SZÜLŐSÉG

Van ilyen: nincs tejem, mert tejmirigyem sincs elég

2014. február 22., szombat 20:26

Szoptatni mindenki tud. Aki akar. Hiszen ez fejben dől el, aki nem tud, az nem is akarta igazán. Esetleg rossz tanácsokra hallgatott, helytelenül fogott hozzá, nem készült fel rendesen, félreinformálták, nem volt elég kitartó.

shutterstock 136385837
Fotó: Shutterstock

Vagy esetleg azon ritka esetek közé tartozik, aki valóban nem tud. A barátnőm, Eszter például mindent megpróbált, mígnem többféle mellszívó, tejszaporító gyógytea, Szoptanít készülék és két La Leche Ligás tanácsadó után kiderült, hogy azon ritka esetek közé tartozik, aki hiába akar, tényleg nem tud szoptatni.

Nincs elég tejmirigy

A tejmirigyelégtelenség a nők egy kis hányadát érintő, viszonylag ritka probléma. Azt jelenti, hogy nincs elegendő tejmirigy a mellükben, és ezért kevés anyatej termelődik. Azaz a pszichés állapotunk, eltökéltségünk és mellre helyezési technikánk mellett konkrét fizikai tények is meghatározzák a tejtermelés képességét.

Fontos tudni, hogy a tejmirigyek méretének a világon semmi köze a mell méretéhez: kis mellben is lehet sok tejmirigy, és fordítva. Mivel a tejmirigyek serdülőkorban fejlődnek, ezért az ok esetenként itt keresendő: a szakértő szerint tejmirigyelégtelenséghez vezethet például a kamaszkorban folytatott drasztikus fogyókúra, anorexia, bulimia, és még számtalan egyéb ok.

Ilyen esetekben a dolog nem az akaraterőn múlik, és lehetséges, hogy a legalaposabb segítségnyújtás és a kismama kitartása ellenére sem sikerül a szoptatás. A diéták mellett a pajzsmirigy alulműködés és a tejmirigyek mérete között szintén kapcsolat lehet, ugyanis pajzsmirigyhormon-hiányos serdülőknél a tejmirigy- és tejcsatornarendszer fejlődése zavart szenvedhet.

Eszternek nem volt pajzsmirigybetegsége, sem egyéb betegsége serdülőkorában, nem folytatott durva diétát, édesanyjának pedig rengeteg teje volt, így az ő esetében az ok ismeretlen maradt. Sajnos magát a problémát is csak hosszas szenvedés után ismerték fel.

Hiszen teje mindenkinek van, anya!

Eszternek terhessége alatt eszébe sem jutott ilyesmi, fel sem merült benne, hogy a babakelengyével együtt cumisüveget kellene vásárolnia, úgysem lesz rá szükség. Természetes úton szült, bababarát kórházban, és ahogy a nagykönyvben meg van írva, egyből szülés után a mellére tették a kislányt. A szülésznő ott helyben megmutatta, hogyan kell csinálni, a baba pedig szépen cuppogtatott. Ez volt délután ötkor. A másnap reggeli viziten még semmi jele nem volt a problémának: nagy csinnadrattával megjelent a főorvosasszony és néhány csecsemősnővér, az egyik nővér megnyomkodta Eszter mellét, amiből jött is egy fél csepp tej. Eszter megkérdezte, szerintük elég teje lesz-e, mire a nővér így felelt: „Hiszen teje mindenkinek van, anya!”.

Hiszen teje mindenkinek van, anya!
Hiszen teje mindenkinek van, anya!
Fotó: Shutterstock

Eszter ekkor hallotta először ezt a mondatot, majd utána még nagyon, nagyon sokszor. A kórházban még elküldték a nagy, ipari fejőgépez, ami kb. 5 gramm tejet préselt ki belőle, majd utasították a gyakori mellretételre. Ezután egész nap rajta volt a pici, le sem tette.

Elrontottad a tápszerrel!

Miután az egész nap mellen cuppogó csemete még mindig éhesen üvöltött, Eszter kikönyörgött neki egy kis tápszert. Végül hazatértek a kórházból, azzal a tanáccsal, hogy „gyakran mellre kell tenni”, ami meg is történt: Eszter egész nap a mellén tartotta a picit, aki ennek ellenére besárgult. Próbálta tápszerrel pótolni, persze közben teljesen kiborult, hogy „uramisten, tápszerrel itatom szegénykémet, nem tudom táplálni a saját gyerekemet, milyen anya az ilyen??”. A külvilág sem sokat segített, bár férje nyugtatgatta Esztert, a rokonok és barátnők inkább a "teje mindenkinek van", "biztos rosszul teszed mellre", "elrontottad a tápszerrel", "rossz ételeket eszel" vonalon mozogtak.

Úgyhogy küzdöttek tovább, Eszter szoptatott-fejt-szoptatott-fejt, jött a szoptatási tanácsadó, használták a Szoptanít készüléket (ez egy olyan eszköz, amivel egy kis csövön keresztül szoptatás közben lehet pótlást adagolni), az összes létező népi módszert kipróbálták és kórházban is voltak, mivel a baba az erőfeszítések ellenére még jobban besárgult.

A szoptatási tanácsadó jött rá

Eszter egy ponton a La Leche Ligához fordult, ahol két szoptatási tanácsadóval is konzultált. A LLL-val egyébként Eszter messzemenőkig elégedett volt, nagyon precízek és segítőkészek voltak vele, telefonon ingyen tanácsokat adtak, bátorították, és végre valaki nem a szokásos „csak akarni kell” szöveggel jött. Végül a szoptatási tanácsadó jött rá, hogy Eszternek minden bizonnyal tejmirigyelégtelensége van: ezt részletes kikérdezés és a mellek áttapintása útján gyakorlott szakember diagnosztizálni tudja.

shutterstock 77761978
Fotó: Shutterstock

Eszter ezután is szoptatott tovább, mindig a tápszer előtt kínálta tejjel a picit, így alkalmanként 10-15, nagy ritkán 20 g anyatejhez jutott a baba. Ez táplálékbevitelnek ugyan kevés, az anyatejben lévő immunanyagok, valamint a kötődés szempontjából azonban fontos és elegendő. Eszter kislánya jelenleg hat hónapos, gyönyörű, mosolygós, egészséges kisbaba.

Ultrahang után jár a tej

Eszter a pici saját tej plusz a tápszerpótlás mellett maradt (bár néhányan a környezetében még így is felhördültek, amiért „fűrészporral” eteti a gyereket), és mivel két szoptatási tanácsadó is megerősítette a diagnózist, nem ment el ultrahangvizsgálatra. A tejmirigy-elégtelenség ugyanis a mellek ultrahangvizsgálatával diagnosztizálható a legkönnyebben, hiszen ilyenkor látszik a mirigyállomány csökkent volta.

Azokban az esetekben, amikor a diagnózist ultrahang is alátámasztja, az ember jogosultá válik az anyatej-pótlásra, azaz a gyermekorvos receptje alapján a védőnőnél vagy a helyi tejosztó állomáson anyatejhez juthat. A hasonló cipőben járóknak ezt is érdemes megpróbálni, hiszen a WHO ajánlása szerint, ha nincs az anyának teje, más anya lefejt tejével javasolható a pótlás. Fontos, hogy a diagnózist mindenképpen szakemberre bízzuk, ne diagnosztizáljuk magunkon a tejmirigyelégtelenséget, mert a „kevés tej szindrómának” számtalan egyéb oka is lehet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.02.22 21:25:58lakos001

  Azt se felejtsük el, hogy bár "szoptatni mindenki tud", nem minden baba képes szopni. Vannak száj hypotoniás, lenőtt nyelvfékű, stb babák, akik a büdös életben nem fognak szopni, mert nem tudnak. Elsősorban a babán múlik a szoptatás sikere, kivéve, ha valaki nem akar szoptatni.

 • 2014.02.23 00:06:46tea fan

  "bár néhányan a környezetében még így is felhördültek, amiért „fűrészporral” eteti a gyereket"
  Az ilyen embereket péklapáttal csapnám pofán.

 • 2014.02.23 07:10:55sdani

  Egy csomó felnőtt egészséges ember csak tápszert evett csecsemőkorában, és az égvilágon semmi bajuk nem lett. Azok az idők elmúltak, amikor az anyatej nélkül nem lehet felnőni. Az a baj, hogy rettenetesen nagy a nyomás, hogy a szülő mindenben a legjobbat adja a gyerekének, miközben a környezet árgus szemmel nézi, hogy milyen tettet lehet szánakozva elítélni.

 • 2014.02.23 09:08:36karth

  Persze létezik tejmirigy elégtelenség kb minden százezredik nőnél.

  A többieknél valamilyen anyaságot elutasító -pszichológusi pszichiátriai egyház kelezéssel megszüntethető gátlás van .
  És, most az alattam lévő kommentekből is kiderült, hogy elsősorban azoknak szól a cikk, akiknek lenne tejük, csak önigazolást keresnek ahhoz, hogy a szoptatásnál sokkal izgalmasabb dolgokat is tud csinálni egy anya.
  Elvégre milyen kényelmetlen, hogy fel kell a gyerekhez kelni, meg nem is túl higiénikus. Szoptassa tápszerrel az apa a gyereket, vagy inkább rögtön a bölcsőde, és lehet visszamenni a hatalmas karriert építeni.

 • 2014.02.23 09:12:54Ellie Arroway

  karth: és ne felejtsd el, hogy a cikket nyilván a tápszergyártók szponzorálták, esetleg eleve ők írták. A tápszergyártó gyógyszercégnél karriert építő, gyermekeiket bölcsődébe adó pénzhajhász feministák.

 • 2014.02.23 10:15:53a_tom

  "Egy csomó felnőtt egészséges ember csak tápszert evett csecsemőkorában, és az égvilágon semmi bajuk nem lett."
  Igen, csak körül kell nézni a környezetünkben milyen sok testileg és szellemileg tökéletesen egészséges és erős ember él :D

 • 2014.02.23 11:04:31Bogca87

  a_tom: tápszeren nőttem fel én is és nővérem is, és semmi bajunk. sem testileg sem szellemileg.
  Köszi ezt a tökéletesen bunkó általánosítást...
  Édesanyámnak elmeszesedtek a tejmirigyei, így nem tudott szoptatni, mert mint a posztolónak neki is alig volt teje. Ordítottunk mindketten egy ideig a mellén, aztán ment a tápszerért. És nem lett semmi bajunk. Vagy ami lett is, örökletes, semmi köze a tápszerhez.
  Olyan jó lenne, ha nem állna neki senki bizonyos tényezők miatt következtetéseket levonni. Aki tápszeres, az nem lett hülye, nem lett kevésbé kötődő, nem lett lelki szegény csak amiatt, mert nem tudott az anyja melléből enni.

 • 2014.02.23 15:39:50padlas

  Az előző kommentemhez link a Domperidonról:[link]

 • 2014.02.23 15:52:16sdani

  "a_tom" "Igen, csak körül kell nézni a környezetünkben milyen sok testileg és szellemileg tökéletesen egészséges és erős ember él :D"
  És gondolom csináltál is gyorsan egy statisztikát, hogy közülük mennyi volt tápszerrel táplálva...

 • 2014.02.23 17:07:43padlas

  Ja látom a kommentem viszont elszállt, no akkor mégegyszer:

  Gratulálok Eszternek a kitartásához és az akaraterejéhez. Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe került, és minden elismerésem, amiért nem adja fel a küzdelmet. Nem semmi, hogy ilyen körülmények között is szoptat, még ha csak pár milit is, de sikerül tejet adnia a babájának. Biztos nagyon nehéz lehet ezt végigcsinálni.

  Nem tudom, mi lett végül a tejnövelő szerekkel, de lehet, hogy azokat érdemes azért használni, hiszen nem mindegy, mennyit hoz ki abból a kevés tejmirigyből. Ha 10 ml tej felmegy 15 ml-re, az mégiscsak másfélszer annyi tej, még akkor is, ha továbbra is kell a táp. Nekem a More milk plus nevű kapszulával vannak nagyon jó tapasztalataim, ennek többféle összetevője van, bár állítólag a görögszéna mag a leghatásosabb közülük.
  Emellett a Domperidon nevű szerről is jókat hallottam. Ez egy gyógyszer, amit gyomorpanaszokra szedtek, s közben kiderül, hogy mellékhatásként tejserkentő hatású. Férfiaknál is előfordult, hogy megindult tőle a tejtermelés! Nem tudom, a férfiaknak mennyi tejmirigye van, de gondolom kevés/nem igazán fejlett, szóval elég hatásosnak tűnik. Jelenleg klinikai kísérleteket futtatnak, hogy tejnövelőként lehessen forgalmazni, dr. Jack Newman és csapata nagyon nyomatja a dolgot (lásd a linket amit fentebb megadtam). Állítólag nagyon sok nő használja, bár mondom, tejnövelőként egyelőre még kísérleti fázisban jár, szóval én óvatos lennék vele.

 • 2014.02.23 17:13:31padlas

  lakos001-nek meg igaza van, nagyon gyakran a babánál kell keresni a probléma forrását. De az viszont nem igaz, hogy ezekben az esetekben nincs esély szoptatni, mert sok probléma orvosolható. A rövid nyelvféket például egy 1 perces beavatkozással fel lehet vágni, és utána mehet a szoptatás. Persze ehhez az kell, hogy időben diagnosztizálják a problémát. Ha fájdalmas a szoptatás, vagy nem tudja javítani a mellre helyezést a kismama mert nem nyitja elég nagyra a száját a gyerek, érdemes megnézetni, nincs-e letapadva a baba nyelve.

 • 2014.02.25 15:37:44ajuci

  Nekem sem volt elegendő tejem, és sok szenvedést okozott az olyan rosszhiszemű hozzáállás, mint amilyen karth kommentjéből süt.
  Ma már tudom, hogy hormonális problémák vezettek ahhoz, hogy nem volt elég tejem. De ezt akkor még nem tudtam, és a környezetemből érkező vádló megjegyzések csak arra voltak jók, hogy pocsékul érezzem magam.
  A gyerek egész nap a mellemen volt, napokig, míg végül annyira legyengült, hogy már ébresztgetni is alig lehetett. Ekkor fogtam a cumisüveget, és kapott egy kis tápszert - persze óriási lelkifurdalást éreztem. Ugyanakkor azt láttam, hogy a gyerekem jobban van, és ciciből is többet tudott szopni, mert volt hozzá energiája.
  Ezek után azt mondtam, hogy lehet, hogy nem így terveztem és szerintem sincs jobb annál, amikor valaki igény szerint tudja szoptatni a babáját, DE: a gyereknek ennie kell, és láthatóan neki jobb, amikor jól tud lakni. Innentől kezdve pedig azt mondtam, hogy elengedem ezt az elvárást, ami kivülről és belülről nyomaszt, és megpróbálok arra figyelni, hogy mi a jó a gyereknek. Ma már ötéves a kisfiam, aki egyéves koráig párhuzamosan kapta az anyatejet és szopott is, majd kétéves koráig szoptattam tovább.
  Nem tudom, miért gondolja bárki, hogy az anyukáknak kényelmetlen a szoptatás, mert a cumisüveg mosogatás - sterilizálás - stb. sokkal kényelmetlenebb, mint szoptatni, és bizony a cumisüveges tápláláshoz is fel kell kelni éjjel, sőt...! Igaziból el kellene felejteni azt, hogy egymás életébe beleavatkozzunk és el/megítéljünk embereket olyan dolgok alapján, amiről igaziból fogalmunk sincs.
  Az, hogy MINDENKI tud szoptatni, egy mítosz, ami arra jó, hogy egy plusz nyomást gyakoroljon az édesanyákra.
  Éljen a szoptatás !- de ha valakinél valamiért nem működik, akkor ne feszítsük már keresztre szerencsétlent.

 • 2014.02.26 10:39:08czege

  Olyan jó, amikor azok, akik nem jártak ebben a cipőben. Könnyű osztani úgy az észt, hogy nem tudod, ki mit és hogyan tett meg és főleg hogyan élte meg. Az én lányom is tápszeres lett és senkinek nem kívánom az érzést, amikor az első adag tápszert kellett készíteni, mert heteken keresztül éhes maradt a gyerek, a szinte nonsztop szoptatás és mindenféle csodaszerek ellenére. Amikor végre jóllakott és elégedetten elaludt, akkor döntöttem úgy, hogy tojok a szoptatásnácikra - hajjjjjjjjj, kaptam én is hideget-meleget -, a gyerekem a lényeg és nem fogunk ebbe a tönkremenni.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta