Miért sokkal jobbak az apáknak szóló könyvek???

Az a típus vagyok, aki mindennek utánaolvas, így aztán terhességem alatt is kimerítettem a vonatkozó szakirodalmat. Egy ponton a férjem megkérdezte tőlem, van-e olyan a könyveim között, amit ő is elolvashatna? Érdekelné, mégis, mire kell készülni. De ne legyen túl érzelgős, se földanyás, se túl lila, se túl vastag. Nem sok ilyen létezik, de azért néhányat összeszedtünk.

shutterstock 168534788
Shutterstock

Érdekes módon az apáknak szóló könyvek általában viccesek és lényegretörőek, gyakorlatiasak és optimisták, többségükön anyaként is jól szórakoztam. Könyvek terhességről, szülésről, babákról és gyermeknevelésről - apáknak.

Szily László: Kitolás

B332877

Körbekérdezve az ismerős apákat, meglepően sokan voltak, akik ezt az egy apás könyvet ismerték. Szily László nem szülészorvos és nem is védőnő, csak van két gyereke. Ennek megfelelően ne várjunk ismeretterjesztő irodalmat, a könyv arról szól, hogy Szilynek „terhes a csaja”. A kezdeti sokk után a csajnak aztán mindenféle terhességi tünetei lesznek, szagérzékenység, lakásfelújítás, ezalatt eljárnak a terhesség alatt kötelező vizsgálatokra és a szülésfelkészítő tanfolyamra. Szily leírja, milyen először látni hüvelyi ultrahangot és az mire jó, és milyen apaként jelen lenni a szülésen.

A történet a bébi megszületése után is folytatódik, így a leendő apukák megtudhatják, hogy pelenkázni is érdemes megtanulni, hogy miért ragaszkodjanak a fürdetés feladatához, és hogy mi lesz a sorsa az alsó polcon tárolt könyvritkaságoknak. A könyv humora leginkább börleszk, Szily babaszobát fest, babakocsistul kutyapórázokba gabalyodik, kakival kenődik össze és elszántan igyekszik bababiztossá tenni a lakást - a könyv a fogantatástól a gyermek járóképessé válásáig foglalja össze a történteket. Többnyire nagyon vicces, ugyanakkor semmiképp nem ajánljuk olyanoknak, akik szerint ízléstelen a várandósságon tréfálkozni.

Dr. Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

B976526

Nem kifejezetten férfiaknak (vagy nőknek) szóló könyv, de rövid, lényegretörő, és nagyjából egyforma arányban adagolja az orvosszakmailag alátámasztott információkat és a szerző lakásfelújítási projektjén való viccelődést. Csermely praktizáló szülész-nőgyógyász, aki mind az állami, mind a magánegészségügyben szerzett tapasztalatokat.

A történet elején egy gyermek édesapja, csakhogy ekkor felesége bejelenti, hogy még egy csemetét szeretne. A bébi hamarosan meg is fogan, a terhesgondozást pedig kissé szokatlan módon az apa, azaz Dr. Csermely maga végzi.

Így végigkövethetjük Gabi terhességét, a terhesség alatti összes tünettel, kötelező- és ajánlott szűrővizsgálatokkal együtt, a szüléssel bezárólag.

A könyv erőssége, hogy szakmailag megalapozott információkat nyújt laikusok számára is teljesen érthető megfogalmazásban; valamint rövid és vicces.

Részemről kicsit sokallom a lakásfelújítós és a magyar egészségügyet ekéző részeket, ugyanakkor tény és való, hogy jó eséllyel mindkét problémakör érinteni fogja az ifjú apákat.

Colin Cooper: Kispapák kézikönyve – Babaápolás

B959054

A könyvet a férjemnek vettem ajándékba, de én is nagyon szerettem, mivel rövid, lényegretörő és rendkívül gyakorlatias. Hülyebiztos módon, ábrákkal és érthető, rövid leírásokkal illusztrálja, mit kell csinálni egy babával: hogy néz ki, mit tud, hogyan kell felvenni akkor, amikor még nem tudja tartani a fejét, hogyan lehet legkönnyebben ráadni a body-t és a rugdalózót, hogyan kell pelenkázni, fürdetni.

"Első lépés: óvatosan beleengedjük a vízbe. Második lépés: a baba vállát és fejét végig tartjuk, ujjunkat óvatosan a karja alá csúsztatva, miközben másik kezünkkel megmossuk a mellkasát és a pocakját (lásd kettes ábra)."

A könyv a hasonló gyakorlati tanácsokon és folyamatábrákon kívül röviden kitér a baba okozta érzelmi megrázkódtatásra, a babasírás lehetséges okaira, betegségekre, apa-gyerek és apa-anya kapcsolatra.

Természetesen nem vagyunk hülyék és férjeink sem azok, könyv nélkül is tudjuk, hogy fürdetéskor a babát bele kell engedni a vízbe, ugyanakkor bevallom, számomra sok használható, praktikus tippet adott a könyv. Ha nincs a környéken idősebb nőrokon vagy hiperaktív védőnő, a fotók és leírások alapján könnyen megtanulhatók a baba körüli teendők.

Pierre Antilogus, Jean-Louis Festjens: Kezdő apák kézikönyve, avagy az elmondhatatlan örömök forrása

kezdo-apak-kezikonyve--8359108

Erre a könyvre a férjem polcán akadtam rá, sok évvel ezelőtt, még gyermektelen korában kapta ajándékba – manapság antikváriumban szerezhető be.

A terhességről és gyereknevelésről szóló összes könyv közül ezen nevettem a legtöbbet és a leghangosabban, pedig rengeteg könyvet összeolvastam, elhihetitek.

A két francia szerző fanyar, intelligens humorral mutatja be az ifjú apák megpróbáltatásait a fogantatás közlésétől kezdve a gyermek harmincadik hónapjáig (habár egy fél oldalban a 30 hónapos és 30 éves kor közötti időszakra is kitér).

A könyv nem tudományos ismeretterjesztő, hanem szórakoztató irodalom, mégis összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a terhességről, szülésről, az apa terhesség utáni depressziójáról, a szoptatás előnyeiről, a fogzásról, a lakás bababiztossá tételéről.

Na jó, nem „összefoglalja”, hanem poénkodik ezeken. De azt remekül.

John C. Carr: Apa születik - Az első három év

B1098620

Azoknak a precíz és jól felkészült apáknak, akik nem humoros olvasmányt keresnek, ellenben rendkívül alaposan és aprólékosan szeretnének tudni minden lehetséges dologról a terhesség, szülés és kisgyermekes élet kapcsán, J. C. Carr könyve lesz a megfelelő választás.

A könyv részletesen ír a terhességről, a szülésről, a vajúdás egyes szakaszairól, milyen tünetekkel járnak, milyen érzés ez az anyáknak és melyik szakasznál mit tehet a jelenlévő apa; mihez kezdjünk a kisbabával, milyen problémák várhatóak az egyes fejlődési szakaszokban, hogyan rendeződik át a család érzelmileg.

Pelenkakiütés, fogzás, mozgásfejlődés, szülés utáni depresszió, dackorszak. Ahogy a repülőn is először a saját oxigénmaszkunkat tesszük fel, így a szárazföldön is oda kell figyelni a saját jóllétünkre, egészségünkre és lelki békénkre, mert csak akkor tudunk jól bánni a gyerekkel.

Részletes, életszerű, a leggyakrabban felmerülő kérdésekre választ ad. A ritkábban felmerülőkre is.

Javaslom viszont, hogy babakelengyét vásárolni ne ezzel a könyvvel induljunk, az idevonatkozó fejezet ugyanis figyelmeztet, hogy ne vegyünk rengeteg felesleges dolgot, majd tizennégy oldalon keresztül sorolja a feltétlenül szükséges holmikat.

Peter Ballnik: Apák kézikönyve – Útmutató a három évnél idősebb gyerekek neveléséhez

B1019100

Ha túléltük az első három évet, akkor jöhet Peter Ballnik osztrák pszichoterapeuta könyve, amelyben leírja, mihez kezdjen az apa óvodás és kisiskolás gyermekével.

A könyv elején a szerző elmagyarázza, hogy az apák nevelési stílusa ideális esetben miben különbözik az anyákétól, és ez miért jó így; valamint kitér a leggyakoribb kérdésekre, amelyeket apák tettek fel neki praxisa során.

Ezután külön fejezetet szentel a gyermekkel való kommunikációnak, ahol főként a rogersi pszichoterápia alapjain nyugvó aktív figyelés és empatikus visszajelzés technikáját magyarázza el példákkal – természetesen sok apa ezt nyilván magától is tudja és ösztönösen így beszél a gyermekeivel.

A további fejezetek a közös tanulás, közös játék és közös sport szerepéről szólnak, ezeket kissé triviálisnak éreztem, mindemellett sok ötletet ad, hogyan töltsük el az időt különböző életkorú gyermekeinkkel.

Szép kivitelű, közérthető, világos könyv, rendkívül sok újdonságot nem mond, ugyanakkor nagyon szerettem a szemléletét, konkrétan az optimizmusát. Sok, anyáknak szóló babázós könyvet olvastam, és mindegyik többé vagy kevésbé nyomasztó volt: így és így viselkedj, mert különben a gyereked nem lesz biztonságosan kötődő / elég önálló, vagy másmilyen módon teszed érzelmi nyomorékká. Ballnik könyvében semmi nyoma a bűntudatkeltésnek, ő szemlátomást azon a véleményen van, hogy szülőnek lenni jó, a konfliktusok kezelhetőek, összességében remekül érezhetjük magunkat a gyerekeinkkel, szerethetjük őket és azok is minket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek