no

Tanár és az igazgató gyötörte a gyereket, le is videózták

Egy michigani tíz éves, Asperger-szindrómás fiú – ez az autizmus egyik enyhébb formája – a szünetben, játék közben beszorult a szék háttámlája és az ülőlap közé. Annak ellenére, hogy a beszámolók szerint 10-15 percet töltött így, a jelenlévő tanára, Nicole McVey, és az iskolaigazgató Michael Ellis nem segítettek neki, ehelyett levideózták az esetet. A videót aztán a tanár még egyszer levetítette az egész osztálynak, és körbeküldte jó néhány kollegájának is. Az egyik munkatársa továbbította aztán az esetet az iskolavezetéshez, így tört ki a botrány.

A videón hallatszik, amint a tanár először azt kérdezi a gyerektől, hogyan került ebbe a helyzetbe, aztán pedig azt, szeretné-e, hogy sokkolják*. Ezt követően a tanár közli, hogy a karbantartók úton vannak, hogy kiszedjék a gyereket, amire az iskola igazgatója azt mondja: ez az ő [a karbantartók] szabályzata szerint nem is igazi vészhelyzet.

*A tanár a "being tasered" kifejezést használta, ami szó szerint a rendőrségi sokkoló használatát jelenti, de egyes szülők szerint nem erre gondolt, hanem egy bennfentes, iskolai szlengre, erről később még szó lesz.

Az eset kiakasztotta az érintett fiú szüleit, az iskola igazgatója pedig lemondott. A tanár védelmében viszont hatalmas szervezkedés kezdődött a többi szülő körében, akik közül sokan az ötödikes gyereket hibáztatják az esetért. A szülők – nevük és arcuk nyilvánosságrahozása nélkül – ekkor fordultak a nyilvánossághoz.

Azzal érvelnek, hogy nem elfogadható, hogy sok szülő a gyereket tenné meg bűnbaknak az esetért. "Miért került ebbe a helyzetbe?" "Miért jár oda, úgyis csak zavarja a többi, normális gyereket."

A tanárnő védelmében számos szülő és kollega felszóltalt. "Tudom, hogy a közösség, a többi tanár is támogatja, én rengeteget tanultam tőle, és maximálisan mellette állok. Tudom, hogy Nicole szándékai, motivációja mindig helyes" – közölte például az egyik helyettesítő tanár, aki egyébként nem látta a videót.

Több szülő is azt mondta, hogy "teljesen kizárt, hogy Mrs. McVey valaha bármelyik gyereket gyötörte volna az osztályában.", és a sokkolóra (Taser) vonatkozó rész valójan egy bennfentes tréfa volt. Az egyik szülő magyarázata szerint az osztály saját szlengjében 'taser' szót abban az értelemben használják, amikor valaki a két, oldalra mozgatott mutatóujjával csiklandozásra emlékeztető mozdulatokat végez, hogy ezzel elterelje egy gyerek figyelmét egy olyan helyzetről, ami számára vagy mások számára veszélyes lehet.

Az érintett fiú szülei viszont úgy vélik, akármilyen értelemben is használta a tanár a "sokkoló" szót, mindenképpen nagyon necces egy olyan helyzetben, amikor a gyerek nyilvánvalóan feldúlt volt.

Az érintett tanár ellen jelenleg is fegyelmi eljárás folyik.

Azzal együtt, hogy a videóból nem derül ki, mennyi időt töltött a gyerek a székbe szorulva, és az sem, valójában milyen értelemben használta a tanár az inkriminált kifejezést, számomra nem tűnik védhetőnek a sztori. Akárhogyan is történt, érthetetlen, miért állt neki a tanár videózni, ahelyett, hogy mondjuk leült volna a gyerek mellé, és megpróbálja megnyugtatni, amíg odaérnek a karbantartók, az meg végképp nem magyarázható, miért vetítette le a felvételt a többi gyereknek, és küldte körbe a kollegáinak. Mit gondolnak?

A tanár helyzete

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek