SZÜLŐSÉG

Dolgok, amiket az örökbefogadott lányaimnak mondtak

2014. március 5., szerda 10:44 |

Kim Kelley-Wagner a Time magazin egyik cikke mellett látott egy fotót hat gyerekről, egy kínai árvaház lakóiról, ez a kép új irányt adott a nő életének. Kelley-Wagner ugyan sosem ment férjhez, abban viszont egész életében biztos volt, hogy szeretne gyerekeket.

"A képen hat gyerek ült körben, az egyikük arckifejezése a lehető legkomolyabb volt. Ez a kép sokáig elkísért." Ebben az időben Kína egyike volt annak a kevés országnak, ahol egyedülálló szülő is fogadhatott örökbe. Így néhány évvel később, 2001-ben Kelley-Wagner adoptálta a tíz hónapos Liliana-t, 2008-ban pedig az akkor két éves Meikát, aki nyúlszájjal, farkastorokkal született. A két lány most 13 és hét éves, az örökbefogadás óta az anyjukkal, az Egyesült Államokban élnek.

A nő elmondása szerint az első örökbefogadás óta különböző emberek elképesztő mennyiségű bántó, durva megjegyzést tettek a gyerek(ek)re, a helyzetükre, az életükre, a családi viszonyaikra, bár úgy véli, a legtöbben nem gonoszságból, szándékosan durván, inkább végig nem gondolva, mit is mondanak, kérdeznek valójában. Az emberek kíváncsiak, és ez sokszor nagyon szerencsétlen módon tör ki belőlük - véli.

"A megjegyzések a kezdetektől jöttek. Vásároltunk, és a pénztárosok, eladók olyanokat kérdeztek, mondtak, hogy Mennyibe került [a gyerek]? vagy Amennyibe egy ilyen örökbefogadás került, annyiból már egy király kocsit is vehetett volna. Válaszul megkérdeztem, hogy érdeklődnek-e az örökbefogadás iránt. Amikor a válasz nem volt, akkor megkérdeztem, hogy akkor miért kérdezik? A válaszom gyakran arra késztette őket, hogy végiggondolják, hogyan hatottak a megjegyzéseik, és sokan elnézést is kértek" - meséli a nő.

A nőnek és a gyerekeknek célzott kommentárok az egyértelműen bántótól a simán csak félresikerültig terjedtek. Rengeteg tapintatlan megjegyzést követően Kelley-Wagner fejében egy ötlet kezdett körvonalazódni.

"Szerettem volna ebből valami tanító jellegű dolgot kihozni, és elkerülni azt, hogy a lányok internalizálják ezt a negativitást." Úgyhogy megkérdezte a két lányát, részükről rendben lenne-e egy olyan fotósorozat elkészítése, amelyben a képeken nekik célzott/rájuk tett megjegyzésekkel pózolnak. Nagyon lelkesen voltak. Lily azt is mondta, szeretné, ha az emberek tudnák, hogy milyen durvák tudnak lenni. "Leültünk, és elkezdtünk összeírni egy listát. Meglepett, milyen sok olyan esetre emlékeztek ők, amit én már el is felejtettem."

A projektnek Kelley-Wagner a "Dolgok, amiket az örökbefogadott lányaimnak/lányaimról mondtak" címet adta, az elkészült fotókat Januárban tette nyilvánossá. Először csak néhány kisebb weboldal és blog foglalkozott velük, később azonban egyre szélesebb körhöz jutott el az üzenet.

"Sok ellentmondásos reakciót kaptam. Volt, aki szerint ez az akció a szülői csődöm bizonyítéka. De én azt szeretném, ha a lányaim tisztában lennének azzal, hogy a világ gyakran ignoráns, és a helyén tudnák ezt kezelni. Szerencsére, soha nem kérdőjelezték meg a saját helyüket a családunkban, vagy érezték magukat oda nem illőnek."

De  azt is elismeri, gyakran nehéz higgadtnak maradnia. Ezzel együtt, azt szeretné, hogy a gyerekei soha ne reagáljanak durván, inkább gondolkoztassák el a másik embert. Azt szokta nekik tanácsolni, hogy reagáljanak úgy, amitől megkukul az, aki bánt. A közelmúltban egy házaspár nőtagja megjegyezte, Sosem tudnék szeretni valakit, akit nem én szültem. Erre Lily, mielőtt elsétált volna onnan azt válaszolta neki, Ó, a férjét is ön szülte? Nagyon büszke voltam rá.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.03.05 11:49:29vitaygeorgina

  Már több ilyen fotósorozatot láttam, ahol különféle támadások, bántások elszenvedői feliratos táblákkal pózolnak. Mindegyik erős hatást tud kiváltani, köztük ez is. Bátor dolog a nőtől és a gyerekektől is. Felhívják a figyelmet arra, hogy miért is nem jó, ha élből a közhelyeket mondjuk.
  Ahogy a nő is nyilatkozott, én is biztos vagyok abban, hogy legtöbbször nem a rosszindulat, hanem a tudatlanság, és az csípőből nyomott közhelyek jönnek az ilyen emberekből. Bele se gondolnak, mit beszélnek, csak mondják, amit mástól hallottak ilyen esetben.

 • 2014.03.05 12:32:49panaszmuki

  Kövezzetek meg, de az 1., 5. és a 11. képen levő kérdésekre engem is érdekelnének a válaszok.

  A 2. és a 4. képeken a kérdések szimplán érdeklődések, csak szerencsétlen módon megfogalmazva.

  A 6. és 12. képen meg teljesen rendben levő dícséretek vannak.


  Az egészről annyit, hogy aki szokatlan dolgot tesz, az ne csodálkozzon, ha felhívja ezzel mások figyelmét.

 • 2014.03.05 14:22:37zanzibar

  Két dolog van a történetben, ami számomra érdekes: miért gondolják az emberek, hogy joguk van kommentálni mások életét, illetve sommás véleményt alkotni arról, és ezt beldörgölni a másik képébe, valamint az, hogy mekkora a szellemi sötétség még mindíg az örökbefogadás körül.

 • 2014.03.05 15:06:55nál

  panaszmuki,
  Nem kövezek, nekem nem szokásom, de azért eléggé szomorúvá tesz amit írsz, főleg a "dicséretekről". Mi abban a dicséret, hogy úgy beszélnek a lányodról, mintha egy dinnye vagy egy speciális teher lenne?
  Az 1., 5. képen lévő kérdésre a válasz egyszerűen annyi, hogy "csak". Mert mi lehetne a "csak"-on kívül elfogadható válasz? A 11-es pedig - hacsak nem magad is gondolkozol az örökbefogadáson - egészen egyszerűen illetlen kérdés.

  És az, hogy valaki a közösség számára szokatlan dolgot tesz, és ezzel felhívja a figyelmet magára, miért jogosítja fel az embereket, hogy beszóljanak? A kulturált ember viselkedésének egyik alapvető eleme, hogy nem feltétlenül verbalizál mindent, ami a fejében megfogan.

 • 2014.03.05 15:44:26Bejgli

  "Ó, a férjét is ön szülte?" - ez a riposzt zseniális :D

 • 2014.03.05 15:47:25panaszmuki

  nál

  Próbáld meg elfogadhatóan megofgalmazni azt, hogy X szeretné tiszteletét és elismerését kinyilvánítani Y felé, amiért az nem a legszebb, "hibátlan" kislányt választotta.

  A kíváncsiság is teljesen természetes emberi tulajdonság. "Jaj de szép órád van! Hol vetted? Mennyibe került?" Igen, egy emberi lény nem tárgy, de akkor is egy nem avatott személyben egy halom kérdés felmerül, amikor egy hasonló szituációval találkozik.

  Amúgy a beszólásra nem jogosít fel (bár, tegyük hozzá, a kérdések harmadát tudom a valóban szádékos, bántó beszolások közé közé sorolni...), de igenis, aki szándékosan a megszokott hétköznapokból kilógó dolgot tesz, az számítson az értetlenkedésre.

  Nekem iker fiaim vannak, ami nem választott dolog. Persze, hogy ez is csodaszámba megy. De a nagyon sok kíváncsiskodó emberből (elképzelheted, hogy hányan voltak...) csak kettő volt, akinél úgy éreztem, hogy ezt inkább nem kéne. Abból az egyik már messziről ujjal mutogatva kiabált, a másikra már nem is emlékszem. A többi csak szimplán zavaró volt, mert nem kívánom a rivaldafényt.

 • 2014.03.05 16:13:06zsurzsenka

  El tudom képzelni, hogy az összes kérdés butaságból fakad. Kiköltöztünk Kanadába, és olyan kérdéseket kaptunk a nagy (giganagy) kutyánk irányába, hogy néha nem győztük a röhögésünket visszatartani. Kedvencünk: "Ekkora volt, amikor megszületett?" mutatott rá a 63 kilós leonberginkre az egyik kedves szomszéd. Már a számon volt, hogy "Nem, csak azóta összement."

  Mindenesetre tisztelet a lányoknak és anyukájuknak!

 • 2014.03.05 21:00:45Lenina Huxley

  A kérdések/beszólások 98%-a a komplett tudatlanság eredménye (a maradék rosszindulat - pl: nem tudnék szeretni valakit, akit nem én szültem. Ki kérdezte? Miért fontos ez? Miért nem tartod magadban a saját gondod?).
  Elképesztő, hogy az emberek szinte minden szűrő nélkül okádják ki a keresetlen ocsmányságaikat, véleményüket, és semmit de SEMMIT nem gondolkodnak előtte arról, milyen hatása lesz. Ez a rémisztő. Nem az, hogy nem tudnak az örökbefogadásról. Annak utánanézhet a neten. Azt viszont jó érzékkel, intelligenciával kellene felismerni, hogy a hülyeségeimet nem a gyerekeken (vagy a gyerekek jelenlétében) próbálom előadni.

 • 2014.03.05 21:05:19Lenina Huxley

  A kérdések/beszólások 98%-a a tudatlanságból fakad. A maradék rosszindulat: például a "nem tudnék szeretni olyat, akit nem én szültem" - mégis mit várunk, mi lesz erre a reakció? Ez mindenképpen egy negatív dolog, ráadásul senki nem kíváncsi rá, mi a fenéért nem tartják ezt magukban az emberek? A riposzt tényleg aranyat ér.

  Szóval a rémület nem az, hogy az emberek nem tudnak az örökbefogadásról. Ha leesik neki, hogy "jé, mennyi mindent nem tudok", akkor hazamegy, kiguglizza. Ahhoz már kell némi intelligencia és kritikai érzék, hogy felismerd, nem értesz a témához és ezért nem szólalsz meg - pláne nem a gyerekeknek, vagy a gyerekek jelenlétében próbálod a hülyeségedet előadni, megkérdezni. Semmi tapintat, empátia nincs az emberekben?! Na hogy valaki ennyire sötét legyen, az a tragédia.

 • 2014.03.05 21:06:06Lenina Huxley

  Oké, köszönöm, dívány, először elnyelitek, próbálok mindent, mire visszagépelem, addigra köpitek ki. Elmentek a sunyiba XD

 • 2014.03.06 09:03:30pocaklakó minimanó

  "Kelley-Wagner ugyan sosem ment férjhez, abban viszont egész életében biztos volt, hogy szeretne gyerekeket."

  Ennek fényében kevésbé tűnik durvának a vásárlásos szöveg.

 • 2014.03.06 09:22:41...elmúlik...

  Ezen kérdések nem tudatlanságból, hanem az intelligencia és empátia teljes hiányából fakadnak. Egyszerűbben mondhatnám azt is, hogy sima bunkóságból.
  Mondjuk pont az Egyesült Államokra (amely tudvalévően "bevándorló" ország) nem kellene, hogy jellemző legyen.
  Ez a mai oktatáspolitika végső eredménye: műveletlen, tájékozatlan, unintelligens, önálló gondolkodásra képtelen tömeg, akiket irányítani lehet - de nevelni már nem.
  Mondjuk nem is ez a lényeg.

 • 2014.03.06 10:28:00É2I

  ...elmúlik...

  Bevándorló ország? Ja, ahol a négerek megsértődnek, ha nem afroamerikainak szólítod meg, beszélsz róluk. Sőt rasszista náci leszel.
  Ezen beszólások nagy többsége az amerikaiak teljen "szabadságát" jellemzi, mert ezzel a megvalósult szabadsággal elvesztették a teljes önkontrollt és megvalósult a "nekem mindent szabad". Nem igen vannak tekintettel másokra, de képesek beperelni a szúnyogot, ha megcsípi őket.

 • 2014.03.09 16:59:41tea fan

  panaszmuki
  "Próbáld meg elfogadhatóan megofgalmazni azt, hogy X szeretné tiszteletét és elismerését kinyilvánítani Y felé, amiért az nem a legszebb, "hibátlan" kislányt választotta."
  Először is, nem a gyereknek mondjuk.

 • 2014.03.09 17:02:46tea fan

  pocaklakó minimanó
  Ja, hogy fizetett a gyerekekért a kínai államnak? Valószínűleg.
  Na de ennek semmi köze ahhoz, hogy egyedülálló.

 • 2014.03.15 21:07:28retinax

  Szegény gyerekek, milyen szomorú lehet nekik ezt végighallgatni. Megszakadna a szívem, ha az én gyerekeimnek kellene.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta