Itt turkáljon a gyereknek, megéri!

Babaruhát turkálni még annak is megéri, aki egyébként idegenkedik a second-hand divattól. Először is az egészen pici babák ruhatárát eleinte három, aztán hathavonta teljesen le kell cserélni. Ez pénztárcánk szempontjából nem épp üdítő tény, de ami egyrészről hátrány, az más szempontból előny is; így a turkálóban található babaholmikat is csak ilyen rövid ideig használták előző tulajdonosaik, így viszonylag újszerű bodykat és rugdalózókat tudunk lőni egy-egy turizás alkalmával.

shutterstock 120517099
Shutterstock

Új vs. használt

Az újonnan vett babaruhák aránytalanul drágák, főleg ahhoz képest, hogy milyen rövid ideig használhatja őket a gyerek. A megfizethető hazai fast fashion boltokban a kínálat szélesnek aligha nevezhető: a játszótéren futkározó gyerekek felén ugyanaz a H&M sapka virít - a többi Tescós, vagy turkálóból van.

Budapest, a turkálók fővárosa

Szerencsére Budapest turkáló-főváros, sőt túlkínálat van az angol, német, skandináv levetett ruhákból. Vannak ugyan kifejezetten gyerek-turkálók (pl. Háda Kft. – Rákóczi út 73. Rákóczi út és Berzsenyi utca sarok), ám ezek viszonylag drágák – rugdalózó 1000-1400 forint -, de minden nagyobb turkálónak van külön gyerek, sőt baba részlege is, a profiknál külön fiú és lány szekcióval, játékokkal és könyvekkel, mint a Luna a Bartók Béla út 18. szám alatt, vagy a kilós Háda a Nagy Lajos királyné útján (157-159), és a Blahán is turkálhatunk egy jót a Renoválás nevű turkálóban. Nagy választékban találunk még gyerekruhákat a Háda ugyancsak kilós üzletében a Nagyvárad téren az Üllői út 115/B alatt, ahol 2990 forint/kiló az ár.

Darabárasok

Ha valaki darabáras turkálóban gondolkodik, annak meleg szívvel tudjuk ajánlani a Giga Turi Rákóczi út 60. alatti üzletét, ami ugyan alapjáraton nem olcsó, de mindig van akció, és 2-300 forintért vihetünk haza felsőket, bodykat. Ugyanennek az áruházláncnak az Új Udvarban (Bécsi út 38-44.) is található boltja. Kicsit drágább, mint a kilós, de az itt található darabok valamivel jobb állapotban is vannak.

shutterstock 112339406
Shutterstock

A jobb turkálókban olyan márkákat tudunk kifogni, mint a Zara, H&M, Baby GAP, Esprit, Early Days, NEXT, Baby Club, és majdhogynem garantált lesz gyerekünk egyedi megjelenése a játszón, emellett az sem mellékes, hogy 3-4000 forintból kijön egy nadrág, néhány felső és body, együtt.

Használt luxus?

Bár elsőre ellentmondásnak tűnik, de a használt babaruhából is van luxuskategória. Az újlipótvárosi Tátra utcai Pöttöm Pannába csak be kell sétálni, bemondani a kívánt ruhafajtát és gyermekünk méreteit , és kézbe kapjuk a megfelelő darabokat, aminek persze a minőség és a befektetett munka arányában meg is kérik az árát, viszont hamarabb végzünk, és nem fájdul meg a derekunk. Annál is inkább, hogy a Pöttöm Panna már webáruházban is kínálja portékáit, így ki sem kell mozdulnunk otthonról. Egy-egy darab 1500-2500 ft között mozog, ami még mindig olcsóbb, mintha újonnan vennénk meg.

Cipőből (eleinte legalább) csak újat!

Egyetlen dolog van, amit semmi esetre sem ajánlunk turkálóból megvenni; a gyerekcipő. Borzasztó sok függ az első cipőcskéktől, kezdve a gerinc és a láb anatómiai fejlődésétől a helyes testtartásig. Amit a ruhákon megspórolt, abból a turkálókban kapható, kitaposott, nem mosott, csak fertőtlenített lábbelik helyett inkább vegyen egy-egy új darabot, ezen nem érdemes spórolni!

Van bevált turkálójuk? Melyik az?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek