SZÜLŐSÉG

13 éves és már csajozik

2014. május 3., szombat 13:44

Azért majdnem dobtam egy hátast, amikor büszkén-szégyellősen bejelentette, hogy becsajozott. 13 éves lesz a nyáron, gondoltam, ráérünk még ezzel a dologgal, főleg, hogy még a bátyját se érdeklik a lányok, csak a számítógép. Aztán kiderült, komolyan is kell venni a dolgot, meg nem is, hiszen attól függetlenül, hogy ezt a "járást" még nem úgy kell elképzelni, mint az idősebb kamaszoknál, már most tudni illik neki, hogy mi illik.

Szóval járnak: gyerekszerelemmel szerelmesek egymásba, ezt tudatták is a másikkal, és érzéseiket felvállalták az egész osztály előtt. A suliban sokat beszélgetnek szünetekben, fiam ügyel arra, hogy se a haverjai, se a barátnője ne érezze azt, hogy hanyagolva vannak. Volt már ebből gond, a kislányok nagyon tudnak problémázni amiatt, ha az udvaron kerülve vannak és inkább a foci van a középpontban. A kölyök itthon le sem szakad a telefonról, folyamatosan megy a Facebookon való csetelés, szelfiket küldözgetnek egymásnak, mi meg szakadunk a röhögéstől mindaddig, míg ez nem megy a tanulás rovására.

És múlt héten valódi randevún is voltak, hiszen ez az igazi járás alapja. Egész héten erre készült mindkét gyerek, fiam házimunkákat vállalt be plusz zsebpénzért, hogy meg tudja hívni barátnőjét egy cukrászdába, a kislány meg a lányomnak írogatta az üzeneteket, mennyire izgul, neki is ez volt ugyanis az első randija 13 évesen.

Somfordált körülöttem a kölyök, vakarta a fejét, aztán csak kibökte, hogy némi tanács kéne, az iskolában a haverok előtt lazán kezeli a kérdést, de azért rendesen tele van a gatya. Úgyhogy

shutterstock 118940668
Fotó: Shutterstock

Átbeszéltük a dolgot:

- Több órás szabadidőt kapott hétvégére, nem mondtam neki időpontot, hogy mikorra kell hazaérnie, ebben a barátnőjéhez alkalmazkodott, vagyis addig engedtem el őt is, mint a kislányt a szülei. A lányos szülők szigorúbbak általában, mint a fiús szülők, ezt vettem alapul, nem is tévedtem.

- Megkapta a zsebpénzét és úgy készültünk, hogy ő fizeti a barátnője fagyiját is. Ezt szerintem minden fiúnak fel kell ajánlania ilyen esetekben, aztán a lány vagy elfogadja vagy nem, ez is neveltetés kérdése. Mi annak idején felváltva hívtuk meg egymást a tini barátommal.

- Mivel első alkalommal randiztak, készültünk egy kis doboz szív alakú bonbonnal, egyszerű, de nagyszerű gesztus, mégis ritka már manapság a felnőtt férfiak körében is, hogy ilyesmire gondoljanak.

- Az első csók kérdéskörét átugrottuk, még fiam szerint sincs ennek itt az ideje, egyelőre a kezét se meri megfogni a kislánynak, übercuki.

- Megbeszéltük, hogy a randi után hazakíséri a kis barátnőt és utána egyből spurizik haza.

Természetesen a testvéri gonoszkodás se maradt el, lányom egy macin illusztrálta, hogyan kell csókolózni, ha mégis úgy alakul a dolog, nagyfiam szerint pedig szó sincs barátnőről, az öccse azért adagolta csak ezt be, hogy a kapott pénzből dupla annyi édességet ehessen, mint a megengedett.

A randi jól sikerült, bár szegény kölyök jól be lett fosatva még azzal is, hogy a kislány szülei unszolására hazavitte bemutatni. Mondjuk nem féltem, talpraesett gyerek, az a fajta, aki az utca túloldaláról is képes üvöltve átköszönni, itthon meg egy doboz tejet se hagy cipelni a boltból, hanem átveszi tőlem. Anyukával egyből letegeződtek, a lányos háztól pedig egy nagy adag süteménnyel állított haza, úgyhogy a legelső randis élményét azt hiszem, sikerélménynek könyvelte el.

Korai lenne? Én is annak tartom. De nem tilthatom, csak egyengethetem az útját. Lányommal kapcsolatban már biztosan nem leszek ennyire megértő, annyi bunkó fiú veszi körül az iskolában. A negyedik osztályban alap csajozós szöveg a "Szia! Bekéne Antal vagyok! De Neked csak Bekéne Tóni!", fogdossák a lányokat és erőszakosak velük, amiben nemcsak az a döbbenetes, hogy vannak kislányok, akiknek ez tetszik és ezt tartják normálisnak, hanem, hogy ezeket a srácokat is anya szülte, aki menet közben, úgy tűnik, elveszett valahol.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.05.03 16:27:45vitaygeorgina

  Szerintem amit lehetett, azt megtetted, tényleg aranyosak lehetnek a gyerekek, tiltani teljesen értelmetlen az ilyesmit.

  "fogdossák a lányokat és erőszakosak velük, amiben nemcsak az a döbbenetes, hogy vannak kislányok, akiknek ez tetszik és ezt tartják normálisnak, hanem, hogy ezeket a srácokat is anya szülte, aki menet közben, úgy tűnik, elveszett valahol."

  Az apuka meg főleg elveszett valahol, mert azt, hogy egy férfi/fiú hogyan viselkedjen úgy egy nővel/lánnyal, azt nem az anyuka tudja hitelesen megtanítani.

  Amúgy azt nem tudom, hogy a kettős mérce, amit a fiaddal és lányoddal szemben megjelenítesz (mikorra érjen haza,stb.), hogyan üt majd ki a jövőben. Nekem ikreim vannak, egy fiú, egy lány, és bár még a randizás kérdése nem aktuális, de az biztosan nem lesz járható út, hogy a fiamnak nem szabom meg, mikorra érjen haza, a lányomnak meg jó szigorú időpontot szabok meg.

 • 2014.05.03 17:01:39Panacea Regina

  Jaj, de cuki :) Nekem az első barátom 12 évesen volt, 11 hónapig jártunk (ez hosszú idő egy 12 évesnek!), vele volt az első csókom is, jaj de szerettük egymást! Egyébként semmi baj nincs az ilyen kapcsolatokkal, ha a gyerekek is tudják hol a határ (szerintem ebben a korban a csókolózás bőven belefér). Minket már akkor cukkoltak az osztálytársak, hogy miért nem "fekszünk le egymással", de tudtuk, hogy annak nem lenne itt az ideje. Szerintem nem kell szigorúbbnak lenni a lányokkal sem, hanem arra kell nevelni, hogy az ilyen bunkó taperolást szigorúan utasítsák vissza, és nem kell egyből az ágyba menni, először ismerjék meg egymást rendesen...

 • 2014.05.03 20:04:16söndőr

  Lehet hogy cuki egy ilyen történet és ha nincs "következménye", természetesnek is lehet tartani. De! A feleségem húga is 13 évesen kezdett cukiskodni és pár éve én dönthettem el, hogy a gyereke állami gondozásba kerül, vagy én nevelem vagy 15 évig... Vagyis minden helyzet más és nem lehet tudni mi lesz egy ilyen ártatlan hazakiérésnek a vége. Természetesen tudom, hogy egyre fiatalabb korban szövődnek a kapcsolatok, de ezzel a szülői felelősség is nő.

 • 2014.05.03 20:13:47Mensikov

  Szerintem korrekt. Grat. De ha szakítanának akkor vigasztald. A fiúk érzékenyebbek...

 • 2014.05.03 20:24:57Panacea Regina

  söndőr
  Iskolában is lehet szexelni vagy egy bokorban, ha nagyon akarnak, szóval bármennyire lehet szigorú a szülő, nem foghatja a gyereke kezét a nap 24 órájában... Nevelés kérdése, hogy a gyerek el tudja dönteni, hogy melyik korban hol a határ, és mi az a felelős védekezés!

 • 2014.05.04 04:50:15bohuš

  Aranyos történet, de ha anyám az én első randimról posztolgatna, és abban übercukinak nevezne, azt durvábbnak érezném, mint ha mondjuk már az ajtóban lobogtatná a csecsemőkori pucér képeimet a nőmnek első találkozáskor. Én nem akarnám, hogy első randim írásban dokumentálva legyen, még akkor se, ha ezzel hozzájárulok, hogy kenyér legyen az asztalon (anyu fizetése).

 • 2014.05.04 07:51:01magyar ember teli szájjal

  Milyen buta nő vagy. Vissza kéne lépned nem egy, nem kettő, nem öt lépést, és felfogni, hogy teljes értékű ember a gyereked, hiába nézed le magasról.

 • 2014.05.04 20:33:24Kata24

  Mensikov, miből gondolod, hogy a fiúk érzékenyebbek?

 • 2014.05.05 20:21:04Jericho1991

  Nekem furcsa ez, hogy emancipáció meg feminizmus, közben meg a 13 évest is arra neveljük, hogy a fiú teperjen, halmozza el ajándékokkal, költsön rá pénzt (a kislánynak nyilván nem kellett egész héten zsebpénzért melóznia a ház körül, hogy meghívhasson valaki mást egy szelet süteményre, ő annyit adott bele, hogy elment) -- valahogy én ebben nem látom az egyenrangúságot.

 • 2014.05.05 22:00:53repgizi

  Jericho1991, tán mert nem minden háznál dívik a feminizmus, ami egyébként nem az egyenrangúságon, hanem a férfigyűlöleten alapszik. :/

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta