SZÜLŐSÉG

Így tartsa életben a gyerekét a játszótéren

2014. május 10., szombat 10:23

A játszótér pompás hely: a gyerek itt kezd el szocializálódni, itt szerzi első barátait, fejlődik a mozgáskoordinációja, és megfelelő mennyiségű rohangálás és ugrálás után elég fáradt lesz ahhoz, hogy a nap hátralévő részében kezelhető legyen. Anyukaként is jó ide kijárni, mert végre emberek között lehetünk, ráadásul olyanok között, akik hasonló cipőben járnak, hasonló problémákkal néznek szembe. Más anyukákkal – és néha apukákkal is – megbeszélhetjük, melyik a környék legjobb a bölcsődéje, hol van leértékelés, hasznos információkat és kuponokat cserélhetünk.

jatszoter2
Fotó: Jukka Anna

Amikor viszont egy nagyobb fiú fejbe rúgja a másfél éves kislányom, mert nem csúszott le elég gyorsan a csúszdán, majd az anyja velünk ordítozott, kicsit elgondolkodtam ezen az egész játszótéri etiketten.

Biztonság

Jó környéken lakunk, több jól felszerelt játszótér közül választhatunk, és csak az egyikbe járnak esténként fiatalok bulizni, de az üvegcserepek nagy részét ott is összeszedik reggel. Tajtrészeg apukát is csak egyszer láttam a játszó bejáratánál hányni, de láttam kislányt kirepülni a hintából, két kétéves kisfiút egymást ököllel püfölni, mert összevesztek egy harmadik gyerek játékán, és a nyitva hagyott kapun át az úttest felé kiiramodó kissrácot, és már egyik játszótér sem tűnt annyira idilli helynek. Mire érdemes figyelni?

 • A kaput mindig csukjuk be! (Vannak játszók, például a máltaiak, ahol ez nem fog menni, ott szabály a nyitott kapu. Ezek közül válasszunk olyat, ami lehetőleg nem úttest felé néz)
 • Lehet, hogy jó ötletnek tűnik stramm fém kerti szerszámot vinni a homokozóba, de nem az
 • Minden kisgyerek megkóstolja a homokot és a kavicsot – a mi dolgunk az, hogy legalább ne nyelje le.Vagy ne túl sokat.
 • Nekünk, szülőknek kell tudnunk, a gyerek hol és hogyan játszhat. A gyerek soha ne keveredjen a lengő hinta elé vagy mögé, ennek veszélyességét vele is értessük meg. Ne engedjünk egy totyogó babát oda, ahol a nagyobbak futkároznak vagy bicikliznek, mert ha belefeledkeznek a játékba, akkor nem figyelnek – a nagyobb gyereknek viszont újra és újra mondjuk el, hogy vigyázzon a kicsikre.
 • És nem minden játék való a kicsiknek: figyeljünk, hol tudja segítség nélkül is megtartani magát hintán, mászókán vagy csúszdán, és hol nincs útban a nála már ügyesebben mozgó, gyorsabb, erősebb gyerekeknek. Eltart egy ideig, de végül képesek leszünk egyszerre figyelni minden veszélyre, és vidáman beszélgetni más anyukákkal.
jatszoter4
Fotó: Jukka Anna

Higiénia

 • Az egyik legfontosabb dolog a praktikus és koszolható öltözék; könnyen tudjon a baba mozogni benne, és ne melegedjen ki vagy fázzon benne intenzív mozgás közben, és nekünk se fájjon a fejünk, ha fű, sár vagy egyéb foltokat szerez. Ha egy távolabbi játszóteret keresünk fel, kisebb babáknál érdemes váltóruhát is csomagolni, hogy egy-egy ruhabaleset miatt ne kelljen repülőrajtot venni hazafelé.
 • A menetfelszerelés alapvető része a kicsiknél legalább két plusz pelenka, és jó, ha van nálunk egy eldobható alátét, amire a babát fektetjük pelenkázás közben.
 • A nedves törlőkendő a kisgyerekes anyukák legjobb barátja; a popsitörlésen kívül számos dolog tisztítására alkalmas.
 • A használt pelust tegyük külön zacskóba, főleg, ha valami nagyobb dolog van benne. A magyar játszóterek többsége nincs felszerelve vécével illetve mosdóval, van azonban bokor, amelynek jótékony takarásában elintézheti gyermekünk kisebb-nagyobb szükségleteit – jó, ha nem vagyunk finnyásak, mert a nagycsomagot illik összeszedni, kutyásoknak ebben már van külön gyakorlata, és ki akarja, hogy bújócskázó gyereke kakis lábbal kerüljön elő.
 • Jó, ha van néhány ragtapasz is nálunk – reméljük sosem lesz rá szükség.
 • A játszótéri csomag másik fontos felszerelése az enni-és innivaló. A játszótéren még az a gyerek is eszik, aki otthon nem akar, legyen tehát nálunk mindig egy jól záródó dobozban gyümölcs, ha több időt töltünk kint, csomagoljunk szendvicset, kekszet. Legyen mindig mindenből egy kicsivel több: gyakran jelenik meg egy éhes kis pofi a doboz előtt, de előbb kérdezzük meg a szülőt, megkínálhatjuk-e, hiszen nem tudhatjuk, hogy éppen mire allergiás a gyerek, vagy éppen próbálják-e leszoktatni a „kunyerálásról”.
jatszoter1
Fotó: Jukka Anna

Konfliktuskezelés

 • A játékok közös használata a tanulási folyamat része: ne szóljuk rá gyerekünkre, ha fel akar ülni más szabadon hagyott játékmotorjára, de ne engedjük, hogy erőszakoskodjon azzal, aki éppen használja. A szabadon hagyott játék szabad préda, ha valami drágább dolgot viszünk ki, amire vigyázni akarunk, tegyük el, ha a gyerekünk nem használja. De még jobb, ha játszóra nem viszünk ilyesmit.
 • Mindent nyugodtan, higgadtan kell megbeszélni – a saját gyerekünkkel, a másik gyerekkel, és annak szüleivel, ha szükség van rá. Minden gyerek csinál butaságot, a sajátunk is. Ha megüti a másikat, homokot szór rá, elveszi a játékát, rá kell szólni, de el is kell magyarázni neki, miért nem jó, amit tett. „Neked is fájna, ha megütnének” vagy „Most az a kisgyerek szeretne játszani a vödörrel, majd később visszaadja”.
 • Ha indokolt, szóljunk rá a más gyerekére is, ha nincs a szülő a közelben, de inkább kérjük meg szépen, hogy ne harapja meg a másikat, vagy ne törje össze a játékait. Ha a szülő ott van, de nem csinál semmit, legyünk diplomatikusak, álljunk kedélyesen a kérdéshez, akkor is, ha felment bennünk a pumpa. Mondjuk, hogy „Zénó kicsit túl van pörögve ma” – garantáltan többet érünk el, mint azzal, hogy „Igazán rászólhatna már a fiára!”
 • Utolsó lépésként a bocsánatkérés nagyon fontos, ez segít elsimítani a legtöbb konfliktust, és megtanulni a különbséget a helyes és helytelen között.

KOMMENTEK

 • 2014.05.10 10:41:19Emmanuel Goldstein

  üvegcserepek a jáccón, ,hányós apuka..."Jó környéken lakunk"
  hehe, perszehogy ,szigonyucca, nagyon patent környék :)

 • 2014.05.10 11:28:56zizi77

  Amikor a nagyobb kicsi volt a MOM park mellett laktunk. Klassz játszótér, tele üvegcseréppel. Én elkezdtem összeszedegetni, anyukák meg hülyén néztek rám, majd traccsoltak tovább. Persze lehet, hogy azért mert tudták másnapra úgyis jön az újabb készlet üvegszilánk. :(

 • 2014.05.10 12:52:13HKata

  "A szabadon hagyott játék szabad préda" - hát, ezzel azért nem korlátozás nélkül értek egyet. Tudod, amikor egy gyerek a lányom vadiúj biciklijét használja arra, hogy leszáguldjon a szánkózódombon teljes sebességgel, akkor azért szólok, főleg akkor, ha sem a gyerek, sem a szülő nem kérdezte meg, hogy nem zavar-e. És nem, nem fogom 2 órán át a kezemben tartani a biciklit, többek között azért, mert kistestvér van ott.

  Ha meg az én gyerekem használna valakit, akkor engedélyt kérek a szülőtől és gyerektől egyaránt. A nagyobbik lányomat pedig megkérem, hogy ő kérjen engedélyt, mert már elég okos ahhoz, hogy ne kelljen beszélnem helyette.

 • 2014.05.10 13:04:09pamutmacska

  Szerintem is alap (a gyerkőcömet is erre neveltem), hogy kérjen engedélyt más játékának kipróbálására, majd ha már nem játszik vele, tegye vissza a helyére és köszönje meg, hogy kölcsönkapta. Eddig nem volt gond, simán megtanulta. Mi már ritkábban tapasztaltuk ugyanezt. Legtöbbször csak elveszik és ledobják valahol. A házunk közös helyiségéből (a lépcsőházban zömmel idősek laknak) pedig egy komplett nagy szatyornyi homokozó felszerelés tűnt el. Két éve sehol sem leljük. Sosem értettem én ezt. Vagyis igen, csak nem tudom elfogadni.

 • 2014.05.10 14:36:25zizi77

  Pamutmacska: ott is lehet unoka. :)

 • 2014.05.10 18:30:32üveges csirkeszem

  Ez a jatszoteresdi a vilag legundoritobb dolga. Remelem nem fogok arra szorulni, hogy oda kelljen vinnem a gyerekemet.
  Hozzateszem hiaba van elkeritve, nyugdijas mamoka, papoka kutyaja figyet hany a keritesre es szepen a homokozoba urit.

 • 2014.05.10 19:23:32zizi77

  Mi is kertes házban lakunk, van minden az udvaron, de hidd el, nem helyettesíti a gyereknél a játszóteret. Én speciel, rettentően utálom, de néha muszáj engedni a gyermeknek. :)

 • 2014.05.10 20:37:45Emmanuel Goldstein

  máltáról jut eszembe, ahol nyitva köll hagyni a gyerekjáccótér ajtaját:
  [link]
  bolondok ezek....

 • 2014.05.10 20:46:04atvitt ertelem

  Kedves Jukka Anna!

  Elárulnád, kinek írtad ezt a cikket? Földönkívülieknek, akik sose láttak még élő gyereket, vagy komplett idiótáknak, akiknek ugyan van valahol egy gyerekük, de még nem vitték soha ki a házból.

  Mert ez komolyan kiverte nálam a biztosítékot. Milyen színvonal ez már??? Kis kézikönyv játszótérre indulóknak? Vagy mi? Merthogy pontokba szedted, mit vigyünk magunkkal, meg hogy csukjuk be a kaput magunk után, hogy az időjárásnak megfelelően öltöztessük, ha mocskos lett a gyerek, takarítsuk le, ha éhes, etessük meg, ha bekakált, tegyük tisztába, meg ne engedjük lengő hinta elé vagy mögé, valamint olyan játékra, ami nem a korának megfelelő. És szóljunk rá, ha verekedik.

  Aaaaanyira örülök ennek a kis útmutatónak, mert eddig tömegével ült otthon a sok szerencsétlen tudatlan anyuka, és várt a megváltásra, erre a hiánypótló vezércikkre, a fontos tudnivalókkal. De hála neked, most már talán el mernek indulni otthonról, persze csak az általad felsorolt túlélőkészlettel felszerelkezve.

 • 2014.05.12 06:01:17lüke

  A játszótér a szocializáció első foka:-)
  (ne is szorulkjatok ra s oda se vigyetek- több hely marad)

 • 2014.05.19 13:24:25SusanneF

  Néhány gyerekkel a hátam mögött mondom,hogy nem gond,ha ez így pontokba van szedve.
  Vannak friss anyukák,akik lassan gyűjtenek tapasztalatokat,és segíthet egy ilyen lista.
  atvitt ertelem:neked jó,ha cinikus lehetsz?
  Biztos felneveltél már 3-4 gyerkőcöt,és mindent tudsz,amit más anyuka nem...

 • 2015.01.15 16:52:24Csibebölcsis

  Az a helyzet, hogy a gyerekek sokszor úgy játszanak pl a motorral, de kislapáttal, egyébbel is, hogy zajlik a kis fejükben a történet, rohannak szerte szana, majd meglátják, hogy valaki elbitorolta a szabadon hagyott játékot... na akkor rohannak üvöltve-süvöltve, hogy aaaazzaaal ééén jáááátszottaaaaam. Pedig nem, mert már otthagyta, de lehet, vissza akart térni. Olyan is van, akinek eszébe sem jutott visszatérni, de amint valaki elvette, rájött, hogy akár vissza is térhetett volna... Szóval az oviban is nagyban megkönnyíti a gyerek életét, ha megtanul kérni, köszönni.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta