SZÜLŐSÉG

Kertészkedjünk a gyerekkel erkélyen is!

2014. április 12., szombat 10:15

Bizonyára mindenki emlékszik még a környezetismeret-órán csíráztatott babra, és, hogy milyen nagy volt a boldogság, ha eljutottunk kis növényünk karóra futtatásáig. Ugyanilyen élménnyel ajándékozhatjuk meg a gyerekünket is, ha tavasszal az erkélyen - szerencsésebbek a kertben – vetünk vagy ültetünk pár hálás növényt. Első körben érdemes kevésbé igényes és érzékeny darabokkal kísérletezni, ebben próbálunk most segíteni.

kerteszkedjunk2
Fotó: Jukka Anna

A vetés/ültetés előtt egy-egy séta alkalmával gyűjtsünk egy nagyobb zacskó kavicsot a gyerekkel, ez fogja adni a vízzáró réteget, amit a cserép aljába teszünk majd az éles bevetésen. A kavicsokkal egyenletes rétegben kell befedni a cserép alját, ezt kövesse a virágföld. Így, ha esetleg túllocsoltuk a növényt - ami lelkes gyerekek mellett előfordulhat - a fölösleg ki tud csorogni alul anélkül, hogy elrohasztaná a gyökereket.

Kezdjünk virágokkal!

Legkézenfekvőbb pár virágpalánta beszerzése; kora tavasszal és késő ősszel ültethetünk árvácskát, ami az enyhébb fagyokat is kiállja, emellett szinte minden talajban megél. Ha már a nyárra gondolunk, érdemes petúniát, mézvirágot vagy büdöskét beszereznünk, ezek nevelgetéséhez nem kell profinak lenni, és az ültetés is egyszerű. Akkor érhetjük el a legszebb eredményt, ha a virágzás időszakában pár naponta leszedegetjük az elvirágzott virágokat; nagyszerű relaxációs program a nap végén ez a művelet, közben átbeszélhetjük a gyerekkel a napközben történteket is.

Jöhetnek a fűszerek, zöldségek!

Mivel a gyerekek nem éppen a türelmükről híresek, érdemes gyorsan növő és beérő növényekben gondolkodni. Az első és legfontosabb dolog a talaj cserélése; ne sajnáljuk a pénzt pár zsák virágföldre, hiszen a benne lévő tápanyag szinte egész nyárra biztosítja a bő termést, illetve virágzást.

Ha a legelejétől akarjuk kezdeni a dolgot, szerezzünk be bazsalikom, vagy fejessaláta magokat, ezek gyorsan látható eredményt produkálnak, és az előbbi cserépben is megél egész nyáron, és a konyhában is hasznát vehetjük. Könnyen célba érhetünk több fűszernövénnyel is, a menta, a majoránna, a citromfű, a kakukkfű, a metélőhagyma és a metélőpetrezselyem is olyan „igénytelen”, hogy,ha valahol megvetik a lábukat, már ki sem tudjuk irtani őket.

kerteszkedjunk1
Fotó: Jukka Anna

Ilyenkor lehet naponta lesni a gyerekkel, hogy a kiszórt magjaink vajon zöldellnek-e már; még versenyeztethetjük is őket, ki ér előbb célba, ki hozza meg az első szikleveleket. Ha a maggal bevetett földet spriccnivel nedvesítjük, nem fogjuk kitúrni a magokat a vízsugárral, ráadásul a gyereknek is tökéletes feladat a spriccelés, mert így még (nagyon) összevizezni sem tudja magát.

Palántázzunk!

Ha zöldségekkel is kísérleteznénk, maradhatunk a már jól bevált babnál, amit karóra futtathatunk, és egészen kis hely is elég neki. Kapni lehet kimondottan balkonra való paradicsompalántát is, így nagyobb hely híján még az ablakban is kertészkedhetünk. A paradicsomhoz hasonlóan a paprika is viszonylag igénytelen növény, csak sok napra és sok vízre van szükségük, és meghálálják a gondoskodást. Persze ha csak az erkély áll rendelkezésünkre, ne számítsunk nagy hozamra, de arra pont jó, hogy a gyerekünkkel megfigyeljük a bimbók virágba fordulását, majd a termés növekedését és érését.

Gyümölcsök közül elsősorban a folytonérő szamócából szerezzünk be bár palántát; gyorsan beérik, és egész nyáron lesz egy-két szem „aratni való” gyümölcsünk.

Biovédelem

A kártevők ellen (idén bizonyára bőven lesz az enyhe tél miatt) használjunk természetes szereket; tetű ellen bevethetjük a szappanos vizet. Először egy zsebkendővel simán töröljük le a szárakról a tetveket, majd spricceljük le szappan és víz keverékével. Ha nagyobb területet akarunk megóvni a kártevőktől, használjunk csalánt! Tegyünk kb. 1 kg felaprított csalánt 9 liter vízbe. Fedjük le, 3 nap után szűrjük le (büdös lehet, nem gond), és hetente permetezzük vele a növényt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.04.12 16:45:53borzimorzi

  Azé, ha m ár tetű, akkor az Actara a tuti...
  Üdv:
  b

 • 2014.04.13 08:21:46gergo

  Káliszappanos oldat a legjobb a tetű ellen, akár otthon is el lehet készíteni. Actarával és minden egyéb vegyianyaggal terhelni egy pár nm2-s erkélyt óriási felelőtlenség szerintem.

  Az erjesztett leveket szintén az erkélyen használni nem túl szerencsés - kipróbáltam - mert ha büdös, akkor az nyáron a lakásba is bejut. Kertben, távol az ablaktól jó széljárással nincs gond :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta