SZÜLŐSÉG

Tanár és az igazgató gyötörte a gyereket, le is videózták

2014. március 1., szombat 10:29

Egy michigani tíz éves, Asperger-szindrómás fiú – ez az autizmus egyik enyhébb formája – a szünetben, játék közben beszorult a szék háttámlája és az ülőlap közé. Annak ellenére, hogy a beszámolók szerint 10-15 percet töltött így, a jelenlévő tanára, Nicole McVey, és az iskolaigazgató Michael Ellis nem segítettek neki, ehelyett levideózták az esetet. A videót aztán a tanár még egyszer levetítette az egész osztálynak, és körbeküldte jó néhány kollegájának is. Az egyik munkatársa továbbította aztán az esetet az iskolavezetéshez, így tört ki a botrány.

A videón hallatszik, amint a tanár először azt kérdezi a gyerektől, hogyan került ebbe a helyzetbe, aztán pedig azt, szeretné-e, hogy sokkolják*. Ezt követően a tanár közli, hogy a karbantartók úton vannak, hogy kiszedjék a gyereket, amire az iskola igazgatója azt mondja: ez az ő [a karbantartók] szabályzata szerint nem is igazi vészhelyzet.

*A tanár a "being tasered" kifejezést használta, ami szó szerint a rendőrségi sokkoló használatát jelenti, de egyes szülők szerint nem erre gondolt, hanem egy bennfentes, iskolai szlengre, erről később még szó lesz.

Az eset kiakasztotta az érintett fiú szüleit, az iskola igazgatója pedig lemondott. A tanár védelmében viszont hatalmas szervezkedés kezdődött a többi szülő körében, akik közül sokan az ötödikes gyereket hibáztatják az esetért. A szülők – nevük és arcuk nyilvánosságrahozása nélkül – ekkor fordultak a nyilvánossághoz.

Azzal érvelnek, hogy nem elfogadható, hogy sok szülő a gyereket tenné meg bűnbaknak az esetért. "Miért került ebbe a helyzetbe?" "Miért jár oda, úgyis csak zavarja a többi, normális gyereket."

A tanárnő védelmében számos szülő és kollega felszóltalt. "Tudom, hogy a közösség, a többi tanár is támogatja, én rengeteget tanultam tőle, és maximálisan mellette állok. Tudom, hogy Nicole szándékai, motivációja mindig helyes" – közölte például az egyik helyettesítő tanár, aki egyébként nem látta a videót.

Több szülő is azt mondta, hogy "teljesen kizárt, hogy Mrs. McVey valaha bármelyik gyereket gyötörte volna az osztályában.", és a sokkolóra (Taser) vonatkozó rész valójan egy bennfentes tréfa volt. Az egyik szülő magyarázata szerint az osztály saját szlengjében 'taser' szót abban az értelemben használják, amikor valaki a két, oldalra mozgatott mutatóujjával csiklandozásra emlékeztető mozdulatokat végez, hogy ezzel elterelje egy gyerek figyelmét egy olyan helyzetről, ami számára vagy mások számára veszélyes lehet.

Az érintett fiú szülei viszont úgy vélik, akármilyen értelemben is használta a tanár a "sokkoló" szót, mindenképpen nagyon necces egy olyan helyzetben, amikor a gyerek nyilvánvalóan feldúlt volt.

Az érintett tanár ellen jelenleg is fegyelmi eljárás folyik.

Azzal együtt, hogy a videóból nem derül ki, mennyi időt töltött a gyerek a székbe szorulva, és az sem, valójában milyen értelemben használta a tanár az inkriminált kifejezést, számomra nem tűnik védhetőnek a sztori. Akárhogyan is történt, érthetetlen, miért állt neki a tanár videózni, ahelyett, hogy mondjuk leült volna a gyerek mellé, és megpróbálja megnyugtatni, amíg odaérnek a karbantartók, az meg végképp nem magyarázható, miért vetítette le a felvételt a többi gyereknek, és küldte körbe a kollegáinak. Mit gondolnak?

A tanár helyzete

 • 2094
  Védhetetlen
 • 208
  Véleményes
 • 150
  Igaza volt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.03.01 17:01:36bölcsbagoly

  sEM: nem az osztályfőnökről van szó te észkombájn, hanem minden óráról, amelyen a tanárnak teljesitenie kellene a feladatát! DE számotokra a selejtet kell dicsőiteni,(zsák a foltját...) rákölteni pénzt/időt/munkát, mig a normálisak főjenek csak a saját levükben! Láthatóan itt tombolnak a széplelkek, akik pont abból élnek, hogy a szerencsétlen deviánsokon élősködnek!

 • 2014.03.01 17:26:06Egyallampolgar

  Bölcsbagolynak igaza van. Sok hülye liberális idióta egyáltalán minek szól bele ebbe is? Az életrevaló többi kölyök lássa, hogyan kell bánni a fölöslegesekkel. Fel kell venni videora amikor a béna végre bénázik, igazából megérdemlte volna a sokkolót is közben, esetleg egy kis korbácsot.
  Az alkalmatlansági bizonyítékot meg kell mutatni osztálynak, tanároknak. Így kell elbánni a libsik kémeivel.
  Mióta a libsizsidók miatt nincs Taygetus, muszáj ilyen körülményes videokkal harcolni.

 • 2014.03.01 17:30:38bölcsbagoly

  Momony: "De eszköz nem attól lesz, hogy csak azokat oktatjuk akik napi sokszor 45 percet csöndben, nyugodtan végigülnek.." no igen, de a többiek miért nem tudnak végigülni egy órát? nem a szocializatlanságuk vayg devianciájuk miatt? s miért kellene rájuk pazarolni az időt a többiek fejlesztése helyett? Ugyanis sokkal hasznosabb ha az utóbbiakat tesszük okosabbá, mintha az előbbiekből csinálunk félig-meddig integráltakat! Arra legyenek speciális iskolák, képzett pedagógusokkal s ha már felnőttek a feladathoz akkor próbáljuk meg integrálni őket! DE sohasem a többiek kárára! .

 • 2014.03.01 17:53:45bölcsbagoly

  Jellemző egyénként a szülők elfogult és egoista hozzáállása. Ahelyett, hogy elnézést kérnének azért mert az iskolát -amely hajlandó volt a gyereküket befogadni - az igazgatót és a tanár kellemetlen helyzetbe hozták, teljes közönyösséget mutatnak mások iránt és még ők állnak a part felől!
  "Az eset kiakasztotta az érintett fiú szüleit, az iskola igazgatója pedig lemondott. A tanár védelmében viszont hatalmas szervezkedés kezdődött a többi szülő körében, akik közül sokan az ötödikes gyereket hibáztatják az esetért. A szülők – nevük és arcuk nyilvánosságrahozása nélkül – ekkor fordultak a nyilvánossághoz.Azzal érvelnek, hogy nem elfogadható, hogy sok szülő a gyereket tenné meg bűnbaknak az esetért. "Miért került ebbe a helyzetbe?" "Miért jár oda, úgyis csak zavarja a többi, normális gyereket."

 • 2014.03.01 18:02:33exterminador

  Bölcsbagoly, neked komoly problémáid vannak. Fordulj orvoshoz.

 • 2014.03.01 18:17:44Lenina Huxley

  Ó, úgy látom megjöttek az okosak!

  Én tanítottam már autistát, hiperaktívot, és jelen pillanatban is van egy szellemi fogyatékos diákom!
  Ez nem változtat a hozzáállásomon!
  Aki azt gondolja, egy ilyen gyerek majomként ront-bont az órákon, az esetleg üljön be hozzám!
  Az "egészséges" és a speciális nevelésű igényű gyereket is kiszedném a székből, ha beszorulna, és egyiket se lenne pofám lefilmezni, hogy nini! Semmilyen célból. Ez nem az a helyzet.
  Igen, kerülnek érdekes helyzetbe, de meg kell tudni oldani. Néha a tanárnak. Na bumm!
  Csak sajnos nem így...

 • 2014.03.01 18:32:47bölcsbagoly

  exterminador. no igen, a magadféle infanitilisek szerint...bagoly mondja....

 • 2014.03.01 18:38:32bölcsbagoly

  Lenina Huxley: senki sem állitja, hogy mindegyik zavarja az órát, de az fix, hogy miattuk lassabban kell haladj a kelleténél, az eredmény meg úgy is kétséges, ha fokozottan törődsz velük! Nem valók a normálisok közé, csak felzárkóztatás után.
  Ha téged vonnának a felelősségre, hogy a hülyegyerek mit csinált, akkor biztos te is igyekeznél dokumentálni az ártatlanságodat! Nem lehet résen a tanár folyton arra, hogy egy ilyen kölyök mit művel (pláne szünetben), s állja utána a fegyelmit, kirúgást, meghurcoltatást! A saját felelősségedre fogadhatod, de ez ne menjen a többiek haladásának a kárára! Ez a feltétel! Aki ezzel nem ért egyet, annak nincs mit keresnie a közoktatásban.

 • 2014.03.01 19:00:28exterminador

  Bölcsike: tévednék, ha azt mondanám, féltékeny vagy az Aspergeresek intelligenciájára? Tudod, az a legkevésbé sem fogyatékosság, még csak nem is betegség. Sokszor észre sem veszik. De te kiirtanád őket a társadalomból. Nagy frusztrációid lehetnek,

 • 2014.03.01 19:04:51bölcsbagoly

  ne bölcsködj, nem áll jól neked! Persze, hogy nem veszik észre, mert nem is azok, csak rosszul neveltek (neveletlenek!). S mai viszonyok közt fegyelmezhetetlenek. Gondolom magadból indultál ki....

 • 2014.03.01 19:18:31bölcsbagoly

  Újabban nagy divat a tanulók lustaságára, fegyelmezetlenségére, stb. orvosi magyarázatokat kitalálni és ennek alapján kivételes elbánást követelni a delikvensek számára!

 • 2014.03.01 19:47:47Momony

  Tudod, kedves "bölcs"bagoly, anno azt hitték, hogy az anyai szeretetlenség okozza az autizmust...
  És sajnos sok rendellenességet még most is ráfognak a rossz nevelésre,
  Te tanárként az a fajta lehettél, akihez nem szívesen ültem volna be segíteni. A te hozzáállásod megalázza a gyereket, a gyógypedagógiai segítőt , a szülőt...
  Nem is tudom minek vitatkozunk itt veled, mert csak hajtogatod a magadét, gyakorlatilag egyedüliként. Valahogy a többi 97 nem szól...

 • 2014.03.01 20:02:42bölcsbagoly

  Momomy: a gyógypedagógia a nevéből is kivehető, hogy betegek kezeléséről van szó! márpedig betegnek nincs mit keresnie a normálisak közt! Elhiszem, hogy sok szakma rátelepedett élősködőként erre a szemléletre (gyógypedagógia, iskolai pszichológia s efélék) akik jól megélnek ebből! bevallom, számomra nem jelentett sohasem kihivást a pályám során ez a terület (bár minden más iskolatipusban tanitottam)., ergo semmi esélyed sem lett volna mellém beülni.
  Valahogy a többi vagy mint érdekelt szülő, vagy mint eféle gyógypedagógus vagy kibickedő széplélek ellenkezik, de egy állitásomat sem vagytok képesek érdemben cáfolni! Helyette személyeskedtek, bunkóskodtok, otrombáskodtok.
  Megalázni meg csak azt lehet,a ki okot is ad rá. Ti adtok. A közokltatásban nincs helye a devianciáknak.

 • 2014.03.01 20:21:12Lenina Huxley

  Bölcsbagoly:
  "Aki ezzel nem ért egyet, annak nincs mit keresnie a közoktatásban."
  Rám gondoltál, ugyebár. Mert te majd mindjárt megmondod, kinek van helye a közoktatásban. Pár komment alapján. Hát persze.

  Nos, én meghagylak abban a hitedben, hogy te irtó bölcs vagy, és jobban tudod, holott szemmel láthatólag nem sok olyan órán voltál még, ahol speciális nevelési igényűek is részt vettek.
  Pláne látszik ez, a "normálisak" megnevezésedből. Te volnál ugyebár a normális, meg a te gyerekeid. Te, barátom, még közel sem mentél soha egy Aspergeres vagy autista gyermekhez, nemhogy az oktatásukról bármit tudj. Legalábbis amiket mondasz, az olyan vaksötétség, hogy erre utal.
  Akik tudják, milyen egy ilyen óra, közösség, helyzet, azok tudják, hogy nem veszik elő a tanárt azért, mert egy gyerek átbújt a széken és beszorult. Ez pedig amúgy sem magyarázza azt, hogy körbeküldöm a kollégáknak és a diákoknak is levetítem a filmet.

  A deviancia szót magadra tartogasd. A speciális nevelési igény nem deviáns viselkedést jelent. Ez is mutatja, hogy nem igazán tudod, miről beszélsz. Csak mondod, mert ellenszenves tényezőnek találod a sérült/más gyerekeket. Amihez gratulálok, majd lehet, hogy egyszer benő a fejed lágya.

 • 2014.03.01 20:24:18Lenina Huxley

  Elolvastam a hozzászólásaidat, csupa gyűlölet vagy, fröcsögés, uszítás, kérdőre vonás, támadás.
  Már értek mindent.
  Tőled várjuk, hogy megérts és elfogadj egy olyan fajta másságot, mint az Asperger? Poén.

 • 2014.03.01 20:32:06nyulmama

  Felhívnám a kedves bölcs figyelmét, miszerint a dolog a SZÜNETBEN történt, nem az órán.
  Mellesleg, ha az órán történik, akkor is segíteni kell a gyereken.
  Ha egy általad normálisnak mondott gyerekkel történik valami, akkor is ezt mondod?
  Mert azt nekem ne mondd, hogy a "normális" gyerekek soha nem rendetlenkednek, soha nem történik velük semmi, nem esnek el, nem törik el kezük-lábuk, vagy nem szorulnak be valahová.
  Fogadok, hogy ah egy "normál" gyerekről lenne szó, már menne itt tanár gyalázása ezerrel. Na de egy Aspergeres? Ugyan kérem, hát érte nem kár.

 • 2014.03.01 20:33:26bölcsbagoly

  Leninan Huxley! nyilvánvaló, mert én a normális gyerekek fejlesztését tartotam mindig főszempontnak a pályám során! Ők azok ugyanis akik a társadalom működését biztositják s nem a deviánsok, a saját magukat sem eltartók. A probléma veletek az, hogy ti ezt a humanitárius tevékenységeteket tekintitek a társadalom prioritásának, miközben ez csak emberbaráti kötelessége az emberiségnek. Mivel ti magatok választottátok ezt a pályát, nem illik hogy mártiromkodjatok . A speciális nevelési igény biza devianciát jelent, akárminek is akarjátok beállitani! A fejetek lágya nektek elszállt széplelkeknek, indfantilis személyiségeknek kellene benőjön, csak hát az csak a felnőtt kor küszöbéig lehetséges. Amit műveltek az pont ugyanaz amit más hasonlóan elszálltak a hajléktalanokkal művelnek, vagy az integrálhatatlan lumpen generációkkal. De gustibus...

 • 2014.03.01 20:39:00egysmás

  Bölcsbagoly, szerinted az rendben van, hogy legideózza, majd szétküldi, levetíti a felvételt??!
  Oké, utálod a liberálisokat, meg a nyomorékokat, meg mindenkit, aki zavarja a világod, de ez szerinted rendben van?
  Az "olyanokkal" mindent meg szabad tenni?

 • 2014.03.01 20:39:32nyulmama

  Szűzanyám, és te pedagógus vagy?

 • 2014.03.01 20:41:10nyulmama

  Ismét felteszem a kérdést: ha ez egy általad normálisnak ítélt gyerekkel történik meg, akkor is ezt mondod?

 • 2014.03.01 20:42:01bölcsbagoly

  nyulmama. csak egy normális gyerek ahol bebújik, onnan ki is akar jönni s ki is tud! Feltehetően a szülei is hasonlóan normálisak s nem csinálnak az ilyesmiből problémát!
  Nem arról van szó, hogy az aspergeresért kár vagy sem, hanem arról, hogy nem lenne keresnivaló a normális gyerekek közt, mert elvonja figyelmet/energiát a többiektől. Pláne ilyen szülőkkel...akik tudomásul kellene vegyék, hogyha a gyereküket megfelelőnek találják arra, hogy a normálisok közt szereljen,akkor fogadják el azt is, hogy nem jár számára kivételes elvbánás akkor sem, ha hülyeséget csinál!

 • 2014.03.01 20:45:38bölcsbagoly

  szűzanyád, igen, a normális fajtából s nem az itt szenvelgőkéből!
  Normális gyerekből nem lenne eset a neten! nem mondana le az iskola igazgatója, nem lenne fegyelmi a tanárnő ellen! A deviánsok bosszúja a deviáns gyereküket ért vélt sérelem miatt! S itt is a deviánsok háborognak.

 • 2014.03.01 20:49:51bölcsbagoly

  nyulmama: igen, de a normális fajtából s nem az itteni deviansokéból! Normális gyerek miatt nem került volna a netre az eset, mindenki jót nevetett volna rajta, csak hát a deviánsoknak a humorérzékük is hiányzik! Nem kellett volna lemondania az igazgatónak, nem lenne fegyelmi a tanárnő ellen. A slejt bosszúja a normalitás ellen! Ezért kell befogadni a deviánsokat a normálisok közé! Persze ti a tanárverő kölyköket is normálisnak tekintitek.

 • 2014.03.01 20:52:19bölcsbagoly

  egysmás: igen, mert legalább tudja dokumentálni, hogy mi történt, mi hangzott el és figyelmeztetés arra, hogy mi történik, ha ilyesmik iránt az iskola megértést tanusit!
  Az "olyanokkal" nem kellene semmit sem tenni, mivel nincs keresnivalójuk a normálisok közt, mig meg nem tanulnak viselkedni! Ahogy pártfogóiknak sincs.

 • 2014.03.01 20:53:00egysmás

  Bagoly, te buta vagy.

  Az eset nem az, hogy a hülyegyerek beszorult, hanem az, hogy a tanár lefilmezte, ahelyett, hogy segített volna.
  Aztán meg szét is küldte a felvételt.
  Ez a botrány, nem a hülyegyerek.

 • 2014.03.01 20:59:01bölcsbagoly

  te nagyon okos, a tanár nem segithetett! viszont hívta a karbantartókat! ha elkezdi kihuzigálni a hozzád hasonló hülyegyereket a székből, akkor még kitudja mivel vádolják a szülők meg az idióta széplelkek!

 • 2014.03.01 21:00:16bölcsbagoly

  szét kellett volna vágja a széket? Az a botrány, hogy nemcsak az USA-ban van sok hülye széplélek, hanem itthon is!

 • 2014.03.01 21:02:11nyulmama

  Hát kedves bölcs, én is gyerekekkel foglalkozom ám, 30 éve.
  És nem mondanám, hogy a "normálisokkal" soha nem történik semmi.
  Leeseik, beszorul, bemászik. És hogy nem szól a szülő: kacagnom kell.
  ennél sokkal kevesebbért is szól.
  De ha ezért szólna, hogy a gyereke beszorult, és én nem segítettem neki, hanem levideóztam, igaza lenne.
  És képzeld, én nem nevetek azon, ha egy kisgyerek rosszul érzi magát egy helyzetben, még akkor sem, ha én nem érezném magam rosszul.
  De kétlem, hogy bárki jól érezné magát beszorulva.
  Tán ott is kellett volna hagyni, örök mementóként?

  Mellesleg: az autizmussal élőknek valóban nem nagyon van humorérzékük a szó hétköznapi értelmében, de ez a helyzet szerintem cseppet sem humoros.
  Igen, nekem is volt kolléganőm, aki váltig állította a diagnosztizált autistáról, hogy csak rosszul nevelt.
  És baromira csodálkozom, hogy a hozzászólásaidat nem moderálják, mert ahogy te beszélsz emberi lényekről, az felháborító.

 • 2014.03.01 21:14:21egysmás

  Mondom, buta vagy!

  Segített=/=megpróbálja kihúzni.
  Bizonyítékot gyűjt=/= mutogatja a gyerekeknek, szétküldi ímélben kindenkinek.

  De remélem egyszer majd rajtad is röhögni fog a fél világ, amikor egyszer bajba kerülsz,mert az, aki arra jár, filmez és megoszt

 • 2014.03.01 21:23:01bölcsbagoly

  nyulmama. ha benneteket normális emberi lényeknek lehet tekinteni....de sajnos a pedagógia csődjei vagytok. S fen nagy toleranciátokban láthatólag nem tudjátok tolerálni a nektek nemtetsző véleményt!
  Amúgy, olvasd el mégegyszer a cikket, pontosan leírja, hogy mit csinált a tanárnő: - beszélt a gyerekhez, próbálta megnevettetni , hivta a karbantartókat, jelentette az esetet az igazgatónak és igen, felvette a helyzetet videóra s be is mutatta elrettetentő példaként!! A közlekedésrendészeti oktatáson is bemutatják a negativ példákat, nemde?
  A 30 éved nem tud meghatni,műár csak azért sem, mert jóval többel rendelkezem s sok eféle pátyolgató tanitó/óvónőt láttam már, az eredmény viszont legtöbbször lesúlytó volt.t

 • 2014.03.01 21:26:06bölcsbagoly

  egymás: megpróbálja kihúzni? te észnél vagy? hogy utána még nagyobb bajba kerüljön? Amennyi eszed vagy, képes lenni lehúzogatni a bilit egy másik hülyegyerek fejéről! Hívta a karbantartókat, tudod öcsike, nekik van vágószerszámuk hozzá!
  nem kellene bedugni a fejeteket mindenhova s akkor nem fog rajtatok röhögni a félvilág. Erre nem gondoltál még?

 • 2014.03.01 21:27:45nyulmama

  Lesújtó, kedves pedagógus. Mármint így kell írni, nem ly. És: nem magamról írtam, mint emberi lényről, hanem a gyerekről, akiről így beszélsz.
  Én itt most befejeztem.

 • 2014.03.01 21:33:03Lenina Huxley

  Bagoly! Te engem ne hívj mártírnak! Hol mondtam, hogy ez a társadalom prioritása?? Én nem gyógypedagógus vagyok, ha esetleg rájuk hiszed ezeket (jogtalanul), csak szólok.

  Teljesen felesleges veled bármi eszmét cserélni, mert olyanokat mondasz, amiket egyszerűen kitaláltál.
  Én azt mondom: a tanár felelős a gyerekekért, akiket tanít, nem válogathat. Mindegyiknek a legjobb érdekét fogom nézni mindig, legyen bár autista, vagy sem. Ha te válogatsz, szétszeded a "normálisakat" a "nem normálisaktól", akkor van egy hírem : te nem pedagógus vagy, hanem egy tanári diplomával rendelkező bölcsész. De ez nem a te pályád, sosem volt az.
  Ilyet ízléses ember nem mond, pláne az, akinek a gondjára vannak bízva.

  Szép álmokat.

 • 2014.03.01 21:37:24egysmás

  Bagoly, tudsz egyáltalán olvasni?

  Esetleg nálad is diagnosztizáltak autizmust?

 • 2014.03.01 21:41:05bölcsbagoly

  Lenina Huxley, ne filozófálgass! Igenis, eredményes munkát olyan közösséggel lehet végezni, ahol nincs túl nagy különbség a két szél közt. A tanár persze felelős a gyerekekért, de ez a felelősség nem haladhatja meg a lehetőségeit, márpedig egy ilyen kiszámithatatlan reakciókra képes gyerek megoldhatatlan feladat elé állithatja! S mi értelme van kitenni ennek? A gyerek nem valószinű, hogy lépést tud tartani a többiekkel, betegségéből kifolyólag nem is fog igazán közösségi emberré válni, akkor meg minek? Csak a szent integrálás céljából? A szenvelgéseid meg nem érdekelnek.
  Amúgy, neked is.

 • 2014.03.01 21:41:56bölcsbagoly

  egysmás. tudok, de te látszólag nem tudsz. bagoly mondja....

 • 2014.03.02 08:10:35Napocska77

  Most komolyan én csak egy sima anyukaként nézem és elszorul a szívem, soha eszembe nem jutna más rekció mint AZONNAL odamenni és ha nem tudom kiszedni akkor addig nyugtatni míg nem jönnek érte. Szegényke :( a szívem szakad meg. Ez a tanár tuti beteg és nem való gyreekek közé. Milyen lelke lehet annaki, aki egy kisgyerek szenvedésén élvezkedik és tanár ráadásul nem mondjuk irodista? Milyen világ ez? Fegyelmi? Én azonnal kirúgnám és soha többet nem engedném gyerekek közelébe sem.

 • 2014.03.02 10:58:51halaloszto

  Ha a tanar nem tudja kezelni az ilyen gyerekeket, akkor nem az a megoldas hogy ne jarjanak oda, hanem hogy az a tanar ne tanitson ott. Az en melomban is vannak olyan munkadarabok, amiket egyes dolgozok nem tudnak kezelni. De nem a munkadarabot kuldik el.

  Vajon mi lett volna, ha a helyzet forditott, a tanar kerul hulye helyzetbe (mondjuk elbotlik es elesik) es a diakok kuldtek volna korbe az esetrol a videot?

  Vajk

 • 2014.03.02 13:32:31sEm

  bölcsbagoly,mivel megszólítottál, ezért válaszolok neked. "nem az osztályfőnökről van szó te észkombájn, hanem minden óráról, amelyen a tanárnak teljesitenie kellene a feladatát!"

  Az általam említett nyugati iskolarendszerben nincs osztályfőnöki óra, hanem van egy osztályfőnök, aki szinte minden órát levezet egy hétköznapi, átlagos primary school-ban, ami négytől tizenkét éves korig tanítja a gyerekeket. Vannak olyan tantárgyak, ahol szintek szerint szétbontják a gyerekeket, akkor esetleg más tanítja a haladókat és más a kezdőket stb. de minden esetben a segítségre szoruló gyerek/gyerekek mellett ott van a tanársegéd, speciális asszisztens stb. aki figyel rájuk.

  A speciális törődést igénylő tanuló után az iskola pénzbeli és szakmai támogatást kap a helyi tanácstól. A tipikusan fejlődő gyerekek nem szorulnak háttérbe semmilyen tekintetben, ugyanúgy folyik a tehetséggondozásuk és tanításuk.

  A gyerekeim osztályában általában több gondot okoznak a tipikusan fejlődő gyerekek, akiket nem érdekel a tanulás és ezért folyamatosan beszélgetnek az óra alatt, rendetlenkednek és elterelik a többiek figyelmét. Akik nem készülnek el soha a házi feladattal, akik miatt nem engedik ki a többieket az udvarra játszani és akik rendre zaklatják a többi gyereket, csúfolással, verekedéssel.

 • 2014.03.02 16:04:43voros.orchidea

  Kedves Bölcsbagoly!
  1. Már miért videózna a maga védelmére? Bizonyítja, hogy a gyerek beszorult a székbe. 5 mp. Aztán segít, nem? (mellesleg én nem védeném magam, ott van még kb. 25 gyerek, aki elmondhatja, mi történt)
  2. Az enyhén szellemi fogyatékos/autista/hiperaktív/... gyerekeket nem rakhatjuk külön iskolába, hiszen a cél, hogy majd a társadalomban is tudjon teljes életet élni. Vagy a dolgozók közül is kizárnád? Éljen, ahogy akar, híd alatt, holott dolgozni tudna? (Mellesleg ezzel a gondolatmenettel kizárható volna minden osztályból az összes "bajkeverő", akiknek orvosilag semmi bajuk. Ők jobban zavarják az órát ugyanis, tehát MIATTUK tényleg van lemaradás, mert az óra 3/4-e fegyelmezéssel megy el)
  3. Nem a lemaradt tanulóhoz szokták igazítani a tananyagot.... ha 1 gyerek lemarad, akkor korrepetálásra megy, külön tanáránál/napköziben/stb.
  Tanárként mondom, hogy erre NINCS MENTSÉG.

 • 2014.03.03 12:02:36Augustin

  voros.orchidea
  "1. Már miért videózna a maga védelmére? Bizonyítja, hogy a gyerek beszorult a székbe. 5 mp."

  Ezt én sem értem. Ha a saját védelmére videózna, akkor nem kellene szétküldözgetni, hanem elég lenne akkor elővenni, ha a szülő kekeckedik, de akkor se hozni nyilvánosságra, hogy még más kontinenseken a szerencsétlen videóján rugózhassanak az emberek. Szerintem sincs mentség.

 • 2014.03.03 12:04:57bohuš

  Valamit tükröz a hazai oktatás állapotáról, ha ilyen szellemi-erkölcsi-érzelmi retardált, mint bölcsbagoly, tanár lehet. Azért a pedagógusállásnak nem kéne óvómunkahelynek lenni. Arra ott a kosárfonás meg a hólapátolás.

 • 2014.03.03 16:53:59Annie Oakley

  Hát, Bölcs(?) Bagoly, ha te tanár vagy, az nagyon gáz. Ha gyerekekkel foglalkozol, tudnod kéne, hogy milyen nehéz határvonalat húzni értelmi fogyatékos és normális, deviáns és nem deviáns között. Olykor még azt sem tudják szakemberek biztosan megállapítani, diszlexiás valaki vagy sem. Minden jóval összetettebb és árnyaltabb! Ezzel a logikával folyamatosan ki lehetne szórni az osztályokból a lemaradó, tanulási nehézségekkel küzdő, viselkedés problémás gyerekeket, míg maradna 2-3 "normális"... (Mondj egy embert, aki pl. nem szenved valamilyen mentális vagy fizikai problémától!)
  A másik, hogy egyes országokban kifejezetten azért "erőltetik" a vegyes oktatást mert a "normális" gyermekek szociális fejlődését is így kívánják fejleszteni. Megtanulják, hogy a másik nem "szörny", hogy vannak értékei, emberszámba lehet (kell) venni. AZ ilyen gyerekek bizony nem bambán, tehetetlenül bámulnak mozgássérült, értelmi fogyatékos társaikra, hanem tudják kezelni a helyzeteket, és felnőttként nem olyan hitleri nézeteket vallanak, mint te. Mert hogy ez a gondolkodásmód oda vezet. Onnan, hogy a társadalom lehúzó, selejtes darabjainak tekinti valaki a fogyatékos embereket, már csak egy lépés azok elzárása, sterilizálása és likvidálása...

 • 2014.03.03 16:57:08Annie Oakley

  Lenina Huxley: ne gyalázd a bölcsészeket. :)

 • 2014.03.03 17:05:15Annie Oakley

  Tényleg Bagoly, amúgy mit csinálnál, ha a te gyereked lenne fogyatékos? Beraknád egy elfekvőbe? Vagy lehet, hogy épp te hisztiznél legjobban, hogy integrálják...

 • 2014.03.04 08:55:49nyunyóka

  Az én kisfiam "normális", és soha nem volt közöm sérült gyerekekhez, de isten ments, hogy egy ilyen bölcsbagoly-féle pedagógus kezei közé kerüljön valaha a gyerekem...
  Biztos vagyok amúgy benne, ha saját érintettsége lenne a témában, nem osztaná itt az észt (vagy igen, de épp az ellenkező oldalon).
  Tényleg, remélem, nincs saját gyereke...

 • 2014.03.08 14:41:55B.Arthur

  Nem bagoly vagy te, hanem patkány.

 • 2014.03.08 14:44:45B.Arthur

  Nem vagy méltó a tanári pályára, "bölcs"bagoly, minek mentél oda? Hogy ne kelljen dolgozni? Hogy gyerekeket baszogathass? Lélektelen, részvétlen, aljas féreg vagy. Talán még ki is vered a szenvedés látványára?! Fogadnék, hogy jobboldali vagy, eltaláltam? :D Remélem, egyszer beszorul valahova a koszos nyakad, és nem húzod ki... Te vagy a deviáns, te rohadt fasiszta, nem látod, hogy senki nem ért veled egyet?! Húzzál el innen.

 • 2014.03.08 14:46:10B.Arthur

  Sokat vert apuci nadrágszíjjal, ugye? Attól lettél ilyen derék bagoly...

 • 2014.03.08 15:09:24B.Arthur

  Egyallampolgar, neked csak annyit mondok: DÖGÖLJ MEG, FÉREG NÁCI! SOHA NEM FOG A GYÁVA SZAR FAJTÁD GYŐZNI, MERT GYENGÉK VAGYTOK! TE VAGY FÖLÖSLEGES, FOLYTÁL VOLNA LE APÁD LÁBA SZÁRÁN! AZ EMBERISÉG SZÉGYENEI VAGYTOK.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta