Gyermekházra gyűjtenek a Freskófaluban

Bódvalenkét a legtöbben - akik egyáltalán már hallottak róla - Freskófaluként ismerik. Ez az a pici, szegény település, amelyik úgy döntött, mindent meg fog tenni a saját felemelkedésért. Méghozzá úgy, hogy vállalja saját identitását.

Bár a település lakói mélyszegénységben élnek, a freskók elkészítésével a turizmus fellendítését célozták meg, valamint kiegészítették a programot olyan elemekkel, melyek a társadalmi felzárkóztatást segítik elő. A korábbi akcióknak köszönhetően a település lakóinak körülbelül fele már rendezett körülmények között él, bár a havi átlagjövedelem 2013 februárjában 8000 forint/fő volt. Ez azóta sem változott, de a házak és a körülmények rendezettebbek.

A kép forrása: http://www.bodvalenke.eu/freskok
A kép forrása: http://www.bodvalenke.eu/freskok

A település lakóinak több mint fele gyermek. Közülük 28 gyereknek az édesanyja nem idősebb 18 évesnél. Szociális körülményeik és alapvető higiéniás ismereteik is erősen korlátozottak. A Református Szeretetszolgálat idén elindítja Bódvalenkén a Biztos kezdet gyermekházat, ahol megtanítják az édesanyákat a csecsemők gondozására és ellátására, valamint itt lesz a település első mosógépe is, melyet ingyen használhatnak majd a családok. A program indításához támogatásokat gyűjt a Szeretetszolgálat.

Bódvalenkén 2009-ben indult el a Freskófalu projekt, melynek köszönhetően mára 33 ház falát díszíti roma festők alkotása. Azonban a lányanyákat senki sem tanította meg a háztartásvezetésre, pénzkezelésre, tisztaságra, pedig a csecsemők mellett ez elhagyhatatlan.

A Magyar Református Szeretetszolgálat programjának az is célja, hogy a felzárkóztatást úgy érje el, hogy folyamatos munka eredményeként a település lakói saját lábukra tudjanak állni. Ennek fontos eszköze az idén tavasszal induló Biztos kezdet gyerekház.

Az intézményben megtanítják a fiatal édesanyákat a gyermeknevelés és gondozás legalapvetőbb elemeire, gyermekeikkel együtt napi kétszeri étkezést kapnak, közösen tanulnak főzni, kertészkedni, és a település első automata mosógépe is az intézményen keresztül lesz elérhető az édesanyák és gyermekeik számára.

A Biztos kezdet gyermekházba csecsemőtől egészen hároméves korig járhatnak a gyerekek édesanyjukkal együtt. Az óvodai előkészítés is a program része, hiszen úgy egyszerűbb a fiatalok beilleszkedése, ha az alapvető higiéniás körülményeik biztosítottak, birtokában vannak a legszükségesebb alapismereteknek és tisztán, mosott ruhában jelennek meg az óvodában. A fiatalok felzárkóztatását nagyon fontosnak tartjuk, hiszen a felnövekvő generációban van a jövő záloga.

A Biztos kezdet gyermekház indításához támogatásokat gyűjt a Református Szeretetszolgálat, hogy a felújítás és az ingatlan berendezése minél hamarabb megtörténhessen, hiszen hiánypótló és életmentő az a kezdeményezés, amit az a bölcsőde biztosít.

92 madarak2 dsc04365

A támogatásokat a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül juttathatja el a bódvalenkei Biztos kezdet gyermekház számára, a 10702019-85008898-51100005-ös számlaszámon keresztül „ Biztos kezdet” megjegyzéssel. Online is támogathatja a programot, itt a támogatás célja rovatban bejelölhető, hogy a Gyermekháznak szánja a segítséget. A Bódvalenke Freskófalu projektről a falu oldalán talál információkat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek