SZÜLŐSÉG

Nem pedofil, csak született apa

2014. április 29., kedd 11:04

Amikor először volt szó a három gyerekem biológiai apjáról és arról, hogy hosszú évek óta nem tartják a kapcsolatot, Pé teljesen kiakadt, hogyan történhet az meg, hogy valaki ilyen szinten leszarja a saját gyerekeit. Aztán szóba került az is, hogy őt nem zavarná több kölök se, ha szeretné az anyjukat. Mert vele együtt járnak.

Én meg csak legyintettem, hogy na, ismét egy idióta pali, aki ezzel a dumával próbál becserkészni, aztán meg képtelen kezelni a helyzetet. Pével pár hónap múlva összeköltöztünk, és nem sokkal később összeházasodtunk. Sok férfi egyébként nem a nő gyerekét nem tudja elfogadni, hanem a tudatot, hogy azok a gyerekek egy másik férfitól vannak. 

Eleinte baromi nehéz dolog a gyerek közelébe engedni bármilyen férfit. Bizalmatlanságom annyira elhatalmasodott felettem, hogy amikor későbbi férjem találkozott a gyerekeimmel, sokáig figyeltem minden mozdulatát, hogyan viselkedik velük, hogyan ér hozzájuk, hogy véletlenül se szabadítsak rájuk egy pedofil vagy egy sorozatgyilkos állatot.

Nehezen tudtam elképzelni azt, hogy egy érett, felnőtt férfiember azért puszilgatja a gyerekeimet, mert megszerette őket. Pedig így történt. (Elgondolkodtató, hogy valóban képesek vagyunk egyből farkast kiáltani, ha egy pasi az átlagnál gyengédebben viszonyul a gyerekekhez.)

Új élet, új apa

Cirka három hónappal a megismerkedésük után apának kezdték hívni, először csak poénból, aztán teljes odaadással. Pé meg hagyta, nem futott ki a világból emiatt, sőt, némiképp még büszkeséggel is töltötte el, hogy a gyerekek ennyire megbíznak benne. Rengeteget foglalkozott velük, ami nem merült ki napi 10 perc fociban, hanem mindenhová húzta-vonta őket, együtt mentek autós találkozókra, bunkereket fedeztek fel, társasjátékoztak, szereltek, jókat beszélgettek.

A kölkök egy idő múlva apának jelölték a közösségi oldalon is, aztán, amikor terhes lettem a közös kislányunkkal, a szívük szakadt meg, hogy a baba valóban Pé nevét kapja majd. Amikor felmerült, hogy mind a hatan új életet kezdünk Németországban, hosszú tanakodás után úgy döntöttünk, elég abból, hogy minden egyes lépésünk exférjemtől függ. Bár kötelezettségeit tíz éve nem tartotta be, jogai még mindig voltak, az ő beleegyezése nélkül például nem vihetem a gyerekeket külföldre huzamosabb ideig.

Szerencsére exférjem is tisztában volt azzal, hogy legjobb dolog a világon, amit ezek után a gyerekek érdekében tehet, az az, hogyha lemond róluk. Nem tudom, min ment keresztül, és nem akarom az álszentet játszani: nem is érdekel.

Az biztos, hogy nekünk nem volt könnyű, főleg a férjemnek nem, akinek 37 éves koráig eszébe sem jutott a gyerek-kérdéskör, aztán pillanatokon belül négy is jutott neki. Ha valaki átérezte már, hogy mindent elsöprő szerelemmel szeretik, akkor azt szorozza meg hárommal: én háromszorosan érzem ugyanazt (oda-vissza), amióta Pé minden feltétel nélkül elfogadta a három nagyobbik gyerekem. 

Hogyan lesz belőle hivatalosan is apa?

A nyílt örökbefogadás központosítva van egy ideje, vagyis hiába élünk a XXI. kerületben, az V. kerületi gyámhivatalnál kellett megjelennünk. Az egész procedúra legkínosabb része ez, hiszen mind a vérszerinti apának (vagyis az exférjemnek), mind az örökbefogadni szándékozóknak (vagyis férjemnek és nekem), de még a 14. életévét betöltött örökbefogadni kívánt gyereknek (nagyobbik fiamnak) is meg kellett jelennie - egyszerre. 

Az örökbefogadás általános feltételei

Az örökbefogadáshoz az örökbefogadni szándékozó személynek, a gyermek törvényes képviselőjének egyező kérelme és a gyermek szüleinek, valamint a házasságban élő örökbefogadó házastársának a hozzájárulása szükséges.

A tizennegyedik életévét betöltött, korlátozottan cselekvőképes kiskorú a beleegyezésével fogadható örökbe. A tizennegyedik életévét be nem töltött, de ítélőképessége birtokában lévő kiskorú véleményét örökbefogadására vonatkozóan megfelelő súllyal figyelembe kell venni.

Az örökbefogadás során törekedni kell a gyermek nevelésében kívánatos folyamatosságra, különös tekintettel a gyermek családi kapcsolataira, nemzetiségére, vallására, anyanyelvére és kulturális gyökereire.

Az örökbefogadást a gyámhatóság engedélyezi. A kiskorú gyermek érdekében a gyámhatóság elsősorban a házasságban élő örökbefogadók általi örökbefogadást engedélyezi.

Szerencsére teljesen kulturált módon képesek voltunk megoldani a kialakult helyzetet, nagyfiam ennyi év kihagyás után is hajlandó volt kezet rázni exférjemmel, bár a kommunikáció kettőjük közt ennyiben ki is merült. Exem és párom váltott pár mondatot egymással, aztán a feszült pillanatokat félbeszakította az ügyintéző. Az eljárás elindítása gyors volt: exférjem kijelentette, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekeimet jelenlegi házastársam örökbefogadja és lemondott a felügyeleti jogról a gyerekek vonatkozásában. 

Jegyzőkönyvbe vették azt is, hogy fiam elmondta, szeretné, hogy férjem örökbefogadja. Férjem az ügyintéző előtt kérelmezte, hogy a gyámhivatal engedélyezze a gyerekek örökbefogadását, míg én mindehhez hozzájárultam. 

Az örökbefogadó személye

Örökbefogadó az a huszonötödik életévét betöltött, cselekvőképes személy lehet, aki a gyermeknél legalább tizenhat évvel, legfeljebb negyvenöt évvel idősebb, és személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására. Rokoni vagy házastársi örökbefogadás esetén a korkülönbségtől el kell tekinteni.

Közös gyermekként történő örökbefogadás esetén a meghatározott életkornak és korkülönbségnek az egyik örökbefogadó tekintetében kell fennállnia. Ha testvéreket fogadnak örökbe, az idősebb gyermek életkorát kell alapul venni.

Nem fogadhat örökbe az, aki a szülői felügyelet megszüntetését vagy a közügyektől való eltiltást kimondó jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll, és az, akinek gyermeke átmeneti vagy tartós nevelésben van.

Kértük a gyerekek vérszerinti anyakönyvezését is, ami azt jelenti, hogy nem marad az exférjem neve az anyakönyvi kivonatban, hanem az apa nevének helyén egyértelműen a férjem neve fog szerepelni. (A másik megoldás az lett volna, hogy az exem neve marad és megjegyzésben tüntetik fel, hogy adoptálás történt.) A gyerekek az örökbefogadás jóváhagyása esetén felveszik a férjem nevét. Lehetőség lett volna arra is, hogy a keresztnevüket megváltoztassák, de erre nem volt semmi okunk. 

Nincs más hátra, mint egy pszichológiai vizsgálat, ami alá a férjemet vetik, illetve egy környezettanulmány nálunk. Azóta azon röhögök, hogy simán megbukhat az egész dolog az elsővel, hiszen eleve nem normális az a pasi, aki egyszerre három gyereket is adoptál. Mondjuk a másik része se lesz egyszerű, hiszen igyekeznem kell minden alkalommal azonnal elmosogatni magunk után, ha nem akarom, hogy a gyámhivatal kirendelt munkatársa akkor toppanjon be hozzánk, amikor a harminc tojásos reggeli után romokban áll az egész konyha. 

Az örökbefogadásra való alkalmasság megállapítása

Az örökbefogadásra való alkalmasságot - jogszabályban meghatározott előzetes eljárás és felkészítés lefolytatását követően - a gyámhatóság állapítja meg.

A rokonok, a szülő házastársa, a gyermeket a szülő hozzájárulásával legalább egy éve folyamatosan a saját háztartásában nevelő örökbe fogadni szándékozó személy és nemzetközi örökbefogadás esetén az örökbe fogadni szándékozó személy alkalmasságát a gyámhatóság az örökbefogadás engedélyezése iránti eljárás során állapítja meg. Ezt a szabályt kell alkalmazni azon személy alkalmasságának megállapítására is, aki a gyámhatóság határozata alapján nála elhelyezett gyermeket ellenszolgáltatás ellenében saját háztartásában neveli (a továbbiakban: gyermekvédelmi nevelőszülő).

Mégis úgy érzem, a javán túl vagyunk, innentől kezdve cirka másfél hónap múlva megszülethet a véghatározat, ami azért egy viszonylag gyors eljárás. Le a kalappal amúgy a fiam előtt, aki a procedúra után odament exférjemhez, kezet fogott vele és megköszönte neki a lehetőséget. Férjem áldozathozatára meg egyszerűen nem találok szavakat még úgy sem, hogy magam is örökbefogadott gyerek vagyok. 

Biztos vagyok abban, hogy sokakban megfogalmazódott a kifejezés: balfasz. Ismerek balfaszokat: legtöbbjük a feleségük háta mögött egy kis kávézóban próbálja elnyerni leendő szeretőjének szimpátiáját azt bizonygatva, hogy mennyire odáig van a saját gyerekéért, miközben napi öt percnél többet nem foglalkozik vele.

Pé egy apa. Nem tudom, mennyire van tisztában a dolog súlyával, mindenesetre igyekszik lazának mutatkozni. Épp kifelé igyekeztünk a gyámhatóságtól, amikor nyújtottam neki közös kislányunkat, hogy "Vedd már át, légyszi." Mire ő röhögve: "Az előbb vettem át hármat, most ezt is rám akarod sózni?" De azért átvette. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.04.29 11:41:16Rebelde

  hátööö

  "Kértük a gyerekek vérszerinti anyakönyvezését is, ami azt jelenti, hogy nem marad az exférjem neve az anyakönyvi kivonatban, hanem az apa nevének helyén egyértelműen a férjem neve fog szerepelni. "

  erre miért volt szükség?

 • 2014.04.29 12:01:34alfax

  a média elhitette velünk, hogy mindenki aki szereti a gyerekeket, akár a sajátját, ha férfi, akkor valószínűleg egy sorozatgyilkos pedofil állat. tök jó.

 • 2014.04.29 12:18:59Matyko

  Hiperszuper tortenet! :)
  Egyedulallo Anyukak, ne keseredjetek el: ez az eset nem olyan, mint a feher hollo! Tobb harmincas eveiben jaro baratom is hasonlo cipoben jar, igaz ok egy- es ketgyerekes csaladokba olvadtak be. Orom latni, milyen jol mukodik ez a dolog.
  Gaz, hogy ez a sztereotipia uralkodik, de ertheto, ha egy Anya nem enged konnyen a gyermekei kozelebe uj ferfit. Ez-ferjek kozul viszont tenyleg sok a full para arc: akik nem hagyjak ilyen normalisan a csalad reszeve valni az uj ferfit, a no es a gyerekek utan nyulnak szintisztan 'karokozasi' vagy zaklatasi cellal: ez nem csak szanalmas, de talan buntetendo is lehetne..

 • 2014.04.29 12:51:52Baaah

  Rebelde: azért, hogy ne kérdezgessék őket mindenhol, hogy akkor téged örökbe fogadtak, meg ő akkor nem is az igazi apád, meg mert így szerették volna :)

 • 2014.04.29 12:54:59jojoka

  Nem elmosogatni kell. A szopóálarcot meg a korbácsot nem szabad előlhagyni :-) Meg a gyereken ne látszódjon hogy éjjel nappal veritek őket. :-)

 • 2014.04.29 13:44:28mrs gyrmur

  Jó történet, tetszik. Jó fej lehet az embered, amolyan Isten lába, mint az enyém.
  Ami a környezettanulmány részét illeti, azért már 16 éve is előre bejelentett időpontban jöttek, nem kísérleteztek, h mikor vagyunk otthon. Gondolom tán azóta nem visszafelé fejlődtek a dolgok. Meg azért Csepelre nem fog akarni habokra kimenni. Szerintem fognak veletek időpontot egyeztetni.

 • 2014.04.29 14:26:41B-road

  Mondjuk az a téma is boncolgatásra érdemes lehet, hogy miért maradt egy ilyen "isteni paseee" 37éves koráig család nélkül...
  pl a 20-on 30-as csajoknak a vagány rosszfiúk jönnek be... akik végül happyend... lemondanak saját kölkeikről...

 • 2014.04.29 14:34:53Flúgatlan

  "a média elhitette velünk, hogy mindenki aki szereti a gyerekeket, akár a sajátját, ha férfi, akkor valószínűleg egy sorozatgyilkos pedofil állat. tök jó."

  Hát igen, sajnos ez van. A média a szenzációhajhász magatartásával sokmindent eltorzít.

 • 2014.04.29 17:05:50Csii

  Durva, hogy eleve ugy kezdodik a cikk, hogy komolyan feltetelezheto ugy ALTALABAN a ferfiakrol, hogy ha szeretik a gyerekeket, akkor biztosan pedofilok, meg sorozatgyilkosok (!)
  Nagyon beteg vilagban elunk, ugy erzem....

 • 2014.04.29 20:49:19Fém fatál

  Hm. Megismerkedés után 3 hónappal már apának szólították? Én akkortájt kezdenék elgondolkodni azon, hogy vajon bemutassam-e nekik az új fickót...

 • 2014.04.29 21:36:05tera

  Fém fatál,
  "három hónappal a megismerkedésük után apának kezdték hívni". vagyis a gyerekek ismerték három hónapja, amikor.

 • 2014.04.30 08:09:42wmiki

  én is szoktam gyerekeket puszilgatni **

 • 2014.04.30 08:19:21TBal

  wmiki: de remélem, csak intelligensen tervezett gyerekeket ;)

 • 2014.04.30 09:11:24ern0

  "Mondjuk az a téma is boncolgatásra érdemes lehet, hogy miért maradt egy ilyen "isteni paseee" 37éves koráig család nélkül..."

  Mondjuk úgy, hogy nem havonta vált nőt, hanem 3-12-80 évente, és szerencsére az utolsó leváltottnak nem csinált gyereket.

 • 2014.04.30 10:24:52a rettegett drótos

  Szóval a szerző büszke a pasira, amiért az normál humanoidként viselkedik. És még le is írja. Aham, értem.

 • 2014.04.30 11:16:33Gukker

  "Mondjuk úgy, hogy nem havonta vált nőt, hanem 3-12-80 évente, és szerencsére az utolsó leváltottnak nem csinált gyereket."

  Vagy lehet, hogy csúnya és/vagy kövér és ennyi ideig tartott, míg talált egy nőt, aki nem csak a külsejét és a pénztárcáját nézi.

 • 2014.04.30 19:13:57Cholo

  Vagy mert mondjuk eddig küzdött a karrierjével, vagy még jobb 33 évesen, amikor már azt gondolta sinen van elkaszálta a vállalkozását (ait) a válság és azóta küzd azzal, hogy talpraálljon. Márpedig ha szar van a palacsintában, akkor férfiember nem dug, hanem üldözi a mamutot és valljuk be egy bizonyos kor után a nők jelentős része nehezen viseli a szétstesszelt, csóró pasit, aki saját magát sem tudja komolyan venni, mert valamikor jól élt, de most az anyjánál lakik annyira leégett.

 • 2014.04.30 21:58:24dr. beavereater

  Szerintem sem pedofil, csak egy akkora lúzer, mint ide Tokió... 37 évesen, egzisztenciával nem egy háromgyerekes nőt kell elvenni, és csinálni neki egy negyediket, hanem egy huszonévest, de normálisat...

 • 2014.04.30 22:09:17dr. beavereater

  B-road: "Mondjuk az a téma is boncolgatásra érdemes lehet, hogy miért maradt egy ilyen "isteni paseee" 37éves koráig család nélkül..."

  A saját példámon elmondom: a gimnáziumi nagy szerelmem kidobott fősuli után, mert nem voltam "elég izgalmas" neki (értsd: én úgy gondoltam, el kellene kezdenünk felépíteni a közös életünket, ő meg folyton bulizni akart.) Az izgalmat megkapta aztán megkapta másoktól, az utánam következő harmadik "izgalmas" pashee-ja (7-es BMW, pitbull, tetkók stb.) például elvitte "olaszba" nyaralni, aztán a második héten eladta prostinak. Három év után tudott elszökni :) Ezen jót nevettem, amikor a mamája elmesélte, még nagyobbat, amikor a kislánya elrebegte, hogy talán folytatnunk kéne ott, ahol "abbahagytuk". Én a szakítást következő 15 évet az egzisztenciám építésével töltöttem, a csajokat mindig addig szívattam, amíg le nem léptek, érdekes módon mindig jött egy következő, akivel feltörölhettem a padlót lelkileg. (Ennyi szórakozás nekem is járt, ugyebár ha megdobnak kővel, dobd vissza pénteki kenyérrel.) Amikor megvolt az egzisztencia, befejeztem a genyázást, kerestem és igen hamar találtam egy normális lányt, akivel azóta már több, mint másfél évtizede házasok vagyunk, vannak gyönyörű és okos gyerekeink. Amikor az életem párját kerestem, a gyerekes nőkkel szóba sem álltam, kakukkfiókára nem költünk.

 • 2014.05.01 13:32:51egysmás

  dr. beavereater, "kakukkfiókára nem költünk." megvolt az apasági, vagy csak megbízol egy nőben?

 • 2014.05.01 13:42:02Den91

  dr. beavereater Szóval más nőkön töltötted ki a bosszúdat. Amúgy gratulálok a szép családodhoz (tényleg!), de ez a 15 évnyi sértődött szívatás igencsak gyerekes hozzáállás.

 • 2014.05.01 14:57:03Szalacsi_Dezső

  Na, de miért is lenne probléma, hogy egy 30 tojásos rántotta után romokban hever a konyha?
  Ezen csak nem múlik semmi, ez már kicsit túlspilázása a dolognak.
  Megnézném az ügyintéző néni lakását hasonló családi kajálás után.

 • 2014.05.01 19:06:44magyar ember teli szájjal

  Ekkora kamu sztorit. De én is szeretek milfeket kúrni, annyi igaz.

 • 2014.05.01 22:11:55dr. beavereater

  egysmás: megvolt ;)
  Den91: ez kellett hozzá, hogy ne forduljak be. Mondjuk mivel az alaptermészetem nem ilyen, igazán nem is voltam jó benne, pláne a vége felé, amikor már nagyon untam. Némelyik csaj rá sejthetett is valamit, de nem mertek szólni. Amikor végül úgy éreztem, törlesztettem a női nemnek, nagyon megkönnyebbültem.

 • 2014.05.02 11:33:04castroll

  Prokeené?!
  Ez a Gabi igazán jó fej, nem csak a cikkeiben, ezek szerint.

 • 2014.08.06 15:59:33Palladrin

  dr. beavereater: egyik ismerősöm talált egy korrekt MILF-et 2 gyönyörű lánygyerekkel. Mindhárman kedvelték, jó család lett volna. Neki nem kellett az, mert szingli pipire vadászott. Most van egy originál felesége és 3 Down-kóros gyereke ...

 • 2014.08.06 21:45:09bat4

  Bakker, még az állatok között is vannak olyanok, amik ragaszkodnak a kölykeikhez, lásd a pingvineket. Ez a faszi nem éri el a pingvinek szintjét...

 • 2016.09.16 09:48:44Prednizon

  Az angol miniszterelnöknő meengedné, hogy a pedofilok is adoptálhassanak:
  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta