Figyelem! Rovarirtó az almás-áfonyás bébiételben

Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködve laborvizsgálat keretében bébiételeket tesztelt. A 11 mintából mindössze egy, az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazott növényvédőszer-maradékot.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft. forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett. Emellett egy másik anyagot, 1,2,3,6-tetrahidroftálimidet mutattak ki közel a határértéken túl, ami hivatalosan még beleesik a mérési bizonytalansági tartományba.

Na, ezt ne adják a gyereknek!
Na, ezt ne adják a gyereknek!

A növényvédőszer-maradékot, peszticideket tartalmazó élelmiszerek fokozottan károsíthatják a csecsemők szervezetét, ezért a hatályos jogszabályok a számukra gyártott bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsonyabb határértéket állapítanak meg. Az egyes szermaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget, a megfelelő információk hiányában azonban a szülőknek nincs lehetőségük, tájékozódni a termékek biztonságáról. 

Az elmúlt 5 év alatt a hivatalosan megvizsgált hazai termékek közül két, babáknak szánt almalé és 6 bébiétel tartalmazott határértéken felüli mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

A szennyezett bébiételt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve a Tesco Global áruházak Zrt. egyik budapesti boltjában vásárolta. A NÉBIH írásbeli tájékoztatása szeint az érintett terméket a Tesco valamint a forgalmazó minden érintett kereskedelmi partnertől visszahívta.

Az Ovko termékeit nem először kell leszedni a polcokról. 2010 tavaszán egy almás-málnás bébidesszertben találtak határérték felett kaptánt.

A teszt különlegessége, hogy a költségeket a TVE adománygyűjtés keretében gyűjtötte össze. Az összeg egy részét a TVE szimpatizánsai adták össze, jelentős hányadát pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egészítette ki azzal, hogy ingyenesen vállalta a minták laboratóriumi vizsgálatát.

A Nébih közlése szerint az ügy további kivizsgálása folyamatban van, a teszt részletes eredményei ugyanakkor hamarosan olvashatók a TudatosVásárló.hu oldalon. 

Az OVKO szerint

A cég később közleményt juttatott el az Indexhez. Ebben azt írták: szerintük a tudatosvasarlo.hu szándékos lejárató kampányba kezdett a termékük ellen. Kifogásolták, hogy az információk annak ellenére szivárogtak ki, hogy még nem született elmarasztaló határozat az ügyben, és véleményük szerint a jegyzőkönyv 50 százalékos mérési bizonytalanságot tartalmaz. Álláspontjuk szerint ellenminta-vétel sem történt, ami pedig a bizonyíthatóság egyik alapkövetelménye.

Oszd meg másokkal is!
Mustra