Így ne legyen büdös szájú kamaszgyereke

Nemcsak az óvodáskorú gyerekek vagy a kisiskolások, hanem a kiskamaszok esetében is meggyűlik egy szülő dolga, ha a helyes fogápolásról van szó. Bár gyerekeim életében igyekeztem a fogmosást minél korábban elkezdeni, hogy napi rutinná váljon, sajnos szeretik elsumákolni a dolgot, ami bizony az elmúlt időszakban több lyukas foggal is járt. 

Hogy a procedúra minél érdekesebb és kellemesebb legyen számukra, igyekeztem mindenféle praktikákat bevetni a siker érdekében: 

shutterstock 138075434

Rájuk bízom a választást  

A fogkeféket 2-3 havonta szigorúan cseréljük, a választást pedig rájuk bízom. Nem is gondolná az ember, milyen izgatottan tudnak válogatni egy-egy szupermarketban. Az ár ebben az esetben nem befolyásol, hiszen jóval drágább mulatság egy rossz fog. 

Variálunk a fogkefe típusokkal 

Szeretnek is mindig valami új dolgot hazahozni. A hagyományos fogkefe mellett így volt/van már elektromos fogkeféjük, zenélő fogkeféjük, időmérő fogkeféjük, pulzáló fogkeféjük, stb. A választék széles, és mindig van valami új a piacon, ami újabb izgalmat rejteget a számukra. 

shutterstock 145199491

Variálunk a fogkrém típusokkal

Ugyanígy variálunk a fogrém típusaival is, legutóbb anyámtól mini kiszerelésben kaptak egy szatyornyit, most ez a sláger. 

Különböző fogápolási szereket vonunk be

A fogkefe és a fogrém mellett persze bevetettem már a szájvizet és a fogselymet, amik mindamellett, hogy jobban ösztönzik őket a fogmosásra, elég hasznos és egészséges dolgok. 

shutterstock 149556431

Ellenőrizzük a fogmosás eredményét 

Még nem próbáltuk ki, de a következő lépés a plakk(vagyis lepedék)színező tabletta beszerzése lesz. A plakk szinte ugyanolyan színű, mint a fog, úgyhogy nagyon nehezen látható szabad szemmel. A plakkfestő tablettát a fogmosás után össze kell rágni, a nyelv segítségével szétoszlatni a szájban, köpni, öblíteni, majd tükörben megnézni az eredményt. Ha van elszíneződés, újra kell mosni a fogakat. Egy ideig ez is jó móka lesz biztosan. 

Szembesítem őket az elhanyagolás következményeivel 

Az a nagy helyzet, hogy egy kamasz gyerekre nem igazán hatnak az olyan rémisztgetések, hogy ha nem mosnak fogat, azok majd kirohadnak. Tapasztalatból mondom, hogy sokkal nagyobb haszna van, ha elmagyarázzuk, az elmulasztott fogmosás miatt büdös lesz a szájuk, ami osztálytársaik számára nagyon zavaró. Nemcsak a haverokat lehet így elveszíteni, de akár még be is égethetik az iskolában azzal, hogy büdös szájúnak csúfolják. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra