SZÜLŐSÉG

Így ne utazzon gyerekkel repülőn

2014. február 19., szerda 13:13

Írtunk már arról,  hogyan érdemes felkészülni, amikor gyerekkel indul repülőútra. Most arról lesz szó, hogyan ne. A Daily Mail cikkét olvastuk, és borzadtunk el azon, miféle agymosásnak képes kitenni a fogyasztói társadalom az arra fogékony anyákat.

A szerző arról ír, hogyan lehet túlélni egy hosszabb repülőutat egy gyerekkel. Aztán pillanatok alatt felsorol egy körülbelül 500 fontos (mondjuk 180-190 ezer forintos) listát azokról a tárgyakról és szolgáltatásokról, amelyekkel ez lehetővé válik.

shutterstock 147866426

Az általa felsorolt legalább 15 tétel között egyet találtam, ami tényleg hasznos lehet: a "csomag előreküldő szolgáltatást", de az is inkább talán annak, aki egyedül utazik egy/több gyerekkel, vagy nagyon hosszú időre, rengeteg csomaggal megy. Ezt el tudom fogadni, rendszeresen szedem össze a reptéren a tengerentúlról egy-két havi vakációra a több kisgyerekkel egyedül hazautazó barátnőimet, tehát ez oké, pláne, ha amint a cikk írja, nem is igen kerül többe, mint ha feladnánk a túlsúlyt.

Van még egy véleményes tétel, de ez számunkra amúgy is leginkább elméletileg érdekes, mivel ilyen szolgáltatásról itthon még nem hallottam. Az angol anyák számára létező lehetőség, hogy a Boots-ból (drogéria) az utazás előtt legalább egy héttel előre rendelve a kapukon belülre szállíttassanak csomagot. Itt a szerző főleg tápszerről értekezik, én azt pont nem kockáztatnám meg, mert mi van, ha valami nem stimmel, és ez az utazás előtt másfél órával derül ki. Ráadásul azt - mivel por - az átvilágításon is simán át lehet vinni, de hát nem vagyunk egyformák, biztosan van, akinek sokkal megnyugtatóbb dolog így vinni három csomag tápszert a kézipoggyászában, mint feladni őket a bőröndben. És biztosan olyan is van, akinek nem opció a normál kiszerelésű tisztálkodószereket feladni, márpedig azok a kézipoggyászban nem mennek át a biztonságiakon.

És akkor jöjjön a totál elborulás, válogatás a nélkülözheteten eszközökből, avagy, könyörgünk, semmiképpen ne higgye, hogy ezek nélkül nem lehet átvészelni egy gyerekes repülőutat.

1. Egy darab cumisüveg sterilizálására alkalmas üveg, hideg vízben is használható sterilizáló tablettával (üveg: 7 font, tabletták 3 font, összesen 3700 forint).

És itt most nem arról van szó, hogy a szerző Fekete-Afrikába utazott a gyerekkel, hanem arról, hogy valami leeshet a repülőgép PADLÓJÁRA! Úristen! Ingyenes jótanács tőlünk: ha valami leesik a gép padlójára, a mosdóban lemoshatják.

2. Eldobható cumisüvegek, 2 db 2,5 font, 5 db 4,5 font, 1000 és 1660 forint.

Nem drága, persze, de az eldobható cumisüveg pont annyi helyet foglal a kézipoggyászban, mint a nem eldobható, és aki cumisüveget használ, annak már van is otthon, tehát költeni sem kell rá. Az az érv pedig, hogy a csomagolásból sterilen kerül elő? Hát, akinek ez a mániája, a saját üvegeit is nyugodtan sterilizálhatja indulás előtt, és akkor azok is sterilen kerülnek majd elő. Ingyenes jótanács tőlünk: a cumisüveget is el lehet mosni, akár egy mosdóban is. Őrület mik vannak, nem?

3. Műanyag tányérral összeépített kanál, 4 font, 1500 forint.

Mi nagyon földhöz ragadtak vagyunk, de a legtöbb porontyos gyerek képes volt enni már kisbabakorban is a saját, otthonról hozott műanyag kanalával, úgy, hogy az anyja a kaját akár közvetlenül egy bébiételes üvegből kanalazta ki, tisztára, mint az ősemberek. Sőt, még azt is túlélték, hogy éttermek, kávézók és légitársaságok által adott kanállal etették meg őket, időnként általuk adott tányérból. Tényleg, mint az állatok.

4. Zacskós gyümölcspüré tetejére csavarható kanál, amibe a zacskóból egyenesen nyomható ki a püré, 2 db, 660 forint.

Erre mi mást is mondhatnánk, mint, hogy az emberiség valóban megérett a pusztulásra. Mivel tudom, hogy önök sem képesek elképzelni ezt a terméket, hát megmutatjuk milyen. Íme:

file 13 3

5. Derékra csatolható szoptatós párna, aminek a külső borítása egyben táska is, 33-60 font, 12-22 ezer forint.

Egy apró baj van vele. Már azt leszámítva, hogy épeszű, legalább három agysejttel rendelkező egyed nem cipel magával az utazásra még egy szoptatós párnát is. Szóval egy baja van, hogy táskává már csak akkor alakítható, amikor kidobtuk belőle a szoptatós betétet.

6. Ez a termék, amiről még azt sem tudjuk eldönteni, hogy micsoda, de 15 fontba, 5500 forintba kerül.

Szóval, képzeljenek el egy spagettipántos trikót, amit NDK-s birkózóknak készítettek, ezért a dekoltázsa köldökig ér, és a mellek alatt ér véget. Na, ez az. A leírás szerint a szoptatáshoz van köze. Gondolom, arra szolgálhat, hogy nehogy véletlenül a derekunk egy kivillanó darabját közszemlére tegyük, miközben etetjük a gyereket. (Hint: könnyű kendő! Ingyen van!)

7. Táskapánt vállról lecsúszását megakadályozó anticsúszós táskapánt, 15 font, 5500 forint.

Oké, ezt is inkább megmutatjuk, mert úgysem elég fejlett a képzelőerejük. Szóval van ez a gumiból készült armatúra, amire ki lehet cserélni a táskánk pántját, és ez soha, de soha, de soha nem fog lecsúszni a vállunkról. Meg egyébként el lehet indulni olyan táskával is otthonról, aminek nem csúszik le a pántja. Mondjuk mert házizsák, vagy keresztbevetős, vagy nem lecsúszós. Csak szólunk.

iStayStrap range2 large.gif

8. Külön babakocsi az utazáshoz, 200 fonttól 74 ezer forinttól.

Részemről soha nem vettem külön babakocsit az utazáshoz, mindig teljesen jól működött az, hogy a létezőt leadtuk a gép ajtajában, és a célállomáson pedig megkaptam a gép ajtajában. Nem, nem is vagyok meggyőzhető (olcsó) esernyőkocsi ügyében, amíg babakocsis a gyerek, az a babakocsi menjen el macskakövön, havon és homokstrandon is. Amikor meg már nem az, akkor nem viszek babakocsit.

9. Aranycsillagos textilpelenka, amit Katalin hercegné is használ, repülőgépes szoptatáshoz, 18 fonttól fölfelé, 6600 forinttól.

Itt egy kicsit meginogtam. Végül is még tényleg nem tudom, mit tett a gyerekeimmel, hogy szoptatás közben fehér cseh tetrával takartam be őket, esetleg maci vagy teknősmintással. Olyanokkal, amiket már beszereztem a születésük előtt, és úgynevezett mosással-vasalással tartottam őket karban. Ha ön is aggódik, utazás előtt mindenképpen rendeljen egy szortimentet az angol királyi család textilpelenka-szállítójától. Ha szeret veszélyesen élni, használja a meglévőket, ingyen. Mondjuk, jobb ha tudják, a gyerekek nincsenek tekintettel semmire, és a szerző gyereke is LEHÁNYTA ezt a műremeket.

10. Fehérzajgeneráló kesztyű, 29 font, 10700 forint.

Ez tényleg annyira beteg, hogy már zseniális. Arra szolgál, hogy a kézfejére ráhúzza egyujjas kesztyűként, a gyerek füléhez tartja, és háromféle fehérzajt is képes lejátszani, anyai szívverés, óceán hullámai, és eső a bádogtetőn. És a legjobb, hogy a gyereken kívül állítólag senki nem hallja. Kicsit levon az értékéből, hogy egyrészt nem tud porszívót, másrészt, hogy a repülőgép önmagában elég jelentős fehérzaj-forrás. De azért zsenális!

11. A célállomásra rendelhető profi fotográfus, 250-600 dollár, 56-135 ezer forint.

Remélem, önök is érzik, hogy idegeneket megkérni, hogy kattinsák már le a családot meg egymást fotózgatni mennyire szánalmas dolog. Először is, mi van, a helyi erőnek vagy apának megremeg a keze fényképezés közben. De ami még rosszabb, mi lesz, ha hazatérés után nem tudunk prezentálni egy fotósorozatot, amin az egész család kifogástanul van retusálva a tökéletesen megrendezett képeken? De ne essen pánikba, létezik egy kitűnő szolgáltatás, amellyel a világ 70 nagyvárosában várni fogja önöket a profi fotós, és önnek soha többet nem kell lefényképznie a gyerekeit.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.02.19 14:30:26Powerslave

  De könyörgöm, b****ameg, babakocsis gyerekkel ne üljön már valaki repülőre! Ha meg valaki ilyen retardált, akkor persze, hogy rá lehet sózni minden haszontalan szemetet...

 • 2014.02.19 14:32:46Ingrid

  most arra gondolok, hogy valamit rosszul csináltam. de nagyon :)

 • 2014.02.19 14:35:10Agyalap

  Nem olcsóbb egy szoptatós dajkára bízni a porontyot aztán postafordultával visszaküldeni?
  Mármint a nanny-t :)

 • 2014.02.19 14:49:33ZF2

  Gyenge angol reklámcikkből gyenge fordítással készült fércposzt.

  Ha szoptatós a baba akkor megvan minden ami kell.

  Nagyobbaknál meg kell valami amivel elfoglalja magát arra 2-3 órára.

  Na nem készült a szülő akkor is adnak kaját, vagy de még a Ryananrinél sem annyira drága egy lunch box.

 • 2014.02.19 14:54:13mrsomeonenoone

  A repcsi klotyójában ki van írva, hogy NEM IVÓVÍZ. Kezet mosni jó, de cumisüveget mosson vele a posztíró.

 • 2014.02.19 15:40:09Emmanuel Goldstein

  póráz, az kurvafontos, különben úgy elkolbászol a reptér forgatagában, h honoluluból köll visszahozatni felár ellenében.

 • 2014.02.19 15:48:47sugargiraffusplumps.

  sose értettem mér kéne a gyerekkel szívni egy repülőúton mikor fel lehet őket adni csomagban is.

 • 2014.02.19 16:22:42Emmanuel Goldstein

  mert zárt poggyászban nem adható fel, a szállítóketrecet meg elég boros áron adják, olcsóbb az utastérben vinni

 • 2014.02.19 16:31:22talicskás munkásember

  Én csak feltöltöm a gyereket a netre, amikor odaérek, akkor letöltöm. Rövidebb utakra faxon küldöm...

 • 2014.02.19 16:47:01Emmanuel Goldstein

  ez csak a netes trükk csak szájbergyerekkel működik, klasszikus analóg pulyát legjobb vákumos tárolózsákban szállítani

 • 2014.02.19 16:49:12wwolf

  A mosdóban lemoshatják? Babacuccot? Te eszednél vagy? Azt tudod-e, hogy a repulôgépek mosdójában nem ivóvíz folyik? Több alkalommal találtak már benne fekáliából származó baktétirumokat. Magyarul szar volt a vízben. Nem tudom ki vagy, de az látszik hogy halvány lila fogalmad nincsen a témáról, csak okoskodsz.

 • 2014.02.19 17:00:01Emmanuel Goldstein

  az semmi, nálunk a gyerekhomokozót az éj leple alatt macskák használják alomnak

 • 2014.02.19 17:00:48Emmanuel Goldstein

  oszt a kis csicsik délelött azzal dominóznak nagy békés egyetértésben

 • 2014.02.19 17:03:44sugargiraffusplumps.

  ilyen esetekre mindig tartunk instant gyereket is, ahhoz csak vizet kell adni oszt gyerek lesz belőle, ócsó, kis helyt elfér.

  a vákumos zacsi azért nem jó, mert ha kiszakad a zacsi akkor üvölteni fog. ez persze kiküszöbölhető azzal ha a fűtetlen raktérben szállítjuk őket, lehetőleg 0 fok alatt.

 • 2014.02.19 17:07:18vuvuvu2

  ez iszonyú beteg. hiába, a nyugati civilizáció halálra van ítélve. jönnek az erősebb immunirendszerű, nehezebb körüményekhez szokott, nem elkényeztetett ázsiaiak és afrikaiak (akiket a darwini szelekció jóval erősebbé tett a fehéreknél) és birtokba veszik a kánaánt (európát). hogy velünk magyarokkal mi lesz? attól függ. tulajdonképpen a romló életkörülmények és az azokhoz való kényszírű alkalmazokodás kedvezhet nekünk, életképesebbé tesz a nyámnyila nyugatiakhoz képest akiknek a többsége egy átlagos 8 órás mnkanapot sem bír végig (ld. ezen vonatkozású cikkek tömegét).

 • 2014.02.19 17:24:57Emmanuel Goldstein

  sose szakad ki, ha a reptéren feladás elött zsugorfóliázzák a csomagot :)

 • 2014.02.19 17:27:48Emmanuel Goldstein

  vuvuvu2
  nyugimá, mi is így kezdtük ezer éve...

 • 2014.02.19 17:44:52sugargiraffusplumps.

  mondjuk a sokrétegű zsugorfólia télleg praktikus mer akkor a bacilus se megyen bele a szájába!

 • 2014.02.19 17:51:45Kísérletinyúl

  heheeeeee..szétröhögtem magam ::)))

 • 2014.02.19 18:51:24D2

  A siópépre csavarozható kanalat hol forgalmazzák?

 • 2014.02.19 22:29:19retinax

  :D a post a kommentekkel csodás befejezése a napnak :DDD
  A siópépet a gyerek kicummogja kiskanál nélkül is, mire kettőt pislogsz :D

 • 2014.02.20 00:24:43sírjatok

  jok a kommentek ;)

 • 2014.02.20 01:49:31Kinyílott a pitypang. Megírom.

  Persze, föltöltöd a netre, oszt' leszedni meg adatroaming, gecisokér'...

 • 2014.02.20 07:53:15mel gibson

  nem kell vinni a kis b*zi koboldokat repülni
  vagy narkót kell nekik adni: D
  utaztam tündéri babával,egy hangja nem volt,de volt olyan,hogy egy nagyobbacska pár éves hülyegyerek végigordította az utat.agyfaszt kaptam,az anyukadrága kb centikre volt egy lincseléstől.

 • 2014.02.20 08:50:11muhi

  @Powerslave: mégis miért retardált valaki, aki babakocsis gyerekkel repülőre ül? Mi a hátránya? Kit sért, bánt, zavar stb? Most szólok: a gyereket biztos nem, neki ugyanolyan egy repülő, mint egy BKV busz vagy egy váróterem.

  Mosdóban tényleg nem kellene elmosni a babacuccokat, de aki retteg az ebolától, az vegyen kb. 400 forintért egy egy csomag Domestos vagy hasonló tisztítókendőt és törölje vele át, amit kell.

  Egyébként a cikk tényleg nagyon vicces, és egy valós jelenséget boncolgat. Kisgyermekes szülőként mi is szembesültünk vele, hogy amíg szar van, veréb is van. Az első gyerek jövetele okozta hisztériás családi költekezőrohamot csodásan lovagolják meg a gyártók és a szolgáltatók is. Még most is röhöghetnékem van, ha a "ringató foglalkozásokra", baba-mama jógára, vagy a Hordozóházra (egy hely, ahol drága pénzért kipróbálhatod, neked melyik babahordozó felel meg leginkább) gondolok.

 • 2014.02.20 09:42:12Mészáros Laci

  Emmanuel Goldstein,

  a homokozóban kínálgatják egymást, süti, egyél. és eszi.

  egyébként gyerekkel repülni akkor gáz, ha náthás, mert végigsírja a fel- és leszállást, de nem bosszantásból: tényleg rossz neki. ilyenkor undorító tüneti kezeléshez kell folyamodni, és nem a pálinkás kenyérre gondoltam, hanem az egyébként kerülendő orrcseppekre.

 • 2014.02.20 10:39:35fogyókúra

  Repülőgép mosdójában NEM mosunk el cumisüveget, cumit stb.
  Az nem ivóvíz! Szagoltad már, milyen annak a víznek a szaga? :-(((

  Repülővel babával utazni a világ boldogabbik, nyugati felén teljesen megszokott. Van az utazásra igényük, és pénzük is a szülőknek.
  Csak a csóró irigy intoleráns magyarok gondolják azt, hogy babával, kisgyerekkel NE szálljon repülőre egy család, mert az majd a többi utast zavarja. ...
  Ahhh, ez az a téma, ami mindig felidegel. :-((

 • 2014.02.20 11:11:08atvitt ertelem

  elszállt a kommentem:-(

 • 2014.02.20 11:11:57atvitt ertelem

  Végre egy jó cikk a Porontyon! Szétröhögtem magam, köszi Andi! :-)

 • 2014.02.20 11:51:03fogyókúra

  Egyébként szerintem a legfontosabb kimaradt a cikkből:
  Fel- és leszállásnál a babákat itatni kell, a picit nagyobb gyerekekkel meg etetni valamit, hogy sűrűn nyeljenek.
  És akkor nem nyomja majd a dobhártyájukat a nyomáskülönbség, és nem fognak sírni.

 • 2014.02.20 12:08:07sugargiraffusplumps.

  én még azt is javasolnám, hogy ha betojik a gyerek akkor cseréljük ki a pelenkáját is!!!!

 • 2014.02.20 12:20:30atvitt ertelem

  sugar, hogy cseréled ki, ha már egyszer bezsugorfóliáztad? azon a szag se jön át annyira, egyébként..

 • 2014.02.20 12:26:11sugargiraffusplumps.

  jogos! ezt csak azoknak ajánlottam akik szeretik a gyerekeket!

 • 2014.02.20 12:33:37atvitt ertelem

  nem hinném, hogy találsz itt ilyet!

  én például ide se mertem írni, hogy évek óta hurcolom őket újszülött koruk óta repülővel! na nem úri passzióból, hanem kényszerűségből. és ugyan a zsugorfóliázást drágának találtam, pláne ilyen gyakorisággal, de a fent említett izék egyikére se költöttem!

  minekazilyennekgyerek!

 • 2014.02.20 12:45:41sugargiraffusplumps.

  mérnem tartasz két szett gyereket inkább, egyet otthon egyet meg a célállomáson? akkor még a zsugorfóliát is megspórolhatnád!

 • 2014.02.20 13:07:23atvitt ertelem

  hú, ez télleg jó! a ruhákkal meg kozmetikumokkal már így is ezt csinálom! kösziiiiiiiiiii!

 • 2014.02.20 20:39:50Rajzfilmszemű

  :DDDDD

 • 2014.02.22 21:04:32H.Krisz

  Van pár sutyerák látom akiknek vagy nincs gyereke vagy amióta van azóta otthon rohadnak jobb esetben. Rosszabb esetben pedig minden utazás előtt lepasszolják a srácokat valakinek. Külföldre költöztünk és úgy adódott, hogy évente pár alkalommal a fapadosoknak hála meglátogattuk a hátra maradt rokonokat. Autóval 14-16 órás ut lett volna, míg a repülővel kevesebb, mint 2, de ha a várakozást és reptérre utazást is bele veszem akkor is csak 4-5 óra. A gyerek 9 hónaposan utazott először és szépen átaludta a felszállástól az egészet. Mi a tápszert és innivalóját előre elkészítettük a cumisüvegekbe. A reptéren a gyerekeknek felengedik. (na persze ha nem 3-6 tele üveggel akar az ember utazni) Vannak remek fertőtlenítő kendők ha esetleg egy cumi a földön landolna, de nem voltunk olyan bénák soha. A gyerek jól lett nevelve és az utazás a vérében van. Most lesz 6 éves és már 48 alkalommal repült. Kb. 1,5 éve már nem alszik el rajta, de viszek neki ceruzát és színezőt, mesekönyvet meg plüss játékot! Nagyon jól el van! Azonban ha valaki elkényezteti a gyerekét, ne csodálkozzon ha az utazás rémálom nekik!

 • 2014.02.22 21:13:08H.Krisz

  Ja csak az egyszerűség kedvéért:
  autóval nekünk 390 euro lenne. Míg repülővel soha nem került többe 140 euro-nál. (1 felnőtt 2 gyerek) Sőt ebben már a csomagok is benne vannak. Azonban az elmúlt pár alkalommal 60-80 euro között volt 3 főre oda-vissza! Akkor nem értem miért gondolják, hogy ez luxus? Mindig előre tudom mikor szeretnénk utazni és hónapokkal előre megveszem a jegyeket. Ha esetleg nincs olcsó jegy akkor nem utazunk oda. :-)

 • 2014.02.23 11:51:49silverwol

  H. Krisz... nem csak a neveltetésen és az elkényeztetésen múlik, hogy hisztizik-e a gyerek a repcsin. Vannak nyugis gyerekek és vannak, akik két órát nem képesek egy helyen ülni. 2-4 éves korosztályra gondolok elsősorban. De velük is lehet járkálni fel-alá és akkor mondjuk nem nagyon hisztisek, de azért a mécses eltörik néha, bármennyire keményen neveled az aktív gyereket.
  A posztod többi részével egyetértek. Miért ne lehetne a gyerekkel repcsin utazni?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta