SZÜLŐSÉG

Vártuk a kakát, mint a Messiást

2014. április 26., szombat 08:59

Hét hónapos, és amit csak szabad egy hét hónaposnak enni, azt eszi is. A lányom minden ellenérzés nélkül fogadta hat hónapos korától kezdve az első kanál gyümölcsöket és zöldségeket, pedig mindaddig csak anyatejet kapott, se vizet, se teát. Boldog is voltam, hogy ilyen simán megy minden, mivel nagyobbik lányommal meggyűlt a bajom annak idején: elég sok ízt elutasított, nehéz volt a hozzátáplálás. Az öröm viszont korai volt, a pépek bevezetésével ugyanis megjelent egy igen gyakori probléma: a székrekedés. 

Gyakorló anyaként a tünetek alapján egyből tudtam, miről is van szó: 

- a gyerek egyik pillanatról a másikra nyugtalanná vált, gyakran felsírt

- a feje kivörösödött a bélmozgások ideje alatt, lábait pedig felrántotta

- nyögdécselt, próbált kakilni, de csak fájdalom lett a vége

Legelőször a has körkörös simogatásával próbálkoztunk, aztán tornáztattuk, lábait a hasához húztuk, majd kinyújtottuk. A mozgás ugyanis a bélmozgást is stimulálja. Később vizet itattunk vele, de az sem használt, a lányom pedig egyre nyűgösebb és kétségbeesettebb lett, már én is a határán voltam annak, hogy elsírjam magam. A hőmérőzés (vagyis a hőmérő feldugása a végbélbe) ellen vagyok, viszont eszembe jutott korábbi gyerekorvosunk tanácsa vészhelyzetre: glicerin kúp. 

shutterstock 136663742

Férjem el is rohant a gyógyszertárba, ahol - bár a kúp vényköteles -, a patikus megszánt minket és kiadta a gyógyszert azzal a tanáccsal, hogy ilyen korú gyerek esetében csak egy fél kúppal segítsünk rá a székletürítésre. De azt is csak végső esetben. Még vártunk egy ideig, hátha megtörténik a csoda, ám amikor a gyerek már vigasztalhatatlan volt, nem hagytam, hogy tovább kínozza a kaki.

Még csak nem is a kúp felét, mindössze a hegyét kapta meg a fenekébe és két perc után máris robbant a megkövült dugasz, amit konkrétan egy méteres kerti slag követett. Úgy forgattam alatta a pelenkát, mint fagyiárus a tölcsért a fagyigép alatt. Ekkora már a gyerek és mi is nevettünk a megkönnyebbüléstől, azt hiszem, évekig sztori lesz, hogyan fért el ennyi anyag egy 67 centis babában. 

Sajnos másnap a rossz emlékek miatt megijedt a kakilástól, ám azt már tudtuk orvosolni szimpla tornáztatással. Amire azóta most már még jobban odafigyelünk: 

- Minél több folyadékot adunk neki, már nemcsak anyatejet. 

- Bőven adunk neki rostban gazdag ételeket, amik biztosítják, hogy a széklet ne száradjon ki. 

- Bár imádja a banánt, az is okozhat székrekedést, úgyhogy az almával együtt most mindkét gyümölcsből kevesebbet kap, narancsléből, sütőtökből és őszibarackból viszont elég sűrűn. 

- A főzelékekbe olívaolajat rakok, az szintén székletlazító hatású. 

Egyelőre úgy tűnik, bevált a diéta, bár a gyerek széklete még mindig kemény, legalább már ki tudja nyomni és nem szenved vele órákig. A gyerekorvos még a Laevolac szirup átmeneti használatát is javasolta arra az esetre, ha a fenti étrendváltozás mégsem segítene. De ez tényleg csak átmenetileg használható, mivel a laktulóz hatású hashajtó megzavarja a normális székletürítési reflexet a csecsemőknél. Ugyanígy a glicerin kúp is csak vészhelyzet esetén alkalmazható hasonló okok miatt. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.04.26 09:35:38tibidanny

  Happy end! Tetszik a stilus :)

 • 2014.04.26 09:53:50LV426

  Nekem nagyon nem tetszik. A cim meg foleg nem.

 • 2014.04.26 11:22:34Mujza

  Miért ellenzed a hőmérőzést? A glicerinkúp sokkal kellemetlenebb... és a listáról lemaradt a probiotikum. Nekünk az tette rendbe. Többet próbáltunk, az olcsó, enyhe dózisú nem vált be. A kúraszerűen adandó, méregdrága igen.

 • 2014.04.26 11:24:12eßemfaßom meg áll

  Vártuk a kakit mint a מָשִׁיחַ

 • 2014.04.26 12:06:25zizi77

  Hőmérőnél jobb a szélcső. Veszélytelenebb és kevésbé szokik hozzá a gyerek. Amúgy most nálunk is ez a gond sajna.

 • 2014.04.26 12:12:14zizi77

  Ja és úgy tudom narancslevet nem szabad 1éves kor előtt, bár valóban hajt.

 • 2014.04.26 15:03:28PomberMaci

  "Még csak nem is a kúp felét, mindössze a hegyét kapta meg a fenekébe és két perc után máris robbant a megkövült dugasz, amit konkrétan egy méteres kerti slag követett."

  Ugyanez lett volna az eredménye a "hőmérőzésnek" is, csak az uradat nem kellett volna megfuttatni a patikába.:-)))

 • 2014.04.26 15:21:15victor vacendak

  a negyed vékony kúp a jó megoldás. az étrend tanácsok nem mindenkinél válnak be. de a legrosszabb ebben az írásban, hogy a szerzőnek fingja sincs, mi a székrekedés.

 • 2014.04.26 18:24:48Lajszlo

  Senkinek nem tűnt fel az az ordító marhaság a cikkben, miszerint "a glicerinkúp vényköteles"???

 • 2014.04.26 19:02:26zizi77

  De, nekem gyanús volt, de mivel csak felnőtt dózisút vettem még, nem voltam benne biztos. :-)

 • 2014.04.26 20:05:02vágtázó halottkém

  Baszki, jobb témátok nincsen csak a SZAAAAAAR?!

  Eszem megáll, komolyan! Mi lesz a következő, a gyerek hányásának kibeszélése?! Hát b+!

 • 2014.04.26 20:15:30Édanyu

  Szerintem sem vényköteles... A fél kúp pedig nem azt jelenti, hogy keresztben elvágjuk és a csúcsos végét nyomjuk be. Hosszában kell elvágni, benne van a használati utasításban. Azért kell hosszában, mert az összetevők másként ülepednek a cuccban.

 • 2014.04.27 02:24:20R2D2 & C3PO

  Én lehet, vártam volna a hozzátáplálással, ha ennyire rosszul veszi az akadályt. Tökre éretlen még a bélrendszere.

 • 2014.04.30 14:08:26noamy

  R2D2, én is ezt kérdezem, mert még nincs gyerekem: nem lehet, hogy a hozzátáplálást nem bírja és még többet kéne szopnia?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta