenyeit.

 • 2014.06.05 09:45:44Zedder

  @Shadowbull

  Valahogy így igen.

  Egyébként sejtem kikről beszélhet dieter.:) A műszakiak között is vannak iszonyat primitív emberek, találkoztam nem kevéssel. De azok általában nem is viszik sokra.

  Érdekes, amilyen közegben én mozgok, akár Magyarországon, akár itt a németeknél, értelmesek a műszaki emberek is, lehet velük művészetről, zenéről, irodalomról, a világ dolgairól, pénzügyi és tudományos kérdésekről beszélgetni. Önálló gondolatokkal, érdekes vitákkal.

  Most mondhatnám azt, hogy embert barátjától, meg hát nyilván nem véletlen, hogy ki milyen közegben mozog, de az már nagyon övön aluli lenne...

 • 2014.06.05 10:05:03dieter1

  @Shadowbull
  "errol jut eszembe pont egy cikk amit nehany hete olvastam: - link"
  Ezzel viszont kénytelen vagyok jórészt egyetérteni, és még inkább azzal, amit a belinkelt cikkben linkelnek be:[link]
  Vagyis azzal, hogy ideje volna kicsit átdolgozni a kötelező olvasmányok listáját.

  A lúzerségre neveléssel kapcsolatban viszont volna egy megjegyzésem. A mai szülők igen nagy hányada anti-lúzerségre, a bármi áron való érvényesülésre neveli a gyerekét. Arra, hogy ne legyenek gátlásai, taposson, bármi áron harcolja ki, amit akar. Itt két szélsőséges nézet csap össze. Tehát helye van az úgymond "értékek" védelmének, meg kell mutatni, hogy nem csak akkor lehetsz boldog (sőt!), ha mindig te vagy a menő, ha folyamatosan a celebeket próbálod utánozni.
  Node hogy ezt Nyilas Misi példájával el lehetne érni, azt igencsak kétlem...

 • 2014.06.05 10:42:33dieter1

  @Zedder, @Shadowbull: tény, hogy én nem valamiféle reprezentatív mintáról beszéltem, nem is a barátaimról (olyanok kint nem voltak, csak a munkahely és a család). Két konkrét közösségről írtam le a tapasztalataimat: a saját kollégáimról és azokról, akik a sógorom kollégái voltak egy időben. Persze az utóbbi már nem saját tapasztalat, de összecsengett a sajátommal. Tény, hogy NEM csúcsértelmiségi társulat volt, sok technikus is volt köztük, de nem tanulatlan melósok.
  Konkrét példa sógoromtól, sajnos angoltudás híján nem tudom az egészet szó szerint idézni. Valaminek a kapcsán megkérdezte egyik kollégáját angolul, hogy szereti-e Toulouse-Lautrec-et. Mire az némi értetlen nézés után mindössze annyit válaszolt bölcsen, hogy ő semmit sem szeret elveszíteni (to lose).

  Ebben a mondatomban "...magyar oktatási rendszer már az általános iskolában ad egy olyan alapot...", amit Shadowbull vitatott, "alapon" az alapműveltséget értettem. Azt, hogy ha kint szóba hoztam valamit pl. nyaralásról szóló beszélgetésekben, ami kultúrával vagy művészettel kapcsolatos, esetleg mitológiai alak, esetleg egy nálunk közismert latin kifejezés, a legtöbben csak lestek, aztán másra terelték a szót. Az általános iskolai találkozóinkon még azokkal is lehetett ilyesmikről beszélgetni, akik végül még a gimnáziumot sem végezték el. A gyerekeim iskolája alapján mondom, hogy nálunk még ma is jobb a helyzet ezen a téren.

 • 2014.06.05 10:55:12szaszo71(D)

  dieter1
  Énb azt nem értem, hogy mért kell mindenkinek az összes művészeti ág képviselőit ismerni. Szerintem attól nem lesz valaki értékesebb ember. Egyébként én bölcsész vagyok, de rendkívül idegesítene, ha folyton a görög és római mitológiáról kellene beszélgetnem.
  Az angoloknak vannak saját mitológia alakjaik is, azokról tudtál volna beszélgetni velük?

 • 2014.06.05 10:58:48Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  miert nyeli be a kommentemet?
  cenzura?

 • 2014.06.05 10:59:38Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ Shadowbull 2014.06.05 09:42:24

  a PISA eredmenyek eleg erdekesek
  sokan peldaul azt hiszik a magyarok kozul, hogy itt Azsiaban azert olyan jok a PISA eredmenyek, mert az allami iskolak olyan szuperjok
  pedig gyakran el sem erik a magyar szintet vagy egyszeruen nem jobbak
  (a maganiskolak kozt vannak nagyon jok, azok mas tema, sot vannak, amik kifejezetten amerikai egyetemekre keszitenek fel, kizarolag amerikai tanarokkal, horror tandijakert)
  ami itt Azsiaban a gyerekek teljesitmenyet felhuzza, az a buxiban/juku/hagwon (Kinaban es Tajvanon illetve Japanban es Del-Koreaban)
  ezek pedig nagyon durvan fizetos iskolak, ahova a gyerekek iskolaido utan mennek, illetve viszik oket kulon mikrobuszokkal az oktatasi cegek
  a buxibanban/jukuban/hagwonban pedig megtanuljak valojaban azt, amit amugy a public schoolban kellett volna
  az allami iskola semmire se eleg, akinek a szulei nem aldoznak a cram school-ra, az teljesen biztos, hogy nem kerulhet be normalis egyetemre
  szoval a szulok fizetnek oruletes oszegeket a gyerekeik tanittatasara, ennek meg is van az eredmenye: Azsia megeszi a vilagot

 • 2014.06.05 11:08:23Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  en nem Nyugat-Europaban elek, ott mas a rendszer, de erdemes megnezni a PISA eredmenyeket, hogy hol a legkivalobbak
  mind olyan orszag, ahol delelotti iskola utan kemenyen fizetos maganiskolakban tanulnak a gyerekek, dollar ezreket koltenek evente maganorakra Kelet-Azsiaban a szulok
  ezt kizarolag a szulok fizetik
  hivatalosan Del-Korea kolti a legkevesebbet aranyaiban az oktatasra (ez erdekes, azt hittem sokat koltenek ra), megis ok teljesitenek mindig elsok kozott PISA teszten
  Del-Koreaban sem az allami iskola hozza az eredmenyeket, hanem a hagwon, ami szinten egy cram school, kulonorakat ado iskolatipus, ahova gyakorlatilag minden gyerek megy a rendes suli utan es ott tanulja meg, amit kell

  en a nyugat -europai helyzetrol nem tudok tobbet, mint akik ott elnek, de Azsiaban, ahol elek es otthon vagyok, ahol a legjobbak a PISA eredmenyek, a cram school-ok, a fizetos iskolak az okai annak, hogy a gyerekek jol szerepelnek, ez tutifix

  amugy itt vannak a legnagyobb szamban gyerek ongyilkosok, teljesen altalanos, hogy azok a gyerekek, akik nem teljesitenek az elvarasnak megfeleloen, szegyenukben megolik magukat
  ez nem azt jelenti, hogy megbuktak, hanem hogy nem a csucson vegeznek egy teszten...
  iszonyatos a nyomas rajtuk, napi 12 orakat toltenek osszesen iskolakban (reggel allami iskola, delutantol keso estig cram school)

  amugy meg a PISA teszt azt meri, amit a PISA teszt tesztel: matek, olvasas, science...
  emellett semmi szocialis keszseget, semmi critical thinking, semmi mas, csak a fenti harom terulet kerul tesztelesre
  nem mindenhato
  az azsiai gyerekek amugy arra vannak treningezve, hogy tesztmegoldo gepek legyenek, kreativitas nulla
  minden a teszt, azert tanulnak meg valamit, mert a tesztben kell
  ebben verhetetlenek
  szoban sose felelnek, csak teszt, de azt gyakran
  a buxiban/juku/hagwon is erre kesziti fel oket, tesztmegoldasra
  meg amit az allami iskola nem tanit meg nekik, azt ott belejuk verik

  kelet-azsiai gyereknek lenni nem olyan jo

 • 2014.06.05 11:42:13dieter1

  @szaszo71(D) - Kár, hogy először nem olvastad el alaposan, mire válaszolsz...
  "...rendkívül idegesítene, ha folyton a görög és római mitológiáról kellene beszélgetnem.
  Az angoloknak vannak saját mitológia alakjaik is, azokról tudtál volna beszélgetni velük?"

  Egyrészt hol írtam arról, hogy beszélgetni akarnék a görög és római mitológiáról, pláne folyton?! Mindössze annyit írtam, hogy ha szóba kerül egy beszélgetés során egy mitológiai alak, akkor jó eséllyel nem is hallottak róla. Utána a kérdésed meg végképp értelmetlen, mert nem saját mitológiáról volt szó (mondjuk például Csaba királyfi és a csillagösvény kontra Arthur király és az Excalibur), hanem a közös európai kultúrkincsről, amibe a mitológia, a történelem, a festők, építészek, stb. is mind beletartoznak.

  Másrészt konkrétan a szabadságokról szóló beszélgetésekről írtam, ahol szerintem nehezen kerülhető meg a kultúra. Ha valaki például Olaszországban nyaral, és hajlandó kimozdulni a szálloda területéről, akkor igencsak igyekeznie kell, ha el akarja kerülni a kulturális vagy történelmi látnivalókat.
  Ennek ellenére a kollégáim jelentős része csak a focicsapatok iránt, esetleg az autógyártás iránt mutatott bármiféle érdeklődést. Még ha láttak is valamit, akkor sem tudtak róla mesélni, legjobb esetben válogatás nélkül lefényképezték, ami eléjük került, jelentős részben azt, hol ettek...

 • 2014.06.05 11:51:22szaszo71(D)

  Komolyan mondeom, meg fogom kérdezni a fiam barátját, (10.-es a bencéseknéll), hogy szereti-e Toulouse-Lautrec-et. Ő az egyetlen Magyarországon manapság gimibe járó ismerősöm.

 • 2014.06.05 12:18:36dieter1

  @Az evolúció megfordítója... vissza a fára!
  Kösz az információt! Mindig éreztem, hogy ez a PISA-teszt nem feltétlenül ad reális képet, most már tudom, hogyan lehet élre törni benne. Node ne ezen az áron... Maradjunk valami ésszerű, kompromisszumos megoldásnál.
  (Amúgy meglehetősen ellene vagyok a tesztek egyeduralmának. Nagyon hiányzik például a fogalmazási készség fejlesztése.)

 • 2014.06.05 13:07:35Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  @ dieter1 2014.06.05 12:18:36

  a PISA teszt is egy teszt megvannak a korlatai
  nem merhet mindent, nem is vallalkozik erre, de akik nem ismerik, azok fetisizaljak

  van tobb utja annak, hogy valaki tesztekben kiemelkedo legyen
  en az azsiai utat ismerem, latom magam korul
  rettenetes terheles, oraszam, kulonorak, cram school, nyomas, ongyilkossag, tesztek egymas utan, magolas, elfelejtes, versenyhelyzet, szulok elvarasai

  van biztos mas ut is, a skandinavok, kanadaiak, altalaban az angolszasz orszagok is jok PISA tesztben

  amugy a magyarok fej-fej mellett haladnak a tobbi unios orszaggal, par pontos elteresek vannak, nincs eg es fold kulonbseg koztunk
  Ausztria nem sokkal van a magyarok elott szerintem PISA tesztben, Svedorszag, Izland, Izrael sokszor a magyarok mogott vegez
  mi kovetkezik ebbol? nem sok
  fejlodni lehet persze, kell is, de a diakok sikerenek sok osszetevoje van, nem csak amit a PISA merni tud, persze azok is fontosak

 • 2014.06.06 09:46:13VHB

  shadowbull:
  [link]
  Ez nem olyan borzasztó :))))

 • 2014.06.06 21:37:22tralalala

  "Nem szeretnénk, ha a gyerekeink abban nőnének fel, hogy itthon következmények nélkül lehet buzizni, zsidózni, cigányozni, és ahol lassan az a deviáns, aki nem gyűlölködik. " - ugyanakkor magyarozni lehet, sot az o koreikben elvaras: "Ja, bocsánat. Drezda külvárosában láttunk egy árválkodó papírpoharat, meg is jegyezték epésen, hogy biztosan magyarok utaztak errefelé."

  Ez mekkora :)

 • 2014.06.07 19:48:27bozgorgyerek

  Jó utat isten veletek :(

 • 2014.06.08 08:47:59samot

  letze
  Drezda?Ezt hogy talàltad ki?Özönlenek a keleti németek Svàjcba meg az orszàguk nyugati részébe dolgozni!A berlini fal leomlàsa ota nem sok vàltozott ami a gazdasàgot illeti!A legtöbb munkanélküli is a valamikori NDK-bol van!Azért én jol àtgondolnàm és inkàbb az orszàg nyugati része felé orientàlodnék!Különben a csöbörböl-vödörbe efekt léphet fel!

 • 2014.06.09 15:54:29kovacs55

  Ugyis elhataroztatok hogy ha törik vagy szakad mentek, nem szeretitek az orszagot, kifogasokat talaltok mindenfelet. Ebbe a gyerekeket is belerangatjatok ha akarjak ha nem. Nos akkor sok szerencset es menjetek, soha ne gyertek vissza, meg latogatoba se...

 • 2014.06.10 14:23:46Tyto Alba

  Sok sikert, jó egészséget és sok napsütést mindannyiotoknak, szeretettel :) vigyázzatok nagyon egymásra és a gyerekekre

 • 2014.06.10 15:29:03Rekspa

  kovacs55: "soha ne gyertek vissza", Neked mi fáj ennyire???

 • 2014.06.10 15:30:33rekspeiler

  Nem semmi komment szám jött itt össze eddig. Pedig semmi UTE vs FTC vagy Benzin vs Dízel vagy Mszp vs Fidesz.... :)

 • 2014.06.10 15:36:48dieter1

  Kicsit visszajöttem olvasgatni, és rájöttem, hogy pár kisebb válasszal adós maradtam Shadowbullnak még régről (pl. 2014.06.04 21:48:43)
  "Mert akkor mi van ha nem magyarnak gondolja magat? Osszeomlik a vilag? Elarulom: kurvara mindegy milyen identitasa van ha boldog eletet el. Az nem tesz senkit ertekesebbe vagy ertektelenebbe ha magyar az identitasa."
  Lehet. Viszont egy gyerek, aki magyar anyanyelvű, magyar felolvasott meséken nőtt fel (az enyémek igen), és a másik identitást csak az iskolában szerzi hozzá, annak legfeljebb vegyes identitása lehet, de például tisztán német vagy mondjuk angol sohasem. Ezért gondoltuk, hogy jobb egy "tiszta magyar" identitásból indulni, mint valami itt is vagyok, ott is vagyok helyzetből. Persze gyereke válogatja, ki hogyan dolgozza ezt fel.

  A zeneórákról írtam később, lehet, hogy szimplán pechünk volt, bár hallottam ismerősökről rosszat pl. angol általános iskolai zeneoktatásról is.

  Szerinted szimplán "Hülyeség", amit a magyarozásról némi iróniával írtam ("Ők különbek, magasról lenézik a „magyarokat“, és nem érzik magukat közéjük tartozónak."). Akkor hozz olyan idézetet, amikor a magyarozók akár csak egyetlen egyszer is a "mi magyarok (sajnos) ilyenek vagy olyanok vagyunk" formulát használják, és nem harmadik személyben írják, hogy "a magyarok" vagy "az otthoniak" ilyenek vagy olyanok - merthogy pont ez a magyarozás lényege. Ne ebben a posztban keresgélj, itt biztosan nem találsz :-P

  Kicsit később (2014.06.04 22:38:06) pedig azt válaszoltad (???):
  "nem mindenki azert megy kulfoldre mert raszorul anyagilag. Mi sem szorultunk ra anno."
  No ez nem volt érthető, mert én semmi ilyesmit nem írtam.

 • 2014.06.10 16:49:51cukkuszan

  Letze

  Azt, hogy kivándorlásnál majd a gyerekek minek tartják magukat, magyarnak vagy németnek, teljes egészében az dönti el, hogy a szülők minek tartják magukat, illetve a gyerekeket. Lehetnek külföldön élő magyarok, lehetnek németek, felvállalva múltjukat, gyökereiket. Átérezve az ő nemzeti mivoltukat. Van az a dal, hogy szívet cseréljen, aki hazát cserél. Mert ez haza-csere , másfelől meg ugye az is van, hogy Ubi bene, ibi patria.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta