SZÜLŐSÉG

Szeretne garantáltan kiborítani egy friss anyát? Segítünk

2014. február 28., péntek 11:16

A szülés utáni első pár hét már önmagában kiborító tud lenni, különösen első gyerek esetén: mit hogyan kell csinálni és jól csináljuk-e, mindez kevés alvással és némi hormonális zűrzavarral együtt meglehetősen esendővé teszi az embert.

Szerencsére a körülöttünk élő emberek kedves kommentárjai sokat ronthatnak a helyzeten – engem legalábbis gyakran kihoztak a sodromból, mind a rokonok, mind a postán előttem álló néni. Összeszedtük, mi az, amit lehetőleg inkább ne mondjon nemrég szült ismerősének.

1. Kis gyerek, kis gond, nagy gyerek nagy gond

„Addig jó, amíg ilyen picike! Kis gyerek, kis gond, nagy gyerek, nagy gond. Élvezd ki minden percét, olyan csodálatos időszak ez, és úgy szalad az idő, gyorsan felnőnek! Most még ott marad, ahova teszed, de majd amikor mászni kezd, majd amikor jön a foga, oviba megy, majd amikor kamaszodik, na majd az lesz csak igazán nehéz."

Igen, lehet. Lehet, hogy harminc év múlva pont ezt fogom érezni én is. Jelenleg azonban hat hete nem aludtam másfél óránál többet, a melleim sajognak, a baba sír, néha tudom, miért, általában viszont fogalmam sincs, a gyerekorvos azt mondta, nagyjából három hónapos koráig lesz még hasfájós, és annyira nem érzem, hogy szaladna az idő, nekem az a három hónap pontosan egy örökkévalóságnak tűnik.

A baba gyönyörű, imádom a selymes kis pihehaját, az illatát, és a szuszogását, amikor alszik (azt különösen), ugyanakkor ez egy nehéz időszak. Nem szeretnék hallani arról, hogy a komplett gyermeknevelés során ez az első pár hét a legszebb, és ezután már csak kevésbé szép, viszont sokkal nehezebb lesz.

2. És van elég tejed?

Szoptatod? Szoptatod még? Még mindig szoptatod? És fejsz? Nem kell fejni, kislányom. Káposztát semmiképpen se egyél, viszont nagyon sok tejet kell inni. Tehéntejet egyáltalán nem szabad inni. Még mindig háromóránként eszik? Dehát már négyóránként kellene. Dehát igény szerint kellene. És azt kérdeztük már, hogy van-e elég tejed? Ó, istenem, hát nincs is annál szebb, mint a békésen szopizó kisbaba! Ugye nem fogod a parkban is megszoptatni"

A szoptatás abból a szempontból érdekes téma, hogy az érintettek általában személyes, intim kérdésnek tartják, a kívülállók ezzel szemben közérdekű témának.

Mindenkinek tudnia kell, van-e elég tejem. Senkinek semmi köze hozzá, mennyi tejem van, világos?

Egyébként is elég nagy a nyomás, mióta kiderült, hogy az anyatej jobb a babáknak a tápszernél, tehát valamirevaló anya szoptat, és nem tömi a gyerekét azzal a fűrészporral. Aki tud szoptatni, szuper. Ugyanakkor rengeteg oka lehet, ha az ember nem tud vagy nincs elég teje: természetesen rossz szoptatási gyakorlat is okozhatja, de a közvetlen környezetemben két hónapon belül volt egy lány, akinek tejmirigyelégtelensége van, egy másik, akinek ciszta miatt fel kellett vágni az egyik mellét a kisbaba egy hónapos korában, és egy harmadik, súlyos emlőgyulladással.

Önhibánkon kívül is előfordulhat, hogy az ember átmenetileg vagy állandó jelleggel tápszerpótlásra kényszerül. És akkor mit mondok a szomszédnak? Nem, csókolom, nincs elég tejem – és lehajtott fejjel elsündörgök? Mi köze hozzá? Az én életem, az én gyerekem, az én mellem.

3. Úristen, milyen kis picike!

„Úristen, milyen nagy! Jaj, de nehéz! Jaj, mekkora feje van! Milyen kis görbék a lábai! Milyen aranyos kisfiú / kislány!"

Mások súlyán rugózni illetlenség, és ebbe a babák is beletartoznak. Általában, ha a kisbaba egyébként egészséges, és a nemét is eltaláltuk, akkor nincs baj az ilyen megjegyzésekkel. Ha viszont a korához képest tényleg túl kövér (mert mondjuk anyuka terhesség alatti cukorbetegségben szenvedett, ami gyakran nagyobb súlyú babát eredményez), vagy túl vézna (mert mondjuk koraszülött volt, és még nem hozta be a lemaradást, neadjisten gyomor-bélrendszeri vagy egyéb komolyabb betegség miatt nem hízik), esetleg fejlődési rendellenesség miatt tartja furcsán a lábát, akkor az ártatlan kérdésünkkel érzékeny pontra tapintunk.

A kismamák általában azt sem viselik jól, ha tündéri kislányukat kisfiúnak nézik, esetleg vagány kisfiukat lánynak. Persze, nem muszáj megsértődni, vicces helyzetek is születhetnek, például amikor a kabátom alatt lapuló, elöl hordozott, angyali kislányom láttán egy járókelő néni így kiáltott: „Jaj, de aranyos... Ja, azt hittem, kiskutya, vagy úgyis az?”. Személy szerint engem a „jaj, de kis könnyű” megjegyzésekkel lehetett kiborítani, ugyanis amikor a hasfájós négykilós babát hosszú órákig hurcolom a lakásban, akkor az igenis nagyon nehéz.

4. Nem kéne rá még egy zokni?

„Nem kéne levenni róla egy pulóvert? Nem fog így megfázni? Biztos melege van. Csak így takaró nélkül? Nagyon fúj ám a szél! Odaállsz vele a huzatba? Ilyen hidegben is kiviszed? Ilyen szép időben nem viszed ki? Nem kéne bekapcsolni a klímát? Ki kéne kapcsolni a klímát, nem? Kinyitni az ablakot? Becsukni az ablakot? Levenni róla azt a zoknit?"

Arrrgh. Kisgyereket felöltöztetni nehéz, mert nem érezzük, fázik-e vagy melege van. Persze, be lehet nyúlni a hátához, és ha ömlik róla a víz, akkor feltehetőleg nem fázik, de egészen pontosan soha nem fogjuk tudni. De van egy jó hírem: valamennyire épeszű kismama túl nagy hibát nem követhet el a mérsékelt égövön. Ha kicsit melege van, attól nem lesz semmi baja. Akkor sem lesz semmi baja, ha a többi babán már kesztyű van, rajta meg nincs.

Egyszer összefutottam a barátnőmmel és ikreivel, amikor azokon nem volt sapka!!! Az enyémen sapka volt, viszont barátnőm legnagyobb ámulatára nem volt rajta harisnya! Mindketten csak néztünk, hogy lehet így felöltöztetni egy gyereket. Mind egészséges, boldog kisbabák. Az ilyen kérdéseknek egyetlen hatásuk van: az amúgy is bizonytalan anyuka totál inkompetensnek fogja érezni magát. Még azt se tudom, mit adjak rá a gyerekemre. Majd aztán miattam kap tüdőgyulladást.

5. Biztos azért sír, mert éhes!

„Biztos azért sír, mert tele a pelusa! Biztos álmos, fáj valaije, melege van, fázik, szomjas, unatkozik!"

Biztos. A csecsemők még nem tudnak beszélni, és mindenféle okból sírnak. És olyan is van, amikor nem tudjuk, miért sírnak: az egészséges csecsemő átlagosan napi két órát sír. Amikor az ember csecsemője sír, az anyukák egy dolgot tehetnek: végigveszik a leggyakrabban sírásra okot adó helyzeteket, és orvosolják azt. És ha utána még mindig sír, akkor vigasztalgatják.

Ezzel azt akarom mondani, hogy nem létezik a földön olyan anya, akinek ne jutna eszébe a sírásról, hogy hátha éhes, meg hátha tele a pelusa: ez az első két tétel a listán. Ha megkérdezed tőlem az utcán, hogy „nem lehet, hogy éhes?” azzal azt sugallod, hogy totál hülye vagyok, még az se jutott eszembe, hogy éhes lehet a gyerek. De, eszembe jutott. Mi több, indulás előtt megetettem. A pelenkáját is most cseréltük ki. Magamtól is eszembe jutott, hogy néha pelenkát kell cserélni, oké?

Bármi egyéb

Ehhez a cikkhez körbekérdeztem a barátnőimet, milyen kérdésekre ugrottak ők. Az egyik válaszoló ezt mondta: „dehát minden kiborító tud lenni, nem?”. De. Vagyis a fenti, túl személyes és/vagy a kismama kompetenciáját megkérdőjelező kérdéseken kívül még számtalan olyasmi lehet, ami rosszul esik.

Ez nem jelenti azt, hogy kisgyerekes anyákhoz nem lehet hozzászólni; azt jelenti, hogy tartsuk tiszteletben az anya határait és érzéseit. Ha látjuk, hogy egy téma számára valamiért kellemetlen, akkor inkább ne erőltessük. Ha pedig nem tetszik a kérdésre adott válasz (És hol alszik? Micsoda, egy ágyban alszol vele?! Micsoda, nem alszol vele egy ágyban?!), akkor se ítélkezzünk, vagy ha muszáj, akkor csak magunkban.

És természetesen kerüljük azokat a megjegyzéseket, amelyek terhességtől-babázástól függetlenül is udvariatlannak számítanak, például ne kövessük nagymamám példáját, és lehetőleg ne kérdezzük meg, hogy „te híztál? A szoptatástól nem fogyni szoktak?”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.02.28 12:10:40Fluoro

  A fényképen az 1 napos baba grimaszol, mert éppen bántotta a szemét a fény. Hozzászólás: jaj de kis mérges! Biztos máris tudja, milyen egy cudar világra született! Peersze....

 • 2014.02.28 12:12:36Hoppácska

  Az ilyen "10 dolog, amit ne mondjunk/kérdezzünk" valakitől dolgok mindig baromságok.
  Addig örüljön mindenki, amíg foglalkoztatja a többi embert az, amit csinál, az hogy gyereke van stb.
  Majd akkor lesz okod panaszkodni, ha mindenki lesz*rja azt, hogy ki vagy/mi vagy, mit csinálsz stb.

  Például ez is:
  "És akkor mit mondok a szomszédnak? Nem, csókolom, nincs elég tejem – és lehajtott fejjel elsündörgök? Mi köze hozzá? Az én életem, az én gyerekem, az én mellem."
  Ja, szóval nem akarod, hogy mások belefolyjanak az életedbe. Rendben, de akkor máskor se akard! Akkor se, hogy "jaj, kedves szomszéd néni, vigyázna egy kicsit a gyerekemre? segíteni levinni a babakocsit a lépcsőn, kedves szomszéd? jaj, hozna nekem a patikából babatápot?"
  Nem vazze, a te életed, a gyereked, a te melled.

  Ja, hogy SEGÍTSÉG azért kellene, csak kérdezősködés nem, éééééééééértem.
  ----------------------------------------
  Figyelem, ez a hozzászólás nem sarkított jobban, mint maga a cikk!

 • 2014.02.28 12:23:40belekotyogok

  Komolyan kérdezem: de akkor mit lehet egyáltalán kérdezni egy olyan kismamától, akivel nem vagy túl szoros ismeretségben, de pl összefuttok buszon/váróteremben stb, ahol "illik" beszélgetést kezdeményezni.
  Ráadásul ha találok semleges témát, akkor meg anyuka lesz rám kiborulva, hogydehát nem is érdeklődtem a babáról...

 • 2014.02.28 12:30:29félértelmiségi

  Belekotyogok: például azt, hogy hogy érzi magát. Hogy bírja? Hogy hívják a gyereket? Mikor született? Ha megkérdezed, hogy érzi magát, és hogy bírja a gyerekezést, máris lesz támpontod, hogy ő miről szeretne beszélni, mit tart fontosnak elmondani. Ez szerintem kb olyan - nyilván megint sarkítva -, hogy ha egy nem közeli ismerősödnek meghalt az anyja, akkor nem fogod tőle megkérdezni, hogy "és rendesen felöltöztette a temetési vállalkozó?" "És könnyen ki tudtad fizetni a temetést?" Hanem inkább elmondod, hogy őszinte részvéted, oszt annyi. Aztán ha még szeretne róla beszélgetni, akkor beszélgettek.

 • 2014.02.28 12:43:29belekotyogok

  félértelmiségi: éppenséggel bármilyen kérdésen lehet fogást találni, ha valaki olyan állapotban van... (lsd Bármi egyéb...)

  3. pont:igen, egy újszülött többnyire pici, pláne, ha ritkán lát az ember kisbabát. Szóval ez túl van parázva, mert ha rácsodálkozok, hogy pici, akkor az azért van, mert pici, és semmiféle hátsó szándék vagy rosszindulat nincs ebben.

  Szerintem itt alapvetően nem a kérdéssel van baj, hanem azzal, hogy a kérdező a választ hallva mennyire viszi tovább a témát és teszi hozzá a saját maga megjegyzéseit, amelyek aztán valóban tapintatlanok és kellemetlenek lehetnek.

 • 2014.02.28 12:45:46YessicaHard

  Most nem leszek népszerű, de kimondom: a gyereked igazán csak neked (és családtagjaidnak) érdekes/szép/csodálatos. Senki másnak nem. Nem kell folyton a gyerekről beszélni, mert van egy csomó ember akiknek ez érdektelen. Még akkor is így van ez, ha te bódult tudatállapotban úgy látod, hogy gyermeked az Univerzum egyetlen létező kincse. :)))

 • 2014.02.28 12:55:09mószer aranka brigád

  Hű de mérges ez a kismama. Én aztán vele semmiről nem szeretnék beszélgetni. Úgyis mindenben talál kivetnivalót. Ha ezt a szösszenetet egy kis humorérzékkel írta volna meg, akkor semmi kifogásolni valót nem találnék benne, hiszen jól összeszedte szokásos mondatokat. A posztíróból viszont fröcsög a kivagyi düh mindenki felé. Áldozata a gyereknevelésnek, a világ körülötte kell, hogy forogjon, mert szült 1-2 gyereket. Elárulom, nem fog körülötte forogni. Jobban tenné, ha ő is egy kicsit több toleranciával fordulna a környezete felé. Ha egy kis elnéző mosollyal viselné a közhelyes kérdéseket, ő is jobban járna. Hoppácska, egyet értek.

 • 2014.02.28 13:11:56bohuš

  mószer aranka brigád:

  ha többet is értenél, nem csak egyet, akkor egyetértenél a cikkel. haha.

 • 2014.02.28 13:16:59mószer aranka brigád

  bohuš:
  Hát, így van ez, valóban bajban vagyok az egybeírás, és különírás szabályaival. Köszönöm, hogy megértetted a lényeged. :)

 • 2014.02.28 13:25:32Pannon Puma

  Látom, mindenkinek sikerült megértenie a cikk lényegét ...

 • 2014.02.28 13:32:46MINE

  Kedvenceim: - Miért nem adsz neki teát? Biztos szomjas! (3-4 hónapos volt, és szoptattam, mint a güzü)
  - Mennyi idős? .... hónapos. nahát, sokkal kisebbnek gondoltam. (Kössz, de az már nem érdekli, hogy szívok a hozzátáplálással.)
  - 15 hónapos, és még nem jár??? Az enyém már 9 hónaposan a bilin ült, 1 évesen már szaladt.

 • 2014.02.28 13:50:46Kisolasz

  Ezek az "indulatos reakciók", a "fröcsögő kivagyi düh mindenki felé" nem konstans dolgok. Egy kisbaba sok hétig kisbaba, az anyuka meg többször találkozik ezekkel a kérdésekkel. Az adott kérdés 10-ből nem 10-szer váltja ki a cikkben leírt reakciókat, de pont azért illik kerülni, mert előfordul.
  Ha egy anyuka nem tudja, mit tegyen, keresni fogja a választ, vagy segítséget kér. Okoskodni nem jó, a gyermeket Ő ismeri a legjobban.
  Az indiszkrét kérdések meg kiborítják, hiszen egyébként is fáradt, és sokszor borzasztóan unja a napi dolgokat, a 100x lejátszott dallamokat, az 50x elénekelt bóbitát, meg a társait.

  kispapa

 • 2014.02.28 14:14:22koookusz

  Nem ertem miert divat manapsag allandoan nyavajogni az anyukaknak, mindenen felhaborodni vagy az egeszet egy teherkent felfogni. Csak konyorgom, az ilyen ne vallaljon tobbet! Nem kotelezo.
  Ket eves a kislanyom, s engem bant, amikor ezeket a cikkeket olvasom. egyszer az a baj, h "be vagyok zarva, jaj de unom, nem aludtam, megorulok" maskor meg az a baj, h "miert szol hozzam barki". Minden baj. Raadasul amikor olyan alacsony a gyermekvallalasi kedv, tenyleg ilyen cikkeket Kell irogatni. Hat nem! Hala a Jo istennek, h en nem nyavajogtam a terhesseg alatt, mert izgalmasabb volt a varakozas, minthogy barmilyen nehezseg elkeseritett volna. Hala a Jo istennek, h nem akasztott ki a nem alvas, a kaki, a kedves emberek erdeklodese, a szoptatas, semm, de semmi, mert csak a kicsi szamitott, s egy kis mosolya mindig ellensulyozta a nehezsegeket.

 • 2014.02.28 14:27:30Tevecca

  Tőlem megkérdezték hogy meggyógyult-e már a gátam. A boltosnéni. Kissé kiakadtam.

 • 2014.02.28 14:49:44Reika83

  Én fel szoktam tenni többet is a fenti kérdések közül. Nem a kismama idegesítésére. Nem tudok mit kezdeni a gyerekekkel, a tény sem hoz lázba különösebben, ha valaki gyereket szül a környezetemben. De mivel általában általam kedvelt emberekről van szó, szeretnék udvarias lenni ezért érdeklődöm. És zavarban vagyok, mert nem tudom mit kérdezhetnék. Ezért aztán mindent bevetek amit valaha gyerekes környezetben hallottam. Muszáj témába vágóan, mert tapaszlataom szerint a legtöbb frissen szült anyuka másról nem nagyon tud/akar beszélni.

 • 2014.02.28 14:49:50rókamanguszta

  Nekem meg odaült "anyós", miközben szoptattam és megtaperolta a mellemet, hogy van-e elég tejem. Hát csak a családi béke kedvéért nem szóltam be neki.

 • 2014.02.28 14:58:17R2D2 & C3PO

  Ez a kisgyerek kis gond, nagy nagy, ott bukik meg, hogy a nagy alapból nem fizikai fájdalommal jár (persze megverheti az édes jó anyját, de azért ez viszonylag ritka), míg egy kisbaba keményen fizikai fájdalom és emellett kell bírni az éjszakázást, meg a többi nyűgöt. Plusz azért alapból megváltozik az élethelyzete is az embernek és pszichésen sokkal megterhelőbb, mint egy kamasz.
  Plusz mondjuk anyám, aki eltartja és gondoskodik a nagyanyámról, szvsz nem a gond kategória. Inkább pont fordítva, az lenne a gond, ha nem lenne a nagyanyámnak gyereke... Szóval van az a kor, mikor a gyerek már közel sem teher, hanem inkább az, aki felemel.

 • 2014.02.28 15:01:22R2D2 & C3PO

  A kettes pontra simán mondtam, hogy nincs. A kérdezők döbbenete követte - egyszerűen nem tudtak ezzel mit kezdeni, mert a jópofizó szöveg az, hogy persze van. Ráadásul anyám korosztálya pláne nem tud ezzel mit kezdeni...

  De amúgy ez kifejezetten vicces, szóval akinek nincs teje, nyugodtan "vallja be", szerez magának pár vidám pillanatot. ;-D

 • 2014.02.28 15:52:55BSz

  Kismamához nem kell szólni, az a biztos.

 • 2014.02.28 15:53:09cs_smally

  1.megmondásra mindig ennyit válaszolok: kis gyerek kis öröm, nagy gyerek nagy öröm. Tény, hogy lesznek nehéz időszakok, ha lányom vagy a fiam nagyobb lesz, de pont ezért (is) akartuk őket! Ha gondnak érezném, nem lett volna gyerekünk.
  2.kérdésre én is nyíltan annyit válaszolok, nincs, nem volt, a nővérével sem volt. De nekem ez így tökéletes. És Apa is élvezi, hogy etetheti a lánya után a fiát is. Pont. Erre sem lehet semmit mondani. Az meg, hogy én mit érzek ezzel kapcsolatban az az én dolgom.
  3-4-5 Hát igen, ezek kimerítik néha az okoskodás fogalmát, de második gyermeknél már sokkal rugalmasabb az ember lánya, és úgy finoman leperegnek róla ezek a megjegyzések.
  Tény, hogy van az az idegállapot, amikor egy kisgyermekes anyával nincs értelme semmiről sem beszélni, de azért az anyáknak (így nekem is) van/vagy lehetne annyi ereje, hogy ha véletlenül mégis ilyenkor talál be valaki egy-egy hülye kérdéssel, akkor mosolyog, válaszol, aztán majd amikor senki nem látja, akkor kidühöngi magát.
  Egyik kolléganőm kérdezte meg egy bevásárlás során, amikor véletlenül találkoztunk, hogy "és jó kisbaba?". (Tudni kell, hogy egy olyan munkahely olyan alkalmazottja, akik szó szerint haragudtak rám, amiért várandós lettem. Szülés után én nem jelentkeztem, ők nem érdeklődtek irántam. ) Válasz: Hát persze, hogy jó baba. (Nem b+, majd pont neked panaszkodom esetleg, hogy épp mostanság nagyon nyűgös, fogzik, vagy akármi.) :)

 • 2014.02.28 15:56:13Augustin

  "A posztíróból viszont fröcsög a kivagyi düh mindenki felé. Áldozata a gyereknevelésnek, a világ körülötte kell, hogy forogjon, mert szült 1-2 gyereket. Elárulom, nem fog körülötte forogni. Jobban tenné, ha ő is egy kicsit több toleranciával fordulna a környezete felé."

  Köszi a vidám percekért! Ezen most jót röhögtem. Az egyik szingli kollégám szokott így kirohanni az anyukák ellen. Az egy más kérdés, hogy amikor neki valamilyen okból kifolyólag egy éjszaka nem sikerül kipihennie magát, elvárja, hogy senki ne "idegesítse", mindenki tolerálja, hogy fáradt, viszont ő nem tudja megérteni a krónikusan kialvatlan embereket.

 • 2014.02.28 15:59:42InBloom

  Most akkor mit lehet kérdezni és mit nem? Mert nekem kb. annyi esett le, hogy gyerekről/gyerekre semmit ne mondjunk, ne kérdezzünk, sőt ha lehet akkor levegőt se vegyünk, hátha azért is megsértődik az anyuka? Ha egyszer egy kisbaba van a kezében, akkor nyilván arról fognak érdeklődni mi van vele, hogy van, stb. és nem arról hogy hol vette az új fülbevalóját nem? Ha valakinek ennyire alacsony az ingerküszöbe, az ne beszélgessen emberekkel.

 • 2014.02.28 16:10:55atvitt ertelem

  Igen, én is kicsit hisztinek érzem. Rólam ezek simán leperegtek. Már a babavárások alatt is jön a sok okos, kéretlen jótanács, de kit érdekel? Ezen felhúzni magam? Szépen megköszönöm esetleg (ha jószándékúnak érzem az érdeklődést vagy a tanácsot), aztán mindent csinálok úgy, ahogy én jónak gondolom. Egyik fülemen be, a másikon ki. Érdemes ezért dühödten visszaszólni?

 • 2014.02.28 16:21:38Fluoro

  Reika83, egy őszinte hozzászólás:) ezért is nem kell ezekre a kérdésekre fel kapni a vizet, mert általában jóindulatból kérdezősködnek az emberek, csak néha nem a legszerencsésebben.Gyermektelen férfiak azért tudnék necceseket beszólni, de az már nem ez a kategória.

 • 2014.02.28 16:25:01Roroki

  Nincs ezzel a cikkel semmi baj sem. En szinte minden ponttal egyetertek - bar meg van par honap a szulesig. Az "es ugye szoptatni fogod" kerdesektol viszont mar most falra maszok.

 • 2014.02.28 17:35:30D2

  Javaslom, hogy minden frissen szült anyukának kizárólag aktuálpolitikai és/vagy megoldatlan matematikai vonatkozó kérdéseket tegyünk fel. Ha eléggé ostobán néz ki az álmos szemeiből akkor örülni fog a "van tejed?" kérdésnek is ;).

 • 2014.02.28 18:15:48Marcsee

  Hogy megint mennyi sötét, érzéketlen troll került elő..Látom a hozzászólók nagy része sosem szült még és sosem fordult elő velük, hogy napi 2-3 óra alvással kellett ellátni ugyan azokat a teendőket + a kis jövevényt, amit addig minimum 7-8 óra alvással. Ráadásul a hormonok sem szoktak a női idegekre pozitív hatással lenni. A nagyokosoknak és a negatívoskodóknak ajánlom, hogy próbálják ki a minimálalvást. 2 nap után visítani fognak a jól megérdemelt hétvégéért - ami ugye az anyukáknak sosem jön el - és utálni fognak mindenkit, aki nem "normálisan", hátsó gondolatok nélkül szól hozzájuk. Fáradtan, kialvatlanul egyébként is mindenki mogorva és mufurc és semmire sem úgy reagál, ahogy a rendszeresen regenerálódó embertársak szoktak.
  Szívemből szólt a cikk. Köszi, hogy leírtad:)

 • 2014.02.28 18:16:18kunzoo

  A szoptatási tanácsadó azt mondta, hogy a "Van tejed?" kérdésre nyugodtan kérdezzek vissza a "Milyen a házaséletetek?" kérdéssel. Kábé ennyi közük van hozzá :D Amikor közöltem, hogy császármetszéssel jött világra a gyermekem, mindenki egyből arra gondolt, hogy programozott császár és már baromira untam magyarázni, hogy életmentő műtétről volt szó, nem attól fostam, hogy kinyúlik a bőr a hasamon :P
  Most várjuk a második babánkat, remélem már nem fognak beleokoskodni - még a legnagyobb jóindulattal sem...

 • 2014.02.28 18:41:43D2

  Marcsee: vagy szültek párat, de attól még intelligens felnőtt emberek maradtak, akik képesek kommunikálni, és nem alakultak át kétbites rinyagéppé :(

 • 2014.02.28 20:43:42dioskalacs

  a császár nálunk is sokakat meglepett. mintha nem lenne mindegy számukra, hogy jött ki az a gyerek.

 • 2014.03.01 00:28:53anothernick

  huh, hát vannak még "jobb" kérdések is, de őszintén, már elfelejtettem. annyira nem érdekeltek ezek, de ha valami meg igen, kérdeztem. aki meg hülyeségeket beszélt, mosolyogtam rajta. ennyi. nekem nem volt energiám az ilyesmivel foglalkozni, főleg nem kiakadni rajta. akinek van, szüljön gyorsan még egyet ;)

 • 2014.03.01 06:49:32bohuš

  mószer aranka brigád:

  Egy béna szóvicc volt, de azért szó szerint is értettem. Te egyet értesz: magadat és a magad szempontjait. Amit a cikkíróról írtál, rólad mond sokat, nem róla, akit valószínűleg nem ismersz, de azért nagyon pontosan leírtad, milyen is ő.
  A te szempontod meg az, hogy ha szeretsz otromba kérdéseket feltenni, nehogy már ne tehesd. Ajánlok még néhányat, hogy biztosan a környezeted kedvence légy:
  kamaszoknak: Mikor fogsz megnőni? Hogy megy a suli? És a csajozás/fiúzás? Pattanásokra használsz valamit? Hajaddal nem kéne kezdeni valamit? Ez a ruha most tényleg divatos?
  Fiataloknak: Iskola? Nyelvvizsga meglesz? Nincs még munkád? De jelentkeztél több helyre, ugye? Kollégákkal kijössz? Csak tudni kell alkalmazkodni, akkor minden rendben lesz. Mikor nősülsz/ mész férjhez? Gyerek mikor jön? Második babát nem akartok? (Ezt lehetőleg az közvetlenül az első születése után.) Úristen, harmadik, miből fogjátok eltartani? Kicsit meghíztál, nem? Te őszülsz?
  Idősebbeknek: Jó ég, te vagy az? Meg sem ismertelek, úgy megöregedtél/meghíztál/megőszültél. És hol tartasz most (kocsi/ház/karrier)? Még együtt vagytok? Pedig megcsalt, nem? Ja, megbocsátottál, hát nem lehet könnyű, ugye?
  Idősebbeknek: Emésztés, kaki rendben? (Mondjuk az öregek egy része perverz és erre szívesen válaszolna). Hogy össze tetszett menni/Hogy meg tetszett hajlani! Hogy kihalt már mindenki maga körül, nehéz lehet, ugye? Esetlegaz adu ász: És a halálra tetszik készülni?
  Ez csak egy kis ízelítő, bővítsd nyugodtan és tett fel őket, lehetőleg olyan embereknek, akikkel két évente egyszer találkozol/ tök ismeretlenek a boltban, buszon, bárhol, aztán lepődj meg, hogy az emberek milyen bunkók, már beszélgetni se szeretnek.
  Vagy fogadd el, hogy az otrombaság az otrombaság, és az emberek jó része nem szereti.

 • 2014.03.01 09:21:24Kísérletinyúl

  igen...ezek pont azok,amik nekem is az agyamra mentek..
  falun ráadásul még sokkal,de sokkal többször előfordulnak..
  a "kedvencem" :
  kis gyerek még a játékait töri össze,a nagy meg már a szívedet..
  aaarrggghh,ezért ütni tudtam volna..láncfűrésszel!
  úgyhogy én inkább kijártam a gyerekkel az erdőbe levegőzni,hogy véletlen se találkozzak senkivel

 • 2014.03.01 13:47:28rozsomák

  Ez az egész cikk nem kismama-specifikus és semmi köze a gyerekhez.

  Ez egy nyűgös ember monológja, aki még abba is belekötne, ha simán "Jó Napot !" -tal köszönnének neki, mert "Mi köze hozzá másnak, hogy milyen napom van, az magánügy, hogy jön ez hozzá, hogy kívángason itt nekem ? Miért nem törődik a maga dolgával??!!"

  Vannak ilyen emberek, na, meg vannak ilyen hangulatok, hogy "hagyjon békén mindenki"

  Semmi köze a gyerekhez.

 • 2014.03.01 13:49:55Napocska77

  Hát, aki ilyenen ennyire kiborul az megérdemli :) szerintem semmi bántó ebben, kb olyan, h a hogy vagytok? on akadna ki. Nyilván közhelyek éa válaszolni is elég rá valami általánosat. Én pl. ha valami konkrétan érdekelt/gondot okozott azt a szakemberekel beszéltme meg(védőnő, gy.orvos stb).

 • 2014.03.01 13:57:33Napocska77

  yessica hard ez pontosan így van! és engem sem érdekel mások gyereke, ezért sokszor én is általánosságokat kérdezek mert nem akarok bunkónak tűnni de amúgy a sajátaimon kívül egy nekem kvázi idegen gyerek értdektelen, mnit, ahogy másnak is az enyém. Van pár közeli ismerős/barát ill. családtag, akikkel nyilván más a helyzet de pl. a parkban sétáló Kovácsnéval, ugyan miről beszélgessek ha megszólít a homokozó szélén és egy babakocsit tologat? Hát kb ilyenekben merül ki a téma :)

 • 2014.03.01 14:54:21kunzoo

  Szerintem nem fröcsögés és nem ideggyenge az, aki kiborul az ilyen kérdéseken, csak a poszt írója elfelejtette megemlíteni, hogy amikor 99999-szer mosolyogva megválaszolta az említett kérdéseket, utána jön a +1 fő, aki az utolsó csepp a pohárban :)

 • 2014.03.03 14:17:30Exike

  2-es ponttal teljesen egyetértek.
  Miért kell a tejről kérdezgetni és miért kell a szoptatást a rokonoknak ilyen nyíltan és pofátlanul bámulni?
  Én is utáltam.

 • 2014.03.10 15:53:11Blessa

  Nagyjából egyet értek a cikkel, és a pontokkal, de annyiban pontosítanék, hogy pl a "biztos azért sír mert éhes" mondattal úgy tudtak kiborítani, mikor egy órán belül kb 50-szer mondták el ugyanezt.
  Szóval nem sértő meg zavaró ha megkérdezik, inkább csak egy idő (hetek, hónapok) után besokall az anyuka ha állandóan felteszik neki ezeket a kérdéseket.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta