Szeretethormon anorexia ellen

Az utóbbi évtizedekben sokat kísérleteznek az idegtudósok az oxitocin nevű hormonnal, amelyet élettani szerepe miatt gyakran szeretethormon vagy bizalomhormon néven is emlegetnek. Orrspray formájában beadva növeli a bizalom-, csökkenti a félelem, bizalmatlanság érzését, és a krónikus fájdalom kezelésében is hasznosnak tűnik. A szöuli egyetem kutatói most arra a következtetésre jutottak, hogy a molekulának az anorexia nervosa gyógyításában is komoly szerepe lehet.

Az anorexia nervosa tipikus tünetei a kórosan alacsony testsúly, a pubertáskor után a menstruáció elmaradása, valamint a testképzavar. Az ilyen lányok negyvenkilósan is kövérnek láthatják magukat, de nem feltétlenül: az is előfordul, hogy tudják magukról, milyen vékonyak, de túlbecsülik a testsúly szerepét az életükben. Például azt gondolják, ha még fél kilót fogynának, akkor már boldogok lennének, vagy hogy egy-két kilo felesleg miatt megvetik őket az emberek, elveszítik a barátaikat, és mindenben kudarcot vallanak.

shutterstock 132902285

Gyermekkorban még súlyosabb

Az anorexiának számos testi tünete van, amelyek mind a koplalás mellékhatásai: káliumhiány, amely szívritmuszavarhoz, fáradékonysághoz vezet; székrekedés, pajzsmirigyhormon-hiány és fokozott szőrnövekedés, fázékonyság, alacsony vérnyomás, hajhullás.

Még rosszabb a helyzet, ha az anorexia fiatalkorban alakul ki: ilyenkor lassul, majd megáll a növekedés, és a nemi hormonok zavarának következtében elmarad vagy kitolódik a nemi érés is. A tünetek tipikusan 14-18 éves kor körül kezdődnek, de ma már nem ritka a 12-14 éves korban kezdődő, illetve a régen ritkaságnak számító kamaszkor előtti kezdet sem.

A serdülő lányok körében az anorexia a harmadik leggyakoribb krónikus betegség: a lányok 1 százalékát érinti, de ennél jóval nagyobb számban előfordulnak olyan esetek, ahol a betegségnek csak egyik vagy másik tünete van jelen. Az anorexia veszélyét nem szabad alulbecsülni: a halálozási arány 10 éven belül 5-10 százalék, és a jelenlegi terápiák mellett a túlélő betegeknek is csak a fele gyógyul meg teljesen.

Csak a diétára tudok gondolni

A közhiedelemmel ellentétben az anorexiás páciensek többségét érdeklik az ételek, szívesen főznek másoknak, mi több, betéve tudják mindennek a kalóriatartalmát és a glikémiás indexét. Gyakran rengeteget foglalkoznak azzal, mit egyenek, mikor, mivel, hogyan, és sokkal többet gondolkodnak ételeken, evésen, valamint természetesen a súlycsökkenés-súlygyarapodás kérdésén, mint az egészségesek. Ez alááshatja baráti kapcsolataikat is, hiszen érdeklődési körük beszűkül – bár nem minden esetre jellemző, de az anorexiások gyakran magányossá válnak.

A betegség során megváltozik az is, hogyan reagálnak a többi emberre: hajlamosabbak a negatív reakciókat jobban észrevenni és azokra koncentrálni, vagyis biztosan felfigyelnek, ha valaki undorodva vagy mérgesen néz rájuk. A barátságos, vidám közeledést pedig az átlagnál kevésbé veszik észre, ezeken könnyen átsiklanak, így összességében tévesen úgy érezhetik, mindenki utálja vagy elutasítja őket.

shutterstock 158004926

Az oxitocin megváltoztatta a figyelmi fókuszt

A dél-koreai Inje Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a beadott oxitocin megváltoztatja az anorexiás lányok gondolkodásmódját: akik kaptak a hormonból, azokat elkezdte kevésbé érdekelni a testsúly és az ételek kalóriaértéke. Például, ha elhízott emberekről és hizlaló ételekről mutattak fotókat, a páciensek sokáig nézegették ezeket, egy adag oxitocin után viszont hamarabb átlapozták őket és kevésbé figyeltek rájuk.

A szakemberek szerint ez annak tudható be, hogy az oxitocin csökkentette a kajára és a testalkatra fókuszáló tudattalan gondolatok erősségét. Egy másik kísérletben ugyanezek a kutatók haragot, undort vagy vidámságot kifejező arcokat mutattak anorexiásoknak – az anorexiás betegek ugyanis hajlamosabbak a negatív érzelmekre koncentrálni, az undort vagy haragot kifejező arcok nagyobb hatással vannak rájuk, míg a vidám vagy barátságos arcokra kevésbé figyelnek. Egy adag oxitocin orrspray után mindez megváltozott: az anorexiás betegek a hormon hatására már kevésbé figyeltek az undort kifejező arcokra, és kevésbé kerülték a dühös arcokat.

Miért pont az oxitocin?

A korábbi kutatásokból már kiderült, hogy az anorexiás betegek oxitocin-szintje kórosan alacsony, és részben ez magyarázza a kóros szociális funkcióikat, vagyis azt, hogy gyakran negatívan viszonyulnak embertársaikhoz.

Az oxitocinnak többféle szerepe is van az idegrendszer egészséges működésében, és ezek többnyire a szeretethez és a bizalomhoz kapcsolódnak. Az agyban termelődő oxitocin csökkenti a fájdalomérzetet, ami például szüléskor igen előnyös (sajnos a kívülről, fájáserősítő céllal a vénákba beadott oxitocin nem jut be az agyba, ezért ott ez a hatása kimarad).

Oxitocin szabadul fel az orgazmus során, valamint szoptatáskor; az ilyenkor felszabaduló oxitocin erősíti a kötődést a pár két tagja, illetve az anya és gyermeke között: szoptató anyák és szerelmes emberek agyában magasabb oxitocinszintek mérhetőek. Ha az oxitocint nem a véráramba, hanem orrspray formájában közvetlenül a központi idegrendszer közelébe adják be, akkor ezek az agyi hatásai is érvényesülnek: több kutatás szerint fokozza a bizalom érzését.

Akkor holnap kipróbálhatom?

A kutatók figyelmeztetnek arra, hogy kísérleteik még nagyon korai szakaszban vannak, túlságosan messzemenő következtetéseket nem szabad levonni belőlük, azaz jövő héten még ne keressük a gyógyszertárban az oxitocin orrsprayt. A kutatásokban viszonylag kevés volt a résztvevők száma, nagyobb csoporton is meg kell ismételni őket. Ugyanakkor az oxitocin az eddigi adatok alapján biztonságos szernek tűnik, több tanulmányban is használták krónikus fájdalommal járó kórképek, például migrén kezelésére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek