SZÜLŐSÉG

Keződik a versenyfutás a bölcsis helyekért

2014. március 6., csütörtök 14:54

Sok bölcsődében kevesebb mint egy hónap múlva megkezdődik a beiratkozási időszak, nem árt résen lenni, mert van olyan önkormányzat, amely csak napokat ad a szülőnek a sokszor vaskos paksamétát kitevő papírok beszerzésére. Alább összeszedtük a valószínűleg szükséges papírok listáját, és a felvételnél előnyt jelentő feltételeket is.

shutterstock 178793624
Fotó: Shutterstock

Résen kell lennie annak a szülőnek, aki bölcsibe szeretné írtani a gyerekét. A jelentkezések beadása sok helyen – a korábbi, kora májusi időpontnál jóval előbb - április 1.-én megkezdődik, van, ahol csak két hetes az “ablak” (például Budapesten a XII. kerületben), de Zuglóban még ennél is szigorúbb a helyzet, itt például csak 4 napos, április 14. és 18. között, vagyis ennyi idő áll rendelkezésre a bölcsilátogatásra, döntésre, és a szükséges papírok beszerzésére-kitöltésére. A legtöbb bölcsőde önkormányzati fenntartású, így a kerület / település dönt a jelentlkezési határidőkről is.

Az érintett, Porontyos anyák tapasztalatai szerint azonban önmagában nem elég (sőt, sokszor felesleges) az önkormányzati honalapokat bújni, nem, vagy csak nagyon kevés helyen fogunk információt találni a beiratkozásról. Érdemesebb a kiszemelt, vagy szúrópróbaszerűen kiválasztott bölcsődét felhívni, és érdeklődni a pontos határidőkről.

Amire szinte biztosan szükség lesz a jelentkezéshez:

 • legalább az egyik szülő és a gyermek lakcímkártyája, amely igazolja, hogy az adott településen / kerületben van az állandó tartózkodási helyük (jó ha tudjuk, hogy ha nincs bejelentett lakcímünk az adott kerületben vagy településen, a gyereket nem fogják felvenni, egyszerűen azért, mert a bölcsőde így nem kap támogatást a gyerek után). Igen, ilyenkor kezdődik az átjelentkezősdi.
 • mindkét szülő munkáltatói igazolása, és mindkét szülő legalább egyhavi jövedelem igazolása – ideértve a GYED-et vagy a GYES-t is, de van olyan önkormányzat, amely – kissé érthetelen módon – teljes vagyon-nyilatkozatot vár a szülőktől, balatoni nyaralóig bezárólag.
 • Ezen felül szükség lehet a védőnő igazolására is, a beiratkozó csemete általános fejlettségéről, esetleges gyógyszerérzékenységéről, vagy épp speciális értend-igényéről.

Ha a átverekedtük magunkat a bürokrácián, már csak be kell adni a jelentkezést. Jó,ha tudjuk, hogy a legtöbb önkormányzati bölcsődébe minden évben túljelentkezés van, és bár a városi legenda még mindig erről szól, szinte mindenhol megszűnt az a gyakorlat, hogy évekkel a beiratkozás előtt feliratjuk a gyereket a várólistára.

Az érintetteknek fontos információ lehet, hogy a legtöbb helyen elsőbbséget élveznek a rossz anyagi/szociálsi helyzetben lévő családok gyerekei, törvény szerint azok a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyerkek, akiknél a családban egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 140 százalékát (ez jelenleg 39 900 forint), illetve azok a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyerekek.

Szintén törvény mondja ki, hogy “A gyermekek napközbeni ellátását különösen az olyan gyermek számára kell biztosítani,

 • akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel, vagy akivel együtt a családban három vagy több gyermeket nevelnek, kivéve azt, akire nézve eltartója gyermekgondozási díjban részesül, akinek a szülője, gondozója szociális helyzete miatt az ellátásról nem tud gondoskodni.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.03.06 15:14:55gesa82

  Légyszi ne terjessz baromságokat, hogy a zuglói szülők feleslegesen parázzanak, legalább egy kattintással ellenőrizhetnéd, mielőtt leírsz valamit, főleg, hogy kb. 1 mp alatt lehet utánanézni...
  Zuglóban az április 7-i héten nyílt napok vannak, az április 14-i héten beiratkozás, ahová MÉG NEM KELL vinni semmilyen kitöltött paksamétát, a kitöltött jelentkezési lap leadási határideje május 9.
  Köszi!
  Forrás:[link]

 • 2014.03.06 15:59:26HKata

  Igen, annyira király ez a riogatás! 1) A beíratkozáshoz semmilyen papír nem kell máshol sem, csak az adatok. 2) Ami a XVI. kerületet illeti, 1,5 éve még biztosan fel lehet iratkozni várólistára, ami garanciát persze nem jelent semmire, de előnyt jelenthet. 3) Vajon mi akadálya van annak, hogy egy szülő már akkor felkeresse bármelyik bölcsit, amikor még csak tervezi a gyerek beadását? Miért lenne "csak" 1-2 nap a bölcsilátogatásra? Gondolom, a szülők nem ad hoc döntenek, a bölcsi pedig nem iskola, ahol csak kijelölt bemutatóórákra lehet bemenni...

 • 2014.03.06 16:56:43panaszmuki

  "(jó ha tudjuk, hogy ha nincs bejelentett lakcímünk az adott kerületben vagy településen, a gyereket nem fogják felvenni, egyszerűen azért, mert a bölcsőde így nem kap támogatást a gyerek után)"

  Nem, ez így ebben a formában NEM IGAZ.

 • 2014.03.06 16:57:49panaszmuki

  "amely – kissé érthetelen módon – teljes vagyon-nyilatkozatot vár a szülőktől, balatoni nyaralóig bezárólag."

  Mivel csak vagyonnyilatkozat megtétele után tudják megadni a 100%-os önkormányzati támogatást, hála a kormányrendeletnek.

 • 2014.03.06 17:01:55panaszmuki

  Ráadásul pl. a XIII. kerületben BÁRMIKOR lehet jelentkezni a bölcsődébe.

  [link]

 • 2014.03.06 18:18:35csuni

  Felvételnél még előny, ha valamelyik szülő az adott településen akár, de közalkalmazott, vagy köztisztviselő. illetve, ha az intézménynek együttműködési megállapodása van pl. egyetemmel, akkor az egyetemi tanulók, illetve ottani dolgozók is előnyt élveznek.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta