SZÜLŐSÉG

7 érv a hordozás mellett

2014. május 8., csütörtök 14:37

Eredetileg nem terveztem, hogy hordozós anyuka leszek, azokat a kendőket én aztán biztos nem tudom megkötni, a babakocsi aljába meg belefér a bevásárlás, és még a gyereket sem nekem kell cipelni. A barátnőmtől kölcsönbe kapott rugalmas kendőt ugyan még terhesen megtanultam megkötni (ragaszkodott hozzá, hogy megtanítsa, amiért örökké hálás leszek), majd el is süllyesztettem a szekrény mélyére. Mígnem világra jött kislányunk, aki egyből hasfájós lett, és erre a különféle csodacseppeken kívül a hordozást ajánlotta szavahihető szoptatási tanácsadónk. Ettől-e vagy sem, ki tudja, a hasfájósság lassan valóban elmúlt.

shutterstock 57369520
Fotó: Shutterstock

Ezalatt a baba is és én is annyira hozzászoktunk a hordozáshoz, hogy legközelebb nyolc hónapos korában vettem elő a babakocsit. Dehát ez egy rémálom! Sehol nem fér el, a gyógyszertár ajtaján tíz percig tart belavírozni, egyfolytában lépcsőkbe ütközöm, ahol fel-le cipelgethetem a babával együtt majdnem húsz kilós járművet, tömegközlekedni horror, göröngyösebb vagy kavicsos úton alig tolható. Pedig szuper babakocsink van. Vissza is tettem a garázsba. Eleinte azt gondoltam, a hordozás a babának biztos jó, ám az anyának szívás – most már nem így gondolom. Elmondom, nekem miért éri meg.

1. Több csend.

A babák sírnak, a hordozott babák azonban a kutatások szerint 43 százalékkal kevesebbet sírnak, mint nem hordozott társaik. Ennek több oka is lehet: az anya légzésének, szívverésének ritmusa megnyugtatja a babát a nap folyamán, ezért estére kevesebb új, ijesztő ingert kell feldolgoznia. A hordozott babák stresszhormon-szintje alacsonyabb. A másik ok a függőleges testhelyzetnek tudható be: a babakocsiban fekvő babákból kevésbé távoznak a szelek a nap folyamán, míg a hordozással járó függőleges testhelyzet és enyhe rázkódás segíti a babákat ebben. Ezért a hordozott babáknak talán kevesebbszer fáj a hasuk.

2. Kevesebb gyógytorna.

Az ortopédiailag megfelelő hordozók a baba lábát terpeszben tartják, térdük kissé felhúzva. Ez a testhelyzet elősegíti a csípőízületek helyes fejlődését (azok a kenguruk, amelyekben a babaláb függőlegesen lefelé lóg, ebből a szempontból inkább hátrányosak). Emellett a hordozás a babák nyak- és hátizmait, egyensúlyérzékét is edzi, vagyis az üléshez, álláshoz, járáshoz használható izomrendszerüket alapozza meg.

3. Kevesebb kiadás.

Egy rugalmas kendő és egy mei tai nem olcsó, de még mindig nagyjából hatodannyiba kerül, mint a babakocsi. Babaruhából is kevesebb kell: a babát a saját testünk melege is melegíti, és télen a kabátunk alatt hordozhatjuk – én konkrétan egyet sem használtam a kölcsönkapott téli kezeslábasok közül.

4. Ürügy a shoppingra.

Ha szeretünk vásárolgatni, nyertünk a lottón, és magunkra kötött csecsemővel is követnénk a divatot, a hordozóipar nem okoz csalódást: elképesztő választék létezik szebbnél szebb hordozókendőkből, már magyar dizájnerek is terveznek kendőket, a csatos hordozókhoz pedig vásárolhatunk színben harmonizáló övtáskát, pelenkázótáskát, a babának kasmír és merinói gyapjú lábmelegítőt, anyának hordozóskabátot, hordozós pulóvert, hordozós poncsót. Meg egy kis tükröt, hogy nézegethessük a hátra kötött babát, nyálelszívó párnákat, hogy ne a hordozó pántját rágcsálja folyton, és játékhordozót a nagyobb testvérnek, plüssmackója hordozásához.

5. Fittebb anyuka.

Bár az elöl hordozás egy bizonyos súlyhatár fölött már terheli a gerincet, ha elég bátrak vagyunk hátrakötni a gyereket, máris indulhatunk kirándulni hátunkon egy kilenc kilós kis súlyzóval. Szűk, erdei ösvényeken, meredek hegyoldalakon, lépcsősorokon is fel tudunk menni, a gyereknek meg jót tesz a friss levegő - nekem sose volt ilyen izmos a vádlim és a fenekem. De ha nem akarunk sétálni, létezik hordozós latin fitness és teremkerékpár is.

És nem csak az anyák lehetnek fittek!
És nem csak az anyák lehetnek fittek!
Fotó: Shutterstock

6. Több szabad kéz.

Baba a háti hordozóban, cuccok az övtáskában, a maradék két kezemmel pedig nem kell babakocsit tolnom, cipekednem, azaz nyugodtan tudok válogatni a boltban, cekkerekkel együtt sem okoz nehézséget előkeresni a kulcsot, kinyitni a kaput, de ha nagyon nyűgös a baba, itthon is magamra köthetem főzés közben. Ez utóbbi első hallásra őrültségnek tűnik, ugyanakkor a nem-hordozó barátnőim ilyen esetekben bal kezükben tartják a gyermeket, míg a másikkal kavarják a rántást. Háton a gyerek is könnyebb, mint egy kézzel egyensúlyozva, és két kézzel azért csak jobb főzni.

7. Több emberi kapcsolat.

Babakocsival is leszólítanak néha az utcán, de a kendőbe kötött cukiság vagy a hátul kalimpáló kis lábak mellett szinte egyik járókelő sem képes szó nélkül elmenni. Ha szeretünk idegenekkel dumálni az utcán, örülünk, ha naponta ötvenen dicsérik meg babánk helyes arcocskáját, kék szemeit, esetleg szívesen keveredünk elvi vitába a hordozást liberálhippi haszontalanságnak tartó öregasszonyokkal, akkor ezen a téren sem kell csalódnunk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.05.08 15:52:09Void Bunkoid

  Hááát ez ilyen divatirányzattól függő dolog sztm.

  Amikor kicsi voltam, meg a hordozót meg a kengurut ellenezték mert balesetveszélyes, meg gerincferdülést meg hátfájást meg mindent okoz.

  Mint ahogyan a zsír is ősellenség volt, meg hú a koleszterin, helyette a sokkal szívbarátabb, koleszterinmentes margarint kell mindenhez használni meg a zolajat! No de hirtelenjében az egészséges étolaj meg a margarin tele lett gonosz, az életünkre törő transzzsírral, ami fúj, és mostantól szalonnával és igazi zsírral kell főzni mer' az az egészséges.

  Mindig az a dolog vagy metódus az egészséges meg követendő, amelyiknek a lobbija többet költ marketingre :)

 • 2014.05.08 15:56:39HKata

  Hát, isten tudja, talán az én gyerekeim ufók, de:
  1. mindkettő állandóan rágcsálta a csatokat, úgyhogy 2 perc után már csurom nyál volt a hordozó, a felsőm, meg nagyjából minden (ha elöl voltak)
  2. ha elöl voltak, nem éreztem valami nagy mozgási szabadságot, nem fértem semmihez oda
  3. mindkettő imádta (imádja) tépni a hajamat, ez külön öröm volt, ha háton vittem őket
  4. háton nem láttak ki a csatos hordozóból, és ez nagyon zavarta mindkettőt

  Aztán meg számomra irreális, hogy egy övtáskába beleférjek (pelus, víz, saját cuccok), meg aztán nem nagyon szerettem, hogy kb. 2 perc után összeizzadtunk, mindkettőnk ruhája csurom víz (szintén háton).

  Úgyhogy bár az elvet jónak tartottam volna, nem igazán láttam megvalósíthatónak, pedig esküszöm, próbáltam kendőt és csatos hordozót is :-)

 • 2014.05.08 16:00:55encir

  Amíg picik voltak, addig kenguru, bizonyos súlyhatár felett meg babakocsi - de ha a városba kellett bejönni, akkor inkább kenguru.

 • 2014.05.08 16:29:09vitaygeorgina

  Ebből a négyes (Shoppingolás) komolytalan, a többivel egyetértek. A jótékony hatásait tapasztaltam, kevesebb sírás, nyugodtabb baba, aki minden helyzetben többet lát, mintha a babakocsiban feküdne.
  Én mei-tait használtam, stabilan tartott.
  A kengurut ellenzem, szerintem a kifordítva, egyenes lábban lógó gyerekek látványa szívszorító. Régebben nem tartottam annak, csak mikor én is elkezdtem hordozni, és a felém forduló, ölelő gyerekkel nézegettem a kifelé fordított babákat, akkor tűnt fel, hogy a kenguru egy rideg és kényelmetlen cucc.

  Az én gyerekeim is rágták a mei tai pántját, és nagy nyálfolt terjedt rajta már az ötödik percben. Az egyik babaáruházban lehetett kapni Ergo baby fogzópárnát vagy mi a fenét mei taihoz, na, az megszüntette ezt a problémát.

 • 2014.05.08 16:41:35230e

  A miénk még a mózeshordozós babakocsiban is csak alszik séta közben, viszont olyan hordozónk van, amiben fekve is tudom vinni, így alig várom hogy az idő kissé kegyesebb legyen, és használhassam, mert jóval egyszerűbb úgy sétálni.

 • 2014.05.08 16:50:28kisvirag78

  Valóban szuper a hordozás, csak hogy terhesen kivitelezhetetlen, akármennyire kötöm alacsonyra, nyomja a hasam...

 • 2014.05.08 21:21:50feketebodza

  gyerekfüggő, nálam a nagy szerette, aludt benne, sokáig vittem elöl, aztán hátamon, szuper volt majdnem 2 éves koráig tudtunk így közlekedni (megfelelő mérető cuccban) aztán jött a kicsi örökmozgó, elöl nem bírt benne megmaradni, mert tejszagot érzett és folyton szopizni akart, egyfolytában keresett a szájával, forgolódott, szuszogott, nem aludt benne egy percet sem, aztán üvöltött, mert nem kapott kaját, a hátamon meg tépte a hajam.

 • 2014.05.08 23:41:59subidubidu

  Ha voltak az anyukának már gerincproblémái, nem biztos, hogy jól jár az_állandó_ hordozással - a babakocsizás _helyett_. A kézben cipelésnél viszont biztos jobb, mert legalább marad szabad keze is az ember lányának.
  De kinek a pap, kinek a papné.

 • 2014.05.09 07:26:23mel gibson

  laikus férfi vagyok: mi tartja a baba fejét egy ilyen cuccban,amikor még gyenge a nyaka?vagy addig nem is lehet használni amíg nem tudja magától megtartani?

 • 2014.05.09 08:03:38isolde

  mel gibson: a kendőt lehet úgy kötni, hogy a szélét rá tudod húzni a baba fejére, a mei tai-oknak pedig szokott lenni egy ilyen kapucniféleségük, amit szintén opcionálisan ráköthetsz.

 • 2014.05.09 08:30:42Krityuka

  Ha jól van megkötve a kendő már az újszülöttnek is tartja a fejét. Érdemes hordozási tanácsadóhoz fordulni, ha valaki újszülött kortól szeretné a babáját kendőben hordozni, mert a helyes kendőkötés nagyon fontos.
  A helyesen megkötött kendőben a baba nem lóg, nem terheli a gerincét, a kendő a testét minden ponton alátámasztja.
  A kengurukban (még a legdrágábban sem) ez nem valósul meg. Abban a baba lóg a keskeny pánton a lába között és az valóban nem jó a gerincének csípőjének.
  Újszölötteknek kendő, nagyobbaknak jöhetnek a mei tai, vagy csatos hordozók.

 • 2014.05.09 08:59:27mhxmqz

  A hordozó remek dolog, babának és a felnőttnek is hasznos, kényelmes...stb....egy bizonyos korig!
  Az a művészet, hogy megtaláljuk azt a kort, amikor meg kell tőle szabadulni.

 • 2014.05.09 09:00:36Magyar srác

  Itt olvasható egy nagyon részletes és remek összefoglalás arról, hogy miért jó a hordozás még férfiaknak is!
  [link]

 • 2014.05.09 09:01:53Magyar srác

  Itt olvashattok egy remek összefoglalást arról, hogy miért jó a hordozás ég férfiaknak is:
  [link]

 • 2014.05.09 10:17:32kalandfereg

  Mi van, elromlott a kommentelés, vagy cenzúra van??

 • 2014.05.09 10:18:20kalandfereg

  Itt pedig az én legfontosabb érveim a hordozás ellen:......

  Nekem viszonylag sokat voltak a babáim a kezemben. Tehát a KEZEMBEN.

  Az embert az evolúció úgy hozta létre, hogy a gerince pont annyira erős, hogy tartósan elbírja azt a terhelést, amit a kezeivel is képes elbírni. Ha erre "rásegítünk" egy hordozókendővel, akkor annak az eredménye nem fittebb mama, hanem porckorongsérvre és egyéb nyalánkságokra fogékonyabb mama.

  Ehhez hozzájön az, hogy az ortopéd orvosok a baba szempontjából is meglehetősen kritikusak a hordozással kapcsolatban. Meg kell mondjam, nekem is bántja a szememet a sok félrekettyent fejű, összenyomódott gerincű baba, főleg, ha arra gondolok, hogy talán már órák óta ott tömörödnek.

  Tehát hordozni a gyereket egészen pontosan annyi ideig szabad, ameddig kézzel azt bírod. Ez alatt az idő alatt szinte minden kritérium teljesül, ami a posztban említésre került, mármint az értelmesebb kritériumok... ;) Tehát a baba csendesebb lesz, az anya fittebb lesz (tehát nem gerincsérves), a baba csípőízülete helyes pozícióban van.

 • 2014.05.09 10:19:26kalandfereg

  Ja, csak túl hosszú a kommentem... pedig még voltak érveim, ez csak a komment fele volt...

 • 2014.05.09 10:20:17kalandfereg

  A "mindkét kéz szabad" téma: ez néha valóban nagy előny, pl. én akkor használtam egy féloldalon ülős kendőt, amikor a nagyobbikért mentem a suliba, kocsiból ki, kocsiba be, sok lépcsőn fel-le. Meg ritkán otthon, ha valami nagyon sürgős volt.

  Pici ellentmondást vélek felfedezni a "kevesebb kiadás" és az "ürügy a shoppingra" pontok között is, de fogjuk rá, hogy amit megspórol a babakocsin, azt költi el a shoppingolás közben..... nem mintha túl életszerű lenne, hogy valaki hordozással teljesen ki tudja küszöbölni a babakocsit, de ez is részletkérdés.

 • 2014.05.09 10:21:30kalandfereg

  Ott van egyébként az alapvetés elcseszve, hogy a hordozás-pártiak úgy élik meg, hogy a hordozás valami ősi módszer, holott fenét. Már eleve csak azóta van, mióta szövött anyag is van, max. párszáz éve. Ezalatt se a baba, se a mama nem adaptálódott ehhez evolúciósan.

 • 2014.05.09 11:19:24kismorgó

  én nem tudom, ki hogy van vele, nekem félelmetes, hogy nem látom a lábaimat A terhesség végén is csak óvatosan tipegtem ( tél is volt). + azért bkv-záskot egy busz/troliról való lelépés sztem elég veszélyes lehet, ha mondjuk nem túl jó az út. De lehet, csak nekem vannak ilyen paráim..Én nem hordoztam, mert nagyon fájt a hátam és a derekam amikor nagyon pici volt, de sokat volt kézben, az tuti, emiatt volt nyugis. Amire meg hordoztam volna, nehéz volt a gyerek, szal ez kimaradt.

 • 2014.05.09 11:22:37kismorgó

  kalandfereg, csak most olvastam a hsz-ed. egyetértek

 • 2014.05.09 11:39:47Emmanuel Goldstein

  én monnyuk nem vok anyuka de a hordozónak egy előnyét látom, jobban lehet vele tömegközlekedni. egyévesen meg már amúgy is elkezd járni és onnantól kezdve a hordozó kiesika képből a babakocsi meg beszerzésre kerül, mert egy 12 kilós kétéves nem fogja tudni egy verőfényes szombat délelött végigsétálni az egész állatkertet, te meg nem cígölöd sokáig azt a súlyt.

 • 2014.05.09 11:55:58isolde

  kalandféreg: evolúciósan a majmoktól származunk, ahol a kismajom kiskorában anya mellszőrzetébe kapaszkodva, nagyobb korában anya hátára kapaszkodva utazik, szóval a hordozás sokkal ősibb, mint a szövött kelme :)) az ortopédiai részben nincs igazad, mivel rosszul tudod.

 • 2014.05.09 12:32:41gondok

  hát igen, én úgy hallottam, hogy nem túl egészséges a gyereket addig így cipelni, amíg nem bírja megtartani a saját fejét.... de az biztos nyomósabb érv, hogy "ürügy a shoppingra". Egyébként hogy jön ez össze a "kevesebb kiadással?" A gyerekkel nem cipelés közben kell testközelben lenni, hanem úgy egyáltalán foglalkozni kell, sokkal többet, nem csak cipelésnyit, és akkor a csönd meg a nyugalom is rendben lesz...

 • 2014.05.09 12:36:30Tatooine

  Kedves Moderátor, Magyar srác saját termékkel spamel.

 • 2014.05.09 12:44:34Krityuka

  Emanuel Goldstei: ja elkezd járni 1 évesen, a szobában a játszótéren. És arra amerre ő akar. Elég sok idő eltelik még, amíg arra és nagyjából olyan tempóban megy, amerre a mama akarja. Nemhiába a sok 5 évesen is babakocsiban tolt gyerek.
  Szóval a hordozást simán lehet 1 éves kor után is folytatni. Megfelelő hordozóban, háton 3 évest is lehet vinni, ha a helyzet úgy kívánja.

  Nyeklő-naykló babák: valóban nagyon sok rossz hordozót és rosszul hordozott babát látni. A hangyúly a jól kiválasztott hordozón és jól megkötött kendőn van. Az nem egészségtelen, sem a babának, sem a mamának.

  A hordozás nem ősi? ugyan akkor hová tették a gyereket? összekevered a babakocsival, ami tudomásom szerint a viktoriánus kor találmánya. Gondolom nem hagyták a gyereket egész nap egyedül, megfagyni, összecsipkedni, vagy valami állat által megharapni. A szövött anyag sem lehet pár száz éves. Valamiben csak jártak a rómaiaik, és a középkorban is.

 • 2014.05.09 12:45:41Krityuka

  gondok: már újszölöttet is lehet egészséges módon hordoni, egy jól megkötött hordozókendőben.

 • 2014.05.09 12:47:26Krityuka

  Amúgy meg aki már próbált otthon lenni, érthetetlen okból órákat üvöltő gyerekkel, vagy egész nap a gyereket, hogy csend legyen ringatni, sétálgatni vele, hidd el az értékeli a csendet, meg, hogy tud magának főzni egy kávét, vagy összepakolni míg a gyerek a hodozóban van és nem üvölt.

 • 2014.05.09 13:14:12Emmanuel Goldstein

  Krityuka ja, én is azt mondom, szülő és gyerekfüggő, az enyém pl sose szerette a hordozót, mind ki akart mászni, a kocsit meg szereti, de csak ha már jól elfáradt .

 • 2014.05.09 13:43:12pirospottyos

  Hat ebbol a 7 okbol nekem csak az elso ok, a tobbi blabla. (Pl szabad kezek: hat nemtom, de ha rajtam a gyerek, kezemben a taskam, meg meg esetleg egy bevasarloszatyor, akkor a ket szabad keznek lottek, szoval akkor mar miert ne akasszam az egesz hobelevancot a babakocsira, legalabb azt lehet tolni, nem a karjaim nyulnak....)
  Pedig en is hordoztam, de csak rovid ideig, mert: 1. csak 50 kilot nyomok es nem birok el sokat, valamint 2. a gyerekeim hamar tul nehezek lettek hozza.
  A ferjem viszont eleg sokaig hordta a lanyunkat, o nyilvan erosebb, tok cukik voltak. Az utcan allandoan megalltak az emberek es kommenteltek a latottakat, mindenkinek tetszett, hogy apuka mellkasara oda volt kotve a gyerek, mondjuk ez jo 4 eve volt, akkor meg nem lattunk sok ilyet...

 • 2014.05.09 14:03:58Starlark

  Az első gyerekem utálta a kendőt, mondjuk a babakocsit is.
  A másodikkal mei-tai-oztam, nagyon jó volt. Ő nagyokat aludt benne én pedig mindenhová eljutottam ahová babakocsival képtelenség lett volna.

 • 2014.05.09 14:09:52vitaygeorgina

  Szerintem egy két-három éves max 16 kiló, és akkor már az egy jó nagy gyerek. Egy háti hordozóban ez nekem nem tűnik olyan vészesen nagy súlynak, 12 éves gyerekekkel az iskola nap mint nap majdnem ilyen súlyú táskát cipeltet. Egy jól megrakott túrahátizsák, amivel az ember egy egész napot megy felfelé a hegyre, szintén nehezebb, mint egy gyerek.

  Nekem a babakocsi tolásához szükséges bedőléstől fájt inkább a hátam, nem a hordozástól.
  Amiatt is szerettem, mert ha sétálni mentünk, letettük a gyereket a parkban, és mehetett mindenfelé, babakocsi nélkül tudtam tartani a szoros emberfogást. Míg ha volt nálunk babakocsi, akkor azt a járda szélén hagytam, és igyekeztem a gyereket és a kocsit is folyamatosan szemmel tartani, és az volt a rémálmom, hogy valaki egyszerűen eltolja onnan, amíg nem nézek oda.

 • 2014.05.09 14:40:34encir

  Szerintem meg a hordozó és a babakocsi nem egymásnak ellenségei, hanem kiegészítői - igény szerint :-)

 • 2014.05.09 15:37:24kisvirag78

  encirnek van igaza. Mindkettőnek megvan a létjogosultsága és az előnye/hátránya. Több gyereknél szükségszerűen jön a hordozó, egyszerre nem lehet kézen fogva vezetni egy kicsit vagy utánanyúlni, és közben kocsit tolni, vagy buszra szállni, főleg nem több kisgyerekkel + babával. (Testvérkocsi, testvérfellépő nálunk nem volt megoldás, nem maradtak a nagyok a babakocsiban.) A kocsi és a hordozó jól kiegészíti egymást.
  De az hihetetlen nagy marhaság, hogy egyesek mondvacsinált ortopédiai okokkal fejezik ki saját nemtetszésüket a hordozás ellen. A hordozás igenis jó a gyereknek és nem káros az anyának.
  Az a jó, ha van kocsink és hordozónk is, mikor melyik szükséges.
  Hordozni totyogót a legjobb. Ha menni akar, a hordozó nem zavar jobban, mint egy hátizsák, nem kell a babakocsival nyűglődni, foghatjuk a gyerek kezét, ha elfárad, feljön a hátunkra és akár alhat is. Egy totyogó súlya 15 kg alatt van. Nekem a 4 és fél éves lányom nincs 15 kg. Én általában 1 éves kor körül szoktam le mindig a babakocsiról, ellentétben azzal, aki azt említett, hogy ekkor hagyta abba a hordozást, volt egy esernyőkocsi az autóban, amit etetőszéknek használtunk, amikor beültünk hirtelen valahová, mert Magyarországon az ilyesmi nem alaptartozék az éttermekben-kávézókban, de sosem toltam benne. Az én gyerekeim 3 éves kor körül maguktól leszoktak a hordozóról, nyakba ültek inkább, ha elfáradtak, vagy jöttek a lábukon nyafogva.
  Most az a bajom, hogy terhes vagyok, és nem hordozhatom a kicsit, helyette babakocsizom, de ha ott a férjem, a gyerek folyton kikéredzkedik az ő hátára a hordozóba.

 • 2014.05.22 16:26:57dieter1

  Nosztalgiából visszanéztem a pár éve három gyerekkel megtett erdélyi túránk fényképeit. Aztán elképzeltem magunkat a hegyekben, sziklákon, patakokon keresztül, amint a babakocsit próbáljuk átemelgetni. Talán mégiscsak jobb volt a kendő... :-P

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta