SZÜLŐSÉG

Tilos a gyereket előre ültetni, pedig biztonságosabb

2014. április 11., péntek 11:39

Tudták, hogy a nagyobb, már nem bébihordozóban utazó gyereket ülésben is tilos az első ülésre, menetirány szerint bekötni? Mert én nem, rendszeresen szoktam a leghátra tolt anyósülésbe kötni gyerekülést, és valamelyik kölykök oda ültetni. Sokkal praktikusabb ez az elrendezés, ha két embert kell magunkkal vinnünk - a két ülés közé hátra az én autómban maximum egy 120 centis kínai gumilány fér be. De jól jön ez a felállás akkor is, ha nagyon sok a cucc, a hátsó ülés felét így le tudom hajtani.

shutterstock 137222444
Fotó: Shutterstock

Hát, mostantól fogva legalább tudom, hogy tilosban járok, 150 centi alatti gyereket akkor sem köthetek be előre, ha van ülése. De nem csak ezt tudtam meg a K&H közleményéből, ami ma reggel landolt nálunk, hanem azt is, hogy a német baleseti statisztikák szerint ez a KRESZ szabályt sürgősen felül kéne vizsgálni, ugyanis azt találták a németek, hogy a gyerekek lényegesen nagyobb veszélyben vannak hátul, mint elől.

Régóta vitatkoznak azon a szakemberek, hol biztonságosabb autóban a gyerekeket szállítani, elől vagy hátul. Az autóipar fejlődésével egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyártók is a biztonságra, emellett a KRESZ is egyre szigorodik. Gondoljunk csak arra, hogy például Magyarországon 2002 előtt nem volt kötelező a hátsó biztonsági öv használata, és csak 2007 óta él az a szabály, mely szerint 150 centis testmagasság alatt minden gyereket gyerekülésben kell szállítani, életkortól függetlenül.

A német baleseti adatbázis, a GIDAS adatai szerint újra kellene gondolni a közlekedési szabályokat. A mai autókban elől aktív övfeszítők és első légzsákok vannak, míg hátul mechanikusak az övfeszítők és a légzsák helyett előttük csak egy vékonyan párnázott ülés található. A szakértői vélemények jelenleg eltérnek azzal kapcsolatban, hogy mennyire biztonságos előre ültetni gyereket az autóban, így a szabályozás országonként eltér: például Németországban, Franciaországban gyerekülésben, bekötve elől is utazhat gyerek, Magyarországon viszont nem - írja a közlemény.

shutterstock 154367888
Fotó: Shutterstock

Egyes szakértők arra hivatkozva is érvelnek a gyermekek első ülésen való szállítása mellett, hogy úgy a szülők jobban kontaktust tarthatnak a kicsikkel, megnyugtathatják, adhatnak vizet, játékot. Szomorú tény, de sok baleset abból fakad, hogy a szülő menet közben hátrahajolva felveszi a leejtett játékot, és eközben nem figyel a forgalomra, vagy csak egy kézzel fogja a kormányt és oldalra sodródik az autó.

A GIDAS példaként említette, hogy frontális ütközéses (60-60 km/h melletti) közlekedési balesetben az elől utazó szülők túlélték a balesetet, míg a hátul utazó három gyermek életét vesztette. Baleset rekonstrukciós számítások eredményeként megállapították, hogy az elől utazóknál kisebb terhelés mutatkozik.

A fiatalok (14 év alatt) az első ülésen jobban védettek, mint a hátsó ülésen, ha előírt gyermekülést használnak és a biztonsági övet bekapcsolják. Az adatok alapján egyértelmű, hogy a gyerekek a gyerekülésben védettebbek, mintha csak övet használnának. A hátsó üléseken utazó felnőttek és gyerekek egy súlyos balesetnél (50 km/h-s sebesség felett) egyaránt súlyosabban sérülnek, mint az első ülésen ülők.

Tavaly több mint 600 hazai személyi sérüléssel járó balesetről kapott bejelentést a K&H Biztosító. Ezekben szerencsére csak néhány százalékban sérült meg gyermek is, de a tapasztalatok alapján elmondható, hogy ha mégis gyermek sérül a balesetben, őket sokkal súlyosabban érinti, sokkal súlyosabb sérüléseket szenvednek el, mint a felnőttek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.04.11 12:20:02panaszmuki

  Add vissza, de azonnal a jogosítványodat.
  Ez a szabályozás nagyon régóta így van...

  Hány más szabállyal nem lehetsz még tisztában, te jó ég!

 • 2014.04.11 12:28:30erid

  Kedves "panaszmuki"
  Ettől még elgondolkodtató az okfejtés!
  Vagy neked a szabály fontosabb vagy a gyerek élete?

 • 2014.04.11 12:31:31Baaah

  panaszmuki:
  Melyik van így?! Utazhat elől? Jó lenne ha megértené más is miről beszélsz

 • 2014.04.11 13:33:08kattee

  Azt hiszem, vitatkozás és meglepődés helyett nem ártana a KRESZ-t elolvasni: 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet 48. §, mai napon aktuális állapot kivonatolva:

  135 cm alatt csak hátsó ülésen és csak gyerekülésben
  135-150 cm között csak hátsó ülésen és amennyiben biztonságosan beköthető (azaz nem vágja el a nyakát az öv), akkor gyerekülés nélkül, esetleg magasítóval; ha nem tudod így biztonságosan bekötni, akkor ez esetben is csak gyerekülésben.
  150 cm fölött ülhet az első ülésen (mindegy, van-e gyerekülés)

  3 év alatt csak hátrafele néző ülésben (azaz közismert nevén autós bébihordozóban :-), amit menetiránynak háttal kötnek be) lehet elöl is, ha a légzsák kikapcsolható és ki is van kapcsolva.

  Ha az autóba nem köthető be valamilyen oknál fogva gyerekülés, akkor 3 év alatti gyereket nem szállíthat, 3 év fölöttit (amíg nem éri el a 150 cm-t) csak hátsó ülésen.

  Ezek után felelősségteljes és biztonságos autózást mindenkinek.

 • 2014.04.11 14:10:48Pizsi16

  Szóval, ha én egy sor üléssel rendelkező dobozos autóval elől gyerekülésben szállítom a gyerekemet, akkor én szabálytalan vagyok vagy sem?

 • 2014.04.11 14:50:56ingopur

  @kattee, nincs frissebb rendelet, mint az 1975-os? Mert en talaltam:-), vegyel egy friss KRESZt, es a 48§ segit neked!
  Es: lattal te mar 3 eves gyereket? hogy a lofuttybe preseled be a 1m plusz gyereket hattal a bebihordozoba? A mieink 8 honaposan kinottek, kilogott a fejuk, a labuk.
  Elmondom akkor, h van egy EU rendelet, az alapjan vannak a gyerekulesek suly alapjan csoportositva. a hatso ulesen menetiranyba kotve mehet a gyerek mar 12 honapos kortol, illetve onnantol, h "önalloan ülni tud" Mi gyerekekkel evente 60.000 km pluszt (nem eliras) megyunk, jo, csak hatso ulesen, de mindketto menetiranyba, pedig a kicsi ket eves.. A lenyeg, h normalis tehat ECE44 logos gyerekules legyen, mert azokat teszteltek az eloirasoknak megfeleloen. Javaslom a wikipedia "kindersitz" szocikket meg sok szeretettel, es az uj kresz intenziv tanulmanyozasat a feligazsagok helyett.

 • 2014.04.11 14:55:42zizi77

  A télen az én 8 évesem/138cm/ is ült elöl magasítóval, amikor beteg volt. Már ment suliba, de nem akartam, hogy összeköhögje a 4 hónapos kicsit. Más megoldás nem volt, muszáj volt mindhármunknak ott lenni. Nem kaptak el, és kényelmes is volt, mert jobban tudtunk dumálni addig, de azóta visszakerült hátulra. Visszont nagyon várja, hogy 150cm legyen. Ha így haladunk, akkor 10 évesen már ülhet előre. :-)

 • 2014.04.11 14:57:51zizi77

  Mi se tudtuk bepréselni a gyereket 8hónapos kora után már a babahordozóba, olyan hosszú volt. :-)

 • 2014.04.11 15:10:26bonifac

  Bocs a nyelvtannácizmusért, de mivel hatszor írtad rosszul, és egyszer sem jól, azt hiszem rád fér:[link]

 • 2014.04.11 16:52:06kattee

  @ingopur, kérlek, tanulj meg értően olvasni, mielőtt kritizálsz. A jogszabály neve attól még nem változik, hogy az elmúlt 39 évben párszor módosítottak rajta, és mint írtam, a "mai napon aktuális állapot" kifejezés azt jelenti, hogy épp ma épp ez hatályos.
  Azt sem mondtam, hogy minden átlagos 3 évest bébihordozóba kell gyömöszölni és előre ültetni :-) mókás is lenne. Azt írtam, "3 éves kor alatt" és tényleg nem írtam, de logikusan addig, amíg belefér a bébihordozóba. (Amúgy egy 26 hétre született korababa 2 évesen még bőven lehet csak 86 cm és 7 kg, aki belefér a hordozóba.)

  Pusztán tisztázni szerettem volna a hivatalos helyzetet, hogy aki megteheti, az szabályosan és lehetőleg biztonságosan szállítsa a gyerekét.

 • 2014.04.11 17:08:48USCM

  "A hátsó üléseken utazó felnőttek és gyerekek egy súlyos balesetnél (50 km/h-s sebesség felett) egyaránt súlyosabban sérülnek, mint az első ülésen ülők."

  Azt bárki megvizsgálta, hogy a hátsó ülésen ülők hány százalékának volt bekötve a biztonsági öve?....Sajnos nagyon kevesen használják.

  Illetve nyilván nem viccből nem építenek ISOFIX rögzítést az első ülésre... illetve ilyet én még soha nem láttam. Naaaaaa miiiindegy...

 • 2014.04.11 19:36:08egysmás

  Zizi77, a saját gyereked mellé nem ültetted be a gyereked, nehogy összefertőzze, de elvitted az iskolába...
  Mondták már, hogy az anyád picsája?

 • 2014.04.11 19:43:13zizi77

  Egysmás: fejtsd ki már, hogy mi a problémád! A nagy az iskolában kapta el a vírust, tehát a többiekre nem volt hatással a dolog. Viszont próbáltam elkülöníteni a két gyereket, mert a 4 hónapos baba lényegesen rosszabbul visel el 1ilyen vírust, mint a 8 éves. Szerinted indokolatlanul mennyit kell hiányoznia és aztán bepótolni 1 iskolás gyereknek? Akkor már mehetett az orvos szerint is, de a picit, aki ezért akár kórházba is kerülhetett volna, próbáltam védeni. Van még valami gond?

 • 2014.04.11 19:50:57atompyka

  Pizsi16
  Miért lennél szabálytalan? Ha csak egy "sor" ülés van, azok közt nincs első és hátsó, max. bal vagy jobb ülés.

 • 2014.04.11 20:02:34egysmás

  Zizi77 óh, semmi!
  Remélem ebolát visz haza a kölyköd egy hasonló jóképességű szülőtől.

 • 2014.04.11 20:33:04zizi77

  Egysmás: nem tudom milyen tapasztalatod van a témában. Indokolatlanul nem tartjuk itthon a gyereket, főleg, ha az orvos szerint is mehet az iskolába. Járvány volt, előtte már többen átestek a betegségen. Egyébként meg okoskodj a saját kölköddel, már ha van. A stílusod meg, ....

 • 2014.04.11 21:46:58egysmás

  Saját gyerekemmel okoskodok.
  Szerinted fertőz a gyerek, de szerinted ez nem elég ok arra, hogy otthon tartsd, merhogy úgyis járvány van az iskolában.

 • 2014.04.11 21:58:52zizi77

  Nem elég ok, valóban. Nem tudom nálatok, hogy van, de nálunk nincs lébecolás. Ha az orvos azt mondja, hogy mehet, és én is úgy látom, akkor megy iskolába. De mivel 100%-ig nem lehettem biztos abban, hogy már nem fertőz, így a pici babát óvtam, amennyire tudtam, mert nem akartam vele kórházba kerülni/önző vagyok, tudom/. Mit nem lehet ezen érteni? De mivel nem szeretem a trollokat, nem etetlek tovább. Hasonló jókat kívánok neked is!

 • 2014.04.12 00:18:51Bambano

  egysmás: látom, az olvasás nem megy :P
  a fertőző gyereket akkor van értelme elzárni egy közösségtől (ebben a konkrét esetben az iskolától), ha az iskola még steril.
  ezzel szemben ha a fertőzést a gyerek az iskolából hozta el, további negatív hatása már nincs annak, ha vissza is viszi.

  a poszthoz: az autókban a vezető ülése 6%, a két hátsó 12%, az anyósülés 70%-os rossz baleseti statisztikával rendelkezik. tedd csak az anyósülésre a gyerekedet...

 • 2014.04.12 07:20:35bohuš

  kattee:

  "3 év alatt csak hátrafele néző ülésben (azaz közismert nevén autós bébihordozóban :-), amit menetiránynak háttal kötnek be) lehet elöl is, ha a légzsák kikapcsolható és ki is van kapcsolva."
  Helyett (ha elolvastad volna az általad is idézett rendeletet (KRESZ-t):
  " A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható". Azaz gyerekülésben VAGY hordozóban, sehol nincs, hogy csak bébihordozóban, háttal.

  cikkhez: azért nem lehet előre tenni, mert a légzsák nagyobb sérülést okoz neki/megfullad tőle, mint maga a baleset. Kikapcsolt légzsákkal lehet előre tenni.

 • 2014.04.13 15:27:16Mercel

  @egysmás

  Világosan leírta azt ami tényleg így van - a kortársaira jóval veszélytelenebb az egyébként lehetségesen beteg 8 éves kölök mint a 4 hónapos csecsemőre. (Másik kérdés, hogy szerintem egy légtérben sem lehetnének ha már tényleg.. de ez másik kérdés.)

  Arról lehetne pro / kontra vitázni, hogy bármilyen fokú betegség esetén lehet a többi elvileg egészséges gyerek közé engedni egy beteg / fertőző gyereket de egyrészt a magyar viszonyok miatt lehetetlen a teljes biztonság másrészt pedig, és ez a fontosabb:

  - A legtöbb esetben még tünetmentes vagy amikor fertőzöl. Vicces de nem akkor vagy fertőző amikor taknyod nyálad összefolyik hanem még előtte amikor csak simán nem stimmel valami amit érzel is de tünetileg még nem vagy beteg. Erről nem foglak győzködni, de valóban így van. Nézz utána ha nem hiszed.

  - Az immunrendszer ismét csak látszólag ellentmondásos módon akkor fejlődik ki ha közben az ember (gyerekek) kapja az ívet. Néha beteg leszel, elkapsz dolgokat, a szervezeted pedig tanul belőle. Nyilván ebolára nem vonatkozik..
  Óvd széltől fénytől a gyereket aztán egyszer csak egyszer kapjon el valamit a későbbiekben valamit és nem fogod érteni, hogy mitől lett NAGYON beteg.

  (Pár éve volt egy cikk az indexen egy orosz családról akik teljes mértékben elszakadtak a társadalomtól, amikor évtizedekkel később megtalálták őket - a megtalálóiktól napok alatt szedtek össze olyan fertőzéseket amik a fél családot kinyírták - nesze a teljes izoláltság eredménye.)
  Senki nem örül ha a gyereke beteg lesz, de ez van, és ez az élet rendje.

  A stílusod pedig főleg egy nővel szemben kimeríti a sutyó paraszt népművészeti agyagedény fogalmát.

  Ennyit erről anyázhatsz rám is bátran.

  "Frigyes"

 • 2014.04.13 15:31:28Mercel

  Mi van azzal, hogy nem is olyan régen a jobb hátsó ülés volt a legbiztonságosabb a balesetek szempontjából?

 • 2014.04.16 09:28:00babbs

  Kispolskink van,csak elől van biztonságiöv.:)Ilyenkor mi van?Az ,hogy előre kötöm be.Nagyon régóta így utazunk,még nem állítottak meg.

 • 2014.04.18 15:07:53Brunnenthaler

  @Mercel:

  Én meg úgy tudom a bal hátsó a legbiztonságosabb, pont azért mert a vezető ösztönösen cselekszik vészhelyzetben. Sőt az anyósülést kimondottan az autó legveszélyesebb pontjának tartották (eddig).

 • 2014.04.18 15:16:05Brunnenthaler

  @Mercel

  a másik dologban még egyet is értnék veled bááár elég kevés az infó az egész történetről.
  Azért a 4 hónapos gyermekkel az anya otthon van még, szval olyan nehéz nem lehet megoldani hogy a nagyobbik is otthon maradjon...
  Ez az egyik a másik meg senki nem közelít arról az oldalról, hogy mi van akkor ha nem megfertőz valakit hanem saját maga esik vissza esetleg szövődménye lesz a betegségének pont azért mert nem "feküdte" ki rendesen. Ráadásul a köhögéssel pont totálisan tele tudja rakni bacikkal a környezetét szval nem tudom, nehéz eset de talán ha a kisebbel úgy is otthon van az anyuka akkor talán egyszerűbbnek tűnhet.

 • 2015.02.06 10:10:55CSABUSZ

  Bár elég régi cikk, de látom a Magyar kresz 48§ -át még nem olvasták.
  Mindig is lehetett és ez után is utazhat elől gyerek. Csak gyerekülésben 150cm-ig.

 • 2015.06.19 09:24:54flea

  .

 • 2016.12.25 14:12:43Fwdg3

  Ezt a cikket úgy ahogy van töröni kellene, mert valótlanségot terjeszt. Lásd:

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta