SZÜLŐSÉG

Az ápolatlan csecsemők külső ismérvei

2014. április 20., vasárnap 17:12

Ahogyan az ismeretségi körömben és az internetes hozzászólásokból tapasztalom, megoszlanak a vélemények arról, hogy egy csecsemőt kell-e minden nap fürdetni. Nálunk alap - bár korábbi írásom alatt megtudtam, hogy a mindennapos fürdés kényszerbetegség, sőt, igazából a többdiplomás, értelmiségi nők hülyesége -, és mélységesen megdöbbent, hogy 2014-ben a kisbabák megfelelő ápolásáról kell posztolni. 

shutterstock 435225

Nekem egyszerűen nem lenne szívem a saját magatehetetlen gyerekemet némi fenéktörölgetés után bedugni az ágyba, de sajnálattal tapasztalom, hogy ezt még a környezetemben is nagyon sokan megteszik azzal a felkiáltással, hogy egy pár hetes vagy hónapos gyerek nem piszkolódik be.

És persze: nem kell azt a szerencsétlen csecsemőt minden nap vastagon szappannal bekenni, aztán lesikálni, de azért jó néhány dologra érdemes lenne odafigyelni.

A nem fürdetés eredménye látványos és gyakran érezhető is, most pedig felsorolom, mik a jelei, ha egy csecsemőt rosszul ápolnak: 

 • Kezdjük rögtön a feje búbján: koszmó. A koszmó fehéres-barnás-sárgás pikkelyszerű zsíros képződmény, ami a leggyakrabban a baba fejbőrén szokott megjelenni, de nemcsak ott. Előfordul a szemöldök környékén és a fülek mögött is. Ennek ugyan nem sok köze van a koszhoz, eltávolítása mégis nagyon fontos, mert könnyen elhatalmasodhat, és bakteriális, gombás fertőzésekbe torkollhat. Láttam már nem is egy csecsemőt ezzel a problémával küzdeni, pedig a koszmó kellő odafigyeléssel megelőzhető és kezelhető, enyhe, kezdődő eseteiben pedig speciális készítmény sem kell hozzá, csak finom, de alapos dörzsölés a fürdetésénél. 
 • Egyes kisgyerekeknek az átlagosnál jobban zsírosodik a füle. Jó hír, hogy ezt a jelenséget szintén lehet kezelni, rossz hír, hogy ehhez sem elég az esti fenékmosás vagy nedves törlőkendővel való áttörölgetés. Nyilvánvaló, hogy a fülzsírnak sok szerepe van, hiszen védi a dobhártyát és a fület a szennyeződésektől és a fertőzésektől, de ha egy baba füléből látványosan csorog a vastag fülzsír, az undorító. Erre nem mentség az sem, hogy nem ajánlatos fültisztító pálcikával belenyúlni a gyerek fülébe, hiszen a külső hallójárat némi időráfordítással tisztítható egy textilpelenka nedves csücskével is. 
 • Sokan elhanyagolják a fülek mögötti rész tisztítását is, ahol nemcsak a koszmó telepszik meg, hanem a piszok is. Nemrég az orvosi rendelőben láttam egy cuki, elálló fülű kiskölköt, akinek konkrétan fekete volt az a rész a retektől. Akármibe fogadom, hogy az bizony már napok óta nem volt megmosva. 
 • Nem létezik olyan kisgyerek, akinek a nyakába ne folyna be etetésnél vagy bukásnál a tej, és ezt a problémát sem lehet csak törlőkendővel megoldani. Igazi bacilusforrás, nem beszélve arról, hogy pillanatok alatt bebüdösödik. Gyakorló szülő vagyok, de sokszor még nekem is nehézkes az esti fürdetésnél kellően megtisztítani a nyaki redőket, hogy azokban semmi túrószerű képződmény ne maradjon, és ne csípje, marja ki a gyerek bőrét. Fájdalmas és hosszú procedúra utána rendbe hozni. 
 • De ott vannak a többi hajlatok és redők is, minél kerekebb egy csecsemő, annál inkább probléma ez. A nagyobbik lányom olyan duci volt, hogy a csuklójánál lévő redők alatt is pillanatok alatt megült a kosz.
 • A fenéken és a környékén keletkező pirosodó bőrkiütés általános jelenség, de elhanyagoltságra utal, ha ezek is sebesednek, esetleg váladékoznak. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem elég a törlés. A baba fenekét minimum naponta kell mosni és megfelelően ápolni, lehetőség szerint szellőztetni. 
 • És a sokadik alapvető jelenség: a hosszú köröm, ami nemcsak ápolatlanságra utal, de a gyerek ki is karmolhatja vele az arcát. Az ujjbegy vonaláig érdemes visszavágni, nem szabad túl rövidre, inkább gyakrabban, még ha macerás is.
 • Végül a ruházat: hülye magyarázat a rendezetlen külsőre, hogy "mert gyerek". Igen, az egyértelmű, hogy a ruha hamar piszkos lesz, mert gyerekről van szó, de mi a mentség arra, hogy abban a cuccban is marad még órákon keresztül (ha nem a homokozóban tölti azt az időt)? Ne már a gyerek megjelenésének rovására menjen a vízzel, árammal való spórolás. Aztán meg lehet csodálkozni, hogy annyi elhanyagolt felnőtt vesz körül minket - hiszen ezt tanulták, ezt hozták otthonról. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.04.20 21:59:140rdas

  Baromság, kedves posztíra egy kisbaba egy-egy nap nem fürdik, semmi baja sem lesz.

  Egy 8 hónapos és egy 2,5 éves kölköm van. Bizony, ha vendégségből 8-ra érünk haza, mi sem fürdetjük. Evés, azán átöltözés és alvás. Ettől nem lesz koszmós és a füle mögött sem lesz fekete. Ha meg ömlik a füléből a zsír, akkor az a gyerek beteg.

  Nálunk mondjuk a programok miatt mondjuk 7 estéből "csak" 5-6-szor fürdenek fejenként.

  Az olyan burokban tartott gyerekekből, mint a posztolóé lesznek az olyan kriplik, akik minden szélfúvástól betegek lesznek. Szánalmas

 • 2014.04.20 22:03:520rdas

  retinax: "ne legyen rajta rászáradt testváladék, miegymás"

  És ki az aki ezzel estig vár kizárólag a fürdésnél? Mi napköben azonnal lépünk e téren. Így a nem fürdős napon fog, kéz és arcmosás és spuri

 • 2014.04.20 22:29:00egysmás

  Szerintem be is kel parfümözni a kisbabát, különben emberszaga van.
  Pont olyan, mint a postásnak.

 • 2014.04.20 22:33:11szenilla

  Az első gyereket kell fürdetni minden nap, a másodikat még szokás, harmadiktól kezdve viszont hanyagolható... (:))

 • 2014.04.20 22:44:07kektunder

  Ha en nem furdetnem minden nap a gyerekem, akkor inkabb kussolnek, nem pedig még le is ugatnam azt, aki megteszi. Hihetetlen, hogy annak kell szegyellnie magat, akinel ez nem kerdes. Aki nem furdeti a gyereket minden nap, o maga sem szokott ilyet csinalni? Es tenyleg nem csak a tisztasag miatt, (és nyaron egyebkent mi a helyzet? Szerencsetlen gyerek nem palik bele az izzadtsagaba?)hanem, mert kovetkezetesen ez van minden este. Eloszor csak nem furdik minden nap, aztan meg raszarik az anyuka fejere mas ugyekben is minden bizonnyal. Biztos mast sem kell ugy csinalni mint a tobbiek. Nehogy mar a szaja ele tegye a kezet, ha kohog, minek? Tok felesleges ez is! Meg a tobbi baromsag, mint masok figyelembe vetele, udvariassag, kedvesseg stb. Nekunk ez igy jo, a tobbieket meg ki nem szarja le.

 • 2014.04.20 23:02:050rdas

  kektunder: hülye vagy.

  És akkor nyáron óránként fürdeted a gyerekedet? Mert bepállik annyi idő alatt is. Sőt ki sem enegeded a kádból? És egyenesen vízbe is folytod, nehogy már a meleg levegőn megizzadjon? GYILKOS!

 • 2014.04.20 23:04:38zetevar

  Ez egy blog, és az a célja, hogy minél nagyobb indulatokat keltsen és már a címmel elérje, hogy sokan elolvassák? Akkor bingó! A blog sikeres! Gratulálok!
  Egyébként 3 gyermek anyukája vagyok és rendszeresen emlékeztetem magam arra a mondásra, miszerint van tiszta gyerek és van boldog gyerek. Ez nem azt jelenti, hogy a boldog gyerekeimet nem sikálom minden este tisztára, de kettőjüknek a gondos csecsemőkori ápolás ellenére is volt koszmójuk (kikérem magamnak!), soha nem fültisztító pálcikázom (bár a fülész unokatesóm ki is csavarná a kezemből), csupán a kagylót tisztítom olajjal és nem húzok állandóan új ruhát, ha a gyermek az udvaron játszik. Ingopuré a pont szerintem, egyetértek vele!
  Aki pedig illatos babára vágyik, annak üzenem, hogy az illatosított babakencék kifejezetten ártanak a bőrnek, használjon inkább naturkencéket, amelyeket maga is elkészíthet, a gyermek így semleges illatú lesz, a "tornatanárt" pedig tiszteltetem.

 • 2014.04.20 23:14:090rdas

  Gondolom, aki naponta 2x suvickolja a gyeekét, az pontosan tisztában van a gyeremek bőrének típusával. Különben jól kiszárítja a bőrét:

  [link]

 • 2014.04.20 23:15:220rdas

  zetevar: akkor hogy kell kiszedni a fül szélén lévő fülzsírt? Én fél centire simán benyomom a fülpiszkát. A popsitörlős megoldás nem gyere be, mert nincs tartása.

 • 2014.04.20 23:16:250rdas

  zetevar: akkor a fülből a zsír hogy gyün ki? Fülpiszkát fél cm-re simán beengedem. A popsitörlős megoldás nem gyere be, mert nincs tartása.

 • 2014.04.20 23:47:55Krumpli Bogart

  Hihetetlen, hogy egy ilyen témán is ölre tudnak menni az emberek...

 • 2014.04.20 23:57:43zetevar

  Ordas: soha nem nyomok fülpiszkát a fülbe, a fülzsír ki fog onnan jönni magától(arra valók a füljáratban lévő csillók, hogy ezt elősegítsék) és akkor kitisztogatom a kagylót, végül is onnantól gusztustalan, hogy kijött a hallójárat széléig, én legalábbis előtte nem szoktam látni. De, ha egy fül-orr-gégészt megkérdezel, ő is ugyanezt fogja mondani. A fülpiszka könnyen megsértheti a járatot is (amellett, hogy visszanyomkodja a fülzsír egy részét a fülbe), ami hallójárat gyulladásához vezethet. A fülkagylóból kis olívaolajos vattával szépen ki lehet szedni (mert persze ne használj babaolajat sem - de ez már messzire vezet...).

 • 2014.04.21 00:03:40Krumpli Bogart

  A gyereket úgy ápoljuk, hogy minden este beolajozzuk a hajlatokat és a koszmósodásra esetleg hajlamos területeket, utána megfürdetjük babafürdetővel (hidrofil, vagy mi a neve), ami nem árt a bőrének. (Nyáron a homokozó után is ugyanígy fürdetünk.) Körömkefét és fogkefét is használunk.
  A fülpucoló pálcikát beolajozva töröljük a külső hallójáratot és a kagylót, egyébként pedig hetente meleg paraffinolajat csöpögtetünk a fülbe és akkor nem csorog fülzsír. A fülpucoló pálcikát nem kell feltétlenül felnyomni a gyerek agyáig, akkor nem toljuk be a fülzsírt.
  Rövid körmök és a rövid haj is célszerű, mert könnyebb ápolni.
  A tiszta, megfésült gyerek tiszta ruhát/pizsit kap és jókedvű lesz.

 • 2014.04.21 00:17:41Krumpli Bogart

  A poszterinának igaza van, nagyon sok a savanyú/áporodott szagú gyerek.
  Ha az én gyerekeimet öbe vette valaki, mindig megjegyezte, hogy de jó szaguk van. Most 20 évesek és most is ápoltak, egészségesek, jó illatúak, gusztusosak, csinosak, sportosak, igényesek a külsejükre.

 • 2014.04.21 00:46:58phaidros

  Csak megjegyezném, hogy durva, amit itt a kommentelők (elvileg gyakorló anyukák) megengednek magunkak a hangnem tekintetében.

 • 2014.04.21 01:19:08Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek

  Nemetorszagi protokoll:
  -Csecsemot a koldokcsonk leszaradasaig furdetni NEM szabad, utana hetente, de felesleges naponta
  -Csecsemot es babakat par honapos korig tiszta vizben, mindenfele sampon es szir szar nelkul kell furdetni, egy kismeretu "torolkozovel" attorolgetve
  -Koszmonek semmi koze a koszhoz es nem kell eroltetni a ledorzsoleset. Olajjal bekenni furdes elott es csak finoman! HA nem jon le, akkor nem jon le! Majd kesobb elmulik. A gyermekorvosok nem is foglalkoznak vele alapesetben.
  -Tobbszor elmondjak, orvos, vedono, felkeszito tanfolyam, hogy csecsemo/baba fulebe a fulpiszkakkal belenyulni TILOS! Csak a fulkagylot szabad letorolni.
  -Sot mitobb a gyerek hatsojat is egy sima vizes "papirlappal" ajanlott torolni, nem ajanljak a nedves torloket.

  Mi furdetunk mindennap, de csak a napirend es a szorakozas miatt. Ettol fuggetlenul a nemetek nem egy igenytelen nepseg, osszehasonlitaskepp eleg felulni Bp.-en a 4-6-osra. Magyarul a felnottkori igenyessegnek semmi koze ahhoz, hogy egy baba furdik e mindennap.

 • 2014.04.21 11:00:35kalandfereg

  Pedig a napi fürdetés az bizony sokszor igenis a konform, másoknak megfelelni szándékozó anyáról szól, akinek nem sikerült túllépnie a felszínes szempontokon, aki az alapján ítél meg másokat, hogy a gyereküknek van-e koszmó a fején, és hasonlók.

  Konkrétan helytelen infó, hogy a koszmó az a koszos gyereken van, továbbá, hogy mindenáron eltávolítandó.

  A kisgyerek bőrének rosszat tesz, ha naponta tisztítgatják azért, hogy a szomszéd ne szólja meg a gyereket.

  A fülzsírt tényeg csak az esztétikum miatt én is kitörlöm kendővel a látható helyekről. Benyúlkálás szigorúan tilos! Az egészség szempontjából közömbös a fülzsír, ettől aztán tényleg semmi baja nem lesz. Posztoló kérdezzen meg egy fülorrgégészt, javasolja-e a fülzsírtalanítást.

  A túl gyakran váltott ruhával is csak feleslegesen teszi ki az ember a gyerekét vegyi anyagok hatásának, mivel a mosószert nem lehet maradéktalanul kimosni a ruhából. A hajlatokban levő irritáció sokkal inkább köszönhető ennek, mint a posztoló mumusának, a bőrredőbe beült kosznak.

  Aztán meg ott van a mostanra már szerintem nagyjából közismert higiénia-elmélet, mely szerint a túl tisztán tartott gyerek hajlamosabb az allergiára.

 • 2014.04.21 11:02:36tereskova

  Minek ír olyan dologról valaki amiről fogalma sincs?

 • 2014.04.21 11:09:27vuvuvu2

  Ja, a német protokoll... persze, de a néemteknél a felnőttek sem fürdenek/zuhanyoznak minden nap. Ugyanez van a hollandoknál is. Spórolásból nem fürdenek/zuhanyoznak minden nap, inkább hetente egyszer (!!!) , csak cicamosdás van. Ezek után arra hivatkozni hogy a németeknél nem fürdetik minden nap a gyereket? Ez aztán a referencia ...

 • 2014.04.21 11:10:18kismorgó

  A koszmós részt húzza már ki valaki! Egetverő hülyeség! A többi ok, de mondjuk a ruhacsere... Bics, de du 5kor ha leeszi magát, és van 3 folt a pólóján, nem cserélam ki. Ettől nem ápolatlan a gyerek...

 • 2014.04.21 11:18:59anothernick

  hát, én egy bőrgyógyásztól olvastam, hogy nem egy esetben javasolta, hogy ne fürdessék a gyereket naponta, csak ha tényleg mindenhol koszos, amúgy meg csak fog, kéz és popsi mosás. és el is múlt az ekcémájuk. a koszmó vicces, mi aztán mindent kipróbáltunk, az 5000 ft-os samponig, aztán úgy 3 évesen múlt el végleg. egy csecsemő TÉNYLEG nem lesz piszkos, én a ráborult ételmaradékot azonnal lemostam, a tejet is, a lábikót is szappannal, de nem tettem minden nap fél órára vízbe, mert meggyőződésem, hogy nem kell. az más kérdés, hogy a nyári homokozós időszakban néha naponta háromszor volt gyors homoktalanító zuhanyzás, de nekem is, mert a szandálban nekem is koszos a lábam. nyilván mióta a bölcsi-ovis élet arról szól, hogy szerencsés esetben a homokban tölti ideje egy jó részét, akkor fürdünk is naponta. sőt, ha belefekszik, akkor hajat is mosunk. de csak ha kell! ha egy esős otthonülős nap végén nem fürdik, nem hinném, hogy annyira bepiszkolódik még egy négy éves sem. fogmosás, popsimosás, esetleg lábmosás, aztán alvás.

 • 2014.04.21 11:22:10xk2spv

  ...és ennek a sok hülyének itt gyereke is van. Elég riasztó.

 • 2014.04.21 12:26:18Fluoro

  Nem értem, ha naponta fürdetem, hogyan lesz tavaszra hónapos retekünk? Úgy tudtam, az egészséges!!

 • 2014.04.21 12:44:14sírjatok

  "Az első gyereket kell fürdetni minden nap, a másodikat még szokás, harmadiktól kezdve viszont hanyagolható... (:))"

  Khehehe na ja :)

 • 2014.04.21 13:21:37Mankacsek

  Nekem egy 3 hónapos kislányom van és kb. 3 naponta fürdetem. Kövezzenek meg a naponta fürdetők, de szerintem nem egészséges a felesleges sikálás. Egyébként is érzékeny a bőre. Arról nem is beszélve, ha eseménydúsan telt a nap, van hogy iszonyatosan éhes este és belaszik evés után, aztán alszik reggelig. Akkor meg minek ébresszem fel szegénykét csak azért hogy meglegyen a napi rutin??? Amikor meg jól összecsinálja magát, akkor jöhet a csap alatti alvázmosás :) -ezt nagyon élvezi- utána ápolás+ruhacsere. A mindennapos esti fürdetést nálunk nem lehet minden nap megvalósítani mert én szeretm ha előtte jól befűtünk, énekelünk, meg tudom masszírozni, aztán fürdés, szoptatás és alvás. Ehhez pedig idő kell, legalább másfél óra. Igaz, néha van egy kis aludttej szaga a kiscsajnak, de én imádom! :) Ja, van 2 diplomám... Azt gondolom, hogy ez mindenkinek a saját életritmusa és a saját kisbabája, plusz az egyéni szokások döntik el, hogy hogyan tisztálkodik a gyerek. Másoknak megfelelni hülyeség. Sahát magunkkal szemben legyen meg az igényesség és akkor az a babának is jó.

 • 2014.04.21 13:37:22szenilla

  Én végtelenül érzékeny vagyok a szagokra, a büdös gyereket nem bírnám. DE: nem fürdenek minden nap. Nyáron persze igen, mert akkor direktben szutykosak, de télen... A legnagyobb 10 éves, még ő sem izzad szagosat, már egyedül fürdenek, ezért a megállapodás az, ha tesi óra épp nem volt aznap, akkor nem kell fürödniük. És élnek is a lehetőséggel.Szerintem tök rendben van. Ja, és ha fürdenek akkor is csak vízzel, semmi vegyszer. Egyébként meg nem tök mindegy? Amíg nem nyilvánvalóan koszos, büdös valaki, addig szerintem édes mindegy, hogy órás, napi, avagy ritkább mosakodással éri el a célját. Én kb 18 éves koromig nem tudtam elképzelni, hogy úgy feküdjek le este, hogy nem fürödtem, zuhanyoztam. Aztán rájöttem, hogy ez is csak egy kényszerképzet. A legjobb, ha az ember pont azt csinálja, amihez épp kedve van. Kevés területe van az életünknek, ahol ezt megengedhetjük magunknak, na a fürdés pont ilyen. Ha napi háromyszor esik jól, akkor háromszor, de ha épp három naponta - miért ne?

 • 2014.04.21 15:03:13zizi77

  Mi naponta fürdetünk, bár inkább a szórakozás és a rutin miatt, nem a kosz a mérvadó. Most 6hónapis, és nagyon élvezi. Patikai fürdető, a bőrének semmi baja. Nagy 8éves, Ő már zuhanyozik, de azt is naponta. Speciális tusfürdőt használ, azóta nincs baja a bőrének. Nekünk ez vált be. Fülzsírt babafülpucival szedjük ki, amit annyira lehet bedugni a fülébe, hogy a látható cuccot kiszedi, de nem megy túl mélyre. Koszmó kicsi van, de nem csinálunk belőle nagy gondot. Ha unatkozom, néha lekapargatom, aztán az esti hajmosással lejön a maradék.

 • 2014.04.21 15:35:08Ncsk

  Több büdös gyerekkel találkoztam, ahol anyuka nem fürdet minden nap. Ők nem érzik, hogy büdösek :) Anyuka sem :) Amúgy meg nem vízáteresztő pergamen az a bébibőr, hogy egy 3 perces kis átlögyböléstől felázzon és ekcémás legyen. A napi rutin szuper része volt/van a fürdés.
  Amúgy ugyanez vonatkozik a hajmosásra, totál ari kölkök, imádom és olyan büdös a fejük, hogy elhányom magam, mert heti 1x mossák, pedig minden nap csuromvizesre leizzad és összetapad a hajuk.Ja és senki nem mondja, hogy sikálni kell őket, meg áztatni órákig, zsíroldóval, cillittel és domestosszal. El sem tudom képzelni, hogy az én gyerekem, aki már bébiként is képes volt kicsit kiizzadni a nagy fickándozásba ebbe a jó kis vajsavas erjedésben legyen még egy napig. De innen tudok továbblépni a büdös lakás felé is, van aki nem érzi, hogy szellőztetni kéne, hanem jól elvan az oroszlánszagban. Van hogy ezek a dolgok halmozottan fordulnak elő, aki büdös nem érzi, hogy büdös :)

 • 2014.04.21 16:03:00]{udarauszkasz

  Erdekes modon en is minden este meg lettem furdetve gyerekkoromban, megse lettem mindentol beteg, es allergias. Eleve az a nonszensz, ha valaki nem furdik naponta. Pedig bringaztunk, szankoztunk, estunk keltunk a porban, sarban, bringazas kozben neha szankba repult a szunyog, a legy, stb.... Megse voltunk koszosak, pedig nem polirpasztaval sikaltuk magunkat...

 • 2014.04.21 18:50:46P.Boby

  Miért kérdés, hogy kell-e fürödni/fürdetni minden nap? Hozzátartozik az élethez, jobban alszik utána.
  Akinek meg érzékeny a bőre, annak két naponta is az, nem?

 • 2014.04.21 20:18:10sugargiraffusplumps.

  mink nejlonzacskóba tartottuk a gyereket hatéves koráig, így nem koszolódott annyira. amúgy meg ott a sterimó a garázsba, azér vettük, hogy ne roncsoljuk a fürdetéssel a bőrit neki, az két perc alatt levisz mindent.

 • 2014.04.21 20:23:36Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek

  "Ja, a német protokoll... persze, de a néemteknél a felnőttek sem fürdenek/zuhanyoznak minden nap. Ugyanez van a hollandoknál is."
  @vuvuvu2: gondolom a munkasszallon ahol laktal ott ez volt. Megegyszer, hogy mindketten megertsuk. Felulsz egy barmilyen tomegkozlekedesi eszkozre Nemetorszagban egy nagyvarosban, majd ugyanezt Bp.-en. Orrfacsaro buz a kulonbseg.
  Emellett a referencia, az a nemet egeszsegugy.

 • 2014.04.21 20:48:05nitro1

  Ncsk: Ez kétélű dolog. Honnan tudod magadról, hogy nem vagy büdös? Te nem érzed, ha büdös vagy, mert megszoktad, nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Az állott szagú szobában is csak akkor érzed meg az állott szagot, ha kintről bemész. Ha órákig ülsz benne, nem biztos, hogy feltűnik. Továbbá ha még így sem érzi meg valaki, arról főleg nem ő tehet. A hallás és a látás javítására már találtak fel segédeszközöket, de a szaglásra még valahogy nem. Gondolom azért, mert az nem olyan fontos érzékszerv.
  kismorgó: fúú, hogy lehetsz ilyen igénytelen? Nem látod, hogy ez "a gyerek megjelenésének rovására" megy? ;-)

 • 2014.04.21 21:19:14pirospottyos

  En azt nem ertem, hogy hogy lehet az, hogy a lanyom vilageleteben kepes volt magat tisztan tartani es estig se lett koszos, a fiamat bezzeg reggel feloltoztetem, es egy ora mulva ugy nez ki, mintha minimum sarbirkozasban vett volna reszt. Orulet milyen retkes tud lenni. Legszivesebben naponta 3-szor furdetnem, de az mar kicsit sok lenne :D
  Mindket kolok minden este furdik, mert IMADJAK.

 • 2014.04.21 21:47:54Lángharcos

  "Akinek meg érzékeny a bőre, annak két naponta is az, nem?"

  Így van, 2 naponta is az. De 2 nap alatt van ideje regenerálódni. Képzeld el, hogy minden nap nyírod a gyepet, és a szomszédod csak 2-3 naponta. Ha száraz az idő, neked nem nő vissza, esős időben viszont a szomszédodnál lesz magas a dzsindzsa - nincs bevett recept, hogy milyen sűrűn kell csinálni, hanem helyzetfüggő. Szóval a gyermeked egyéni érzékenysége fogja eldönteni.

  Képzeld el a bőrt, mint egy 7 rétegű téglafalat, amire minden nap felkerül egy új réteg belülre, és kívül leválik 1 réteg. Tegyük fel, normál esetben a fürdéssel lejön ez az 1 réteg. Ám ha valaki túl érzékeny rá, akkor neki mondjuk 2 réteg jön le egy fürdés alatt. Ha minden nap fürdeted, akkor elveszít 2 réteget, és visszanyer 1-et: tehát naponta veszít 1 réteget. Hét nap alatt elfogynának a téglái..

  Ne úgy értelmezd a példát, hogy azt mondom: a bőre mosódik le fizikailag. A vegyszerek, fürdetés mind ingerek, amikkel szemben a bőrünk védekezik. Akinek jók az adottságai, nem árt meg neki a több belőle. De akadnak szép számmal olyanok, akiknek a napi rendszerességű fürdetés egyenesen ártalmas, mert a bőre nem tudja összeszedni magát, hiszen nem kap elég időt.

 • 2014.04.21 22:06:45Dmilla

  Minden nap fürdetem a csecsemőt, max. 2 percet tölt a kádban. Sima víz+egy kis gyógyszertári fürdető. Sokkal gyorsabb és egyszerűbb így, mint külön "letisztogatni" itt-ott. A haját is ugyanezzel a (majdnem sima) vízzel mosom, de csak kb. 3-4 naponta. Imádom a kis fejének az illatát:) Az ő saját illatát.

 • 2014.04.22 07:19:22Berkenye

  Azért a koszmós dolognak picit utána nézhettél volna... Tudom, hogy most hiába bizonygatnám, hogy annak ellenére, hogy én minden nap fürdettem a gyerekemet, a feje bizony gyakran volt koszmós (dörzsölni nem szabad, de inkább olvass utána). Úgyhogy nem gondolnám, hogy a koszmó az ápolatlanság jele lenne, mint ahogyan az sem, hogy a gyerek játék közben összekoszolja a ruháját és nem cseréljük át 5 percenként. Az sem igaz, hogy a feneke a pelenka alatt csak azért lehet kiütéses, mert anyuka elhanyagolja. Nálunk volt, hogy a fogzás miatt lett olyan kiütéses, hogy kenhettük vastagon Sudocrem-mel, nem sokat használt. Fürdetni viszont nem árt esténként, mert a tej és kaki maradványokat nem árt lemosni, de csak azért, hogy kijöjjön a cikk hossza, ne írj hülyeségeket!

 • 2014.04.22 08:35:22HNelli

  Minden nap fürödtem kicsi koromba is, de nem vagyok allergiás, soha nem vagyok beteg.
  Szerintem alap, hogy még egy baba is le legyen fürdetve minden este. Persze, ha kimarad egy nap, mert nem fér bele, nem omlik össze a világ, de az alap az, hogy mint a felnőttek is, ők is minden nap tisztálkodnak.
  Nagyobbaknál meg már alap, hogy ezt magukénak érezzék, mert hajlamosak alkudozni ezen a téren, mert nincs mindig kedvük fürdeni. És ha egyik nap sincs, akkor majd ehhez is alkalmazkodunk? Felnőtt korukra el kell sajátítaniuk, hogy a tisztálkodás a napi rutin része.
  Én sem érezném magam jól az egész napos koszban. A babának is üdítő érzés lehet tisztán, felfrissülve, még ha nem is tudja még mondani.

  3 gyerekem van, de a 3-nál sem jutott eszembe másképp csinálni ezt. Van,a mire igaz a mondás, hogy a 3-nál már lazább a szülő, na de a tisztálkodás nem ez a kategória.

 • 2014.04.22 08:39:59Morrancs

  A cikk logikailag baromság. Az hogy a gyereket minden este megfürdeted, nem fogja megakadályozni, hogy másnap délelőtt bukjon egy nagyot, és utána vagy azonnal megfürdeted, vagy estig büdös lesz. Ennyit a jó illatról.
  Ami a koszmót illeti, az sem függ a fürdetéstől. Mellesleg sokan írták, hogy nem szabad vakargatni. Nos, vakargatása válogatja, mert én mindkét gyere, sőt az unokaöcs fejéről is szépen le tudtam szedni, anélkül, hogy a gyereknek kellemetlen lett volna, és utána nem is jött vissza többet. Se olaj, se krém nem kellett hozzá, se áztatás, se hajkefe, csak a puszta kezem. :) A lényeg az, hogy nem az ujjbegyet van a gyerek feje felé, hanem a körmös fele az ujjadnak, és így nem tudsz belevájni a fejbőrébe, hanem pontosan a határon választod el a két felületet.

 • 2014.04.22 09:23:33Void Bunkoid

  A koszmó az egyik legaranyosabb magyar szó, emlékeztet egy picsaújság nevére :)))

 • 2014.04.22 11:24:15GHJUKI

  Elég gáz lehet henna ismeretségi köre.., vagy legalábbis a helyükben megsértődnék, hogy velem példálóznak egy ilyen semmitmondó, mondhatni (emberi mivoltunkhoz képest) rangon aluli irományban.

 • 2014.04.22 12:03:23D2

  Én komolyan szeretném megkérdezni, hogy az ilyen sezlonyparazita poszter olvasott-e/tanult-e/konzultált-e valamilyen gyerekápolási témában, mert az ostoba magánvéleményével inkább saját lapokat kelleni írogatnia az elvbarátainak...
  Csak hogy tisztán lásson:
  -a koszmót nem előzi meg a fürdetés (igen, méregdrága szerek reklámozzák, hogy deigen, mit a hajtetű esetében, de a gyakorlatban tudjuk, hogy nem...);
  - a kipirosodó fenék (nem azonos a matolcsyfolltal) az érzékeny bőrű babáknál gyakran előfordul pl. fogzás környékén, a mosás-szellőztetés szentségénél hatásosabb a piros tinktúra és a bóraxos kenőcs (az első receptköteles, a második olcsóbb receptre);
  - zsíros füleket (és kipálló hajlatokat) sose vizezünk, az még jobban zsírosít, az olajos vattás törölgetés javallott...

 • 2014.04.22 12:32:13czege

  Részemről a minden napos fürdés - érzékeny bőr esetén zuhanyzás - pártján vagyok, a lehető legkevesebb vegyi anyaggal, de úgy gondolom, hogy ha egy-egy este kimarad, abban sem dől össze a világ. A lányom 3,5 éves, van, hogy besztrájkol az esti fürdés ellen, nem fogok vele ezen vitatkozni - nyilván, ha a fél délutánt a homokozóban töltötte és redvás, mint egy hajléktalan, akkor nincs vita, de benti nap után fog-kéz-arcmosás és alvátörlés, aztán hajrá, mehet aludni. Még sose mondták rá, hogy koszos v. ápolatlan lenne

 • 2014.04.22 12:40:03eino.

  Bocs azoktól, akik szerint ez sznobság meg túlzott finomkodás, de én is minden nap fürdettem (nem hosszan, csak amíg a cél megkívánta), kivéve, ha betegség miatt nagyon elesett volt. Biztos ezért van az, hogy kamaszként is minden nap zuhanyzik, ha szükségét érzi, akár kétszer, használ dezodort és alap a napi minimum két fogmosás is.Épp a napokban döbbentem meg azon, hogy léteznek aránylag normálisnak nevezhető fiatalok, akik vécéhasználat után nem mosnak kezet.Elgondolkodtató családi szokások. Igaz, én meg mosogatni utálok, 2-3 napig hagyom gyűlni. Más meg ezen van kiakadva.

 • 2014.04.22 13:01:48encir

  Fura, hogy henna már másodszor rugózik ezen a "miért nem fürdesz mindennap" kérdésen. Lehet, jól esik neki elborzadni az olyanok hozzászólásán, akik szerint nem dől össze a világ, ha csecsemőjüket nem fürdetik minden este ill. kisgyereküket egyszer-egyszer fürdés nélkül fektetik le. Sajnos ebből azt szűri le, hogy a szülők igénytelenek, mocskosak, maguk sem tisztálkodnak.

 • 2014.04.22 21:08:47R2D2 & C3PO

  én pl. csak addig mostam minden nap a haját, míg koszmós nem lett, mert rontott az állapotán a mindennapos mosogatás...
  a pelenka kiütésen a minden pelenkacserénél alvázmosás sem volt hatékony, kombinálva mindenfélével... de bezzeg a boraxos kenőcs! átkozott marketing... §'"+!%/=(vagy másfél hónapig kísérletezgettünk az okosságokkal...)

 • 2014.04.22 22:13:22egysmás

  Régen se fürödtek minden nap, igaz, akkor nem is fogyott a magyar!

  Ma is van egy réteg, amelyik nem fürdik minden nap, az szaporodik rendesen...
  Szóval, konkluzió következik: a fürdés terméketlenséget okoz, a tisztaságmánia szószólói pedig el akarják veszejteni a magyart!

  Magyarán, aki azt akarja, hogy lerohadjon a pöcse, vagy kiszáradjon a méhe, az fürödjön minden nap!

 • 2014.04.23 16:47:35LV426

  Hogy fel vagytok háborodva, ne csináljátok már! Tényleg nem látjátok mire megy ki a játék?! Megint csak a feszültség keltés a lényeg! Én nem hiszem el egy kommentelőről, vagy trollról se, hogy ne tudná megítélni, mikor fürdeti a gyereket, és mikor dönt úgy, hogy elhagyható!
  Ne hagyjátok már, hogy egymásnak ugrasszon titetek egy félbolond poszt, csak mert más a véleményetek mint a másik kommentelőé! És ne mentegetőzzön senki, mert úgy döntött ahogy! Normális épeszű felnőttek, nem akarnak rosszat a saját gyereküknek, én meg szeretek hinni az emberekben, hogy normálisak és épeszűek! Még akkor is ha ugranak és fröcsögnek az ilyen szaros posztokra!

 • 2014.06.17 17:06:52Exemplary

  @ingopur Atya ég Te mennyire buta és sötét vagy, szegény gyerekeid.... de ha még nincs eszedbe ne jusson vállalni ilyen mentalitással!!!!!

 • 2016.08.26 08:26:03kloé

  Ebben a témában már konferenciát is tartottak:[link] itt még egy könyvajánló a témában:[link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta