SZÜLŐSÉG

Sokk: minden tizedik gyereket ér szexuális bántalmazás

2014. május 2., péntek 17:15

A gyermekkori szexuális visszaélések növelik az öngyilkossági kockázatot egy friss kutatás szerint. Eddig is sejtettük, hogy ez így van, de most a kutatók 9 eddigi tanulmány 6 országban felvett adatait összegezték, így összesen kilencezer résztvevővel számolták újra az összefüggést. Bár az érintettek arányát hazánkban is rendszerint alábecsüljük, de a valódi szám sokkoló: a kutatók szerint minden tizedik magyar gyereket ér szexuális bántalmazás.

shutterstock 100485745

És a kutatási eredmények teljesen egyértelműek: azok, akiket 16-18 éves koruk előtt szexuálisan molesztáltak, később kétszer nagyobb eséllyel kíséreltek meg öngyilkosságot nem molesztált társaiknál. A kutatók további tervei között szerepel, hogy az öngyilkossági viselkedést közelebbről is megvizsgálják, ugyanis sokféle módon lehet öngyilkosságot megkísérelni, illetve elkövetni.

„Az önkárosító magatartás a halálesetek jelentős részét teszik ki világszerte. Ha pontosan megértjük, mindez hogyan függ össze a gyermekkorban elszenvedett szexuális visszaélésekkel, talán tehetünk valamit a megelőzés érdekében” – fogalmaztak a kutatók.

A tanulmányba ezért több ország eredményeit is bevonták: Ausztráliában, Kanadában, Svájcban, Új-Zélandon, Hollandiában és az USÁ-ban felvett adatokkal dolgoztak. Azt, hogy gyermekkori szexuális visszaélés áldozatai voltak-e az átlagosan 18 éves résztvevők, részben saját bevallásuk, részben pedig orvosi dokumentációjuk alapján döntötték el. A végső eredmények szerint azok, akiket 18 éves koruk előtt molesztáltak, kétszer nagyobb eséllyel kíséreltek meg véget vetni az életüknek, mint azok, akiket nem ért ilyen típusú bántalmazás.

A későbbi öngyilkosságot más tényezők is befolyásolhatják, mint például családi környezet, egyéb traumatikus események gyermekkorban (családtag halála, más típusú bántalmazás), fennálló pszichiátriai betegségek, de ezeket a tényezőket a kutatók kiszűrték.

Gyakran ki sem derül, miért kísérelt meg öngyilkosságot valaki

Az eredményeik szerint egyáltalán nem kevés esetről van szó: a nők körében tapasztalt öngyilkossági kísérletek 20-22 százaléka mögött, azaz nagyjából minden ötödik eset mögött gyermekkori molesztálás áll. Férfiak esetében ez az arány valamivel kisebb, 9-10 százalék, azaz a férfi öngyilkosok közül csak nagyjából minden tizedik eset hátterében található gyermekkori szexuális zaklatás.

shutterstock 142090444

A tanulmány szerzői szerint az öngyilkosság megelőzésével foglalkozó stratégiák kidolgozásakor sokkal jobban oda kellene figyelni a gyermekkori molesztálásra, mint kockázati tényezőre. Ugyanígy, az öngyilkosságot megkísérelt páciensek későbbi terápiájánál is gondolni kell arra, hogy molesztálás állhat a háttérben. Manapság gyakran előfordul, hogy ha az öngyilkosságon átesett beteg csak röviden találkozik pszichiáterrel, pszichológussal, a gyermekkori bántalmazás szóba sem kerül. A szakemberek nem gondolnak rá, hogy ez mennyire gyakori, a páciensek pedig nem hiszik, hogy gyerekkori élményeiknek köze lenne a felnőttkori öngyilkossági vágyukhoz.

És a molesztált gyerekek agya is eltérő

Ez még nem minden: ha szexuálisan zaklatnak egy gyereket, az nem csak az öngyilkossági kockázatot növeli, hanem az agyának szerkezetében is eltéréseket okoz. Egy korábbi kutatás során ugyanis kimutatták, hogy a gyermekkorukban molesztált nőknek felnőve vékonyabb az érző agykérgüknek az a területe, amelyik a nemi szervekből jövő érzéseket dolgozza fel.

A kutatást vezető Dr. Nemeroff szerint ez összefüggésben állhat azzal, hogy gyakran kevesebb örömet okoz nekik a szex. A fejlődésben lévő agy még nagyon érzékeny a károsító hatásokra, agyunk csak nagyjából 23 éves korunkra éri el végső fejlettségét, ezért a gyermekkori zaklatás, molesztálás, illetve bántalmazás hatásai felnőttkorra is fennmaradnak. Azt, hogy ezek a hatások felnőttkorban milyen mértékben visszafordíthatóak, még nem tudjuk, ennek a kérdésnek a megválaszolásához további kutatásokra lesz szükség.

A közvélemény általában alábecsüli a molesztált gyermekek számát, pedig a világon több millió gyermeket zaklatnak szexuálisan: a WHO adatai szerint évente 150 millió kislány és 73 millió kisfiú válik molesztálás áldozatává.

Magyarországon minden tizedik gyerek lesz szexuális bűncselekmény áldozata, ők főleg a 13 év körüli lányok és a 7 év körüli fiúk közül kerülnek ki. Az esetek 60-90 százalékában nem az utcán véletlenszerűen leszólító cukrosbácsi az elkövető, hanem a gyerek rokoni vagy baráti körébe tartozik. A gyerekek gyakran hallgatnak a dologról, még szüleiknek sem merik elmondani, pedig ha időben szakemberhez fordulnak, a káros következmények csökkenthetők.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.05.02 17:45:07vágtázó halottkém

  Megy a paráztatás magasfokon!

 • 2014.05.03 00:00:01Hajdú Peter

  Oke hogy tortennek ilyen dolgok, de ez akkor is mar elmebeteg hiszteria ami tema korul megy.
  Az egyik index hir szerint valami musorvezeto 8 evet kapot mert 25-30 eve allitolag megeroszakolt valakit. Lehet hogy megtortent, de kizart, hogy ezt 25-30 evvel kesobb bizonyitani lehetne. Tehat valoszinuleg pusztan bemondas alapjan bortonbe zartak a fickot. Elkepeszto, hogy az ilyen ugyekbe nincs vizsgalat, nem kell bizonyetek, nincs targyalas, csak ramutatnak valakire, es akkor azt kivegzik mint a Stalini idokben.

 • 2014.05.03 01:02:05Sadist

  Csak idő kérdése volt, hogy mikorra fog elérni Magyarországra is a pedohiszti.
  Lesz majd ebből "minden ötödik/negyedik/harmadik/második gyereket molesztáltak" kezdetű mese ugyanúgy, mint a nők ellen elkövetett erőszak esetén.

 • 2014.05.03 01:38:06szorokin

  nos itt elég nagy tévedés vagyon, a 10% nagyon kicsi (sajnos):
  "A nők 20%-a szenvedett el gyerekkori szexuális abúzust"
  [link]

  20% !!!!!

 • 2014.05.03 06:28:12szerintem is

  Hogyan jönnek ki (hoznak ki) bizonyos témákban százalékoka, érdemes megismerkedni pl egy EU-s felmérés módszertanával.
  Nők elleni erőszak: az Unió egészére kiterjedő felmérés
  Kérdések és válaszok a felmérési módszerekről. Ajánlom pl a 9. pontot.
  [link]
  Na most ha valakit e módszertan szerint kérdeznek, nyilván rávághatja hogy érte erőszak.
  Pl ha hallott már valaha disznó viccet, vagy gyerekkorában rávert az anyja a seggére.
  Hogy hogy nem 100% jött ki?

 • 2014.05.03 09:29:43egysmás

  Majd meggyónják...

 • 2014.05.03 10:29:56ayatollah

  "Ebbe beletartozott a válaszadónak mondott
  szexuális tartalmú megjegyzés vagy vicc, a nemkívánatos érintés vagy csók, illetve a
  kimondottan szexuális tartalmú e-mailek vagy SMS-üzenetek küldése is"

  Van több kérdés?
  Ezek szerint ha kiskamasz korában valaki úgy szólította, hogy "puncika" akkor már simán behúzhatta zaklatásnak. Idióták...

 • 2014.05.03 12:33:18Huffnágel Pista

  Loren Morris 5 évvel ezelőtt létesített szexuális kapcsolatot egy akkor még csak 8 éves kisfiúval és 2 éven keresztül folyt a románc, amely során a pedofil nő a bizonyítékok szerint legalább 50 alkalommal létesített szexuális viszonyt a fiatalkorú sértettel. A pedofil kapcsolatra végül úgy derült fény, hogy a srác elszólta magát az iskolában.

  Morris ügyében tavaly márciusban indult meg a nyomozás, a bíróság pedig egyhónapos tárgyalás sorozat után a minap hozott a szokásosnál is enyhébb ítéletet. Morris ugyan az ítélet szerint két év börtönt kapott, de már most tudni lehet, hogy egy év múlva kiszabadul.

  [link]

 • 2014.05.03 14:35:34xilem

  Nofene, mennyi pedofilvédő szaladt itt össze hirtelen... érdekes.
  Ha kiskamasz koromban, teszem azt, fater vmelyik vicces haverja "puncika" megszólítással fordult volna hozzám, az öreg feltörli vele a padlót, az ziher...

 • 2014.05.03 15:23:58szerintem is

  Nem hiszem hogy bárki jóérzésű ember a védelmébe venné a pedofíliát.
  Csak már elég volt az eltúlzott hisztéria keltésből is, ami nem más, mint férfi ellenes feminista mocskolódás.
  Nem árt tudni a szándékosan torzító, a hatásvadász célból eltúzó módszereikről sem.
  Nem őszinte pedofília ellenesség az övék, csak mint eszközt használják.
  Jobb lenne ha előbb söpörnének a saját házuk táján, de ehelyett lelkes követői olyan feminista nagyasszonynak, mint
  Simone de Beauvoir. Ki hallott már róla, hogy bármelyik feminista elhatárolódott volna tőle valaha is?
  Pedig érdekes megismerkedni vele, kit is követnek és milyen valódi célokat, olyan nagy lendülettel a feministák.

  [link]

  "Simone de Beauvoir a francia egzisztencializmus és a modern feminizmus egyik fő alakja, majd ezer oldalas A második nem című könyvét, amely magyarul eddig csak részben jelent meg, sokszor a „feministák bibliájaként” említik. A mű számos feminista alapfogalmat először definiál, és megalapozója a később létrejött társadalmi nemek elméletének is."

  "Később Simone De Beauvoir - más francia értelmiségiekkel egyetemben - egy petícióban kérvényezte, hogy Franciaországban töröljék el a szexuális beleegyezési korhatárt, aminek eredményeként gyermekekkel is lehetett volna szexuális kapcsolatot létesíteni."

  Vajon más normális emberekhez képest mennyire lehet őszinte az ő pedofília ellenességük?

 • 2014.05.03 16:40:53xilem

  Aha, már értem.
  Te is ismersz olyat, aki még felnőttként is a démonaival küzd, mint Bill Zeller
  [link]
  És őszinte jóindulattal akarsz segíteni neki, de bizonyos feministák személyes szabadságodban korlátoznak, külvilágtól elzárnak és minden lehetséges módon megakadályoznak ebben.
  Tényleg az a cél, h kussoljon mindenki, kínlódjanak az áldozatok halálukig, és minél több olyan lesz, mint ez a szerencsétlen Bill gyerek, annál nagyobb a férfiak szabadság és biztonsága.
  Mert ha erről beszélünk, az csakis férfiellenes támadás lehet.
  (Elbeszélgetnék azért a szüleiddel, mert a sérüléseidet ők okozták. Akár egy válási háborúban, akár hosszas házasságban voltál az eszközük egymás kicsinálására; egy életre paranoiddá tettek a nőkkel szemben.)

 • 2014.05.03 16:41:42xilem

  Kimaradt egy kérdőjel:
  Tényleg az a cél, h kussoljon mindenki, kínlódjanak az áldozatok halálukig, és minél több olyan lesz, mint ez a szerencsétlen Bill gyerek, annál nagyobb a férfiak szabadság és biztonsága ?

 • 2014.05.03 18:07:33kpityu2

  - Jimmy, szereted, amikor Morzsi
  a lábadnak dől, és hozzád dörgölőzik?
  ...
  Jimmy, kíváncsi vagy, miért
  szaglásszák egymást a kutyusok?

 • 2014.05.03 20:39:33dukeekud

  xilem:"Nofene, mennyi pedofilvédő szaladt itt össze hirtelen... érdekes."

  Ez az egesz pedofilozas, duplan aljassag. Eloszor is a bulvarmedia ugy allitja be a pedofilokat, mintha valami eroszakos gonosztevok lenenek, mikozben ez csak egy szexualis iranyultsag, amihez mindenkinek joga van. Ezenkivul, nem mintha a pedofilok bunelkovetok lenenek, de meg raadasul, nagyreszt olyan ugyekkel vadoljak a pedofilokat, amihez mar csak az erintettek eletkora miatt sem lehetne kozuk.
  Szoval aljas modon folyik a gyulolet keltes a bulvarmediaban, egy szexualis kisebbseg ellen, mikozben az emberek 99% azt sem tudja mit jelent a szo.

 • 2014.05.04 10:41:24ayatollah

  A pedofíliát senki sem védi, de az egy nagyon marginális betegség, olyan mint a nekrofília. Jó ha van 10000-ből egy. A pedohiszti ellenben azt eredményezheti, hogy még kedves sem lehetsz egy gyerekkel, sőt az ő kedvességét is el kell utasítanod, különben furcsán fognak méregetni, vagy még rosszabb. Beteg világ lesz.

  Aki viszont tényleg pedo azt simán felnégyelni, elásni, kész.

 • 2014.05.04 10:48:54ayatollah

  @xilem

  Sajnálom, hogy a ti családotok ilyen.

  Nálunk az általánosban tök hétköznapi volt, hogy ilyesmikkel húztuk a lányok agyát, és szerették. A normális kiskamasz fejlődésnek ez része. Ilyesmit csak a legelvakultabb feministák tekintenek zaklatásnak.

 • 2014.05.04 11:05:42ayatollah

  @dukeekud

  Ha azt látja magán a nyomorultja, hogy pedo "irányultságú" akkor kérjen kémiai kasztrálást.

 • 2014.05.04 11:06:59ayatollah

  @dukeekud

  Ha azt látja magán a nyommer, hogy pedo "irányultságú", akkor kérjen kémiai kasztrálást, mindenkinek jobb lesz így.

 • 2014.05.05 05:18:54Jericho1991

  Tényleg óriási már a pedofilpara, kezd félelmetessé válni. Azt rögtön megtanultam, hogy gyerekhez férfiként sosem mész oda, soha semmilyen körülmények között. Felbukik biciklivel a parkban, nem mész oda segíteni, mert jön az anyja és meglát vele kettesben -- óriási bajban vagy. Pár hete volt olyan élményem is, hogy csak indultam le a házban és egy 10 éves forma kislány elkezdett dumálni hozzám, jött utánam, kérdezgetett meg mesélt csak úgy random a dolgokról, amik érdeklik. Rohadt parás volt. Először gondoltam, megkérdezem, hol vannak a szülei, aztán kapcsoltam, hogy pont azzal hoznám magam bajba, megkérdezik tőle, miről beszéltél a bácsival, ő elmondja, hogy arról érdeklődem, hol vannak a szülei, már megyek is a sittre. Szóval ignoráltam, rá se néztem, és szóltam a portásnak, hogy keresse meg a szüleit, mert idegeneket szólítgat le és egyedül van.
  De őszintén, ez így egy frankó világ?

 • 2014.05.06 09:18:24aBringakirály

  @dukeekud

  Nagyon tévedsz, nics joga és bűnelkövetés. lelkileg nyomorítja meg az áldozatot.
  Gondold végig, neked milyen jól esne, ha 5 110 kilós ember végimenne rajtad, merg nekik épp a gangbang a szexuális irányultságuk és ehhez joguk van.

  Gondold át az életed.

 • 2014.05.06 14:06:23drhook

  Régen megsimogathattál egy gyereket szeretetből, ma lecsuknak érte.Nincs ez túllihegve?

 • 2014.05.06 23:54:34szerintem is

  @drhook:
  Most a leszbikus buzi pedofiloké a világ.
  Ideteszem újból egy korábbimat:

  Nem hiszem hogy bárki jóérzésű ember a védelmébe venné a pedofíliát.
  Csak már elég volt az eltúlzott hisztéria keltésből is, ami nem más, mint férfi ellenes feminista mocskolódás.
  Nem árt tudni a szándékosan torzító, a hatásvadász célból eltúzó módszereikről sem.
  Nem őszinte pedofília ellenesség az övék, csak mint eszközt használják.
  Jobb lenne ha előbb söpörnének a saját házuk táján, de ehelyett lelkes követői olyan feminista nagyasszonynak, mint
  Simone de Beauvoir. Ki hallott már róla, hogy bármelyik feminista elhatárolódott volna tőle valaha is?
  Pedig érdekes megismerkedni vele, kit is követnek és milyen valódi célokat, olyan nagy lendülettel a feministák.

  [link]

  "Simone de Beauvoir a francia egzisztencializmus és a modern feminizmus egyik fő alakja, majd ezer oldalas A második nem című könyvét, amely magyarul eddig csak részben jelent meg, sokszor a „feministák bibliájaként” említik. A mű számos feminista alapfogalmat először definiál, és megalapozója a később létrejött társadalmi nemek elméletének is."

  "Később Simone De Beauvoir - más francia értelmiségiekkel egyetemben - egy petícióban kérvényezte, hogy Franciaországban töröljék el a szexuális beleegyezési korhatárt, aminek eredményeként gyermekekkel is lehetett volna szexuális kapcsolatot létesíteni."

  Vajon más normális emberekhez képest mennyire lehet őszinte az ő pedofília ellenességük?

 • 2014.05.07 00:09:54szerintem is

  Az előzőhöz a link, remélem hogy most javítva:
  [link]

 • 2014.05.07 09:26:10SomethingWild

  A pedofília elítélendő és büntetendő. Ha az én gyerekemhez közeledne valaki ilyen szándékkal, és is gondolkodás nélkül törném el a nyakát. DE.
  A férfiak szexuális demonizálása olyan méreteket öltött az elmúlt 1-2 évtizedben, hogy manapság már közel lehetetlen kedvesnek lenni egy gyerekkel (urambocsá' lassan a sajátoddal is) vagy megszólítani egy nőt az utcán, mert egyből pedofil, erőszaktevő stb vagy. Sokan tudatosan használják (ld elvakult feminizmus), mások csak a társadalmi berögződések hatására teszik.
  Nekem, mint 35 éves férfinak nagyon szomorú, hogy a korosztályom már nem lehet az az egészséges férfiideál, aminek kutya kötelessége lenne lenni.

 • 2014.11.16 09:42:08lakol3

  Eddig az a 32 nő, akikkel olya bizalmas viszonyba kerültem , hogy beszélt, 5 volt áldozata valamilyen abúzusnak. 2-t felnőttkorban megerőszakoltak, 3-at gyerekkorban molesztáltak, egyet súlyosan ( többször, ugyanaz a családtag ), kettőt egyszer. Náluk pontosan a fentebb leírt tünetek - szexuális problémák, önértékelési problémák és nagyon felpörgött intellektus - volt jelen, függetlenül attól, mi volt a szakmájuk. A dologról ráadásul alig tudott valaki, sokszor a aktuális - vagy megelőző - barát sem -, mert az illető, ha úgy érezte, hogy ennek a bevallása zavaró lenne egy kapcsolatban, inkább nem mondta meg csak azért, nehogy zavart okozzon. Az az érzésem, hogy a szám kb. reális... sajnos.
  Mielőtt valaki megkérdezni, nem vagy pszichológus vagy pszichiáter.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta