SZÜLŐSÉG

7 meglepő ok, amiért nem jön a baba

2014. április 18., péntek 19:53

Tiniként az ember legtöbbször úgy gondolja, teherbe esni nem nagy feladat, és elég egyetlen védekezés nélküli alkalom, és a petesejt, valamint a spermium romantikus egymásra találásából megszületik az új élet. A valóság azonban sokszor nem ilyen, és a pár hosszú hónapokat, esetleg éveket próbálkozik, de csak azért sem mutat pozitívat az a nyomorult terhességi teszt.

Persze számtalan teória van, amiért azt mondják, nem jön össze a baba, és már mindenki könyökén jön ki a nem szabad rágörcsölni, és astresszelj kevesebbet, de a Huffington Post összegyűjtött néhány valóban meglepő dolgot, ami hátráltathatja a fogamzást.

0-ás Vércsoport

Tudta, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a vércsoport is befolyásolja azt, milyen gyorsan esik teherbe? Bármilyen hihetetlen, de a Yale University School of Medicine kutatása szerint a '30-as éveikben lévő 0-s típusúaknak kétszer olyan nehezebb pozitív terhességi tesztet produkálniuk, mint a többieknek. Ezt azzal magyarázzák, hogy az FSH nevű hormonjuk - ami többek között a megfelelő peteérésért felelős - termelődése olyan, mint az idősebbeknél, vagyis fokozott, így peteérési zavarokkal lehet számolni.

Dr. Lubna Pal, a tanulmány vezetője szerint aggodalomra semmi ok, hiszen ez csak egy figyelmeztetés, és nem egy kockázati tényező, így ha valaki egészséges, akkor biztosan nem lesz gondja a teherbeeséssel. Viszont ilyenkor nem árt arra figyelni, hogy próbáljon meg minden olyat kiiktatni az életéből, ami pluszban gátolhatja még a fogamzást (dohányzás, stressz, túlsúly). Szóval ne essen kétségbe, a megemelkedett FSH szinttel még teherbe lehet esni. (Bár ha már a 20 mIU/ml-t is meghaladja, az meddőséghez vezethet)

Károsodott spermium

Sheena Lewis, a Queen's University Belfast munkatársa szerint a leendő apukáknál a szokásos termékenységi vizsgálat nem tárja fel az egész képet, ugyanis ezek a tesztek nem mutatják a spermiumok esetleges DNS károsodását. Éppen ezért, amikor ismeretlen eredetű meddőségről beszélünk, gyakran ez húzódik mégiscsak a hátterében. Egy tanulmányban, mikor kifejezetten ezirányú teszteket végeztek, 80 százalékban kiderült, mi is a sikertelenség oka.

Tehát amennyiben hosszú idő múlva sem akar összejönni a baba, kérje meg az orvost, hogy végezzen el olyan tesztet, amely megmutatja a DNS károsodott spermiumok mennyiségét. Ha ez 25 százalék felett van, akkor érdemes termékenységi specialistát felkeresni, aki egy speciális injekcióval (ICSI) kiválasztja a megfelelő spermiumokat, és azokat a közvetlenül a petesejtbe juttatja.

Alacsony D-vitamin szint

A D-vitamin ma már szinte a C-vitamin jelentőségével bír, és számtalan tanulmány foglalkozik annak fontosságával. Érdekesség, hogy az Északi sarkkör környékén élők télen sokkal kevesebbszer esnek teherbe, mivel nincs elegendő D-vitamin a szervezetük számára. Sajnos azt még nem tudni, hogy pontosan hogyan is befolyásolja a termékenységet, de a tudósok szerint több fontos élettani folyamatban közrejátszanak: pl. állítólag hatással van a nemi hormonokra, olyannyira, hogy négyszer kisebb a fogamzás esélye, ha az illetőnek kiürültek a D-vitamin raktárai.

Bár nincsen pontos iránymutatás arra vonatkozóan, hogy mennyi D-vitaminra van az embernek szüksége a teherbeeséshez, de az Endocrine Practice Guidelines Committee ajánlása, hogy a téli hónapokban 1500-2000 NE pótlásra lenne szükség.

Rossz kulacsot használ

Vagy rossz konzervet, vagy rossz szex játékot...a lényeg, hogy vannak olyan tárgyak, melyek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek rossz hatással van a hormonjaira. Ilyen pl. a BPA. Egy tanulmányban ugyanis azok, akiknek magas volt a BPA szintjük, 27 százalékkal kisebb eséllyel estek teherbe, ráadásul egy másik vizsgálatban az is bebizonyították, hogy emiatt kevésbé tud megérni a petesejt. Azonban jó hír, hogy a test 1 nap alatt lebontja a BPA-t, tehát ha nem jut be rendszeresen, akkor nincs nagy baj. Megoldás? Lehetőleg kerülje azokat az anyagokat, melyek BPA-t tartalmaznak!

Állati táplálékok

Sajnos úgy is érintkezhetünk káros anyagokkal, hogy még csak nem is tehetünk ellenük semmit. Ilyen pl. a PCB, amit bár évtizedekkel ezelőtt betiltottak, ennek ellenére még így is sok helyen nyomokban megtalálható- főleg az állati zsiradékokban. Hogy csökkenthesse a PCB mennyiségét, csökkentse a zsír/hús/halak fogyasztását! Ha nem akar róluk teljesen lemondani, az sem nagy katasztrófa, hiszen a vizsgálatok szerint 1 éven belül még így is teherbe eshet.

Vérzik a fogínye fogmosáskor

Gondolta volna, hogy még ez is jelentősséggel bír? A paradontális ínybetegség a kutatások szerint minimum 2 hónappal késleltethetik a fogamzást, hiszen míg egy egészséges nőnek átlagosan 5 hónap után sikerül teherbe esnie, addig egy ínybetegséggel küzdő nőnek ez több mint 7 hónap, hiszen mindez gyulladással jár, mivel a baktériumok elszaporodhatnak és bekerülhetnek a véráramba. Ez persze a férfiakra is igaz, csak náluk a spermiumok minőségét rontja, így érdemes rendszeresen felkeresnie fogorvosát, és fenntartania megfelelő szájhigiéniát!

Elektronikai kütyük

Arról eddig is lehetett hallani, hogy az elektronikai berendezések káros sugárzást bocsátanak ki, de az új, hogy a termékenységre is hatással vannak. Pedig több kutatás is ezt állítja, miszerint az elektromágneses sugárzás (EMS) károsíthatja a férfiak spermáit, ezért nem jó, ha a mobiljuk pl. a zsebükben van. Sajnos a Wifi-vel is hasonló a helyzet, ugyanis a spermiumok mozgékonyságát is rontja, sőt, a DNS-ükben is kárt tehet! Hogy mit lehet tenni? Egyrészt, amikor nem használja ezeket a kütyüket, kapcsolja ki, vagy legalább tartsa távol az érzékenyebb testrészeitől!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.04.18 21:16:10sebeda

  ehhhh...

 • 2014.04.18 21:16:24kisvirag78

  Ez úgy hülyeség, ahogy van. Ezek alapján nem lehetnék terhes, csak hogy már 4 gyerekem van, és mind elsőre összejött.

 • 2014.04.18 21:53:49ubu1

  Akkor fogamásgátlási célból a gatyám gombjára akasztom a mobilomat és macskaeledelt vacsorázom.

 • 2014.04.18 22:22:17trev

  Kisvirág, attól, hogy neked 4 gyereked van, még nem hülyeség. A dohányzásba sem hal bele mindenki, ettől még káros.

 • 2014.04.18 22:28:43Budapesti Szeretkezési Vállalat

  Ezt a cikket milyen félanalfabéta idióta írta?

  Szinte egyetlen helyes mondat sincs az egészben.

  És akkor a tartalmi ökörségekről még nem szóltam egy szót sem.

  Miért alkalmaznak ilyeneket az Indexnél?

 • 2014.04.19 11:22:41Brutál Barna Barbie Baba

  Azta, ezt a baromságot! Ha ez igaz lenne, nem lenne gyerekem, elsőre összejött, pedig már 35 is elmúltam!

 • 2014.04.19 13:53:12gombakomba

  Kedves "nekem elsőre összejött" kommentelők, akkor örüljetek ennek nagyon, és legyetek érte hálásak, mert bizony nagyon sokaknál (és egyre többeknél) ez nem így van.
  Mért olyan nehéz az emberek többségének a saját pici életüktől elvonatkoztatni?

 • 2014.04.19 17:05:17ecch

  Az örvendetes, hogy ennyien nem tudják értelmezni általában a kutatási eredményeket. Most akkor miért nem kezd el az összes sovány csodálkozni, hogy miért nem lesz kövér sütizabálástól. Mindegy...
  Ami a lényeg, az egyik legfontosabb meddőségi rizikófaktort kihagyták: Inzulinrezisztencia. Többen kínlódnak korai stádiumától, mint godolnák, s még nem is tudnak róla.

 • 2014.04.22 11:20:19rekspeiler

  Szerintem a stressz az első számú ok. Nálunk akkor jött össze, amikor asszony hosszú ideig nem dolgozott és emiatt nem is stresszelt. A második gyerek pedig gyed alatt elsőre összejött. Nem meglelő módon egyáltalán nem stresszelt ebben az időszakban.
  Kedves "elsőre összejött" kommentelők: adjatok hálát annak amiben hisztek (Istennek, Allahnak, Sorsnak, Buddhának,....) , mert nagyon nagyon sokat küzdenek, hogy összejöjjön nekik a baba. Baráti körben kb 5 ilyen pár is van!

 • 2014.04.22 11:23:23Konfidencia_Kapitany

  szereténk statisztikusos emberként hozzászólásokhoz kommentelni.
  A kutatási eredményekről érdemes tudni, és észben tartani, hogy "statisztikai" eredmények. Úgy kell elképzelni, hogy mondjuk 2000 embert vizsgálnak, mindenféle faktorokat megnéznek (pl milyen szinten van a vérében egy adott anyag), és megnézik azt is mennyi idő alatt esik teherbe. És akkor találnak egy statitsztikus összefüggést, pl. a magas BPA szintű emberek 27%-al kisebb eséllyel esnek teherbe.
  Ez természtestesen nem azt jelenti, hogy a magas BPA emberek egyátalán nem estek teherbe, hanem mondjuk az 1000 alacsony BPA-sból 800-an estek teherbe, az 1000 magas BPA-sból csak 580-an. TE is lehettél volna az 580-ból az egyik, biztosan sokan az első ovulációjuk idején teherbe estek.
  Mégis, valami kell hogy legyen a dologban. Sok minden közrejátszhat, pl a két mintában nem azonos az átlagéletkor, vagy valami más faktor okozza az eltérést, és persze a puszta véletlen is okozhat eltérést, pl. tegyük fel hogy az egyikből 801-en, a másikból 793-an esnek teherbe, valahogy éreznénk hogy ez csupán a véletlennek köszönhető, azaz az eredmény nem "szignifikáns".
  Ha becsületesen és figyelmesen dolgoznak a kutatók, akkor ezeket a dolgokat helyén kezeleik, "levonják", megvizsgálják más faktorok hatásait (és azt mintegy kivonják az eredményből), és azt is elég nagy-e az eltérés a két csoport között, hogy már ne legyen a véletlennek betudható.

  Mindenesetre amikor azt kapják, hogy van valami eltérés, akkor az azt jelenti, hogy nagyon nagyon valószínű, hogy a BPA szint okoz valamit. Lehet hogy az emberek kis része (pl 27%-a ) érzékeny csak rá, lehet hogy valami más dologgal együtt hat negatívan, és az is lehet hogy nem okozza az eltérést, csak korrelál egy másik okkal. "Korreláció nem jelent kauzalitást".
  (ezek egy része kiszűrhető ún. parciális korreláció, azaz részleges korreláció vizsgálatával)

 • 2014.04.22 21:57:33Taknyosvarju

  A Dr Lubna Pal tutira az elso ponthoz valo? O ugyanis a szajsebeszem.

 • 2016.10.05 22:09:46Czagáné Kopka Brigitta

  [link]

 • 2016.10.05 22:10:47Czagáné Kopka Brigitta

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta