SZÜLŐSÉG

Így ne legyen büdös szájú kamaszgyereke

2014. március 16., vasárnap 10:32

Nemcsak az óvodáskorú gyerekek vagy a kisiskolások, hanem a kiskamaszok esetében is meggyűlik egy szülő dolga, ha a helyes fogápolásról van szó. Bár gyerekeim életében igyekeztem a fogmosást minél korábban elkezdeni, hogy napi rutinná váljon, sajnos szeretik elsumákolni a dolgot, ami bizony az elmúlt időszakban több lyukas foggal is járt. 

Hogy a procedúra minél érdekesebb és kellemesebb legyen számukra, igyekeztem mindenféle praktikákat bevetni a siker érdekében: 

shutterstock 138075434

Rájuk bízom a választást  

A fogkeféket 2-3 havonta szigorúan cseréljük, a választást pedig rájuk bízom. Nem is gondolná az ember, milyen izgatottan tudnak válogatni egy-egy szupermarketban. Az ár ebben az esetben nem befolyásol, hiszen jóval drágább mulatság egy rossz fog. 

Variálunk a fogkefe típusokkal 

Szeretnek is mindig valami új dolgot hazahozni. A hagyományos fogkefe mellett így volt/van már elektromos fogkeféjük, zenélő fogkeféjük, időmérő fogkeféjük, pulzáló fogkeféjük, stb. A választék széles, és mindig van valami új a piacon, ami újabb izgalmat rejteget a számukra. 

shutterstock 145199491

Variálunk a fogkrém típusokkal

Ugyanígy variálunk a fogrém típusaival is, legutóbb anyámtól mini kiszerelésben kaptak egy szatyornyit, most ez a sláger. 

Különböző fogápolási szereket vonunk be

A fogkefe és a fogrém mellett persze bevetettem már a szájvizet és a fogselymet, amik mindamellett, hogy jobban ösztönzik őket a fogmosásra, elég hasznos és egészséges dolgok. 

shutterstock 149556431

Ellenőrizzük a fogmosás eredményét 

Még nem próbáltuk ki, de a következő lépés a plakk(vagyis lepedék)színező tabletta beszerzése lesz. A plakk szinte ugyanolyan színű, mint a fog, úgyhogy nagyon nehezen látható szabad szemmel. A plakkfestő tablettát a fogmosás után össze kell rágni, a nyelv segítségével szétoszlatni a szájban, köpni, öblíteni, majd tükörben megnézni az eredményt. Ha van elszíneződés, újra kell mosni a fogakat. Egy ideig ez is jó móka lesz biztosan. 

Szembesítem őket az elhanyagolás következményeivel 

Az a nagy helyzet, hogy egy kamasz gyerekre nem igazán hatnak az olyan rémisztgetések, hogy ha nem mosnak fogat, azok majd kirohadnak. Tapasztalatból mondom, hogy sokkal nagyobb haszna van, ha elmagyarázzuk, az elmulasztott fogmosás miatt büdös lesz a szájuk, ami osztálytársaik számára nagyon zavaró. Nemcsak a haverokat lehet így elveszíteni, de akár még be is égethetik az iskolában azzal, hogy büdös szájúnak csúfolják. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.03.16 18:53:18noamy

  Van egy jó praktika arra, hogy lehet lebuktatni a sumákolókat: meg kell nézni, nedves-e a fogkefe. Persze azt nem kell az orrukra kötni, hogy honnan tudom, hogy nem mostak fogat. Anya mindent tud és kész :)

 • 2014.03.16 21:35:49Alaister Grand

  Nem a szájától büdös a kamasz.

 • 2014.03.17 01:15:04R2D2 & C3PO

  Inkább nyírfacukorra szoktasd rá őket! ;-DDD

  A büdös-száj szindróma nem a fogmosás hiányából ered, a száj baktériumflórája az oka, amin nagyon nem lehet változtatni. Persze a megfelelő fogápolás sokat segít rajta, és így a kellemetlen szájszag nem fog elűzni mindenkit 10 m-es körzetből; de nekik pl. a fogmosás nem elég. Állandóan le kell kapargatni a lepedéket a nyelvről és az öbltés is kötelező. A férjem küzd vele, azé' v'ok ilyen okos. ;-D

  Egyébként, szerintem bőven elég egy demonstráció a büdös lehelettel kapcsolatban. Csak egy reggeli beszélgetés, ébredés után.

 • 2014.03.17 10:23:50pucros

  Olyan nézetek is vannak, miszerint bizonyos tápanyagok bevitelének hiánya, deméginkább felszívódási zavaraik miatt kezdenek a fogak szuvasodni, ínyek sorvadozni - a baktériumflóra meg csak azért van ott, hogy az amúgy is elhalt szöveteket felzabálja.

 • 2014.03.17 16:33:46dieter1

  @noamy:
  Hiszed te... A tejfogaim sorra feketedtek, és ma is rengeteg tömött fogam van, mert gyerekként mindig csak megnedvesítettem a fogkefét :-((( Bárcsak ennél alaposabban ellenőriztek volna. Még szerencse, hogy később benőtt a fejem lágya és sikerült jó fogorvost is találnom.
  Amúgy nálunk a kicsik mindig jönnek szermrevételeztetni az eredményt, ami tényleg indokolt például egy cornflakes-reggeli után.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta