SZÜLŐSÉG

Minden harmadik gyerek megeszi a penészes lekvárt

2014. május 19., hétfő 09:52

Bár hajlamosak vagyunk máshogy gondolni, az összes, bejelentett élelmiszer-eredetű megbetegedés 75-85 százaléka a háztartások helytelen élelmiszertárolási és ételkészítési gyakorlata miatt következik be. Vagyis azért, mert nem megfelelően tároljuk a nyersanyagot, hibát vétünk az elkészítés, vagy a főtt étel tárolása során. Esetleg belecsemegézünk abba a lekvárba, aminek csak a teteje volt picikét penészes. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a PontVelem.hu-val együttműködve arra volt kíváncsi, mennyire vannak tisztában a 6-14 éves gyerekek az élelmiszerbiztonság alapvető fogalmaival, mit tudnak a minőségről, a bevásárlásról, az otthoni ételkészítésről és -tárolásról. Hat héten át egy kvízsorozatban több, mint 2500 gyerek tudását tesztelték le.

Háromból két gyerek szerint a magyar termék biztonságosabb, mint a külföldi
Háromból két gyerek szerint a magyar termék biztonságosabb, mint a külföldi
Fotó: Shutterstock

A diákoknak szűk kétharmada  rendszeresen, egyharmada néha, míg 2,3 százaléka nem, vagy csak nagyon ritkán szokott boltba járni” – mondta el mondta el Kasza Gyula, a NÉBIH szakértője. Ez azért érdekes, mert az eredmények kiértékelése során úgy találták, több helyes választ adtak azok, akik rendszeresen járnak a szülőkkel boltba.

A vizsgálatból az is kiderült, a gyerekek csaknem 96 százaléka kifejezetten örülne, ha lenne egy élelmiszerekről szóló tantárgy is az iskolában. 

Mit tudnak a gyerekek például a hűtőről?

 • 92,7% jól tudta: a hűtőbe nem szabad meleg ételt betenni.
 • 78,6%-a tudta helyesen, hogy a nyersanyagokat el kell különíteni a fogyasztásra kész ételektől (ok: a keresztszennyeződések számos megbetegedést okoznak)
 • 54,8 százalék tudta a helyes hűtési hőmérsékletet (4oC), a többiek viszont 8-12 fok közé tekerték volna a szabályozót
 • 43,7% volt tisztában azzal, hogy a nyers húst nem szabad felülre tenni a hűtőben (ok: semmiképpen se juthasson húslé olyan ételre, amelyet hőkezelés nélkül fogyasztunk) . 

A penészes lekvár mítosza

A penészes lekvár kérdése az egyik legizgalmasabb tévhit, amit rendkívül kitartóan örökítünk át generációról generációra. (Annak, hogy a penészes lekvár fogyasztása ellenjavallt az az oka, hogy a penészgombák a lekvár olyan részeibe is eljuthattak már, ahol az szemmel még nem látható.)

 • A gyerekek 31,4% már elsajátította a rossz választ: ehető, de előtte el kell távolítani a felszínéről a penészt
 • további 5% úgy vélte, magával a penésszel sincs probléma, hiszen vannak olyan termékek (például sajtok), amelyek kifejezetten penészbevonattal készülnek
 • a többség, 63,6 százalék viszont nem ette volna meg a lekvárt, érdekes, hogy a 10 éven aluliak nagyobb arányban (69,4%) adtak jó választ erre a kérdésre a nagyobbakkal (61,8%) szemben.
Minden harmadik gyerek úgy tudja, hogy ha leszedjük a penészt, a többi még ehető. Pedig nem.
Minden harmadik gyerek úgy tudja, hogy ha leszedjük a penészt, a többi még ehető. Pedig nem.
Fotó: Shutterstock

Hogyan kell bevásárolni a gyerekek szerint?

Megkérdezték azt is, hogyan érdemes felkészülni a bevásárásra, mi alapján jó dönteni, érdemes-e listát készíteni.

 • A gyerekek 87,5%-a gondolta úgy, hogy előzetesen érdemes bevásárolólistát készíteni, így elkerülhetjük, hogy olyan dolgokat is megvásároljunk, amelyekre valójában nincs szükségünk. A lista elkészítését a 10 év alattiak 95,1%-a tartotta fontosnak, az idősebbek 85,5%-a.
 • 8,9% szerint nem kell ilyen lista, elég az adott kínálat végigböngészésével meghozni a döntéseinket.
 • 3,6% szerint pedig azért nem kell, mert az akciós termékek kínálatát lehetetlen előre kiszámítani. 
    

Kiváncsiak voltak arra, a gyerekek miből következtetnek egy termék biztonságosságára, ha elolvashatják a címkeinformációkat.

 • 89,8% úgy gondolta, hogy a termék lejárati ideje a legfontosabb információ.
 • 4,5% úgy vélte, hogy az élelmiszer összetétele még ennél is fontosabb.

Tudják-e a gyerekek, miért van az, hogy a fagyasztott, gyorsfagyasztott és a hûtést nem igénylõ termékeket a vásárlás során elkülönítve kell szállítani?

 • 54,8 százalék tudta a helyes választ, miszerint az elkülönítés oka, hogy a fagyasztott, hûtött termékek lassabban melegedjenek fel a szállítás során (s így elejét vegyük a mikrobák gyors felszaporodásának).
 • 39,3 százalékuk szerint erre azért van szükség, hogy a fagyasztott termékek kiolvadás esetén ne nedvesítsék be a többi élelmiszert.
 • 5,9% úgy gondolta, hogy a kiolvadás csak azért jelent problémát, mert a termék állaga, kinézete megváltozik.

Mi a teendő, ha otthon derül ki, hogy a boltban romlott élelmiszert vettünk?

 • 79,5 százaléknyi gyerek szerint vissza kell vinni a boltba. Tekintettel arra, hogy e kérdésnél több választ is be lehetett jelölni, az iskolások további
 • 37,8%-a némileg ellentmondásosan azt is bejelölte, hogy azonnal ki kell dobni a kérdéses terméket.
 • 74,5% szerint minden ilyen esetet érdemes bejelenteni telefonon vagy e-mailben az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak (NÉBIH), hogy más ne járhasson pórul.
 • 3,9% a rendőrségre telefonálna (főleg az idősebb gyerekek)
 • 3,0%-ban olyan válaszok is jöttek, amelyek szerint sokkal alaposabban át kell sütni, illetve tovább kell főzni, és alaposan meg kell fűszerezni, hogy ne lehessen érezni a rossz szagot és ízt (főleg azoktól, akik nem járnak bevásárolni a szüleikkel).

Kié a felelősség a gyerekek szerint?

Érdekes kérdés, hogy ki a felelős, ha mégis élelmiszerrel kapcsolatos megbetegedés fordul elő. Mint már a bevezetőben említettük, az ilyen esetek 75-85 százaléka a háztartások helytelen gyakorlata miatt következik be. Bár a gyerekek ennél jóval kisebb arányban jelölték be ezt a választ, még mindig több helyes válasz született, mint a NÉBIH korábbi, felnőttek között végzett kutatásában. Ennek egyik oka nyilván az, hogy a sajtóban csak azokról az esetekről hallunk, amikor nem otthon következik be ilyen esemény.

 • A gyermekek 41,0 százaléka szerint a gyártó, termelő és az élelmiszer előállítója az, aki a legtöbb megbetegedésért felelőssé tehető. A lányok nagyobb arányban (44,4%) vélték a megbetegedéseket a gyártók, termelők hibájának, mint a fiúk (36,8%). A 10 éven aluliak viszonylag csak kis része (27,4%) tartotta a gyártókat, előállítókat hibásnak, szemben a 10 éven felüli társaik 45,3%os arányával.
 • 16,9%-uk szerint pedig a boltok a hibásak.
 • 24,7 %-uk szerint a lakosság hibájából következik be a legtöbb élelmiszer okozta megbetegedés. A fiúk közül többen (27,4%) ítélték úgy, hogy a lakosság hibájából keletkezik a legtöbb megbetegedés, mint a lányok közül (22,4%). A kisebbek szignifikánsan gyakrabban (40,7%) mondták azt is az idősebbekkel szemben (19,7%), hogy a lakosság, háztartás tehető felelőssé a megbetegedések többségéért.
 • 14,7 százalék tette felelőssé a munkahelyi, iskola menzát
 • 2,7 százalék pedig az élelmiszerlánc-biztonsági hatóságot hibáztatja ezekért az esetekért.

Jobbak-e a magyar élelmiszerek?

Vizsgálták a magyar élelmiszerek megítélését is a gyerekek között.

 • 67,1 százalékukuk vélte úgy, a magyar élelmiszerek jobb minőségűek, biztonságosabbak a külföldről érkező termékeknél. Leggyakrabban a kelet-magyarországi településeken élő gyermekek tartották jobb minőségűnek a magyar termékeket (71,4%).
 • 5,6%-uk éppen ezzel ellentétes véleményen volt, legmagasabb százalékban a nyugat-magyarországi (6,8%) gyerekek vélték kedvezőbbnek az importtermékeket.
 • 27,3%-uk úgy ítélte meg, nincs lényeges különbség a magyar és külföldi élelmiszerek között. Legnagyobb arányban a közép-magyarországi gyermek (36,4%) voltak azon a véleményen, hogy nem érezhető lényegi különbség a magyar és az import termékek között.
 • 58,8%-a helyesen tudta, hogy legyen az külföldi, vagy éppen magyar, teljesen kockázatmentes élelmiszer sajnos nincs.
 • 31,6% úgy véli, hogy aki körültekintő, az kockázatmentes élelmiszereket vásárolhat – és ez a tudatosság szempontjából nem kifejezetten rossz válasz, hiszen tény, hogy már egy kis odafigyeléssel is jelentősen csökkenthetjük a ránk leselkedő veszélyeket.
 • Mintegy 10%-ot tudtak félrevezetni a társadalom felnőtt részében is meglehetősen széles körben elterjedt, hamis közhelyekkel: 7,2% úgy gondolta, hogy a „természetes” élelmiszerek (bármit is jelentsen ez a kifejezés) kockázatmentesek, 2,4% pedig a növényi eredetű élelmiszereket tartotta annak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.05.19 13:03:21]{udarauszkasz

  Ezert lehet itthon eladni a szemetet.

 • 2014.05.19 15:10:02Jozsó_

  Érdekes. Én is megettem a penészes lekvárt gyerekkoromban (persze előtte a penészt leszedtem). Ezexerint baj volt?

 • 2014.05.19 16:03:59Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Jah, és igen, szerintem is fontos, hogy a gyerekek tájékozottak legyenek a kaja fogyasztással kapcsolatban.
  Zöldövezetben lakunk, értsd: van fa a házak előtt. Sokan gyümölcsfákat (most éppen cseresznyére gondolok) ültetnek amit persze permeteznek is, sokszor a kiürült flakont is kiteszik meg táblát is írnak (hátha akkor nem lopkodják le.. de akkor minek ülteti ki?) sokszor látni, hogy az ovisok (tehát a hülye szülők is) legelésznek róluk, holott a felirat szerint még a várakozási idő sem telt le (azaz hiába mosod le, sok permetszer felszívódó hatású)

 • 2014.05.19 16:06:04Gukker

  "92,7% jól tudta: a hűtőbe nem szabad meleg ételt betenni."
  Ez mindig is érdekelt. Mi ennek az oka?

 • 2014.05.19 16:09:55]{udarauszkasz

  Jozso: Mergezo, mert a gomba anyagcseretermekei szetterjednek az egesz lekvarban. Szoval akarmilyen guszta, mehet a kukaba.

 • 2014.05.19 16:15:18Hoppácska

  "Mergezo, mert a gomba anyagcseretermekei szetterjednek az egesz lekvarban. Szoval akarmilyen guszta, mehet a kukaba."

  Így van. Én pl. már tíz éve halott vagyok emiatt, mert mérgező gombákat ettem.

 • 2014.05.19 16:16:21]{udarauszkasz

  Hutobe azert nem lehet meleg etelt betenni, mert egyreszt jo sok aramot fogyaszt, mire lehuti, masreszt mert gozolog, es tiszta jeg lesz a belseje, lehet jo sokszor leolvasztani utana. (Mi telen inkabb ki szoktuk tenni az ablakparkanyra.)

 • 2014.05.19 16:18:24Hoppácska

  Remélem megtanítják az ovisoknak is, hogy az étel addig jó, amíg rá van írva.
  Ha 12-én jár le, akkor 12-én éjfél előtt még megeheti a nebuló, de éjfél után már nem, mert akkor már romlott.

 • 2014.05.19 16:27:11Gukker

  "mert egyreszt jo sok aramot fogyaszt"
  Mondjuk efelől vannak kétségeim, de ha mégis, attól még miért ne lehetne betenni? Legfeljebb 20,-Ft-tal magasabb lesz tőle az áram számlám.

  "masreszt mert gozolog, es tiszta jeg lesz a belseje"
  Na, azt azért te sem gondolhatod, hogy lefedetlenül raknám bele.

  Itt az egész cikk az _egészségügyi_ kockázatokról szól, szóval nem vágom mi a kockázata a melegen a hűtőbe rakott ételnek.

 • 2014.05.19 16:32:47]{udarauszkasz

  @Gukker: az se mindegy, hogy ott melengeti maga mellett a parizert, gombat, miegyebet a meleg labas, par oran keresztul.

 • 2014.05.19 17:07:56vnoemi

  Hoppácska: különítsük el a "minőségét megőrzi" ill. a "fogyasztható" feliratokat. A minőségét megőrzi a feltüntetett időpont után is fogyasztható, csak a minősége nem olyan mint korábban volt, míg a fogyasztható a lejárat után már valóban nem ehető meg.

 • 2014.05.19 17:12:53GHJUKI

  Ennél mélyebbre már nem süllyedhet a poronty... Van aki a fikát - sőt fülzsírt, korpát, csipát - is megeszi, lehet több is mint minden 3., akkor miért nem írnak erről?! Pp vagy mikakaka... SZÁNALMAS!

 • 2014.05.19 17:24:51Gadget

  Hoppácska: Te most direkt kötekedsz, vagy tényleg ennyire nem érted miről van szó?
  Nem kell feltétlenül meghalni a penészgombák mérgező anyagcsere termékeitől, de egy kiadós hasmenést össze lehet szedni. Esetleg fejletlenebb immunrendszerű kisebb gyerekek esetében, a hasmenéses hányásos tünetek kiszáradáshoz is vezethetnek,ez pedig már lehet veszélyes.
  A fogyaszthatósági dátumot pedig érdemes figyelemmel kísérni az élelmiszereken, természetesen a lejárat után 1 perccel nem kuka a kaja, de érdemes figyelni, hogy azt együk meg előbb, aminek lejárt vagy hamarosan le fog járni a fogyasztahtósági ideje.
  Ezt pedig gyerek korban kell elkezdeni megtanítani.

 • 2014.05.20 08:58:34khmm...

  Ez a hűtőbe ne tegyünk meleg ételt urbánus legenda hihetetlen, hogy még mindig él....

  Ez akkoriban terjedt el, amikor még a régi típusú lederesedő hűtők voltak... De manapság már tök fölösleges ezen aggódni. Bizonyos ételeket - pl. húsleves, egyebek - legjobb azonnal betenni, mert pl. egy nyári napon 1-2 óra alatt is megbuggyanhatnak.

  Ahogy már előttem is írták, nem igazán számít az a 10 ft-os plusz áramfogyasztás - szembeállítva egy 1-2 ezer ft-nyi marhahúsból megfőzött leves esetleges kidobása árán.....

 • 2014.05.20 09:00:32khmm...

  Jozsó_,


  amikor a lekvár (vagy bármelyik más étel) tetején megjelenik a penészbunda, akkor már az alatta lévő egész lekvárt behálózták a gombafonalak. Tehát te csak a tünetet szeded le, a lekvárban megeszed a gomba egyéb tartozékait is.
  Ez nem feltétlenül fog mérgezéses tüneteket produkálni, de jobb a békesség... :-)

 • 2014.05.20 09:33:19Hoppácska

  Az a gondom, hogy a mai fiatalság amúgyis kurva válogatós!

  Ezt tapasztalom. De úgy látszik én egy más világban élek, és nem abban, ahol ez a felmérés készült, hogy még a penészes lekvárt is megeszik.

 • 2014.05.20 09:39:43Gukker

  "Ez akkoriban terjedt el, amikor még a régi típusú lederesedő hűtők voltak..."
  Nem, ez még akkor terjedt el, amikor még csak jégtömbbel működő hűtők voltak. :) Azért egy kompresszoros hűtőnek az ilyesmi már nem probléma.

 • 2014.05.20 11:45:50Nand

  - A hűtő nem fogyaszt sok áramot, gazdaságosabban vonja le a hőt, mint ahogy a vízforraló, vagy a mikró beleteszi azt, hiszen hőszivattyú elven működik. COP (vagy EER) >1
  - A "nagy" fogyasztás abból származik, hogy energiát igényel az x 100 liter térfogat 5 fokon tartása.
  - Viszonylag kicsi a hűtő hőelvonó teljesítménye, 10 liter meleg leves gyorsabban lehűlhet szabadon, mint egy relatíve üres hűtőben, mivel visszamelegíti azt, és a hőelvonás nem bírja követni azt.
  - Ebből következik, egyedüli veszély az az, hogy a nagy tömegű meleg étel visszamelegítheti a többi tárolt élelmiszert.
  Tehát ha hűtő teli van lehűlt dinnyével, sörrel, ásványvízzel, nyugodtan lehet bele tenni meleg letakart ételt.

  A húst meg azért kell legalulra tenni mert ott van a leghidegebb. A húsban életveszélyes baktériumok szaporodhatnak el, nem úgy mint az enyhén penészes lekvárban.

 • 2014.05.20 11:50:06Nand

  szvsz a hús helyes tárolási hőmérséklete 1 fok és nem 4. Tessék elolvasni Douglas Baldwin leírását az élelmiszer biztonságról (sous-vide értekezésében található)

 • 2014.05.20 11:51:26Nand

  @khmm a mai hűtők is lederesednek, csak esetleg nem látod, hogy hol.

 • 2014.05.20 14:01:37khmm...

  Nand,

  A no-frost -os hűtők abszolút nem deresednek. Nincs hol. :-)

 • 2014.05.20 14:02:20khmm...

  Nand,

  a no-frost-os hűtők nem deresednek! Nincs hol... :_)

 • 2014.05.20 16:16:51R2D2 & C3PO

  Gukker

  Kis adagot berakhatsz, de egy nagy lábas forró levest ne, és télen az erkélyre se, mert megbuggyan. ugyanis a falánál lehűl, a belseje nem, közöttük pedig optimális a hőmérséklet egy baktérium burjánzáshoz. A nagy adagok annál tovább tarthatóak el, minél lassabban hűlnek ki, tehát a nagy lábaska húslevest érdemes pokrócba csomagolni és másnap porciózni.

  A másik kérdés, hogy energiamérleg szempontjából sem érdemes, mert nyilván megnő a hűtő fogyasztása is.

 • 2014.05.21 07:42:44Nand

  @khmm de, a no frostos hűtők is lederesednek, ugyanúgy az elpárologtatón, (mivel a pára szeret a leghidegebb ponton kicsapódni) csak az nem az orrod előtt zajlik. Aztán azt a jeget különböző fűtőszálak próbálják különböző vezérléssel leolvasztani több kevesebb sikerrel, de mindenesetre nagyobb energiafogyasztással és mint egy sima hűtő.

 • 2014.05.21 07:51:38Nand

  "A nagy adagok annál tovább tarthatóak el, minél lassabban hűlnek ki, tehát a nagy lábaska húslevest érdemes pokrócba csomagolni és másnap porciózni." Azért ehhez a megoldáshoz nem árt egy keverő készülék is meg egy hőmérő, mert a baktériumon 54 fok alatt szeretnek szaporodni. Nehogy valaki épp a baktériumoknak kedvező hőmérsékleten hőntartsa a levesét. Továbbá pasztörizálásnál (feltételezem, hogy arról írsz) egyik peremfeltétel, hogy a kihűlési folyamatnál steril legyen az edény, ami egy fedőnél letakart levesnél elég nehezen megoldható. Ajánlom a fent említett irodalmat.

  "A másik kérdés, hogy energiamérleg szempontjából sem érdemes, mert nyilván megnő a hűtő fogyasztása is." Egy 2kW-os vízforraló 1,5 liter vizet kb 4 perc alatt forral fel. Szóval kb 8 forint jut egy literre. A hűtő ennél valamivel olcsóbban hűt, szóval nem beszélhetünk számottevő fogyasztásról.

 • 2014.05.22 15:34:02Vermine

  meh, aki gykorában nem szokik hozzá, h néha enyhén romlott kaját egyen, az gyenge gyomrú tápos felnőtt lesz, aki folyamatosan allergiával meg emésztési bajokkal fog küzdeni. simán megettem a penészes cuccokat, csak lekaptam róluk előtte a penészréteget. az emberi gyomorsav kb. mindent visz, a gomba is meghal bennük, meg a bogár is, a kosz is feloldódik stb.
  az egyetlen kivétel az erősen permetezett gyümölcs, az tényleg halálos lehet.
  jó hogy nem már antibakteriális géllel fertőtlenítik szerencsétlen kölköknek a málnát szemenként, mielőtt odaadnák nekik...:S

 • 2014.05.22 15:37:41dieter1

  Penész: khmm... tudja a tutit, igen, a gombafonalak. Az emberek túlnyomó része nem tudja, hogy a gomba mint élőlény fonalakból áll, és amit mi az erdőben gombának nevezünk, az a föld alatt élő gombának csak a termőteste. Tehát a penészes lekvárt már átszövik a láthatatlan fonalak - más kérdés, hogy az ember egyénileg mennyi mérget visel el.
  Meleg étel: bocs, de a tűzhelyről levett forró levesesfazekat senki sem szokta hideg vízbe állítani, hogy lehűtse a hűtőszekrénybe betevés előtt?! Rövidebb idő alatt kihűl, mint akár a téli ablakban, nyárról nem is beszélve.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta